Jump to content
 • Corsair RM850x Hands on


  Πρόλογος

   

  Την Corsair λίγο πολύ την ξέρουμε όλοι μας. Τα προϊόντα της επίσης, μιας και περνάνε διάφορα από αυτά κάθε τόσο από τον πάγκο δοκιμών του TheLab.gr. Τι κουτιά δεν έχουμε δει, τι ψύκτρες, τι μνήμες, τι ssd και τελειωμό δεν έχει η λίστα.

   

  Σίγουρα όμως είχαμε καιρό να δούμε ένα τροφοδοτικό από κοντά. Την ευκαιρία μας την έδωσε η Corsair, στέλνοντάς μας το RM850x για να το δούμε και να το μελετήσουμε, όσο τουλάχιστον μας το επιτρέπει ο εξοπλισμός που έχουμε. Αυτό που θα ακολουθήσει -όπως άλλωστε αναφέρεται και στον τίτλο- είναι ένα hands on και όχι μία πλήρης παρουσίαση. 

   

  Αρχικά να πούμε ότι από το τέλος του ονόματος απουσιάζει το διακριτικό "i" επομένως το τροφοδοτικό δεν συνοδεύεται από Software (corsair link). Είναι ένα τροφοδοτικό όπως ακριβώς έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. 

   

  Χαρακτηριστικά

  Το τροφοδοτικό που θα δούμε από κοντά σήμερα -φαίνεται εξάλλου και από την ονομασία του- είναι στα 850Watt και ATX form factor. Υπάγεται στην κατηγορία Gold μιας και λειτουργεί με efficiency που αγγίζει το 90%, είναι Full modular σχεδίασης και έρχεται εξοπλισμένο με 100% Γιαπωνέζικους  πυκνωτές και έναν ανεμιστήρα των 135mm που δεν περιστρέφεται -όπως λέει η εταιρία- "until it’s needed". 

   

  Τα επιμέρους χαρακτηριστικά του όπως αυτά παρατίθενται στο site της κατασκευάστριας ακολουθούν.

   

  56f2dfefb5e66-CorsairRM850xspecifications.png

  Στα θετικά, το γεγονός ότι καλύπτεται από 7 χρόνια εγγύηση από την Corsair και τον ανεμιστήρα που υπόσχεται καλή ψύξη και ταυτόχρονα ησυχία, όσο θα δουλεύει. H τιμή του προϊόντος τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές είναι περίπου 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

   

  Συνεχίζουμε με τα χαρακτηριστικά του RM850x και καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο input και output rating, στο Efficiency αλλά και στο θόρυβο του ανεμιστήρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η κατασκευάστρια.

   

  56f2e0a685c19-corsairrm850xoutputefficiencyandfannoise.png

   

  Από ότι μπορείτε να δείτε και εσείς το τροφοδοτικό μπορεί να δουλέψει και στα 110V (Aμερική) αλλά και στα 230V (Ευρώπη) μιας και έχει ένα εύρος Line input από 100V έως 240V.

   

  Οι έξοδοι των 3.3Vdc και 5Vdc μοιράζονται από 25A (Με περιορισμό της συνδυασμένης τους ισχύος στα 150W, ενώ μία 12άρα γραμμή εξαντλεί όλη τη διαθέσιμη ισχύ των 850W και μπορεί να δώσει απλόχερα 70.8Α.

   

  Το μέγιστο efficiency, το τροφοδοτικό δείχνει να το πετυχαίνει λίγο πιο κάτω από το μισό της συνολικής του ισχύος, αλλά το σημαντικό είναι ότι από το ~18% έως και το ~80% του φορτίου, η απόδοση του παραμένει πάνω από 91%. Αν δε, θεωρήσουμε σαν κατώφλι το ~90%, τότε τα όρια της υψηλής απόδοσης εκτείνονται από το ~15% έως και το 92%.

   

  Αν σε αυτή την πολύ καλή απόδοση προστεθεί το ότι ο ανεμιστήρας του φαίνεται να ξεκινάει από 340Watt και πάνω, έχουμε μια εξαίρετη συνολική απόδοση σε ολόκληρο -ουσιαστικά- το φάσμα λειτουργίας του τροφοδοτικού, πράγμα που μαρτυρά την καλή δουλειά που έχει γίνει στο σχεδιασμό των κυκλωμάτων του τροφοδοτικού!

