Jump to content



  • Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050W


    Στη σημερινή δοκιμή θα δούμε από κοντά ένα τροφοδοτικό που βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας της Cooler Master, μιας εταιρίας με δυνατή παρουσία στο χώρο των PSUs (Power Supply Units). Πρόκειται για το δεύτερο δυνατότερο μοντέλο της σειράς Silent Pro Hybrid το οποίο διαθέτει 1050W ισχύ και εφοδιάζεται με έναν ελεγκτή στροφών (fan speed controller) για τον ανεμιστήρα του. Μέσω του παρεχόμενου fan speed controller, ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί σε μια ελεύθερη θήκη (φατνίο) 5.25" του κουτιού, ο χρήστης μπορεί να επέμβει δραστικά στη λειτουργία του ανεμιστήρα του τροφοδοτικού και εκτός από τον τελευταίο μπορεί να ελέγξει και τις στροφές σε τρεις επιπλέον ανεμιστήρες. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των καινούριων Silent Pro Hybrid PSUs είναι ότι εκτός από τις κλασσικές εξόδους τροφοδοσίας διαθέτουν και δύο έξτρα των 7V που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την τροφοδοσία ανεμιστήρων, οι οποίοι λόγω των χαμηλών volt θα δουλεύουν σε εξίσου χαμηλές στροφές παράγοντας έτσι λιγότερο θόρυβο. Από ότι φαίνεται η CM έδωσε σε αυτή τη σειρά PSUs μεγάλες δυνατότητες στην τροφοδοσία και έλεγχο ανεμιστήρων μιας και αυτοί είναι που παράγουν τον περισσότερο θόρυβο σε ένα σύστημα. Πριν κλείσουμε τον πρόλογο μερικά λόγια ακόμη για την κορυφαία σειρά Silent Pro Hybrid της CM. Καταρχήν αποτελείται από τρία μέλη με 850W, 1050 και 1300W ισχύ έκαστο, με όλα να διαθέτουν πλήρες αποσπώμενα καλώδια (fully modular cabling design). Επίσης η αποδοτικότητα τους είναι ιδιαίτερα υψηλή και συμβατή με τις προδιαγραφές του προτύπου 80 PLUS Gold, όλοι οι πυκνωτές είναι Ιαπωνικής κατασκευής και τέλος ο κεντρικός μετασχηματιστής χρησιμοποιεί υβριδική σχεδίαση, κάτι που συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη υψηλότερης αποδοτικότητας.


    SPH_fanless-_auto_fan_modes.jpg?m=133933

    Σύμφωνα με την CM όταν το φορτίο είναι κάτω από 200W ή όταν η εσωτερική θερμοκρασία του PSU δεν υπερβαίνει τους 25C τότε ο ανεμιστήρας αυτού δε λειτουργεί. Αυτό σημαίνει φυσικά μικρότερο εκλυόμενο θόρυβο, κάτι που θα χαροποιήσει αυτούς που εκτιμούν δεόντως τα αθόρυβα τροφοδοτικά (και εξαρτήματα υπολογιστή γενικότερα). Τα κύρια χαρακτηριστικά του SPH-1050 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    CM SPH-1050 Features & Specs
    Max. DC Output 1050W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Gold
    Operating temperature
    0°C ~ 40°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Current Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    135mm (Silent Hydraulic Bearings) DFS132512H
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 180 mm (D)
    Weight
    2.4 kg
    Compliance
    ATX12V v2.3, EPS 2.92
    Warranty
    5 years
    Price at time of review
    (inc. 23% VAT)
    253.38 €



    Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να αποδώσει το PSU φτάνει τα 1050W και η αποδοτικότητα είναι συμβατή με τις προδιαγραφές του 80 PLUS Gold προτύπου. Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι μόνο 40°C, πράγμα που δείχνει ότι η Enhance (ο ΟΕΜ του SPH-1050) δεν αισθάνεται ακόμη άνετα με τους 50°C που προτείνει το πρότυπο ATX. Από πλευράς προστασιών όλες είναι διαθέσιμες ακόμη και η σχετικά σπάνια OTP (Over Temperature Protection) η οποία προστατεύει το PSU από υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας (υπερθέρμανση). Το μέγεθος του PSU είναι μεγάλο, κάτι που δικαιολογείται από τα 1050W ισχύος και το βάρος του είναι αρκετά μεγάλο επίσης μιας και η Enhance συνηθίζει να χρησιμοποιεί ευμεγέθης ψύκτρες. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του SPH-1050.

