Jump to content
 • ARCTIC Freezer i32 Single Tower CPU Cooler Review


  Πρόλογος

   
  Η ARCTIC επισκέπτεται και πάλι το πάγκο του TheLab με μια μεγαλύτερη ψύκτρα αυτή τη φορά!
  Πρόσφατα είχαμε δει την Freezer i11 και έτσι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την εταιρία με την πολύχρονη εμπλοκή στην ψύξη των επεξεργαστών και όχι μόνον, αποτέλεσμα της οποίας είναι μια μακριά σειρά από επιτυχημένα προϊόντα που διακρίνονται για την άρτια σχεδίαση, την αποτελεσματικότητα αλλά και το σχετικά χαμηλό κόστος τους και αποτελούν μια άριστη επιλογή για τους χρήστες που θέλουν να αναβαθμίσουν την stock ψύκτρα του επεξεργαστή τους, αναζητώντας αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να πληρώσουν μια "μικρή περιουσία" γι' αυτό!

  Εγχείρημα δύσκολο μεν, αλλά -καθώς μας "διδάσκει" η πληθώρα των  επιτυχημένων προϊόντων της-  απολύτως εφικτό για την ARCTIC .


  G8 CoolerRSide2 4 02 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0851
   

  Ο σημερινός μας "επισκέπτης" είναι η ARCTIC Freezer i32, μια ψύκτρα μονού πύργου σχετικά μικρών διαστάσεων, που "υπόσχεται" πολύ καλή συμβατότητα με μνήμες που διαθέτουν υψηλά het spreaders.   Έρχεται εφοδιασμένη με τέσσερα heat pipes άμεσης επαφής σε συνεχή διάταξη (CDΤ).   Την ψύξη των πτερυγίων της, αναλαμβάνει ένας από τους πιο αποδοτικούς ανεμιστήρες της εταιρίας, ο οποίος πέρα από το καλό air flow, διακρίνεται και για τον πολύ χαμηλό θόρυβο που παράγει.
  Η ARCTIC για άλλη μια φορά, μας επιφυλάσσει μια ουσιαστική "έκπληξη", καθώς ο ανεμιστήρας αυτός, μολονότι έχει τα ίδια λειτουργικά χαρακτηριστικά με τον Α-12, είναι εφοδιασμένος με ειδικό κύκλωμα PWM οδήγησης, το οποίο σταματά την περιστροφή του ανεμιστήρα όταν η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι χαμηλή και πρακτικά απαλείφει την ηχητική παρουσία της ψύκτρας!


  Η Freezer i32 ακολουθώντας την τακτική της εταιρίας που είδαμε και στην i11, είναι συμβατή μόνο με τα socket της INTEL, αφήνοντας τα αντίστοιχα της AMD στην ταυτόσημή της Freezer A32.    Την γκάμα επιλογών συμπληρώνει η ακριβότερη Freezer i32 CO  που διαφέρει μόνο στο ότι εφοδιάζεται με ανεμιστήρα εξοπλισμένο με έδρανα dual ball bearing και είναι εγγυημένος για 24/7 λειτουργία!
  Επιπλέον αυτών όμως, οι ευχάριστες εκπλήξεις, όταν φτάσουμε στο "ταμείο"...συνεχίζονται, καθώς η Freezer i32 διατίθεται σε μια πραγματικά  χαμηλή τιμή!
   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

   

  Στους  πίνακες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε με αρκετή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
  Οι πληροφορίες τους αναφέρονται , τόσο σε αυτά  που υπάρχουν στα data της ψύκτρας, όσο και σε αυτά που διαπιστώθηκαν/μετρήθηκαν από εμάς στο εργαστήριο του TheLab.  Αυτά τα τελευταία έχουν αναγραφεί με μπλε χαρακτήρες και μολονότι  στερούνται της στατιστικής επαλήθευσης, πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν μια πιο πλήρη εικόνα της ψύκτρας.

   

  B1a_Specificartion-Table_Cooler_01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Βασική παρατήρηση είναι ότι η ARCTIC Freezer i32 διαθέτει εξοπλισμό στερέωσης μόνο για την πλατφόρμα της INTEL.

  Όποιος ενδιαφέρεται για μητρικές της AMD θα πρέπει να κοιτάξει για την ARCTIC Freezer A32, η οποία διαφοροποιείται από την Freezer i32  μόνο στο mounting hardware.
  Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι σε χαμηλά φορτία, η ψύκτρα μπορεί να δουλέψει και χωρίς να στρέφεται ο ανεμιστήρας της!

   

  B1b_Specificartion-Table_Fan_01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Από εδώ κρατάμε τη σημαντική ευκολία της τεχνολογίας διαμοιρασμού του σήματος ελέγχου PWM Sharing Technology (PST).
  Και την "περίεργη" μονάδα μέτρησης του θορύβου, ο οποίος ευτυχώς αποδεικνύεται αρκετά χαμηλός!
   
  Συνέχεια έχει ο πίνακας με τα πιο "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά της ψύκτρας, όπου μπορούμε να δούμε συνοπτικά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ψύκτρας, αλλά και τις παραμέτρους που εξαρτώνται από αυτές και καθορίζουν την θερμική συμπεριφορά της.

   

  B2_Thermal-Parameters-Table_01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

  Με ελευθερία air flow  ~79% και συντελεστή πυκνότητας ~95, έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά αραιόφυλη ψύκτρα, πράγμα που προϊδεάζει για την δυνατότητα χρήσης ανεμιστήρα με χαμηλό θόρυβο, που -ιδιαίτερα στα 120mm- αποτελούν ένα από τα δυνατά σημεία της κατασκευάστριας!
   
  Η ARCTIC Freezer i32 έχει από την κατασκευάστρια εταιρία εξαετή εγγύηση και προτεινόμενη τιμή 44,99€ (MSRP). Αλλά την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, μπορείτε να την βρείτε σε Ελληνικά καταστήματα προς 31,0 €  του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου (συν 5€ μεταφορικά).

   

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα


  Η ARCTIC Freezer i32 φτάνει στον χρήστη σε ένα χάρτινο κουτί -στα χρώματα της εταιρίας- του οποίου οι πλευρές παρέχουν αρκετή πληροφορία για την ψύκτρα.
  Η επάνω και η εμπρός πλευρά, αρκούνται στην παρουσίαση του λογότυπου της εταιρίας και μιας εικόνας της ψύκτρας.
  Φυσικά την προσοχή μας αποσπά η εξαετής εγγύηση (!) της ψύκτρας (βλέπε ανεμιστήρας) και δευτερευόντως, η φράση στο κάτω μέρος του κουτιού που δηλώνει ότι η ψύκτρα μας είναι συμβατή μόνο με INTEL sockets και το QR-code που παραπέμπει στη σελίδα του προϊόντος.
  Κάτω από το όνομα της ψύκτρας, βρίσκεται ο χαρακτηρισμός της ψύκτρας σαν ημιπαθητικής (Semi Passive) που θα μας απασχολήσει αρκετά στην παρουσίαση.

   

  A6 Box Top 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0722A1 Box Front 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0701

   

   Στην αριστερή πλευρά έχουμε τρία διαφωτιστικά σκαριφήματα που αναφέρονται σε βασικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας.

   

  A2 Box Front Rside 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0702A3 Box Front Lside 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0703

   A12 Box Left Side Top 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0715A10 Box Left Side Low 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0715


  Σημαντικό είναι ότι χάρη στις μειωμένες διαστάσεις των πτερυγίων και την συμμετρική κατασκευή τους, η ψύκτρα δεν έχει θέμα συμβατότητας, είτε χρησιμοποιηθεί ως έχει, είτε την στήσουμε σε Push-Pull βάζοντας ένα ανεμιστήρα ακόμα!
  Δεξιά έχουμε μια αναλυτική τομή του ποιοτικού εδράνου του ανεμιστήρα, που δίνει το περιθώριο στην ARCTIC να παρέχει έξη χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας στην Freezer i32 !
   
  Στην δεξιά πλευρά του κουτιού βρίσκουμε μια πολύγλωσση (με τα Ελληνικά απόντα ως συνήθως) αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας...

   

  A8 Box F R Side 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0708A5 Box RSide 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0707

   

  ... και τον πίνακα των προδιαγραφών της.

   

  A15 Box RSide Specifications 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0720


  Οι πιο ενδιαφέρουσες όμως πληροφορίες, υπάρχουν στην πίσω πλευρά του κουτιού.

   

  A18 Box Back Top RSide 3 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0728A4 Box Back 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0705
   
  A14 Box Back Side Performance 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0720A13 Box Back Side Graph 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0719


  Αριστερά βλέπουμε τα βασικά εξαρτήματα της Freezer i32 και ακριβώς από πάνω τους, ένα συγκριτικό γράφημα των επιδόσεών της σε σχέση τόσο με την stock ψύκτρα, όσο και -πιο σημαντικό αυτό- με την Freezer i30 πάνω στην οποία βασίστηκε η εξέλιξή της!
  Στην δεξιά φωτογραφία έχουμε το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Freezer i32, που δεν είναι άλλο από το ότι:


  Το κύκλωμα οδήγησης του ανεμιστήρας της, (όταν -λόγω χαμηλής θερμοκρασίας της CPU- το σήμα PWM από την μητρική μειωθεί κάτω από ένα ποσοστό), έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει τον ανεμιστήρα και να περάσει σε πλήρως παθητική λειτουργία, μηδενίζοντας τον όποιο παραγόμενο θόρυβο !


  Λεπτομέρειες γι' αυτό θα δούμε στη σελίδα των ανεμιστήρων, για την ώρα ας ολοκληρώσουμε τον κύκλο του κουτιού με την κάτω πλευρά του, για να το ανοίξουμε!

   
  A7 Box Bottom 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0723B3 Box Contents 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0732

   
  Ευχάριστη αλλαγή στη συσκευασία (σε σχέση με αυτήν της Freezer i11 που είχαμε δει πρόσφατα) είναι ότι η ψύκτρα είναι καλύτερα προστατευμένη από μια δεύτερη στρώση κυματοειδούς χαρτονιού που την καλύπτει απ' όλες τις πλευρές της!
  Ανοίγοντας αυτή τη δεύτερη στρώση μπορούμε να δούμε...

   
  B4 Box Contents 02 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0734


  ...την ψύκτρα με τα παρελκόμενά της!
   
  Τα παρελκόμενα στερέωσης

   
  C2 Mounting Hard 02 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0739


  Αριστερά έχουμε τα δύο συρμάτινα clips στερέωσης του ανεμιστήρα και δίπλα τους τις τέσσερις βίδες που στερεώνουν τα μεταλλικά brackets πάνω στη βάση του block. Ακολουθούν τα ίδια τα brackets και πάνω δεξιά τους, έχουμε τις βίδες  για την στήριξη της ψύκτρας στο LGA 2011x socket της INTEL.
  Το αυτοκόλλητο ελαστικό τετράγωνο έχει ήδη κομμένες τέσσερις ελαστικές ροδέλες για την απόσβεση των κραδασμών του ανεμιστήρα και πιο κάτω το πακετάκι με την πολύ καλή θερμοαγώγιμη πάστα MX-4 της κατασκευάστριας.


