Jump to content
 • HyperX Savage 240GB


  Εισαγωγή

  gallery_33152_957_158728.jpg

   

  Είναι παράξενο που σε έναν κόσμο πολιτισμένο, το άγριο έχει τόσο μεγάλη γοητεία. Ίσως γιατί κατά βάθος γνωρίζουμε ότι έξω από την εύθραυστη φυσαλίδα του πολιτισμού μας, ο κόσμος παραμένει στον πυρήνα και στην ουσία του άγριος. Το φοβόμαστε το άγριο γιατί δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε εμείς που έχουμε ημερέψει. Θαυμάζουμε την άγρια ομορφιά του, σεβόμαστε την άγριά του δύναμη και ποθούμε τον άγριο μαγνητισμό του. Ίσως γιατί στον πολιτισμό, το άγριο είναι απαγορευμένο. Κι εμείς, γνήσιοι απόγονοι των μηλοφάγων του παραδείσου, στο απαγορευμένο, δύσκολο να αντισταθούμε.

   

  Κι έρχεται η HyperX με τον πειρασμό του άγριου σε κόκκινο και μαύρο, τα πρωτόγονα χρώματα, να μας δελεάσει με τη νέα ναυαρχίδα των SATA Consumer SSD της, τον HyperX Savage.

   

   


  Το δείγμα που έφτασε στα χέρια μας έχει χωρητικότητα 240GB και υπόσχεται άγριες ταχύτητες. Ακολουθήστε μας για να δούμε μαζί τι συμβαίνει στην πράξη. Αν τολμάτε.

   

  Από τη συσκευασία μέχρι το πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε

   

  Ο HyperX Savage 240GB έρχεται σε μια πολυτελή συσκευασία από ιλουστρασιόν χαρτόνι. Μάλιστα το δείγμα μας είναι η πλούσια έκδοση με τα έξτρα αξεσουάρ και έτσι η συσκευασία του είναι μεγαλύτερη σε ύψος από αυτήν της απλής έκδοσης.

   

  Στο εμπρός μέρος βλέπουμε τη φωτογραφία του HyperX Savage 240GB σε ένα άγριο φόντο, ενώ πάνω δεξιά αναφέρεται η χωρητικότητα και εντυπωσιακές επιδόσεις στο ATTO (συμπιέσιμα δεδομένα). Κάτω αριστερά αναγράφεται η διάρκεια της εγγύησης που είναι τρία χρόνια.

   

  Το πίσω μέρος αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς περιέχεται στη συσκευασία.

   

   

  01

  02


  Η HyperX επέλεξε να συνδυάσει την αγριότητα του προϊόντος της με την πολυτέλεια και έτσι η συσκευασία ανοίγει σε στυλ κασετίνας και αντικρίζουμε τον HyperX Savage 240GB προστατευμένο σε πολυτελές ποιοτικό αφρολέξ.

   

   

  03

  04


  Ανασηκώνοντας το αφρολέξ από την ειδική λαβή αποκτούμε πρόσβαση στα παρελκόμενα του πακέτου που είναι πολλά! υπάρχει μετατροπέας 2,5" σε 3,5", μετατροπέας πάχους από 7 σε 9,5 χιλιοστά, στυλό-κατσαβίδι, καλώδιο SATA, βίδες, κωδικός ενεργοποίησης για το Acronis True Image HD, ένα αυτοκόλλητο HyperX και μία εξωτερική θήκη δίσκου 2,5".

   

   

  05


  H θήκη είναι φτιαγμένη από ποιοτικό πλαστικό και είναι tool-less. Ανοίγει και κλείνει με ειδικό διακόπτη στο εμπρός μέρος της ενώ στο πίσω φέρει υποδοχή βύσματος USB 3.0 και ενδεικτικό LED.

   

  Στο εσωτερικό της κρύβεται ακόμη και το USB καλώδιο που θα χρειαστείτε για τη σύνδεσή της. Συγχαρητήρια στην HyperX για την πληρότητα του πακέτου.

   

   

  06

  07

   

  08


  Και περνάμε στον ίδιο τον SSD. Η κατασκευή είναι πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας και ενώ η ομορφιά είναι σίγουρα θέμα προσωπικού γούστου, σίγουρα πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και προσεγμένο drive.

