Jump to content



  • Kingston XS2000 2TB External SSD Review


     Εισαγωγή

     

    Οι εξωτερικές μονάδες SSD γίνονται όλο και πιο mainstream με τις ταχύτητες που υπόσχονται οι κατασκευαστές να εκμεταλλεύονται πλέον στο έπακρο τα υπάρχοντα πρωτόκολλα μεταφοράς. Ένας τέτοιος SSD είναι και XS2000 της Kingston με χωρητικότητα 2ΤΒ που έχουμε σήμερα στον πάγκο μας για review. Υπόσχεται έως 2000MB/s ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης μέσω του προτύπου USB 3.2 Gen 2x2 που υποστηρίζει. Η διαφορά του προτύπου Gen 2x2 από το "απλό" Gen 2 είναι στο οτι το πρώτο υλοποιείται αποκλειστικά μέσω της θύρας type C και κάνει χρήση και των τεσσάρων lanes (ακίδων) TX/RX που αυτή προσφέρει πετυχαίνοντας έτσι ταχύτητες διαμεταγωγής της τάξης των 20GB/s, διπλάσιες δηλαδή από αυτές που μπορεί να πετύχει το Gen 2 το οποίο χρησιμοποιεί μόνο 2 lanes όμως μπορεί να υλοποιηθεί και μέσω μιας θύρας USB A.

    Μη σας ζαλίζω όμως άλλο με ακίδες και πρότυπα, πάμε στο ζουμί της υπόθεσης! 

     

    large.IMG_5629_TheLabgr.jpg

     

     

     Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    Η συσκευασία του Kingston XS2000 είναι λιτή και προσεγμένη. Αποτελείται από ένα χαρτονένιο κουτί λευκού χρώματος την μπροστινή όψη του οποίου κοσμεί μια φωτογραφία του XS2000 ενώ στις υπόλοιπες πλευρές του κουτιού υπάρχουν βασικές πληροφορίες του προϊόντος.  

     

    large.IMG_5605_TheLabgr.jpg  large.IMG_5607_TheLabgr.jpg

     

    large.IMG_5610_TheLabgr.jpg  large.IMG_5611_TheLabgr.jpg

     

    large.IMG_5620_TheLabgr.jpg  large.IMG_5622_TheLabgr.jpg  large.IMG_5617_TheLabgr.jpg

     

    large.IMG_5627_TheLabgr.jpg

     

    Στο εσωτερικό του κουτιού, ο SSD  της Kingston είναι τοποθετημένος σε ένα πλαίσιο από διαφανές πλαστικό που τον προστατεύει από φθορές κατά τη μεταφορά. Επιπλέον, στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένα USB 3.2 Type-C καλώδιο. Το συνηθισμένο φυλλάδιο οδηγιών δεν υπάρχει ενώ το φύλλο εγγύησης είναι τυπωμένο στην εσωτερική πλευρά του κουτιού. Μια λύση για τον περιορισμό της συνοδευτικής χαρτούρας που δε τη βλέπουμε συχνά!

     

    large.IMG_5624_TheLabgr.jpg  large.IMG_5625_TheLabgr.jpg

     

     

     Τεχνικά χαρακτηριστικά

     

     Τα πλήρη χαρακτηριστικά του Kingston XS2000 σύμφωνα με την σελίδα του προϊόντος είναι τα ακόλουθα:

     

    Σύνδεση USB 3.2 Gen 2x2
    Ταχύτητες ανάγνωσης / εγγραφής   Up to 2,000MB/s read, 2,000MB/s write
    Ελεγκτής   SMI 2320 USB 3.2 Gen 2x2 
    Τύπος NAND 3D
    Διαθέσιμες χωρητικότητες 500GB, 1TB, 2TB, 4TB
    Διαστάσεις 69.54 x 32.58 x 13.5mm
    Βάρος 28.9g
    Υλικό περιβλήματος Μέταλλο, Πλαστικό
    Θερμοκρασία λειτουργίας 0°C~40°C
    Θερμοκρασία αποθήκευσης -20°C~85°C
    Εγγύηση 5ετής εγγύησης με δωρεάν τεχνική υποστήριξη 
    Συμβατότητα Windows® 11, 10, macOS (v.10.15.x +), Linux (v. 4.4.x +), Chrome OS™, Android™, gaming consoles