  Στο κέντρο βλέπουμε τις βίδες στερέωσης της Freezer i32 στα υπόλοιπα INTEL sockets  (1150, 1155, 1156) και δίπλα τους το CPU back plate,  να "αναπαύεται" πάνω στο πολύ διαφωτιστικό φυλλάδιο των οδηγιών εγκατάστασης της ψύκτρας, και τα παρελκόμενα κλείνουν με ένα επιπλέον ζευγάρι συρμάτινα clips  για την στήριξη ενός ακόμα ανεμιστήρα, στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε Push-Pull στήσιμο της ψύκτρας μας!

   

   

  Η ψύκτρα από κοντά
   
  H ARCTIC   σχεδίασε την  Freezer i32  έχοντας  σαν βάση την Freezer i30 .  Βασικά μείωσε τις διαστάσεις των heat pipes από 8mm σε 6mm και περιόρισε ελαφρά την επιφάνεια των πτερυγίων, έτσι ώστε ακόμα και σε διάταξη Push-Pull να είναι συμβατή με μνήμες που διαθέτουν υψηλά heat spreaders καθώς, το θέμα της συμβατότητας έχει αναδειχθεί -και δικαίως- σαν σημαντικός παράγοντας επιλογής!


  G3 CoolerFrontFan 02 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0840


   Ο ανεμιστήρας που την καλύπτει σχεδόν τελείως μας δίνει μια καλή εντύπωση για τον όγκο της, που μολονότι είναι σχετικά μικρός, αναλαμβάνει το αρκετά βαρύ "καθήκον" να αντεπεξέλθει σε μέγιστο θερμικό φορτίο 320 Watt, έχοντας βέβαια σαν τυπικό φορτίο τα πολύ λογικότερα 150 Watt.
  Αλλά  ας  πάμε να ρίξουμε μια ματιά περιμετρικά!

   

  G2 CoolerFrontFan 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0839G4 CoolerRSide2 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0841G6 CoolerBack Rside1 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0845G13 CoolerBack 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0846


  Τα τέσσερα heat pipes της Freezer i32 είναι κατανεμημένα ώστε να καλύπτουν την κωνική ροή του αέρα που ωθεί ο ανεμιστήρας ανάμεσα στα πτερύγια, αυξάνοντας έτσι την απόδοση της ψύκτρας.
  Αλλάζοντας την οπτική γωνία μπορούμε να το δούμε καλύτερα την διάταξή τους, η οποία επιβάλει συγκεκριμένο προσανατολισμό στη ροή του αέρα.


  G12 CoolerFTLSide3 4 05 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0871G13 CoolerTF 1 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0874
   

  Σε αυτές τις φωτογραφίες φαίνεται και ο σχεδιασμός του συρμάτινου clip που στηρίζει τον ανεμιστήρα, ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα την ευκολότερη ίσως εγκατάσταση ανεμιστήρα -με ανάλογα μέσα- που έχουμε συναντήσει!

   

  Η ψύκτρα σε διάταξη Push-Pull

  Όπως είπαμε στα παρελκόμενα της ψύκτρας υπάρχουν δυο  επιπλέον fan wire clips και μιας και είχαμε και ανεμιστήρα, ας δούμε την ARCTIC Freezer i32 σε πλήρη εξοπλισμό...

   

  J4 Push Pull FLTSide 3 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0904  J3 Push Pull BSide 3 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0901

   

  ...και γιατί όχι και   σε "λειτουργία" !

   

  J8 Push Pull FTRSide 3 4 2 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0913


  Εδώ να θυμίσουμε ότι η ARCTIC έχει φροντίσει ο όγκος της ψύκτρας -ακόμα και σε Push-Pull- να παραμένει συμβατός με μνήμες που διαθέτουν υψηλά heat spreaders.

   

  Το σώμα της ψύκτρας

  Συνεχίζοντας την προηγούμενη διαπίστωση, ας αφαιρέσουμε τον ανεμιστήρα.
  Με δυο απλές κινήσεις ανασηκώνουμε τα clips και...
   
  G1 CoolerFront 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0837

  Τα συρμάτινα clips παραμένουν πάνω στο σώμα της ψύκτρας και κάνουν κυριολεκτικά παιχνίδι την επαναφορά του ανεμιστήρα.

  Αλλά ας συνεχίσουμε την "περιήγησή" μας...

   

  E3 CoolerFrontTop 2 4 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0819E4 CoolerFrToSi 3 4 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0820

  E2 CoolerBackt 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0817
   
  Στην προηγούμενη φωτογραφία μπορούμε να δούμε σε όλη την έκταση της ψύκτρας μικρά τμήματα των heat pipes, πράγμα που μαρτυρά ότι η τοποθέτηση των πτερυγίων είναι κάπως αραιότερη από αυτήν που είχαμε δει στην Freezer i11.

   
  L4 HeatPipeFin 1 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0948

  Τα πτερύγια στα άκρα τους είναι "διπλωμένα" σε ορθή γωνία, και ακουμπώντας μεταξύ τους, αφενός αυξάνουν την στιβαρότητα του συνόλου και αφετέρου, μετατρέπουν το σώμα της ψύκτρας σε έναν ιδιότυπο αεραγωγό ψύξης, πράγμα που συμβάλει στην πλήρη εκμετάλλευση της ροής αέρα που διοχετεύει ο ανεμιστήρας σε αυτό!
   

  E11 Top BackLD 1 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0946


  Το block της ψύκτρας

  Το cold plate καλύπτεται από το αυτοκόλλητο προστασίας, δια μέσω του οποίου παίρνουμε μια πρώτη εικόνα της κατασκευής του, καθώς και του φινιρίσματός του.

   
  gallery_33151_1022_2022711.jpg


  Εδώ όμως έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα της σύζευξης μεταξύ πτερυγίων και heat pipes και μια καλύτερη προοπτική της όλης κατασκευής
   
  Τα τέσσερα heat pipes της Freezer i32 βρίσκονται πρεσαρισμένα μέσα στην αλουμινένια βάση του block, η οποία εξασφαλίζει την πολύ καλή στιβαρότητα της κατασκευής, αλλά κυρίως -όπως θα δούμε στη συνέχεια- την βέλτιστη δυνατή θερμική σύζευξη μεταξύ των heat pipes δια μέσου της μάζας της αλουμινένιας βάσης, η οποία φροντίζει για την θερμική ισοφόρτισή τους (τον διαμοιρασμό της θερμοκρασίας των θερμότερων heat pιpes προς τα άλλα που παραλαμβάνουν μικρότερο θερμικό φορτίο από το CPU heat spreader).

   
  gallery_33151_1022_2357115.jpg


  Να σημειώσουμε ότι η κάμψη του πρώτου heat pipe είναι πολύ κλειστή, με αποτέλεσμα στην εσωτερική της πλευρά να έχουν αναπτυχθεί ελαφρές πτυχώσεις στο heat pipe.
  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάποια υποβάθμιση της αποτελεσματικότητάς του, αλλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μια διαφορετική διαδικασία καμπύλωσης.


  E7 CoolerHeatPipes 1 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0824E9 CoolerHeatPipes 3 4 03 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0829
   

  Το ίδιο θέμα μπορούμε να δούμε και στην αριστερή προηγούμενη φωτογραφία, στην οποία (μετά από μεγέθυνσή της) διακρίνεται το μεγάλο πάχος της αλουμινένιας βάσης στο σημείο που αυτή καλύπτει τα heat pipes, "ακολουθώντας" επακριβώς την καμπυλότητά τους και εξασφαλίζοντας έτσι, την βέλτιστη θερμική σύζευξη μεταξύ τους!
   
  Το cold plate
   Ας δούμε όμως μια πιο κοντινή φωτογραφία του κάτω μέρους της ψύκτρας...
   gallery_33151_1022_423387.jpg

   
  ...την οποία όμως καλό είναι να την δούμε, χωρίς "προφυλακτήρα" και σε "πλήρη εξοπλισμό"!

   gallery_33151_1022_95173.jpg

  Ανεμπόδιστοι από το προστατευτικό, μπορούμε να δούμε ότι μεταξύ των heat pipes δεν υπάρχει κανένα κενό, πράγμα που βελτιώνει αισθητά την θερμική σύζευξή τους με το CPU heat spreader αυξάνοντας αντίστοιχα τις επιδόσεις της ψύκτρας!
  Η πολύ καλή εφαρμογή της αλουμινένιας βάσης στα heat pipes, μαρτυρά ότι αυτά έχουν τοποθετηθεί στην βάση και μετά το σύνολο έχει πρεσαριστεί και κατόπιν λειανθεί σαν ενιαίο κομμάτι, πράγμα που με τα δεδομένα υλικά, είναι ότι πλησιέστερο προς την βέλτιστη κατασκευή που συνδυάζει το χαμηλό κόστος, χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις από άποψη απόδοσης!
   
  Ο ανεμιστήρας
  Η ARCTIC εφοδιάζει την Freezer i32 με έναν ανεμιστήρα που έχει αποδεδειγμένα πολύ καλή σχεδίαση, πετυχαίνοντας μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στους  παράγοντες του air flow, της στατική πίεσης, και του θορύβου!
  Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ ήσυχος ανεμιστήρας με "ανέλπιστα" υψηλή παροχή για τον θόρυβο που παράγει.

   
  gallery_33151_1022_1429047.jpg


  Διαθέτει εννιά πτερύγια, κλασική κατασκευή και ελέγχεται μέσω διαμόρφωσης πλάτους παλμών (PWM).
  Όπως φαίνεται, το "ατίθασο" καλώδιο του, είναι ντυμένο με πυκνό sleeve και διαθέτει δύο βύσματα.

   
  D14 FanMainPlug 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0802D15 FanSecSocket 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0803

   
  Το ένα είναι το τροφοδοσίας του ανεμιστήρα και είναι πλήρως συρματωμένο, ενώ το άλλο προορίζεται για να τροφοδοτήσει ένα δεύτερο ανεμιστήρα (στην περίπτωση που στήσουμε την ψύκτρα σε Push-Pull) και πολύ σωστά, δεν έχει συρματωμένο το pin που αντιστοιχεί στο σήμα Tach.

  Η κατασκευάστρια έχει δώσει στην κατασκευή αυτή το κωδικό όνομα PST (PWM Sharing Technology) και επιτρέπει όπως λέει και το όνομά της να μοιράσει το σήμα PWM σε "όσες" -εν σειρά- συσκευές θέλουμε!
   
  Η κάλυψη της διατομής του ανεμιστήρα είναι μέτρια, καθώς ο προσανατολισμός του δεν είναι η ανάπτυξη υψηλής πίεσης.


  gallery_33151_1022_615501.jpg  gallery_33151_1022_348933.jpg

   
  Το κενό μεταξύ των πτερυγίων διευκολύνει την ελεύθερη ροή του αέρα και είναι χαρακτηριστικό των ανεμιστήρων υψηλού και αθόρυβου air flow.
  Δεν έχουν παρθεί ιδιαίτερα μέτρα για τον περιορισμό του θορύβου στην κατασκευή του πλαισίου, εκτός φυσικά από το ότι τα "μπράτσα" του κινητήρα έχουν τοποθετηθεί υπό γωνία και ότι η κατασκευή τους έχει "τριγωνική" τομή.
   