   

  Στο πίσω μέρος φέρει αυτοκόλλητο με τα βασικά χαρακτηριστικά και τις πιστοποιήσεις του. 4 βίδες κρατάνε το κέλυφος κλειστό, μία εκ των οποίων καλύπτεται από αυτοκόλλητο ασφαλείας.

   

   

  09

  10


  Το αυτοκόλλητο ξεκαθαρίζει ότι αν αφαιρεθεί χάνεται η εγγύηση, ενώ οι βίδες είναι torx με καρφάκι στη μέση που απαιτούν ειδικό κατσαβίδι.

   

   

  11

  12


  Φυσικά εμείς το έχουμε στην ειδική εργαλειοθήκη μας οπότε ορίστε ο εσωτερικός κόσμος του μαυρο-κόκκινου HyperX Savage 240GB που είναι τελικά μαύρος-μπλε.

   

   

  13


  Η πλακέτα είναι πολύ καλής κατασκευής και στην πλευρά που βλέπουμε περιλαμβάνει 8 NAND chips, 1 Cache Memory chip και τον Controller, καθώς και voltage regulators και δευτερεύοντα στοιχεία.

   

  Ο Controller είναι καλυμμένος από θερμοαγώγιμο pad που τον φέρνει σε επαφή με το κέλυφος του drive το οποίο λειτουργεί ως ψύκτρα.

   

   

  14

  15


  Αφαιρούμε και το pad και...

   

   

  16


  ...βλέπουμε ότι ο controller είναι ένα νέο μοντέλο της Phison το Phison PS3110-S10. Η Phison μας έχει συνηθίσει σε οικονομικούς controllers που χρησιμοποιούνται σε μέσης κατηγορίας drives. Ο συγκεκριμένος όμως φέρει 4 πυρήνες και 8 κανάλια και υπόσχεται υψηλές επιδόσεις που φτάνουν έως και 100.000 IOPS. Ο controller είναι πλήρης χαρακτηριστικών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δυνατότητες AES-256, Opal-TCG, End-to-End Data Path Protection (ETEP), SmartECC™, SmartRefresh™, SmartFlush™, GuaranteedFlush™ και DEVSLP.

   

  Οι NAND που χρησιμοποιεί ο HyperX Savage 240GB έχουν το λογότυπο της Kingston και τον κωδικό FD16B08UCT1-AF και πρόκειται για MLC NAND chips με χωρητικότητα 16GB έκαστο.

   

   

  17

  18


  Η Cache του drive παρέχεται από ένα chip DDR3 Nanya NT5CC128M16FP, χωρητικότητας 256MB και χρονισμένο στα 1600MHZ, με main latencies 11-11-11.

   

  Η άλλη πλευρά του PCB έχει άλλα 8 NAND chips χωρίς επιπλέον cache. Η συνολική χωρητικότητα NAND του HyperX Savage 240GB είναι λοιπόν 16 x 16GB = 256GB εκ των οποίων 240GB είναι διαθέσιμα στο χρήστη (πριν το format) και τα υπόλοιπα 16GB χρησιμοποιούνται για over provisioning. H συνολική cache είναι 256MB.

   

   

  19

  20


  Πάμε τώρα στην επόμενη σελίδα για να δούμε τι αποφέρει όλη αυτή η τεχνολογία σε επιδόσεις.

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Και τι υποτίθεται πώς κάνει αυτό το πράμα;

   

  Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά του HyperX Savage 240GB.

   

   

  gallery_33152_957_54141.png


  Όπως βλέπετε ο HyperX Savage 240GB έχει αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, εντυπωσιακή αξιοπιστία που φτάνει τα 306TB εγγραφών, άγριες ταχύτητες που αγγίζουν τα όρια του πρωτοκόλλου SATA 3 και τα καλύπτει όλα αυτά με 3 χρόνια εγγύησης. Αν και θα προτιμούσαμε 5 χρόνια, όπως συνηθίζεται για τα μεγάλα μοντέλα των εταιριών, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του πίνακα είναι σίγουρα εντυπωσιακά.