   

  Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο από το κανάλι της Corsair στο youtube και τον Jon Gerow να λέει μερικά λόγια για το προϊόν.

   

   

  Συσκευασία

   

  Η συσκευασία του RM850x ακολουθεί χρωματικά τη νέα "μόδα" που έχει καθιερώσει η Corsair και δεν είναι άλλη από τις κίτρινες πινελιές στα διάφορα προϊόντα της. Στην εμπρός όψη της συσκευασίας βλέπουμε το τροφοδοτικό χωρίς τα καλώδια επάνω του. Δεξιά δύο Badge που έχουν να κάνουν με την επταετή εγγύηση και το 80+ Gold Certificate. Στην μία από τις μικρές πλευρές βλέπουμε αναλυτικά τις καλωδιώσεις του κουτιού παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι όλες οι καλωδιώσεις είναι μαύρου χρώματος.

   

  IMG_9610_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9611_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Στη πίσω πλευρά της συσκευασίας τα πράγματα αρχίζουν να "σοβαρεύουν" μιας και η εταιρία δίνει πολλές πληροφορίες γύρω από το προϊόν. Κάτω υπάρχουν δύο διαγράμματα. Το ένα έχει να κάνει με το efficiency και το άλλο με τον θόρυβο του ανεμιστήρα και το πότε αυτός ξεκινάει. Στα δεξιά τους έχουμε τον πίνακα με το iput και output rating που έχουμε ήδη δει και πάνω από όλα αυτά τρεις φωτογραφίες του τροφοδοτικού όπου σημειώνονται και οι διαστάσεις του 86χ150χ180mm (ΥxΠxΜ).

   

  IMG_9612_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Οι δύο πιο μικρές πλευρές αναφέρουν και πάλι τη πιστοποίηση 80+ Gold, το γεγονός ότι σε μικρά Loads ο ανεμιστήρας δεν περιστρέφεται και τους Γιαπωνέζικους πυκνωτές και την αντοχή αυτών σε θερμοκρασίες 105oC, πράγματα κρίσιμα, τα οποία επιπλέον υποδηλώνουν -εμμέσως πλην σαφώς- την γενικότερη ποιότητα τόσο των υλικών, όσο και της κατασκευής.

   

  IMG_9613_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9614_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

   

  Αφαιρέσαμε την προστατευτική ζελατίνη από τη συσκευασία και ανοίξαμε το κουτί για να δούμε εσωτερικά τη κλασική χαρτόκουτα προστασίας. Ανοίξαμε και αυτή γρήγορα γρήγορα και στο εσωτερικό βλέπουμε τα διάφορα εξαρτήματα τακτοποιημένα. Το Manual είναι κοινό για τα τροφοδοτικά της σειράς RMx όπως μπορούμε να δούμε και επίσης το τροφοδοτικό το έχει υπό την προστασία του ένα μεγάλο βελούδινο πουγκί.

   

  IMG_9616_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

  IMG_9617_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9618_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

   

  Ας αρχίσουμε να τα βγάζουμε ένα ένα έξω από τη χάρτινη συσκευασία και να τα δούμε από κοντά. Πρώτο-πρώτο βλέπουμε το καλώδιο τροφοδοσίας μαύρου χρώματος και αμέσως μετά ένα zip σακουλάκι με μερικά δεματικά καλωδίων και τέσσερις βίδες στερέωσης σπειρώματος UNC6-32.

   

  IMG_9619_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

  Καλωδιώσεις

   

  Στη συνέχεια βλέπουμε μία τσαντούλα μαύρου χρώματος -με το logo της κατασκευάστριας κάτω και δεξιά- η οποία περιέχει όλες τις καλωδιώσεις του κουτιού.

   

  IMG_9620_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9621_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Σε αυτό το σημείο καλό είναι να δούμε το συνολικό μήκος κάθε καλωδίου και στην περίπτωση των sata και molex και τις αποστάσεις των ενδιάμεσων βυσμάτων μεταξύ τους. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα βύσματα κυμαίνονται από 10 έως περίπου 12 εκατοστά και είναι επαρκείς για τις συνδέσεις από συσκευή σε συσκευή.

