Jump to content



Recommended Posts

ένα ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε ο Άρης Χατζηστεφάνου. Το Δελτίο Τύπου:

Έρχεται

Το βράδυ της Τετάρτης 6 Απριλίου κλείνουμε την τηλεόραση, στα δελτία των 8 και των 9, και ανοίγουμε το Ιντερνετ. Από τη διεύθυνση xreokratia.gr και debtocracy.gr, από τις 20:00 και μετά θα είναι διαθέσιμο το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδωσης.

Οι συντελεστές του Debtocracy συνομιλούν με ορισμένους από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που παρουσιάζουν εναλλακτικές ερμηνείες αλλά και προτάσεις για την κρίση δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρακολουθούν την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.

Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας και το μοντάζ ο Αρης Τριανταφύλλου ενώ την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes του Κώστα Εφήμερου.

Η δημιουργία του Debtocracy οφείλεται αποκλειστικά στους εκατοντάδες ανώνυμους και επώνυμους «συμπαραγωγούς» μας που κάλυψαν μέσα σε λίγες ημέρες τα έξοδα παραγωγής και συνέχισαν να συνεισφέρουν για τα έξοδα διανομής.

DEBTOCRACY - ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ

Link to comment
Share on other sites

εκπληκτικό το ντοκυμαντέρ. αν και σε κάποια σημεία θέλει διορθώσεις στη μετάφραση ή σε όποια σημεία οι υπότιτλοι δεν υπάρχουν.

κατά τα άλλα αξίζει να αφιερώσετε 1 ώρα και να το δείτε. Κατα προτίμηση με καθαρό μυαλό.

Ο κοινός παρονομαστής πάντως είναι ένας.

Λαϊκός ξεσηκωμός να φύγουν ζωντανοί (με ελικόπτερο) ή νεκροί όσοι ευθύνονται για όλα αυτά που μας συμβαίνουν.

Όσο ακόμα φωνάζουμε αποσπασματικά δε θα πετύχουμε μεγάλα πράγματα.

Ομόνοια και σύμπνοια για το τι θέλουμε να πετύχουμε και τι δικαιωματικά μας ανήκει. Και στα τσακίδια όλοι τους.

Link to comment
Share on other sites

Το ντοκυμαντερ ειναι πραγματικα αποκαλυψη ειδικα στο παραδειγμα του Ισημερινου.Το προβλημα μας τελικα ειναι απλο πολιτικους δεν εχουμε ομως να εφαρμοσουνε τη λυση πρεπει να ξεσηκωθουμε.

Link to comment
Share on other sites

Αν και υπαρχουν σημεια αντιλογίας - πχ ο Ισημερινος παραγει πετρέλαιο και μπανανες, η Ελλάδα σκατα και προεδρους αρα ειναι διαφορετικες οι συνηκες, σε γενικες γραμες ειναι καλο. Η κυρηξη στασης πληρωμων κολλαει σε ενα σημειο: Μεγαλο μερος του ελληνικου δημ. χρεους βρισκεται στις ελληνικες τραπεζες και το κυριοτερο στα ασφαλιστικα ταμεια. Τα τελευταια, αν γινει κουρεμα, θα καταρρευσουν.

Link to comment
Share on other sites

Αριστερίζει λίγο το ντοκυμαντέρ, απαξιώνοντας συλλήβδην τον καπιταλισμό, ή μου φαίνεται;

Μάθαμε τουλάχιστον για το πώς χειρίστηκαν την κατάσταση φιλολαϊκοί πολιτικοί σε άλλες χώρες και ότι τελικά δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Link to comment
Share on other sites

Αριστερίζει λίγο το ντοκυμαντέρ, απαξιώνοντας συλλήβδην τον καπιταλισμό, ή μου φαίνεται;

Μα δε γίνεται διαφορετικά. Ο καπιταλισμός μας έφερε εδώ, οι πλούσιοι θέλουν περισσότερα με τους φτωχούς να πληρώνουν την κρίση. Όλα όσα έχουν γίνει είχαν σκοπό να οδηγηθούμε εδώ, όσους περισσότερους έχεις του χεριού σου τόσο πιο εύκολα κάνεις ό,τι θέλεις όπως το θέλεις χωρίς αντιρρήσεις.

