Jump to content


  • PC Power & Cooling Silencer MK III 750 W


    Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με το χώρο των τροφοδοτικών (PSUs), έχει σίγουρα ακουστά την εταιρία PC Power & Cooling ή PC P&C. Για όλους τους υπόλοιπους πρόκειται για μια από τις πιο παλιές εταιρίες του χώρου και παρόλο που δεν κατασκευάζει πια μόνη της τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί, θέτει ωστόσο τις προδιαγραφές. Την εποχή που εξαγοράστηκε από την OCZ τα πράγματα δεν έδειχναν και τόσο καλά για την PC P&C μιας και είχε μείνει προσκολλημένη σε παλιές αντιλήψεις που ήθελαν τον ανεμιστήρα ψύξης να μη βρίσκεται στο πάνω μέρος του τροφοδοτικού και τις καλωδιώσεις να είναι σταθερές. Ευτυχώς, με την έλευση της σειράς Silencer MK3 οι προκαταλήψεις μπήκαν στη άκρη και ο σχεδιασμός ακολούθησε τις σύγχρονες τάσεις προσφέροντας και τα δύο παραπάνω στοιχεία. Μέχρι στιγμής η σειρά Silencer MK3 αποτελούνταν από ένα μοντέλο με 1200 W ισχύ και πλατινένια αποδοτικότητα (Platinum efficiency), δηλαδή την υψηλότερη προδιαγραφή που υπάρχει σήμερα και από τρία μικρότερα μοντέλα με 400-600 W ισχύ και με μόλις Bronze efficiency. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε το χάσμα ήταν τεράστιο και έπρεπε να γίνει κάτι γι΄αυτό. Η παρουσίαση των καινούριων Silencer με 750 και 850 W ισχύ καθώς και με Gold efficiency πιστεύουμε ότι γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα στα mainstream μοντέλα και τη ναυαρχίδα της σειράς και σίγουρα πολλοί θα είναι οι χρήστες που θα ενδιαφερθούν για ένα μεσαίων κυβικών τροφοδοτικό, με υψηλή ποιότητα κατασκευής και φυσικά με το χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα των Silencer. Στη σημερινή δοκιμή θα εξετάσουμε το Silencer MK3S750 το οποίο έχει semi-modular σχεδίαση, ένα αλλά πανίσχυρο +12V rail και επιπλέον μέσω ενός διακόπτη που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κανονική λειτουργία, όπου η στροφές του ανεμιστήρα ρυθμίζονται ανάλογα με το φορτίο και την εσωτερική θερμοκρασία του PSU, είτε σε semi-fanless λειτουργία όπου ο ανεμιστήρας δε λειτουργεί καθόλου σε χαμηλά-μεσαία φορτίο, εκμηδενίζοντας (σχεδόν) τον εκλυόμενο θόρυβο του PSU.

     

    box_top_close.jpg

     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του MK3S750 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    PC Power & Cooling MK3S750 Features & Specs
    Max. DC Output 750W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Gold
    Operating temperature
    0°C ~ 50°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Cooling
    140 mm Double Ball-Bearing Fan
    (RL4Z B1402512H)
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 180 mm (D)
    Weight
    2.1 kg
    Compliance
    ATX12V v2.3, EPS 2.92
    Warranty
    7 years
    MSRP price
    (without VAT)
    $149.99 (US), 115.90€ (EU)

     

    Επισήμως η αποδοτικότητα είναι συμβατή με τις προδιαγραφές του προτύπου 80 Plus Gold και η μέγιστη θερμοκρασία στην οποία μπορεί το PSU να αποδώσει τη μέγιστη ισχύ του, συνεχώς, είναι 50°C. Οι προστασίες περιλαμβάνουν τις πλέον βασικές με την OCP (Over Current Protection) να λείπει, μιας και δεν έχει θέση σε ένα 750 W PSU με μονό +12V rail και την OTP (Over Temperature Protection) να μην υποστηρίζεται, δυστυχώς. Ο ανεμιστήρας που ψύχει το PSU έχει 140 mm διάμετρο και φέρει ρουλεμάν, για αυξημένη αντοχή. Οι διαστάσεις του PSU είναι αυξημένες, σε σχέση με άλλα σύγχρονα 750 W PSUs (π.χ. Seasonic X750, Corsair AX760 κτλ.), ενώ το βάρος του κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα για ένα Gold PSU. Τέλος, η εγγύηση που παρέχει η PC P&C είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αντικατοπτρίζοντας τη σιγουριά της στο συγκεκριμένο προϊόν και η τιμή στην Αμερική είναι λίγο τσιμπημένη ενώ για την Ευρώπη κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα. Βέβαια η τιμή που μας έδωσε η PC P&C είναι η προτεινόμενη και συνήθως η τελική που δίνουν τα καταστήματα, είναι λίγο χαμηλότερη. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του MK3S750.

