Jump to content
 • Team Elite 2133 MHz Review


   Share

  Team Group Inc Logo
  Στη σημερινή παρουσίαση έχουμε τη χαρά να δοκιμάζουμε τις νέες DDR4 και να δούμε από κοντά τι έχει να προσφέρει ο συγκεκριμένος τύπος μνήμης, που όπως είναι φυσικό θα εκδιώξει κάποια στιγμή από την αγορά τις DDR3 που έχουν επικρατήσει και αυτές με τη σειρά τους τα τελευταία χρόνια.

  Έτσι έχουμε για δοκιμή τη πρόταση της Team Group που ανήκει στην "Elite" σειρά με πράσινο PCB.
  Πρόκειται για τη Value σειρά της εταιρίας που στόχο έχει να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του χρηστή για φθηνή και αξιόπιστη μνήμη. Φαινομενικά, έρχονται στη μικρότερη δυνατή ταχύτητα -2133- και με χαλαρά timings, αλλά για αυτό "φταίει" η JEDEC μιας και αυτές είναι οι ρυθμίσεις για να πάρει την πιστοποίηση.

  Για να δούμε όμως πόσο value είναι η value σειρά της Team Group. Η συνέχεια στις επόμενες σελίδες.

   

   

  Team Group Elite 2133Mhz

   

  [break=H συσκευασία]


  Aς δούμε πρώτα μερικές φωτογραφίες από τη συσκευασία που έφτασε στα χέρια μας.
  Η συγκεκριμένη σειρά, στοχεύοντας στη φθηνή κατηγορία, δεν εντυπωσιάζει με τη συσκευασία της. Αυτή αποτελείται από ένα σκληρό ιλουστρασιόν χάρτινο περίβλημα στο οποίο αναγράφονται to λογότυπο της εταιρίας, πληροφορίες για αυτήν αλλά και τη μνήμη. Το χάρτινο περίβλημα, με τη σειρά του, εμπεριέχει μία όχι και τόσο σκληρή πλαστική θήκη από την οποία αφήνει σε κοινή θέα μόνο την πάνω διάφανη πλευρά που είναι και το καπάκι της πλαστικής θήκης.
  Εν τούτοις, η συσκευασία δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα για το περιεχόμενο της παρά μόνο αν έχετε καταστροφικές διαθέσεις.

   

  Team Group Elite 2133MhzTeam Group Elite 2133Mhz

   

  Όπως αναγράφεται και στη συσκευασία, πρόκειται για dual channel kit .
  Σχετικά παράδοξο, δεδομένου οτι αυτός ο τύπος μνήμης εγκαινιάστηκε στην πλατφόρμα που υποστηρίζει quad channel και θα πρέπει ή να αγοράσετε δυο τέτοιες συσκευασίες, ή να παραμείνετε με μία, και να "θυσιάσετε" έτσι κάμποσο bandwidth με ό,τι αυτό και αν σημαίνει.
  Δυστυχώς -για εμένα τουλάχιστον- θα πρέπει να μείνω με "λειψό" bandwidth στη διάρκεια των δοκιμών.

  Μερικές φωτογραφίες από τις μνήμες.
   

  Team Group Elite 2133Mhz

   

  Οι μνήμες, όπως βλέπουμε και απο την εικόνα, εχουν 8 chip μνήμης - 512Mbit x 8 έκαστο- κατασκευασμένα από τη Μicron και είναι παρατεταγμένα στη μία πλευρά μόνο του stick, αφήνοντας την άλλη πλευρά καθαρή.
  Μη σας τρομάζει η φωτογραφία. 'Οντως τα pins στις DDR4 δεν είναι σε ευθεία γραμμή μεταξύ τους. Αυτά στο κέντρο προεξέχουν λίγο παραπάνω σε σχέση με εκείνα στις άκρες, δημιουργώντας έτσι μία μικρή καμπύλη.

  Και ένα κοντινό σε ένα απο τα chip ...
   

  Team Group Elite 2133Mhz   

  ...ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις παλιότερης εποχής. (d9gmh/d9gkx anyone?)
  Mένει να δούμε στο μέλλον, αν και τα D9RGQ θα αφήσουν το δικό τους στίγμα για τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε.


  [break=Σύστημα δοκιμής και διεξαγωγή]

  Ώρα να περάσουμε όμως στο τί μπορούν να προσφέρουν οι συγκεκριμένες μνήμες στον χρήστη.
  Ξεκινώντας από το σύστημα δοκιμής, αυτό παρέμεινε ίδιο με την προηγούμενη φορά και πιο συγκεκριμένα αποτελείται από
   

  Team Group Elite 2133Mhz

   

  και να ευχαριστήσουμε και την Intel Hellas αλλα και την Asrock Hellas για την παραχώρηση των εξαρτημάτων.


  Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύγχρονο προϊόν θέλαμε να διαπιστώσουμε κατα πόσο οι νέου τύπου μνήμες DDR4 μπορούν να συνεχίσουν από εκεί που φαίνεται να σταματούν οι DDR3.
  Να θυμίσουμε ότι για τις μνήμες DDR3, δεν θα σας κοστίσει από καθόλου έως ελάχιστα ευρώ παραπάνω για ταχύτητες 2133 MHz και 2400 MHz έναντι των 1600 MHz, ενώ κυκλοφορούν και ακριβότερες, με ταχύτητες έως και 3000 ΜΗz με εξωφρενική τιμή όπως είναι αναμενόμενο.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως οτι πριν χρόνια, όταν ξεκίνησαν να εκτοπίζουν από την αγορά τις DDR2, προσέφεραν ταχύτητες 1066/1333 και οι πιο γρήγορες ήταν στα 1600 MHz με αυτές των 2000 ΜHz να καταφθάνουν αργότερα και αρκετά πιο ακριβά σε τιμή.

  Στον αντίποδα οι συγκεκριμένες DDR4 μνήμες που θα παρουσιάσουμε σήμερα έχουν βαθμονομηθεί απο την Team Group στα 2133 ΜΗz με πρωτεύοντες (κύριους) χρονισμούς 15-15-15-36-2Ν και τάση λειτουργίας 1.2 Volt.

  Σε αυτούς τους χρονισμούς για τη παρουσίασή μας θα λάβουμε υποψιν άλλον έναν, το TRFC.

  Έτσι εν συντομία, πέρα από την τάση λειτουργίας, οι χρονισμοί που θα μας απασχολήσουν φαίνονται καθαρά στον επόμενο πίνακα.

   

  Team Group Elite 2133Mhz

   

  Καλό ειναι να ρίξετε μια ματιά παραπάνω σε αυτόν τον πίνακα γιατί στην επόμενη σελίδα θα τον δείτε εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία.


  Aφού περάσαμε αρκετές ώρες δοκιμών, βρήκαμε συχνότητες και γενικά ρυθμίσεις για τις μνήμες, τρέξαμε κάποια προγράμματα που ωφελούνται και από τη συχνότητα της μνήμης αλλά και από τα χαμηλά latencies.
  Αυτά είναι

  -Aida64 Engineer version. Tρέξαμε και το "Cache and Memory Benchmark" αλλά και ένα συγκεκριμένο benchmark που ωφελείται μόνο από τη μνήμη και το ring bus (cpu cache). Αυτό, δεν είναι άλλο από το Photoworxx.

  -Winrar 5.20 beta 3 . Απο τα πλέον γνωστά προγράμματα συμπίεσης/αποσυμπίεσης δεδομένων τρέξαμε το μετροπρόγραμμα που εμπεριέχεται.

  -Superpi 1.5mod υπολογισμος του αριθμου π μεχρι 32Μ ψηφία.

  -Cinebench και στην έκδοση 11.5 αλλα και στην R15.

  -PovRay 3.7 Πρόγραμμα rendering .Τρέξαμε το έτοιμο benchmark με χρήση όλων των πυρήνων.

  -ΗD Benchmark 5.0.1 Μετροπρόγραμμα μετατροπής κωδικοποίησης.

  -Crystal disk mark. Το γνωστό πρόγραμμα μέτρησης γενικά δίσκων (hdd, ssd ,usb flash ,card memories) έχοντας δημιουργήσει ένα Ramdisk (προσομοίωση δίσκου παίρνοντας χωρητικότητα απο τη μνήμη). Για τη δημιουργία αυτή χρησιμοποιήσαμε το Ram Disk της SoftPerfect.  [break=Μετρήσεις]

  Ας ξεκινήσουμε για αρχή με τον πίνακα στον οποίον υπάρχουν οι ρυθμίσεις που βρήκαμε για τις διάφορες συχνότητες.
   