     

    Cables Description
    Modular Cables
    ATX connector (650mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V / ATX12V connector (700mm) 2
    6+2 pin PCIe (650mm+100mm) 4
    6+2 pin PCIe (600mm) 2
    SATA (500mm+100mm+100mm+100mm) 12
    4 pin Molex (500mm+100mm) / FDD (+100mm) 2 / 1
    4 pin Molex (500mm+100mm+100mm) 3
    Fan Control Cable (1000mm) 1
    3 pin to 4 pin Fan Cables (460mm) 2

     

    To SPH-1050 εφοδιάζεται με ένα αρκετά μεγάλο πλήθος καλωδιώσεων και connectors. Συνολικά διαθέτει 6 PCIe, 2 EPS, 12 SATA και 5 Molex connectors. Επίσης υπάρχουν και δύο καλωδιώσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν ισάριθμους ανεμιστήρες με 7V τάση. Το μήκος όλων των καλωδιώσεων κρίνεται ως επαρκές αλλά η απόσταση μεταξύ των connectors είναι μικρή, στα 100mm, καθώς το ATX πρότυπο προτείνει τουλάχιστον 150mm. Το κύριο 24pin ΑΤΧ καλώδιο και το καλώδιο που συνδέει το PSU με το fan control module είναι κανονικά και πλήρες sleeved ενώ όλα τα υπόλοιπα, εκτός από τα δύο καλώδια για την τροφοδοσία ανεμιστήρων, είναι χαμηλού προφίλ (ribboned). Τέλος ο 24pin connector μαζί με τους EPS και PCIe χρησιμοποιούν παχύτερα καλώδια τύπου 16AWG ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι 18AWG. Φυσικά τα μεγαλύτερης διαμέτρου καλώδια προσφέρουν μικρότερες πτώσεις τάσεις σε μεγαλύτερα φορτία αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο ελαστικά, κάτι που επιβαρύνει τις διαδικασίες τακτοποίησης των καλωδιώσεων μέσα στο κουτί (cable management tasks). Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του SPH-1050.

     

    CM SPH-1050 Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V 7V
    Max. Power Amps 22 25 82 3 0.3 1.8
    Watts 150 984 15 3.6 12.6
    Total Max. Power (W) 1050

     

    To PSU διαθέτει ένα ισχυρό +12V rail, κάτι που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να μπείτε στον κόπο να ψάξετε που θα συνδέσετε τον κάθε connector. Τα δευτερεύοντα rails τώρα είναι πολύ δυνατά, για τα σημερινά δεδομένα και μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 150W ισχύ μαζί. Τα 5VSB είναι λίγο ισχυρότερα από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 2.5A και τέλος βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα rail που βγάζει 7V και μπορεί να "δώσει" μέχρι και 1.8Α αποκλειστικά για την τροφοδοσία ανεμιστήρων. Το PSU έρχεται μέσα σε μια αρκετά μεγάλη και καλαίσθητη συσκευασία, στην οποία το μωβ και άσπρο χρώμα κυριαρχούν. Στο μπροστινό της μέρος υπάρχει μια φωτογραφία του PSU και μία του control panel μέσω του οποίου γίνεται ο έλεγχος του ανεμιστήρα του. Πάνω δεξιά υπάρχει το σήμα του 80 PLUS Gold και ακόμη ένα για τα πέντε χρόνια εγγύησης που παρέχει η CM. Στην κάτω δεξιά γωνία η CM κάνει αναφορά στο fanless mode λειτουργίας του PSU, στο μονό +12V rail καθώς και στο έξτρα 7V rail.

     

    004_small.jpg 007_small.jpg
    006_small.jpg 005_small.jpg

     

    Όπως συνηθίζεται, στις υπόλοιπες πλευρές τις συσκευασίας υπάρχουν πιο αναλυτικές πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του PSU. Πιο συγκεκριμένα στο πίσω μέρος βρίσκουμε δύο γραφήματα για την αποδοτικότητα και τις στροφές λειτουργίας του ανεμιστήρα του PSU ενώ στο πλάι του κουτιού υπάρχουν δύο πίνακες με τα χαρακτηριστικά του SPH-1050 και τις δυνατότητες των rails του.