     

    Cables / Connectors
    Native Cables
    ATX connector (625mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V (640mm) 2
    Modular Cables
    6+2 pin PCIe (580mm) 4
    SATA (400mm+150mm+150mm+150mm) 12
    4 pin Molex (400mm+150mm+150mm+150mm) 4
    FDD adapter (+100mm) 1

     

    To MK3S750 εξοπλίζεται με αρκετά καλώδια και connectors για τα κυβικά του. Βέβαια τελευταία έχουμε δει 750 W με μέχρι και έξι PCIe, κάτι που θα μπορούσε άνετα να κάνει η PC P&C και σε αυτό το PSU μιας και το 12V rail είναι αρκετά δυνατό. Οι σταθερές καλωδιώσεις περιορίζονται σε μόλις τρεις και θα μπορούσαν να ήταν ακόμη λιγότερες (δύο), αν η δεύτερη EPS ήταν αποσπώμενη κάτι που θα ήταν πιο λογικό μιας και ελάχιστοι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν και τις δύο EPS καλωδιώσεις, ταυτόχρονα. Το μήκος τώρα όλων των καλωδιώσεων είναι αρκετά μεγάλο και δε θα δημιουργηθούν προβλήματα, ακόμη και αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε το PSU σε ένα full tower σασί. Επίσης η απόσταση ανάμεσα στους connectors είναι η ενδεδειγμένη. Τέλος, όσον αφορά το πάχος των καλωδίων μερικοί αγωγοί (+12V και γειώσεις) της 24 pin ATX καλωδίωσης έχουν διάσταση AWG16 ενώ όλα τα υπόλοιπα καλώδια τόσο της 24 pin ATX όσο και των υπόλοιπων connectors έχουν διάσταση AWG18, η οποία είναι και η ελάχιστη προτεινόμενη από το πρότυπο ATX. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του MK3S750.

     

    PC Power & Cooling MK3S750
    Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 24 24 62 3 0.5
    Watts 120 744 15 6
    Total Max. Power (W) 750

     

    Όπως βλέπετε το μονό +12V rail είναι πολύ δυνατό, μιας και μπορεί να αποδώσει από μόνο του την πλήρη ισχύ του PSU, κάτι που είναι συνηθισμένο βέβαια σε PSUs που χρησιμοποιούν DC-DC converters για την παραγωγή των δευτερευόντων rails. Όσον αφορά τα τελευταία έχουν ικανοποιητική ισχύ, που θα καλύψει επαρκώς κάθε μοντέρνο σύστημα και το ίδιο ισχύει και για τα 5VSB. To MK3S750 έρχεται μέσα σε μία κάτασπρη συσκευασία, η οποία στο μπροστινό της μέρος φιλοξενεί μια αχνή φωτογραφία του PSU με τις υποδοχές για τις αποσπώμενες καλωδιώσεις σε πρώτο πλάνο. Στην κάτω δεξιά γωνία βρίσκουμε τα δύο ταμπελάκια για την Gold αποδοτικότητα και την επταετή εγγύηση. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τους περισσότερους αγοραστές μιας και εφτά χρόνια εγγύηση δίνουν πολύ λίγες εταιρίες, ειδικά σε τροφοδοτικά.

     

    box_front.jpgbox_front_close1.jpgbox_front_close2.jpgbox_front_close3.jpgbox_front_close4.jpg

     

    Σε αυτή την πλευρά δεν υπάρχει τίποτα άξιο σχολιασμού οπότε προχωράμε παρακάτω.

     

    box_side1.jpgbox_side1_close.jpg

     

    Σε αντίθεση με την προηγούμενη πλευρά αυτή φιλοξενεί ένα σχεδιάγραμμα που περιγράφει τα μήκη των καλωδιώσεων και την απόσταση των connectors, από το PSU. Πέραν από τους reviewers αυτό το σχεδιάγραμμα θα εκτιμηθεί δεόντως από τους "ψαγμένους" χρήστες, που θέλουν να ξέρουν εκ των προτέρων αν τα μήκη των καλωδιώσεων θα τους βολέψουν.