  Η φτερωτή χαρακτηρίζεται από ελαφρά καμπυλωμένα πτερύγια τα οποία δεν εμφανίζουν -σε σχέση με τον άξονα του ανεμιστήρα- ιδιαίτερη αύξηση της κλίσης τους, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η σχεδιαστική "πλάστιγγα" γέρνει υπέρ του air flow!

   
  gallery_33151_1022_1191656.jpg  gallery_33151_1022_492664.jpg


  Εδώ στις υπό γωνία φωτογραφίες διακρίνεται ότι τα πτερύγια αλλάζουν μεν κλίση, αλλά όχι πολύ έντονα, και στην ουσία, μέχρι και το άκρο τους, διευκολύνουν την διέλευση του αέρα, ρίχνοντας σε "δεύτερη μοίρα" το θέμα της στατικής πίεσης, που σαφώς είναι θέμα επιλογής η οποία επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις!
   
   Η Semi Pasive λειτουργία της ψύκτρας
  Το είπαμε και προηγουμένως ότι η ARCTIC εφοδιάζει την Freezer i32  με έναν ανεμιστήρα ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.
  Παρά το ότι δεν κατονομάζει το μοντέλο του ανεμιστήρα αυτού, από ότι είδαμε κατά πάσα πιθανότητα βασίζεται στον Arctic F12 PWM PST, με τη διαφορά ότι ο ανεμιστήρας που εξοπλίζει την ψύκτρα, διαθέτει την πρόσθετη δυνατότητα να παύει την περιστροφή του, αν το σήμα PWM που δέχεται, πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό.


  large.xFreezer_i32_F03_EN.jpg.pagespeed.

   

  Ο στόχος είναι η πλήρης απαλοιφή του θορύβου της ψύκτρας, στις περιπτώσεις που αυτή έχει να αντιμετωπίσει χαμηλό θερμικό φορτίο.
  Σκέψη καλή, αρκεί και η ψύκτρα να τοποθετηθεί σε προσανατολισμό που να ευνοεί την παθητική λειτουργία της (Vertical orientation). Το θέμα όμως του προσανατολισμού δεν είναι "απόλυτο" καθώς, η ψύκτρα θα βρίσκεται σε ένα κουτί όπου υπάρχουν και άλλα ρεύματα αέρα, εκτός από αυτό που δημιουργεί ο ανεμιστήρας της.
  Όπως και να έχει όμως και παρά το γεγονός ότι ο ανεμιστήρας αυτός, κάτω από τις 1000rpm "δεν ακούγεται", η τεχνολογία αυτή δεν χάνει την αξία της!
   
   Θέματα συμβατότητας
  Ο σχεδιασμός της ARCTIC Freezer i32 έχει πάρει υπόψη του τους περιορισμούς που επιβάλουν τα εξαρτήματα που βρίσκονται πολύ κοντά στο CPU socket και σε συγκεκριμένους προσανατολισμούς τοποθέτησης δεν θα συναντήσουμε πρόβλημα συμβατότητας με μνήμες που έχουν υψηλά heat spreaders.


   
  gallery_33151_1022_12982.jpg  gallery_33151_1022_25943.jpg
   

  Στη δεξιά φωτογραφία έχουμε την πιο συνηθισμένη τοποθέτηση, όπου η ψύκτρα είναι πλάγια  τοποθετημένη στον "άξονα" 5,25" - Rear case fan.

  Εδώ, επειδή κατά κανόνα η απόσταση του πίσω ανεμιστήρα του κουτιού από την πίσω πλευρά της ψύκτρας είναι μικρή, αυτός μπορεί να παίξει το ρόλο ενός "χαλαρού" Pull ανεμιστήρα, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο στην περίπτωση που η ψύκτρα δουλεύει χωρίς να στρέφονται οι δικοί της ανεμιστήρες!
   
  Σε μια πιο λεπτομερώς διαστασιολογημένη εικόνα της ψύκτρας...
   
  gallery_33151_1022_326042.jpg
   
   ...διαπιστώνουμε ότι, η τοποθέτηση της ψύκτρας έτσι ώστε η ροή του αέρα της να είναι κατακόρυφη (η πίσω πλευρά της ψύκτρας "κοιτάει" την οροφή του κουτιού), δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αν έχουμε μνήμες χωρίς υψηλά heat spreader, καθώς το κατώτερο πτερύγιό της, απέχει ~40mm από την επιφάνεια της μητρικής.
  Αν δούμε ότι ο ανεμιστήρας της είναι λίγο χαμηλά, μπορούμε να τον μετακινήσουμε λίγο προς τα επάνω (~ 4 - 5mm), έτσι ώστε τα συρμάτινα στηρίγματά του -που κανονικά απέχουν 33mm από τη μητρική- να να προβάλουν μόνο 3mm προς αυτήν (τελική καθαρή απόσταση ~ 37mm).
   
  Όσον αφορά στο συνολικό ύψος της ψύκτρας, τυπικά είναι 158mm από την μητρική, αλλά εμείς μετρήσαμε...


  gallery_33151_1022_2003884.jpg  gallery_33151_1022_900319.jpg


   ...156,5mm, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, σε οποιοδήποτε -μη compact- κουτί και αν τοποθετηθεί!

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά !
   
  Αυτό το μέρος  των review είναι  το τεχνικά πιο ενδιαφέρον, και αυτό που δίνει απαντήσεις στο πως και το γιατί!
   Ας βάλουμε λοιπόν αρχή από τα "ορεκτικά" και μετά πάμε στα "κυρίως πιάτα", για να δούμε τι "μαγείρεψε" για εμάς η ARCTIC Freezer i32.
   
  Το CPU back plate
  Η κατασκευή του μπορεί να είναι πλαστική, αλλά πραγματικά δεν έχει αφεθεί τίποτε στην τύχη.


  gallery_33151_1022_649447.jpg  gallery_33151_1022_1965611.jpg

   
  Από  τις απαραίτητες "γκινισιές" που θα υποδεχτούν τις βίδες του socket, μέχρι την "σταγόνα" του κολλητικού jel που θα στηρίξει το back plate στην μητρική μας ακόμα και αν την έχουμε κατακόρυφα.


  gallery_33151_1022_1238488.jpg  gallery_33151_1022_1200721.jpg

   
  Η δομή του back plate με τις βαθιές νευρώσεις, εγγυάται την απαραίτητη ακαμψία, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι το φυτευτό "παξιμάδι", προς την πλευρά που περνά μέσα στην μητρική, έχει πολύ καλό φινίρισμα για να μην την τραυματίσει και από την άλλη πλευρά, διακρίνουμε το έντονο κανελάζ (αυτή τη περιμετρική γραναζωτή διαμόρφωση) που εξασφαλίζει ότι όσο δυνατά και να σφίξουμε τις βίδες, αποκλείεται το παξιμάδι να γυρίσει "τρελά" μέσα στο πλαστικό!
  Συνεπώς μπορεί να είναι πλαστικό, αλλά είναι κατασκευασμένο με πολύ συνέπεια!
   
  Το "σώμα" της ψύκτρας

   

  gallery_33151_1022_1359978.jpg


  Η σύζευξη των heat pipes με τα πτερύγια της ψύκτρας γίνεται με μηχανική συμπίεση και ενσφήνωση των σωληνίσκων εκτόνωσης -που δημιουργούνται στα πτερύγια- πάνω στα heat pipes.

   
  gallery_33151_1022_2680682.jpg  gallery_33151_1022_1544674.jpg

   
  Τα πτερύγια έχουν τοποθετηθεί ελαφρά αραιότερα (σε σχέση με την Freezer i11) με αποτέλεσμα να διακρίνονται λίγο και τα heat pipes ανάμεσα στα πτερύγια.
  Στην κορυφή της ψύκτρας, το διακοσμητικό πτερύγιο, είναι αυτό που λέει το όνομά του...
   
  gallery_33151_1022_892194.jpg
   
  ....απλά διακοσμητικό.

   
  gallery_33151_1022_649812.jpg [gallery_33151_1022_765617.jpg]
   

  Προς τιμήν της, η ARCTIC δεν το συνυπολογίζει στο πλήθος των πτερυγίων της ψύκτρας!
   
  Η κατεργασία της επιφάνειας επαφής της ψύκτρας
  Όπως γνωρίζετε  οι κατασκευαστικές λύσεις στο θέμα αυτό ποικίλουν από  επιφάνειες "καθρέπτης", μέχρι και επιφάνειες που μοιάζουν με "γυαλόχαρτο"! Η κάθε προσέγγιση έχει τα συν και τα πλην της, και εν προκειμένω είναι ώρα να δούμε την λύση που επέλεξε η Arctic για την Freezer i32.

  gallery_33151_1022_1258341.jpg
   
  Η επιφάνεια των heat pipes καθώς και αυτή της αλουμινένιας βάσης που τα συγκρατεί, έχουν λειανθεί σαν ενιαίο σώμα.
  Το φινίρισμά τους,  μολονότι  δεν είναι mirror like, δεν παύει να είναι πολύ λείο και μόνο από την κατάλληλη οπτική γωνία αναδεικνύονται τα ίχνη της λείανσης.
   
  gallery_33151_1022_261025.jpg

  Σαν λύση αξιοποιεί τις δύο "αντίθετες" τεχνικές, του "καθρέπτη" και του "γυαλόχαρτου", αποσκοπώντας να συνδυάσει  το πολύ καλό πάτημα της πρώτης, με την βελτίωση του πατήματος που φέρνει η μετατόπιση της περίσσειας της θερμοαγώγιμης εντός των χαραγών  και την ανοχή στην αδέξια εφαρμογή της, που χαρακτηρίζει την δεύτερη!

  Η επιπεδότητα του cold plate
  Κρίσιμο το ζήτημα! Τη ρίγα και το φίλερ ανά χείρας λοιπόν και...


  M7 ColdPlateFlatnnes V 2 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0962M5 ColdPlateFlatnnes Db 2 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0959M2 ColdPlateFlatnnes P 2 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0956M4 ColdPlateFlatnnes Da 1 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0958


   ...το φίλερ για μια ακόμα φορά, έμεινε αχρείαστο!Η επιφάνεια του cold plate είναι τελείως επίπεδη!
   
  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας
  Η επιπεδότητα του cold plate  της Arctic Freezer i32 αποδεικνύεται  με τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

   
  N1 TIM Spreading C 1 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0979N3 TIM Spreading L 1 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0983

   

  Άξιο προσοχής είναι ότι το αλουμίνιο της βάσης συμμετέχει και αυτό κανονικότατα στην θερμική μεταφορά καθώς, το "πάτημά" του είναι το ίδιο καλό με αυτό των heat pipes!

   
  gallery_33151_1022_3001553.jpg


   Οι γνωστές δενδροειδείς συγκεντρώσεις της πάστας που προκάλεσε η αποκόλληση της ψύκτρας, είναι χαρακτηριστικές του καλού "πατήματος" του cold plate, καθώς επίσης και το γεγονός ότι, στα όρια μεταξύ των heat pipes διακρίνουμε λίγο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πάστας που οφείλονται στην ποσότητά της που αναρροφήθηκε μέσα από τα μικρά λούκια που υπάρχουν μεταξύ των heat pipes.
   