     

    012_small.jpg 013_small.jpg
    014_small.jpg 015_small.jpg
    001_small.jpg 002_small.jpg

     

    Ανοίγοντας του κουτί διαπιστώνουμε ότι τα περιεχόμενα του προστατεύονται επαρκώς από ειδικό αφρώδες υλικό και επιπλέον το PSU βρίσκεται μέσα σε μια νάιλον συσκευασία. Η προίκα του SPH-1050 αποτελείται από ένα εγχειρίδιο χρήσης, τις απαραίτητες αποσπώμενες καλωδιώσεις και μια θήκη για την αποθήκευση όσων δε θα χρησιμοποιήσετε, δύο σετ από βίδες, το καλώδιο τροφοδοσίας και τέλος το πάνελ ελέγχου του ανεμιστήρα το οποίο θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

     

    008_small.jpg 009_small.jpg
    010_small.jpg 003_small.jpg

     

    Η παρακάτω συσκευή τοποθετείτε σε ένα ελεύθερο φατνίο 5.25" και συνδέεται με ένα ειδικό καλώδιο με το PSU. Μέσω αυτής μπορείτε να ελέγξετε τις στροφές του ανεμιστήρα του PSU και επίσης μπορείτε να συνδέσετε τρεις επιπλέον ανεμιστήρες και να ελέγχεται ταυτόχρονα τις στροφές και των τριών. Στο μπροστινό της μέρος υπάρχουν δύο περιστροφικά κομβία με το αριστερό να ελέγχει τις στροφές του ανεμιστήρα του PSU, αν έχετε επιλέξει τον χειροκίνητο έλεγχο στροφών και το δεξί τους ανεμιστήρες που έχετε συνδέσει. Οι τρεις ανεμιστήρες ελέγχονται μέσω ισάριθμων LM317T regulators. Το παράδοξο εδώ είναι ότι αν επιλέξετε χειροκίνητο έλεγχο στροφών του ανεμιστήρα του PSU, τότε μπορείτε να διατηρήσετε τις στροφές του στις ελάχιστες ακόμη και με μεγάλα φορτίο και σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας. Αυτό βέβαια μπορεί να σας απαλλάσσει από το θόρυβο λειτουργίας αλλά επιφέρει μεγάλη κόπωση στα εξαρτήματα του PSU. Ευτυχώς πάντως το τελευταίο εξοπλίζεται με την ανάλογη προστασία που θα σταματήσει τη λειτουργία του όταν αυτό υπερθερμανθεί.

     

    018_small.jpg 019_small.jpg
    022_small.jpg 020_small.jpg

     

    Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά και στον πρωταγωνιστή της σημερινής παρουσίασης. Όπως θα δείτε από τις παρακάτω φωτογραφίες το φινίρισμα του είναι πολύ καλό και η ματ υφή του το κάνει ανθεκτικό στις γρατσουνιές και τις δαχτυλιές. Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν οι κλασσικές γρίλιες σε σχήμα κυψέλης, η υποδοχή της τροφοδοσίας καθώς και ο διακόπτης On/Off. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ως συνήθως τις υποδοχές για τις αποσπώμενες καλωδιώσεις. Μιας και δεν υπάρχουν σταθερές (fixed) καλωδιώσεις τα modular sockets είναι πολλά αλλά υπάρχει ένα μικρό σχήμα που εξηγεί τι συνδέεται που, έτσι ώστε να μην μπερδευτείτε. Τέλος η γρίλια του ανεμιστήρα διαθέτει ένα όμορφο περίγραμμα που δένει αρμονικά με το όλο σύνολο και προσθέτει πόντους στην εμφάνιση.