     

    box_side2.jpgbox_side2_close1.jpgbox_side2_close2.jpgbox_side2_close3.jpg

     

    Τίποτα το ιδιαίτερο δεν υπάρχει και σε αυτή την πλευρά, πέραν από τα σήματα της εγγύησης και της αποδοτικότητας.

     

     

    box_top.jpg

     

    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας η PC P&C αναλύει σε τρεις παραγράφους τα προτερήματα του PSU και παραθέτει επίσης μια λίστα με τις τεχνικές προδιαγραφές του. Σε αυτή την πλευρά βρίσκουμε και τον πίνακα που αναφέρει την ισχύ των επιμέρους rails, καθώς και δύο γραφήματα με το πρώτο να δείχνει την ταχύτητα του ανεμιστήρα τόσο σε νορμάλ λειτουργία όσο και σε semi-fanless mode, ενώ το δεύτερο περιγράφει τη λειτουργικότητα του διακόπτη, μέσω του οποίου επιλέγετε τo mode λειτουργίας του ανεμιστήρα.

     

    box_rear.jpgbox_rear_close1.jpgbox_rear_close2.jpgbox_rear_close3.jpgbox_rear_close4.jpgbox_rear_close5.jpg

     

    Το τροφοδοτικό και τα παρελκόμενα προστατεύονται πολύ καλά μέσα στη συσκευασία. Ειδικά το πρώτο, πέρα από τα αφρώδες προστατευτικά που το περιβάλλουν βρίσκεται μέσα σε ένα άσπρο πουγκί και επιπρόσθετα καλύπτεται και από νάιλον συσκευασία.

     

    box_open1.jpgbox_open2.jpgbox_open3.jpgbox_psu_wrapped.jpgbox_psu_wrapped2.jpg

     

    Ευτυχώς η PC P&C πρόσθεσε και μια μικρή τσάντα μέσα στη συσκευασία, για να αποθηκεύσετε τις καλωδιώσεις που θα μείνουν ανεκμετάλλευτες. Έτσι δε θα τις ψάχνεται όταν τις ξαναχρειαστείτε (εκτός και αν χάσετε το τσαντάκι!) Τα υπόλοιπα παρελκόμενα περιλαμβάνουν το καλώδιο τροφοδοσίας, ένα σετ βίδες, μερικά δεματικά, το εγχειρίδιο χρήσης και ένα καρτελάκι που αναφέρει τις διευθύνσεις του customer και RMA service.

     

    box_bundle1.jpgbox_bundle2.jpgbox_bundle3.jpgbox_bundle4.jpgbox_bundle5.jpgbox_bundle6.jpgbox_bundle7.jpg

     

    Στο μπροστινό μέρος συναντούμε την κλασσική κυψελοειδή γρίλια εξαερισμού και ακριβώς κάτω από την υποδοχή ρεύματος υπάρχει ο διακόπτης on/off. Ο μικρός διακόπτης πάνω από την υποδοχή ρεύματος είναι για την επιλογή του mode λειτουργίας του ανεμιστήρα. Εδώ θα μπορούσαν κάλλιστα να προσθέσουν ένα αυτοκόλλητο που να επεξηγεί τη λειτουργία του διακόπτη.

     

    psu_quarter.jpgpsu_front.jpgpsu_front_close.jpgpsu_front_top.jpg

     

    Στα πλαϊνά βρίσκουμε δύο ευμεγέθη αυτοκόλλητα που περιγράφουν τον αριθμό μοντέλου και τη μέγιστη ισχύ του PSU. Η ταμπέλα με τις τεχνικές προδιαγραφές βρίσκεται στο κάτω μέρος του τελευταίου.

     

    psu_side.jpgpsu_label.jpg

     

    Οι υποδοχές για τις αποσπώμενες καλωδιώσεις καλύπτονται από πλαστικά καπάκια και καλό θα ήταν να αφαιρέσετε μόνο τα απαιτούμενα, γιατί οι ακροδέκτες είναι αρσενικοί οπότε ένα γυμνό καλώδιο ή κατσαβίδι μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα. Βέβαια δεδομένου ότι υπάρχει προστασία βραχυκυκλώματος στο PSU το χειρότερο που θα συμβεί είναι να σβήσει το PSU (μιας και το βραχυκύκλωμα θα συμβεί στο δευτερεύον μέρος όπου παράγονται οι DC τάσεις και όχι στο πρωτεύον όπου εισέρχεται η επικίνδυνη AC τάση του δικτύου).

