Jump to content




  •  

    Πρόλογος

     

    Corsair M75 AIR μια νέα προσθήκη στην αρκετά μεγάλη γκάμα της Corsair, στην κατηγορία φτερού αυτή την φορά με μόλις 60 γραμμάρια βάρους και μάλιστα ασύρματο.

     

    Ο κατασκευαστής μας το συστήνει ως “σχολαστικά σχεδιασμένο συμμετρικό σχέδιο” που “προσφέρει απαράμιλλο έλεγχο και ταχύτητα” με κύρια κατεύθυνση το FPS gaming και όλα αυτά μέσα από μόλις 60 ασύρματα γραμμάρια, “χωρίς περιττά διακοσμητικά” και “σκαλισμένο από την νίκη” με προφανής κατεύθυνση προς αυτή και μόνο.

     

    Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο κατάφερε η Corsair να τα πραγματοποιήσει όλα αυτά και κατά πόσο αξίζει τα 149,99€ που μας ζητάει η Corsair για το M75 AIR.

     

     

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

     

    Στην ενότητα αυτή όπως πάντα έχουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως μας τα δίνει ο κατασκευαστής.

     

    Ξεχωρίζουν φυσικά τα 60 γραμμάρια, δοσμένα ως 0,06 κιλά υποθέτω για έμφαση, οι έως 36 ώρες της μπαταρίας σε slipstream ασύρματη σύνδεση και οι έως 100 ώρες σε Bluetooth αλλά και το “οποιαδήποτε” στις αποδεκτές λαβές παρά το “μεγάλο” στο μέγεθος.

     

    Αναμενόμενα τα 26k DPI του Marksman sensor αλλά και το οπτικό στο "sensor type", που υποθέτω ότι θα πρέπει να αναφέρετε στα δυο βασικά κουμπιά μιας και εννοείτε πλέον για τον sensor κίνησης, αλλά μπορεί και όχι, δεν ξέρω.

     

    Αυτό που δεν αναφέρεται κάπου είναι ο αριθμός πλήκτρων, ενδεχομένως μιας και πρόκειται για μόλις 5, δηλαδή πέραν των 2 βασικών και τις ρόδας έχουμε μόνο 2 επιπλέον πλαϊνά, ούτε καν για επιλογή των DPI όπως θα δούμε και παρακάτω.

     

    large.Specs.jpg

     

     

    Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    Πολύ κλασική εικόνα στο εμπρός μέρος της συσκευασίας με το M75 AIR να κυριαρχεί στο κέντρο και τα λογότυπα του κατασκευαστή και του προϊόντος στις δυο επάνω γωνίες.

     

    large.1.jpg

     

     

    Στην πίσω πλευρά και πάλι σε μαύρο φόντο έχουμε και πάλι το M75 AIR να περιβάλετε με τα 6 βασικά του χαρακτηριστικά/πλεονεκτήματα τα οποία επαναλαμβάνονται κάτω από αυτό σε 6 ακόμα γλώσσες.

     

    large.2.jpg

     

     

    Περιφερειακά τώρα τα συνήθει σε κίτρινο φόντο, μην σας κουράζω, δείτε τις εικόνες.

     

    large.3.jpg

     

    large.4.jpg

     

    large.5.jpg

     

    large.6.jpg

     

     

    Ερχόμαστε τώρα στην πρώτη, ας πούμε, έκπληξη.

     

    Ενώ η συσκευασία κλειστή δείχνει η κλασική Corsair, εικαστικά τουλάχιστον, έχει αλλάξει η δομή της.

     

    Περνάμε πλέον, από το απλό λεπτό κουτί που ανοίγει από πάνω, σε δύο πιο χοντρά και ποιοτικότερα τμήματα που το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο κάνοντας την συσκευασία και να δείχνει πολυτελέστερη αλλά και να είναι λειτουργικότερη, είτε στην αποθήκευση M75 AIR είτε χρησιμοποιώντας την και όπου αλλού.

     

    Μου ταιριάζει και στα πλαίσια της 2ης ευκαιρίας κάτω από το πρίσμα τις οικολογίας και επικροτώ.

     

    large.8.jpg

     

     

    Στο εσωτερικό τμήμα βλέπουμε το M75 AIR τυλιγμένο σε ένα λεπτό χαρτί και δεξιά του ένα QR code που μας δρομολογεί στο εγχειρίδιο οδηγιών και κάτω από αυτό τον slipstream USB A wireless sensor.

