Jump to content



Νέα σύνθεση υπολογιστή από το μηδέν και προβληματισμοί...


Zarko1

Recommended Posts

Παιδιά, θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας σχετικά με ένα νέο, αυστηρά επαγγελματικό pc που θέλω να στήσω για το γραφείο. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι εδώ έχετε μακράν μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα για το φρέσκο hardware και τα χαρακτηριστικά του, οπότε η γνώμη σας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αρχικά είχα σκεφτεί να κάνω μια μερική αναβάθμιση ενός υπάρχοντος pc, με αλλαγή μητρικής, επεξεργαστή και μνήμης, αλλά τελικά αποφάσισα να πάω σε ένα νέο σύστημα από το μηδέν. Όπως είπα και πριν, η χρήση του θα είναι καθαρά επαγγελματική για τον χώρο των γραφικών τεχνών, με αυστηρό προσανατολισμό στη χρήση ανάλογων προγραμμάτων, τα αναφέρω με τη σειρά που χρησιμοποιούνται περισσότερο: InDesign, Photoshop, Corel, Xpress. Δευτερεύουσες χρήσεις όπως σερφάρισμα, Skype κτλ., δεν είναι καν άξιες αναφοράς.

Ζητάω την μέγιστη σταθερότητα και αξιοπιστία από το pc αυτό, μια και θα είναι το κύριο pc του γραφείου, θα χρειάζεται να δουλεύει μερικές φορές και μερόνυχτα συνεχόμενα. Επίσης θέλω να ησυχάσω για τουλάχιστον μια πενταετία από οποιαδήποτε αλλαγή στο hardware.

Επίσης ζητάω κάποια πολύ ιδιαίτερα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προκύπτουν λόγω της φύσης της δουλειάς, αλλά που δεν είμαι σίγουρος εάν για αυτά θα παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο ο ssd (ή οι ssd του λειτουργικού :hehe:) ή οι σκληροί δίσκοι που θα είναι αποθηκευμένα τα αρχεία. Π.χ: μας έρχονται πολύ συχνά αρχεία εικόνας (tiff) από Mac, πολύ μεγάλα σε μέγεθος 100, 150, 200, 300MB ή και πολύ μεγαλύτερα σε πολύ μεγάλους αριθμούς, τα οποία θα πρέπει το pc να είναι σε θέση να τα κάνει preview σε μεσαία ή μεγάλα εικονίδια μέσα από τον Explorer πολύ γρήγορα, και όχι περιμένοντας ολόκληρα λεπτά όπως κάνει τώρα (Windows 7 32 bit, Q9550 στα 3GHz, 4GB RAM και δύο δίσκοι Seagate του 1TB (7200 στροφών). Το αποκορύφωμα είναι ένα τεράστιο tiff αρχείο (ανάπτυγμα) που μας ήρθε πριν μερικές μέρες, μεγέθους (κρατηθείτε) 1,5GB!!! Δεν έχω ιδέα εάν και πως ο ταλαίπωρος Q9550 σε αυτή τη σύνθεση θα μπορέσει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο tiff στο InDesign και το Photoshop!

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, έχω σκεφτεί την εξής σύνθεση:

Κουτί θα είναι το Bitfenix Shinobi και πάλι, το έχω ήδη στο σπίτι μου και το έχω ερωτευτεί παράφορα! :inlove: Άλλωστε μιλάμε για επαγγελματικό χώρο, όπου δεν έχουν θέση τα πλέξι πλαϊνά, φωτιζόμενοι ανεμιστήρες κτλ.

Για επεξεργαστή σκέφτομαι τον i5 2500K, με σκοπό να τον πάω μέχρι τα 3,7GHz το πολύ και όχι παραπάνω, πιστεύω ότι η ισχύς του πρέπει να είναι λογικά υπεραρκετή για τη χρήση του pc, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη σας.

Το θέμα της μητρικής με προβλημάτισε πάρα πολύ, και διαβάζοντας πολλά θέματα εδώ, σκέφτομαι να πάω στην ASrock Z77 Extreme 4, μου αρέσει κιόλας εμφανισιακά.

Για μνήμη μίνιμουμ σκέφτομαι τα 16GB στα 1600MHz, θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας εάν θα κέρδιζα κάτι πηγαίνοντας στα 32GB, με την σκέψη κατά νου ότι το Photoshop δεσμεύει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μνήμης όταν δουλεύει για πολλές ώρες μεγάλα αρχεία tiff σε μέγεθος. Εννοείται ότι γνωρίζω ότι μπορείς να ρυθμίσεις στο Photoshop τις ποσότητες μνήμης που δεσμεύει.

Για το λειτουργικό (Win 7, 64 bit) σκέφτομαι έναν 128άρη Samsung 830, αλλά και εδώ προβληματίζομαι πολύ. Θα ήταν άραγε μήπως πολύ καλύτερα με δύο Samsung 830 σε raid 0; Η γενική αίσθηση που θα άφηνε στη χρήση του το pc σε αυτά τα προγράμματα θα ήταν ταχύτερη;

Για κάρτα γραφικών τώρα, από τη στιγμή που δεν θα παίζονται ποτέ παιχνίδια, αλλά και λόγω πολλών πολύ κακών εμπειριών στο παρελθόν με τα "ανεμιστηράκια" στις κάρτες γραφικών, δεν θα το συζητούσα καν να έβαζα κάρτα γραφικών με ανεμιστήρα. Η κάρτα όμως θα πρέπει να είναι και σχετικά ισχυρή, μια και οδηγεί το Dell 2722 στα 2560x1440 ανάλυση. Είδα αυτήν εδώ, και την ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα εμφανισιακά, παιδιά. Και το quietpc ισχυρίζεται ότι είναι η ισχυρότερη fanless κάρτα γραφικών του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Αληθεύει; :whistle2:

Κι ερχόμαστε στους σκληρούς δίσκους που θα αποθηκεύονται οι δουλειές. Και εδώ έχω τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Από χωρητικότητα υπερκαλύπτομαι με τα 2ΤΒ, αρκούν με μεγάλη άνεση για όλα τα αρχεία. Χρειάζομαι όμως απελπισμένα να είναι πολύ γρήγοροι, ειδικά για το preview πολύ μεγάλων σε μέγεθος tiff, πιστεύω ότι παίζει τον πρώτο ρόλο το πόσο γρήγοροι είναι. Άρα μάλλον θα χρειαστώ raid 0 και εδώ και σκέφτηκα να έβαζα στο raid δύο τέτοιους Seagate Barracuda.

Χρειάζομαι όμως απελπισμένα και αυτόματη αποθήκευση των αρχείων σε δεύτερο δίσκο (δίσκους), για να μην ανησυχώ για το backup. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι: αν στήναμε ένα raid 0 με δύο Samsung 830 στο Ζ77 και ένα δεύτερο raid 0 με τους δύο Barracuda των 2ΤΒ στο ASM1061, υπάρχει η δυνατότητα και για τρίτο raid 0 π.χ., με τους δύο παλιούς Seagate του 1ΤΒ, στους οποίους να σώζουν αυτόματα τα αρχεία οι Barracuda των 2ΤΒ;! :o

Συγχωράτε με για το σεντόνι παιδιά, ήθελα να είμαι όσο γίνεται πιο αναλυτικός στις σκέψεις μου... :rofl:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 137
  • Created
  • Last Reply

[MENTION=22392]Zarko1[/MENTION]

καταρχην πες μας ποσα χρηματα σκοπευεις να διαθεσεις

Χωρις ενα μπουσουλα σε χρηματια ορια, δεν ειναι ευκολο να προταθει η βελτιστη λυση απο πλευρας επιδοσεων και αποδοσεων

το να "ησυχασεις" οπως λες για μια πενταετια, γνωριζεις και εσυ ο ιδιος πως δεν παιζει

Ηδη διαπιστωνεις την δυσκολια με τον 9550 που εχεις, ο οποιος δεν νομιζω να ειναι σε στο συστημα σου 5 χρονια.

