Jump to content



AMD μόλις 1 ημέρας....


Ilias83

Recommended Posts

Ο Υπολογιστής μου πριν μια εβδομάδα είχε μια QDI PlatiniX 2 μητρική και πάνω έναν Pentium 4 1.7GHz (Willamette) ο οποίος μετά από πολύ κόπο, διάβασμα και προσπάθεια είχε πάει στα 2Ghz.

Πριν λοιπόν κάτι μέρες εγώ ο ήρωας έκανα το μαγικό...

Είπα να κάτω flash μια προηγούμενη έκδοση του BIOS που φαινόταν να λειτουργεί καλύτερα...

Ένα παίξιμο στο ρεύμα που μου στέλνει η ΔΕΗ ήταν ικανό να αχρηστεύσει την μητρική μου.

Έτσι χρειαζόμουν μια μητρική.

Δύσκολο πράγμα όμως να βρω μητρική να παίρνει Willamette και SDRAM.

Αρα έμεινε να ψάξω μια μητρική που να παίρνει τον επεξεργαστή και να χρεωθώ καινούριες RAM.

Εν ολίγοις να πω οτι δεν βρήκα κάτι που να κάνει σίγουρα.

(Τεχνικοί ήταν σχεδόν σίγουροι για κάποιες κάρτες οτι κάνουν για τον επεξεργαστή μου, αλλά τα βιβλιαράκια δεν έλεγαν κάτι τέτοιο. ’ρα ποιος μου έλεγε οτι όταν θα τα έβαζα πάνω θα δούλευαν????)

Έτσι λοιπόν σκέφτηκα.

Απ'το να δώσω λεφτά για μητρική και μνήμη και να έχω πάλι αυτόν τον κακό, παλιό και αργό επεξεργαστή, γιατί να μην πάρω AMD??

Έτσι πριν από 2 μέρες, λίγο πριν κλείσουν τα μαγαζια είχα στα χέρια μου μία μητρική ALbatron ΚΤ600 Pro (v.3) και έναν Athlon XP 2500+

Την επόμενη έστησα το μηχάνημα και αμέσως κατάλαβα τη διαφορά....΄

Ωστόσο:

Μερικές πρώτες απορίες:

1. Γιατί λέει 2500+ πάνω ενώ είναι 1833Ghz?

Ευτυχώς πριν κάνω αγορές ψάχνω πρώτα στο internet, γιατί αλλιώς θα τον αγόραζα και θα

έσπαγα το κεφάλι μου γιατί δεν είναι 2500GHz

2. Τρέχω το SpeedFan και τα νούμερα είναι πρωτοφανή για εμένα (και δεν ξέρω τι είναι τι)

Να μια εικόνα του τι συμβαίνει...

post-1045-1416071000,6205_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα κάτι δεν έχει μπει σωστά!!!Εμένα που είναι 2600+, και ενώ κάνει folding, πράγμα που σημαίνει ότι η cpu δουλεύει στο 100%, η θερμοκρασία της, δεν πηγαίνει πάνω από 60C!!!!Από ψύξη (ανεμιστήρες), πως πας?Έχεις βάλει κανένα?Πάστα έβαλες όταν τοποθέτησες την cpu?Η ψύκτρα έχει τοποθετηθεί σωστά?:wassat:

Link to comment
Share on other sites

1. 2500+ λέγεται γιατί, υποτίθεται τουλάχιστον αποδίδει παραπάνω από ένα παλιό κλασικό Athlon αν ήταν στα 2.5GHz αλλά έχει συσχετιστεί (και στην πράξη αρκετές φορές) με τους Pentium 4 δηλαδή σημαίνει οτι αποδίδει παραπάνω από ένα Pentium 4 στα 2.5GHz.

2. Μην εμπιστεύεσαι ποτέ απόλυτα τις θερμοκρασίες που δείχνει η mobo. Για να είσαι σίγουρος πιάσε την ψύκτρα και δες αν καίει. Αν θες να βλέπεις σωστές θερμοκρασίες, πάρε κάποιο panel .

3. Το αν κάνει ο επεξεργαστής σου σε κάποια Mobo μπορούσες να το καταλάβεις απ'το socket (P4 willamate -> socket 423)

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι καθόλου απαραίτητο το Speed Fan να συνεργάζεται με τη μητρική σου. Εμένα έχει κάτι καταχωρήσεις που αναφέρουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Τα υψηλά νούμερα που βλέπεις στο πρόγραμμα μπορεί να είναι συνδυασμοί (άθροισμα) θερμοκρασιών.

Θα έλεγα οτι η CPU τρέχει στους 45 βαθμούς και το σύστημα στους 40. Τσέκαρε το από το BIOS. Ακριβείς θερμοκρασίες θα έχεις μόνο με ειδικό θερμόμετρο. Επίσης, τι κουτί έχεις και τι ψύξη στο κουτί και τη CPU?

