Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Μαντέψτε ποιος θα αποκτήσει την πρώτη αυτοτελή εθνική ψηφιακή ταυτότητα στον κόσμο;

    Το Μπουτάν - ένα μικρό έθνος των Ιμαλαΐων με λιγότερους από 800.000 κατοίκους - αποφάσισε να αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους πολίτες του. "Η εθνική ψηφιακή ταυτότητα είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία η ψηφιοποίηση και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τις τράπεζες έως τα νοσοκομεία, τη φορολογία και τα πανεπιστήμια, τα πάντα μπορούν να έρθουν σε απευθείας σύνδεση με 100% βεβαιότητα", μου είπε ο Ujjwal Deep Dahal, διευθύνων σύμβουλος της Druk Holding and Investments, του εμπορικού και επενδυτικού βραχίονα της κυβέρνησης που ανέπτυξε το σύστημα, μέσω βιντεοκλήσης από την πρωτεύουσα Thimphu.

     

    Το εθνικό σύστημα ταυτότητας έχει κατασκευαστεί με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain, η οποία θα παρέχει σε κάθε άτομο μια "αυτοκυριαρχική" ταυτότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να ελεγχθεί μόνο από τον πολίτη και από καμία άλλη οντότητα, παρόμοια με τον τρόπο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων.

     

    Ο 7χρονος πρίγκιπας διάδοχος της χώρας, Jigme Namgyel Wangchuck, ήταν ο πρώτος που εγγράφηκε στο νέο σύστημα και αναμένεται να φτάσει στον υπόλοιπο πληθυσμό εντός του έτους, δήλωσε ο Dahal. 

     

    "Μόλις ενταχθώ, το ενδιαφέρον μέρος της αυτοτελής (self-sovereign) ταυτότητας είναι ότι μόνο εγώ έχω τα επαληθευμένα διαπιστευτήριά μου στο πορτοφόλι μου, στο τηλέφωνό μου. Κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση σε αυτά εκτός από εμένα, ούτε καν η κυβέρνηση", δήλωσε. Η διαδικασία onboarding διαρκεί περίπου 5 δευτερόλεπτα, εκτίμησε ο Dahal. "Στο σύστημά μας, δεν θα επισκεφθείτε κανένα περίπτερο για να εγγραφείτε. Απλώς θα κατεβάσετε μια εφαρμογή, θα μοιραστείτε τα στοιχεία σας, τη selfie σας και την εθνική σας ταυτότητα και στο back end, ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης θα τρέξει και θα πει: "Εντάξει, μπορώ να σας δώσω ένα επαληθευμένο διαπιστευτήριο"", είπε. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα διαφέρει για τους ανθρώπους που δεν έχουν smartphones ή χρειάζονται βοήθεια.

     

    Η Druk Holding and Investments έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία διαφόρων άλλων παράλληλων έργων, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ανακοινωθέντος Bhutanverse - ενός metaverse που προβάλλει την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τα μοτίβα του Μπουτάν.

     

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ταυτότητα, οι νομοθέτες έλαβαν συνολικά 55 συστάσεις, με την προστασία της ιδιωτικής ζωής να συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες ανησυχίες.

     

    Δεδομένου ότι η αυτοκυριαρχία διασφαλίζει ότι μόνο το άτομο έχει το δικαίωμα να αποκαλύπτει τα διαπιστευτήριά του, θα πρέπει να κρατήσει αυτές τις ανησυχίες μακριά, σύμφωνα με τον Dahal. "Αυτή είναι η όλη φιλοσοφία της αυτοκυριαρχίας. Τώρα, είναι στο χέρι μου αν δεν θέλω υπηρεσίες από την τράπεζα, δεν θα μοιραστώ τα διαπιστευτήριά μου. Αν τα μοιραστώ, είναι με τη συγκατάθεσή μου", δήλωσε.

     

    "Αν χαθεί ένα τηλέφωνο, υπάρχει μια διαδικασία ανάκτησης της ταυτότητας από ένα σύννεφο, αλλά μόνο το άτομο έχει το δικαίωμα να την ανακτήσει από την κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη οντότητα", δήλωσε ο Dahal.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Daniel Zender for Rest of World
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.