Jump to content


  • Antec Six Hundred v2 Review : Οι απαραίτητες(?) διορθώσεις


    Η Antec είναι μία εταιρεία με πολύχρονη παρουσία στον χώρο των κουτιών υπολογιστών. Κατά καιρούς έχει παρουσιάσει προϊόντα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο πόθου για πολλούς από μας. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε το Antec Six Hundred v2, μία βελτιωμένη έκδοση ενός κουτιού που κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό. Δεδομένου ότι η προηγούμενη έκδοση δεν έχει περάσει από το κόσκινο του εργαστηρίου μας, ο γράφων αποφάσισε να το εξετάσει μεμονωμένα και όχι σε αντιπαραβολή με τον προκάτοχό του.

    Το Six Hundred (ή για συντομία 600 από εδώ και πέρα) ανήκει στην κατηγορία των gaming κουτιών. Αυτό για πολλούς σημαίνει δυνατό και επεκτάσιμο σύστημα ψύξης, παράθυρο, φωτάκια και άπλετο χώρο. Η Antec προσπάθησε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ανά την υφήλιο gamers με ένα midi tower κουτί που εκ πρώτης όψεος φαντάζει εντυπωσιακό. Είναι όμως;

     

    Review%20Logo.JPG

     

     

     

    Συσκευασία και Περιεχόμενα

    Η συσκευασία του 600 είναι η τυπική για ένα midi tower κουτί. Περιλαμβάνει πληθώρα φωτογραφιών και πληροφοριών κατατοπίζοντας τον υποψήφιο αγοραστή για το τι μπορεί να περιμένει. Δίπλα στην μεγάλη φωτογραφία του 600 υπάρχει ένα λογότυπο που αναφέρει "SSD Hard Drive Compatible". Όσοι έχετε πρόσφατο το review toy DF-85 ίσως έχετε αρχίσει να κάνετε υποθέσεις. Όσοι δεν το έχετε, δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

     

    1L.jpg

     

    Εικόνα 1: Η συσκευασία του Six Hundred

     

     

    Το 600 έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει έναν Hot Swap δίσκο 2.5". Ενδιαφέρον...

    Προχωρώντας στις υπόλοιπες όψεις τις συσκευασίας, ενημερωνόμαστε για το σύστημα ψύξης, το οποίο περιλαμβάνει έναν ανεμιστήρα 200mm TriCool με μπλε φωτισμό στο επάνω μέρος και έναν ανεμιστήρα 120mm TwoCool με επίσης μπλε φωτισμό στο πίσω μέρος. Επιπλέον, το σύστημα διαθέτει πλενόμενα φίλτρα και υπόσχεται πολύ καλή ροή αέρα. Τέλος στην πίσω όψη της συσκευασίας υπάρχουν φωτογραφίες του εσωτερικού του κουτιού καθώς και ένας πίνακας ο οποίος αναλύει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 600.

     

    2.JPG

     

    Εικόνα 2: Η συσκευασία του Six Hundred από την όπισθεν

     

     

    Ανοίγοντας την συσκευασία, πέρα από το κουτί βρίσκουμε ένα σακουλάκι με κάποια έντυπα, τις απαραίτητες βίδες και δύο δεματικά για την καλύτερη τακτοποίηση των καλωδίων. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει manual, παρά μόνο ένα δισέλιδο το οποίο περιγράφει συνοπτικά τις βασικές λειτουργίες/χαρακτηριστικά του 600 και παραπέμπει τον χρήστη στην ιστοσελίδα της Antec για αναλυτικότερες οδηγίες. Τέλος σε μια σελίδα Α4 χωρίς κείμενο (αλλά με φωτογραφίες) περιγράφεται μία θέση για οδηγό 2.5" που δεν αναφέρεται πουθενά αλλού...Περισσότερα επ'αυτού όμως σε επόμενη ενότητα.

