Jump to content
 • Silverstone MS06 2.5" HDD/SSD Enclosure Review  Εισαγωγή

   

  Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε την ευκολία που παρέχει ένα εξωτερικό drive, ειδικά αυτά των 2,5" που δε χρειάζονται τροφοδοτικό αλλά αρκούνται στο ρεύμα που λαμβάνουν από την USB θύρα στην οποία συνδέονται, και έτσι με ένα drive και ένα καλώδιο έχουμε σε αρκετά φορητή μορφή κάτι με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από το μέσο USB Flash Drive.

   

  Από την άλλη μεριά, δεν είναι και ό,τι βολικότερο ή και ομορφότερο να γεμίζεις το γραφείο σου με επιπλέον καλώδια και συσκευές, ειδικά σε μόνιμη βάση. Η Silverstone έρχεται να δώσει τη λύση με το Silverstone MS06 το οποίο δεν είναι παρά μια ποιοτική USB 3.0 θήκη για drive 2,5" συνοδευόμενη από ασορτί docking station που καταλαμβάνει μια θέση 3,5" στο κουτί του desktop σας.

   

   

  ms06 34


  Μια τέτοια συσκευή έχει πολλά σημεία που πρέπει να προσέξει η εταιρεία κατά την κατασκευή, αλλά το βασικότερο είναι σίγουρα οι επιδόσεις, μιας και είναι μεγάλη η πιθανότητα να τοποθετηθεί στη θήκη αυτή, κάποιος SSD ο οποίος θα αναζητά δυνατότητες να δείξει τις δυνάμεις του.

   

  Πάμε να δούμε λοιπόν αν η Silverstone πέτυχε τη συνταγή με την MS06.


  Από τη συσκευασία μέχρι το περιεχόμενο - Τι ακριβώς αγοράζουμε

   

  Η συσκευασία της Silverstone MS06 αποτελείτε από γκρι ιλουστρασιόν χαρτόνι και εκτός από το όνομα και εικόνες της συσκευής, φέρει και τα βασικά features και specifications.

   

   

  IMG 1626

  IMG 1627


  Το χαρτόνι είναι αρκετά στιβαρό και σε συνδυασμό με τα δύο μεγάλα κομμάτια αφρολέξ που περιέχει, μπορεί να προστατεύσει το περιεχόμενο από σχεδόν κάθε λογής κακουχίες.

   

  Εκτός από το προστατευτικό αφρολέξ, η συσκευασία περιλαμβάνει ένα Micro-USB 3.0 καλώδιο για τη σύνδεση της συσκευής στον υπολογιστή σας, ένα εγχειρίδιο χρήσης, ένα σακουλάκι με τέσσερις βίδες για τη στήριξη του docking station στο κουτί σας και ένα μικρό κατσαβίδι για τις βίδες της ίδιας της θήκης καθώς και μία επιπλέον από τις μικρές βίδες της θήκης, σε περίπτωση που χάσετε κάποια από τις τέσσερις που έχει πάνω της. Φυσικά, εκτός από όλα αυτά, περιλαμβάνει και την ίδια τη συσκευή, δηλαδή τη θήκη για το drive και το docking station

   

   

  IMG 1628

  IMG 1631


  Όπως βλέπετε, η σύνδεση του docking station στον εσωτερικό του υπολογιστή σας γίνεται με ένα εσωτερικό βύσμα USB 3.0. Συνεπώς για τη χρήση της Silverstone MS06 συνιστάται να έχετε κάποια σχετικά πρόσφατη μητρική που να διαθέτει τέτοια υποδοχή. Ως γνωστόν η υποδοχή αυτή αποδίδει δύο βύσματα USB 3.0. Έτσι, η Silverstone μη ούσα σπάταλη, χρησιμοποιεί το ένα για τη διασύνδεση του drive, ενώ το άλλο το βγάζει στην πρόσοψη του docking station. Ωραία λύση και έξυπνη.

   

  Η πρόσοψη του docking station ολοκληρώνεται από ένα πλήκτρο eject που αν το πατήσετε...