   

  Στην επόμενη σελίδα θα αναλύσουμε τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε κατά τη δοκιμασία του HyperX Savage 240GB.

   

  Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία - Για να δούμε, με τι και πώς το κάνουμε;

   

   

  gallery_33152_955_9833.png


  Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.

   

  Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz, ενώ παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.

   

  Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

   

  Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.

   

   

  gallery_33152_955_243935.jpg


  Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τον HyperX Savage 240GB χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

   

  1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.

   

  2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.

   

  3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.

   

  4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.

   

  Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι (με αλφαβητική σειρά), ο AMD R7 240GB, o Corsair Force LX 256GB,ο HyperX Predator 480GB, ο Kingston SSDNow KC300 240GB,o Kingston SSDNow V310 960GB, ο OCZ ARC 100 240GB, οι OCZ Vector 180 480GB και OCZ Vector 180 960GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο Samsung 850 Pro 256GB, και φυσικά, ο πρωταγωνιστής μας, HyperX Savage 240GB.

   

  Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!

   

  Synthetic Benchmarks σε κενό δίσκο - Ξεκινάμε χαλαρά

   

  Ξεκινάμε λοιπόν τις μετρήσεις μας χρησιμοποιώντας καταξιωμένα συνθετικά benchmarks στον HyperX Savage 240GB ενώ αυτός είναι κενός και τοποθετημένος ως 2ος δίσκος στο σύστημα δοκιμών. Αυτό το στήσιμο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για το δίσκο ώστε να αποδώσει τις μέγιστες επιδόσεις του, τις οποίες φυσικά δεν πρόκειται να δούμε σε πραγματική χρήση. Είναι δηλαδή ένα ιδανικό σενάριο για να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει το drive.

   

  Η αρχή θα γίνει με το HD Tune Pro 5.50 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει ο HyperX Savage 240GB απέναντι στους ανταγωνιστές του:

   

  Στις δοκιμασίες αναγνώσεων βλέπουμε τον HyperX Savage 240GB να έχει αρκετά ήμερες επιδόσεις πετυχαίνοντας μάλιστα αρνητικό ρεκόρ στο 1MB που συμπαρασύρει και το Random.

   

   

  gallery_33152_957_18168.png


  Στις δοκιμασίες των εγγραφών, παρατηρούμε και πάλι χαμηλές επιδόσεις στα μικρά αρχεία αλλά τις καλύτερες επιδόσεις που έχουμε πάρει από SATA δίσκο στο 1MB και σχεδόν τις καλύτερες στο Random.

   

   

  gallery_33152_957_115856.png


  Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 4.50. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλό σκορ είναι καλύτερο.

   

  Στο Average Read Access ο HyperX Savage 240GB έχει αρκετά μεγάλο latency που τον κατατάσσει στην προ-τελευταία θέση.

   

   

  gallery_33152_957_62189.png


  Στο Average Write Access βλέπουμε όπως και πριν καλύτερες επιδόσεις και μια μέτρια κατάταξη.

   

   

  gallery_33152_957_11423.png


  Και περνάμε τώρα στις δοκιμασίες ταχύτητας ξεκινώντας με το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.7.4739.38088.

   

  Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο HyperX Savage 240GB εντυπωσιάζει πραγματικά με τις επιδόσεις του ερχόμενος πρώτος μεταξύ των SATA drives και ξεπερνώντας ακόμη και τον Kingston HyperX Predator 480GB στη δοκιμασία 4K με ένα εντυπωσιακό 48,51MB/s!

   

   

  gallery_33152_957_19408.png


  Στις δοκιμασίες εγγραφών, οι επιδόσεις του στα 4K μετριάζονται αλλά παίρνει τη SATA πρωτιά στις σειριακές εγγραφές και στις εγγραφές 4Κ-64Thrd ξεπερνάει ακόμη και τον M.2 αδελφό του.

   

   

  gallery_33152_957_17985.png


  Στις δοκιμασίες αντιγραφής που είναι μίξη ανάγνωσης και εγγραφής, οι επιδόσεις του HyperX Savage 240GB είναι άνω του μετρίου αλλά όχι κορυφαίος.

   

   

  gallery_33152_957_83955.png


  Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 3.03b x64.