     

    psu_rear_modular.jpgpsu_modular_panel_socket2.jpg

     

    Το άσπρο χρώμα του πάει πολύ και ειδικά οι χρήστες που έχουν άσπρα σασί θα εκτιμήσουν δεόντως το συγκεκριμένο PSU.

     

    psu_detail1.jpgpsu_detail2.jpgpsu_standby2.jpgpsu_standby3.jpg

     

    Οι σταθερές καλωδιώσεις είναι fully sleeved αλλά δυστυχώς δεν είναι stealth (δηλαδή δεν απαρτίζονται από μαύρα μόνο καλώδια).

     

     

    psu_top.jpg

     

     

    To MK3S750 κατασκευάζεται από τον ίδιο OEM που έφτιαξε και το Silencer MK III 1200 W, την εταιρία Super Flower η οποία από ότι φαίνεται αποτελεί μια από τις λίγες εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα να κοντράρουν την Seasonic και Delta σε επιδόσεις. Η πλατφόρμα μοιάζει οπτικά με την Platinum πλατφόρμα της συγκεκριμένης εταιρίας αλλά οι αλλαγές συγκεκριμένων εξαρτημάτων δεν επιτρέπουν την αποδοτικότητα να φτάσει επισήμως τα επίπεδα 80 Plus Platinum, παρά την περιορίζουν σε Gold. Βέβαια δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται με χαμηλότερη τιμή πιστεύουμε ότι είναι κάτι που θα προτιμήσει η μεγαλύτερη μερίδα χρηστών/αγοραστών. Στο πρωτεύον μέρος του PSU βρίσκουμε μια τοπολογία τύπου half-bridge και έναν LLC resonant converter, ο οποίος μειώνει τις switching απώλειες των κυρίων mosfets (fets) οπότε και αυξάνει σημαντικά την αποδοτικότητα. Στο δευτερεύον μέρος μια σύγχρονη σχεδίαση αξιοποιείται, οπότε τα +12V ανορθώνονται από fets και όχι από διόδους τύπου Schottky που έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες και τέλος, τα δευτερεύοντα rails (5V και 3.3V) παράγονται από δύο DC-DC converters. Οι τελευταίοι είναι στην ουσία δύο ανεξάρτητα τροφοδοτικά που αντί για AC δέχονται DC τάση (+12V στη συγκεκριμένη περίπτωση) την οποία και μετατρέπουν σε χαμηλότερη, DC πάλι, τάση. Έτσι στην ουσία το κυρίως τροφοδοτικό παράγει μόνο τα +12V, γι' αυτό και αυτά είναι τόσο δυνατά και από μόνα τους μπορούν να αποδώσουν τη μέγιστη ισχύ του PSU και στη συνέχεια από τα +12V τροφοδοτούνται οι DC-DC converters.

     

    in_top1.jpg

    in_top2.jpgin_top3.jpgin_top4.jpg

     

    Στην AC υποδοχή παραδόξως δεν υπάρχουν καθόλου εξαρτήματα του transient φίλτρου. Το τελευταίο βρίσκεται εξολοκλήρου στην κύρια πλακέτα και απαρτίζεται από τρεις X πυκνωτές, δύο ζευγάρια Υ πυκνωτών - με το δεύτερο να βρίσκεται μετά τη γέφυρα ανόρθωσης - και από δύο πηνία. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Super Flower δεν εξόπλισε το transient φίλτρο με βαρίστορ (MOV, Metal Oxide Varistor), το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εξάρτημα μιας και προστατεύει από υπερτάσεις του δικτύου.

     

     

    in_transienta.jpgin_transientb.jpg

     

    Η γέφυρα ανόρθωσης είναι μία πανίσχυρη US30K80R, η οποία μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 30 Α ρεύμα. Όταν αφαιρέσαμε τη μία από τις δύο ψύκτρες που τη δροσίζουν διαπιστώσαμε ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί καθόλου θερμό-αγώγιμη πάστα. Φυσικά βάλαμε την απαιτούμενη ποσότητα, πριν ξαναβιδώσουμε την ψύκτρα στη θέση της.