     

    3.JPG

     

    Εικόνα 3: Τα παρελκόμενα

     

     

    Το εξωτερικό

    Ας ξεκινήσουμε με το εξωτερικό του κουτιού. Κατά την άποψη του γράφοντος το 600 είτε θα το λατρέψεις, είτε θα το μισήσεις. Αναμφισβήτητα όμως κερδίζει το βλέμμα. Τα υλικά κατασκευής του είναι λαμαρίνα SECC πάχους 0.6mm και πλαστικό. Σε γενικές γραμμές δεν αποπνέει συναίσθημα πολυτέλειας, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται φτηνό.

    Η εμπρόσθια όψη του 600 φιλοξενεί τα 3 εξωτερικά φατνία των 5.25" καθώς και την υποδοχή για Hot Swap Οδηγό των 2.5". Κάτω από αυτά υπάρχει μία μεγάλη σίτα για την εισαγωγή δροσερού αέρα στο εσωτερικό του κουτιού, ενώ κάτω δεξιά υπάρχει ένα διακριτικό λογότυπο της Antec.

     

    4.JPG

     

    Εικόνα 4: Η εμπρόσθια όψη του 600

     

     

    Ένα μεγάλο ποσοστό του πλαϊνού πάνελ καλύπτεται από διαφανές παράθυρο. Στο ύψος όπου συνήθως τοποθετείται η κάρτα γραφικών, υπάρχουν γρίλιες για την τοποθέτηση ενός επιπλέον ανεμιστήρα εισαγωγής. Το παράθυρο έρχεται με μία προστατευτική ζελατίνα (δεν θα την δείτε στις φωτογραφίες) ώστε να διασφαλισθεί ότι η πρώτη γρατζουνιά θα είναι από τα δικά σας χέρια. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, το επάνω μέρος του 600 μας επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό από το μέσο midi tower. Περισσότερα όμως σε λίγο...

     

    5.JPG

     

    Εικόνα 5: Το 600 από μία λήψη τρία τέταρτα

     

     

    Το πίσω μέρος του 600 μπορούμε να πούμε ότι είναι αδιάφορο. Άβαφη λαμαρίνα, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής των 120mm, δύο τρύπες για υδρόψυξη και το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος. Συνηθισμένα πράγματα. Το μοναδικό στοιχείο που το διαφοροποιεί είναι το πανελάκι στο επάνω μέρος που ρυθμίζει την ταχύτητα των ανεμιστήρων και τον φωτισμό.

     

    6.JPG

     

    Εικόνα 6: Το πίσω μέρος του 600

     

    7.JPG

     

    Εικόνα 7: Το πάνελ ελέγχου των ανεμιστήρων

     

     

    Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ενώ για τον πίσω ανεμιστήρα μπορούμε να ελέγξουμε τόσο τις στροφές όσο και τον φωτισμό, για τον εμπρός ανεμιστήρα είναι δυνατός μόνο ο έλεγχος των στροφών του. Ο φωτισμός θα παραμένει πάντα ενεργοποιημένος.

    Τελευταίο θα δούμε το επάνω μέρος του 600. Ο μεγάλος ανεμιστήρας των 200mm και το industrial σύστημα στήριξής του κερδίζουν το μάτι και μαζί την πρώτη εντύπωση. Παραφωνία αποτελεί η χρήση πλαστικού στο σύστημα στήριξης μιας και δεδομένου του σχήματός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν χειρολαβή. Στο μπροστά τμήμα υπάρχει και το συνηθισμένο πάνελ εισόδων εξόδων που στην περίπτωσή μας αποτελείται από 3 θύρες USB2.0, και τις κλασσικές συνδέσεις ήχου για μικρόφωνο και ακουστικά. Δύο ανισομεγέθη μπουτόν εκτελούν τα χρέη reset και on/off ενώ οι μικρές κουκκίδες που βλέπετε ανάμεσα στα δεξιά των USB είναι οι ενδεικτικές λυχνίες του κουτιού. Προφανώς για λόγους κοστολογίου δεν υπάρχει ούτε θύρα eSATA ούτε USB3.0. Κρίμα, γιατί ειδικά την eSATA την έχουμε συναντήσει ακόμα και πολύ οικονομικότερες υλοποιήσεις. Αυτό όμως που δεν δικαιολογείται είναι η παράλειψη σήμανσης των συνδέσεων ήχου, από τις οποίες απουσιάζει οποιαδήποτε ένδειξη (είτε χρωματική - πράσινη/ροζ, είτε με τη μορφή κάποιου εικονιδίου). Προσοχή λοιπόν, μιας και ο γράφων έχει με αυτό τον τρόπο κάψει μικρόφωνο...