   

   

  IMG 1633

  IMG 1635


  ...εξέρχεται η θήκη του drive αρκετά για να την πιάσετε και να την τραβήξετε με το χέρι. Με την έξοδο της θήκης, ένα ελατήριο σπρώχνει ένα πορτάκι το οποίο κλείνει όμορφα το docking station ενώ στο χέρι σας μένει η κομψότατη θήκη η οποία αποτελείται από μονοκόμματο αλουμίνιο με πλαστικά καπάκια εμπρός και πίσω.

   

   

  IMG 1636

  IMG 1637


  Το σύνολο εκπέμπει ποιότητα υλικών και κατασκευής ενώ η εφαρμογή της θήκης στο docking station είναι άψογη.

   

   

  IMG 1638

  IMG 1640


  Η ίδια η θήκη έχει ποιοτική ματ βαφή ενώ τα πλαστικά καπάκια, ειδικά το μπροστινό είναι λεία και γυαλιστερά. Tο μπροστινό πλαστικό φέρει μόνο τις δύο μικρές βίδες που το συγκρατούν, ενώ το πίσω φέρει επιπλέον και την υποδοχή Micro-USB 3.0 και το LED λειτουργίας του drive. Καθώς το LED βρίσκεται πίσω και το docking station δε φέρει κάποιο ενδεικτικό LED, είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει ένδειξη λειτουργίας του drive όσο η θήκη είναι κουμπωμένη στο docking station, ενώ όταν είναι ελεύθερη και συνδεδεμένη σε κάποιον υπολογιστή απ' ευθείας με καλώδιο, τότε υπάρχει το προαναφερθέν LED, το οποίο, κλασικά, είναι πράσινο.

   

  Θα προτιμούσαμε μια υλοποίηση με το LED στο εμπρός μέρος της θήκης, για να είναι ορατό και όταν αυτή βρίσκεται συνδεδεμένη στο docking station και σίγουρα ένα λευκό ή έστω μπλε LED, αλλά η υλοποίηση που προτείνουμε θα είχε και κάποιες κατασκευαστικές δυσκολίες, όχι αξεπέραστες, αλλά που θα αύξαναν το κόστος παραγωγής και συνεπώς την τιμή.

   

   

  IMG 1641

  IMG 1642


  Αφαιρώντας τις τέσσερις μικρές βιδούλες με το παρεχόμενο κατσαβιδάκι αφαιρούνται και τα 2 πλαστικά από τις άκρες της αλουμινένιας θήκης. Το εμπρός είναι απλό και φέρει στο εσωτερικό του μαλακό αφρολέξ για να σφηνώνει το drive και να μην κουνιέται ή χτυπιέται μέσα στη θήκη. Το πίσω φέρει όλο το κύκλωμα της συσκευής.

   

   

  IMG 1643

  IMG 1644


  Η αλουμινένια θήκη είναι όπως σας είπαμε μονοκόμματη και φέρει στα δύο πλάγια του εσωτερικού της από δύο ραβδώσεις που αφ' ενός συγκρατούν από τα πλάγια το drive και αφ' ετέρου σχηματίζουν μεταξύ τους και στα άκρα τους τα πάσα στα οποία βιδώνουν οι τέσσερις μικρές βίδες.

   

  Το κύκλωμα συγκρατείται στο πίσω πλαστικό με δύο πλαστικούς οδηγούς στα άκρα του και ένα πλαστικό γατζάκι στη μέση που πιάνει πάνω στην υποδοχή Micro-USB 3.0.

   

   

  IMG 1645

  IMG 1649


  Η αφαίρεσή του είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί εργαλεία.

   

   

  IMG 1650

  IMG 1652


  Το κύκλωμα είναι απλό, επαρκώς ποιοτικό και...

   

   

  IMG 1654

  IMG 1650


  ...βασίζεται στον ελεγκτή της JMicron, JMS567. Πρόκειται για έναν ελεγκτή USB 3.0 to SATA 6Gb/s ο οποίος είναι φυσικά συμβατός και με USB 2.0 καθώς και SATA 3Gb/s και για τον οποίον μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

   

  Το εσωτερικό βύσμα που φέρει το κύκλωμα εφαρμόζει απ' ευθείας πάνω σε οποιοδήποτε SATA drive 2,5" παρέχοντας σύνδεση για μεταφορά δεδομένων και τροφοδοσία ταυτόχρονα.