     

    029_small.jpg 025_small.jpg
    032_small.jpg 030_small.jpg
    031_small.jpg 027_small.jpg
    035_small.jpg 028_small.jpg
    034_small.jpg 023_small.jpg
    033_small.jpg 024_small.jpg

     

    Ήρθε τώρα η ώρα να αφήσουμε το πληκτρολόγιο, να πιάσουμε το κατσαβίδι και το κολλητήρι και να αποσυναρμολογήσουμε πλήρως το PSU. Ο OEM (Original Equipment Manufacturer) του SPH-1050 είναι η Enhance Electronics και αυτό σημαίνει τεράστιες ψύκτρες που καλύπτουν τα πάντα και είναι πολύ δύσκολο να βγουν, ακόμη και με το Hakko 808. Μετά από αρκετή ώρα καταφέραμε και ξεκολλήσαμε την ψύκτρα του πρωτεύοντος αλλά μετέπειτα δεν είχαμε άλλο κουράγιο για να ασχοληθούμε και με την ψύκτρα στο δευτερεύον. Το PSU δε χρησιμοποιεί κάποια από τις διαδεδομένες σύγχρονες τοπολογίες (π.χ. full bridge με LLC resonant converter) για να επιτύχει Gold αποδοτικότητα αλλά εκμεταλλεύεται μια τοπολογία που τελευταία έκανε μόδα η FSP, την Active Clamp Reset Forward (ACRF) που έχει μικρό κόστος υλοποίησης αλλά καταφέρνει και μειώνει αισθητά τις ενεργειακές απώλειες στα main switchers μιας και τους προσφέρει το πολυπόθητο loss-less switching.

     

    in_30_small.jpg in_31_small.jpg
    in_32_small.jpg in_33_small.jpg

     

    Ξεκινώντας ως συνήθως από το ΕΜΙ ή transient φίλτρο στην AC υποδοχή βρίσκουμε έναν X και δύο Υ πυκνωτές. Στην κύρια πλακέτα βρίσκουμε το δεύτερο μέρος του παραπάνω φίλτρου το οποίο αποτελείται από δύο ζευγάρια X και Υ πυκνωτών, δύο CM (Common Mode) πηνία, ένα βαρίστορ (MOV) και ένα θερμίστορ μαζί με έναν ρελέ που το παρακάμπτει όταν εκκινήσει το τροφοδοτικό.

     

    in_34_small.jpg in_36_small.jpg
    in_35_small.jpg in_29_small.jpg

     

    Στην κύρια ψύκτρα βρίσκουμε πολλά εξαρτήματα με πρώτες τις δύο παράλληλες γέφυρες ανόρθωσης (GBU15L06), μεταξύ των οποίων βρίσκεται ακόμη μία μικρότερη ψύκτρα. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο .1_PCN.pdf?folderId=db3a304412b407950112b408e8c90004&fileId=db3a304412b407950112b42daa4448bf"]IPW50R140CP mosfets και μια boost δίοδος (STTH3006DPI), όλα υπεύθυνα για το APFC κομμάτι. Ως κύρια switches δύο IPW50R140CP χρησιμοποιούνται και το reset fet είναι ένα FQP8N80C. Τέλος ένας SEKI ST-22 (110°C) θερμοστάτης βρίσκεται στην κύρια ψύκτρα, για την προστασία υπερθέρμανσης.

     

    in_4_small.jpg in_20_small.jpg
    in_7_small.jpg

     

    Οι τρεις παράλληλοι πυκνωτές (420V, 330µF, 105°C) του APFC είναι κατασκευασμένοι από την εταιρία Nippon Chemi-Con, η οποία έχει τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα. Η συνολική χωρητικότητα τους (3*330μF ή 990μF) είναι αρκετή για τη μέγιστη ισχύ του τροφοδοτικού.

     

    in_2_small.jpg in_3_small.jpg

     

    Ο combo PFC/PWM ελεγκτής βρίσκεται εγκατεστημένος πάνω στην κεντρική πλακέτα και είναι ένα CM6802SBHX ολοκληρωμένο. Τώρα το ολοκληρωμένο που αναλαμβάνει τις προστασίες του PSU είναι ένα SITI PS232S το οποίο υποστηρίζει OCP για μέχρι τέσσερα +12V rails, αν και εδώ υπάρχει μόνο ένα.

     

    in_5_small.jpg in_21_small.jpg

     

    Τα χρέη του standby PWM ελεγκτή εκτελεί ένα A6062H IC και η schottky δίοδος που ανορθώνει τα 5VSB είναι μία MBR1060.