    Τέλος όπως φαίνεται σε ένα βαθμό από τις φωτογραφίες, το τμήμα ανάμεσα στο πάνελ εισόδων - εξόδων και τον ανεμιστήρα είναι φιμέ και παρέχει μερική ορατότητα του εσωτερικού του κουτιού. Το κατά πόσον αυτό έχει κάποιο αισθητικό αποτέλεσμα θα το δούμε όταν στήσουμε το κουτί.

     

    8.JPG

     

    Εικόνα 8: Το πάνω μέρος του 600 με τον ανεμιστήρα να δεσπόζει

    9.JPG

     

    Εικόνα 9: Το πάνελ εισόδων/εξόδων

     

     

    Το εσωτερικό

    Αφού λύσουμε και τις 4 χειρόβιδες των πλαινών πάνελ, αποκτούμε πλήρη εποπτεία εσωτερικού του Six Hundred. Όπως έχετε ήδη καταλάβει από τις φωτογραφίες του εξωτερικού, το εσωτερικό τμήμα δεν είναι βαμμένο. Προφανώς και αυτή η παράλειψη έγινε με σκοπό την μείωση του κόστους. Παρ' όλα αυτά, εν έτοι 2011 το θεωρούμε απαράδεκτο ένα gaming κουτί με πλαινό παράθυρο να στερείται βαμμένου εσωτερικού. Αφήνοντας τις αισθητικές παραλείψεις, παρατηρούμε το ομολογουμένως τεράστιο κενό που υπάρχει στην λαμαρίνα στήριξης της μητρικής. Λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα με καμία μητρική για την τοποθέτηση του συστήματος ψύξης. Επίσης υπάρχουν και δύο οπές για την διέλευση των καλωδίων (δεδομένου το πλαινού παραθύρου το cable management επιβάλεται). Παρά την ύπαρξη μεγάλων οπών, το κουτί δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στιβαρότητας λόγω των νεύρων που υπάρχουν στην λαμαρίνα.

     

    10.JPG

     

    Εικόνα 10: Μια γενική άποψη του εσωτερικού

    11.JPG

    Εικόνα 11: Το παραλίγο "διαμπερές" εσωτερικό

     

     

    Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο πίσω μέρος του κουτιού βλέπουμε ότι δυστυχώς τα καλύμματα των 8 θυρών επέκτασης είναι μόνιμα συνδεδεμένα στο κουτί. Αυτό σημαίνει ότι άπαξ και αφαιρεθούν, είναι άχρηστα και σε περίπτωση που αλλάξετε την διάταξη τοποθέτησης των καρτών επέκτασης, θα χρειαστείτε ανταλλακτικά καλύμματα με βίδες. Το ίδιο ισχύει και για το λαμάκι της μητρικής, αλλά δεν μας απασχολεί και ιδιαίτερα, δεδομένου ότι όλες οι μητρικές έχουν το δικό τους.

     

    12.JPG

     

    Εικόνα 12: Οι θέσεις για κάρτες επέκτασης

     

     

    Παρατηρώντας την θέση όπου θα τοποθετηθεί το τροφοδοτικό, βλέπουμε ότι υποχρεωτικά θα τοποθετηθεί με τον ανεμιστήρα στο πάνω μέρος. Αυτό σημαίνει ότι θα ψύχεται με τον θερμό αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό του κουτιού, αλλά δεν θα κινδυνεύει τόσο από την εισροή σκόνης.