   

   

  IMG 1655

  IMG 1657


  Επιστρατεύσαμε τον OCZ ARC 100 240GB με ενσωματωμένο ένα επιπλέον αυτοκόλλητο bracket που ανεβάζει το ύψος του σε 9mm για να δούμε αν χωράει όντως στην Silverstone MS06 και επιβεβαιώσαμε ότι όντως η θήκη χωράει drives με ύψος έως 9,5mm.

   

   

  IMG 1658

  IMG 1659


  Ας πάμε τώρα να δούμε σε τι δοκιμασίες θα υποβάλουμε τη Silverstone MS06.


  Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία

   

   

  gallery_33152_810_2166.png

  Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III και USB 3.0 ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις δοκιμασίες που χρειάζονται για να εκτιμήσουμε τις επιδόσεις του υπό δοκιμή προϊόντος.

   

  Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.

   

  Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το V650 της Cooler Master και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Asrock και την Cooler Master για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

   

  Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.

   

   

  gallery_33152_810_974566.jpg


  Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε το Silverstone MS06 χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

   

  1: Συνθετικά benchmarks σε συγκεκριμένο SSD εγκατεστημένο κατ' ευθείαν σε SATA 6Gb/s και κατόπιν εγκατεστημένο μέσα στο Silverstone MS06 καθώς και σε τρία διαφορετικά ανταγωνιστικά προϊόντα.

   

  2: Πραγματικές αντιγραφές αρχείων με τη χρήση του προγράμματος Fastcopy 2.11 κατά τις οποίες χρονομετρούνται οι αντιγραφές πέντε διαφορετικών τύπων αρχείων και σύγκρισή των χρόνων όλων των παραπάνω configurations.

   

  Τα USB 3.0 2,5" drive enclosures περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι το RaidSonic ICY BOX IB-273StU3, το Savio ST201U3-BK, το Technaxx Speedyhousing και φυσικά, ο πρωταγωνιστής μας, το Silverstone MS06.

   

  Η επιλογή SSD αντί μηχανικού drive έγινε για να δούμε τα όρια του κυκλώματος της Silverstone MS06.

   

  Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!


  Συνθετικά Benchmarks

   

  Ξεκινάμε με το Average Read Access του AIDA64 4.50 για να δούμε το latency που προσθέτει η θήκη στο drive. βλέπουμε ότι τα 0,02ms που έχει ο OCZ ARC 100 240GB σε απ ευθείας σύνδεση στη SATA 6Gb/s της μητρικής γίνονται 0,08 στη Silverstone MS06, που όμως είναι εντελώς αποδεκτό latency και σίγουρα το καλύτερο από τις 4 θήκες που δοκιμάσαμε.

   

   

  gallery_33152_843_51548.png


  Προχωράμε στις δοκιμασίες του AS SSD Benchmark 1.7.4739.38088.

   

  Στην ανάγνωση και την εγγραφή μοιράζεται από τρεις πρωτιές με τη θήκη της RaidSonic όμως είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής στη σειριακή ανάγνωση και εγγραφή, κάτι που θα είναι και το συνηθισμένο μενού για ένα εξωτερικό drive.

   

   

  gallery_33152_843_16707.png

   

  gallery_33152_843_37608.png


  Στις αντιγραφές τα πάει εξαιρετικά στο ISO αλλά τερματίζει τελευταία στο Game ενώ καταποντίζεται με κάτω των μισών επιδόσεων του ανταγωνισμού στο Program. Εδώ ξεκινάει να φαίνεται κάποια αδυναμία του ελεγκτή της JMicron η οποία όμως δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεάσει τη λειτουργία ενός εξωτερικού drive καθώς δεν έχει φανεί ακόμη ξεκάθαρα σε τι ακριβώς αφορά.

   

   

  gallery_33152_843_40713.png


  Συνεχίζουμε με το CrystalDiskMark 3.03b x64 το οποίο επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα του προηγούμενου τεστ. H Silverstone MS06 είναι εξαιρετική στις αναγνώσεις και εγγραφές αρχείων αλλά οι επιδόσεις της πέφτουν όταν τα αρχεία γίνονται πολύ μικρά.

