Jump to content



Τα πάντα με μπαταρίες που δεν αντικαθίστανται...


gdp77

Recommended Posts

Μέσα στη φρενίτιδα των smartphones, phablets και tablets, έχει αρχίσει να θεωρείται δεδομένη η μη αντικαταστάσιμη μπαταρία στις περισσότερες συσκευές (στα tablets είναι ήδη το de facto standard).

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μια τέτοια επιλογή έχει γίνει αποδεκτή από τους καταναλωτές και δεν σχολιάζεται καθόλου στα reviews. (Τίποτα δεν είναι τυχαίο βέβαια).

Σε μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται σε κρίση, μένει ασχολίαστο το γεγονός ότι αγοράζεις tablet από 200-500€ (ή ακόμα πιο ακριβά τηλέφωνα) και σε 1-2 χρόνια (αν είσαι power user) θα χρειαστεί να δώσεις άλλα τόσα για να το αντικαταστήσεις; Διότι η μπαταρία πολύ πριν πεθάνει αρχίζει και χάνει σταδιακά την αυτονομία της. Πόσα χρήματα εξοικονομούν πια οι εταιρείες κάνοντας χρήση "κολλημένων" μπαταριών στις συσκευές τους; 1, 2, 5 , 10 ευρώ / μονάδα; Και μην μου πει κανείς ότι με οικονομία κλίμακας αυτά τα νούμερα είναι τεράστια, γιατί θα μπορούσα να του απαντήσω ότι το κόστος θα μπορούσαν να το μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή (που ούτως ή άλλως πληρώνει υπεραξία).

Κατά τη γνώμη μου η λογική είναι ξεκάθαρη. Να σε "αναγκάσουν" να βάλεις άλλο ένα πάγιο έξοδο στη ζωή σου, ώστε να κινούν οι εταιρείες τα γρανάζια τους ες αεί. Οι ενώσεις καταναλωτών πώς τα δέχονται όλα αυτά; Το σκασμό έβγαλαν, έτσι; Και γιατί έστω δεν υποχρεώνουν τις εταιρείες να δημοσιεύουν ένα ΜΟ συνολικής ζωής της μπαταρίας (στις συσκευασίες των προϊόντων τους) ;

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν κατάλαβες ότι αναφέρομαι σε συσκευές που δεν είναι δυνατή η αλλαγή μπαταρίας. (π.χ. τα περισσότερα tablet) από το χρήστη. Η μόνη σου δυνατότητα είναι να το πας στην "αντιπροσωπεία" η οποία θα σε χρεώσει συνήθως το τρέχον κόστος της συσκευής ολόκληρης για να την αντικαταστήσει. Μόνο άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλα εργαλεία θα μπορούν να αγοράσουν φτηνά μπαταρία από "μπαταριάδικο" και να την αλλάξουν μόνοι τους.

Link to comment
Share on other sites

Οι original μπαταρίες όπως και τα επώνυμα ανταλλακτικά είναι πανάκριβα και μη αντιπροσωπευτικά του κόστους παραγωγής. Αν θεωρείς ότι πληρώνεις υπεραξία αγοράζοντας το προϊόν περίμενε να αγοράσεις επώνυμο ανταλλακτικό για να αλλάξεις γνώμη. Μιλάμε για πολλές φορές πολλαπλάσιο κέρδος του κόστους κατασκευής και φυσικά είναι ένας τομέας που περιμένουν τρελλά έσοδα μετά την κυκλοφορία προΊόντων οι εταιρείες.

Συνήθως μιλάμε για μια ελάχιστη διαφορά είναι της τάξεως του 80-90% πάνω της original μπαταρίας σε σχέση με αντίστοιχη πιστοποιημένη και επώνυμη μπαταρία.

http://www.thelab.gr/mobile-computing/apospwmeni-mpataria-sto-smartphone-sas-poll-113659.html

Link to comment
Share on other sites

To κόστος των "επώνυμων" ανταλλακτικών και συγκεκριμένα των μπαταριών, το γνωρίζω. Το θέμα είναι γιατί οι καταναλωτικές οργανώσεις δεν απαιτούν τουλάχιστον να αναγράφεται στις συσκευασίες ότι οι συσκευές έχουν συγκεκριμένο όριο ζωής ανάλογα με τη χρήση, μετά το πέρας του οποίου θα χρειάζονται "επίσημο service".

Link to comment
Share on other sites

Ο θεωρητικός χρόνος ζωής της μπαταρίας συνήθως είναι ίσος ή μεγαλύτερος της εγγύησης της συσκευής.

Εξάλλου η ενσωματωμένες μπαταρίες είναι πρόσφατο "φρούτο" και οι καταναλωτές κοιμούνται ακόμα (αν εξαιρέσουμε το γιωτόφωνο που ούτως ή άλλως πάνε σαν ζώα οι χρήστες τους να αναβαθμίσουν κάθε φορά συσκευή για λόγους μόδας)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.