Αυτο φυσικα ισχυει στην περιπτωση που θελεις να κανεις παντοτε την δουλεια σου, οσο πιο γρηγορα γιενται.

Για Raid, η πιο ασφαλης λυσης, ειναι παντα ενας dedicated controller, οποτε εφοσον το budget sου θα επιτρεπει κατι τετοιο, θα ειναι η καλυτερη λυση

Προσωπικα θα πηγαινα σε λυσεις με ssd για λειτουργικο/προγραμματα/διαχειρηση αρχειων την ωρα της επεξεργασιας τς δουλειας και σε λυση με RAID 10 για το backup και το retrieve των αρχειων.Ετσι εχεις πραγματικη ασφαλεια των δεδομενων σου και ταυτοχρονα μεγιστες επιδοσεις , αλλα αυτο απαιτει πολλους δισκους και κατ'επεκτασην αυξημενο κοστος ( min 4)

Ειδανικα, εναν 128αρη/250αρη για λειτουργικο, εναν ακομα για temp storage/retrieval και 4 δισκους των 1 ή 2 TB για το RAID array του backup

ετσι οπως εχουν πεσει οι τιμες στους ssd θα πηγαινα σε 2 250αρηδες ή σε εναν και εναν κατ'ελαχιστο και οχι σε 2 μικρους

Για επεξεργαστη, ειδανικα θα πρεπει να επιλεξεις i7 λογο του HT, αλλα εαν και εφοσον η χρηματικη διαφορα δεν επιτρεπει κατι τετοιο και με εναν i5 θα κανεις τη δουλεια σου μια χαρα

Η επιλογη της μητρικης απο εκει και περα εχει να κανει με το αν και κατα ποσο σου παρεχει τα expansion slots που θελεις.Ειδικα εφοσον πας σε ξεχωριστο controller για το RAID σου.Οποτε θα ελεγα πως οποιαδηποτε μητρικη στα 100-150 ευρω κανει τη δουλεια σου εξισου καλα με καποια των 300.Μην ξεχνας πως για σενα, το κυριο κριτηριο δεν ειναι το overclockability, οποτε δεν εχεις λογο για να ψαχνεις την πιο σταθερη μητρικη για τα 6ghz ;)

Σε ενδιαφερει η σταθεροτητα σε stock καταστασεις ή στο μικρο oc ου σκοπευεις να κανεις.

επισης δεν θα επελεγα σαν κουτι το Shinobi, γιατι ειναι πολυ μικρο με βαση τα παραπανω που σου εγραψα.Οι δισκοι θα χωρανε με το ζορι (ή μπορει και να μην χορανε, αναλογα το τι θα επιλεξεις να κανεις τελικως και με ποσους δισκους), θα ειναι σαν σαντουιτς και σε περιπτωση που θα χρειαστει να βγαλεις-βαλλεις καποιον (εστω οτι καποιος χτυπησε ή οτι για καποιον λογο "χτυπησε" το RAID σου), θα ειναι μανουρα η διαδικασια :p

Ως εκ τουτου θα επελεγα να δωσω μερικα ευρα παραπανω για να παρω ενα πιο λειτουργικο κουτι, Full Tower και με αναλογα συντηριτικη εμφανιση (λογο του περιορισμου που θετεις)

αυτα χοντρα χοντρα σε πρωτη φαση απο μενα

Οπως καταλαβαινεις, θα πρεπει να δωσεις ενα χρηματκο οριο στο οποιο σκοπευεις να κινηθεις για να δουμε τις επιλογες σου :neo:

Υ.Γ.

Και φυσικα, σε καμια περιπτωση δεν θα επελεγα ετοιμο συστημα οπως αυτα που προταθηκαν παραπανω.Με λιγοτερα χρηματα μπορεις να φτιαξεις κατι αισθητα καλυτερο παο τα παραπανω

αυτα χοντρα χοντρα σε πρωτη φαση απο μενα

Link to comment
Share on other sites

Για αρχη ....

"αυστηρά επαγγελματικό pc που θέλω να στήσω για το γραφείο." = DELL .-

Καλα ολα τα αλλα που αναφερεις ..αλλα επειδη μηχανηματα ειναι ..αν δε θελετε να σας πεσουν τα μαλλια οταν παθει οτιδηποτε προτιμηστε καποιο οποιοδηποτε dell.

Tην πιο ατυχη στιγμη καποιος αλλος θα τρεχει για σας.

Εν συνεχεια αν θες να το στησεις εσυ..το παιρνω αναποδα..raid μπορεις να κανεις οσα θες μεχρι να γεμισουν οι θεσεις (sata ports).

Ποσο θα αντεξετε με τα degraded/failed και rebuilding δε ξερω..

Καλο το raid 0 στους ssd ..αλλα δε το χρειαζεστε.Παρτε εναν μεγαλο.

samsung 840 pro ..plextor m5 pro καινουριοι και γρηγοροι.

O q9550 αν δε τρεχετε φιλτρα...ειναι μια χαρα (περι photoshop αναφερομαι που ασχολουμαι).

Προφανως ενα συγχρονο μηχανημα δεν ειναι κακο (3570Κ πχ αν οχι 3770 οπου ναι μεν το ΗΤ βοηθαει σε αυτα που θες ..αλλα και να σου λειπει δε τρεχει τιποτα..Δε θα σε καθυστερησει πουθενα).

Η οποια δυσκολια παρατηρησες οφειλεται στα λιγα gb που εχετε .Και με αυτο παμε στις μνημες.

16γβ ειναι αρκετα..16 εχω τα 6 τα εχω ramdrive οπου εχω βαλει ο,τι υπαρχει σε temp και scratch..(μη νομιζεις οτι ανοιγω jpgakia..).

Παρε 2 8αρια για αρχη αν φοβασαι οτι δε θα σου φτασουν ..

Στη θεση σας θα προτιμουσα τα παντα χωρις raid.

Αν ντε και καλα θελετε ραιδ προτιμηστε raid 5.Προσφερει ταχυτητα και ασφαλεια. ..Βαλτε και εναν spare..και η παναγια μαζι σας.

Βackup σε εξωτερικο δισκο..oπου η μονη δουλεια του θα ειναι να κραταει backup ασχετα του τι και ποσα raid θα εχετε αν εχετε.

Link to comment
Share on other sites

Για τα περι Dell θα συμφωνησω απολυτα με @NTG :baby:

Οταν πιο πριν ειπα πως δεν θα επελεγα ετοιμο συστημα σαν τα παραπανω, εννοουσα αυστηρα σαν τα παραπανω και οχι καποια λυση απο επωνυμο κατασκευαστη, τυπου Dell

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις παιδιά. Η βοήθειά σας θα είναι πολύτιμη.

Στο θέμα μας. Σε ευχαριστώ για τα links, αλλά δεν θα έδινα ούτε κατά διάνοια τόσα χρήματα, άλλωστε θέλω να έχω τη χαρά του στησίματος του νέου pc από το μηδέν, με τη βοήθεια ενός φίλου-τεχνικού βέβαια, πολύ εμπειρότερου από μένα. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του δικού μου Shinobi...

Crazy Ant

Όσον αφορά το οικονομικό, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ανέβω πάνω από το χιλιάρικο, αλλά εάν μου έβγαινε και κάπου στα 700-800, δεν θα με χάλαγε καθόλου.

Την πενταετία την ανέφερα περισσότερο για χάρη αστεϊσμού περισσότερο, αλλά πάντως ειλικρινά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο pc, εάν στηθεί σωστά, ίσως και να μπορούσε να αντέξει τόσο, μια και γνωρίζω πολύ καλά τις απαιτήσεις της δουλειάς μας.