     

    Από τα χαρακτηριστικά ξεχωρίζουμε τις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης, τον ελεγκτή της Silicon Motion αλλά και την 5ετή εγγύηση που προσφέρει η Kingston. Ένα χαρακτηριστικό που κάποιος θα περίμενε να υπάρχει αλλά απουσιάζει είναι το hardware encryption το οποίο κάνει την εμφάνισή του στις προτάσεις του ανταγωνισμού ίδιας κατηγορίας τιμής έστω και αν πρόκειται κυρίως για drives με ονομαστικές ταχύτητες 10GBps. Μιας και αναφέραμε την τιμή, αξίζει να σημειωθεί το ότι οι διαθέσιμες χωρητικότητες είναι από 500GB ως και 4ΤΒ. Η έκδοση με τα 2ΤΒ που έχουμε στον πάγκο μας ξεκινάει από τα 178€ (0,09€/GB) τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος review.

     

    large.IMG_5707_TheLabgr.jpg

     

     

     Σχεδιασμός και κατασκευή

     

    Η μονάδα της Kingston έχει μοντέρνο πρακτικό σχεδιασμό. Το περίβλημα έχει ασημένιο χρώμα και στο πάνω/μπροστά μέρος του υπάρχει η επωνυμία του κατασκευαστή ενώ στην κάτω/πίσω πλευρά βρίσκεται η ετικέτα με τους σειριακούς αριθμούς και τις λοιπές πληροφορίες της συσκευής. Το σώμα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και πλαστικό, είναι συμπαγές και συναρμολογημένο άρτια χωρίς κάποια τριξίματα ή κενά στους αρμούς των μερών που το αποτελούν. Η θερμοκρασία του κατά την λειτουργία δεν προβληματίζει αν και σε βαριά benchmarks ζεσταίνεται αρκετά με την εσωτερική του θερμοκρασία να φτάνει τους 60°C περίπου. Ο "δίσκος" έχει διαστάσεις 69.54 x 32.58 x 13.5 χιλιοστά και βάρος μόλις 28,9 γραμμάρια. Η Kingston έχει πιάσει το νόημα με τους εξωτερικούς της και χάρη στην σχεδίασή της αυτοί έχουν σχεδόν το μισό μέγεθος από έναν συνηθισμένο εξωτερικό  SSD. Στο σώμα του XS2000 δεν υπάρχουν κάποια κουμπιά ή φωτάκια εκτός από το αναμενόμενο activity LED δίπλα στην θύρα USB-C το οποίο είναι μπλε χρώματος και αναβοσβήνει ανάλογα με την χρήση. Επίσης, η μονάδα της Kingston είναι IP55 certified κάτι που την κάνει ανθεκτική σε περιπτώσεις επαφής με νερό και σκόνη κάτι θετικό για μια συσκευή που μεταφέρεται συχνά. Βέβαια, με το μικρό μέγεθος και βάρος μπορεί εύκολα να ξεχαστεί σε τσέπη και να μπει σε πλυντήριο. Εκεί μάλλον θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο από το IP55.

    Τέλος, όπως είδαμε στις φωτογραφίες με τα περιεχόμενα της συσκευασίας, μαζί με τον δίσκο η Kingston μας δίνει και ένα λαστιχένιο sleeve μαύρου χρώματος το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στην μονάδα για επιπλέον προστασία από πτώσεις και γρατσουνιές χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η χρήση του.

     

    large.IMG_5640_TheLabgr.jpg  large.IMG_5645_TheLabgr.jpg

     

     

     Σύστημα δοκιμών και Μεθοδολογία

     

    Ένας SSD όμως δεν είναι μόνο οι διαστάσεις και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του. Αυτό που τον καθορίζει είναι οι επιδόσεις του και αυτές είναι που θα εξετάσουμε στις επόμενες ενότητες του review.