Το ντοκιμαντέρ ήταν καλό, και απλοϊκά σκηνοθετημένα ακόμα και για τις γιαγιάδες. Αν ακόμα ο κόσμος δε μπορεί να κάνει 1+1=2 για να δει πως φτάσαμε εδώ τότε ούτε αλλά 20 τέτοια ντοκιμαντέρ δεν μας σώζουν.

Link to comment
Share on other sites

Η απορρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και η κυκλοφορία πάσης φύσεως ακατανόητων παραγώγων μας έφερε ως εδώ.

Γιατί τα κράτη της δύσης είναι μονίμως χρεωμένα σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ; Γιατί έτσι γινόμαστε όλοι μας οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών χωρίς να το θέλουμε. Τραπεζοκρατία έπρεπε να είναι ο τίτλος. Ακόμα και στο zeitgeist η επίθεση είναι πρωτίστως στις τράπεζες, όχι στην οικονομία της αγοράς.

Η μαλθουσιανή κριτική που ασκείται σε μεταγενέστερα ντοκυμαντέρ της σειράς δεν έχει βάση, γιατί ο πλανήτης έχει σχεδόν άπειρη ενέργεια. Καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 16 Terawatt και μόνο η ηλιακή προσφέρεται για 51Terawatt καλύπτοντας ένα σχετικά πολύ ικρό ποσοστό της συνολικής επιφάνειας της γης. Αυτά που λένε ότι πρέπει να πάμε σε βιώσιμη ανάπτυξη γιατί θα χτυπήσουμε τοίχο δεν ισχύει, για τον αιώνα που ζούμε τουλάχιστον. Και γω το πίστευα πριν από λίγο καιρό, αλλά μάλλον δεν. Η μεσοπρόθεσμη κρίση του πετρελαίου, που ήδη έχουμε αρχίσει να ζούμε, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Και οι τράπεζες είναι αυτόνομος οργανισμός; Ποιος βρίσκεται από πίσω; Οι ίδιοι που αρνούνται να πληρώσουν τα σπασμένα του δανειοληπτικού συστήματος. Ο μόνος τρόπος για να παραχθεί (και να κερδιθεί) πλέον χρήμα είναι μέσω των δανείων, κάτι το οποίο έδειχνε κυρίως και το zeitgeist. Ποιος είναι όμως αυτός που σπρώχνει το περισσότερο-περισσότερο-περισσότερο-περισσότερο; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πλην του καπιταλισμού.

Link to comment
Share on other sites

Οι τράπεζες παλιότερα δάνειζαν μέχρι ενός ορίου, με προσημειώσεις ακινήτων, δίνοντας τα λεφτά σε επιχειρήσεις που πίστευαν ότι θα αναπτυχθούν για να τα επιστρέψουν.

Από τότε που απορρυθμίστηκαν και βγήκαν καθε λογής στοιχήματα και ύποπτα ομόλογα ξεκίνησε το πρόβλημα. Στο βίντεο [ame=http://www.youtube.com/watch?v=ppkniGDDSV4&feature=player_embedded]αυτό[/ame] εξηγείται από δημοσιογράφο του msnbc το πώς η-ιδιωτική-FED έκοβε χρήμα αβέρτα κουβέρτα για να κερδίσει από την πυραμίδα των στεγαστικών δανείζοντας λεφτά στις τράπεζες που χορηγούσαν δάνεια σε αστέγους.

Αν ο έλεγχος του χρήματος ήταν στο κράτος μαζί με ασφαλιστικές δικλείδες στο Σύνταγμα και υπήρχαν περιορισμοί στη διαχείριση των χρημάτων των καταθετών δεν θα είχαμε σήμερα αυτά τα προβλήματα.

Δες και αυτό: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ…ΣΕ ΥΨΟΣ ΡΕΚΟΡ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΡΕΟΣ! « www.olympia.gr

Στις ΗΠΑ υπάρχει ανώτατο όριο δανεισμού συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι σίγουρο ότι ανάλογοι περιορισμοί πρέπει να υπάρξουν και στο δικό μας Σύνταγμα. Δεν γίνεται οι νομοθέτες να αγνοούν τους οικονομικούς κινδύνους.