   

  Βλέπουμε ότι οι επιδόσεις διατηρούνται ψηλά και στα αρχεία των 512Κ, που είναι αρκετά μικρά, αλλά πέφτουν ιδιαίτερα στα αρχεία των 4Κ, που ομολογουμένως δε συνηθίζεται να μεταφέρονται κατά κόρον σε εξωτερικά drives αλλά περισσότερο να εμφανίζονται σε drives λειτουργικού συστήματος.

   

   

  gallery_33152_843_28273.png

   

  gallery_33152_843_54860.png


  Ακολουθεί το Anvil's Storage Utilities 1.1.0, όπου η Silverstone MS06 παίρνει την καλύτερη βαθμολογία σε αναγνώσεις και εγγραφές.

   

   

  gallery_33152_843_10092.png


  Στην προσπάθεια να διευκρινίσουμε που ακριβώς έγκειται η αδυναμία που εντοπίσαμε νωρίτερα, τρέξαμε τις δοκιμασίες ανάγνωσης και εγγραφής του HD Tune Pro 5.50 για να δούμε πόσα IOPS μπορεί να περάσει ο ελεγκτής της Silverstone MS06. Τα αποτελέσματα τόσο στις αναγνώσεις όσο και στις εγγραφές δείχνουν πρωτιά της θήκης της σημερινής δοκιμής στα μεγαλύτερα αρχεία και μικρή πτώση σε αρχεία 4Κ ή μικρότερα στα οποία την πρωτιά παίρνει η θήκη της RaidSonic. Η πτώση όμως αυτή δε δικαιολογεί την αδυναμία που εντοπίστηκε νωρίτερα.

   

   

  gallery_33152_843_27053.png

   

  gallery_33152_843_55634.png


  Το μόνο που μας μένει είναι να το ψάξουμε στην επόμενη σελίδα, με τις πραγματικές αντιγραφές αρχείων.


  Πραγματικές αντιγραφές αρχείων

   

  Επιστρατεύσαμε τα πακέτα των αρχείων με τα οποία δοκιμάζουμε συνήθως τους SSD, μόνο που αυτή τη φορά τα χρησιμοποιήσαμε για αντιγραφή από και προς τη δοκιμαζόμενη θήκη. Φυσικά συμπεριλάβαμε και τις αντίστοιχες μετρήσεις με τον SSD κατ' ευθείαν πάνω στη SATA 6Gb/s για μέτρο σύγκρισης.

   

  Ξεκινάμε με τις αναγνώσεις και ήδη τον πιάσαμε τον ένοχο! Βλέπουμε την Silverstone MS06 να έχει παντού τον μικρότερο χρόνο, εκτός από τα πολλά και μικρά αρχεία όπου ο ελεγκτής της JMicron φαίνεται να πελαγώνει κυριολεκτικά και να δίνει τεράστιες καθυστερήσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

   

   

  gallery_33152_843_35607.png


  Προχωράμε με τις εγγραφές όπου το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο οδηγώντας την εγγραφή των 32000 μικρών αρχείων να χρειάζεται εικοσιοκταπλάσιο χρόνο για να πραγματοποιηθεί όταν ο SSD μας φιλοξενείται από τη θήκη της δοκιμής. Το ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην εγγραφή, φαίνεται και από το ότι, ακόμη και τα 1000 αρχεία της δοκιμής των JPG είναι αρκετά για να κάνουν την Silverstone MS06 να πάρει την τελευταία θέση, ενώ στο αντίστοιχο τεστ των αναγνώσεων είχε την πρώτη.

   

   

  gallery_33152_843_50925.png


  Νομίζω ότι οι δοκιμασίες πραγματικών αντιγραφών ξεκαθάρισαν το τοπίο και ανέδειξαν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του προϊόντος μας. Πάμε τώρα να δούμε τι συμπεράσματα θα βγάλουμε από όλα αυτά.