   

   56f2ed32d68b7-corsairrm850xcablelength.png

   

  Οι καλωδιώσεις είναι μισές με sleeve πολύ καλής ποιότητας και μισές χωρίς. Συγκεκριμένα με sleeve έχουν ντυθεί τα καλώδια των 24pin, 8pin EPS και PCI και χωρίς τα SATA και molex. Τα δεύτερα αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτελούνται από flat καλώδια για να διευκολύνουν το cable management αλλά και να μην εμποδίζουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τη ροή του αέρα στο εσωτερικό του κουτιού μας.

   

  IMG_9622_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9623_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Ένα σχόλιο για τους λάτρεις της ομορφιάς αλλά και του Sleeving θα κάνουμε για τα PCI καλώδια. Τα δύο βύσματα 8pin δεν είναι ξεχωριστά αλλά το ένα "βγαίνει" από το άλλο. 

   

  Αυτό φυσικά μειώνει το πλήθος των καλωδίων και βοηθά το air flow, αλλά από την άλλη μεριά, όπως πολύ καλά θα ξέρετε, αφενός δεν δίνει τόσο καθαρό look κατά τη σύνδεση τους πάνω στις κάρτες και δεν βολεύει σε κουτιά που το side panel είναι πολύ κοντά στη κάρτα γραφικών (θυμηθείτε το 250D) και αφετέρου, αυξάνουν ελαφρά την πτώση τάσης στα καλώδια αυτά. Δε μπορούμε να τα έχουμε και όλα όμως! :)

   

  IMG_9625_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9626_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Το τροφοδοτικό

   

  Ε αρκετά είπαμε για τα πέριξ, ας δούμε και τον πρωταγωνιστή της παρουσίασης. Το μεταλλικό περίβλημα του κουτιού έχει βαφτεί με ηλεκτροστατική βαφή με ελαφρά σαγρέ υφή, η οποία συμβάλει στην καλύτερη ακτινοβολία της θερμότητας. Στα πλαϊνά βλέπουμε το λογότυπο της εταιρίας αλλά και το μοντέλο του κουτιού, πάνω σε ένα αυτοκόλλητο μαύρου και γκρι χρώματος (ευτυχώς το κίτρινο έμεινε στη συσκευασία και μόνο).

   

  IMG_9628_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9629_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Στο μπροστινό μέρος βλέπουμε τις υποδοχές για τις καλωδιώσεις. Οι οδηγίες σύνδεσης είναι πολύ απλές και δύσκολα κάποιος θα αναρωτηθεί, που πάει τι. Αλλά καλό είναι να το αναφέρουμε :)

  Αριστερά βλέπουμε  πέντε συνολικά υποδοχές 6pin, στις οποίες κουμπώνουν τα sata και molex καλώδια. Κάτω και δεξιά βλέπουμε δύο υποδοχές. Μία με δεκαοκτώ pins και μία με δέκα pins. Σε αυτές συνδέεται το 24pin καλώδιο του τροφοδοτικού και τέλος πάνω από αυτές, βλέπουμε πέντε συνολικά υποδοχές των έξι pins, έτοιμες να υποδεχτούν τα PCI καλώδια αλλά και το 8pin EPS καλώδιο.

   

  IMG_9630_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

   Η τοποθέτηση αλλά και η αφαίρεση των διάφορων βυσμάτων, δίνει μια ποιοτική «σφιχτή» αίσθηση, μαρτυρώντας την καλή ποιότητα τους και εγγυάται την -απαραίτητη-  καλή επαφή τους. Ο μοχλός κλειδώματος των βυσμάτων λειτουργεί υποδειγματικά και δεν θα προβληματίσει.

   

  Στο επάνω μέρος υπάρχει ένα ακόμα αυτοκόλλητο που μας περιγράφει το current output ανά γραμμή, τη συνολική ισχύ του τροφοδοτικού, το part number αλλά και το serial number  και επίσης όλα τα certifications αλλά και το quality control που πέρασε το προϊόν.

   

  IMG_9631_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Το πίσω μέρος είναι διάτρητο για να βοηθήσει στο καλύτερο αερισμό του εσωτερικού και στα αριστερά υπάρχει το βύσμα τροφοδοσίας αλλά και ο διακόπτης ON/OFF. Επίσης, είδαμε ένα ακόμα αυτοκόλλητο -αφαιρούμενο αυτή τη φορά- που μας ενημερώνει και πάλι για την fanless λειτουργία του τροφοδοτικού σε χαμηλά φορτία.