    Για να καταλάβουμε λοιπόν πως τα πάει με τα νούμερα ο XS2000 2ΤΒ τον δοκιμάσαμε στα πιο διαδεδομένα συνθετικά και μη benchmarks της πιάτσας. Πριν δούμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ας ρίξουμε μια ματιά στο σύστημα των δοκιμών το οποίο σε σχέση με το review του XS1000 έχει μια σημαντική προσθήκη. Όπως είδαμε και στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ο XS2000 υποστηρίζει το πρωτόκολλο USB 3.2 Gen 2x2, ενώ η μητρική του συστήματός μας υποστηρίζει "μόλις" το πιο αργό 3.2 Gen 2. Πιστοί λοιπόν στο δόγμα του Λάμπη, είπαμε να δοκιμάσουμε τον SSD της Kingston στις μέγιστες ταχύτητες που υποστηρίζει. Για αυτό προσθέσαμε στο σύστημά μας μια PCI Express x4 Gen 3.0 κάρτα επέκτασης η οποία υποστηρίζει το ταχύτερο πρωτόκολλο και φοράει έναν από τους ταχύτερους ελεγκτές που υπάρχουν, τον Asmedia ASM3242. Το κόστος της πλησιάζει αυτό του δίσκου αλλά είπαμε, τα μεγάλα παιδιά δε σταματούν να παίζουν, ποτέ!

    Κατά τα άλλα το σύστημά μας δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το review του XS1000 και αποτελείται από επεξεργαστή AMD 5800x3D πάνω σε μητρική ASUS ROG Strix B550-E Gaming και έχει 32GB DDR4 RAM της GSKILL η οποία τρέχει στα 3600ΜΗz. Το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο σε έναν SSD Μ.2 NVMe και συγκεκριμένα τον KC3000 1TB της Kingston, ο οποίος λειτουργεί σε PCI Express 4.0 mode.

     

    large.cpuz-1.jpg  large.cpuz-2.jpg

     

    large.cpuz-3.jpg  large.cpuz-4.jpg  large.cpuz-5.jpg

     

    Το λειτουργικό σύστημα στο οποίο έγιναν οι δοκιμές είναι τα Windows 11 Pro 22H2 με Os build 22621.2715 και Windows Feature Experience Pack 1000.22677.1000.0: 

     

    large.sysinfo1.jpg

     

    Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε το πως εμφανίζεται ο SSD στα Windows όταν τον συνδέουμε για πρώτη φορά. Είναι φορμαρισμένος σε σύστημα αρχείων exFAT, έχει διαθέσιμο χώρο 1,86ΤΒ και στην καρτέλα hardware των βλέπουμε ως Kingston XS2000 SCSI  Disk Device:

     

    large.windows_xs2000.jpg  large.windows_hwlist_xs2000.jpg

     

    Στο επόμενο screenshot βλέπουμε το πως εμφανίζεται ο XS2000 στο CrystalDiskInfo 9.2.1.:

     

    large.crystaldisk_info_xs2000.jpg

     

    Ο XS2000 είναι συμβατός με το λογισμικό της Kingston, τον Kingston SSD Manager ο οποίος επιτρέπει την προβολή των χαρακτηριστικών του SSD καθώς και την αναβάθμιση του υλικολογισμικού του. Το περιβάλλον του προγράμματος δεν είναι κάτι τρομερά συνταρακτικό αλλά κάνει την δουλειά του αν και στο αρχικό initialization σέρνεται αρκετά. Στην αριστερή πλευρά του παραθύρου του προγράμματος υπάρχει η λίστα με όλες τις μονάδες της Kingston που υποστηρίζει το πρόγραμμα ενώ στα δεξιά γίνεται η προβολή των πληροφοριών τους η οποία είναι οργανωμένη σε 3 καρτέλες. Η πρώτη (Frimware) χρησιμοποιείται για την ενημέρωση του υλικολογισμικού της επιλεγμένης μονάδας, η δεύτερη (Health) την προβολή των αναλυτικών πληροφοριών για την υγεία της μονάδας ενώ στην τρίτη (Events) καρτέλα μπορούμε να δουμε ένα event log του προγράμματος.