     

    Την προσοχή μου όμως τραβάνε τα δύο αυτάκια με τα βελάκια επάνω και κάτω από το M75 AIR που προτρέπουν να τα τραβήξεις, προφανώς για να αφαιρέσεις την λευκή εσωτερική χάρτινη συσκευασία.

     

    large.7.jpg

     

    large.9.jpg

     

     

    Αφαιρώντας λοιπόν και αυτό το τμήμα εμφανίζονται στα ενδότερα τα αναμενόμενα, δηλαδή το USB Type A to USB Type C καλώδιο και τα δύο γνωστά πολύπτυχα με οδηγίες για ασφάλεια και εγγύηση, αλλά και ένα λευκό αυτοκόλλητο με το καραβάκι λογότυπο της Corsair, πρωτοεμφανιζόμενο για εμένα τουλάχιστον.

     

    large_11.jpg

     

     

    Και εδώ τα ενδιαφέροντα σε παράταξη, M75 AIR, καλώδιο φόρτισης και χρήσης και ο slipstream δέκτης.

     

    large_12.jpg

     

     

     

    Κάτω από τον φακό

     

    Απλή κλασική συμμετρική δομή, μαύρη ματ βαφή με γυαλιστερά κοψίματα και το λογότυπο της Corsair εκεί που το βρίσκουμε πάντα.

     

    large_17.jpg    large_18.jpg

     

     

    Γυαλιστερά και τα δύο πλαϊνά κουμπιά αριστερά.

     

    large_19.jpg

     

     

    Φυσικά τίποτα στην δεξιά πλευρά.

     

    large_20.jpg

     

     

    Μεγάλα ματ και τα δύο βασικά κουμπιά που καταλαμβάνουν το μισό σχεδόν μπροστινό και τέλος η USB Type C υποδοχή σε ένα κόψιμο κάτω από αυτά.

     

    large_21.jpg    large_22.jpg

     

     

    Μόνη χρωματική απόκλιση το κίτρινο εσωτερικό της ρόδας, με διάτρητα τμήματα και καλυμμένο με μαύρο φυσικά γραμμωτό ανάγλυφο λάστιχο.

     

    large_27.jpg

     

    Και στο κάτω μέρος γενικά τα αναμενόμενα, οι γνωστές πληροφορίες, μεγάλα γκρι αυτή την φορά Teflon ολίσθησης, ο απαραίτητος διακόπτης επιλογής τρόπου επικοινωνίας και η όχι απαραίτητη μεν αλλά πολύ βολική θέση για τον slipstream δέκτη.

     

    large_28.jpg

     

     

    Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην επιβεβαιώσω και το βάρος, 60,58 γραμμάρια, πολύ καλή ακρίβεια για τόσο μεγάλο ποντίκι.

     

    large_30.jpg

     

     

     

     

    Συνδεσιμότητα

     

    Όλες οι επιλογές παρούσες.

     

    Bluetooth, Slipstream δέκτης στα 2,4GHz με 2KHz Polling Rate για το M75 AIR ή καλώδιο, με το τελευταίο φυσικά να λειτουργεί ανεξαρτήτου επιλογής θέσης του διακόπτη τόσο για φόρτιση όσο και για χρήση.

     

    large_13.jpg    large_16.jpg

     

     

    Και εδώ ο διακόπτης επιλογής στο κάτω μέρος φυσικά αλλά πατητός και όχι συρτός όπως συνηθίζεται και με την επιλεγμένη θέση να φαίνεται στο μικρό led στο κέντρο της επάνω πλευράς που είναι και ο μοναδικός φωτισμός στο M75 AIR.

     

    large_29.jpg

     

    large_31.jpg    large_32.jpg    large_33.jpg

     

    Λειτουργικότητα

     

    Απλό συμμετρικό και ευμεγέθες το M75 AIR έχει τα απαραίτητα και τίποτα παραπάνω, κυριολεκτικά, ενδεχομένως και λιγότερα θα έλεγα και θα εξηγήσω γιατί.

     

    Παρά το μέγεθος του μπόρεσα να το χρησιμοποιήσω σε όλες τις γνωστές λαβές με ευκολία και να σας τονίσω ότι δεν προτιμώ τα μεγάλα ποντίκια.

     

    Σε αυτό διευκολύνουν πολύ τα μεγάλα βασικά κουμπιά όντας πολύ μαλακά από την βάση τους σχεδόν, αν και θα τα ήθελα πιο αθόρυβα. Για τους οπτικούς διακόπτες κάτω από αυτά δεν έχω να πω παρά τα καλύτερα, τους έχω ξανασυναντήσει και σε άλλα μοντέλα της Corsair και ήταν όπως και στο M75 AIR άμεσοι και ταχύτατοι και με διαφορά από άλλους κλασικούς μηχανικούς.

