Jump to content



Ποιο λειτουργικό για netbook; (ASUS 1101HA)


racer

Recommended Posts

Έχω εδώ ένα τραγικό 1101ΗΑ (Ζ520, 1GB RAM, GMA500) και προσπαθώ να το κάνω κάπως πιο γρήγορο γιατί τώρα πρέπει να πάρω ναρκωτικά για να μη μου σπάει τα νεύρα.

Τέσσερις απλές απαιτήσεις έχω μόνο.. Να είναι στα ελληνικά, να έχει Word/Writer, να μπαίνει internet και να υποστηρίζεται η GMA500.

Μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει:

  • Win 7 x86 Ultimate / Το πρώτο που δοκίμασα γιατί το είχα στην άκρη. Αρκετά αργό αλλά υποστηρίζονται όλα
  • Ubuntu 11.04 / Έχει ελληνικά, ΔΕΝ είναι πιο γρήγορο από 7 και δεν υποστηρίζεται η GMA500..
  • Ubuntu 10.10 Netbook Edition / Δεν είδα κάποια διαφορά από την 11.04 και δε θα έλεγα πως είναι πιο γρήγορο.. Επίσης δεν υποστηρίζεται η GMA500.
  • Kubuntu 11.04 / Δεν έχει ελληνικά, μου φαίνεται δύσχρηστο, ίσως είναι λίγο πιο γρήγορο από Ubuntu αλλά πάλι δεν υποστηρίζεται η GMA500.
  • Jolicloud 1.2 / Δεν έχει ελληνικά, αλλά υποστηρίζεται η GMA500 και είναι αρκετά γρήγορο θα έλεγα.
  • Browserlinux V2 / Με διαφορά το πιο γρήγορο, αλλά είναι τόσο βασικό που δεν έχει ούτε Writer. Ούτε αυτό υποστηρίζει τη GMA500.

Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το Meego. Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο; Με βλέπω να καταλήγω σε ΧΡ..

Link to comment
Share on other sites

Εγω του εχω τα XP οπως το ειχα παρει αλλα του εβαλα 2gb μνημη και πηγαινε σφαιρα.Τωρα βεβαια του εβαλα και ενα Vertex 80αρι και πηγαινει ακομα καλυτερα...Βαλε 2gb μνημη και κανε οτι θελεις μετα απο λειτουργικο θα εισαι μια χαρα!Και αν σε βγαζει το budget ριξε και εναν ssd πανω και εκει θα τα δεις ολα!

Link to comment
Share on other sites

Είδα μια 2άρα στο memoryc, με τα μεταφορικά θα βγει περίπου 25€. Θα ρωτήσω τον ιδιοκτήτη αν ενδιαφέρεται, αλλά φοβάμαι μήπως δε φανεί διαφορά λόγω της "τραγικότητας" του Ζ520..

Link to comment
Share on other sites

Τελικά κατέληξα στα XP.. Είναι με αρκετή διαφορά το πιο γρήγορο λειτουργικό από όσα δοκίμασα (με εξαίρεση το Browserlinux, αλλά αυτό είναι υπερκουτσουρεμένο..), έχει ελληνικά και υποστηρίζοντται όλα..*

* Βασικά για κάποιο λόγο δεν έχω ήχο.. :p Κατέβασα τον driver από το site της ASUS αλλά δε λειτουργεί. Θα το ψάξω μετά :p

Link to comment
Share on other sites

XP??Δεν βλέπω τον λόγο.

H κάρτα(gma500) παίζει χωρίς προβλήματα σε όλες τις διανομές,πιθανότατα εσύ δεν κάνεις κάτι σωστά.Επίσης σου προτείνω να δοκιμάσεις το LMDE.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα το έδωσα. Κι' εγώ δε βρίσκω το λόγο να ασχοληθώ με Ubuntu, Kubuntu κλπ, τη στιγμή που τα ΧΡ ήταν ΠΟΛΥ πιο γρήγορα..

Δεκτή η άποψη σου περι ταχύτητας,αλλά δεν ισχύει κατα την γνώμη μου.

Βέβαια αν μη τι άλλο είναι και πισωγύρισμα τα xp εν έτη 2011.Αν θές να δημιουργήσεις καλή εντύπωση για μία διανομή(ανεξάρτητα ποια θα είναι),καλό είναι να της δώσεις λίγο χρόνο και να αφιερώσεις(αν έχεις) χρόνο στα τυχόν "προβλήματα" που μπορεί να προκύψουν,ρωτώντας την κοινότητα ή ακόμα και εδώ.

Δυστυχώς όταν έρχεται κάποιος χρήστης windows σε linux είναι αρκετά δυσβάσταχτα τα μονοπάτια όσον αφορά την αλλαγή νοοτροπίας,γιατί κατα τ'άλλα λειτουργικά είναι και τα δύο.Επίσης αν αντιπαθείς την κονσόλα(μην μπείς καν στον κόπο),δεν είναι δύσκολη αλλά για κάποιο λόγο τρομάζει ο κόσμος,αλλά όσο υπάρχουν τα man ή το --help δεν υπάρχει λόγος.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι είναι πισογύρισμα τα ΧΡ, γι' αυτό και ήταν και το τελευταίο λειτουργικό που δοκίμασα. Όμως με την ταχύτητα που είχαν, δεν υπήρχε καν λόγος να ασχοληθώ με Linux. Και το Jolicloud που είπα ότι ήταν σχετικά γρήγορο, ήταν πιο αργό από τα ΧΡ.

Το LMDE έχει ελληνικά; Αν όχι, πάλι δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις μου.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ στην θέση σου θα περναγα win 7 και θα εκλεινα όλα τα visual enhancements(aero,icon shadows,cursor shadows κτλ).Επίσης θα ήταν καλό να κλείσεις όσα service δεν χρειάζεσαι.Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις και την σταθερότητα που ειναι σαφώς μεγαλύτερη στα 7 σε σχέση με τα XP αλλά και το σύστημα θα ειναι ελαφρύ σαν τα XP.win win κατάσταση ;p

Φυσικά αλλο 1GB ram θα ήταν ότι καλύτερο..

Link to comment
Share on other sites

Εγω έβαλα πριν μια βδομάδα το joliOs. Βαρεθηκα να σερνεται με τα win7.

Δες το αν θες πρωτα απο usb και μετα κρινε μονος σου. Ειναι πολυ απλο, γρηγορο και κανει οσα πρεπει για ενα netbook.

Jolicloud - Joli OS

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.