  Η ροή του αέρα

  Στην παρουσίαση είδαμε ότι κατά μήκος των πτερυγίων υπάρχει ένα άνοιγμα που μοιάζει να μην εξυπηρετεί λόγους στήριξης των ανεμιστήρων...

   

  gallery_33151_1022_95173.jpg  gallery_33151_1022_3120727.jpg

   

  ...και έτσι ακριβώς είναι, καθώς το άνοιγμα αυτό βρίσκεται εκεί για αεροδυναμικούς λόγους!

  Συγκεκριμένα, το ρεύμα αέρα που κινείται μέσα στον κλειστό αεραγωγό των πτερυγίων, δημιουργεί στο σημείο αυτό μια περιοχή χαμηλής πίεσης ανάμεσά τους και  από το άνοιγμα αυτό μπορεί να απορροφηθεί  επιπλέον  αέρας, που θα αυξήσει -έστω και λίγο- την απόδοση της ψύκτρας!

  Έτσι η συνολική εικόνα της ροής του αέρα στην ψύκτρα διαμορφώνεται όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

   

  large.G13e_CoolerTF_1-4_01_ARCTIC-Freeze


  Με την ευκαιρία μπορούμε να δούμε και την ορθή τοποθέτηση του ανεμιστήρα έτσι ώστε, τα heat pipes να βρεθούν σε διάταξη που ευνοεί τη ροή του αέρα ανάμεσα στα πτερύγια της ψύκτρας, χωρίς την ανάπτυξη στροβιλισμών που θα μείωναν το air flow.

   

   

  Οι ανεμιστήρες
   
  Η βασική παρατήρηση που έχουμε για τον από πρώτη μάτια "απλό" ανεμιστήρα που συνοδεύει την ψύκτρα, είναι το ότι τα φαινόμενα απατούν!
  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να βάλουμε αρχή από τη σχεδίασή του.
   
  Το πλαίσιο του ανεμιστήρα
  Εδώ δεν έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι ιδιαίτερο, πρόκειται για μια κλασική κατασκευή και το μόνα μέτρα κατά του θορύβου είναι η υπό γωνία -σε σχέση με το χείλος εκβολής των πτερυγίων- τοποθέτηση των βραχιόνων στήριξης του κινητήρα καθώς και το ότι αυτοί οι βραχίονες έχουν διατομή ορθογώνιου τριγώνου, έτσι ώστε να παρεμβάλλονται λιγότερο στο ρεύμα αέρα του ανεμιστήρα.


  D18 Fanbrackets 02 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0783eD17 Fanbrackets 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0775e


   
  Συγκρίνοντας τις δυο προηγούμενες φωτογραφίες βλέπουμε ότι η μία κάθετη πλευρά του τριγώνου βρίσκεται μέσα στο ρεύμα του αέρα, στρέφοντας ένα μέρος του σε ροή παράλληλη με τον άξονα του ανεμιστήρα πράγμα που συμβάλει ελαφρά στη συγκέντρωση το αέρα και ότι η υποτείνουσα του τριγώνου είναι παράλληλη με τη βασική κλίση της ροής του αέρα, στοχεύοντας στην μείωση του θορύβου.
   
   Η κλίση των πτερυγίων
  Σχεδιαστικά αυτό είναι  ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία όσο αφορά στη "στόχευση" ενός ανεμιστήρα και εδώ βλέπουμε ότι η ARCTIC έχει σταθμίσει προσεκτικά το τι θέλει να πετύχει με τη σειρά F12 στην οποία ανήκει ο ανεμιστήρας αυτός.


   D13 FanFront3 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0800D12 FanBack3 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0799
   

  Η κλίση των πτερυγίων μεταβάλλεται ομαλά και όχι πολύ έντονα, αποδίδοντας τελικά ένα πολύ καλό συμβιβασμό, ανάμεσα στο υψηλό air flow και την επίτευξη της ελάχιστης απαραίτητης στατικής πίεσης.


  D7 FanFront1 4 01 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0786D10 FanBack1 4 02 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0792

   

   Στην αριστερή φωτογραφία βλέπουμε ότι τα ακροπτερύγια στρέφονται μόλις 1,7-1,8 mm από το μέτωπο στερέωσης του ανεμιστήρα, πράγμα που σημαίνει -όπως και το διαπιστώσαμε στις δοκιμές- ότι, αν ο ανεμιστήρας τοποθετηθεί σε θέση Pull θα πρέπει οπωσδήποτε να παρεμβληθούν μεταξύ ανεμιστήρα και ψύκτρας μικροί ελαστικοί αποστάτες (αν έχετε silicone fan mounts χρησιμοποιήστε αυτά!),  οι οποίοι  θα διακόψουν την διάδοση ενδεχόμενων κραδασμών και  απομακρύνοντας τον ανεμιστήρα από τα πτερύγια, θα μειώσουν το θόρυβο από το φαινόμενο σειρήνας, ο οποίος εν προκειμένω, χωρίς παρεμβύσματα -παρά το ότι δεν είναι έντονος-  απεδείχθη αρκετά ενοχλητικός  για τα δικά μας αυτιά ! 

   
  gallery_33151_1022_1437056.jpg 

  Η απόδειξη ότι έχει γίνει συγκεκριμένη προσπάθεια για συνδυασμό των δύο απαιτήσεων -εν προκειμένω της στατικής πίεσης- είναι  ότι στη βάση των πτερυγίων (παράλληλα με την κατεύθυνση του άξονα του ανεμιστήρα), το κενό μεταξύ των πτερυγίων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο καθώς, στην "παράλληλο" που τελειώνει το ένα, αρχίζει το άλλο!

   

  Η στήριξη των ανεμιστήρων

  Το  είπα και πιο πριν, αλλά θα το επαναλάβω και  εδώ, η στήριξη των ανεμιστήρων -μαζί με την λύση της Noctua- είναι ότι πιο λειτουργικό έχουμε συναντήσει με wire clips!

   

  J9 Push Pull FLSide 2 4 2 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0916

   

  Κάνω ιδιαίτερη κουβέντα γιατί η λύση είναι τόσο απλή και με βοήθησε τόσο κατά τις δεκάδες αντικαταστάσεις ανεμιστήρα που γίνονται κατά τις δοκιμές, που αισθάνομαι "υποχρέωση" να ευχαριστήσω την ARCTIC !  :)


   
  Η ηλεκτρική συμπεριφορά του ανεμιστήρα

   

  Ο ανεμιστήρας της Freezer i32 μοιάζει κοινός PWM, αλλά δεν είναι καθώς, το σήμα του Duty Cycle αξιοποιείται με δύο τρόπους από το ηλεκτρονικό κύκλωμα οδήγησης του ανεμιστήρα και αν ο πρώτος είναι κοινός σε όλους τους PWM ανεμιστήρες, ο δεύτερος είναι σπάνιος.
   Αλλά ας δούμε πρώτα ένα γράφημα της συμπεριφοράς του και το συζητάμε μετά. :)
   
  Α. Μεταβολή με βάση το Duty Cycle του PWM σήματος, σε ορθή κλίμακα απεικόνισης.
  Το κύκλωμα που δίνει την εντολή της παύσης της περιστροφής του ανεμιστήρα, όταν το Duty Cycle του σήματος PWM γίνει μικρότερο από ένα ποσοστό, δεν αντιδρά ακαριαία, και πολύ καλά κάνει! Διαφορετικά θα είχαμε ένα διαρκές -αν και όχι  ενοχλητικό- "σταμάτα - ξεκίνα" του ανεμιστήρα!
  Το κύκλωμα δηλαδή διαθέτει υστέρηση, έτσι αν το Duty Cycle πέσει κάτω από το ~41% και όσο αυτό παραμένει πολύ κοντά σε αυτό το ποσοστό, οι στροφές του ανεμιστήρα μειώνονται πολύ αργά και χρειάζονται κάποια λεπτά για να μηδενιστούν.
  Αν όμως η αλλαγή του ποσοστού είναι μεγαλύτερη (π.χ. από 41% πάει στο 40%) τότε η παύση της περιστροφής είναι άμεση!

  Για να δούμε όμως το γράφημα στο οποίο...


  A2_Fan-Behavior-Graph_02_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  ...φαίνεται καθαρά το πως μεταβάλλονται οι στροφές του ανεμιστήρα με βάση το σήμα PWM που δέχεται από την μητρική μας, ή από τον -σωστό- fan controller που έχουμε!  
  1. Η αλλαγή κατάστασης περιστροφής του ανεμιστήρα (Start- Stop) γίνεται σε μια αυστηρά καθορισμένη περιοχή τιμών του Duty Cycle (~41% +/- 1%).
  2. Η χρήσιμη περιοχή του σήματος PWM είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς το πλήρες φάσμα από την ακινησία έως τις μέγιστες στροφές, αντιστοιχεί σε μεταβολή του Duty Cycle από ~39% έως ~ 75% καθώς από εκεί και πάνω, η αύξηση του Duty Cycle δεν επιφέρει καμία ουσιαστική μεταβολή!
  3. Αυτή όμως η περιορισμένη περιοχή ρύθμισης, δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτή από τον χρήστη καθώς, εκείνος "βλέπει" μόνο τις στροφές του ανεμιστήρα, και αυτές... ρυθμίζονται κανονικότατα!
   
  Κάνοντας  zoom στην επίμαχη περιοχή ρύθμισης για να δούμε καλύτερα πως ακριβώς μεταβάλλονται οι στροφές του ανεμιστήρα σε αυτήν.
   
  A3e_Fan-Behavior-Graph_02-Zoom-01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg
   
  Εύκολα προκύπτει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της μεταβολής των στροφών είναι υπόθεση μεταβολής του Duty Cycle κατά έξη μόνο ποσοστιαίες μονάδες!
  Αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει μόνο προς χάριν της "επιστήμης", γιατί ο χρήστης δεν πρόκειται να αντιληφθεί καμία διαφορά καθώς το μέγεθος που ρυθμίζει εκείνος, είναι η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα.
  Στο σημείο όμως αυτό θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σε ένα σημαντικό θέμα:
   
  Τα όρια χειροκίνητης ρύθμισης του ανεμιστήρα
  Στα προηγούμενα γραφήματα βλέπουμε ότι το όριο μετάβασης του ανεμιστήρα σε κατάσταση αδράνειας, αντιστοιχεί στις περίπου 600 rpm, από όπου και μετά, ο ανεμιστήρας προοδευτικά χαμηλώνει τις στροφές του μέχρι να σταματήσει.
   
  Συνεπώς θα ήταν μια καλή προφύλαξη, εάν έχετε ένα PWM fan controller, να μην ρυθμίσετε τις στροφές χαμηλότερα από τις 700 rpm, έτσι ώστε να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από μια αθέλητη διακοπή της λειτουργίας του ανεμιστήρα!