    Στο κάτω μέρος του περιβάλλοντος του παραθύρου υπάρχουν 4 πλακίδια με πληροφορίες για την επιλεγμένη μονάδα SSD. Στο πρώτο υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάτμηση του δίσκου, στο δεύτερο μια επισκόπηση των χαρακτηριστικών υγείας όπως σφάλματα ή failiures, στο τρίτο πλακίδιο υπάρχουν οι πληροφορίες για την φθορά των στοιχείων της επιλεγμένης μονάδας SSD ενώ στο τελευταίο πλακίδιο υπάρχουν πληροφορίες για την θερμοκρασία και τις ώρες λειτουργίας της μονάδας.

    Η μονάδα μας δεν είχε κάποια διαθέσιμη αναβάθμιση όμως στο site της Kingston είδαμε οτι υπήρξαν ήδη 2 αναβαθμίσεις, κάτι θετικό μιας και η εταιρία φαίνεται να μην αφήνει τα προϊόντα της στην τύχη τους μετά την κυκλοφορία, αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο στη σημερινή αγορά.

     

    large.ssdmanager_xs2000.jpg

     

    Πριν περάσουμε στα αποτελέσματα των μετρήσεων θα θέλαμε να αναφερθούμε με συντομία στην μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αποκλειστεί κάποιο περιστασιακό ή/και τυχαίο overhead στο σύστημα δοκιμής. Τα τεστ έτρεξαν 3 φορές και για την παρουσίαση κρατήθηκε το μεσαίο από τα τρία αποτελέσματα τα οποία όμως είχαν πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους. Επίσης, ξανατρέξαμε και τα τεστ στον XS1000 συνδεδεμένο στην κάρτα επέκτασης έτσι ώστε να είναι πιο άμεσα συγκρίσιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Οι διαφορές με τον ελεγκτή της μητρικής ήταν μικρές ως ανύπαρκτες σε κάποια συνθετικά τεστ όπως το AIDA, το PCMark, το 3DMark κ.α. Σε ρεαλιστικά σενάρια όμως όπως το directory copy του DiskBench ο ASM3242 έδειξε τα δόντια ακόμα και με τον "αργό" XS1000.

    Η σύνδεση των δίσκων με το σύστημα της δοκιμής έγινε με το καλώδιο που ήρθε στη συσκευασία του XS2000 στο type C data port της κάρτας με τον ASM3242. Τέλος να σημειώσουμε πως και οι δύο SSD είναι φορμαρισμένοι σε exFAT σύστημα αρχείων με allocation unit size 512K το οποίο αν και τερατώδες έχει νόημα μιας και οι δίσκοι προορίζονται για μεγάλα αρχεία.

     

    Πάμε λοιπόν στις μετρήσεις!

     

     

     Επιδόσεις: PCMark 10

     

    Το PCMark 10 Storage Benchmark είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα benchmark τα οποία αντικατοπτρίζουν πραγματικές συνθήκες χρήσης. Κάθε δοκιμή ακολουθεί πραγματικά σενάρια εργασίας, όπως η εκκίνηση των Windows, το άνοιγμα του Photoshop και του Illustrator, η χρήση του Excel και του PowerPoint καθώς και η αντιγραφή μεγάλων και μικρών αρχείων. Εμείς τρέξαμε τα 3 βασικά τεστ του PCMark 10 που αφορούν τις μονάδες αποθήκευσης : τα Data Drive Benchmark, Quick System Drive Benchmark και Full System Drive Benchmark. (βλέπε εικόνες από αριστερά προς τα δεξιά)

     