Ειδικά για το θέμα του raid, πραγματικά μου κάνει εντύπωση που όλοι προτείνετε σαν καλύτερη λύση έναν dedicated controller, ενώ ο φίλος μου που θα βοηθήσει στο στήσιμο του pc μάλλον έχει αντίθετη άποψη. Θεωρεί δηλαδή ότι το software raid (αν το λέω σωστά) είναι προτιμότερο, μια και στη περίπτωση που χτυπήσει ο controller αν δεν είσαι σε θέση να βρεις έναν ίδιον ακριβώς για να τον αντικαταστήσεις, απλά... αποχαιρετάς διά παντός τους δίσκους (εννοώ φυσικά τα δεδομένα τους), ενώ με το software raid απλά το ξαναστήνεις και είσαι ok. Θα ήθελα την άποψή σας, μια και είναι σημαντικό θέμα.

Για το θέμα του κουτιού τώρα. Το pc θα χρησιμοποιείται κυρίως από την συνεργάτιδά μου, 80-85% χρήση από εκείνη και μόλις 15-20% χρήση από μένα. Σαν γυναίκα λοιπόν που είναι, έχει ιδιαίτερη... αδυναμία στα μικρά και φινετσάτα αντικείμενα. Αν σας έβαζα φωτογραφία από το pc που δουλεύει τώρα (με τον Q9550), θα κατουριόσασταν όλοι από τα γέλια. :p Μιλάμε για ένα mini tower που παίρνει μόνο mATX μητρικές, και με μηδέν δυνατότητες επέκτασης. Επίσης το pc μπαίνει σε συγκεκριμένη θέση κάτω από τον χώρο εργασίας, που σχεδίασε η ίδια και υλοποίησε ο ξυλουργός στον χώρο μας.

Όταν λοιπόν θα δει το μέγεθος του Shinobi, σε σχέση με αυτό που έχει τώρα, θα πάθει ένα μίνι... εγκεφαλικό! :o Αργότερα είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψει φυσικά, γιατί θα την βολεύει αφάνταστα στη χρήση, μια και χρησιμοποιεί συνέχεια ένα στικάκι 16GB και έναν εξωτερικό σκληρό 500GB για να μεταφέρει τα δεδομένα της, οπότε το Shinobi με τις τέσσερις USB στην οροφή του θα την βολέψει αφάνταστα στο βάλε-βγάλε.

Πέρα όμως από όλα αυτά, θεωρώ το μέγεθος του Shinobi υπεραρκετό, δείτε εδώ το δικό μου όπως είναι αυτή τη στιγμή, με πέντε τέρατα χωρητικότητας στα 16ΤΒ, έναν ssd για το λειτουργικό και ένα Blu-ray drive.

Shinobi_final1.jpg

Όπως βλέπετε οι τέσσερις κάτω δίσκοι του tray, αναπνέουν με άνεση και κρυώνουν από 120άρηδες σε πολύ χαμηλές στροφές (κανένας δίσκος μου δεν έχει ανέβει πάνω από 34-35 βαθμούς ακόμα και μέσα στον καύσωνα), με ένα bay ανάμεσά τους ελεύθερο, μια και το Shinobi μπορεί να χωρέσει οκτώ δίσκους στο κάτω μέρος, αν βεβαίως γίνουν σάντουιτς.

Για το θέμα των ssd τώρα: η παρούσα εγκατάσταση στον Q9550 με τα πάντα εγκατεστημένα (και μάλιστα με κάποια περισσευούμενα προγράμματα που δεν θα μπουν στη νέα) είναι μόλις 50GB. Ακόμα και με αυτό το μέγεθος, κι αν υπολογίσουμε ακόμα 16GB που θα δεσμεύσουν τα Win 7 64 bit, με το ζόρι πάμε στα 70GB. Δεν θεωρείται υπερβολή ένας 256άρης ssd με αυτά τα δεδομένα;

"Ειδανικα, εναν 128αρη/250αρη για λειτουργικο, εναν ακομα για temp storage/retrieval και 4 δισκους των 1 ή 2 TB για το RAID array του backup". Αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το στήσιμο φίλε Crazy Ant. Για το θέμα του δεύτερου ssd για temp storage/retrieval δεν γνωρίζω απολύτως τίποτε, μπορείς να μου δώσεις επιπλέον πληροφορίες, στήνεται εύκολα αυτό;

Για το backup ειδικά αυτό ακριβώς σκεφτόμουν, τέσσερις σκληρούς συνολικά, με τους δύο πρώτους να σώζουν αυτόματα στους άλλους δύο τα αρχεία. Το όλο θέμα της ανεπάρκειας του pc με τον Q9550, μας προέκυψε με μια πολύ βαριά δουλειά, έναν τεράστιο τετράχρωμο κατάλογο μεγάλου μεγέθους, με πολλές εκατοντάδες από tiffs πολύ μεγάλου μεγέθους και υψηλής ανάλυσης, όπου πραγματικά ο Q9550 με τα 4GB RAM τα είδε όλα, τόσο στο InDesign όσο και στο photoshop.

Σκέφτηκα λοιπόν το raid 0, ειδικά για τους δύο Barracuda των 2ΤΒ, γιατί βρήκα κάποια links όπου κάποιοι χρήστες που τους έβαλαν τους συγκεκριμένους σε raid 0, χτυπούσαν τρελά νούμερα στο trasfer rate, εκτοξεύοντας κυριολεκτικά τις επιδόσεις τους! :-O

Έχω την εντύπωση ότι το trasfer rate των πρώτων σκληρών δίσκων, αυτών δηλαδή που θα δουλεύονται τα αρχεία, είναι κρίσιμος παράγοντας για το πόσο γρήγορα θα γίνει το preview μέσα από τον explorer σε μεσαία/μεγάλα εικονίδια ή κάνω λάθος; Η ποσότητα της RAM είναι μήπως σημαντικότερος παράγοντας; Δεν το γνωρίζω.

Α, ξέχασα επίσης να σας συμπληρώσω τις ενέργειες που έκανα, στην προσπάθειά μου να βοηθήσω το υπάρχον pc με τον Q9550 να αναπνεύσει κάπως, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τον κατάλογο, μέχρι να στηθεί το νέο pc. Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι είναι εντελώς αδύνατον να γίνει νέα εγκατάσταση αυτή τη στιγμή στο υπάρχον pc, μια και τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά.

Του σύνδεσα λοιπόν έναν ssd Agility 3 των 60GB που περίσσευε στην ντουλάπα, και με τη συμβουλή του φίλου-τεχνικού όρισα στα windows να δεσμεύουν εκεί 16GB για swap file. Επίσης μου περίσσευε και ένας Velocciraptor των 150GB στην ντουλάπα, και τον έχωσα και αυτόν και μεταφέραμε εκεί ολόκληρο τον κατάλογο και τον δουλεύουμε τις τελευταίες μέρες. Αλλά το κέρδος και με τις δύο αυτές αλλαγές είναι πενιχρό: οι δύο Seagate του 1ΤΒ που φοράει το pc έχουν ίδιο ακριβώς peak transfer rate με τον Velocciraptor, στα 120ΜΒ/s. Απλά ο Velocciraptor έχει ακριβώς το μισό seek time από τους δύο Seagate, 7ms έναντι 13,5ms. Στη γενική χρήση πάντως, δεν φαίνεται ότι κερδίζω κάτι από το βελτιωμένο seek time.

Αλλά και από τον Agility 3 που μπήκε για το swap file δεν φαίνεται να κέρδισα κάτι θεαματικό στην απόδοση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν μεν λίγο με τις δύο προσθήκες, αλλά πολύ λίγο, θα έλεγα για μια βελτίωση της τάξης του 5% ίσως...

Για αρχη ....

"αυστηρά επαγγελματικό pc που θέλω να στήσω για το γραφείο." = DELL .-

Καλα ολα τα αλλα που αναφερεις ..αλλα επειδη μηχανηματα ειναι ..αν δε θελετε να σας πεσουν τα μαλλια οταν παθει οτιδηποτε προτιμηστε καποιο οποιοδηποτε dell.

Tην πιο ατυχη στιγμη καποιος αλλος θα τρεχει για σας.

