Jump to content


 • Cyber_Cookie
  Cyber_Cookie

  Οι πωλήσεις desktop GPU σημείωσαν χαμηλό 20ετίας

   H αγορά των διακριτών GPU κατέρρευσε κατά 42% σε ετήσια βάση!

  Η ζήτηση για κάρτες γραφικών αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ορισμένοι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να εξορύξουν Ethereum για να βγάλουν χρήματα. Φαίνεται όμως ότι τώρα που οι περιορισμοί αίρονται και η εξόρυξη Ethereum σε GPUs είναι νεκρή, η ζήτηση για επιτραπέζιες GPUs έχει μειωθεί δραματικά.

  Έτσι, οι αποστολές διακριτών καρτών γραφικών έφτασαν σε χαμηλό ~20 ετών το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Jon Peddie Research

   

  1.jpg

  Αποστολές καρτών γραφικών 2005-2022 (Εικόνα: Jon Peddie Research/Tom's Hardware)
   

   

  Η βιομηχανία απέστειλε περίπου 6,9 εκατομμύρια αυτόνομες κάρτες γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές - συμπεριλαμβανομένων των high end καρτών γραφικών για gaming - και παρόμοιο αριθμό διακριτών GPU για φορητούς υπολογιστές το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, η AMD, η Intel και η Nvidia απέστειλαν περίπου 14 εκατομμύρια αυτόνομους επεξεργαστές γραφικών για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, αριθμός μειωμένος κατά 42% σε σχέση με πέρυσι με βάση τα στοιχεία της JPR. Εν τω μεταξύ, οι αποστολές ολοκληρωμένων GPU ανήλθαν σε περίπου 61,5 εκατομμύρια μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2022.

   

  2.jpg

  Αποστολές καρτών γραφικών 2014-2022 (Εικόνα: Jon Peddie Research/Tom's Hardware)
   

   

  Στην πραγματικότητα, τα 6,9 εκατομμύρια desktop discrete add-in-boards (AIBs) είναι ο χαμηλότερος αριθμός καρτών γραφικών που αποστέλλονται τουλάχιστον από το τρίτο τρίμηνο του 2005 και, έχοντας κατά νου ότι οι πωλήσεις αυτόνομων AIBs ήταν ισχυρές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς οι ενσωματωμένες GPU πολλές φορές δεν ήταν ικανές να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες, είναι ασφαλές να πούμε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι αποστολές desktop καρτών γραφικών έπιασαν τουλάχιστον χαμηλό 20ετίας.

   

   

  4.jpg

  Μερίδια αγοράς καρτών γραφικών 2014-2022 (Εικόνα: Jon Peddie Research/Tom's Hardware)
   

   

  Παρά την επιβράδυνση της ζήτησης για διακριτές κάρτες γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές (οι πωλήσεις μονάδων μειώθηκαν κατά 31,9% σε ετήσια βάση), η Nvidia όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμά της, αλλά και να ενισχύσει τη θέση της με μερίδιο αγοράς 86%, το υψηλότερο που έχει καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με την JPR. Αντίθετα, το μερίδιο της AMD έπεσε στο 10% περίπου, το χαμηλότερο μερίδιο αγοράς της εδώ και δύο δεκαετίες. Όσο για την Intel, κατάφερε να κατακτήσει το 4% της αγοράς desktop discrete GPU σε ένα μόλις τρίμηνο, κάτι που δεν είναι καθόλου άσχημο. Βέβαια, η πλειονότητα των εξαρτημάτων AIB που πούλησε η Intel το γ' τρίμηνο του 2023 ήταν μοντέλα entry-level, τα οποία όμως ζητούσαν οι πελάτες της Intel κυρίως λόγω της αναγνωρισιμότητας της μάρκας.

   

   

  3.jpg

  Μερίδια αγοράς καρτών γραφικών 2009-2022 (Εικόνα: Jon Peddie Research/Tom's Hardware)
   

   

  Υπάρχει όμως μια παγίδα σχετικά με τις πωλήσεις των επιτραπέζιων AIB σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι αποστολές διακριτών GPU για φορητούς υπολογιστές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο σήμερα, απλώς και μόνο επειδή τότε δεν πωλούνταν τόσοι πολλοί φορητοί υπολογιστές. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι σε κανονικά τρίμηνα οι πωλήσεις αυτόνομων GPU για επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές είναι λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με αυτά που βλέπαμε πριν από περίπου 15-17 χρόνια. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι GPU έγιναν σημαντικά ακριβότερες, η AMD και η Nvidia ευημερούσαν τα τελευταία χρόνια. 