   

  IMG_9633_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG-9632-corsair-rm850x-850W-Watt-power-supply-hands-on-silent.jpg

   

  Η μόνη πλευρά που έμεινε για να δούμε είναι αυτή  που μας χαρίζει οπτική επαφή με τον 135mm ανεμιστήρα χρώματος γκρι, που έχει αναλάβει την ψύξη του τροφοδοτικού. Επάνω από αυτόν υπάρχει μία γρίλια για να προστατέψει και τα χέρια μας από το να μη μπουν στο εσωτερικό, αλλά και να συγκρατήσει κάποια αντικείμενα από το να κάνουν την επίσκεψή τους "ακάλεστα".

   

  IMG_9634_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Στον τομέα της αισθητικής η εταιρία δείχνει να έχει δώσει ιδιαίτερη βάση καθώς, η γρίλια δείχνει σαν να συνεχίζει πάνω στη λαμαρίνα, αλλά και οι βίδες που έχουν επιλεγεί είναι άλεν. Και κάπου εδώ βλέπουμε και το "stop" που μας προειδοποιεί ότι αν χαλάσουμε το αυτοκόλλητο, θα χάσουμε την επταετή εγγύηση που προσφέρει η Corsair.

   

  IMG_9635_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpgIMG_9636_corsair_rm850x_850W_Watt_power_supply_hands_on_silent.jpg

   

  Εξοπλισμός

   

  Λίγο πριν προχωρήσουμε σε μετρήσεις καλό είναι να πούμε τι χρησιμοποιήσαμε στο θέμα εξοπλισμού για να τις καταγράψουμε. Αρχικά ένα πολύμετρο που έχει το καλό ότι μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή και να γράφει μέχρι και δύο τιμές ανά δευτερόλεπτο.

   

  IMG-3227.jpg

   

  Στη συνέχεια για να πάρουμε μετρήσεις του ripple χρησιμοποιήσαμε έναν παλμογράφο και συγκεκριμένα τον Rigol DS1104Z.

   

  IMG-0097.jpg

   

  Και τέλος, για τις μετρήσεις θορύβου το db meter που έχετε δει κατά καιρούς στα reviews κουτιών.

   

  IMG_0096.jpg

   

   

  Μετρήσεις

   

  Οι μετρήσεις που θα ακολουθήσουν είναι απλές και εύκολες να τις καταλάβει ακόμα και ένας χρήστης που δεν έχει μεγάλη σχέση με ρεύματα και ηλεκτρονικά. Αρχικά έγινε κάτι πάρα πολύ απλό. Συνδέσαμε το τροφοδοτικό σε ένα σύστημα δοκιμών και προχωρήσαμε στις εξής δοκιμές.

   

  1. Χωρίς να έχει υπερχρονιστεί τίποτα στο σύστημα μέσω δύο προγραμμάτων (OCCT και Furmark) στρεσάραμε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών αντίστοιχα. Επί μισή ώρα υπήρχε μόνιμα συνδεδεμένο ένα πολύμετρο με ένα laptop και κατέγραφε την συμπεριφορά των τριών τάσεων (12V, 5V και 3.3V)

  2. Η παραπάνω διαδικασία ξαναέγινε αυτή τη φορά όμως με τον επεξεργαστή υπερχρονισμένο για να ανεβάσουμε το φορτίο.

  3. Βγήκε η μία κάρτα γραφικών (6850) και έδωσε την θέση της σε μία GTX 770 για να ανέβει και άλλο το φορτίο και επαναλάβαμε τις παραπάνω δοκιμές.

  4. Καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών, στη πρίζα ήταν συνδεδεμένος ένας μετρητής κατανάλωσης.

   

   

  Επεξεργαστής i7 920 σε stock συχνότητα και κάρτα γραφικών 6850. Κατανάλωση συστήματος 269W

  Όπως καταλαβαίνετε ο διαθέσιμος εξοπλισμός για μετρήσεις τροφοδοτικών είναι σε κάπως "βρεφική" κατάσταση, αλλά έστω και έτσι κάναμε μια προσπάθεια να δούμε το τροφοδοτικό σε λειτουργία.

