Jump to content
 • Corsair HS60 Haptic Review


  Πριν μερικές εβδομάδες παρουσιάστηκαν από την Corsair τα νέα μέλη της οικογένειας HS Gaming Headsets και φυσικά για μια ακόμα φορά, ένα από αυτά έφτασε στον πάγκο των δοκιμών μας. Σήμερα λοιπόν, θα δούμε το HS60 Haptic, ένα headset που έρχεται με κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο υπόσχεται να δώσει στον χρήστη το συγκριτικό πλεονέκτημα της ακόμα μεγαλύτερης απόκρισης σε παιχνίδια που κρίνονται στα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Χωρίς να διαθέτει RGB φωτισμό και 7.1 Virtual Surround, το HS60 έρχεται εξοπλισμένο με μηχανισμό Haptic Feedback από την Taction Technology και υπόσχεται βελτίωση του χρόνου αντίδρασης έως και 20%.

   

  Ας δούμε όμως το επίσημο video της Corsair για το HS60 Haptic για να πάρουμε μία πρώτη ιδέα ώστε να περάσουμε μετά στη σημερινή παρουσίαση.

   

   

   

  Συσκευασία - Παρελκόμενα

   

  H συσκευασία των HS60 Haptic είναι η τυπική κιτρινόμαυρη που έχουμε πλέον συνηθίσει να βλέπουμε για όλα τα gaming προϊόντα της Corsair. Στη μπροστινή πλευρά, εκτός από μία ευμεγέθη φωτογραφία του headset, βλέπουμε πάνω δεξιά πως είναι συμβατό αποκλειστικά με PC, ενώ κάτω δεξιά υπάρχει το λογότυπο του Discord για την σχετική πιστοποίηση συμβατότητας, του γνωστού σε όλους πλέον iCUE καθώς και της Taction Technology που έχει αναπτύξει τον μηχανισμό της ανάδρασης. Η πίσω πλευρά της συσκευασίας φιλοξενεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των HS60 Haptic σε 8 συνολικά γλώσσες (με την ελληνική να λάμπει δια της απουσίας της).

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9103.jpglarge.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9104.jpg

   

   

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9106.jpglarge.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9107.jpg

   

  Ανοίγοντας τη συσκευασία, εκτός από το headset βρίσκουμε φυσικά και τα παρελκόμενά του. Αυτά είναι ένα μικρόφωνο με 3.5mm jack, στην ίδια λογική με αυτό που είχαμε δει και σε προηγούμενα μοντέλα της Corsair, ένα αντιανέμιο για το μικρόφωνο και τα διάφορα συνοδευτικά έγγραφα.

   

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9075.jpg

   

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

   

  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των HS60 Haptic παρατίθενται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί.

   

  large.1680164969_HS60Hapticspecs1.pnglarge.25999749_HS60Hapticspecs2.png

   

   

  Τα HS60 Haptic είναι διαθέσιμα σε μόνο σε ένα χρώμα ασπρόμαυρης παραλλαγής και η τιμή τους κατά το χρόνο συγγραφής της παρουσίασης ανέρχεται στα 129.90 ευρώ με αρκετή διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά.

   

  Κάτω από το φακό

   

  Όσοι παρακολουθούν τα προϊόντα της Corsair θα έχουν ήδη από τις φωτογραφίες της συσκευασίας καταλάβει πως κατασκευαστικά τα HS60 Haptic ακολουθούν την πεπατημένη της σειράς HS Gaming Headsets και αγνοώντας τις χρωματικές επιλογές είναι πανομοιότυπα με τα HS60 Pro που είχαμε παρουσιάσει πριν περίπου 2 χρόνια. Τότε μάλιστα είχαμε πει πως χάρη στην απουσία έντονων γωνιών, μεγάλων λογότυπων και πολύχρωμων led, τα HS60 Pro είναι αρκετά σοβαρά, πράγμα που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε για τα Haptic ξαδέρφια τους, μιας και η Corsair επέλεξε ένα μοτίβο παραλλαγής για αυτά. Φυσικά όσα είχαμε γράψει τότε για χρήση μετάλλου στο μεγαλύτερο μέρος του σκελετού, εξακολουθεί να ισχύει - μάλιστα όντας εδώ και καιρό χρήστης headset της Corsair - ο γράφων μπορεί να σας διαβεβαιώσει για τη στιβαρότητα και την αίσθηση ποιότητας που χαρακτηρίζει την ολόκληρη την οικογένεια HS.