   

  Ήδη από τον Νοέμβριο οι πωλήσεις των ενσωματωμένων και αυτόνομων GPUs υποχώρησαν το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι enthusiasts περίμεναν τις κάρτες γραφικών της σειράς GeForce RTX 40 και της σειράς Radeon RX 7000 από την Nvidia και την AMD, ενώ οι κατασκευαστές υπολογιστών προσπαθούσαν να εξαντλήσουν τα αποθέματα των CPUs τους με ενσωματωμένα γραφικά. Ωστόσο, ενώ ολόκληρη η αγορά κατέρρευσε κατά περίπου 25,1% σε ετήσια βάση, η αγορά των διακριτών GPU κατέρρευσε κατά 42% σε ετήσια βάση.  

  Η Jon Peddie Research υπενθυμίζει ότι οι μειώσεις των πωλήσεων GPU το τρίτο τρίμηνο σημείωσαν τη σημαντικότερη πτώση από την ύφεση του 2009. Ωστόσο, για όσους από εμάς παρακολουθούμε την αγορά διακριτών GPU για επιτραπέζιους υπολογιστές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο άσχημη. 


  Πηγή

  User Feedback

  Recommended Comments  Και ποιος φταίει; ανάγκη για gpu υπάρχει από τον κόσμο. Εκεί που ήταν πέρσι και πρόπερσι πολύ αυξημένες οι τιμές, είπαν φέτος να τις διπλασιάσουν 

  Edited by lefstef
  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  έλα με τα Greek Statistics των εταιρειών !
  πόσες μα πόσες φορές έχω τσακωθεί για τα αυτονόητα

   

  έχουμε και λέμε μεγάλος εκδοτικός οίκος , ξεκίνησε και έλεγε μαλακίες ότι είναι πεσμένα φέτος και ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια πήγαιναν τραίνο !

  το ακούω εγώ που ήμουν περαστικός και ξεκινάω να τους κάνω μάθημα έτσι χύμα και τους λέω ελάτε εδώ άπληστοι φοροφυγάδες 😛

  τι έγινε τα 2 χρόνια που πέρασαν ;

  - α να είχαμε covid ...

  και τι γινότανε τότε ;

  - ήταν ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του ...

  και τι έκανε για να περάσει η ώρα του ;

  - αγόραζε διάφορα πράγματα και βιβλία ....

  ωραία αν θέλετε να συγκρίνετε πραγματικά τα κέρδη σας πάτε το 2019-2018-2017 και πίσω και θα δείτε ότι είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα

  φαταούλες ε φαταούλες καμιά αύξηση θα δώσετε στους υπαλλήλους σας η @@@@ θα την πάρετε μεταξύ σας Managareoi της πλάκας !

  επίσης ένας μεγάλος πελάτης των GPU ήταν οι miners οι κάρτες ήταν αγορασμένες με το που έφευγαν από τα εργοστάσια !

  τώρα έτσι μπράβο να τις βάλουν στον πάτο τους ! αφού γούσταραν και έκαναν μπίζνες με τους miners καλά να πάθουν !

  και μην ξανακούσω έλλειψη πρώτων υλών κλπ κλπ , έχουν ξεσκιστεί στην παραγωγή

  • Like 4
  Link to comment
  Share on other sites

  Η μόνη έλλειψη που υπήρχε τότε ήταν επειδή δεν προλάβαιναν να πουλήσουν στις φάρμες πιο μεγάλες ποσότητες, αλλιώς καμιά...

   

  Η nvidia αλλά και ορισμένα καταστήματα το πήραν το μνμ από τους scalpers και τους τότε αγοραστές, όσο και να ανέβουν οι τιμές οι μλκς πληρώνουν!!! οπότε ποια έκπληξη που τώρα μετά το mining crash είδαμε launch από nvidia με τέτοιες τιμές; άσε που πέρα από τα υπερκέρδη από τις νέες δημιούργησε και θέση για να σπρώξει τις παλιές (αυτές που δεν πρόλαβε να πουλήσει στους minners), τα ζούδια είτε πάνε και τα σκάνε για το "latest and greatest" είτε νομίζουν είναι έξυπνοι και τρέχουν για τις δυο χρόνων παλαιωμένες ευκαιρίες, και όλα τέλεια!