  Team Group Elite 2133Mhz

   

  Αν και υπάρχουν και άλλες συχνότητες που μπορεί να ρυθμίσει κάποιος τις μνήμες του, επιλέξαμε αυτές, μιάς και φαντάζουν λογικές οι όποιες διαφορές μεταξύ τους. Ούτως ή άλλως με default ρυθμίσεις έπαιξαν κατευθείαν στα 2666 MHz όποτε παραλείψαμε τα ενδιάμεσα στάδια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και για τις μεγαλύτερες συχνότητες.
  Σίγουρα αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή θα μπορούσαμε να είχαμε βρει τα βέλτιστα για την κάθε συχνότητα εξετάζοντας καλύτερα το κάθε timing και χωριστά και σε συνδυασμό με άλλα.

  Περί τάσεων, ξέραμε οτι μνήμες που εμπεριέχουν κάποιο έτοιμο προφίλ -XMP 2.0 προδιαγραφές- μπορούν να λειτουργήσουν και σε τάσεις του 1.35 Volt αλλά και στο 1.5 Volt. Οπότε το φαινομενικά "πολύ" 1.5 Volt γνωρίζαμε ότι ήταν σε ασφαλή περιοχή.

  Πρίν ξεκινήσουμε να παρουσιάζουμε τις μετρήσεις να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε ένα μόνο ζευγάρι μνήμες. Πέρα από το μισό bandwidth που έχουμε προαναφέρει, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα ισχύουν για όσους έχουν δύο ζευγάρια και δουλέψουν quad channel. Είναι αρκετά σίγουρο ότι, είτε θα χρειαστείτε ή μεγαλύτερη τάση, είτε αύξηση στο TRFC -αν όχι και κάπου αλλού- ώστε να λειτουργήσει το σύστημά σας. Σίγουρα θα χρειαστείτε υπομονή εφόσον μπλεχτείτε με overclock μιας και δεν περιέχουν κάποιο έτοιμο X.M.P προφίλ. Είναι προορισμένες να δουλέψουν στις ελάχιστες -κατά JEDEC- προδιαγραφές.

  Να σημειώσουμε εδώ οτι, ο επεξεργαστής ήταν στις προκαθορισμένες συχνότητες, δηλαδή αυτή των 3500 MΗz για τους πυρήνες, 3000 Μhz cpu cache, με Eist/C1E ενεργοποιημένα. Για να "ξεκλειδώσουμε" τις συχνότητες μνήμης άνω των 2666 Mhz βάλαμε χειροκίνητα κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν τον επεξεργαστή αλλά οι τελικές συχνότητες παρέμειναν στα ιδια επίπεδα με πριν.  Ξεκινώντας με το πρόγραμμα Αida64, αξίζει να ειπωθεί ότι το κάθε κύριο χρώμα (μπλέ ,πορτοκαλί, πράσινο , βαθύ κόκκινο) άφορα τη συχνότητα της μνήμης (2133, 2666, 3000, 3333 αντίστοιχα) ενώ οι αποχρώσεις αυτών τις ξεχωριστές ρυθμίσεις στους χρονισμούς για την αντίστοιχη συχνότητα.
  Η σειρά που θα απεικονίζονται σε κάθε πίνακα θα είναι ίδια με αυτήν που υπάρχει στο πίνακα με τις αναλυτικές ρυθμίσεις για τον κάθε χρονισμό.

   

  ΑIDA64 Cache And Memory Benchmark + Photoworxx
  Team Group Elite 2133Mhz - Aida64

   

  Το "Memory read" αυξάνει τελείως αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας ενώ τα υπόλοιπα θέλουν ένα καλό συνδυασμό από χρονισμούς μαζί με την αύξηση της συχνότητας. Εξαίρεση αποτελούν το μεν "memory write" που είναι σε χαμηλά επίπεδα ελέω χαμηλού ring bus (3000mhz) , αν και κάποιες μικροβελτιώσεις διακρίνονται, και τα αποτελέσματα για τη συχνότητα μνήμης των 3333 Mhz που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σε single channel.


  Περνάμε στον επόμενο πίνακα όπου έχουμε συγκεντρωμένα τα αποτελέσματα απο τα superpi (32M) , winrar και HD Benchmark.

   

  Team Group Elite 2133Mhz - various

   

  Εδώ τα πράματα αρχίζουν να απλουστεύονται. Δυστυχώς ή ευτυχώς, από τότε που ο memory controller έχει ενσωματωθεί στον επεξεργαστή, οι επιδόσεις που μπορεί να κερδίσει κάποιος από τις μνήμες έρχονται με το σταγονόμετρο. Έτσι παρατηρούμε πλέον ότι οι επιδόσεις για τις εκάστοτε ρυθμίσεις βρίσκονται σε παραπλήσια επίπεδα, αν και διακρίνεται μια προτίμηση για καλύτερους χρονισμούς. Εξαίρεση αποτελεί το πρώτο πέρασμα στο HD Benchmark που προτιμάει εξίσου και τη "συχνότητα".