    • Στο Data Drive Benchmark, ο XS2000 σημείωσε 1471 μονάδες με τα επί μέρους αποτελέσματα να είναι 225ΜΒ/s στο overall bandwidth και 109 μs στο overall access time.
    • Στο Quick System Drive Benchmark, ο SSD της Kingston σκόραρε 1225 μονάδες με τα επί μέρους αποτελέσματα να είναι 161ΜΒ/s στο bandwidth και 113 μs στο average access time.
    • Στο Full System Drive Benchmark, ο XS2000 έφτασε τις 1032 μονάδες ενώ σημείωσε 162ΜΒ/s στο overall bandwidth και 160 μs στο overall access time.

     

    large.pc_mark_data_drive_xs2000.jpg  large.pc_mark_quick_system_drive_xs2000.jpg  large.pc_mark_full_system_drive_xs2000.jpg

     

    Παρακάτω βλέπουμε συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα σε σχέση με τον XS1000:

     

    large.pcm_system_drive_xs2000.jpg  large.pcm_quick_system_xs2000.jpg  large.pcm_data_drive_xs2000.jpg

     

     

     Επιδόσεις: 3DMark Storage Benchmark

     

    Το 3DMark Storage Benchmark ελέγχει τις πραγματικές επιδόσεις των μονάδων αποθήκευσης σε συνθήκες φόρτωσης παιχνιδιών, την αποθήκευση προόδου, την εγκατάσταση παιχνιδιών καθώς και την ταυτόχρονη εγγραφή του footage του παιχνιδιού με προγράμματα όπως το OBS.

    Στο benchmark αυτό ο XS2000 της Kingston σημείωσε 1491 marks. Οι επί μέρους μετρήσεις φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

     

    large.3Dmark_xs2000.jpg

     

    Όπως και με το PCMark, ας δούμε πως τα πήγε σε σχέση με τον XS1000:

     

    large.3dm_total_xs2000.jpg  large.3dm_details_xs2000.jpg

     

     

     

     Επιδόσεις: Συνθετικά benchmarks

     

    AIDA 64 Disk Benchmark


    Ξεκινάμε τα συνθετικά μας benchmarks με κάτι παραδοσιακό: το AIDA64 Disk Benchmark  και συγκεκριμένα τα Write/Read tests τα οποία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των επιδόσεων των μονάδων SSD. Αυτές οι δοκιμές μετρούν τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής ενός SSD σε διάφορα μεγέθη δεδομένων, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη συνολική του απόδοση και τα πιθανά σημεία στα οποία υπάρχουν περιορισμοί υλικού.

    Στο Read Test Suite του AIDA 64 o XS2000 σημείωσε ταχύτητες ανάγνωσης της τάξης των 1900ΜΒ/s για το block size των 8ΜΒ ενώ το average read access ήταν  στα 0.04ms:

     

    large.aida_read_test_suite_xs2000_2.jpg

     

    Στο Linear Read Test ο SSD της Kingston σημείωσε μέση ταχύτητα ανάγνωσης 1896,3ΜΒ/s. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα:

     

    large.aida_linear_read_xs2000.jpg

     

    Στο πιο ζόρικο test του set, την γραμμική εγγραφή, ο XS2000 όπως είναι αναμενόμενο για τους SSD που χρησιμοποιούν συνδυασμό SLC/TLC μνημών παρουσίασε μείωση στην ταχύτητα εγγραφής.

    Όταν η εγγραφή είναι συνεχόμενη όπως στο test εξαντλείται η SLC cache της μονάδας με αποτέλεσμα η ταχύτητα εγγραφής να πέφτει στα επίπεδα της ταχύτητας της 3D TLC NAND που αποτελεί την "κύρια" μνήμη του δίσκου. Η ταχύτητα αυτή είναι 225ΜΒ/s περίπου και παραμένει εκεί για το υπόλοιπο της εγγραφής διαμορφώνοντας την μέση ταχύτητα εγγραφής στα 384ΜΒ ανά δευτερόλεπτο για την συνολική χωρητικότητα του δίσκου. Από το γράφημα του benchmark μπορούμε να συμπεράνουμε πως το μέγεθος της cache αυτής πρέπει να είναι το 10% του δίσκου, δηλαδή κάπου 190GB. Σημαντικά μικρότερη από αυτή του XS1000 μιας και εκεί εντοπίσαμε την cache αυτή να είναι  το 20% της χωρητικότητας ή 360GB περίπου.