   

  Έτσι οι μετρήσεις των τάσεων έγιναν στην έξοδο του τροφοδοτικού και όχι πάνω στο φορτίο (μητρική) όπως θα ήταν πιο σωστό. Συνεπώς, στις μετρήσεις μας η τάση εμφανίζεται λίγο υψηλότερη από αυτήν που πραγματικά φτάνει στην μητρική, καθώς το τροφοδοτικό αντισταθμίζοντας την πτώση τάσης πάνω στους αγωγούς, αυξάνει ελαφρά την τάση εξόδου του, έτσι ώστε τελικά στην μητρική να φτάσει η "σωστή" τάση !    
   
  Α.   Επεξεργαστής i7 920 σε stock συχνότητα και κάρτα γραφικών 6850. Κατανάλωση συστήματος 269W
   

  3.3Vdc

   

  Η τάση έχει καταγραφεί στην έξοδο του τροφοδοτικού και όχι πάνω στο φορτίο και έτσι η τάση αγγίζει το ανώτερο όριο του πρότυπου, συνεπώς ουδέν μεμπτόν εδώ ! 
  Το σημαντικό εδώ είναι ότι ο έλεγχος τάσης είναι πραγματικά "σφιχτός" καθώς η διακύμανση της μέσης τάσης είναι μόνο 5mV ! 

   

  6850-kai-920-stock-data33.jpg

   

  5Vdc

   

  Εδώ τα πράγματα είναι κοντά στο ιδανικό και πολύ μακρυά από τα όρια του πρότυπου και πάλι η μέση διακύμανση παραμένει σε πολύ στενά όρια (5mV).

   

  6850-kai-920-stock-data5.jpg

   

  12Vdc

   

  Και εδώ η τάση ελέγχεται πολύ καλά καθώς η μέση διακύμανση είναι μόνο 11mV και η τιμή της τάσης είναι στο ενδιάμεσο των αποδεκτών ορίων.

   

  6850-kai-920-stock-data12.jpg

   

  Επεξεργαστής i7 920 @4Ghz και κάρτα γραφικών 6850. Κατανάλωση συστήματος 359W

   

  3.3Vdc

   

  Εδώ το φορτίο αυξάνει και η τάση -λόγω αντιστάθμισης- ξεπερνά ελαφρά (10mV) το άνω όριο διατηρώντας το σφιχτό έλεγχο (μέση διακύμανση 8mV)
  Συνεπώς όλα βαίνουν καλώς! 

   

  6850-kai-920-oc-359w-33.jpg

   

  5Vdc

   

  Εμφανίζουν πλήρη αδιαφορία για την αύξηση του φορτίου, και παραμένουν πολύ κοντά στο ιδανικό με την μέση διακύμανση να περιορίζεται στα 9mV.

   

  6850-kai-920-oc-359w-5v.jpg

   

  12Vdc

   

  Εδώ η τάση εμφανίζει μία εντυπωσιακή σταθερότητα καθώς δε λέει  να ξεκολλήσει από τα 12,26 Volt, προφανώς βοηθούμενη και από την τυχαία "τέλεια" σταθερότητα του φορτίου.

   

  6850-kai-920-oc-359w-12.jpg

   

   

  Το καλό μέχρι και αυτό το στάδιο είναι ότι πιάσαμε το κατώφλι των ~340W στο οποίο αναφέρει η εταιρία ότι ο ανεμιστήρας θα ξεκινήσει με θερμοκρασία περιβάλλοντος 25οC. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε καθόλη τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών που συνολικά ήταν 3 ώρες. Πέρα από το φορτίο, σίγουρα έπαιξε και ρόλο η θερμοκρασία του δωματίου που ήταν 20οC. Πέντε βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία που αναφέρει η κατασκευάστρια.

   

  Συνεχίσαμε αφαιρώντας την 6850 από το σύστημα και προσθέτοντας μία GTX770, ελπίζοντας να τον δούμε να περιστρέφεται και να πάρουμε για εσάς μία μέτρηση θορύβου. Ευτυχώς τα καταφέραμε επιτέλους και μετά από 10 λεπτά στρεσαρίσματος ο ανεμιστήρας άρχισε να περιστρέφεται και δε σταμάτησε καθόλη τη διάρκεια των παρακάτω δοκιμών, οι οποίες κράτησαν περίπου 2 ώρες.