   

  Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο HyperX Savage 240GB έχει καλές άλλα όχι κορυφαίες επιδόσεις.

   

   

  gallery_33152_957_93177.png


  Αντιθέτως στις δοκιμασίες εγγραφής τα πηγαίνει πολύ καλύτερα αποσπώντας άνετα την πρώτη θέση μεταξύ των SATA drives.

   

   

  gallery_33152_957_101250.png


  Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0., όπου ο HyperX Savage 240GB παίρνει την τρίτη θέση μεταξύ των SATA drives έχοντας τη δεύτερη θέση στις εγγραφές και την τρίτη στις αναγνώσεις.

   

   

  gallery_33152_957_29284.png


  Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.

   

  Εδώ ο HyperX Savage 240GB δεν τα πάει καθόλου καλά για high end drive έχοντας επιδόσεις κάτω του μετρίου.

   

   

  gallery_33152_957_42044.png


  Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.

   

  Και σε αυτή τη δοκιμή ο HyperX Savage 240GB είναι ανάμεσα στα πιο αργά drives.

   

   

  gallery_33152_957_53036.png


  Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά δοκιμών με το πλέον σύγχρονο PCMark 8, όπου τα αποτελέσματα είναι σε δευτερόλεπτα και το μικρότερο είναι και καλύτερο.

   

  Και εδώ ο HyperX Savage 240GB τα πάει όπως και στις προηγούμενες δοκιμασίες της εταιρίας.

   

   

  gallery_33152_957_85964.png


  Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο με τις εντυπώσεις για τον HyperX Savage 240GB να είναι ανάμικτες. Σε κάποια benchmarks ήταν κορυφαίος και επέδειξε άγριες ταχύτητες ενώ σε άλλα ήταν κάτω του μετρίου.

   

  Πάμε να δούμε τι γίνεται αν τρέξουμε τα ίδια benchmarks ενώ στο drive υπάρχει εγκατεστημένο και το λειτουργικό σύστημα.

   

  Synthetic Benchmarks σε δίσκο συστήματος - Δυσκολεύει το πράμα

   

  Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.

   

  Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.50 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.

   

  Η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος δυσκόλεψε όλα τα drives, μαζί και τον HyperX Savage 240GB που διατήρησε την τελευταία θέση στη δοκιμή.

   

   

  gallery_33152_957_89811.png


  Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 4.50, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.

   

  Εδώ ο HyperX Savage 240GB έχει σταθερό αλλά σχετικά υψηλό latency που πάντως δεν έχει spikes όπως συμβαίνει σε κάποια άλλα drives.

   

   

  gallery_33152_957_16576.png


  Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.7.4739.38088, όπου ο HyperX Savage 240GB έχει και με το λειτουργικό κορυφαίες επιδόσεις για SATA drive.

   

   

  gallery_33152_957_53169.png


  Το ίδιο κάνει και στις δοκιμασίες των εγγραφών.

   

   

  gallery_33152_957_79094.png


  Ενώ στις δοκιμασίες αντιγραφών έχει και πάλι μέτριες επιδόσεις.

   

   

  gallery_33152_957_88386.png


  Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 3.03b x64, όπου η ύπαρξη του λειτουργικού δεν άλλαξε ουσιωδώς τα πράγματα.

   

   

  gallery_33152_957_65429.png

   

  gallery_33152_957_13911.png


  Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0., όπου και πάλι είχαμε αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά που είδαμε σε άδειο drive.

   

   

  gallery_33152_957_37.png


  Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.

   

  Στα PC Mark 05, PCMark 7 και PCMark8 η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος δεν είχε ιδιαίτερες επιδράσεις και τα αποτελέσματα που πήραμε, είναι ουσιαστικά τα ίδια με πριν. Αν δε μας πιστεύετε, σας τα παραθέτουμε.

   

   

  gallery_33152_957_106513.png

   

  gallery_33152_957_148170.png

   

  gallery_33152_957_110092.png


  Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.

   

  Εδώ ο HyperX Savage 240GB πέτυχε την 4η θέση ανάμεσα στα 10 SATA drives.