   

  Το mid και low end εξαφανίστηκε, η 6600XT έχει παρόμοιες επιδόσεις και σχεδόν  ίδια τιμή με την 5700xt , με κάρτα του 2019.... σχεδόν 4 χρόνων.... 7600/7700 άφαντες .. από nvidia δεν ασχολούμαι καν.

   

  Το μόνο καλό ήταν οι ARC που από ότι διάβασα έχουν φτάσει σε μερίδιο αγοράς 4% και βελτιώνονται οι drivers, δεν περιμένω από intel σωστές τιμές αλλά χαίρομαι που υπάρχει και τρίτος, επίσης κάτι πήρε το αυτί μου για ίσως 4ο παίχτη, την qualcomm αν και δεν ξέρω τπτ παραπάνω.

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  Εμένα αυτό που με τρελαίνει και μου έρχεται να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο είναι οι youtubers, οι "δημοσιογράφους" του χώρου δηλαδή, που υποτίθεται ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν και ένα καλό στη ζωή τους πιέζοντας τις εταιρείες, να μιλάνε σε αναρίθμητα videos για "crash" τιμών κτλ.... Προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμα ότι είναι ΟΚ να πληρώσεις 500 ευρώ για middle range κάρτα 2ετίας.... και 600-700 για "high-end" επίσης διετίας. Για nvidia επίσης δεν ασχολούμαι καν. Είναι σε άλλον πλανήτη οι τιμές τους, κυριολεκτικά.

  Edited by gdp77
  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  Χαμηλό ιστορίας, μπορούν να σημειώσουν; Να περάσουν 3 μήνες που να μην πουλήσουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ; Ίσως να βάλουν μυαλό έτσι. 

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  9 λεπτά πριν, το μέλος giorgos2187 έγραψε:

  Χαμηλό ιστορίας, μπορούν να σημειώσουν; Να περάσουν 3 μήνες που να μην πουλήσουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ; Ίσως να βάλουν μυαλό έτσι. 

   

  Καμία ελπίδα φίλε....

   

  Εδώ υπάρχουν ζώα που πάνε και αγοράζουν 7900ΧΤ/ΧΤΧ (στις συγκεκριμένες τιμές), ανεβάζουν photos στο reddit "battlestation" (τόσο καραγκιόζηδες είναι) και μετά διαμαρτύρονται για τις θερμοκρασίες ή για το power draw κτλ. ΡΕ ΖΩΟ, αφού το ξέρεις ότι η κάρτα έχει θέματα και πας και δίνεις 1000$+ να την αγοράσεις για σου μεγαλώσει (στη φαντασία σου) το πέος 5 πόντους, μικροτσούτσουνε, τι πας και την αγοράζεις? Εγχείριση επιμήκυνσης, πιο φτηνά θα σου έρθει ΖΩΟ. 1000$ για προβληματικό προϊόν ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΡΟΥΘΟΥΝΙ!!!!! Αντί να τα χώνουν όλοι στην AMD για τις τιμές, που έπρεπε οι 7900 να ονομαζόντουσαν 7800 και να πωλούνται στην χειρότερη 650 msrp -10% λόγω προβλημάτων που μπορεί να φτιαχτούν με drivers, μπορεί και όχι. Και αν πας στο reddit να τους πεις ότι είναι αδιανόητη η τιμολόγηση της AMD για τις 7900 (όπως αποδίδουν αυτή τη στιγμή) και θα έπρεπε να πωλούνται πολύ πιο φτηνά, τρως 500 downvotes στο λεπτό. Μιλάμε για ταγμένα ΖΩΑ.

   

  Για nvidia δεν ασχολούμαι, με αυτούς πρέπει να ασχολούνται μόνο εξωγήινοι ή παράφρονες.

  Edited by gdp77
  Link to comment
  Share on other sites

  2 λεπτά πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

  Εδώ υπάρχουν ζώα που πάνε και αγοράζουν 7900ΧΤ/ΧΤΧ

   

  Κρίνοντας από το -ανυπαρκτο- μερίδιο αγοράς της AMD, μάλλον είναι ελάχιστοι.

  • Haha 2
  Link to comment
  Share on other sites

  @gdp77 

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! από την άλλη όμως σκέψου το εξής. Ότι υπάρχουν άτομα με μεγάλη οικονομική άνεση και στην παρούσα φάση θέλουν μια κάρτα γραφικών, ποια κάρτα θα πάρουν?