Εν συνεχεια αν θες να το στησεις εσυ..το παιρνω αναποδα..raid μπορεις να κανεις οσα θες μεχρι να γεμισουν οι θεσεις (sata ports).

Ποσο θα αντεξετε με τα degraded/failed και rebuilding δε ξερω..

Καλο το raid 0 στους ssd ..αλλα δε το χρειαζεστε.Παρτε εναν μεγαλο.

samsung 840 pro ..plextor m5 pro καινουριοι και γρηγοροι.

O q9550 αν δε τρεχετε φιλτρα...ειναι μια χαρα (περι photoshop αναφερομαι που ασχολουμαι).

Προφανως ενα συγχρονο μηχανημα δεν ειναι κακο (3570Κ πχ αν οχι 3770 οπου ναι μεν το ΗΤ βοηθαει σε αυτα που θες ..αλλα και να σου λειπει δε τρεχει τιποτα..Δε θα σε καθυστερησει πουθενα).

Η οποια δυσκολια παρατηρησες οφειλεται στα λιγα gb που εχετε .Και με αυτο παμε στις μνημες.

16γβ ειναι αρκετα..16 εχω τα 6 τα εχω ramdrive οπου εχω βαλει ο,τι υπαρχει σε temp και scratch..(μη νομιζεις οτι ανοιγω jpgakia..).

Παρε 2 8αρια για αρχη αν φοβασαι οτι δε θα σου φτασουν ..

Στη θεση σας θα προτιμουσα τα παντα χωρις raid.

Αν ντε και καλα θελετε ραιδ προτιμηστε raid 5.Προσφερει ταχυτητα και ασφαλεια. ..Βαλτε και εναν spare..και η παναγια μαζι σας.

Βackup σε εξωτερικο δισκο..oπου η μονη δουλεια του θα ειναι να κραταει backup ασχετα του τι και ποσα raid θα εχετε αν εχετε.

φίλε NTG, πολύ σεβαστές οι παρατηρήσεις σου.

Την Dell την λατρεύω σαν φίρμα στα μόνιτορς, Dell 2722 στο γραφείο και Dell 2410 στο σπίτι μου. :daisy:

Αλλά τα pc μας προτιμώ να τα στήνω μόνος (δηλαδή με την βοήθεια φίλων), λατρεύω την όλη διαδικασία του στησίματος, σεταρίσματος κτλ.

Για το θέμα του backup έχουμε τα πάντα στο γραφείο, τόσο ένα δεύτερο εφεδρικό pc σε δίκτυο με έναν Q6600, όσο και έναν εξωτερικό σκληρό 2ΤΒ. Το μέγα θέμα όμως είναι τόσο η συνεργάτιδά μου όσο κι εγώ ξεχνάμε πολλές φορές το χειροκίνητο backup. Για αυτό και δεν ξανακάνω το ίδιο λάθος, στο νέο pc πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αυτοματοποιημένο backup την ίδια στιγμή.

Για το θέμα του raid 0 που έχω κολλήσει όντως, δες εδώ, απίστευτα νούμερα transfer rate που πετυχαίνουν οι δύο Seagate Barracuda των 2ΤΒ σε raid 0. :-O

Και να σκεφτείς ότι εφόσον μιλάμε για σκληρούς δίσκους και όχι ssd, αυτά τα νούμερα θα τα δίνουν οι δίσκοι στα κρίσιμα αρχεία που με ενδιαφέρουν, δηλαδή τεράστια tiffs των 200, 300, 500ΜΒ κτλ., που όμως είναι μη συμπιέσιμα όλα τους.

Έχω την αίσθηση δηλαδή, ότι ένα pc με 16GB RAM και τον i5 2500K ή τον i7 3770K με έναν ή δύο Samsung 830 σε raid 0 και τους δύο Barracuda των 2TB πάλι σε raid 0, πρέπει φυσιολογικά να πηγαίνει... με τις πάντες που λέμε συνεχόμενα! :o

Link to comment
Share on other sites

To βασικό ερώτημα είναι : Όταν ανοίγεις π.χ. ένα tiff 500ΜΒ, ποιοι είναι οι λόγοι που το σύστημα σέρνεται? Μάλλον όχι η ταχύτητα των δίσκων, γιατί 500ΜΒ δε διαβάζονται και τόσο αργά. Κάτι παίζει με cache / RAM / cpu. Επειδή δεν είμαι ειδικός στα προγράμματα για γραφίστες κτλ, αν ξέρεις την απάντηση έχεις και τη λύση στο πρόβλημά σου.

Εγώ θα πρότεινα

1) i7 (λόγω ΗΤ),

2) 32 GB μνήμη και δούλεψε με όσο RAMDRIVE τραβάει η ψυχή σου.

Δεν θεωρείται υπερβολή ένας 256άρης ssd με αυτά τα δεδομένα;

3) έναν 256άρη (vertex 4 ή samsung 840) για OS + λογισμικό + χώρος εργασίας και αποθήκευσης για τις τρέχουσες δουλειές σου. Δηλαδή ασχολείσαι με μια δουλειά τώρα στον SSD, οπότε κερδίζεις σε ταχύτητα και όταν τελειώνεις και παραδίδεις στον πελάτη, τα βάζεις στους μηχανικούς. Επίσης ο 256άρης είναι κατά κανόνα γρηγορότερος από τον 128άρη.

4) Δε βλέπω κάποια ουσία στη λύση RAID 10 για τους μηχανικούς, μια που ούτως ή άλλως θα κάνεις και εξωτερικό backup (για την περίπτωση που κάτι συμβεί και πάει όλο το pc "αδιάβαστο"). Οπότε δουλεύεις τους 2 seagate σε RAID 0 και και έχεις ένα εξωτερικό για backup (που το κάνεις με λογισμικό αυτοματοποιημένο , μιας που είσαι ξεχασιάρης)\

5) Αν δουλεύεις με SSD + RAMDRIVE, δε χρειάζεται να πάρεις κοντρόλερ για το raid. Κάντο με την μητρική. Το επιχείρημα ότι καίγεται μητρική / καίγεται controler = χάνω το raid, δεν ευσταθεί, διότι υποτίθεται ότι έχεις και εξωτερικό backup. Άρα και εγώ προτείνω raid μέσω της μητρικής, χωρίς επιπλέον έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

να πω κι εγω μια αποψη-προταση?

πριν ξεκινησεις και πας για καινουριο πισι, γιατι απλα δεν δοκιμαζεις να βαλεις μεγαλυτερη RAM στο υπαρχον?

με τη χρηση που κανεις, τα 4gb σαν λιγα μου φαινονται..........!!!! εκτος και δεν γινεται λογω λειτουργικου (αν εχεις XP)...!!

Link to comment
Share on other sites

Το επιχείρημα ότι καίγεται μητρική / καίγεται controler = χάνω το raid, δεν ευσταθεί, διότι υποτίθεται ότι έχεις και εξωτερικό backup. Άρα και εγώ προτείνω raid μέσω της μητρικής, χωρίς επιπλέον έξοδα.

Μενω στο bold ...μιας και οντως δεν ευσταθει.Σε μια αλλη μητρικη οποιασδηποτε μαρκας με ιδιο controller ή παραπλησιο (πχ ich8/9/10r μαλλον και στα νεοτερα) το ραιδ συνεχιζει και υφισταται.

Tζαμπα ασχολεισαι με νουμερα και raid σε μηχανικους..

(γενικα δεν ειμαι φαν του ραιδ....και ειχα για καμποσα χρονια)

Link to comment
Share on other sites

Τα δικά μου 0.2c, τα οποία βέβαια κατά βάση είναι τα ίδια με του gdp77.

Κατ'αρχήν, αυτό που λες για το preview μεγάλων αρχείων: "Κανονικά" τα windows δημιουργούν την πρώτη φορά που πας στον folder, thumbnails. Την πρώτη φορά που θα μπεις στον folder, θα καθυστερήσει ναι. Μετά όμως, θα βλέπεις το thumbnails. Προφανώς ένας ssd θα τα βλέπει ΠΟΛΥ πιο γρήγορα.