   

  3,3Vdc

   

  Η Corsair φαίνεται ότι δεν θέλει να μας κουράσει!

  Και στο μεγαλύτερο φορτίο η συμπεριφορά των τάσεων δεν αλλάζει παραμένουν εντός των ορίων και με πολύ σφιχτό έλεγχο! Οπότε ας αφήσουμε τα διαγράμματα να μιλήσουν και να μη κουράζουμε λέγοντας τα ίδια και τα ίδια :) .

   

  770-920-oc-496w-3.3.jpg

   

  5Vdc

   

  770-920-oc-496w-5.jpg

   

  12Vdc

   

  770-920-oc-496w-12.jpg

   

   

  Noise and Ripple measurements PSU LB

   

  Οι μετρήσεις μας θα κλείσουν με το έλεγχο του θορύβου (Noise)  και της κυμάτωσης (Ripple) που παρουσιάζουν οι τρεις βασικές τάσεις του PSU.

  Πριν όμως συνεχίσουμε να διευκρινίσουμε ότι οι περιορισμοί του εξοπλισμού, δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε τις μετρήσεις μας σε real diferential mode, συνεπώς στην εκτίμηση των μετρούμενων τιμών θα πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι αυτές αναπόφευκτα θα εμφανίζονται πιο υψηλές από την πραγματική τιμή τους, καθώς θα εμπεριέχουν και τον θόρυβο που επικάθεται στον αγωγό της γείωσης (το πλην του τροφοδοτικού).


  Πάμε λοιπόν να δούμε τι βρήκαμε: 

   

  Κυμάτωση και θόρυβος σε idle mode

   

  12Vdc


  DS1Z-QucikPrint136.jpg


  Το ολικό εύρος (Ripple + Noise) είναι κάτι λιγότερο από 60 mVp-p πολύ μακρυά από το όριο του προτύπου (120 mV p-p).

   

  DS1Z_QucikPrint137.jpg


  Διακρίνονται κάποια "έντονα" spikes που αντιστοιχούν στη συχνότητα του δικτύου και προέρχονται από την μεταγωγή των διόδων ανόρθωσης σε κατάσταση αποκοπής.  

   

  DS1Z_QucikPrint138.jpg


  Μειώνοντας το sweep time μπορούμε να δούμε καλύτερα το ripple της λειτουργίας του DC-DC converter που παράγει τα 12 V.
  Tο οποίο έχοντας μια τιμή ~12mVp-p είναι πολύ μικρό και μαρτυρά την καλή δουλειά που ε΄χει γίνει στο σχεδιασμό του τροφοδοτικού.
  Παρεμπιπτόντως βλέπουμε και ότι η συχνότητα λειτουργίας του είναι περίπου 100Kz.

   

  DS1Z_QucikPrint139.jpg


  Για την ακρίβεια 92,5 KHz όπως μας δείχνει το στιγμιότυπο των μετρήσεων.

   

  5Vdc


  DS1Z_QucikPrint140.jpg


  Εδώ το ολικό εύρος (Ripple + Noise) "φλερτάρει" με το όριο του προτύπου, αλλά θυμίζουμε την non diferential μέθοδο μέτρησης.

   

  DS1Z_QucikPrint141.jpgDS1Z_QucikPrint142.jpg


  Σε πιο μεγάλη ανάλυση όμως φαίνεται ότι το ripple είναι ~36mV και έχει μια ασφαλέστατη απόσταση από το όριο !

   

  3.3Vdc

   

  DS1Z_QucikPrint143.jpg

   

  Στα κρίσιμα 3,3 Vdc το τροφοδοτικό είναι απλά υποδειγματικό καθώς το ολικό εύρος (R+N) είναι ~15mVp-p και απέχει πολύ από τα 50mV του ορίου.

   

  DS1Z_QucikPrint144.jpgDS1Z_QucikPrint145.jpg


  Το ripple του converter είναι της τάξης των 12mV και απέχει πολύ από το όριο.

   

  Μετρήσεις σε φορτίο 359W

   

  12Vdc

   

  DS1Z_QucikPrint156.jpgDS1Z_QucikPrint158.jpg

   

  Το σύνολο R+N δεν ξεπερνά τα 70mVp-p μένοντας μακριά από το όριο των 120mVp-p και αυτό, μόνο συνυπολογίζοντας το "έντονο" spike.

