Jump to content



  • yanni
    yanni

    Με malware είχε προσβληθεί ο installer πρόσφατης έκδοσης του CCleaner

    Το CCleaner είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα το οποίο υπόσχεται να επιταχύνει το σύστημα του χρήστη, αλλά και να προσφέρει ασφαλέστερη περιήγηση στο διαδίκτυο. Εκατομμύρια χρήστες το επιλέγουν για αυτό το σκοπό. Αν είστε ένας από αυτούς και αν κατεβάσατε στο πρόσφατο παρελθόν το CCleaner ή το CCleaner Cloud , καλό θα ήταν να προβείτε σε άμεση αναβάθμιση, αν δεν είναι εγκατεστημένη η τελευταία έκδοση του προγράμματος που χρησιμοποιείτε.

     

    Η Talos, παρακλάδι του τμήματος ασφαλείας της Cisco, ανακάλυψε ότι hackers παραβίασαν τους servers της Piriform, της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από τα CCleaner και CCleaner Cloud και εισήγαγαν malware στον installer των προγραμμάτων. Το CCleaner διαθέτει ψηφιακή υπογραφή που του επιτρέπει να θεωρείται αυτόματα ως ασφαλής εφαρμογή κατά την εγκατάστασή του από το σύστημα.

     

    Οι προσβεβλημένες εκδόσεις των CCleaner και CCleaner Cloud, ήταν διαθέσιμες για download τον Αύγουστο. Το CCleaner Cloud διαθέτει σύστημα αυτόματης αναβάθμισης, αλλά το CCleaner όχι, οπότε είναι πιθανό ότι η έκδοση αυτή παραμένει εγκατεστημένη σε πλήθος μηχανημάτων. Οι προσβεβλημένες εκδόσεις των προγραμμάτων επιχειρούν να συνδεθούν σε πλήθος μη καταχωρημένων ιστοσελίδων, με το malware να διαδίδεται με παρόμοιο τρόπο που διαδιδόταν το NoPetya.

     

    cclener_malware_code_2_1.png

     

    Η Piriform προέβη σε ανάρτηση ενός blog post όπου ζητάει συγνώμη από τους χρήστες των προγραμμάτων και καλεί τους χρήστες που χρησιμοποιούν ακόμα τις εκδόσεις CCleaner 5.33.6162 και CCleaner Cloud 1.07.3191 να τις αναβαθμίσουν άμεσα. Σύμφωνα με το blog post, η εταιρία θεωρεί ότι κινήθηκε αρκετά γρήγορα, ώστε να σταματήσει την απειλή πριν αυτή προκαλέσει ζημιά.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.