  Ο Απολογισμός

   

  Η Silverstone MS06 ξεκίνησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ποιοτικά υλικά και καλή κατασκευή έδωσαν ένα όμορφο και λειτουργικό σύνολο. Η μόνη παραφωνία της τοποθέτησης του ενδεικτικού LED στο πίσω μέρος της θήκης όπου ήταν αόρατο όταν η θήκη ήταν τοποθετημένη στο docking station δε φαινόταν ικανή να θεωρηθεί αξιοσημείωτη.

   

   

  ms06 04


  Οι δοκιμασίες των επιδόσεων ξεκίνησαν κι αυτές το ίδιο εντυπωσιακά και εκεί που φαινόταν ότι έχουμε ένα νικητή, σκάψαμε πολύ βαθιά και απελευθερώσαμε έναν αρχαίο τρόμο. Όχι, αυτοί ήταν οι νάνοι στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Εμείς απλά αναδείξαμε τη μία και μοναδική αδυναμία του ελεγκτή, αυτή του να χειριστεί πολλά και σχετικά μικρά αρχεία. Ενώ λοιπόν ο ελεγκτής της Silverstone MS06 είναι πολύ γρήγορος σε κάθε άλλη περίπτωση, μόλις δει πολλά αρχεία τρελαίνεται, μουλαρώνει και κυριολεκτικά σέρνεται. Το γιατί, κρύβεται κάπου όπου μόνο οι μηχανικοί της JMicron μπορούν να πάνε. Εμείς μπορούμε μόνο να το αναδείξουμε.

   

  Τώρα θα μου πείτε, χάλασε ο κόσμος; Εξαρτάται. Αν θέλετε να φυλάξετε και να μεταφέρετε τις High Definition ταινίες σας σε κάποιο εξωτερικό drive, η Silverstone MS06 είναι εξαιρετική. Αν θέλετε να μεταφέρετε μικρότερα αρχεία, πάλι εξαιρετική είναι. Αν όμως θελήσετε να μεταφέρετε πολύ μικρά αρχεία, τότε παύει να είναι εξαιρετική. Δεν είναι ούτε καν καλή. Είναι άθλια.

   

  Πώς να βαθμολογήσω τώρα ένα προϊόν που οι επιδόσεις του κυμαίνονται από εξαιρετικές έως άθλιες, ανάλογα με την περίπτωση; Θα έλεγα ότι σταθμίζοντας και το πόσο συχνά κάνει κανείς με αυτό το προϊόν τις διεργασίες στις οποίες τα πάει καλά και αυτές στις οποίες δεν τα πάει καλά, μάλλον θα πρέπει να το βαθμολογήσω σχετικά καλά.

   

  Εξ' άλλου η ποιότητα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του είναι σε πολύ καλά επίπεδα και η προτεινόμενη τιμή του στα 23,90 ευρώ δε μπορεί να θεωρηθεί υψηλή σχετικά με όσα προσφέρει. Οφείλουμε βέβαια να πούμε ότι η διαθεσιμότητα είναι μικρή και στην Ελλάδα ανύπαρκτη και δε μπορέσαμε να το βρούμε σε κάποιο ευρωπαϊκό κατάστημα κάτω από 33 ευρώ αλλά θεωρούμε ότι με την αύξηση της διαθεσιμότητας η τιμή θα εξομαλυνθεί και θα έρθει στα πλαίσια της προτεινόμενης.

   

  Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Silverstone MS06:

   

  Πλεονεκτήματα
  + Ποιοτικά υλικά
  + Ποιοτική κατασκευή
  + Δύο σε ένα, φορητή θήκη και docking station
  + Πολύ καλές επιδόσεις στις περισσότερες δοκιμασίες
  + Συμβατότητα με όλα τα πρωτόκολλα SATA και USB

   

  Μειονεκτήματα
  - Πολύ κακές επιδόσεις σε αναγνώσεις και εγγραφές πολλών μικρών αρχείων
  - Τοποθέτηση του LED λειτουργίας στο πίσω μέρος όπου δε φαίνεται όταν η θήκη είναι στο docking station

   

  Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Silverstone MS06 είναι:

   

   

   
  00
  Loading.

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Silverstone για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

   


  gallery_33152_843_16472.jpg

   

  Πολύμερος Αχανιώτης 10/12/2014


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9
  Usability9
  Quality9
  Performance6
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money8
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.