   

  Σημαντικό εδώ να υπενθυμίσω ότι ο ανεμιστήρας αυτός είναι πολύ "πιστός" προς το πρότυπο για την ρύθμιση με PWM, έτσι προσοχή:

   

  Αν ο fan controller που έχετε δεν ακολουθεί πιστά την συχνότητα των 25 kHz για το κατά πλάτος διαμορφούμενο σήμα, αλλά καταφεύγει στην  "ευκολία"  των χαμηλότερων συχνοτήτων, υπάρχει πιθανότητα ο ανεμιστήρας να μην "ακούει" την ρύθμιση του controller και να μην χαμηλώνει στροφές κάτω από κάποιο όριο!

   

  Και επειδή το πιθανότερο είναι να μην έχετε μέσο να δείτε την συχνότητα του fan controller,  αν δείτε ότι ο ανεμιστήρας δεν ακολουθεί το διάγραμμα που είναι πιο πάνω, μην ανησυχείτε, δεν συμβαίνει κάτι με τον ανεμιστήρα, απλά ο controler είναι... "άπιστος" ! :)

   

  Έλεγχος του ανεμιστήρα με μεταβολή της τάσης τροφοδοσίας του

  Αν όμως για τον οποιονδήποτε λόγο θέλετε να λειτουργήσετε τον ανεμιστήρα με έλεγχο τάσης (Voltage Controlled)  μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα σε έναν απλό fan controller, ο οποίος ρυθμίζει την τάση τροφοδοσίας και όχι το Duty cycle.

  Εδώ έχετε σαν "πλεονέκτημα" ότι  -καθώς ο ανεμιστήρας θα "θεωρεί" ότι δέχεται PWM σήμα 100%-  μπορείτε άφοβα να παίξετε με τις στροφές, οι οποίες πλέον μπορούν να κατέβουν και πιο χαμηλά όπως μας έδειξαν οι  μετρήσεις μας:


  Τάση εκκίνησης = 2,78 Vdc >>> 350rpm, στα  3Vdc >>> 390 rpm και στα 5 Vdc >>> 700rpm.


  Αλλά δεδομένου ότι ο ανεμιστήρας κάτω από τις 1000rpm απλά δεν ακούγεται, αμφιβάλω αν έχει κάποιο νόημα το να προσπαθήσετε! :)
  Η καλύτερη λύση βέβαια, είναι να αναθέσετε τον χειρισμό του ανεμιστήρα στην μητρική συνδέοντάς τον στο βύσμα CPU-fan και να ξεγνοιάζεστε! 

   

   

  Μετρήσεις

   

  Εδώ  μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της ARCTIC Freezer i32, έτσι όπως καταγράφηκε στις  τυπικές δοκιμές που έγιναν και μιλάμε τόσο για την PUSH διάταξη του ανεμιστήρα, καθώς όσο και την Push-Pull.
  Έγιναν δοκιμές τόσο σε μέγιστη θερμική επιφόρτιση 240 Watt που είναι και το λογικό όριο της ψύκτρας, αλλά καθώς η Arctic δίνει σαν μέγιστη καταπόνηση τα 320 Watt, το πήγαμε και μέχρι εκεί και λίγο... παραπέρα όπως θα δούμε πιο κάτω, αλλά για την ώρα...τα βασικά!

   

  Η επιλογή της μέγιστης θερμικής καταπόνησης.
  Οι δοκιμές που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα είναι αυτές που έγιναν έως τα 240Watt. Ο λόγος της επιλογής αυτής της θερμικής καταπόνησης φυσικά είναι η δυνατότητα σύγκρισης (όσο είναι δυνατόν φυσικά) μεταξύ των ψυκτρών του γενικού πίνακα κατάταξης.
  Αξίζει όμως -καθώς θα το χρειαστούμε και στη συνέχεια- να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να αναφέρουμε εδώ το κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης θερμικής επιβάρυνση.

   

  Όπως ίσως είναι γνωστό τα heat pipes  των 6mm που χρησιμοποιούνται στις ψύκτρες των επεξεργαστών, έχουν ένα φάσμα δυνατοτήτων που "κινείται" μεταξύ των 35-40 Watt ανά heat pipe όπου οι θερμοκρασίες κατά κανόνα είναι σχετικά χαμηλές και φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και τα 80 Watt/heat pipe όπου οι θερμοκρασίες -σε πολλές υλοποιήσεις- μπορεί να πλησιάζουν τα όρια ασφαλούς λειτουργίας των επεξεργαστών.
  Από τις δοκιμές που έχουμε κάνει, έχει διαπιστωθεί ότι η δοκιμή της ψύκτρας με θερμική καταπόνηση έως 60Watt ανά heat pipe, μας αποκαλύπτει όλο το "ωφέλιμο" φάσμα λειτουργίας της ψύκτρας χωρίς να μπαίνουμε στην περιοχή των  -λογικά-  μη ενδεχόμενων καταπονήσεων.
  Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι ψύκτρες με 6 heat pipes δοκιμάζονται στα 360Watt, οι με 4, στα 240Watt, οι με 3, στα 180Watt κλπ.


  Φυσικά -σιγά μη δεν το κάναμε! :) - γίνονται δοκιμές όπου είναι εφικτό και σε μεγαλύτερες ισχείς, για να δούμε τα "απόλυτα" όρια της ψύκτρας. Όπως είναι φυσικό αυτές οι δοκιμές δεν περιλαμβάνονται στο γενικό πίνακα κατάταξης, αλλά δεν παύουν να αποτελούν μια αποκαλυπτική πληροφορία για την οριακή συμπεριφορά της ψύκτρας και φυσικά αποτελούν τακτικό υλικό της εις βάθος ανάλυσης της ψύκτρας στο αντίστοιχο κεφάλαιο των παρουσιάσεών μας.
  Εδώ κλείνουμε την μικρή και ελπίζω, χρήσιμη παρένθεση και πάμε να δούμε τα βασικά αποτελέσματα των μετρήσεων της ARCTIC Freezer i32.
   

  Σύνοψη βασικής θερμικής συμπεριφοράς
  Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι δοκιμές που έγιναν  σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις στα ακόλουθα setup και προσανατολισμούς:

  Α. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH.
  Β. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH.
  Γ. Μετρήσεις κάθετου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH.
  Δ. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού με τους ανεμιστήρες σε διάταξη PUSH-PULL.

   

  H1_Thermal-Behavior-Basic-Sumary_40-240W_Table__Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Μια πρώτη ματιά στην σωστή πλευρά του πίνακα "κλέβει" τις εντυπώσεις!


  1. Ο ανεμιστήρας της Freezer i32 είναι από τους πιο αθόρυβος ανεμιστήρες που έχουμε δοκιμάσει, όπως τον κοιτάς "δεν του το έχεις", αλλά αυτός, "αδιαφορώντας" για την δυσπιστία μας, ήδη από το μέσο air flow είναι πρακτικά τελείως σιωπηλός!
  2. Οι θερμοκρασίες για ψύκτρα με τέσσερα heat pipes  και για θερμοκρασία περιβάλλοντος 25 oC, παραμένουν χαμηλά, κυμαινόμενες για την ονομαστική επιφόρτιση (160 Watt) μεταξύ ~50 και 63 οC.   Ακόμα όμως και στα 240Watt, αυτές κινούνται σε ασφαλέστατα όρια (63 - 75 οC)

  3. Η ψύκτρα μέχρι τα 160Watt δεν δείχνει έντονη προτίμηση σε κάποιο προσανατολισμό, με τον οριζόντιο να προηγείται ελαφρά, αλλά καθώς η ισχύς αυξάνει, οι διαφορές γίνονται μεγαλύτερες και ο οριζόντιος προσανατολισμός παρουσιάζει σημαντικό πλεονέκτημα, πράγμα που όμως έχει μόνο "επιστημονική" αξία, καθώς ο σχεδιαστικός στόχος (TDP) της ψύκτρας είναι τα 150 Watt.

  4. Η προσθήκη ενός ακόμα ανεμιστήρα Α-12F, που λόγω του χαμηλού κόστους του είναι πρακτικά ανώδυνη, χαμηλώνει ακόμα περισσότερο τις θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα air flow, και όλα αυτά, χωρίς καμία άξια λόγου ηχητική επιβάρυνση!

   

  Αλλά όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, μπορούμε να δούμε στο γράφημα που ακολουθεί, όπου έχουν σημειωθεί με διαφορετικά χρώματα οι αλληλεπικαλυπτόμενες περιοχές λειτουργίας της ψύκτρας για τα τρία air flow και από  40  - 240 Watt θερμική καταπόνηση.

   

  H2a_Thermal-Behavior-Basic-Sumary_40-240W_Split-Airflow-Gpraph-Ed_1a_Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Το γράφημα βασίζεται στις τιμές του προηγούμενου πίνακα, αλλά εδώ παίρνουν "μορφή" και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που τα "σκέτα νούμερα" απλά..."αδυνατούν"!


  Μετά από αυτά μπορούμε να πούμε ότι η ARCTIC Freezer i32, είναι μια ψύκτρα σχεδιασμένη να "αισθάνεται στο στοιχείο" της στα 160Watt (Δθ από 21,5 έως 35 oC), αντιμετωπίζει "άνετα" τα 200 Watt, παραμένοντας -ακόμα και στον δυσμενέστερο προσανατολισμό- στο όριο των 70 oC και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις επιλογές του προσανατολισμού και του air flow μόνο όταν φτάσουμε στα 240 Watt, όπου ο κάθετος προσανατολισμός, προς χάριν της αθόρυβης λειτουργίας (μέσο και χαμηλό air flow), ξεπερνά το "ψυχολογικό" όριο των 75 oC.

  Με λίγα λόγια η Freezer i32 αποδεικνύεται "σκληρό καρύδι" και αυτό θα φανεί πλήρως στη συνέχεια όπου θα δούμε -συνοπτικά- τις δοκιμές αυτές, σε όλη τους την έκταση που περιλαμβάνει επιφορτίσεις και στα 280 Watt αλλά και στα 320 Watt!

   

   

  Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα

   

  Προσαρμογών συνέχεια . . .

  Στον τομέα αυτό, από το σημερινό review θα παρουσιάζουμε μόνο τα θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς  η πλήρης έκθεση όλων των μετρήσεων που γίνονται, σε πλήρη λεπτομέρεια,  θυμίζει μικρή "διατριβή" και αυτό λειτουργεί εις βάρος των σημείων που κάθε φορά έχουν ιδιαίτερο χρηστικό ενδιαφέρον, κουράζοντας ενδεχομένως  τον αναγνώστη στη προσπάθεια να επικεντρωθεί στα σημαντικά! 

  Φυσικά  όλη η μέχρι τώρα παρουσιαζόμενη πληροφορία εξακολουθεί και παράγεται "αυτόματα" και είναι  ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη αν χρειαστεί, τόσο στο σχολιασμό της παρουσίασης, όσο και σε όποιον φίλο θέλει να εμβαθύνει στο θέμα! :)

   

  Επί της ουσίας τώρα:

  Όπως ήδη είδαμε, η ARCTIC Freezer i32, έχει πρόβλεψη να δεχτεί δεύτερο ανεμιστήρα και αυτό μας έδωσε την "άνεση" να την δοκιμάσουμε και σε υψηλότερες θερμικές επιβαρύνσεις, προκειμένου να ελέγξουμε τον ισχυρισμό της κατασκευάστριας για μέγιστη θερμική ισχύ 320 Watt, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ -σε σχέση με το ονομαστικό TDP των 150 Watt- ισοδυναμεί με υπερφόρτιση κατά 213% !
  Εδώ καλό είναι να θυμηθούμε ότι η ψύκτρα μας έχει μόνο τέσσερα heat pipes, συνεπώς πάμε να δοκιμάσουμε την ψύκτρα, φορτίζοντας κάθε ένα από αυτά με 80 Watt!