Η μητρική αυτή έιναι αρκετά γρήγορη αλλά με 6 ευρώ παραπάνω έπαιρνες την MSI KT6-LSR η οποία έχει S-ATA και καλύτερη ποιότητα.

Link to comment
Share on other sites

αν και το MBM σου δείξει αυτές τις θερμοκρασίες να ξέρεις ότι είναι πολύ ανεβασμένες και παραπάνω από το κανονικό για default. Πρέπει να το κοιτάξεις. Checkάρε τες πρώτα από το BIOS όπως είπε και ο JimmyFox...

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου κάνει εντύπωση η θερμοκρασία του σκληρού. Ακόμα και αν η mobo λέει ότι της κατέβει ο σκληρός νομίζω ότι είναι περίπου 10 βαθμούς πάνω από αυτό που βλέπουμε εμείς στα συστήματά μας. Νομίζω ότι δεν κυκλοφορεί και πολύ καλά ο αέρας στο κουτί σου. Αλλά και η cpu είναι πολύ ψηλά. Μπορεί όμως να είναι θερμοκρασία διόδου αυτή με τους 52 να αντιστοιχούν στην θερμοκρασία που μετράει ο αισθητήρας κάτω από την cpu. Εγώ έχω 52 (diode) και 38 (sensor) αντίστοιχα ( αλλά δουλεύει ελαφρά και το air contition ).

Βάλε και το αντίστοιχο πρόγραμμα, που λογικά υπάρχει, από τον κατασκευαστή της μητρικής για hardware monitoring….

EDIT: Λάθος! Οι 52 βαθμοί αντιστοιχούν στην GeForce3!!!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν...

Αρχικά ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Έχουμε και λέμε:

Από το BIOS βλέπω θερμοκρασίες CPU 52 και System 48 (!!!)

Ο επεξεργαστής έχει πάνω την stok ψύκτρα.

Την εγκατέστησα διαβάζοντας τις οδηγίες και νομίζω πως πατάει σωστά, αφού έχουν "πιάσει τα γαντζάκια και από τη μια και από την άλλη πλευρά....

Θερμοαγώγιμη πάστα δεν έχω βάλει (αν και έχω ένα σωληνάριο Ceramique). Έχω αφήσει την ψύκτρα έτσι όπως ήταν (με μια τσίχλα πάνω (νομίζω έτσι το λένε, είναι ένα ροζ ορθογώνιο πραγματάκι)

Δεν έκανα καμια κίνηση να βάλω θερμοαγώγικη πάστα γιατί μέσα στους όρους τις 3ετούς εγγύησης του επεξεργαστή λέει οτι ισχύει μόνοα αν χρησιμοποιείς τη stok ψύκτρα και θερμοαγώγικο υλικό...

Αυτά για την ψύκτρα. Οι 52 βαθμοί είναι πολύ (για AMD)?

Εμένα μου φαίνονται too much....

Και με ανησυχεί περισσότερο το 48C System temperature.

Το μόνο που θα πω είναι οτι με τους ίδοιυς ανεμιστήρες πάνω στο κουτί μου και με μια Zalman ψύκτρα έπαιρνα θερμοκρασίες για τον P4 (υπερχρονισμένο) 38C CPU και 28-30 System. Και να πω εδώ οτι όλοι οι ανεμιστήρες δούλευαν στο min (1800Rpm) δίνοντάς μου ένα σύστημα που παρήγαγε θόρυβο περίπου 20dB.

Κάποιος είπε κάτι για την θερμοκρασία στο σκληρό...

Να φανταστείς φίλε μου οτι ο σκληρός μου "φοράει" και μια ψύκτρα Zalman...

Απλά τον έχω βάλει τον κακομοίρη ανάμεσα στα 2 drives γιατί δεν φτάνουν οι ταινίες...

Θα γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και θα μπει μπροστά ένα ανεμιστηράκι...

Για την ροή του αέρα που είπε κάποιος, μπορεί να έχει και δίκιο γιατί είχα φτιάψει τα ανεμιστηράκια μου για ψύκτρα με ανεμιστήρα που ρουφάει αέρα πάνω από το CPU και τον βγάζει έξω με φισούνα...

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ το system κοιτάω. Απλά δεν έχει καλή ροή αέρα το κουτί σου και υπολογίζω και μπόλικη ζέστη στο δωμάτιό σου. Η φισούνα μπορεί να είναι και ο λόγος της κακής κυκλοφορίας του αέρα. Αλλά καλύτερα μια περιγραφή του κουτιού σου και των ανεμηστήρων που βάζουνε βγάζουνε αέρα.

Ο δίσκος και μόνος του είναι πολύ ζεστός ιδίως αν με το ανάμεσα σε δύο drives εννοείς σε 5 και 1/4 θέση. Εκεί θα έπρεπε να είναι πολύ ποιο cool ασχέτος zalman από ότι σε τυπική 3 1/2 θέση. Νομίζω. Εξαιρέσεις τα κουτιά που διαθέτουν ανεμηστηρα μπροστά από τους δίσκους στις θέσεις για 3 /12 συσκευές.