     

    in_bridge.jpgin_bridge_heatsink.jpg

     

    Στο κύκλωμα APFC χρησιμοποιούνται δύο IPP50R199CP fets και μία CREE C3D08060A δίοδος. Ο πυκνωτής εξομάλυνσης είναι της Nippon Chemi-Con (560 μF, 400 V, 105°C, KMQ series). Ανάμεσα στον τελευταίο και το πηνίο του APFC υπάρχει ένα θερμίστορ που παρέχει προστασία από υψηλά ρεύματα εκκίνησης (inrush currents), μαζί με ένα ηλεκτρομαγνητικό διακόπτη (relay) που απομονώνει το θερμίστορ μόλις η φάση εκκίνησης ολοκληρωθεί, ώστε να επανέρθει αυτό στην κανονική θερμοκρασία του αλλά και για να αποφευχθεί άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

     

    in_APFC_side.jpgin_APFC_fets.jpgin_APFc_cap.jpgin_thermistor_relay.jpg

     

    Ο PFC ελεγκτής είναι ένα ολοκληρωμένο τύπου NCP1653A.

     

    in_NCP1653A.jpg

     

    Τα κύρια switchers είναι δύο IPP50R199CP σε half-bridge τοπολογία. Ακριβώς μπροστά τους βρίσκεται ο πυκνωτής του LLC resonant converter.

     

    in_maion_switchers.jpg

     

    Ο standby PWM ελεγκτής είναι ένα ICE3B0565 IC.

     

    in_ICE3B0565.jpg

     

    Στο δευτερεύον μέρος την ανόρθωση των +12V αναλαμβάνουν τέσσερα IPP041N04N fets. Τον ίδιο τύπο fets χρησιμοποιεί και το Silencer MK III 1200 W μόνο που αντί για τέσσερα διαθέτει δέκα!

     

    in_12V_fets.jpg

     

    Τα δευτερεύοντα rails παράγονται από δύο DC-DC converters. Σε κάθε converter χρησιμοποιούνται τέσσερα fets, τα οποία ήταν αδύνατο να αναγνωρίσουμε λόγο της μεταλλικής πλάκας που τα καλύπτει.

     

    in_secondary_VRMs.jpgin_secondary_VRMs_caps.jpg

     

    Στο δευτερεύον μέρος το φιλτράρισμα των +12V αναλαμβάνουν ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές της Nippon Chemi-Con, χαρακτηρισμένοι για λειτουργία σε θερμοκρασία ως 105°C.

     

    in_secondary_side.jpgin_secondary_side_caps.jpg

     

    O LLC resonant ελεγκτής είναι ένα ολοκληρωμένο SF29601, για το οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το ίδιο ολοκληρωμένο αναλαμβάνει και τις προστασίες του τροφοδοτικού αλλά χωρίς τη βιβλιογραφία του δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες ακριβώς υποστηρίζει. Στο πίσω μέρος της πλακέτας που φιλοξενεί το παραπάνω IC βρίσκουμε έναν LM324ADG op-amp ενισχυτή.

     

    in_SF29601.jpgin_LM324ADG.jpg

     

    Στην modular πλακέτα χρησιμοποιούνται αρκετοί ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές της Chemi-Con, για έξτρα φιλτράρισμα των τάσεων.

     

    in_modular_front.jpgin_modular_front_close.jpgin_modular_PCB_side.jpgin_modular_rear.jpg

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων στην πίσω πλευρά της κύριας πλακέτας δεν είναι και τόσο καλή και το ίδιο ισχύει και για το φινίρισμα της. Η Super Flower μας έχει συνηθίσει σε υψηλότερη ποιότητα κατασκευής οπότε δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτήν εδώ την περίπτωση.

     

    in_main_PCB.jpgin_main_PCB_close2.jpgin_main_PCB_close3.jpgin_main_PCB_close4.jpg

     

    Ο ανεμιστήρας του PSU κατασκευάζεται από την Globe Fan και διαθέτει ρουλεμάν, για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Το μοντέλο του είναι RL4Z B1402512H (12 V, 140 mm, 102.4 CFM, 34 dBA, 1500 RPM max). Σε γενικές γραμμές δεν είναι θορυβώδης, αλλά σε χαμηλές στροφές τα ρουλεμάν ακούγονται λίγο παραπάνω από το κανονικό.