     

    large.aida_write_consistency_xs2000_2.jpg

     

    Στα παρακάτω γραφήματα μπορούμε να δούμε συγκεντρωτικά τις διαφορές των 2 SSD στα βασικά τεστ του AIDA 64:

     

    large.aida_1.jpg  large.aida64linear_read_xs2000.jpg  large.aida64linear_write_xs2000.jpg

     

     

     

    ATTO Disk Benchmark

     

    Στο ATTO Disk Benchmark ο Kingston XS2000 2ΤΒ σημείωσε 1,75GΒ/s μέγιστη ταχύτητα εγγραφής και 1,93GB/s μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης. Συνολικά στις μετρήσεις συμπεριφέρθηκε ως εξής:

     

    large.atto_xs2000_3.jpg  large.atto_IOPS_xs2000_3.jpg

     

    AS SSD Benchmark

     

    Στο AS SSD Benchmark ο εξωτερικός της Kingston σημείωσε σε ανάγνωση και εγγραφή 1908ΜΒ/s και 1739MB/s αντίστοιχα ενώ στις υπόλοιπες μετρήσεις σημείωσε τα παρακάτω νούμερα: 

     

    large.as_ssd_mb_xs2000.jpg  large.as_ssd_iops_xs2000.jpg

     

    Στο Copy-Benchmark του ίδιου προγράμματος ο XS2000 έπιασε τα παρακάτω:

     

    large.as_ssd_copy_bench_xs2000.jpg

     

    Στο AS SSD Compression Benchmark έχουμε την ακόλουθη συμπεριφορά:

     

    large.as_ssd_compression_xs2000.jpg

     

     

    Και φυσικά η σύγκριση με τον XS1000 στο βασικό bench καθώς και στο Copy Benchmark:

     

    large.anvil_xs2000-2.jpg  large.asssd_copy_xs2000.jpg

     

    Anvil's Storage Utilities Benchmark

     

    Στο Anvil's Storage Utilities Benchmark ο XS2000 κατάφερε να σημειώσει συνολικό σκορ 7302 με τα επί μέρους σκορ ανάγνωσης και εγγραφής να είναι 3647 και 3654 αντίστοιχα. Συνολικά διαμορφώθηκε η ακόλουθη εικόνα:

     

    large.anvil_xs2000.jpg

     

    Παρακάτω βλέπουμε την σύγκριση με το μικρότερο αδερφάκι:

     

    large.anvil_xs2000-2.jpg

     

    CrystalDiskMark 8.04

     

    Eπόμενο benchmark το CrystalDiskMark. Για τα τεστ μας επιλέξαμε το peak performance profile ενώ από τα settings επιλέξαμε το NVMe SSD. Eδώ ο Kingston XS2000 σημείωσε 2059 ΜΒ/s σε ανάγνωση και 1862ΜΒ/s σε εγγραφή. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα του benchmark φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

     

    large.crystaldisk_bench_xs2000.jpg

     

    Παρακάτω βλέπουμε την σύγκριση των αποτελεσμάτων του XS2000 με αυτά του ΧS1000, πάνω στον Asmedia ASM3242:

     

    large.crystalmark_read_xs2000.jpg  large.crystalmark_write_xs2000.jpg

     

     

     Επιδόσεις: DiskBench v2.8.1.0

     

    Το τελικό benchmark που αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο την πραγματική χρήση είναι το DiskBench. Ενώ τα συνθετικά τεστ είναι καλά, κανένας από εμάς πραγματικά δεν χρησιμοποιεί τους δίσκους του για να εκτελέσει προγράμματα μέτρησης απόδοσης. Το DiskBench, λοιπόν, λειτουργεί ως "αντιγραφέας" αρχείων και φακέλων, παρέχοντας ενσωματωμένα στατιστικά μεταφοράς.