   

  DS1Z_QucikPrint159.jpg

   

  Το ripple καθαρά έχει τιμή αρκετά χαμηλότερη καθώς κυμαίνεται στα 35mV.

   

  DS1Z_QucikPrint160.jpgDS1Z_QucikPrint162.jpg

   

  Για το R+N του converter η εικόνα παραμένει ουσιαστικά ίδια με την idle κατάσταση ( R+N=~35mV ,  R=~10mV)

   

  5Vdc

   

  DS1Z_QucikPrint154.jpg

   

  Με 44mVp-p μοιάζει να είναι κοντά στο όριο, (αλλά ας όψεται ο εξοπλισμός μας )σας θυμίζουμε το σχόλιο περί μεθόδου μέτρησης.

   

  DS1Z_QucikPrint153.jpgDS1Z_QucikPrint152.jpg

   

  "Πλησιάζοντας" όμως βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα καθώς οι τιμές γίνονται 36mV και το καθαρό ripple είναι στα 32mV, και μένει αρκετά μακρυά από τo όριο! 

   

  3.3Vdc

   

  DS1Z_QucikPrint147.jpg

   

   Για άλλη μια φορά τα 3,3 Vdc έχουν την καλύτερη συμπεριφορά -όπως και πρέπει!- και παρουσιάζουν πολύ μικρή τιμή (R+N=~21mVp-p) 

   

  DS1Z_QucikPrint149.jpgDS1Z_QucikPrint151.jpg

   

  Όσον αφορά στον converter των 3,3 Vdc, οι τιμές όντας R+N=~12mVp-p και R=~8mV, είναι μακράν από του να προκαλέσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα και "αρκούνται" στο να δείχνουν την ποιότητα κατασκευής της Corsair!    

   

  Οπότε, με λίγα λόγια τι; 

  Παρά τα αναπόφευκτα προβλήματα εξοπλισμού που έχουμε αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι μπορέσαμε να σας δώσουμε μια ανεκτά καλή εικόνα της συμπεριφοράς του Corsair RM850x και είναι ώρα να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα...

   

  Αυτό η Corsair φρόντισε να το κάνει εύκολο για εμάς, καθώς το τροφοδοτικό παρουσιάζει μια πολύ καλή συμπεριφορά παραμένοντας εντός των ορίων του προτύπου ακόμα και εκεί που η μέθοδος μετρήσεων το επιβαρύνει με περισσότερο του πραγματικού, θόρυβο!

   

  Το ripple του παραμένει σε μικρές τιμές ιδιαίτερα στα 3,3 Vdc και η ρύθμιση τάσης που εξασφαλίζουν τα κυκλώματά του είναι πολύ αυστηρή, χωρίς να εμφανίζει τάσεις "χαλάρωσης" υπό φορτίο!

   

   

  Μέτρηση θορύβου

   

  Επειδή δε χρησιμοποιήσαμε κάποιο passive τεχνικό φορτίο αλλά ένα πραγματικό σύστημα δεν ήταν δυνατόν να μελετήσουμε ειδικά κατά το Load του συστήματος, όπου και εκεί πήρε μπροστά ο ανεμιστήρας, τον θόρυβο που παράγει αυτός.

  Αυτό που κάναμε όμως για εσάς είναι να σας δείξουμε τι θόρυβο προσθέτει στο σύστημα ο ανεμιστήρας, κατά τη λειτουργία του. Προσωπικά δεν τον άκουγα παρόλο που ήταν μόλις 40-50cm από το αυτί μου κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.

   


  corsair-rm850x-noise-chart.jpg

   

   

   

  Απολογισμός

   

  Δε θα το κρύψω ότι από την αρχή αυτής της mini παρουσίασης ένιωσα σαν το ψάρι στη στεριά. Ήμουν εκτός γνώριμων νερών και κάπως σφιχτή οπότε να είστε επιεικείς μαζί μου :) .

   

  Στα του τροφοδοτικού τώρα. Σίγουρα δε μας έλειψε το software ελέγχου του τροφοδοτικού που δίνει η Corsair μαζί με τα τροφοδοτικά που ο αριθμός μοντέλου ακολουθείται από το χαρακτηριστικό "i" στο τέλος. Οι καλωδιώσεις, η ποιότητα και η σταθερότητα ήταν εκεί παρόλο που πραγματικά δε μπήκαμε εις βάθος στη σημερινή παρουσίαση.