     

    13.JPG

     

    Εικόνα 13: Η θέση του τροφοδοτικού

     

     

    Ας περάσουμε στον τμήμα του κουτιού που στεγάζει τα μέσα αποθήκευσης. Το σχέδιο και η διάταξη σε γενικές γραμμές παραπέμπει στην δεκαετία που μας πέρασε. Τα πάντα χρειάζονται βίδες. Από επάνω προς τα κάτω έχουμε 3 εξωτερικές θέσεις 5.25", την hot plug υποδοχή για συσκευή των 2.5" και 6 υποδοχές για σκληρούς δίσκους των 3.5". Στον πάτο του κουτιού υπάρχουν 4 μυστηριώδεις τρύπες. Θυμάστε το έντυπο που είδαμε σε προηγούμενη ενότητα; Εδώ μπορεί να στερεωθεί μία μονάδα των 2.5". Μας προξένησε εντύπωση ότι δεν αναφέρεται πουθενά στην συσκευασία του Six Hundred.

     

    14.JPG

     

    Εικόνα 14: Οι 6 θέσεις για δίσκους των 3.5"

    15.JPG

     

    Εικόνα 15: Η θέση για δίσκο των 2.5"

     

     

    Τέλος θα ανοίξουμε την πρόσοψη. Ξεκουμπώνοντας τα 3 πλαστικά αυτάκια στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης, την αφαιρούμε και αποκτούμε πρόσβαση στο φίλτρο εισόδου. Ξεκουμπώνοντας άλλα δύο πλαστικά αυτάκια αφαιρούμε την βάση στήριξης των 2 προαιρετικών ανεμιστήρων εισαγωγής διαμέτρου 120mm, οι οποίοι εάν τοποθετηθούν μπορούν να εξασφαλίσουν καλές θερμοκρασίες και στους 6 σκληρούς δίσκους που μπορεί να δεχθεί το 600.

     

    16.JPG

     

    Εικόνα 16: Η πρόσοψη, το φίλτρο και η βάση των ανεμιστήρων

     

     

    Όλα όσα διαβάσατε στις προηγούμενες σελίδες (ή έστω τα περισσότερα από αυτά) μπορούν να συνοψιστούν στον παρακάτω πίνακα που περιέχει αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Antec 600.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά
    Υλικό κατασκευής Πλαστικό & Ατσάλι SECC 0.6mm
    Τύπος μητρικής ΑΤΧ & micro ATX
    Υποδοχές μονάδων αποθήκευσης 3 x 5.25" εξωτερικές
    6 x 3.5" εσωτερικές
    2 x 2.5" (η μία εξωτερική Hot Plug)
    Σύστημα Ψύξης 2 x 120mm εμπρός (δεν περιλαμβάνονται)
    1 x 200mm TriCool φωτιζόμενος επάνω
    1 x 120mm TwoCool φωτιζόμενος πίσω
    1 x 120mm στο πλάι (δεν περιλαμβάνεται)
    2 θύρες για σωλήνες υδρόψυξης
    Θύρες Ι/Ο 3 x USB2.0, HD Audio (AC97 συμβατό) μικρόφωνο & ακουστικά
    Διαστάσεις (H) 565 x (W) 273 x (D) 559mm

     

    Στήνοντας το κουτί

    Σε γενικές γραμμές το 600 δεν προβλημάτισε κατά το στήσιμό του. Δυστυχώς κατά την διάρκεια του review είχαμε στην διάθεσή μας μόνο mATX μητρική, οπότε σε ένα βαθμό θα το δείτε "άδειο". Είχαμε όμως μία Thermalright Ultra 120 Extreme και έτσι μπορούμε να δούμε εάν το πλάτος του 600 είναι ικανοποιητικό. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το τροφοδοτικό τοποθετείται μόνο με τον ανεμιστήρα προς τα επάνω, οπότε καλό είναι να εξοπλίσετε το κουτί με έναν επιπλέον ανεμιστήρα προσαγωγής αέρα ώστε να διασφαλίσετε την ύπαρξη φρέσκου και δροσερού αέρα στο εσωτερικό του. Οι διάφορες οπές για την διαχείρηση καλωδίων βοηθούν στην τακτοποίηση του εσωτερικού, ενώ η θέση και τον εσωτερικό δίσκο των 2.5" αναλαμβάνει να στηρίξει τον SSD σας.