   

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9092.jpglarge.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9088.jpglarge.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9090.jpg

   

  Ακολουθώντας την πεπατημένη, στον αριστερό οδηγό πίσω από το καλώδιο βρίσκουμε το ποτενσιόμετρο έντασης ήχου και έναν διακόπτη για την ολική αποκοπή του ήχου του μικροφώνου (mute) ενώ στο μπροστινό τμήμα υπάρχει μία υποδοχή των 3.5mm για τη σύνδεση του μικροφώνου. Φυσικά όπως σε όλα τα μοντέλα της Corsair, από τα ταπεινά HS35 έως τα high end Virtuoso, η υποδοχή αυτή προστατεύται από ένα λαστιχένιο καπάκι όταν δεν χρησιμοποιείται ώστε να μη μαζεύει σκόνη και ακαθαρσίες. Στον δεξιό οδηγό βρίσκουμε ένα ακόμα ποτενσιόμετρο, αυτό της ρύθμισης έντασης του Haptic Bass και ένα ενδεικτικό led το οποίο ανάβει όταν αυτή είναι ενεργοποιημένη και σβήνει όταν φτάσουμε το ποτενσιόμετρο στο χαμηλότερο σημείο απενεργοποιώντας την.

   

  Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως το μεν ποτενσιόμετρο έντασης ήχου είναι clicky και γυρίζει χωρίς αρχή και τέλος, ανεβάζοντας δύο εκατοστά την ένταση ήχου στα Windows 10 σε κάθε του κλικ, ενώ το αντίστοιχο ποτενσιόμετρο έντασης του Haptic Bass γυρίζει ελεύθερα, έχοντας όμως αρχή και τέλος.

   

     large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9084.jpg   large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9083.jpg  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9085.jpg

   

  Περνώντας στην στέκα, αυτή ακολουθεί επίσης τον κλασσικό σχεδιασμό της σειράς HS, όντας κατασκευασμένη από δερματίνη με λευκά καπιτονέ γαζιά θυμίζοντας κάθισμα σπορ αυτοκινήτου. Τα ίδια λευκά γαζιά βρίσκονται και στα μαξιλαράκια των οδηγών, ενώ το ευμεγέθες λογότυπο της Corsair που βρίσκαμε στα παλαιότερα μοντέλα έχει αντικατασταθεί από ένα διακριτικότερο στην αριστερή πλευρά.

   

   

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9080a.jpglarge.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9080.jpg

   

   

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9082.jpg  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9091b.jpg

   

  Χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο, πέραν της στιβαρής του κατασκευής, βλέπουμε το βύσμα σύνδεσης τύπου USB Type A και ένα τμήμα από το αρκετά παχύ sleeved καλώδιο μήκους 1.8m.

   

   

   

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9093.jpg

   

  Άνεση - Λειτουργικότητα - Ποιότητα Κατασκευής

   

  Με βάρος 390 γραμμάρια, τα HS60 Haptic σίγουρα δεν είναι ελαφριά παρ' όλα αυτά - χάρη στο σχεδιασμό τους - είναι εξαιρετικά άνετα. Η εύρεση της ιδανικής ρύθμισης της στέκας πάνω στο κεφάλι είναι ζήτημα δευτερολέπτων, ενώ το μεγάλο εύρος ρυθμίσεων αυτής (8 σκάλες από κάθε πλευρά) εξασφαλίζει πως θα ταιριάξουν σωστά σε οποιοδήποτε ενήλικο κεφάλι. Τα μαξιλαράκια τόσο της στέκας όσο και των οδηγών διαθέτουν επικάλυψη δερματίνης και είναι εξαιρετικά μαλακά. Λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούσαν κατά το χρόνο συγγραφής της παρουσίασης δεν αισθανθήκαμε κάποια ενόχληση από το υλικό, βάση όμως της εμπειρίας του γράφοντος, η εφίδρωση των αυτιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν σίγουρη.

   

  large.Corsair_HS60_Haptic_Gaming_Headset_Review_DSCN9095.jpg

   

  Όσον αφορά την εφαρμογή στο αυτί ο διαθέσιμος χώρος για το αυτί είναι ελειπτικού σχήματος με μεγάλη διάμετρο 6.5 εκατοστά και μικρή διάμετρο 5.5 εκατοστά. Έτσι η εφαρμογή τους είναι πολύ καλή ακόμα και σε μεγάλα αυτιά, ενώ πολύ καλά τα πάνε και στη συνύπαρξη με γυαλιά.