     

    in_fan.jpg

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του MK3S750 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%,100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    PC Power & Cooling MK3S750
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Noise (dBA) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 10.551A 1.930A 1.955A 0.970A 149.70 90.50% 0 0 49.06°C 0.940
    12.145V 5.168V 3.374V 5.140V 165.41 36.13°C 230.0V
    2 21.502A 3.886A 3.939A 1.170A 299.67 92.34% 0 0 52.23°C 0.976
    12.116V 5.139V 3.348V 5.122V 324.53 37.00°C 230.0V
    3 26.877A 4.875A 4.946A 1.566A 374.64 92.01% 1045 44.1 42.63°C 0.981
    12.099V 5.122V 3.334V 5.105V 407.16 50.36°C 230.0V
    4 32.256A 5.868A 5.968A 1.960A 449.49 91.84% 1094 44.4 42.99°C 0.985
    12.084V 5.103V 3.316V 5.091V 489.44 51.27°C 229.9V
    5 43.233A 7.885A 8.027A 2.365A 599.44 91.32% 1127 44.6 44.37°C 0.986
    12.053V 5.069V 3.288V 5.069V 656.40 53.49°C 229.8V
    6 54.859A 8.920A 9.102A 2.970A 749.24 90.40% 1194 45.2 45.92°C 0.987
    12.024V 5.040V 3.261V 5.043V 828.85 55.75°C 229.9V
    7 61.167A 8.938A 9.141A 2.975A 824.04 89.90% 1263 45.6 46.30°C 0.988
    12.006V 5.033V 3.249V 5.036V 916.65 57.14°C 229.8V
    CL1 1.969A 14.010A 14.005A 0.501A 143.10 85.09% 1009 43.2 43.10°C 0.941
    12.132V 5.051V 3.276V 5.127V 168.18 50.37°C 230.2V
    CL2 61.933A 1.000A 1.002A 1.001A 758.35 91.18% 1200 45.2 45.43°C 0.987
    12.026V 5.116V 3.323V 5.091V 831.70 54.77°C 229.9V

     

     

    Η αποδοτικότητα είναι αρκετά υψηλή, ακόμη και για τα επίπεδο ενός Gold PSU και πλησιάζει αρκετά την απόδοση Platinum PSUs. Η διακύμανση τώρα των rails κρίνεται καλή για τα +12V, ικανοποιητική για τα 5V και μέτρια για τα 3V. Παρόλο που η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει δοκιμαστεί από εμάς πολλές φορές στο παρελθόν, προσφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα στα δευτερεύοντα rails, στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα σίγουρα δε μας ικανοποίησε. Ίσως να πέσαμε σε ένα όχι και τόσο καλό δείγμα αλλά αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά αν δε δοκιμάσουμε και ένα άλλο, τυχαία επιλεγμένο, δείγμα. Το καλό της όλης υπόθεσης πάντως είναι ότι τα +12V τα πήγαν καλά και αυτά είναι που μετράν περισσότερο σε ένα σύγχρονο σύστημα. Όσον αφορά τώρα τον εκλυόμενο θόρυβο, όπως βλέπετε ο ανεμιστήρας ενεργοποιήθηκε στο τρίτο τεστ (με 50% φορτίο), κρατώντας τις στροφές του συνεχώς σε χαμηλά επίπεδα, οπότε ο θόρυβος που παρήγαγε δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενοχλητικός, τουλάχιστον για τα αυτιά μας. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του MK3S750 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

     

    Efficiency at Low Loads
    PC Power & Cooling MK3S750
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Fan Noise (dBA) PF/AC Volts
    1 1.823A 1.929A 1.950A 0.190A 39.73 77.81% 0 0 dBA 0.729
    12.167V 5.175V 3.378V 5.163V 51.06 230.1V
    2 3.386A 1.929A 1.950A 0.385A 59.74 83.45% 0 0 dBA 0.812
    12.163V 5.174V 3.378V 5.159V 71.59 230.0V
    3 4.948A 1.930A 1.951A 5.154A 79.73 86.30% 0 0 dBA 0.857
    12.159V 5.173V 3.378V 5.154V 92.39 230.0V
    4 6.515A 1.930A 1.952A 0.775A 99.75 88.03% 0 0 dBA 0.891
    12.155V 5.172V 3.377V 5.148V 113.31 230.0V

     

     