     

    18.jpg

    Εικόνα 17: Το εσωτερικό του κουτιού

     

     

    Κλείνοντας το καπάκι διαπιστώσαμε ότι η Ultra 120 Extreme χωράει οριακά. Ακουμπά ελάχιστα πάνω στο plexiglass, χωρίς όμως να εμποδίζει το καπάκι από το να κλείσει άνετα. Αφού κλείσαμε το κουτί και ξεκινήσαμε το σύστημα, διαπιστώσαμε ότι η λειτουργία του 600 χαρακτηρίζεται από ησυχία και απουσία τριγμών. Η δυνατότητα ρύθμισης των στροφών των ανεμιστήρων (από το άβολα τοποθετημένο πανελάκι) μπορεί να κάνει το 600 από πρακτικά αθόρυβο έως αποδοτικά θορυβώδες (στο σύντομο διάστημα της συμβίωσης μαζί του ο μοναδικός θόρυβος που ακουγόταν ήταν η ροή του αέρα). Το φιμέ πλαστικό που βρίσκεται στο επάνω μέρος δυστυχώς δεν μπόρεσε να φανεί αντάξιο των προσδοκιών της Antec, μιας και η υπάρξη του DVD-ROM ακριβώς από κάτω έκρυψε την θέα προς το εσωτερικό του κουτιού. Μάλιστα εάν έχετε την "κακή" συνήθεια να βάζετε στο συγκεκριμένο σημείο τασάκια, καφέδες κλειδιά κλπ μάλλον θα αποτελέσει μια εστία γρατζουνιών.

     

    17.JPG

    Εικόνα 18: Το Six Hundred έτοιμο για πρώτο boot

     

     

    Συμπεράσματα

     

    Το Six Hundred v2 της Antec μας άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα. Η ύπαρξη της θύρας Hot Swap είναι κατά την άποψη του γράφοντος ένα χαρακτηριστικό που αν και δίνει το wow effect στο προϊόν, στην ουσία δεν προσδίδει κάτι στην χρηστικότητά του. Οι περισσότεροι από τους πιθανούς χρήστες του χρησιμοποιούν δίσκους 3.5", περιορίζοντας τις 2.5" στους SSD οι οποίοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο λόγο να τοποθετηθούν σε Hot Swap υποδοχή (με μοναδική εξαίρεση εάν θέλουμε να κάνουμε συχνά hdderase και η μητρική μας βλέπει τον SSD ως frozen). Δεδομένου λοιπόν του γεγονότος ότι το 600 v2 είναι μία βελτίωση του 600, θα περιμέναμε να βλέπαμε θύρες USB3.0 & eSATA και σαφώς θα προτιμούσαμε θύρα Hot Plug των 3.5". Η τιμή μάλιστα στην οποία μπορούμε να το βρούμε στην αγορά (από 100 ευρώ) το φέρνει σε δύσκολη θέση απέναντι στον ανταγωνισμό. Ας δούμε όμως συνοπτικά τα θετικά και αρνητικά σημεία του 600.

    Θετικά

     

    • Δυνατό σύστημα ψύξης (με δυνατότητα επιπλέον επέκτασης)

     

    • Ύπαρξη hot plug θέσης 2.5"

     

    • Ύπαρξη εσωτερικής θέσης 2.5"

     

    • Φωτιζόμενοι ανεμιστήρες

     

    • Πάνελ ελέγχου ανεμιστήρων

     

    • Ύπαρξη οπής για την ψύκτρα του επεξεργαστή

     

    • Φίλτρο στην θέση ανεμιστήρα εισόδου


    Αρνητικά

    • Απουσία θυρών USB3.0 & eSATA

     

    • Απουσία ένδειξης στις θύρες ήχου

     

    • Άβαφο εσωτερικό

     

    • Καπάκια θυρών επέκτασης χωρίς δυνατότητα επανατοποθέτησης

     

    • Υποχρεωτική τοποθέτηση του τροφοδοτικού με τον ανεμιστήρα προς τα επάνω

     

     

    78-very-good.png?m=1284739891

     

     

     

    Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Antec για την παραχώρηση του δείγματος.

    Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Grigas
    Photographers: Grigas
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.