     

    Πολύ βολική και η ρόδα εύχρηστη και ακριβής λειτουργεί εύκολα από κάθε σημείο της, επιπλέον το κουμπί της ενεργοποιείτε εκτός από το κάθετο πάτημα και με το πάτημα στην αριστερή της πλευρά.

     

    Τα δύο αριστερά πλαϊνά κουμπιά βρίσκονται και αυτά πολύ εύκολα με τον αντίχειρα σχεδόν από κάθε λαβή , φυσικά μόνο κατά την χρήση του M75 AIR με το δεξί μας χέρι καθώς ή χρήση τους με τον μικρό δάκτυλο από τους αριστερόχειρες αν και γίνεται σχετικά εύκολα μάλλον δεν θα είναι πολύ βολική.

     

    Τους τελευταίους θα τους δυσκολέψει και η επιλογή της Corsair να μην επιτρέπει την μεταβολή του αριστερού βασικού κουμπιού σε οτιδήποτε άλλο από το προεπιλεγμένο στάνταρ “βασικό αριστερό”.

     

    Πολύ καλά και αθόρυβα είναι και τα μεγάλα Teflon ολίσθησης κάνοντας το M75 AIR σε συνδυασμό με τα 60 γραμμάρια να είναι πραγματικά AIR.

     

    Ερχόμενος τώρα στις ελλείψεις.

     

    Το M75 AIR έχοντας τον πολύ καλό Marksman sensor των 26k έχει την δυνατότητα να μας προσφέρει σε συνδυασμό με το iCUE πάντα από 200 έως και 26.000 DPI αλλά σε μία μόνο επιλογή μιας και δεν έχει διακόπτη επιλογής DPI και φυσικά και επιλογές στην αντίστοιχη καρτέλα στο iCUE. Μπορούμε βέβαια να επιλέξουμε σε τι DPI θα το έχουμε πατώντας το Sniper το πρόβλημα είναι ότι ούτε και Sniper κουμπί υπάρχει, συνεπώς είτε θα πρέπει να δεσμεύσουμε κάποιο από τα υπόλοιπα κουμπιά του M75 AIR ή αν έχουμε Corsair keyboard να δεσμεύσουμε ένα από εκεί, αν αυτό μας βολεύει, πολύ σοβαρό για FPS/MOBA gaming mouse δεν νομίζετε.

     

    Έλλειψη θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς και το ότι όχι απλά δεν είναι RGB κατά το σύνηθες σε αυτές τις κατηγορίες αλλά δεν διαθέτει κανενός είδους φωτισμό, εκτός από το ενδεικτικό λαμπάκι για την σύνδεση όπως προανέφερα αλλά αυτό μάλλον δεν μετράει. Προσωπικά πάντως αυτό δεν με ενοχλεί, αντίθετα καταλαβαίνω την επιλογή της Corsair να μην έχει φωτισμούς τόσο για το βάρος όσο και για την διάρκεια ασύρματης αυτονομίας.

     

    Οκ, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές μιας και μπορούμε να επιλέξουμε ένα χρωματισμό από την RGP γκάμα για το μοναδικό αυτό λαμπάκι κατά την χρήση του Sniper αλλά κατά την γνώμη μου δεν το λες και κάτι αυτό.

     

     

    Corsair iCUE

     

    Δεν θα σας πω πολλά για το iCUE μιας και το έχουμε δει πολλές φορές αλλά θα επικεντρωθώ στα βασικά για το M75 AIR.

     

    Ας ξεκινήσω με το ότι έχουμε την επιλογή εγκατάστασης σε 12 γλώσσες, όχι βέβαια στα Ελληνικά, καθώς και την επιλογή στο να βοηθήσουμε την Corsair στην βελτίωση του προσφέροντας της δεδομένα μέσα από αυτό ή και όχι.

     

    large.1.jpg

     

    large.2.jpg

     

     

    Στις ρυθμίσεις συσκευής εκτός των κλασικών όπως αναβαθμίσεις firmware, στην οποία φυσικά χρειάζεται απαραίτητα σύνδεση USB, αποθήκευση hardware profile κ.α. έχουμε και ένδειξη για την στάθμη της μπαταρίας αλλά και επιλογή για sleep σε λεπτά, σίγουρα βολικό για εξοικονόμηση μπαταρίας.

     

    large_11.jpg

     

     

    Κλασικά άπειρες επιλογές για hardware ή όχι στο καθένα από τα τέσσερα εκ των πέντε συνολικά κουμπιών, όπως πάντα το αριστερό δεν περιλαμβάνεται.