   

  Συνοπτικός πίνακας όλων των δοκιμών που έγιναν και σε υψηλότερες θερμικές καταπονήσεις.

  Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε ότι κάποιες δοκιμές έχουν σε συγκεκριμένα βήματα δύο τιμές (π.χ. H7α και H7), αυτές αναφέρονται σε καταπονήσεις κάτω από τις οποίες η ψύκτρα παρουσιάζει μια βραδεία  διολίσθηση προς υψηλότερες θερμοκρασίες.

   

  H3_Thermal-Behavior-Extended-Sumary_40-320W_Table__Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να τα δούμε σε ένα συγκεντρωτικό γράφημα, στο οποίο έχουν καταταχθεί όλες οι δοκιμές κατά σειρά επίδοσης.

   

  H4_Thermal-Behavior-Extended-Sumary_40-320W_Graph__Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Από εδώ είναι πολύ πιο εύκολο να διακρίνουμε ποιος προσανατολισμός της ψύκτρας, ποιο airf low και ποια σύνθεση ανεμιστήρων φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τον αντίστοιχα παραγόμενο θόρυβο, να κάνουμε την επιλογή μας .

   

  Στο πνεύμα λοιπόν όσων σημειώσαμε στην εισαγωγή αυτού του κεφαλαίου, θα δούμε τα βασικά ερωτήματα / συμπεράσματα :

   

  A. Ποιος προσανατολισμός είναι καλύτερος

  Μιλάμε για τους τρεις διαφορετικούς προσανατολισμούς, τον οριζόντιο (κουτιά με τη μητρική παράλληλη με το πάτωμα), τον πλάγιο (κλασικοί "πύργοι") και τον κατακόρυφο (κουτιά όπου τα IO της μητρικής "κοιτάνε" το "ταβάνι", αλλά -λόγω του μικρού της μεγέθους- και σε κλασικούς πύργους με την ροή του αέρα να είναι κατακόρυφη !)

   

  Από τις μετρήσεις μας, φάνηκε ότι ο πιο αποδοτικός προσανατολισμός είναι ο οριζόντιος με τον πλάγιο να τον ακολουθεί και τον κάθετο να κλείνει τη σειρά.  Οι διαφορές μεταξύ τους στο ονομαστικό TDP είναι της τάξης του ενός βαθμού Κελσίου, αλλά σε μεγαλύτερες καταπονήσεις είναι σαφώς ευδιάκριτες, δείχνοντας ότι στο σχεδιασμό των heat pipes έγινε η απαραίτητη υποχώρηση προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλή απόδοση στο ονομαστικό TDP.  Παρ' όλα αυτά ακόμα και σε μεγάλες επιφορτίσεις ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας είναι πολύ αργός και οπωσδήποτε επιτρέπει στην Arctic να δηλώνει τα 320 Watt σαν μέγιστη -και σαφώς παροδική- καταπόνηση.

   

  Β. Ποιο setup ανεμιστήρων είναι προτιμότερο

  Εύκολη η απάντηση καθώς το Push-Pull setup είναι ακαταμάχητο, αλλά εδώ έχουμε και μια ευχάριστη έκπληξη:

  Το θερμοκρασιακό κέρδος κυμαίνεται από 4 έως και 8,5 oC σε σύγκριση με το επίσης σε οριζόντια θέση μετρημένο Push setup και αυτό έρχεται με μηδενικό έως ασήμαντο ηχητικό κόστος, καθώς στο υψηλό air flow ο θόρυβος είναι χαμηλότερος (!) και μόνο στο μέσο air flow αγγίζει το +1 dB(A) !

   

  Γ. Ποια είναι τα περιθώρια βελτίωσης των θερμοκρασιών.

  Βασικό ερώτημα όλων των ανήσυχων φίλων, που καλό είναι στην προκείμενη περίπτωση να μην το ψάξουν, καθώς η Arctic  έφτιαξε μια ισορροπημένη ψύκτρα από την οποία άντλησε και την τελευταία ρανίδα θερμοαπαγωγικής ικανότητας!

  Αρκεί να δείτε στον προηγούμενο πίνακα ότι, στο πιο αποδοτικό setup (Push-Pull), όταν μπούμε στις υψηλές θερμικές καταπονήσεις (280W, 320W), οι θερμοκρασίες μας επιφυλάσσουν μια πραγματική "έκπληξη"! 

  Αυτό είναι πολύ εμφανές αν δούμε το γράφημα αυτού του setup:

   

  G2_HoPusPulAll3_40-240W+280W+320W_Delta-T-Graph__Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg G3_HoPusPulAll3_40-240W+280W+320W_Rca-Graph__Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Αναμφίβολα δεν βλέπουμε συχνά, το air flow να αυξάνει και οι θερμοκρασίες να το ακολουθούν στην αύξηση, αντί να πέσουν! :)

  Βεβαίως η συμπεριφορά αυτή δεν είναι πραγματική έκπληξη, σίγουρα όμως είναι σπάνια η παρατήρησή της καθώς  δεν είναι συχνό φαινόμενο μια ψύκτρα να "αρνείται να καταθέσει τα όπλα" ακόμα και αν δέχεται υπερδιπλάσιο φορτίο από το "ονομαστικό" της.

   

  Δ. H θερμική αντίσταση Rca της ψύκτρας

  Η συγκεκριμένες μετρήσεις -με βάση τις προηγούμενες παρατηρήσεις- έγιναν σε δυο επίπεδα θερμικής καταπόνησης, τα "λογικά" 240 Watt και τα "υπερβολικά" 320 Watt.
  Χρησιμοποιήθηκε ένας ανεμιστήρας EBM-Papst 120x38mm  (160 cfm / 19mmH2O) σε θέση Push.

  Ο προσανατολισμός της ψύκτρας είναι οριζόντιος (πτερύγια οριζόντια, heat pipes κατακόρυφα).

   

  Δ.1. Η Rca σε καταπόνηση 240 Watt.
  (Πίνακας μετρήσεων της  Rca @ 240W)

   

  C2_Rca Estimation-@240W_Delta Theta Graph_01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg  C3_Rca Estimation-@240W_Rca Graph_01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Η βασική παρατήρηση εδώ είναι ότι μέχρι τις 2750 rpm η ψύκτρα παρουσιάζει την αναμενόμενη -προοδευτικά ελαττούμενη φυσικά- βελτίωση, στις 3000 rpm εμφανίζεται μια απροσδόκητη αναστροφή και μετά ξαναπαίρνει τον "ίσιο δρόμο" μέχρι και τις 5000 rpm που τερματίστηκε η δοκιμή.

   

  Δ.2. Η Rca σε καταπόνηση 320 Watt.
  (Πίνακας μετρήσεων της Rca @ 320W)

   

  C5_Rca-Estimation-@320W_Delta-Theta-Graph_01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg  C6_Rca-Estimation-@320W_Rca-Graph_01_Arctic-Freezer-i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Η εικόνα μιλά από μόνη της!
  Η συμπεριφορά της Freezer i32, ήδη από τις 1800rpm δείχνει ότι αλλάζει και από τις 2200rpm παίρνει ανήφορο για να καταλήξει στις 5000rpm σε  θερμοκρασία 4,5 oC υψηλότερη από αυτήν που είχε στις 1000rpm!

  Η θερμοκρασία της "CPU" αντί να μειωθεί καθώς το air flow αυξάνει, το ακολουθεί στην αύξηση (!) και μάλιστα χωρίς να δείχνει  τάση σταθεροποίησης!

   

  Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο (!), ή για να το θέσω πιο σωστά:
  Είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία και την "άνεση", να παρακολουθήσουμε μια ψύκτρα κυριολεκτικά στα όρια!

  Γιατί η ARCTIC, με την Freezer i32 έφτιαξε μια ψύκτρα που παρά την κατά 213% υπερφόρτισή της, δεν "καταθέτει τα όπλα" και μπορεί να λειτουργήσει για αρκετή ώρα, ολισθαίνοντας σιγά-σιγά προς υψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να περνάει σε ανεξέλεγκτη ταχεία υπερθέρμανση!

   

  Η ερμηνεία αυτής της θερμικής συμπεριφοράς απαιτεί μια λίγο πιο "βαθιά βουτιά" στη "φυσική" των heat pipes, η οποία είναι  σαφώς πέρα από τα όρια του πυρήνα μιας παρουσίασης, αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει θέμα συζήτησης. ;)

   

  Ε.  Δοκιμές με πολύ χαμηλό, αλλά και με μηδενικό air flow .

  Όπως θα θυμάστε από την παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της Freezer  i32 έχει πρόβλεψη για να λειτουργεί και χωρίς να στρέφεται ο ανεμιστήρας της.

  Στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχουν τρεις δοκιμές που έγιναν:  Μία με ένα πολύ ασθενικό air flow  που προσομοιώνει το ενδεχόμενο ρεύμα αέρα που θα δροσίζει τη ψύκτρα σε ένα ευάερο κουτί ακόμα και αν ο ανεμιστήρας της δεν στρέφεται  και δυο δοκιμές με την ψύκτρα "fanless", σε δύο προσανατολισμούς, να ψύχεται μόνο από θερμικό ανοδικό ρεύμα που μπορεί να δημιουργήσει η ίδια χωρίς την συνδρομή του ανεμιστήρας της που παραμένει ακίνητος!

   

  E15-Ex5-Ultra-Low-AirflowFanless-operation-Table--Arctic-Freezer--i32-Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  1. Από το Ultra Low air flow, βγαίνει αβίαστα ότι, μέχρι τα 80 W η ψύκτρα "διασκεδάζει" με "απόλυτη" θερμοκρασία ~ 60 oC, ενώ για να αρχίσουν οι ανησυχίες για BSOD, θα πρέπει να την ζορίσουμε με 160 W!

  2. Στην πλευρική τοποθέτηση η ψύκτρα μπορεί να δουλέψει με 40W περίπου στους 83 oC, πράγμα που θα πρέπει να πάρουν σοβαρά οι υποψήφιοι εραστές των dead silent συστημάτων, όταν αποφασίζουν τον προσανατολισμό τοποθέτησης της ψύκτρας.

  3. Στην κατακόρυφη τοποθέτηση όμως, το μέγιστο σημείο λειτουργίας φτάνει τα 80W, αφήνοντας αρκετά περιθώρια για λειτουργία μηδενικού θορύβου σε "άνετη"  θερμοκρασία  μέχρι τα 60+ W,  που είναι ένα καλό σημείο για "οποιαδήποτε" λογική -υπ' αυτές τις συνθήκες- λειτουργία του HTPC μας ! :)

  4. Φυσικά, για ευνόητους λόγους,  δεν αποπειραθήκαμε Fanless δοκιμή σε οριζόντιο προσανατολισμό !