  Κατάλαβες τι εννοώ....... και 3000Ε να έχει θα τις πάρουν, γιατί πολύ απλά χεστηκαν, είναι μια σταγόνα από τον ωκεανό! θα μου πεις πόσοι τέτοιοι υπάρχουν? σίγουρα δεν είναι η πλειοψηφία αλλά σίγουρα είναι περισσότεροι από όσο φανταζόμαστε 

  Υπαρχουν και αυτοι που τις θελουν για δουλεια, οποτε δεν τους νοιαζει και πολυ που εχουν ακριβυνει, γιατι τα λεφτά τους θα τα βγάλουν, λίγο αργότερα αλλά θα τα βγάλουν

  Μονο εμεις οι gamers/χομπίστες έχουμε το πρόβλημα.

  Δυστυχώς η πρόβλεψη μου είναι πως πλέον αυτές οι τιμές είναι η νέα "κανονικότητα" και δεν πρόκειται να αλλάξει. Μακάρι να έχω άδικο 

  Προσωπικά αν ήμουν σε τόσο άνετη οικονομική κατάσταση δεν ξέρω αν θα εκανα και γω το ιδιο

  Στην παρούσα φάση που είμαι αν δεν είχα βρει την 3070 με 350ε από φίλο που έκανε αναβάθμιση θα ήμουν ακόμα με την 1060, και αποτι φαίνεται θα έμενα αρκετά χρόνια με αυτήν

  Link to comment
  Share on other sites

  Σε αλλα νεα, το παιχνιδι με τα καλυτερα γραφικα για το 2022 απο Digital foundry, ειναι το Horizon Forbiden West. Ναι καλε, αυτο στο ps5.

  Περαστικα...

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  1 ώρα πριν, το μέλος BloodMage έγραψε:

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! από την άλλη όμως σκέψου το εξής. Ότι υπάρχουν άτομα με μεγάλη οικονομική άνεση και στην παρούσα φάση θέλουν μια κάρτα γραφικών, ποια κάρτα θα πάρουν?

   

  Κανείς δεν είπε να μην βγαίνουν υπερκοστολογημένες (extreme) κάρτες για τους πλούσιους ή τους μικροτσούτσουνους ή whatever.

  Το θέμα είναι ότι έχει εξαφανιστεί το low-end, middle-range με fair τιμές που να μπορεί να αγοράσει ο κοσμάκης κάρτα με 150,200,250,300 € και να παίζει τουλάχιστον 1080p-1440p αξιοπρεπώς. Τη ζημιά δεν την κάνουν οι πλούσιοι που ούτως ή άλλως πάντα υπήρχαν. Το λέω και το φωνάζω. ΑΜD/Nvidia κτλ πουλάνε με margins 60%. O λόγος που οι ίδιες δεν απορροφούν ένα μέρος της όποιας ακρίβειας/πληθωρισμού αλλά το μετακυλίουν όλο στον τελικό καταναλωτή και δεν μειώνουν τα κέρδη τους είναι γιατί απλά τα ΖΩΑ έχουν πολλαπλασιαστεί και όχι οι πλούσιοι.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  3 ώρες πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

  μικροτσούτσουνε

   

  16 λεπτά πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

  μικροτσούτσουνους

   

  Body shaming σε όσους έχουν την δυνατότητα να κάνουν upgrade? 

  Get real with your life already.

  • Like 1
  • Haha 1
  Link to comment
  Share on other sites

  1 ώρα πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

   

  Κανείς δεν είπε να μην βγαίνουν υπερκοστολογημένες (extreme) κάρτες για τους πλούσιους ή τους μικροτσούτσουνους ή whatever.

  Το θέμα είναι ότι έχει εξαφανιστεί το low-end, middle-range με fair τιμές που να μπορεί να αγοράσει ο κοσμάκης κάρτα με 150,200,250,300 € και να παίζει τουλάχιστον 1080p-1440p αξιοπρεπώς. Τη ζημιά δεν την κάνουν οι πλούσιοι που ούτως ή άλλως πάντα υπήρχαν. Το λέω και το φωνάζω. ΑΜD/Nvidia κτλ πουλάνε με margins 60%. O λόγος που οι ίδιες δεν απορροφούν ένα μέρος της όποιας ακρίβειας/πληθωρισμού αλλά το μετακυλίουν όλο στον τελικό καταναλωτή και δεν μειώνουν τα κέρδη τους είναι γιατί απλά τα ΖΩΑ έχουν πολλαπλασιαστεί και όχι οι πλούσιοι.

  Αν αυτές οι τιμές είναι με 60%, που είναι το ελάχιστο βιώσιμο για τέτοιου μεγέθους εταιρίες, τότε μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα άλλου. 60% είναι λίγο, σίγουρα είναι παραπάνω.

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...