     

    in_27_small.jpg in_1_small.jpg

     

    Ο κύριος μετασχηματιστής σύμφωνα με την CM χρησιμοποιεί μια ειδική υβριδική σχεδίαση η οποία επιτρέπει την ενσωμάτωση της δευτερεύουσας ψύκτρας με αυτόν με αποτέλεσμα τις χαμηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας που οδηγούν σε αύξηση της αποδοτικότητας. Επίσης, όπως θα δείτε στις πρώτη από τις πιο κάτω φωτογραφίες υπάρχουν δύο θερμοσυστελόμενα στα πτερύγια της δευτερεύουσας ψύκτρας. Αυτά κρύβουν δύο θερμίστορ το ένα εκ των οποίων χρησιμοποιείται για τον αυτόματο έλεγχο των στροφών του ανεμιστήρα του PSU και το δεύτερο για την προστασία υπερθέρμανσης (OTP).

     

    in_25_small.jpg in_26_small.jpg

     

    Στο δευτερεύον, όπως είναι φυσικό σε ένα Gold efficiency PSU, σύγχρονη σχεδίαση χρησιμοποιείται οπότε τα +12V ανορθώνονται από πιο αποδοτικά (σε σχέση με διόδους schottky) mosfets. Στη συνέχεια από τα +12V και με τη βοήθεια δύο DC-DC converters παράγονται τα δευτερεύοντα rails (5V και 3.3V). Σε κάθε VRM ένας APW7073 ελεγκτής οδηγεί τα fets. Στα VRMs πυκνωτές στερεάς κατάστασης χρησιμοποιούνται ενώ για το φιλτράρισμα των +12V βρίσκουμε ηλεκτρολυτικούς της Chemi-Con.

     

    in_37_small.jpg in_24_small.jpg

     

    Στο μπροστινό μέρος της modular πλακέτας συναντάμε μερικούς ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές της Ιαπωνικής Suncon για έξτρα φιλτράρισμα του ripple των DC τάσεων. Στην πίσω πλευρά της ίδιας πλακέτας υπάρχουν επίσης δύο πυκνωτές της Chemi-Con.

     

    in_13_small.jpg in_14_small.jpg
    in_15_small.jpg in_16_small.jpg
    in_17_small.jpg in_19_small.jpg

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων στην κύρια πλακέτα είναι πολύ καλή, αν και δεν αγγίζει τα επίπεδα της Delta ή των κορυφαίων υλοποιήσεων της Seasonic. Όπως βλέπετε υπάρχουν τέσσερα shunt resistors τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται από ισάριθμα +12V rails για την Over Current προστασία (OCP), αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι όλα βραχυκυκλωμένα μεταξύ τους έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα μονό +12V rail.

     

    in_8_small.jpg in_9_small.jpg
    in_10_small.jpg in_11_small.jpg

     

    Ο ανεμιστήρας φέρει το λογότυπο της CM αλλά στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένος από την Young Lin Tech και ο τύπος του μοντέλου του είναι DFS132512H (12V, 3W, 1700RPM, 36.28dBA, 91.16CFM). Σε νορμάλ στροφές είναι αρκετά ήσυχος αλλά σε φουλ στροφές παράγει υψηλό θόρυβο.

     

    in_6_small.jpg

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δέκα ηλεκτρονικών φορτίων της Array (εφτά 3711 με 300W έκαστο και τρία 3710 με 150W το καθένα), ενός παλμογράφου Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους, ενός θερμομέτρου που μπορεί να παρακολουθήσει 2 θερμοκρασίες ταυτόχρονα και έχει τη δυνατότητα καταγραφής των μέγιστων-μικρότερων τιμών, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Instek GPM-8212) και ενός ξύλινου κουτιού που παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του SPH-1050 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80% και 100%, του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    CM SPH-1050
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 15.351A 1.967A 1.971A 0.983A 210.00 88.24% 42.7°C 0.856
    12.274V 5.082V 3.348V 5.073V 238.00 35.4°C 230.3V
    2 31.209A 3.962A 3.989A 1.188A 420.00 90.81% 39.8°C 0.906
    12.202V 5.047V 3.309V 5.047V 462.50 42.5°C 230.0V
    3 39.069A 4.980A 5.018A 1.593A 525.00 91.00% 40.2°C 0.918
    12.171V 5.020V 3.288V 5.020V 576.95 43.5°C 229.5V
    4 46.977A 5.997A 6.060A 2.006A 630.00 90.32% 41.3°C 0.923
    12.138V 5.002V 3.267V 4.984V 697.50 45.9°C 230.3V
    5 63.077A 8.069A 8.183A 2.420A 840.00 89.70% 43.6°C 0.934
    12.074V 4.957V 3.226V 4.962V 936.50 53.7°C 229.4V
    6 79.966A 9.142A 9.295A 3.047A 1050.00 88.91% 44.9°C 0.938
    12.009V 4.922V 3.195V 4.922V 1181.00 57.1°C 228.4V
    CL1 2.000A 18.000A 18.000A 0.500A 171.85 78.92% 52.9°C 0.832
    12.282V 4.877V 3.165V 5.056V 217.75 43.8°C 231.0V
    CL2 82.022A 1.000A 1.000A 1.000A 997.95 89.58% 45.6°C 0.932
    12.004V 5.043V 3.294V 5.016V 1114.00 58.2°C 229.3V