Link to comment
Share on other sites

...καταρχας....καλοριζικο το καινουριο σου hardware....και κατα δευτερον βγαλε οπωσδηποτε αυτην τη ροζ τσιχλα κατω απο την ψυκτρα....ειναι τελιως ακυρη......μην ψαρωνεις....δεν προκειτε κανεις να καταλαβει τι παστα εβαλες......και φροντισε οπωσδηποτε για την σωστη ροη του αερα στο κουτι σου....δηλ...οι μπροστινοι ανεμιστηρες να φυσανε προς

τα μεσα...και οι πισω προς τα εξω.....η αλλη απορια που εχω ειναι .....πως διαβαζει την θερμοκρασια του σκληρου...???υπαρχει σενσορ??....μαλλον ειναι ακυρη σαν ενδειξη και δεν μετραει τιποτα....η τουλαχιστον οχι temp HDD.....ποσταρε και καμια φοτο να παρουμε χαμπαρι τι παιζεται!!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι Maxtor στέλνουν πληροφορίες για την θερμοκρασία τους την οποία μάλλον διαβάζει μια χαρά το Speedfan. Αυτή τη στιγμή οι δύο δικοί μου, με το air condition off !, είναι στους 38 και 41 βαθμούς αντίστοιχα.

Η πάστα θα βοηθήσει μόνο αν βελτιώσει την ροή του αέρα στο κουτί του. 48C system temp δεν δικαιολογήται.

Link to comment
Share on other sites

Για τη θερμοκρασία απάντησαν οι παραπάνω.

Απλά εγώ θα επαναλάβω το περί 2500+

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από 2,5 χρόνια περίπου η AMD με τους Athlon thunderbird με συχνότητα 1200MHz ξέσκιζε σε επιδώσεις ακόμα και τον P4 1700

Πέρασε κάποιος καιρός έτσι αλλά η AMD ήταν αδύνατο να ακολουθήσει την INTEL στον απίστευτο ρυθμό αύξησης των (ανούσιων ίσως) MHz

Παρ όλα αυτά η AMD έβαζε πλήρως ανταγωνιστικά μοντέλα σε πραγματικές επιδώσεις.

Ο τελευταίος επεξεργαστής που έβγαλε η AMD με ονομασία την πραγματική συχνότητα είναι ο thunderbird 1400..

Από εκεί και πέρα βάση ενός σεβαστού αριθμού μετροπρογραμματων η AMD ονόμασε τα μοντέλα έτσι ώστε να σχετίζονται μα τα αντίστοιχα μοντέλα της INTEL σε επιδώσεις.

Μη σε ξεγελούν τα 1833MHz o Athlon που έχεις τώρα είναι μακράν καλύτερος από τον P4 που είχες πριν.

Τρέξε κανένα benchmark και θα καταλάβεις.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από yanni [Χθες, στις 20:42]

Οι Maxtor στέλνουν πληροφορίες για την θερμοκρασία τους την οποία μάλλον διαβάζει μια χαρά το Speedfan. Αυτή τη στιγμή οι δύο δικοί μου, με το air condition off !, είναι στους 38 και 41 βαθμούς αντίστοιχα.

Η πάστα θα βοηθήσει μόνο αν βελτιώσει την ροή του αέρα στο κουτί του. 48C system temp δεν δικαιολογήται.

...για την θερμοκρασια του hdd δεν επιμενω γιατι δεν το εχω ψαξει...και δεν ειμαι σιγουρος...αλλα για την παστα θα επιμεινω ...εχεις δει πως γινεται αυτη η παστα μετα απο καποιες ωρες λειτουργιας.....:blink: βασικα φευγει τελιως αναμεσα απο το core και την ψυκτρα και μαζευεται γυρω απο το core......:eek: δεν λεω οτι αν αλλαξει μονο παστα θα κατεβουν τα temps....απλα λεω να την βγαλει γιατι δεν κανει την δουλεια που πρεπει να κανει........και οπωσδηποτε να βελτιωσει την ροη του κουτιου του!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον στους Maxtor. Οι Western Digital δεν ενημερώνουν για την θερμοκρασία τους. Δυστυχώς.

Πάντως mortisboy δεν λέμε κάτι το διαφορετικό. Τα ίδια λέμε. Απλά αν δεν πέσει αυτό το 48C στο system temp η ceramique θα βοηθήσει μεν αλλά όχι τρομερά. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Υ.Γ. Πάντως το ότι η πάστα αυτή φεύγει από την περιοχή ανάμεσα στην ψήκτρα και τον πυρήνα είναι απολύτως φυσιολογικό. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο υπάρχει ελάχιστο έως καθόλου κενό. Και ceramique να ήταν πάλι θα έμενε ελάχιστη ποσότητα, σχεδόν μη ορατή με το μάτι και η υπόλοιπη θα ξεχείλιζε γύρω από τον πυρήνα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.