  Το ίδιο σκηνικό διαπιστώνουμε και στην επόμενη εικόνα, όπου εκεί είναι συγκεντρωμένα τα προγράμματα που αφορούν το rendering.

   

  Cinebench 11.5/R15 + PovRay 3.7
  Team Group Elite 2133Mhz - Rendering

   

  Mικρότεροι χρονισμοί ευνοούνται ανά συχνότητα αν και οι διαφορές είναι αρκετά μικρές μεταξύ τους και σε άλλο run μπορεί τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά. Δεν αποκλίνουν όμως από τα αναγραφόμενα.
  Ο ενσωματωμένος ελεγκτής μνήμης στον επεξεργαστή κάνει τη "διαφορά" και δεν αφήνει τις επιδόσεις να έρθουν για ακόμα μια φορά από τις μνήμες.

  Τέλος, αφήσαμε το Crystal Disk Mark x64 από το οποίο παρουσιάζουμε τα Sequential Read/Write καθώς και τα αντίστοιχα 4K.

   

  Crystal Disk Mark
  Team Group Elite 2133Mhz - CrystalDiskMark

   

  Η εικόνα δεν διαφοροποιείται από τα προηγούμενα αν και εδώ έχουμε μια πιο ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων. Πολύ σφιχτοί χρονισμοί είναι ικανοί να καλύψουν τη διαφορά από μεγαλύτερη συχνότητα με πιο χαλαρούς χρονισμούς, αν και επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό όφελος.


  [Break=Eπίλογος]
   

  Team Group Elite 2133Mhz

   

  Kαι φτάσαμε στον επίλογο.
  Τί μπορεί να πει κανείς για τις συγκεκριμένες μνήμες? Αν και έρχονται σε χαμηλή συχνότητα και με χαλαρούς χρονισμούς, βάσει JEDEC, κατάφεραν και έτρεξαν σε όλη τη γκάμα συχνοτήτων που παρέχει η μητρική. Δεν περιμέναμε να δουλέψει και σε dual channel στα 3333 Μhz αλλά και αυτό που κατάφερε σε single επιτυχία θεωρείται.

  Αφού βάλαμε χειροκίνητα τους βασικούς χρονισμούς που έχουν προκαθορισμένα στα 2133 MHz, κατάφεραν και λειτούργησαν χωρίς καμία αλλαγή και στα 2666 Mhz. Αυτή θεωρώ, εγώ τουλάχιστον, τη "σωστή" συχνότητα -την πιο ενδεδειγμένη- για να δουλέψει κανείς τις μνήμες. Ασχέτως αν εμείς ελαττώσαμε tras και trfc εκεί όσο γινόταν με 1.2 Volt, δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο ούτε στο κομμάτι του cpu (βλ imc -integrated memory controller), και ό,τι είναι να κερδίσει από τις μνήμες το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Από εκεί και έπειτα στο χέρι του εκάστοτε χρήστη είναι αν θέλει να δώσει τάση πάνω 1.2 Volt ώστε να μειώσει περαιτέρω τους χρονισμούς στη συγκεκριμένη συχνότητα για να κερδίσει και σε latency.

  Ανεβαίνοντας στα 3000 MΗz ναι μεν κερδίζουμε bandwidth αλλά οι χρονισμοί έχουν χαλαρώσει. Πέραν του ότι το κέρδος από 2666 σε 3000 ΜΗz είναι μικρότερο από ότι 2133 σε 2666, οι χρονισμοί tras, trfc αλλά και λίγοι ακόμα που δεν έχουμε αναφέρει, έχουν κάνει αυτό το κέρδος ακόμα μικρότερο.
  Και δεν πρέπει να ξεχνάμε σε όλα αυτά και τον ενσωματωμένο στον επεξεργαστή ελεγκτή μνήμης που "περιορίζει" τις όποιες επιδόσεις έρθουν από γρηγορότερες μνήμες.

  To μόνο πρόβλημα με τις μνήμες είναι ότι, τη στιγμή που γράφεται το review, δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα η τιμή που θα διατίθενται στην αγορά. Θεωρώ -και είναι απλά εικασία αυτό- ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε κατά πολύ τα 100€. Η συγκεκριμένη σειρά δεν ανήκει ούτε σε "gaming" κατηγορία, ούτε σε κάποια "performance" σειρά υψηλής συχνότητας και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της εποχής για τις DDR4 δε νομίζω να διαφοροποιηθεί η τιμή τους από αντίστοιχα κιτ.