     

    Η αποδοτικότητα (efficiency) είναι υψηλή, ωστόσο δε βρίσκεται κοντά στις υψηλότερες που έχουμε δει σε άλλα Gold PSUs και οι τάσεις σε όλα τα rails παρουσιάζουν αρκετά μεγάλες αποκλίσεις από τις αρχικές. Ειδικά στα 3.3V η διακύμανση αγγίζει το 5%, το μέγιστο όριο που επιτρέπει το πρότυπο ATX. Επίσης, όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα στο πρώτο τεστ με 20% της ισχύς του τροφοδοτικού η θερμοκρασία στο πάνω μέρος του ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη στο μπροστά. Αυτό συνέβη διότι ο ανεμιστήρας δεν λειτουργούσε οπότε ο ζεστός αέρας διέφευγε από το πάνω μέρος του τροφοδοτικού. Στη συνέχεια καθώς ο ανεμιστήρας τέθηκε σε λειτουργία τα πράγματα ξαναγύρισαν στο κανονικό. Επίσης κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών εντοπίσαμε κάτι που μας προβλημάτισε αρκετά. Καθώς τελειώσαμε το full load test και ενώ το PSU ήταν πολύ ζεστό αμέσως εκτελέσαμε το CL1 test. Επειδή τώρα στο τελευταίο το μέγιστο φορτίο ήταν κάτω από 200W, ο ανεμιστήρας σταμάτησε να λειτουργεί παρόλο που η εσωτερική θερμοκρασία του PSU ήταν ιδιαίτερα υψηλή, οδηγώντας σε άσκοπη καταπόνηση των εξαρτημάτων. Κατά τη γνώμη μας η Enhance θα έπρεπε να κάνει τη λειτουργία του ανεμιστήρα να εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την εσωτερική θερμοκρασία του PSU και όχι από το φορτίο. Τώρα όσον αφορά τον εκλυόμενο θόρυβο, με 20% φορτίο και κατά τη διάρκεια του CL1 τεστ αυτός είναι μηδαμινός μιας και ο ανεμιστήρας δε λειτουργεί. Με 40% και 60% φορτίο ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε χαμηλές στροφές οπότε ο θόρυβος είναι χαμηλός και τέλος με 80% και 100% φορτίο και σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ο ανεμιστήρας λειτουργεί στις φουλ στροφές του παράγοντας πολύ υψηλό θόρυβο. Σε κανονικές πάντως θερμοκρασίες λειτουργίας, ακόμη και σε πλήρες φορτίο ο ανεμιστήρας δε λειτουργεί στις μέγιστες στροφές του (όπως έκανε μέσα στο hot box), οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα αυτιά σας. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του SPH-1050 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

    Efficiency at Low Loads
    CM SPH-1050
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 1.820A 1.957A 1.964A 0.195A 40.00 68.26% 0.651
    12.309V 5.109V 3.361V 5.109V 58.60 231.7V
    2 3.365A 1.957A 1.964A 0.391A 60.00 75.42% 0.710
    12.303V 5.109V 3.360V 5.109V 79.55 231.5V
    3 4.912A 1.957A 1.965A 5.109A 80.00 79.48% 0.742
    12.298V 5.109V 3.358V 5.109V 100.65 231.3V
    4 6.458A 1.957A 1.966A 0.787A 100.00 82.14% 0.767
    12.296V 5.109V 3.356V 5.082V 121.75 231.3V