     

    large_18.jpg

     

     

    Και τέλος οι επιλογές DPI, μιας και φωτισμούς δεν έχουμε.

     

    Εδώ έχουμε μια DPI επιλογή και μια για το Sniper, από 200 έως και 26.000 DPI και στα δύο και με δυνατότητα διαφορετικής επιλογής για κάθετο ή οριζόντιο άξονα.

     

    Στα δεξιότερα βλέπουμε και την μοναδική RGB επιλογή, αυτή για το Sniper, που θα εμφανισθεί στο μοναδικό λαμπάκι ενδείξεων, αυτό το μικρό στο κέντρο του M75 AIR.

     

    large_19.jpg

     

     

    Εμπειρία χρήσης

     

    Πολύ καλή η εμπειρία με το M75 AIR το διάστημα που έχω περάσει μαζί του, είναι σίγουρα πολύ ευχάριστο.

     

    Παρόλο που είναι μεγάλο για τα γούστα μου δεν με ενόχλησε στο παραμικρό, αντιθέτως θα έλεγα ότι δεν σου δίνει πουθενά αίσθηση μεγέθους, εκτός ίσως αν το πιάσεις σε “full palm grip” με τα δάκτυλα σου πολύ μπροστά.

     

    Όλα τα κουμπιά, όσα έχει τουλάχιστον, βρίσκονται στην ακριβώς κατάλληλη θέση και είναι πολύ στιβαρά αλλά ταυτόχρονα μαλακά και ακριβείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ρόδας που παρόλο του ότι είναι κάπως πιο σκληρό, λογικό για να μην το πατάει κανείς κατά λάθος, είναι και αυτό εξίσου εύχρηστο.

     

    Αυτό που σαφώς του λείπει είναι το Sniper αλλά και η επιλογή DPI.

     

    Προσωπικά θεωρό μεγαλύτερη την έλλειψη επιλογή DPI ειδικά αν το χρησιμοποιεί κανείς πέραν των παιχνιδιών και σε απλές καθημερινές εργασίες, όπως οι περισσότεροι υποθέτω. Όχι ότι το Sniper δεν είναι έλλειψη, απλά αυτό το καλύπτει κανείς επιλέγοντας κάποιο άλλο ή ακόμα και κάποιο από το πληκτρολόγιο, σίγουρα όχι το ίδιο εύκολο αλλά οκ.

     

    Τέλος η έλλειψη φωτισμού εμένα δεν με ενόχλησε αλλά δεν μου άρεσε η αντικατάσταση του κλασικού συρτού διακόπτη επιλογής Slipstream-off-Bluetooth από τον νέο bouton με ένδειξη στο led, δεν το βρήκα βολικό.

     

     

    Επίλογος - Συμπεράσματα

     

    Ελαφρύ, βολικό, αεράτο, με πολύ καλά βασικά κουμπιά αλλά και πλαϊνά.

     

    Εύκολα χρησιμοποιείτε και από αριστερόχειρες μιας και είναι απολύτως συμμετρικό, με μικρή εξαίρεση μεν τα δύο πλαϊνά αριστερά κουμπιά τα οποία όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και με το μικρό μας δάκτυλο.

     

    Η έλλειψη πάντως του DPI επιλογέα αλλά και αυτή του Sniper είναι σαφώς μεγάλο μείον κατά την γνώμη μου.

     

     

    large_Up.jpg

     

    • Μόλις 60 γραμμάρια αν και ασύρματο.
    • Οπτικοί οι δύο βασικοί διακόπτες.
    • 100 – 26.000 DPI με βηματισμό ανά 1 και δυνατότητα διαφορετικής επιλογής στον κάθε άξονα
    • Διάρκεια μπαταρίας.
    • Πολύ καλή ολίσθησης.
    • Συμμετρικός σχεδιασμός και άνεση χρήσης σε κάθε λαβή.
    • Ποιοτική κατασκευή.

     

     

    large_Down.jpg

     

    • Δεν έχει κουμπί για επιλογή DPI.
    • Δεν έχει κουμπί για Sniper.
    • Πολύ ακριβό για όσα προσφέρει.

     

     

    Με βάση τα παραπάνω, η βαθμολογία του Corsair M75 AIR είναι:

     

     

     
     
     

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    large.1466102747_imageproxy1.jpg

     

     

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: alfasif
    Photographers: alfasif
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:8
    Χρηστικότητα:7
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:8.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:6
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 7

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.