Raid 0 με μηχανικούς σε εργαλείο δουλειάς δε θα έβαζα. Ούτε με ssd τώρα που το σκέφτομαι. 1+0 ίσως, άμα χρειαζόμουν την ταχύτητα. Raid 1 ναι.

Για backup, βρες κάποιο φτηνό NAS. Άμα για κάποιο λόγο υπάρχουν προβλήματα στο pc, 0 downtime, κοτσάρεις ένα laptop και συνεχίζεις. Ούτε άνοιξε, βγάλε δίσκους, βρες kit κτλ κτλ.

Η μνήμη είναι τσάμπα τώρα. Βεβαιώσου ότι η μητρική σου υποστηρίζει 32GB από αυτές που θα παραγγείλεις, και go for it. Ένα extra 50ρικο είναι, στο κάτω-κάτω της γραφής κάνεις τα μισά ramdrive όπως ανέφεραν τα παιδιά.

Κάρτα γραφικών, άμα παίζει dp στο monitor, δε χρειάζεσαι καν - άμα δεν υπάρχει επιτάχυνση από τα προγράμματα σου. 2D μια χαρά θα σπρώξει WQXGA και το HD3000, αρκεί όπως ανέφερα να έχει dp η μητρική/οθόνη σου.

Πάρε ένα UPS.

Αφού φτιάχνεις νέο σύστημα από την αρχή, κοίταξε την κατανάλωση, ιδιαίτερα άμα τον έχεις 24/7 ανοικτό. Άμα πάρεις κάρτα γραφικών, πάρε μία με λίγα Watt, εφ'οσον δε κερδίζεις τίποτα από επιτάχυνση.

Ένα χαλαρό o/c οκ. Όχι τραγικά πράγματα όμως, γιατί μετά θα τα πληρώνεις στην ΔΕΗ. Αναφορικά ένας i7 950 default vs ο/c στα 4G στο photoshop είναι ~€50 πάνω στο ρεύμα το χρόνο. Γιατί να τα σκάσεις εκεί, ενώ μπορείς να ανέβεις μία στάθμη παραπάνω σε επεξεργαστή.

Link to comment
Share on other sites

Tους veloci kai ssd τους χειριστηκατε λαθος πιστευω.

Aφου εχεις win7 στον Q9550 ..και πιανει 50γβ εγκατασταση..τοτε..

α)βγαλε αρχικα το swap..

β)κανε disable το hibernate και το prefetch.

γ)σβησε και τεμπς files ,prefetch και οτι αλλο απλα πιανει χωρο και δε το θες.

Κανε ghost το λειτουργικο στον ssd ..

βαλε τον veloci σαν δισκο που θα δουλευεις ..

Αν σε παιρνει για swap βαλτο στον ssd (επειδη ειναι 60αρης)..αλλιως χανοντας σε επιδοσεις βαλτον στον veloci.

Η ολη διαδικασια κραταει το πολυ 2 ωρες..Και ειναι πληρως αντιστρεψιμη μιας και ο αρχικος μηχανικος υπαρχει ανεπαφος.Τον veloci δεν τον πειραζεις...παρα μονο χωνεις το swap αν δεν χωραει στον ssd.

Τα 4γβ ραμ που εχεις τωρα και κανεις αυτα που κανεις ειναι εγγυημενα λιγα..

Σαν minimum ξεκινας απο 16.Στα 32 απλα θα εχεις την πολυτελεια για μεγαλο ramdrive

αλλα οκ..δεν ειναι ακριβα..~40ευρω το 8γιγο εχει.

Σε τοσα γιγα ραμ(16-32) ..προφανως δεν χρησιμοποεις swap.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω στα όσα έγραψα πιο πάνω ότι αν το λογισμικό που χρησιμοποιείς δεν είναι multithreaded και δεν εκμεταλλεύεται πολλούς πυρήνες, τότε προφανώς δεν χρειάζεσαι i7 και είσαι άρχοντας με έναν i5.

Link to comment
Share on other sites

To βασικό ερώτημα είναι : Όταν ανοίγεις π.χ. ένα tiff 500ΜΒ, ποιοι είναι οι λόγοι που το σύστημα σέρνεται? Μάλλον όχι η ταχύτητα των δίσκων, γιατί 500ΜΒ δε διαβάζονται και τόσο αργά. Κάτι παίζει με cache / RAM / cpu. Επειδή δεν είμαι ειδικός στα προγράμματα για γραφίστες κτλ, αν ξέρεις την απάντηση έχεις και τη λύση στο πρόβλημά σου.

Εγώ θα πρότεινα

1) i7 (λόγω ΗΤ),

2) 32 GB μνήμη και δούλεψε με όσο RAMDRIVE τραβάει η ψυχή σου.

3) έναν 256άρη (vertex 4 ή samsung 840) για OS + λογισμικό + χώρος εργασίας και αποθήκευσης για τις τρέχουσες δουλειές σου. Δηλαδή ασχολείσαι με μια δουλειά τώρα στον SSD, οπότε κερδίζεις σε ταχύτητα και όταν τελειώνεις και παραδίδεις στον πελάτη, τα βάζεις στους μηχανικούς. Επίσης ο 256άρης είναι κατά κανόνα γρηγορότερος από τον 128άρη.

4) Δε βλέπω κάποια ουσία στη λύση RAID 10 για τους μηχανικούς, μια που ούτως ή άλλως θα κάνεις και εξωτερικό backup (για την περίπτωση που κάτι συμβεί και πάει όλο το pc "αδιάβαστο"). Οπότε δουλεύεις τους 2 seagate σε RAID 0 και και έχεις ένα εξωτερικό για backup (που το κάνεις με λογισμικό αυτοματοποιημένο , μιας που είσαι ξεχασιάρης)\

5) Αν δουλεύεις με SSD + RAMDRIVE, δε χρειάζεται να πάρεις κοντρόλερ για το raid. Κάντο με την μητρική. Το επιχείρημα ότι καίγεται μητρική / καίγεται controler = χάνω το raid, δεν ευσταθεί, διότι υποτίθεται ότι έχεις και εξωτερικό backup. Άρα και εγώ προτείνω raid μέσω της μητρικής, χωρίς επιπλέον έξοδα.

Σε ευχαριστώ φίλε gdp77 για την απάντηση.

Δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με καθυστέρηση στο photoshop (ο Q9550 ανταποκρίνεται σχετικά καλά), όσο στο InDesign που δυσκολεύεσαι να τρέξεις τα σαλόνια γρήγορα για αλλαγές και διορθώσεις στον συγκεκριμένο κατάλογο, το μηχάνημα σε καθυστερεί κάποια δευτερόλεπτα, πράγμα εντελώς ανεπίτρεπτο στη δουλειά μας, τα πάντα πρέπει να γίνονται με τη ταχύτητα του φωτός, ειδικά όταν ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Επίσης πάθαμε μεγάλη ζημιά με τις καθυστερήσεις για το preview από τα tiffs σε μεσαία/μεγάλα εικονίδια στον explorer. Το δικό μου Shinobi στο σπίτι μου με τον Q6600, τον Vertex 2 στα 90GB για λειτουργικό, και 8GB RAM ανταποκρίνεται πολλές κλάσεις γρηγορότερα στο preview των ίδιων πολύ μεγάλων tiffs.

1) Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι το HT, αλλά εάν έχει σχέση (όπως υποψιάζομαι) με το πόσους πυρήνες του επεξεργαστή χρησιμοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, τα πράγματα έχουν ως εξής: α. InDesign. Ακόμα και μέχρι την έκδοση 5.5 δυστυχώς επιβεβαιωμένα χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πυρήνα του επεξεργαστή. Την έκδοση 6 δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα. β. Photoshop. Μέχρι και στην σουίτα 5, χρησιμοποιεί επιβεβαιωμένα μόνο δύο από τους τέσσερις πυρήνες του επεξεργαστή, μόνο σε κάποια πολύ εξειδικευμένα φίλτρα του χρησιμοποιεί και τους τέσσερις πυρήνες. γ. Corel και Xpress δεν έχω ιδέα πόσους ακριβώς πυρήνες χρησιμοποιούν, αλλά η χρήση τους είναι σχετικά μικρότερη σε εμάς, οπότε δεν έχει και τόση σημασία.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ποιος θα ήταν καλύτερος σαν cpu, ένας i5 2500K ή ένας i7 3770K; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσω το παραπάνω 100άρικο για τον i7, εάν δεν θα κερδίζω κάτι στην πράξη από τη χρήση του pc στα συγκεκριμένα προγράμματα.

2) Δεν θέλω να ρισκάρω με τίποτα τη χρήση RAM drive με τη συνεργάτιδά μου, μιλάμε τώρα για το πιο αφηρημένο άτομο του κόσμου, είναι ικανή να δουλεύει μια ολόκληρη μέρα και μετά να κλείσει το pc χωρίς να σώσει αρχεία, οπότε... :rofl:

3) Θεωρούσα από όλα τα θέματα που έχω διαβάσει εδώ, ότι τον ssd του λειτουργικού είναι καλύτερα να μην τον χρησιμοποιείς για τίποτε άλλο πέρα από το λειτουργικό και τα εγκατεστημένα προγράμματα, για βελτιστοποίηση των επιδόσεων και επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του.

4) Σωστός. Πολύ σωστός θα έλεγα. Λες δηλαδή raid 0 στους δύο Barracuda των 2ΤΒ και αυτοματοποιημένο backup με software στον εξωτερικό σκληρό των 2ΤΒ. Εδώ θα μάλλον θα χρειαστώ βοήθεια. Κάπου είχα διαβάσει εδώ για αυτό το software. Στήνεται εύκολα; Το έχεις χρησιμοποιήσει καθόλου;

5) Μάλλον φαίνεται να καταλήγουμε σε ένα τουλάχιστον raid 0 για τους δύο Barracuda των 2ΤΒ. Το μόνο που εξακολουθεί να με προβληματίζει είναι το εάν αξίζει το να βάλω δύο 128άρηδες Samsung 830 σε raid 0 για τα Win 7, 64 bit. Μου αρέσουν και με γοητεύουν πολύ τα τρελά νούμερα στο transfer rate. Και πώς να το κάνουμε τώρα, να βλέπεις σχεδόν 1.000 MB/s transfer rate, είναι τρελό νούμερο!!! :o

να πω κι εγω μια αποψη-προταση?

πριν ξεκινησεις και πας για καινουριο πισι, γιατι απλα δεν δοκιμαζεις να βαλεις μεγαλυτερη RAM στο υπαρχον?

με τη χρηση που κανεις, τα 4gb σαν λιγα μου φαινονται..........!!!! εκτος και δεν γινεται λογω λειτουργικου (αν εχεις XP)...!!

Το σκέφτηκα φίλε cabdik, μάλιστα είχα βάλει αγγελία στη κατηγορία ζήτηση, για 8GB RAM DDR2 σε δύο ντιμάκια των 4GB, για να έχω και το περιθώριο της δοκιμής. Η μητρική είναι δυστυχώς αρκετά παλιά, Asus P5QL-CM, και έχει μόνο δύο slots για μνήμη, με μέγιστη τιμή τα 8GB.

Μετά σκέφτηκα όμως να δώσω 150-200 ευρώ μόνο για τη μνήμη DDR2, ρισκάροντας προβλήματα ασυμβατότητας και με μη εγγυημμένα αποτελέσματα στη χρήση για τόσο βαριές δουλειές, αποφάσισα τελικά να πάω σε ένα νέο, σύγχρονο pc με εγγυημμένα αποτελέσματα. :T:

Link to comment
Share on other sites

Το δικό μου Shinobi στο σπίτι μου με τον Q6600, τον Vertex 2 στα 90GB για λειτουργικό, και 8GB RAM ανταποκρίνεται πολλές κλάσεις γρηγορότερα στο preview των ίδιων πολύ μεγάλων tiffs.

Aυτο και μονο θα επρεπε να σε βαλεις σε σκεψεις για το τι χρειαζεσαι και να μην κοιτας burst rates σε δισκους..

Το HT ..ασχετως του ποσους πυρηνες βλεπεις στο task manager δεν διπλασιαζει τους πυρηνες.

(τους διπλασιαζει εικονικα ,δεν εχεις τη διπλασια επεξεργαστικη ισχυ αν αυτο νομιζεις)

Hyper-threading works by duplicating certain sections of the processor—those that store the architectural state—but not duplicating the main execution resources. This allows a hyper-threading processor to appear as two "logical" processors to the host operating system, allowing the operating system to schedule two threads or processes simultaneously. When execution resources would not be used by the current task in a processor without hyper-threading, and especially when the processor is stalled, a hyper-threading equipped processor can use those execution resources to execute another scheduled task. (The processor may stall due to a cache miss, branch misprediction, or data dependency.)

Επι της ουσιας ..και να σου λειπει δεν προκειτε να καταλαβεις διαφορα.Συνηθως ενα 5-10% πιο γρηγορο ειναι οταν χρησιμοποιειται..(το 10% να ειναι το πλεον βελτιστοποιημενο).

Link to comment
Share on other sites

Τα δικά μου 0.2c, τα οποία βέβαια κατά βάση είναι τα ίδια με του gdp77.

Κατ'αρχήν, αυτό που λες για το preview μεγάλων αρχείων: "Κανονικά" τα windows δημιουργούν την πρώτη φορά που πας στον folder, thumbnails. Την πρώτη φορά που θα μπεις στον folder, θα καθυστερήσει ναι. Μετά όμως, θα βλέπεις το thumbnails. Προφανώς ένας ssd θα τα βλέπει ΠΟΛΥ πιο γρήγορα.

Raid 0 με μηχανικούς σε εργαλείο δουλειάς δε θα έβαζα. Ούτε με ssd τώρα που το σκέφτομαι. 1+0 ίσως, άμα χρειαζόμουν την ταχύτητα. Raid 1 ναι.

Για backup, βρες κάποιο φτηνό NAS. Άμα για κάποιο λόγο υπάρχουν προβλήματα στο pc, 0 downtime, κοτσάρεις ένα laptop και συνεχίζεις. Ούτε άνοιξε, βγάλε δίσκους, βρες kit κτλ κτλ.

Η μνήμη είναι τσάμπα τώρα. Βεβαιώσου ότι η μητρική σου υποστηρίζει 32GB από αυτές που θα παραγγείλεις, και go for it. Ένα extra 50ρικο είναι, στο κάτω-κάτω της γραφής κάνεις τα μισά ramdrive όπως ανέφεραν τα παιδιά.

Κάρτα γραφικών, άμα παίζει dp στο monitor, δε χρειάζεσαι καν - άμα δεν υπάρχει επιτάχυνση από τα προγράμματα σου. 2D μια χαρά θα σπρώξει WQXGA και το HD3000, αρκεί όπως ανέφερα να έχει dp η μητρική/οθόνη σου.

Πάρε ένα UPS.

Αφού φτιάχνεις νέο σύστημα από την αρχή, κοίταξε την κατανάλωση, ιδιαίτερα άμα τον έχεις 24/7 ανοικτό. Άμα πάρεις κάρτα γραφικών, πάρε μία με λίγα Watt, εφ'οσον δε κερδίζεις τίποτα από επιτάχυνση.

Ένα χαλαρό o/c οκ. Όχι τραγικά πράγματα όμως, γιατί μετά θα τα πληρώνεις στην ΔΕΗ. Αναφορικά ένας i7 950 default vs ο/c στα 4G στο photoshop είναι ~€50 πάνω στο ρεύμα το χρόνο. Γιατί να τα σκάσεις εκεί, ενώ μπορείς να ανέβεις μία στάθμη παραπάνω σε επεξεργαστή.