   

  Περνώντας  στο κομμάτι της λειτουργικότητας τα δύο ποτενσιόμετρα είναι αυτά τα οποία μας άφησαν κάπως αρνητικές εντυπώσεις. Το μεν clicky ελέγχου έντασης ήχου είναι κάπως αργό εάν επιθυμούμε να κάνουμε μεγάλες μεταβολές στην ένταση του ήχου, ενώ το το αντίστοιχο ελέγχου έντασης του Haptic Bass αρκετά ασαφές. Έτσι ο χρήστης θα πρέπει κάθε φορά να ρυθμίζει από την αρχή το πόσο έντονη θέλει τη δόνηση, πράγμα που γίνεται αποκλειστικά από το ποτενσιόμετρο, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης μέσα από το iCUE. Θεωρούμε πως η επιλογή ενός clicky ποτενσιομέτρου για το Haptic Bass θα ήταν ορθότερη σε σχέση με την τοποθέτησή του στην ρύθμιση έντασης ήχου. Κατά τα άλλα στην ίδια βολική θέση με τα προηγούμενα μοντέλα βρίσκεται το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του μικροφώνου.

   

  Η ποιότητα κατασκευής των HS60 Haptic είναι πάρα πολύ καλή. Τα υλικά που έχουν επιλεχθεί τόσο για τον σκελετό όσο και για τα μαξιλαράκια και τα διακοσμητικά στοιχεία εμπνέουν εμπιστοσύνη και κάνουν τη συνολική κατασκευή στιβαρή. Σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολυτελή όπως αυτά που είχαμε δει στα Virtuoso, αλλά δεδομένης της κατηγορίας τιμής είναι αυτά που θα θέλαμε από ένα headset.

   

  Corsair iCUE

   

  Όπως όλα τα gaming προϊόντα της Corsair, έτσι και τα HS60 Haptic συνεργάζονται με την εφαρμογή iCUE, αν και στην πράξη οι δυνατότητες παραμετροποίησης είναι αρκετά περιορισμένες. Έτσι πέραν από το graphic equalizer (το οποίο έρχεται με τα γνωστά από προηγούμενες παρουσιάσεις presets), έχουν δυνατότητα ρύθμισης τόσο της έντασης του μικροφώνου, όσο και του sidetone (της επιστροφής ήχου). Οποιαδήποτε ρύθμιση του Haptic Bass δυστυχώς λάμπει δια της απουσίας της.

   

  Στην καρτέλα των ρυθμίσεων απουσιάζει οτιδήποτε σχετικό με firmware και δυνατότητα αναβάθμισης αυτού, και παρέχεται μόνο η δυνατότητα ενεργοποίησης απενεργοποίησης των voice prompts που δίνει το iCUE.

   

  large.1784154176_HS60HapticiCue1.PNG  large.1235402446_HS60HapticiCue2.PNG

   

   

   

  Ηχητικές Δοκιμές

   

  Για την αξιολόγηση της ηχητικής απόδοσης των HS60 Haptic ακολουθήσαμε την ίδια μεθοδολογία που εφαρμόζουμε σε όλα μας τα reviews, χρησιμοποιώντας φυσικά την USB κάρτα ήχου που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Ξεκινήσαμε με ταινίες του MCU επικεντρωνόμενοι κυρίως σε τελικές σκηνές μάχης, ακούσαμε αρχεία FLAC και παίξαμε και κάποια FPS παιχνίδια.

   

  Aρχικά κάναμε ένα πέρασμα όλων των παραπάνω έχοντας το Haptic Bass απενεργοποιημένο. Όλα όσα είχαμε γράψει στο review των HS60 Pro εξακολουθούν λοιπόν να ισχύουν και έτσι για να μην επαναλαμβανόμαστε θα σας παραπέμψουμε σε αυτό, σημειώνοντας για όσους βαριούνται να πατήσουν το λινκ πως δεν βρήκαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, τόσο στις 3 κατηγορίες δοκιμών, όσο και στις δοκιμές μικροφώνου.

   

  Ας ενεργοποιήσουμε τώρα το Haptic Bass και ας περάσουμε στο highlight της σημερινής παρουσίασης. Αρχικά, επηρεασμένος από διάφορα gimmick που κατά καιρούς έχουν περάσει από τα χέρια μου, όπως τα διάφορα 7.1 virtual surround, τα bass woofers και τα ειδικά καπάκια ενίσχυσης μπάσου, πρέπει να ομολογήσω ότι ήμουν αρκετά επιφυλακτικός. Εντελώς τυχαία, το πρώτο πράγματα που έβαλα να παίξουν αφού φόρεσα τα ακουστικά είναι η σκηνή από το Avengers Infinity War που εμφανίζεται πίσω από ένα διερχόμενο τραίνο ο Captain America. Εκεί ακριβώς κατάλαβα πως μετά από πολύ καιρό βλέπουμε κάτι νέο στον τομέα των gaming ακουστικών. Κυριολεκτικά ένοιωσα το τρένο να πλησιάζει και να φεύγει.