   

  Σαν τελικό συμπέρασμα στο θέμα της Dead Silent λειτουργίας, η Freezer  i32 δικαιώνει το σχεδιασμό της, τόσο με την λειτουργία της σε "Fanless mode"  όσο και για την λειτουργία σε πολύ χαμηλό air flow, καθώς πρακτικά δεν υπάρχει καμία ηχητικά ανιχνεύσιμη διαφορά, μιας και το dB(A) meter μας, αλλά και τα αυτιά μας, δεν μπόρεσαν να διακρίνουν αν ο ανεμιστήρας στρέφεται ή όχι !

   

   

  Συγκριτική κατάταξη

   

  Η κατάταξη της ARCTIC Freezer i32 στους πίνακες αυτούς,  θα πρέπει να ιδωθεί έχοντας πάντα κατά νου ότι οι συμμετέχοντες ποικίλουν αρκετά σε μέγεθος.

  Στο θέμα της θερμικής επιφόρτισης που επελέγη για τις δοκιμές, λόγω του ότι η Freezer i32 έχει συνιστώμενο TDP τα 150 Watt και μέγιστο τα "πολύ τολμηρά" 320 Watt, εμείς με βάση το πλήθος των heat pipes της, την δοκιμάσαμε στα 240 Watt μέγιστο. Αλλά για να έχουμε και κάποια συγκριτική αίσθηση στον πίνακα κατάταξης παραθέτουμε και την επίδοσή της  και σε Push-Pull setup στο ίδια  Watt.

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   
  J1_Thermal-Behavior-Coolers-Comparative_Delta-T-to-Noise_Graph__Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg


  Όπως βλέπετε το πράγμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!
  Η ARCTIC Freezer i32, μπήκε επικεφαλής των "μικρών" με ένα πολύ άνετο Δθ της τάξης των 38,7 οC στα 240 Watt και με ένα εντυπωσιακό Δθ των ~34,6 οC σε Push-Pull setup στα 240 Watt !
  Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι, η "άδηλα" καλή σχεδίαση του ανεμιστήρα της, σε πλήρη ισορροπία με τις δυνατότητες  της κλασικής κατασκευής συστοιχίας των πτερυγίων ψύξης, βοηθάει τα  CDT heat pipes να δείξουν  τα πλεονεκτήματά τους !
  Βέβαια, πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, το TDP δεν υπολογίζεται για τις θερμοκρασίες που πολλές φορές εμείς θα θέλαμε (βλέπε 20 βαθμούς Δθ!  :) ), αλλά εν προκειμένω -και για το ονομαστικό TDP της- με θερμοκρασίες ~24 oC (Push) και ~21,5 (Push-Pull) δεν απέχει και πολύ από αυτό !

  Συνεπώς η ψύκτρα μας είναι μια πολύ καλή πρόταση για επεξεργαστές που έχουν μέσο φορτίο, αλλά μπορεί να αντέξει μέχρι και ελαφρό O/C χωρίς να μας εμποδίζει παροδικά να "ξεφύγουμε τελείως"  και να ξεχάσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια ψύκτρα μικρού όγκου με τέσσερα μόνο heat pipes !
  Και φυσικά όλα αυτά, διατηρώντας πάντα το μεγάλο ατού του πολύ χαμηλού έως μη ανιχνεύσιμου θορύβου, που θα το δούμε στον επόμενο πίνακα καλύτερα.

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   
  J2_Thermal-Behavior-Coolers-Comparative_Noise-to-Delta-T_Graph__Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg


  Εδώ η ARCTIC  με την   Freezer i32, συνεχίζοντας την παράδοση της μικρότερης αδελφής της (Freezer i11) έβαλε στόχο την κορυφή και στρογγυλοκάθισε ανάμεσα στις πιο αθόρυβες ψύκτρες που έχουμε δοκιμάσει!


  Με μόλις 0,5 dB(A) περισσότερο από την πιο αθόρυβη ψύκτρα του πίνακα, και με τον μισό όγκο από αυτήν, η κατασκευή της, της επιτρέπει να εμφανίζει μια κατανεμημένη ανά heat pipe θερμοκρασία, που ανταγωνίζεται αρκετά μεγαλύτερες ψύκτρες και εδώ βέβαια, δεν επιχειρείται η σύγκριση των ανόμοιων, αλλά να τονιστεί ότι η Freezer i32, δίνει μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση σε όσους θέλουν πολύ χαμηλό θόρυβο στον υπολογιστή τους, αλλά και  στο HTPC τους, -αν τους επιτρέπει την εγκατάσταση μιας λίγο μεγαλύτερης ψύκτρας-  έχοντας το bonus της τελείως αθόρυβης λειτουργίας στις χαμηλές και μεσοχαμηλές καταναλώσεις!
  Στον τομέα αυτό, πραγματικά η ARCTIC δείχνει με το δικό της διακριτικό τρόπο, το δρόμο για πολύ λογικές επιδόσεις κρατώντας το θόρυβο αλλά και το πολύ σημαντικό θέμα του κόστους σε παραδειγματικά χαμηλό επίπεδο!

   

  Ώρα όμως είναι να ανακεφαλαιώσουμε όλα όσα είδαμε και μετρήσαμε στην ARCTIC Freezer i32 και να προσπαθήσουμε να τα "χωρέσουμε" σε μια βαθμολογία.
   


  Επίλογος

   

  Και τώρα ήρθε η ώρα να αποτιμήσουμε την πολυήμερη συμβίωσή μας με την ARCTIC Freezer i32,  προϊόν μιας εταιρίας που την χαρακτηρίζει η προσήλωση στις ανάγκες του μέσου χρήστη, και οι απαλλαγμένες από άχρηστο εντυπωσιασμό προτάσεις, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της ψύξης, αξιοποιώντας τα πραγματικά περιθώρια των επεξεργαστών και η σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab, αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα!


  G9 CoolerTRSide3 4 02 ARCTIC Freezer I32 Single Tower CPU Cooler Review 0852


  Η ARCTIC Freezer i32  ενσωματώνοντας την ώριμη τεχνολογία των  άμεσης και συνεχούς επαφής heat pipes (CDT) και εφοδιασμένη με έναν "απατηλά" απλό και εξαιρετικά αθόρυβο ανεμιστήρα, έρχεται να δώσει ουσιαστική απάντηση σε όσους αναζητούν μια καλύτερη και κυρίως αθόρυβη ψύκτρα για το σύστημά τους.

  Ας δούμε περιληπτικά τις βασικές της παραμέτρους:

   

  Πλεονεκτήματα:

  H ARCTIC Freezer i32  είναι σε θέση -μέσα στα όρια του TDP της- να διατηρήσει ένα σύστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν "ξεφεύγουν" ακόμα και αν επιλέξουμε πρακτικά dead silent λειτουργία.

  Παράλληλα, μπορεί να κρατήσει το σύστημά μας σε λειτουργία ακόμα και κάτω από κάτω από παράλογα -για το μέγεθός της- "βαρύ" υπερχρονισμό, με τον θόρυβο να κινείται πάντα σε πολύ χαμηλά επίπεδα!

  Σε "απόλυτες επιδόσεις", χωρίς να διεκδικεί τις δάφνες της πρωτιάς, δεν απέχει πολύ από την κορυφή.

  Εκεί όμως που διαπρέπει, είναι στο θέμα του θορύβου συγκαταλεγόμενη μεταξύ των πιο αθόρυβων ψυκτρών, καθώς απέχει μόνο 0,5dB(A) από την κορυφαία!

  Το μικρό της μέγεθος και η εύκολη -αλλά και στιβαρή- εγκατάστασή της, την κάνει ιδανική για οποιοδήποτε χρήστη διαθέτει μέσης ισχύος σύστημα, είτε κλασικού PC είτε HTPC, όπου και διακρίνεται με την ουσιαστικά αθόρυβη λειτουργία της!

  Και τελευταίο, αλλά σαφώς όχι σε σπουδαιότητα, είναι ότι όλα αυτά, είναι προσιτά σε μια τιμή από τις πιο χαμηλές της αγοράς.

   

  Μειονεκτήματα:

  Πραγματικά εδώ παίρνοντας υπόψη το κόστος της...δεν έχουμε να καταλογίσουμε τίποτε!
  Το μόνο ίσως που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι το πλαίσιο του ανεμιστήρα της είναι πολύ ελαστικό για τις προτιμήσεις μας, αλλά με δεδομένο αυξημένο το κόστος που θα είχε ένα άκαμπτο πλαίσιο, αισθανόμαστε κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να "συμβιβαστούμε" με αυτή την - οικονομικά - τόσο "ευεργετική ιδιομορφία".

  Κάτι ακόμα που θα θέλαμε να δούμε είναι ένα επιπλέον set από ελαστικές αντικραδασμικές αυτοκόλλητες ροδέλες, για να μην "αισθάνονται μόνα τους"  τα extra fan wire clips. :)
   
  Συνοψίζοντας όλα αυτά σε μια φράση :

   

  "Ο χρήστης που έχει ένα μέσης ισχύος σύστημα και ψάχνει για  την αναβάθμιση της stock ψύκτρας του, που θα "εξαφανίσει" το θόρυβο αλλά όχι και το πορτοφόλι του, καλά θα κάνει να  πάρει σοβαρά υπόψιν  την πρόταση της  ARCTIC Freezer i32  ! "

   

  Υπενθυμίζουμε ότι η ARCTIC Freezer i32 συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 31,0 €  του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου (συν 5€ μεταφορικά).

   

  Κλείνοντας την παρουσίασή μας ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ARCTIC Freezer i32.

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Καλή ποιότητα κατασκευής.
  • Καλές επιδόσεις.
  • Λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
  • Σταθερή πίεση συναρμογής ψύκτρας / CPU, η οποία ορίζεται μέσω της ελαστικότητα των βραχιόνων στήριξης.
  • Εξαιρετικά μεγάλη περιοχή λειτουργίας.
  • Πολύ αποτελεσματικός και αθόρυβος PWM ανεμιστήρας.
  • Ανεμιστήρας εξοπλισμένος με FDB έδρανα που μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία του στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια, το μέγιστο θερμικό φορτίο, παράγοντας "μηδενικό" θόρυβο.
  • Χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
  • Sleeved καλώδιο ανεμιστήρα.
  • Διαθέτει extra βύσμα για την τροφοδότηση δεύτερου PWM ανεμιστήρα (PST)
  • Παρέχει επιπλέον σετ wire clips για την προσθήκη και δεύτερου ανεμιστήρα (Push-Pull).
  • Αναλυτικό manual.
  • Εγγύηση έξι ετών.
  • Χαμηλή τιμή.


  thumps-down.png?m=1423577948

   

  • Παρέχει θερμοαγώγιμη πάστα μόνο για μια συνήθη εγκατάσταση.
  • Η ελαστικότητα του πλαισίου του ανεμιστήρα δεν εμπνέει αίσθηση στιβαρότητας.
  • Δεν παρέχει ένα επιπλέον σετ ελαστικών αυτοκόλλητων παρεμβυσμάτων.


  Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που αποσπά η ARCTIC Freezer i32, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Arctic για την παραχώρηση των δειγμάτων της δοκιμής.