Link to comment
Share on other sites

Oπως και να χει αριστερο κρατος με τη στενη εννοια του ορου δεν μπορουμε να γινουμε και μονους μας να μας αφηνανε. Δε το εχουμε στο dna μας.

Και η "αριστερα" να αναλαβει τη χωρα το καλυτερο που μπορει να καταφερει ειναι μια πιο ανθρωπινη καπιταλιστικη κοινωνια. Ακομα και ο Ισημερινος που αναφερεται στο βιντεο χρησιμοποιησε κεφαλαια τοσο εγχωρια οσο και ξενα (Κινα) για την αναπτυξη του.

Το πεσιμο που μας εγινε μεσω των τραπεζων το πληρωνει αυτη τη στιγμη ο επιχειρηματικος κοσμος που προφανως στηριζε τον καπιταλισμο στη χωρα μας. Αφενος με τη μηδενικη τραπεζικη ρευστοτητα και αφετερου με την καταναλωση στο πατωμα. Φυσικα με καποιες εξαιρεσεις που δεν ειναι πανω απο 10 ατομα (βλεπε Λατσης).

Χοντρα χοντρα, αν πριν 40 χρονια ο ρολος της αριστερας ηταν να προστατεψει τον φτωχο, αδυναμο οικονομικα εργαζομενο πολιτη απο τους πλουσιους εργοδοτες και το ελληνικο κεφαλαιο, σημερα σε μια παγκοσμιοποιημενη καπιταλιστικη κοινωνια δεν θελει και πολυ σοφια για το το ποιους και απο ποιον πρεπει να προστατεψει...

Link to comment
Share on other sites

Οι τραπεζες τοσα χρονια ειχανε εικονικα κερδη δανειζοντας τους παντες και τα παντα χωρις να ελεγχουν τιποτα οι CEO και κτλ χαραμοφαιδες εβαζαν στην τσεπη τους τεραστια bonus που ηταν ομως πραγματικα λεφτα απο την στα χαρτια τεραστια κερδοφορια των τραπεζων και τωρα που ζορισανε τα πραγματα και φανηκε η πραγματικοτητα οτι δεν εχουν μια οι τραπεζες πλερωνουν οπως παντα οι μακακες.....

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που ισχύει και έφτασε την παγκόσμια οικονομία στην τωρινή κατάσταση είναι το "Too Big to Fail" των τραπεζών. Γιατί εγώ που είμαι small πρέπει να πληρώσω και η τράπεζα να βρει έτοιμο bailout;

Να καταρρεύσουν και αυτές συμπαρασύροντας τους πάντες στην καταστροφή. Προτιμώ να έχει ισοπεδωθεί το σύμπαν και να ξέρω ότι πρέπει να το ξαναχτίσω, παρά να βάζω ότι λογής πάσσαλους και στηρίξεις για να μην καταρρεύσει το παρών οικοδόμημα που - νομοτελειακά κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.

Link to comment
Share on other sites

Στις ΗΠΑ υπάρχει ανώτατο όριο δανεισμού συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι σίγουρο ότι ανάλογοι περιορισμοί πρέπει να υπάρξουν και στο δικό μας Σύνταγμα. Δεν γίνεται οι νομοθέτες να αγνοούν τους οικονομικούς κινδύνους.

λινκ ασαπ.ακουγεται πολυ ενδιαφερον.

Link to comment
Share on other sites

Αριστερό σύστημα-κράτος δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει αυστηρά λόγω ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και φυσικών νόμων του σύμπαντος. Απο κει και πέρα σαν όντα που υποθετικά σκέφτονται κάτι παραπάνω από τα απλά ζώα θα έπρεπε να είχαμε ήδη εφαρμόσει ένα ΙΣΟΤΙΜΟ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ πάντα, σύστημα. ΤΟ γιατί δεν εφαρμόστηκε-εφαρμόζεται αποτελεί δυστυχώς "ρομαντισμό". Και όποιος επεκτείνεται παραπάνω τείνει να χαρακτηριστεί ρηχός και "συνομωσιολόγος". Φαινόμενο που αποτελεί και την πρώτη γραμμή άμυνας αυτών που έχουν κέρδος από την εφαρμογή του παρόντος παγκοσμίου συστηματος. Τους βαφτίζουμε "τρελούς" και καθαρίσαμε...