   

   

  gallery_33152_957_13294.png


  Κάπως έτσι τελειώνουν και τα συνθετικά benchmarks σε SSD συστήματος. Ο HyperX Savage 240GB εξακολουθεί να δίνει ανάμικτα και ακραία αποτελέσματα.

   

  Για να δούμε πώς θα τα πάει στην επόμενη σελίδα, στις δοκιμασίες αντοχής του IOMeter.

   

  IOMeter - Το ζορίζουμε, αντέχει;

   

  Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.

   

  Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών.

   

  Εδώ ο HyperX Savage 240GB δείχνει να ξεκινάει τις εγγραφές περίπου στις 33000 IOPS, πολύ κάτω από τις διαφημιζόμενες επιδόσεις του. Κρατάει τις επιδόσεις αυτές για περίπου 40 λεπτά, που δεν είναι καθόλου άσχημο, και κατόπιν έχει μια απότομη πτώση για να ακολουθήσει μια σταδιακή πτώση έως το steady state.

   

   

  gallery_33152_957_69679.png


  Ακολουθεί ένα διάγραμμα των δύο τελευταίων ωρών της δοκιμασίας όπου φαίνεται καθαρά η επίδοση των drives σε steady state.

   

  Βλέπουμε ότι ο HyperX Savage 240GB δεν καταφέρνει να κρατήσει ένα steady state με ταχύτητες ανάλογες της θέσης που κατέχει στη σειρά SSD της HyperX.

   

   

  gallery_33152_957_40508.png


  Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.

   

   

  gallery_33152_957_51772.png


  Και σε αυτή τη δοκιμασία, ο HyperX Savage 240GB δεν τα πάει καλά.

   

  Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.

   

  Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.

   

  Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;

   

   


  Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Μα θα μας πείτε, δεν το κάναμε αυτό με το BootTimer; Το BootTimer μετράει όπως είπαμε το χρόνο από το φόρτωμα του kernel μέχρι να είναι έτοιμο το desktop για χρήση. Τα Windows όμως καταγράφουν στον event viewer το συνολικό χρόνο για την εκκίνηση των Windows, μέχρι να έχουν φορτωθεί όλες οι υπηρεσίες. Όπως είναι λογικό, αυτός ο χρόνος είναι αρκετά μεγαλύτερος και συγκεκριμένα o HyperX Savage 240GB έχει τον 2ο χειρότερο χρόνο που έχουμε καταγράψει έως τώρα.

   

   

  gallery_33152_957_38666.png


  Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.

   

  Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τον HyperX Savage 240GB να αποκαλύπτει αρκετές αδυναμίες. Η σημαντικότερη είναι στην αντιγραφή των μικρών αρχείων 4K όπου έχει πραγματικά πολύ κακές επιδόσεις. Αλλά και στις υπόλοιπες αντιγραφές οι επιδόσεις του είναι κάτω του μετρίου.

   

   

  gallery_33152_957_107958.png


  Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store" όπου ο HyperX Savage 240GB να παίρνει τη 2η θέση μεταξύ των SATA drives...

   

   

  gallery_33152_957_84746.png


  ...και κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013.
  Και εδώ φαίνεται ότι ο HyperX Savage 240GB δεν πάει καλά, έχοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση που έχουμε καταγράψει.

   

   

  gallery_33152_957_65176.png


  Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου ο HyperX Savage 240GB έχει την προτελευταία ταχύτητα μεταξύ των drives που δοκιμάσαμε.

   

   

  gallery_33152_957_59470.png


  Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CS6 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop. Εδώ ο HyperX Savage 240GB έχει επιδόσεις κάτω του μετρίου.

   

   

  gallery_33152_957_61623.png


  Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word.

   

  Σε αυτή τη δοκιμασία ο HyperX Savage 240GB είχε τη χειρότερη επίδοση που έχουμε δει, όντας πιο αργός από πολύ οικονομικότερα drives.

   

   

  gallery_33152_957_37682.png


  Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013, όπου ο HyperX Savage 240GB τα πήγε καλά, με την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των SATA drives.