    Για την δοκιμή μας φτιάξαμε 2 ρεαλιστικά σενάρια. Στο πρώτο, όπως και στο review του XS1000 επιλέξαμε να μεταφέρουμε ένα steam library το οποίο όμως βάρυνε απ' την προηγούμενη φορά και πλέον "ζυγίζει" σχεδόν 460GB (να ναι καλά το Phantom Liberty) από τον KC3000 1TB του συστήματος των δοκιμών μας στον εξωτερικό SSD XS2000 2TB και πίσω, από τον εξωτερικό SSD στον δίσκο συστήματος. Στο δεύτερο σενάριο θα μεταφέρουμε έναν φάκελο με αρχεία φωτογραφίας και βίντεο μεγέθους 100GB, μεταξύ του εσωτερικού SSD και του XS2000.

    Το αν αξίζει ή όχι ο εξωτερικός SSD έναντι ενός HDD το εξετάσαμε στο προηγούμενο review, τώρα θα δουμε πόση διαφορά στην πράξη έχει ένας "γρήγορος" SSD με ονομαστική ταχύτητα 20GBps σε σχέση με έναν "αργό" 10άρη της ίδιας εταιρίας.

    Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τους φακέλους που χρησιμοποιήθηκαν για το benchmark. Ο ένας είναι 459GB, με 100.997 αρχεία σε 3676 φακέλους. Ο φάκελος με τα παιχνίδια του Steam είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό benchmark γιατί περιλαμβάνει πληθώρα αρχείων με κάποια να είναι μερικά byte, ενώ κάποια φτάνουν να ζυγίζουν μερικές δεκάδες GB και είναι όπως ήδη έχουμε πει ένα συνηθισμένο σενάριο χρήσης των εξωτερικών μονάδων αποθήκευσης. 

    Ο δεύτερος φάκελος είναι αρκετά μικρότερος και ζυγίζει 100GB. Περιέχει 3683 αρχεία MP4 και CR3 σε έναν φάκελο. Με τις αναλύσεις των σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών και ειδικά αν φωτογραφίζουμε σε RAW τα 100GB είναι απόλυτα λογικό μέγεθος για τις φωτογραφίες ενός σχετικά σύντομου session επομένως είναι ένα σενάριο που πολλοί συναντούν στην καθημερινότητά τους.

     

    large.steam_folder_xs2000.jpg  large.winfolder2_xs2000.jpg

     

    Και πάμε στα αποτελέσματα για το steam library. Στα αριστερά βλέπουμε τις μετρήσεις αντιγραφής από τον δίσκο συστήματος τον XS2000, η εγγραφή ουσιαστικά η οποία κράτησε 2144393ms ή 35 λεπτά περίπου και έγινε με μέση ταχύτητα μεταφοράς 219,345 ΜΒ/s ενώ στα δεξιά είναι τα αποτελέσματα αντιγραφής από τον XS2000 στον KC3000, η ανάγνωση δηλαδή η οποία κράτησε 466679ms ή 7 λεπτά περίπου και έγινε με μέση ταχύτητα μεταφοράς 1007,893 ΜΒ/s.

     

    large.disk_bench_write_xs2000.jpg  large.disk_bench_read_xs2000.jpg

     

    Στην μεταφορά του φακέλου με τις φωτογραφίες και τα βίντεο ο XS2000 σημείωσε ταχύτητα εγγραφής 866ΜΒ/s και ταχύτητα ανάγνωσης 1508ΜΒ/s. Ο χρόνος που χρειάστηκε για την μεταφορά από τον δίσκο συστήματος στον εξωτερικό SSD ήταν 119253ms ή περίπου 2 λεπτά ενώ από το offload από τον εξωτερικό στον δίσκο του συστήματος χρειάστηκε 68501ms, περίπου 1 λεπτό. 