    Η αποδοτικότητα σε χαμηλά φορτία είναι αρκετά καλή, δεδομένης της κατηγορίας ισχύος του PSU και της επίσημης αποδοτικότητας τους (Gold). Βέβαια έχουμε δει υλοποιήσεις της Super Flower να ξεπερνούν το όριο του 80% κατά πολύ ακόμη και με μόλις 40 W φορτίο, αλλά οι συγκεκριμένες είχαν μικρότερη, μέγιστη ισχύ. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

     

    Idle / Standby
    PC Power & Cooling MK3S750
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.168V 5.197V 3.401V 5.169V 7.11 0.223
    230.7V
    Standby 0.41 0.017
    230.9V

     

     

    H κατανάλωση του PSU σε κατάσταση standby είναι μικρότερη των 0.5 W, οπότε το MK3S750 πληρεί τις προδιαγραφές της πρόσφατης ErP Lot 6 2013 οδηγίας. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

     

    5VSB Efficiency
    PC Power & Cooling MK3S750
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.101A 0.52 46.43% 0.045
    5.167V 1.12 230.9V
    2 0.252A 1.30 59.63% 0.085
    5.165V 2.18 230.7V
    3 1.002A 5.16 71.57% 0.228
    5.152V 7.21 230.6V
    4 3.002A 15.36 73.70% 0.357
    5.116V 20.84 230.5V

     

    Η αποδοτικότητα του 5VSB rail δεν είναι υψηλή και ειδικότερα στα δύο πρώτα τεστ το όριο που προτείνει το πρότυπο ATX δεν επιτυγχάνεται. Επίσης, στα δύο τελευταία τεστ τα 5VSB μένουν αρκετά κάτω από το 75%, τη στιγμή που έχουμε δει PSUs με άνω του 80% αποδοτικότητα σε αυτό το rail. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του MK3S750 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα τέσσερα γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    PC Power & Cooling MK3S750
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    Fan Speed Chart Fan Noise Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    PC Power & Cooling MK3S750
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests

     

    Η συμπεριφορά των +12V και 5VSB στις παραπάνω δοκιμές υπήρξε υποδειγματική. Ειδικότερα το πρώτο από τα δύο προαναφερθείσα rails είναι αυτό που θα αναλάβει σχεδόν εξολοκλήρου το φορτίο των transient loads σε πραγματικές συνθήκες, μιας και σήμερα όλα σχεδόν τα εξαρτήματα ενός υπολογιστή τροφοδοτούνται από τα +12V. Τα 5V σημείωσαν ελεγχόμενες πτώσεις τάσεις ενώ τα 3.3V δεν απέδωσαν και τόσο καλά, αν και βρίσκονταν πάντα εντός ορίων, μιας και η διακύμανση στη δεύτερη δοκιμή ξεπέρασε τo 4%. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    PC Power & Cooling MK3S750
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    PC Power & Cooling MK3S750
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Σε αυτές τις δοκιμές το PSU τα πήγε πολύ καλά μιας και δε σημειώθηκαν αιχμές ή υπερτάσεις και ο χρόνος που χρειάστηκε το εκάστοτε rail για να φτάσει στην κανονική τάση λειτουργίας, σε κάθε περίπτωση ήταν εντός των ορίων που προβλέπει το πρότυπο ΑΤΧ (0.2 - 20 ms). Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up_time.jpg

     

    Ο χρόνος ανύψωσης για μόλις 1,4 ms δε φθάνει τον ελάχιστο που απαιτεί το πρότυπο ATX. Προφανώς ο πυκνωτής του APFC χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη χωρητικότητα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του PSU κατά τη διάρκεια μιας στιγμιαίας απώλειας της τάσης τροφοδοσίας, τουλάχιστον όταν αυτό αποδίδει το πλήρες φορτίο του Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του MK3S750. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    PC Power & Cooling MK3S750
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 12.7 mV 8.3 mV 8.5 mV 3.9 mV Pass
    40% Load 18.6 mV 8.2 mV 9.3 mV 4.5 mV Pass
    50% Load 21.1 mV 9.2 mV 10.7 mV 5.2 mV Pass
    60% Load 24.0 mV 9.4 mV 12.3 mV 6.2 mV Pass
    80% Load 30.1 mV 10.5 mV 14.7 mV 7.1 mV Pass
    100% Load 35.9 mV 10.6 mV 18.2 mV 9.8 mV Pass
    110% Load 40.1 mV 10.9 mV 18.8 mV 10.0 mV Pass
    Crossload 1 16.3 mV 11.1 mV 12.9 mV 4.1 mV Pass
    Crossload 2 34.6 mV 11.0 mV 14.6 mV 6.1 mV Pass