     

    Σε χαμηλά φορτία δεν είχαμε ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες από ένα PSU με 1050W μέγιστη ισχύ, αλλά παρόλα αυτά καλό θα ήταν με 40W η αποδοτικότητα να μην έπεφτε κάτω από το 70%. Όπως βλέπετε μόνο με 100W φορτίο το PSU καταφέρνει και περνάει το όριο του 80%. Σε γενικές γραμμές πάντως η αποδοτικότητα σε μικρά φορτία είναι μέτρια ως χαμηλή, σε σχέση με άλλα Gold PSUs. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    CM SPH-1050
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.326V 5.127V 3.387V 5.136V 15.65 0.282
    230.7V
    Standby 0.30 0.005
    231.2V

     

    Η κατανάλωση σε standby mode είναι μικρή και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας (ErP Lot 6 2010). Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ενέργεια σπαταλιέται άσκοπα από διάφορες συσκευές στη συγκεκριμένη κατάσταση (standby) οπότε είναι πολύ καλό που όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές PSUs φροντίζουν να εναρμονίζονται με την παραπάνω οδηγία. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    CM SPH-1050
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.100A 0.51 60.00% 0.017
    5.136V 0.85 232.5V
    2 0.250A 1.28 65.64% 0.038
    5.136V 1.95 232.6V
    3 1.000A 5.10 71.83% 0.134
    5.096V 7.10 232.6V
    4 3.000A 15.06 72.75% 0.327
    5.020V 20.70 232.7V

     

    Στα 5VSB η αποδοτικότητα ξεπερνάει τα όρια που προβλέπει το πρότυπο ATX, σε όλα τα τεστ, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα ειδικά στις δύο τελευταίες δοκιμές. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του SPH-1050 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-100% (tests#1-6) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα τέσσερα γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    CM SPH-1050
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests



    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (11Α στα +12V, 5Α στα 5V, 6A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 50ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    CM SPH-1050
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests



    Σε αυτές τις δοκιμές το PSU σημείωσε μικρές πτώσεις τάσεις στο rail των +12V, το οποίο αποτελεί και το πιο σημαντικό. Στα 5V και 5VSB rails τώρα οι αποκλίσεις με την εφαρμογή του transient φορτίου είναι σχετικά μικρές και στα 3.3V η απόκλιση είναι μεγαλύτερη αλλά και πάλι αρκετά κάτω του 4% (με το όριο να βρίσκεται στο 5%). Σε γενικές γραμμές το PSU έβγαλε άνετα τα συγκεκριμένα τεστ, κάτι στο οποίο βοήθησε σημαντικά και η μεγάλη μέγιστη ισχύς του. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    CM SPH-1050
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

    ]

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    CM SPH-1050
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

    ]

    Δεν παρατηρήσαμε καμιά αιχμή τάσης στις συγκεκριμένες δοκιμές και ο χρόνος ανύψωσης (rise time) σε όλες τις περιπτώσεις κυμαίνεται εντός των ορίων που θέτει το πρότυπο ATX (0.2-20ms). Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του SPH-1050. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.
     

    Ripple Measurements
    CM SPH-1050
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 13.9 mV 6.7 mV 6.1 mV 6.0 mV Pass
    40% Load 21.6 mV 9.0 mV 7.0 mV 7.4 mV Pass
    50% Load 25.0 mV 10.2 mV 7.2 mV 8.0 mV Pass
    60% Load 26.3 mV 11.3 mV 8.5 mV 9.0 mV Pass
    80% Load 34.9 mV 14.3 mV 9.8 mV 9.0 mV Pass
    100% Load 40.1 mV 17.0 mV 11.6 mV 10.0 mV Pass
    Crossload 1 17.3 mV 10.7 mV 9.7 mV 6.6 mV Pass
    Crossload 2 36.9 mV 13.7 mV 9.6 mV 8.4 mV Pass

     

    Η καταστολή των ανεπιθύμητων AC κυματομορφών (ή ripple στα Αγγλικά) είναι καλή στο SPH-1050. Στα +12V το ripple βρίσκεται ακριβώς στο 1/3 του ορίου κατά τη διάρκεια της δοκιμής με πλήρες φορτίο ενώ στα δευτερεύοντα rails το ripple είναι ακόμη χαμηλότερο. Η Enhance έκανε καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα και από ότι φαίνεται οι, υψηλής ποιότητας, πυκνωτές στο δευτερεύον απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple (με μπλε χρώμα:+12V, κόκκινο:5V, πορτοκαλί:3.3V, μωβ:5VSB).