     

    large.canon_disk_bench_write_xs2000.jpg  large.canon_disk_bench_read_xs2000.jpg

     

    Κλείνουμε τις μετρήσεις μας την σύγκριση του XS2000 με τον ΧS1000 στα παραπάνω σενάρια χρήσης. Στο σενάριο με την μεταφορά του steam library o XS1000 είναι κατά πολύ ταχύτερος του XS2000, επαναλάβαμε αρκετές φορές την μέτρηση και δεν άλλαξε κάτι. Η τόσο μεγάλη διαφορά οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην μεγαλύτερη διαθέσιμη cache του XS1000 η οποία κάνει την διαφορά σε εγγραφές τέτοιου τύπου.

     

    large.diskb1_xs2000.jpg  large.diskb2_xs2000.jpg

     

    Στο σενάριο με την μεταφορά του καταλόγου με τις φωτογραφίες ο XS2000 έδειξε για τι είναι ικανός. Η μεταφορά και το ταχύτατο offloading τέτοιου τύπου αρχείων φαίνεται να είναι το ιδανικό σενάριο χρήσης για αυτόν τον  SSD.

     

    large.diskb3_xs2000.jpg  large.diskb4_xs2000.jpg

     

     

     Συμπεράσματα

     

    Όπως και ο XS1000 έτσι και o XS2000 2TB της Kingston υπόσχεται να προσφέρει τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις και χωρητικότητα στο ελάχιστο δυνατό μέγεθος και βάρος προφέροντας όμως το κάτι παραπάνω με την πιστοποίηση IP55 και τις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης.  Αυτά στα χαρτιά. Τι έχουμε στην πράξη; Στην πράξη έχουμε έναν γρήγορο, ανθεκτικό και συμπαγή εξωτερικό SSD που μπορεί να εκμεταλλευτεί το πρότυπο USB 3.2 Gen 2x2. Όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα και το κυριότερο απ' αυτά βρίσκεται στην φύση του SSD αυτού. Ο λόγος φυσικά για την 3D NAND TLC η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη DRAM και την περιορισμένη cache μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περιορίσει σημαντικά την ταχύτητα εγγραφής. Ακόμα ένα μειονέκτημα που ίσως ενδιαφέρει κάποιους είναι και η έλλειψη του hardware encryption. Το χαρακτηριστικό αυτό υπάρχει σε προτάσεις του ανταγωνισμού με παρόμοιο κόστος οι περισσότερες από τις οποίες όμως δεν υποστηρίζουν το πρότυπο μεταφοράς των 20GBps. 

    Συνοψίζοντας, θεωρούμε πως ο XS2000 είναι μια αξιόλογη πρόταση που απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες οι οποίοι εργάζονται με μεγάλα αρχεία όπως είναι τα αρχεία βίντεο και φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης στη μεταφορά και το offloading των οποίων είναι που αξιοποιείται κυρίως το πρωτόκολλο USB 3.2 Gen 2x2 που υποστηρίζει ο XS2000.

     

    large.IMG_5741_TheLabgr.jpg

     

    Ας δούμε λοιπόν τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Kingston XS2000 που εντοπίσαμε στο σημερινό μας review:

     

     

    thumbs-up.png

     

     

    • Μικρές διαστάσεις
    • Χαμηλό βάρος
    • Καλή ποιότητα κατασκευής
    • Ανθεκτικό σε υγρασία και σκόνη
    • 5ετής εγγύηση

     

     

    thumbs-down.png

     

    • Η ταχύτητα πέφτει σε εκτενείς γραμμικές εγγραφές
    • Δεν υποστηρίζει HW encryption

     

     

     

     

    Με βάση τα παραπάνω, η βαθμολογία του Kingston XS2000 2ΤΒ είναι: 

     

     
     
     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Kingston για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

    Kingston-Logo.png

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Cyber_Cookie
    Photographers: Cyber_Cookie
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:9
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:7
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:7
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 14

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.