   

   

  gallery_33152_957_38198.png


  Κάπως έτσι τελειώνουν και οι πραγματικές δοκιμασίες. Το τελευταίο διάγραμμα καταγράφει το συνολικό χρόνο αυτών των δοκιμασιών όπου όπως μας είχαν προϊδεάσει οι επί μέρους δοκιμές, ο HyperX Savage 240GB έχει ένα συνολικό χρόνο που τον κατατάσσει στην 5η θέση μεταξύ των 10 SATA drives. Μια μέτρια θέση που δεν αντιστοιχεί στις θεωρητικές του δυνατότητες.

   

   

  gallery_33152_957_24789.png


  Ας πάμε λοιπόν στην επόμενη σελίδα, του απολογισμού, για να δούμε πώς τα πήγε συνολικά ο άγριος της HyperX.

   

  Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα

   

  Φτάσαμε στον απολογισμό. Και ο HyperX Savage 240GB θυμίζει Dr. Jekyll και Mr. Hyde. Σε κάποιες δοκιμές ο άγριος, αχαλιναγώγητος χαρακτήρας του Mr. Hyde έφερνε το drive σε κορυφαίες θέσεις κατάταξης, ενώ σε άλλες το drive "ξεφούσκωνε" και εμφάνιζε τον συνεσταλμένο χαρακτήρα του Dr. Jekyll, αρκούμενο σε κάποια από τις τελευταίες θέσεις.

   

   

  gallery_33152_957_759237.jpg


  Τι να πούμε λοιπόν για τις συνολικές επιδόσεις του HyperX Savage 240GB; Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό που έχει τη μέγιστη βαρύτητα στις επιδόσεις, είναι οι δοκιμασίες Real Life, και αυτό θα συμβεί και εδώ. Οπότε οι επιδόσεις του HyperX Savage 240GB θα χαρακτηριστούν αντίστοιχες ενός budget drive και όχι της θέσης που του έχει δώσει η HyperX στην κατάταξή της. Η κατανομή των επιδόσεων του HyperX Savage 240GB και οι 4 πυρήνες του controller αφήνουν ελπίδες βελτιώσεων με κάποια αναβάθμιση του Firmware, αλλά προς το παρόν εμείς θα βαθμολογήσουμε την τρέχουσα κατάσταση.

   

  Με τιμή που ξεκινάει στην Ελληνική αγορά από τα 110 ευρώ για την απλή έκδοση και τα 131,30 ευρώ για το πλούσιο Upgrade Bundle Kit που σας παρουσιάσαμε, δε θα λέγαμε ότι ανήκει στα οικονομικά drives αλλά ούτε και στα πολύ ακριβά. Αν οι επιδόσεις που επέδειξε σε κάποια από τα συνθετικά benchmarks είχαν εμφανιστεί και στις δοκιμασίες Real Life, τότε η τιμή του θα ήταν πολύ καλή. Δεν εμφανίστηκαν όμως και έτσι η βαθμολογίας απόδοσης προς τιμή θα είναι μέτρια.

   

  Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, την εμφάνιση, την πληρότητα του πακέτου, την αντοχή σε εγγραφές και το παρεχόμενο migration software, το drive είναι πολύ καλό και αυτό έχει τη σημασία του.

   

  Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του HyperX Savage 240GB:

   

  gallery_33152_912_5046.png
  Πλεονεκτήματα
  + Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
  + Πλήρες πακέτο χαρακτηριστικών του Controller
  + Μεγάλη θεωρητική αντοχή σε εγγραφές
  + Εμφάνιση
  + Πλήρες πακέτο αξεσουάρ
  + Πολύ καλό Migration Software (Acronis True Image HD)

   

  gallery_33152_912_9142.png
  Μειονεκτήματα
  - Επιδόσεις
  - Τιμή
  - Απουσία διαχειριστικού λογισμικού

   


  Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του HyperX Savage 240GB είναι:

   

   
  00
  Loading.
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την HyperX για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.


  gallery_33152_957_2507.jpg
  Πολύμερος Αχανιώτης 29/6/2015

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9
  ΧρηστικότηταSelect
  ΠοιότηταSelect
  Επιδόσεις6
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή7.50
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  Σχόλια χρηστών

  Recommended Comments

  Δεν υπάρχουν σχόλια προς προβολή  Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

  Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

  Δημιουργία λογαριασμού

  Σύνδεθείτε

  Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Είσοδος

×

Important Information

By using this site, you agree to our Όροι Χρήσης.