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    CM SPH-1050
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests


     

    021_small.jpg

     

     

    Το Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050W είναι σίγουρα ένα καλό και ποιοτικό τροφοδοτικό το οποίο εξοπλίζεται με αρκετές δυνατότητες που σπάνια συναντάμε ακόμη και στην high-end κατηγορία. Σε αυτές τις δυνατότητες συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα του χειροκίνητου ελέγχου των στροφών του ανεμιστήρα του, η δυνατότητα ελέγχου τριών εξωτερικών ανεμιστήρων καθώς και η τροφοδοσία δύο επιπλέον κατευθείαν από το ίδιο το τροφοδοτικό με 7V για μειωμένες στροφές και θόρυβο. Τώρα όσον αφορά τις επιδόσεις του οι διακυμάνσεις των τάσεων του είναι υψηλότερες από ότι περίμενα (ή ήθελα να δω) και η αποδοτικότητα σε χαμηλά φορτία δεν είναι υψηλή. Από την άλλη η καταστολή του ripple στις τάσεις εξόδου είναι καλή ως πολύ καλή και η χρησιμοποίηση υψηλής ποιότητας εξαρτημάτων παντού στο εσωτερικό του οδηγεί στην αυξημένη αξιοπιστία του τροφοδοτικού ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας. Επίσης ο εκλυόμενος θόρυβος σε κανονικές θερμοκρασίες, ακόμη και σε μεγάλα φορτία, μπορεί να χαρακτηριστεί χαμηλός και μέσω του παρεχόμενου fan controller ο χρήστης μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή. Εδώ βέβαια διαπίστωσα ένα πρόβλημα. Σε περιπτώσεις που το τροφοδοτικό δουλεύει για πολύ ώρα σε πλήρες φορτίο, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του να έχει μεγάλη θερμοκρασία, όταν ξαφνικά πέσει το φορτίο κάτω από τα 200W τότε ο ανεμιστήρας παύει να λειτουργεί κάτι που επιφέρει τη σημαντική και άσκοπη καταπόνηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του. Κατά την άποψη μου η μετάβαση στην fanless κατάσταση θα έπρεπε να ήταν πιο ομαλή και να λάμβανε υπόψη περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία του τροφοδοτικού παρά το φορτίο που αυτό αποδίδει εκείνη τη στιγμή. Επίσης θα ήθελα ο χρήστης να μην έχει τη δυνατότητα να ρίξει τις στροφές του ανεμιστήρα στο ελάχιστο όταν το τροφοδοτικό αποδίδει από 60% και άνω φορτίο, αλλά αυτό από ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο απλό να υλοποιηθεί όσο ακούγεται. To Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050W κοστίζει 253.38 € (με 23% ΦΠΑ). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

     

    Πλεονεκτήματα

    • Υψηλή αποδοτικότητα σε κανονικά φορτία (20-100% της μέγιστης ισχύος)
    • Fanless λειτουργία σε χαμηλά φορτία
    • Χαμηλό ripple
    • Δυνατότητα χειροκίνητου ελέγχου των στροφών του ανεμιστήρα του
    • Δύο 7V έξοδοι για την τροφοδοσία ανεμιστήρων
    • Συνοδεύεται από fan controller
    • Όλα τα καλώδια είναι αποσπώμενα
    • Τα περισσότερα καλώδια είναι επίπεδα (flat)
    • Χρησιμοποιεί μόνο Ιαπωνικής κατασκευής πυκνωτές
    • 5 χρόνια εγγύηση

     

    Μειονεκτήματα

    • Υψηλή τιμή
    • Χαλαρό voltage regulation
    • Θορυβώδης ανεμιστήρας στις μέγιστες στροφές
    • Η υβριδική λειτουργία του ανεμιστήρα χρειάζεται καλύτερη ρύθμιση

     

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Silent Pro Hybrid 1050W είναι:

     

    CM-SPH-1050.png?m=1339365820

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.