   

  gallery_31050_982_2356.jpg

   

   

  Για το TheLab.gr Seafalco 05/04/2016


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Features:Select
  UsabilitySelect
  Quality8.50
  PerformanceSelect
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9.50
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyYes  User Feedback

  Recommended Comments  Πολύ ωραίο review παιδιά όπως πάντα. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό  ( raijintek themis ) πώς τα πάει;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να 'σαι καλά ! :)

  Για την Raijintek Themis δεν μπορώ να σου πω κάτι συγκεκριμένο καθώς δεν την έχουμε δοκιμάσει.

  Οπτικά έτσι όπως την "βλέπω" παρά το ότι δεν έχει CDC Heat pipes, πιθανά εκμεταλλευόμενη τα μεγαλύτερα πτερύγιά της να είναι λίγο πιο δροσερή, αλλά άμα δε μπεί στο "τηγάνι", ότι και να λέμε θα είναι υποθέσεις ... :)

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  γειά σας ,

  Πως μπορεί κανείς να κάνει μια "περίπου" πρόβλεψη με βάση τα διαγράμματα για το πως θα τα πάει με έναν ι5 6600Κ (TDP 91W)  με την Arctic Freezer i32 CO?

  Σε αυτό εδώ το τέστ ,  http://www.tomshardware.com/reviews/skylake-intel-core-i7-6700k-core-i5-6600k,4252-11.html

  για τον 6600Κ δίνει μέγιστει κατανάλωση 73,13 Watt.

   

  Καταλαβαίνω ότι παίζουν και άλλοι παράγοντες πχ κουτί, ανεμιστήρες κουτιού κτλ.

  Ας υποθέσουμε ότι ο προσανατολισμός θα είναι πλάγιος δηλαδή κλασσικός πύργος. (midi tower)

   

  Edited by lamesaint
  διορθώσεις

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καλησπέρα!

  Οι πίνακες των δοκιμών περιέχουν τις τιμές που μετρήθηκαν κατά τις δοκιμές και έτσι δεν περιέχουν ακριβώς την τιμή που θέλεις, αλλά επειδή όλους μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά της ψύκτρας και στις ενδιάμεσες τιμές, κάνουμε δοκιμές σε πολλά βήματα (τουλάχιστον έξη) μεταβάλλοντας  τη θερμική καταπόνηση  κατά ένα σταθερό ποσό (στην συγκεκριμένη κατά ~40Watt).

  Έτσι σχηματίζεται μια πολύ καλή εικόνα σε σχέση με τη γραμμικότητα της θερμικής συμπεριφοράς της ψύκτρας, πράγμα που ελέγχουμε και ανάλογα με την περίπτωση σχολιάζουμε.

   

  Από τον αντίστοιχο πίνακα της πλάγιας τοποθέτησης έχουμε :

   

  large.D4_LaPusAll3_40-280W_Table_Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Εδώ μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στα 81 Watt που ήταν το δεύτερο βήμα θερμικής καταπόνησης. (Στήλες Pthermal και D1_eq) και για τα τρία air flow.

   

  Όμως αυτό δεν αρκεί καθώς όπως έχουν πει άλλοι σοφότεροι ημών : " Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις! "

   

  Την οπτική απεικόνιση αυτής της συμπεριφοράς αναλαμβάνουν τα γραφήματα, τόσο αυτά που μπαίνουν στο review, όσο και αυτά που μπορείτε να βρείτε στο αντίστοιχο τμήμα της galery.

  Από εκεί παίρνοντας το διάγραμμα της συμπεριφοράς της ψύκτρας σε Πλάγια τοποθέτηση έχουμε:

   

  large.D5_LaPusAll3_40-280W_Delta-T-Graph_Arctic-Freezer--i32_Single-Tower-CPU-Air-Cooler-Review.jpg

   

  Εδώ βλέπουμε ότι πρακτικά η ψύκτρα έχει με οριακά μικρή απόκλιση μέχρι και τα 160  Watt γραμμική συμπεριφορά (οι "καμπύλες" είναι ευθείες), συνεπώς η αύξηση της θερμοκρασίας της ακολουθεί αναλογικά την αύξηση της θερμικής ισχύος που καλείται να αντιμετωπίσει.

  Από εκεί και πάνω η συμπεριφορά της ψύκτρας αποκλίνει προοδευτικά από την γραμμικότητα (στο review υπάρχουν λεπτομέρειες, αλλά αρκετά σχόλια θα βρείτε και στα σχόλια του review της Arctic Liquid Freezer 120 . . . εδώ)  : 

  Αν τώρα εδώ, πάμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει (στο επόμενο διάγραμμα έχω κάνει zoom  την χαμηλή περιοχή του προηγούμενου διαγράμματος ) έχουμε:

   

  large.5783fc44d08f7_ArcticFreezeri32_LaPusAll_Zoom_02.jpg

   

  1. Από το σημείο των 75 Watt του άξονα της θερμικής καταπόνησης, τραβάμε μια κάθετη γραμμή (Α), αυτή τέμνει την καμπύλη του Υψηλού air flow στο σημείο Χ1  και την καμπύλη του χαμηλού στο σημείο Χ2 αντίστοιχα.

  2. Από τα σημεία αυτά τραβάμε δυο γραμμές κάθετες προς τον άξονα των θερμοκρασιών (Β και C αντίστοιχα) και αυτές μας δίνουν :

  • Για το υψηλό air flow >>> Δθ= 12,5 οC
  • Για το χαμηλό air flow >>> Δθ= 15,8 οC

  Και μιας και ασχοληθήκαμε . . . 

  • Για το μέσο air flow έχουμε με τον ίδιο τρόπο ότι, το Δθ είναι ίσο με 14,0 οC

   

  Με ανάλογο τρόπο μπορούμε να βρούμε το Δθ για οποιαδήποτε ενδιάμεση θερμική καταπόνηση και για οποιοδήποτε air flow μας ενδιαφέρει.

  Πριν κλείσω, να υπενθυμίσω, ότι οι τιμές αυτές έχουν προκύψει από ελέγχους πάνω σε σύστημα προσομοίωσης (Heat Loader).

   

  Ελπίζω αυτά να βοηθάνε, διαφορετικά . . . εδώ είμαστε ! :)

  Edited by Seafalco

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Εξαιρετικο review!

   

  Μια ερώτηση μονο επειδή ειμαι στο τσακ να τη διαλέξω!

  Θα μπει σε σοκετ 2011 (το πρωτο το τετράγωνο) και ως γνωστόν υπάρχουν dimms αριστερα και δεξια απο την cpu.

  Η απόσταση των εσωτερικών dimm ειναι περιπου 10cm.

   

  Στις διαστάσεις της arctic, στο site της αλλα και εδω στις επισημες φωτογραφίες, αναφέρεται βάθος 9.5cm.Δηλαδή βαθος ψυκτρας και ανεμιστηρα μαζί.

   

  Στις δικές σας μετρήσεις, αναφερεται βάθος 4,65cm και 7.1cm μαζι με το ανεμιστηράκι. Προφανώς και με δευτερο ανεμιστηράκι πάει κοντα στα 9.5.

   

  Το σωστό βαθος ποιο είναι τελικά ?

   

  Παιζει ρόλο για μενα διοτι αν ειναι 9.5 μαζι με τον εναν ανεμιστηρα.Τοτε η αποσταση απο το κεντρο της cpu προς την μια μερια των dimm θα ειναι (7.1/2) + 2.5 = ~6cm που σημαίνει οτι σκεπάζει ελαφρώς το πρώτο dimm και δεν θα ηθελα να εχω θέμα (δεν εχουν ψυκτρα)

  Edited by Vadergr

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   

  Να 'σαι καλά !  :)

   

  Αν δεις στις διαστάσεις που έχω βάλει εδώ :

   

  https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/thelab.gr/uploads/gallery/album_1022/gallery_33151_1022_326042.jpg

   

  Υπάρχει ότι χρειάζεσαι.

  Υπόψιν ότι έχω υπολογίσει και το πάχος του συρμάτινου bracket στήριξης του ανεμιστήρα γι' αυτό η διάσταση είναι 73 και όχι 71,5 .

  Αλλά στις εκατέρωθεν διαστάσεις δεν το λογάριασες καλά , δεν είναι 7,1 / 2 , αλλά 4,65 / 2  συν φυσικά το πάχος του ανεμιστήρα .

  Έτσι καταλήγεις σε μια απόσταση εκατέρωθεν του κέντρου περίπου στα 49,8 mm (~ 10cm από τον ένα ανεμιστήρα στον άλλο -έξω μεριά πάντα)

  Οπότε με 10 cm που έχεις μεταξύ των dim σε χωράει χωρίς πρόβλημα οριακά μεν αλλά χωράει ! :)

  Πέρα από αυτό (αφού έχεις κοντές μνήμες) μπορείς να σηκώσεις και λίγο τους ανεμιστήρες και από τα 25 mm να έρθουν στα 35 mm από την επιφάνεια της μητρικής, αν δείς ότι υπάρχει κάποιο θέμα !

  Καλή συνέχεια ! :)

  Edited by Seafalco

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Σε ευχαριστώ.

  Οι εξυπνοι στην arctic στο βαθος εχουν υπολογίσει τελικά το footprint της βασης της cpu που ειναι πιο φαρδύ απο την ψυκτρα!

   

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Επεσε η παραγγελία.

   

  Αν θελήσω να βάλω και 2ο fan, ποιο ακριβώς ειναι το μοντέλο που πρεπει να πάρω για να ειναι ιδιο με αυτο που θα βρισκεται ηδη στη συσκευασία ?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ακριβώς το ίδιο δεν ξέρω αν διατίθεται, παντως στο site δεν το βλέπω.

  Θα πάρεις αυτό:

  https://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f12-pwm.html

  Τα χαρακτηριστικά τους (rpm, airflow, noise) είναι τα ίδια ακριβώς !

  Η διαφορά τους είναι ότι αυτός δεν έχει το σύστημα PST (ενσωματωμενο Y-splitter στο καλώδιο), αλλά εν προκειμένω δεν το χρειάζεσαι.

  Η δεύτερη διαφορά που έχουν είναι ότι ο stock ανεμιστήρας, όταν το duty cycle πέσει κάτω από το ~40% σταματά να περιστρέφεται, ενώ ο retail συνεχίζει να γυρίζει έως τη στιγμή που το σήμα PWM γίνει ~ 1,5% όπου και σταματά, αν το σήμα κατέβει κάτω από το ~1,3% τότε ο ανεμιστήρας, ξεκινάει και πάλι και γυρίζει στις μέγιστες στροφές.

  Πράγμα που ούτε και πάλι σε ενδιαφέρει ! :)

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ενα μεγαλο ευχαριστω στον Seafalco. Τελικα θα παρω τη  Freezer i32 CO    για να τη βαλω πανω σε εναν i5 6600 s1151που θα παρω σε λιγες ημερες. Ειναι ενα απο τα καλυτερα review που εχω διαβασει ποτε, ευχαριστω και παλι. 

   

  Seafalco, ποια πιστευεις οτι θα ειναι πιο αθορυβη; Η απλη ή η CO ;

  Edited by xkabamarux
  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.