Link to comment
Share on other sites

λινκ ασαπ.ακουγεται πολυ ενδιαφερον.

United States public debt - Wikipedia, the free encyclopedia

Debt ceiling

The Second Liberty Bond Act of 1917 established a statutory limit on federal debt.[113] Congress had previously approved each debt issuance separately. The debt limit provided the U.S. Treasury with more leeway in the administration of debt, allowing for modern management techniques in government finance.

Η wikipedia δεν αναφέρει κάτι για Σύνταγμα, αλλά για νόμο. Το ίδιο και το δελτίο ειδήσεων του mega(πριν την απεργία). Εδώ είναι η ανάλυση του Economist. Λάθος το κατάλαβαν στην express.

Ωστόσο Γερμανοί, Ούγγροι και ίσως άλλοι σκέφτονται να βάλουν περιορισμό στο Σύνταγμα:

Germany to limit public debt in constitutional amendment | Germany | Deutsche Welle | 12.06.2009

Hungary’s New Constitution to Impose Debt Limit, Szajer Says - Bloomberg

The amendment primarily affects the states' budgets, only allowing them to take on new debt as they pay off old debt beginning in 2020.

Οι Γερμανοί εστιάζουν στο έλλειμμα και στο νέο χρέος που θα μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση κάθε χρονιά.

Ωστόσο οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούν να παρακαμφθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης(λίγο φλου μου φαίνεται).

The government won’t be allowed to take loans or liabilities which increase debt from the previous year or push it above 50 percent of the previous year’s gross domestic product, according to a draft constitution posted on parliament’s website today.

Οι Ούγγροι θα θέσουν ένα ποσσοστό αφαλείας της τάξης του 50% του ΑΕΠ. Δεν ξέρουμε μέχρι στιγμής ποιές θα είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση αν καταστεί απαραίτητο.

Πιστεύω ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο με την Ουγγαρία με όρο την αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή, για τον δανεισμό πέρα από ένα προκαθορισμένο ποσοστό. Στην περίπτωση δε που υπήρχε πρόβλεψη για ελεύθερο ελεύθερο δανεισμό από την κυβέρνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να υπάρχει ένας σαφής ορισμός(π.χ. πόλεμος ή και ύφεση πάνω από 4% ανεξαρτήτως αιτίας) για ευνόητους λόγους.

Βασικά, αν η προστασία δεν ξεκινάει από το Σύνταγμα η ιστορία θα επαναλαμβάνεται. Μάλλον γι'αυτό ο Γιανναράς, ο καθηγητής της φιλοσοφικής, έκανε λόγο για σύγκληση συντακτικής εθνοσυνέλευσης και νέο σύνταγμα από την αρχή.

Συνάρτηση στόχων η ανάκαμψη | Χρ

Link to comment
Share on other sites

Λαϊκός ξεσηκωμός να φύγουν ζωντανοί (με ελικόπτερο) ή νεκροί όσοι ευθύνονται για όλα αυτά που μας συμβαίνουν.

Όσο ακόμα φωνάζουμε αποσπασματικά δε θα πετύχουμε μεγάλα πράγματα.

Γιώργο όσο ο Έλληνας έχει χαραγμένη στην ψυχοσύνθεσή του την πελατειακή σχέση, όσους τέτοιους και να διώξουμε πάλι σαν τα ζουρλομανίταρα θα ξεπετάγονται.

Και δυστυχώς είναι μια φράση κλειδί που αναφερόταν στο matrix αλλά τότε δεν είχαμε απτό παράδειγμα για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε:

"You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inert, so hopelessly dependent on the system that they will fight to protect it"

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.