     

    Το φιλτράρισμα του ripple σε όλες τις τάσεις είναι πολύ καλό, ειδικά στα δευτερεύοντα rails. Εδώ δείχνει πραγματικά τα δόντια του το MK3S750 και αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί έχει μεγάλες δυνατότητες και τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα κοντράρει στα ίσα υλοποιήσεις της Seasonic (Corsair ΑΧ760) αλλά και τις Flextronics (Corsair ΑΧ760i). Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    PC Power & Cooling MK3S750
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
     
     
    psu_standby1.jpg

     

     

    Τα καινούρια Silencer τροφοδοτικά πιστεύω ότι κατάφεραν να καλύψουν επαρκώς το χάσμα μεταξύ της ναυαρχίδας της σειράς, με 1200 W ισχύ και Platinum efficiency και τα μικρότερα με μέχρι 600 W ισχύ και μόλις Bronze efficiency. Θα περίμενε βέβαια κάποιος τα δύο νέα φρέσκα PSUs να έχουν και αυτά Platinum efficiency, αλλά προφανώς η PC P&C προτίμησε Gold για λόγους περιορισμού του κόστους. Το MK3S750 της δοκιμής σε γενικές γραμμές τα πήγε πολύ καλά μιας και τα +12V σημείωσαν μικρή διακύμανση ακόμη και σε πλήρες φορτίο, η αποδοτικότητα κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και οι AC διακυμάνσεις στις τάσεις (το γνωστό ripple) ήταν χαμηλές σε όλα τα rails. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν το όχι και τόσο καλό voltage regulation (διακύμανση τάσεων) στα δευτερεύοντα rails και η χαμηλή αποδοτικότητα των 5VSB. Δεν είναι και τόσο σημαντικά στοιχεία βέβαια, αλλά δεν παύουν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες να ξεχωρίζουν ένα καλό PSU από ένα άριστο. Όσον αφορά τώρα τον εκλυόμενο θόρυβο του ανεμιστήρα, έναν τομέα που σίγουρα θα ενδιαφέρει πολλούς από εσάς, σε semi-fanless λειτουργία θα ενεργοποιηθεί ελάχιστες φορές και μόνο όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Σε κανονική τώρα λειτουργία, ακόμη και στις ελάχιστες δυνατές στροφές ο ανεμιστήρας ακούγεται (για την ακρίβεια ακούγονται τα ρουλεμάν του) κάτι που είναι κοινός τόπος για τους περισσότερους ανεμιστήρας τέτοιου τύπου όταν τροφοδοτούνται από χαμηλές τάσεις. Σε υψηλότερες τάσεις τροφοδοσίας και μεγαλύτερες ταχύτητες περιστροφής τα ρουλεμάν δεν ακούγονται πια αλλά αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, ο θόρυβος που προκαλεί ο στροβιλισμός του αέρα, χωρίς να γίνεται ενοχλητικός πάντως. To Silencer MK III 750 W της PC Power & Cooling έχει ενδεικνυόμενη τιμή $149.99 στην Αμερική και 115.90€ στην Ευρώπη (και στις δύο περιπτώσεις χωρίς ΦΠΑ). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας
    • Χαμηλό ripple
    • Μικρή διακύμανση τάσης στα +12V ακόμη και με μεγάλα φορτία
    • Υψηλή αποδοτικότητα
    • Semi-fanless λειτουργία (μέσω διακόπτη επιλογής)
    • Ιαπωνικής προέλευσης πυκνωτές
    • 7 χρόνια εγγύηση
    • Επίπεδα, αποσπώμενα καλώδια
    • Άσπρο χρώμα

     

    Μειονεκτήματα

    • Δε διαθέτει MOV στο transient φίλτρο
    • Η διακύμανση των τάσεων στα 5V και 3.3V θα μπορούσε να ήταν πιο μικρή
    • Μικρότερος από 16 ms χρόνος hold-up
    • Αποδοτικότητα των 5VSB
    • Ας βάλει κάποιος ένα αυτοκόλλητο που να επεξηγεί τις θέσεις λειτουργίας του διακόπτη επιλογής mode του ανεμιστήρα

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Silencer MK III 750 W είναι:

     

    MK3S750.png
     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την PC Power & Cooling για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.