   

  Μας άρεσε πολύ η Semi-fanless λειτουργία όπως και η ήσυχη λειτουργία, όταν πλέον ο ανεμιστήρας αποφάσισε να μας κάνει τη χάρη και να γυρίσει. Οι μετρήσεις παρόλο που δεν έγιναν με τον πλέον σύγχρονο και ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για τέτοιου είδους παρουσιάσεις έδειξαν πολύ καλά δείγματα και το προϊόν μας άφησε με ένα χαμόγελο.

   

  Η τιμή του προϊόντος τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, είναι 147,29€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στην ελληνική αγορά και για άλλη μια φορά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εγγύηση είναι επταετής.

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία του προϊόντος ακολουθεί και αναρωτιόμαστε αν αυτή η "στροφή" στη σειρά "x" είναι το τέλος του Corsair link.

   

   

   

   
   
   
  Corsair-logo.jpg
  Για το TheLab.gr karmen1983 31/03/2016

  Edited by karmen1983
  .


  Συντελεστές Review
  Reviewers: karmen1983
  Photographers: karmen1983
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9
  Usability9.50
  QualitySelect
  Performance9
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  Να ευχαριστήσω θερμά τον Στέλιο aka @Seafalco για τη παραχώρηση του παλμογράφου αλλά και την τρομερή του υπομονή μαζί μου για όσο διήρκεσε αυτή εδώ η παρουσίαση.

   

  Στέλιο σε μερσω πολύ πολύ και χρωστάω ένα γαλακτομπούρεκο :)

   

   

  • Like 6

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αγάπη να 'σαι καλά ! :)

  Δεν ήταν κανένας κόπος, ίσα ίσα που το ευχαριστήθηκα πολύ και εγώ! :T:

  Αλλά άμα νομίζεις ότι θα την "βγάλεις" μόνο με ένα ταψί ... πλανάσαι πλάνην οικτράν! :hehe:

  Κάντα δύο και το συζητάμε, ένα δε φτάνει με τίποτε αν είναι από τα χέρια σου ! :D

   

  Τώρα στα σοβαρά ...

  Εύχομαι σιδεροκέφαλη και σε αυτό το τομέα και σιγά σιγά όλα γίνονται ! :)

  • Like 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πλήρης, αλλά απλή και κατανοητή παρουσίαση. Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια!:)

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μπράβο, ωραία, κατανοητή και πλήρης παρουσίαση, χωρίς πολύ ειδικά σημεία!

   

  Αν εσύ είσαι εξω από τα νερά σου, εμείς τι να πούμε?

   

  Η corsair, έχει πολύ σκληρό ανταγωνισμό -ειδικά από superflower/evga- και σε ποιότητα αλλά και σε τιμές (ΗΧi σειρά ακριβή).

  Δείχνει να το κατάλαβε με την χειρά Χ...

   

  Όσον αφορά το corsair link, ΙΜΗΟ είναι χρήσιμο και ωραίο utility, αλλά δεν το κάνουν update με συνέπεια να μην λειτουργεί πάντα σωστά (παθών...). Παρόλα αυτά, παρέχει σημαντικές πληροφορίες ειδικά σε κάποιον που δεν θέλει να μπλέξει μόνιμα με πολύμετρα και μετρητές πρίζας. Πιστεύω πως ο μόνος λόγος που δεν το ενσωμάτωσαν, είναι η αδυναμία δικαιολόγησης της υψηλής τιμής της σειράς ΗΧi και μάλιστα σε μικρότερα watt -παρόλο που είναι platinum-.

   

   

  Edited by cyberdyne
  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του ανεμιστήρα, ώστε αυτός να συμβάλει στο airflow του κουτιού;

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Οχι Νίκο αν δεν πιάσει τις μεταβλητές που ανέφερα στο review (θερμοκρασία, φορτίο) δε θα στροφάρει.

  Υπάρχουν όμως τροφοδοτικά που έχουν είτε διακόπτη είτε λογισμικό που σου επιτρέπουν να τον ελέγξεις ανάλογα τη λειτουργία που σε βολεύει.

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.