   

  Στο σημείο αυτό ας ανοίξουμε μια παρένθεση για να δούμε συνοπτικά πώς λειτουργεί το Haptic Bass. Σε κάθε ένα από τα δύο ακουστικά υπάρχει ένας Taction Transducer ή ελληνιστί μορφοτροπέας. Τι είναι ο μορφοτροπέας; Σύμφωνα με το λήμμα της Βικιπαίδειας, ο μορφοτροπέας είναι μια συσκευή που μετατρέπει ενέργεια από μια μορφή σε μια άλλη (συνήθως μετατρέπει ένα σήμα σε μια μορφή ενέργειας). Στην περίπτωσή μας, το Taction Transducer που βρίσκεται στα HS60 Haptic είναι μια δημιουργία του Silmon James Biggs, Ph.D. Neuroprosthetics ο οποίος αφού πέρασε από το Standford και το  ΜΙΤ ίδρυσε την Taction Technology. Η φωτογραφία που ακολουθεί μας δίνει κάποια από τα χαρακτηριστικά του.

   

  large.taction.PNG

   

  Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Taction και της Corsair σε επίπεδο competitive gaming, η χρήση του Haptic Bass μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο απόκρισης μέχρι και 20%. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το ποσοστό αυτό, αλλά μπορούμε να πούμε πως μας φαίνεται πολύ πιθανό να ισχύει. Στην πράξη, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως το Haptic Bass δίνει πολύ καλύτερη αίσθηση του χώρου και της προέλευσης των ήχων σε όλες τις περιπτώσεις χρήσης είτε μιλάμε για παιχνίδι είτε μιλάμε για ταινία. Σκεφτείτε το ως εξής : Πότε είστε πιο σίγουροι για την προέλευση ενός ερεθίσματος; Όταν κάποιος αγγίξει τον δεξιό σας ώμο ή όταν ακούσετε έναν ήχο από δεξιά;

   

  Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά ευπρόσδεκτη είναι η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του Haptic Bass (με το μειονέκτημα του ασαφούς ποτενσιομέτρου που αναφέραμε νωρίτερα) μιας και όπως εύκολα καταλαβαίνετε είναι εντελώς διαφορετικές οι απαιτήσεις σε action movie ή fps gaming και διαφορετικές σε ακρόαση μουσικής.

   

  Συμπεράσματα

   

  Φτάσαμε λοιπόν και σήμερα στην ώρα της ετυμηγορίας. Πρέπει να ομολογήσω πως τα HS60 Haptic είναι το μοναδικό προϊόν στα 10+ έτη χρόνια που ασχολούμαι με reviews προϊόντων το οποίο με εξέπληξε τόσο πολύ θετικά. Όταν έλαβα το email από την Corsair περί του δείγματος δοκιμής, ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός για το κατά πόσον τα HS60 Haptic κάνουν αυτά που λένε και η διάψευση ήρθε στα πρώτα κιόλας λεπτά που τα χρησιμοποίησα. Μιας και η ακριβής περιγραφή της εμπειρίας χρήσης των HS60 Haptic είναι αρκετά δύσκολη, θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα που θα γίνει αντιληπτό από τους περισσότερους αναγνώστες του TheLab.gr. Θυμάστε τις σκηνές στο Avengers Endgame που το Mjolnir και το Stormbreaker πετάνε προς τα χέρι του Thor ή του Captain America; Με το Haptic Bass ενεργοποιημένο γινόταν αντιληπτό από ποια κατεύθυνση θα έρθει πριν ακόμα φανεί στο πλάνο.

   

  Ας δούμε λοιπόν τη σύνοψη των υπέρ και κατά των Corsair HS60 Haptic σε μορφή bullet points ώστε να προχωρήσουμε και στη βαθμολογία.

   

  spacer.png

   

  O καλός

  • Ηχητική απόδοση
  • Haptic Bass
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Συνεργασία με το iCUE
  • Sleeved καλώδιο
  • Εξαιρετικά άνετα ακόμα και φορώντας γυαλιά

   

  gallery_33472_825_10385.jpg&key=5d2af90f

  Ο κακός

  • Διπλάσια τιμή σε σχέση με τα HS60 Pro
  • Διαθέσιμα μόνο σε χρωματισμό παραλλαγής

   

  gallery_33472_825_6003.jpg&key=fd3dcdcad

  Ο αδιάφορος

  • Θα θέλαμε καλύτερα ποτενσιόμετρα έντασης ήχου και Haptic Bass

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που παίρνουν τα Corsair HS60 Haptic είναι:

   

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  large.corsair-banner.png.88923d28aa3af70

   

  Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας 27/11/2020

   

   


  Συντελεστές Review
  Reviewers: GriGaS
  Photographers: GriGaS
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability8.50
  Quality9
  PerformanceSelect
  GraphicsSelect
  Sound9.50
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.