Σε ευχαριστώ φίλε Volrath.

Η πρώτη σου παρατήρηση για το preview στον explorer είναι όλα τα λεφτά. Κι εγώ αυτό ακριβώς νόμιζα, ότι άμα έστω και μετά από πολλή ώρα δημιουργηθούν για πρώτη φορά τα thumbnails, μετά όλα είναι εντάξει. Και έτσι όντως συνέβη, μόλις ενημέρωνα έναν φάκελο με κάμποσες δεκάδες tiffs των 200, 300, 500MB κτλ., τα εικονίδια εμφανιζόντουσαν αστραπιαία! :D

Την επόμενη μέρα όμως, όταν ξαναπήγαινα να δω τους ίδιους φακέλους, άρχιζε πάλι να τρέχει η πράσινη μπαρίτσα στο πάνω μέρος στο παράθυρο του explorer, και πάλι καθυστερούσε πολύ, όχι όμως τόσο πολύ όσο την προηγούμενη μέρα! :angry:

EDIT: Το τσέκαρα μόλις τώρα και στο δικό μου Shinobi εδώ στο σπίτι και συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Άνοιξα με τον explorer έναν από τους φακέλους του καταλόγου που ήταν ήδη ενημερωμένοι, αφούς τους δούλευα εδώ μόλις προχτές. Πρόσεξε τώρα, στον φάκελο υπάρχουν περίπου 80 tiffs με μέσο όρο 200MB το καθένα, ο φάκελος είναι περίπου 15GB σε μέγεθος. Πάλι άρχισε να τρέχει η πράσινη μπαρίτσα στο επάνω μέρος του explorer και περίμενα πέντε ολόκληρα λεπτά για να μου σχηματίσει ξανά το preview σε μεγάλα εικονίδια ο explorer. :tomato:

Πρόσεξε όμως, ταυτόχρονα πρόσεχα με τα γκατζετάκια των Windows τη χρήση της CPU και της μνήμης. Χρήση CPU στον Q6600 από 25 έως 45% μάξιμουμ, και χρήση μνήμης μόλις στο 25% από τα 8GB που έχω. Ταυτόχρονα το κόκκινο λαμπάκι του δίσκου στο Shinobi ήταν φουλ κόκκινο, όλη την ώρα που σχηματιζόταν το preview. Άρα στο preview τουλάχιστον δεν παίζει ρόλο η CPU και η μνήμη, αλλά αποκλειστικά η ταχύτητα του δίσκου που είναι αποθηκευμένα τα tiffs. Υπολόγισε τώρα και το γεγονός ότι εδώ στο Shinobi έχω όλο τον κατάλογο αποθηκευμένο σε έναν από τους τρεις Seagate ST3000DM001 των 3ΤΒ που φοράει, που είναι κυριολεκτικά top guns για μηχανικοί δίσκοι, 210ΜΒ/s peak transfer rate βαράνε!!!

Άμα λοιπόν σε τόσο γρήγορους μηχανικούς δίσκους, περιμένω πέντε ολόκληρα λεπτά για να μου ξαναματασχηματίσει το preview ο explorer την κάτσαμε τη βάρκα, δεν κάνω δουλειά έτσι! Λογικά λοιπόν τώρα, εάν είχα τον ίδιο φάκελο αποθηκευμένο σε ένα raid 0 με δύο Barracuda των 2ΤΒ, δεν θα μου σχημάτιζε το preview στον μισό ακριβώς χρόνο;!

Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να σου απαντήσω στα υπόλοιπα τώρα, πάντως έχω δύο UPS στο γραφείο, το κυρίως pc και το Dell 2722 είναι απόλυτα προστατευμένο.

Για το θέμα της κάρτας γραφικών θέλει συζήτηση πιστεύω το θέμα...

Link to comment
Share on other sites

Μετά σκέφτηκα όμως να δώσω 150-200 ευρώ μόνο για τη μνήμη DDR2, ρισκάροντας προβλήματα ασυμβατότητας και με μη εγγυημμένα αποτελέσματα στη χρήση για τόσο βαριές δουλειές, αποφάσισα τελικά να πάω σε ένα νέο, σύγχρονο pc με εγγυημμένα αποτελέσματα. :T:

η αληθεια ειναι οτι με τη μητρικη που εχεις στο συστημα σου, δεν μπορεις να κανεις πολλα πραγματα...!! να ενας λογος που λεμε, οτι μια καλη μητρικη (καλη =οχι απαραιτητα ακριβη!), ειναι πιο future proof.!!

επισης, με DDR2 μνημες, που παιρνει, ειναι δυσκολο να ριξεις χρηματα σε αυτη..!! πραγματικα καταλαβαινω το διλλημα σου και το γιατι ωθεισαι σε νεο συστημα.

ομως ο Q9550 εχει ψωμια..., δεν ειναι ψοφιμι..!! οπως σου ειπαν παραπανω, με πολυ RAM και εναν καλο SSD, το συστημα θα πηγαινε πολυυυ διαφορετικα..!!

μνημες που μπορεις να βαλεις στο συστημα σου, που ειναι και συμβατες και συνιστωνται απο την ASUS, ειναι αυτες...

Kingston Value 4GB DDR2 Non ECC CL6 800MHz (Kit 2 x 2048) | Skroutz.gr

αν τις βρεις...!!!

μπορεις να κοιταξεις και στις αγγελιες, μηηηπως πετυχεις κανα ζευγαρι..!

αλλιως, οπως λες.., νεο πισι και ησυχαζεις!!

Link to comment
Share on other sites

1) Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι το HT, αλλά εάν έχει σχέση (όπως υποψιάζομαι) με το πόσους πυρήνες του επεξεργαστή χρησιμοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, τα πράγματα έχουν ως εξής: α. InDesign. Ακόμα και μέχρι την έκδοση 5.5 δυστυχώς επιβεβαιωμένα χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πυρήνα του επεξεργαστή. Την έκδοση 6 δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα. β. Photoshop. Μέχρι και στην σουίτα 5, χρησιμοποιεί επιβεβαιωμένα μόνο δύο από τους τέσσερις πυρήνες του επεξεργαστή, μόνο σε κάποια πολύ εξειδικευμένα φίλτρα του χρησιμοποιεί και τους τέσσερις πυρήνες. γ. Corel και Xpress δεν έχω ιδέα πόσους ακριβώς πυρήνες χρησιμοποιούν, αλλά η χρήση τους είναι σχετικά μικρότερη σε εμάς, οπότε δεν έχει και τόση σημασία.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ποιος θα ήταν καλύτερος σαν cpu, ένας i5 2500K ή ένας i7 3770K; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσω το παραπάνω 100άρικο για τον i7, εάν δεν θα κερδίζω κάτι στην πράξη από τη χρήση του pc στα συγκεκριμένα προγράμματα.

i5

2) Δεν θέλω να ρισκάρω με τίποτα τη χρήση RAM drive με τη συνεργάτιδά μου, μιλάμε τώρα για το πιο αφηρημένο άτομο του κόσμου, είναι ικανή να δουλεύει μια ολόκληρη μέρα και μετά να κλείσει το pc χωρίς να σώσει αρχεία, οπότε...

Έχω χρόνια να δουλέψω με ramdrive, φαντάζομαι ότι το σχετικό λογισμικό θα σε προστατεύει με ειδοποιήσεις, πιθανότατα autosave κτλ.

3) Θεωρούσα από όλα τα θέματα που έχω διαβάσει εδώ, ότι τον ssd του λειτουργικού είναι καλύτερα να μην τον χρησιμοποιείς για τίποτε άλλο πέρα από το λειτουργικό και τα εγκατεστημένα προγράμματα, για βελτιστοποίηση των επιδόσεων και επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του.