  Οπότε με βάση τα προηγούμενα βάζοντας ένα 4 στα χαρακτηριστικά , για το οποίο ευθύνεται η JEDEC για τις default ρυθμίσεις, η συγκεκριμένη πρόταση της Team Group παιρνει 85%.
  Ο βαθμός στις επιδόσεις, είναι για αυτές που μπορεί να κερδίσει ο χρήστης ξοδεύοντας λίγο από το χρόνο του.
  Ακόμα και αν δεν έρθουν στο τελικό χρήστη oι επιδόσεις από τα διάφορα προγράμματα που ενδέχεται να χρησιμοποιεί, κάνουν τις ακριβότερες μνήμες των 2600 και πάνω Mhz, να φαντάζουν αρκετά ακριβές και χωρίς λόγο.


   

  Team Group Elite 2133Mhz - 85%

  Ευχαριστούμε την Team Group Inc. για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής..

  Team Group

  Συντελεστές Review
  Reviewers: NTG
  Photographers: NTG
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:Select
  ΧρηστικότηταSelect
  ΠοιότηταSelect
  ΕπιδόσειςSelect
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/ΤιμήSelect
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • μεταφορά SMS

  Καλημέρα σε όλους.   Δουλεύω το MyPhoneExplorer σε Samsung (source mobile), Motorola (destination mobile), και Windows.   Πήρα με το MyPhoneExplorer, από το Samsung, backup τις επαφές και τα SMS σε δύο αρχεία αντίστοιχα. Έκανα restore στο Motorola τις επαφές, και τις έφερε.   Το μόνο θέμα που έχω είναι με τα SMS. Όταν πάω να κάνω restore, μου βγάζει μήνυμα στο MyPhoneExplorer στα Windows: "Messages could not be sent".

  serpico75
  serpico75
  Internet & Τηλεφωνία 6

  Mobile Games - Τι παίζετε αυτόν τον καιρό;

  Είχα χρόνια να ασχοληθώ με παιχνίδι. Πήρα καινούργιο iphone και είχε δώρο 3 μήνες arcade. Το ενεργοποίησα και εγκατέστησα το Castlevania.   Προσοχή: Είναι εξαιρετικά εθιστικό. Αυτές τις μέρες που προέκυψαν κάποιες επείγουσες δουλειές, το απεγκατέστησα και ακύρωσα και το arcade προκειμένου να ξεκολλήσω.  Μόλις τις παραδώσω, με βλέπω να το εγκαθιστώ ξανά.       Castlevania -Grimoire of Souls- Official Website WWW.KONAMI.COM

  sdim
  sdim
  Smartphones

  ποια κινητα xiaomi δεν αναβαθμίζονται...

  δειτε ποια  κινητα χiaomi / pocco δεν αναβαθμίζονται στις νεες εκδοσεις android...   MIUI 14: τα Xiaomi, Redmi και POCO smartphones που ΔΕΝ αναβαθμίζονται (gizchina.com)    

  nikonick
  nikonick
  Smartphones

  καταστήματα gadgets κινητων

  Καλημέρα σε όλους.   Γνωρίζετε καταστήματα με gadgets κινητών στον Πειραιά; Εκτός από skroutz, shopflix κ.λπ. , ψάχνω για φυσικά καταστήματα στον Πειραιά με τη web σελίδα τους, για να μπορώ να δω τιμές και να επικοινωνήσω τηλεφωνικά.   Βασικά, από τα gadgets, ενδιαφέρομαι για θήκες κινητών. Περισσότερα από ένα θα ήταν το ιδανικό για να μπορώ να έχω πολλές επιλογές.   Ευχαριστώ!

  serpico75
  serpico75
  Off topic

  Κωδικοι vodafone vdsl / mikrotik

  Καλησπερα, ειμαι αυτη τη στιγμη στον οτε και χρησιμοποιω το modem/router του οτε και πανω σε αυτο ενα mikrotik router. Με τους κωδικους που δινει ο οτε, κανω login και παιρνω ip(δεν ξερω την ορολογια σ αυτα) απο το mikrotik. Το modem του οτε παιρνει και αυτο ip(διαφορετικη) και συνεχιζει να λειτουργει για το voip, το οποιο δεν χρησιμοποιω. Το router του οτε δεν βλεπει το δικτυο μου.   Σκεφτομαι τωρα να παω στη vodafone και απο οτι εμαθα η vodafone δεν δινει τους κωδικους συνδεσης και α

  god
  god
  Δίκτυα 2
×
×
 • Create New...