Οι σύγχρονοι SSD με trim και ένα σωρό άλλες καινοτομίες δεν έχουν τέτοια θέματα. Η ζωή του SSD απασχολούσε στις πρώτες γενιές που πραγματικά είχαν "θέμα". Τώρα μπορείς να τον λιώσεις (εντάξει μην του κάνεις και defrag...) και θα ζήσει πιο πολύ από το pc σου (μέχρι την επόμενη αναβάθμιση π.χ. οι vertex 4 έχουν 5 χρόνια εγγύηση... )

5) Μάλλον φαίνεται να καταλήγουμε σε ένα τουλάχιστον raid 0 για τους δύο Barracuda των 2ΤΒ. Το μόνο που εξακολουθεί να με προβληματίζει είναι το εάν αξίζει το να βάλω δύο 128άρηδες Samsung 830 σε raid 0 για τα Win 7, 64 bit. Μου αρέσουν και με γοητεύουν πολύ τα τρελά νούμερα στο transfer rate. Και πώς να το κάνουμε τώρα, να βλέπεις σχεδόν 1.000 MB/s transfer rate, είναι τρελό νούμερο!!!

Μην μπλέξεις με RAID σε δίσκο λειτουργικού. Οι ταχύτητες που λες είναι burst rates που φαίνονται στα μετροπρογράμματα. Δεν πιστεύω ότι θα δεις πραγματικές διαφορές σε καθημερινή χρήση. Άσε τα προβλήματα που θα έχεις όταν κάτι στραβώνει και θα πρέπει να ξαναστήνεις το RAID. To έχω κάνει, δεν αξίζει imo. Επιμένω στη λύση ενός 256άρη SSD. Είναι πιο γρήγορος από 128άρη και σου δίνει άφθονο χώρο να δουλεύεις σε αυτόν ταχύτητα.

Link to comment
Share on other sites

Την επόμενη μέρα όμως, όταν ξαναπήγαινα να δω τους ίδιους φακέλους, άρχιζε πάλι να τρέχει η πράσινη μπαρίτσα στο πάνω μέρος στο παράθυρο του explorer, και πάλι καθυστερούσε πολύ, όχι όμως τόσο πολύ όσο την προηγούμενη μέρα! :angry:

Το λοιπόν: Όποτε κάνεις update τον φάκελο που έχει τα tiffs, σβήνεται η cache, και πρέπει να την ξανασχηματίσει. Άμα έχεις σε ένα φάκελο χύμα όλα τα tiffs, θα σου συνιστούσα οργάνωση. Φτιάξε sub-folders και χώρισε τις. Έτσι, όταν αλλάζεις/προσθέτεις κάτι, θα σβήνει το cache μόνο του συγκεκριμένου folder, και όχι όλων.

Link to comment
Share on other sites

i5

Έχω χρόνια να δουλέψω με ramdrive, φαντάζομαι ότι το σχετικό λογισμικό θα σε προστατεύει με ειδοποιήσεις, πιθανότατα autosave κτλ.

Οι σύγχρονοι SSD με trim και ένα σωρό άλλες καινοτομίες δεν έχουν τέτοια θέματα. Η ζωή του SSD απασχολούσε στις πρώτες γενιές που πραγματικά είχαν "θέμα". Τώρα μπορείς να τον λιώσεις (εντάξει μην του κάνεις και defrag...) και θα ζήσει πιο πολύ από το pc σου (μέχρι την επόμενη αναβάθμιση π.χ. οι vertex 4 έχουν 5 χρόνια εγγύηση... )

Μην μπλέξεις με RAID σε δίσκο λειτουργικού. Οι ταχύτητες που λες είναι burst rates που φαίνονται στα μετροπρογράμματα. Δεν πιστεύω ότι θα δεις πραγματικές διαφορές σε καθημερινή χρήση. Άσε τα προβλήματα που θα έχεις όταν κάτι στραβώνει και θα πρέπει να ξαναστήνεις το RAID. To έχω κάνει, δεν αξίζει imo. Επιμένω στη λύση ενός 256άρη SSD. Είναι πιο γρήγορος από 128άρη και σου δίνει άφθονο χώρο να δουλεύεις σε αυτόν ταχύτητα.

Ωραιότατα. Αρχίζουμε να βγάζουμε άκρη. :clap:

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

α. Το Shinobi το έχω παραγγείλει ήδη, ήμουν άλλωστε «ψημμένος». :whistle2:

β. Για τροφοδοτικό λέω να χρησιμοποιήσω αυτό το 500άρι της Thermaltake, το είχα στο HTPC της κρεβατοκάμαρας, ζήτημα είναι να έχει δουλέψει 200-300 ώρες το πολύ. Κάθεται στην ντουλάπα.

Thermaltake500W_zps0ebac1b0.jpg

Thermaltake500W_2_zps551b8d9b.jpg

Έχει και cable management, ωραιότατο. Θα προτιμούσα μεν κάποιο σε μαύρο χρώμα, αλλά είπαμε οι καιροί είναι δύσκολοι.

γ. Για CPU ο i5 2500K. Μπαίνει σε παραγγελία.

δ. Για μητρική, κανένας δεν είδα να εκφράζει ενστάσεις για την ΑSrock Z77 Extreme 4, οπότε θα την παραγγείλω. Άλλωστε μου κάνει κλικ και εμφανισιακά. Δεν έχει μεν έξοδο Display port, οπότε θα μπορούσα πιθανώς να αποφύγω την ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, αλλά μικρό το κακό, μου έχει «γυαλίσει» η 7750. :whistle2:

ε. Για μνήμη δεν έχω αποφασίσει ακόμα 16 ή 32GB, θα το δούμε στην πορεία. Αντιλαμβάνομαι πάντως ότι για τη χρήση RAM drive θα ήταν πολύ προτιμότερα τα 32GB.

ζ. Για τον ssd του λειτουργικού, φαίνεται ότι με έψησες τελικά φίλε gdp77, θα παραγγείλω τον 256άρη Samsung. Τον 60άρη OCZ Agility 3 που μου περισσεύει επίσης, αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιος τρόπος να τον αξιοποιήσω στο setup; Σε κάποιον ρόλο βοηθητικό του Samsung;

η. Για κάρτα γραφικών μου έχει γυαλίσει πολύ η fanless ΑΤΙ HD7750 και λέω να την τιμήσω. Δεν την βρίσκω Ελλάδα, οπότε σκέφτομαι να την παραγγείλω από το quietpc.

θ. Για δίσκους αποθήκευσης το ζευγάρι των Seagate Barracuda των 2ΤΒ σε raid 0. Και με κάποιο πρόγραμμα, αυτοματοποιημένο backup στον εξωτερικό σκληρό των 2ΤΒ.

ι. Για drive θα βρω μάλλον κάποιο φτηνό Blu-ray για να του βάλω, οι τιμές τους έχουν πέσει πολύ.

κ. Για ψύχτρα στον 2500Κ τώρα, θα δω τι θα βάλω. Την μαμίσια της Intel δεν την γουστάρω με τίποτα. Πολύ θα ήθελα να έβρισκα μια δεύτερη True Black 120 για να του έβαζα, με 120άρη ανεμιστήρα με λευκά πτερύγια φυσικά, για να κάνει την αντίθεση. Όπως ακριβώς αυτό το πανέμορφο σετάκι, αλλά το έχω για να το βάλω στο δικό μου Shinobi. :whistle2:

TrueBlackGelid.jpg

Ξεχάσα μήπως τίποτα; Πώς σας φαίνεται το σετάκι παιδιά;

Link to comment
Share on other sites

γενικα, ωραιο το σετακι.

εγω μονο δυο σχολια θα κανω.

1. μνημες, ξεκινα με 2χ8 και βλεπεις...! αν χρειαστει βαζεις αλλα 2χ8....!!

2. καρτα γραφικων, αν δεν σου χρειαζεται τοσο δυνατη καρτα, κι εννοω για την χρηση που τη θελεις, μηπως να μην βαλεις καθολου? και να βολευτεις με την ενσωματωμενη?

μηπως στη δουλεια σου βολευει και η τεχνολογια Intel Quick Sync Video, που εχει....?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.