Jump to content



Φαγωμένη κεφαλή βίδας.


YDinopoulos

Recommended Posts

Βρες ενα ίσιο κατσαβίδι κ ξεβιδωσε την :)

Απο την φοτο τουλάχιστον ετσι δείχνει. .

* όταν θα ξεβιδωνεις να βάζεις αρκετή πίεση επάνω στο κατσαβίδι.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Το είχα πάθει σε ένα dell mini.

Ήθελα να αλλάξω τον ssd με μεγαλύτερο.

Μου βγήκε η ψυχή και τελικά δεν το κατάφερα. Λες και ήταν κολλημένη η βίδα, έλεος.

Αναγκάστηκα να κόψω την πλακέτα του δίσκου, περιμετρικά της βίδας, αλλά δεν με ένοιαξε, μιας και είχε πρόβλημα και πήγαινε για αντικατάσταση...

Link to comment
Share on other sites

Γιαννη ισιο αλλιως βρες μια λιμα και σιγα σιγα φαε τη κεφαλη να δημιουργησεις υποδοχη για ισιο κατσαβιδι. Το τελευταιο γινεται και με ντρεμελ. Αν δε τα καταφερεις περνα να στο σενιαρω

Link to comment
Share on other sites

Μικρό τρυπανάκι και φάτο σιγά σιγά αν δε δουλέψει το ίσιο κατσαβίδι.

Θέλει πολύ προσοχή αυτή η τακτική για να μην πάνε πουθενά τα ρινίσματα και κάνεις κανένα βραχυκύκλωμα. Θέλει πολύ καλό σκούπισμα μετά και έλεγχο, π.χ. στα ποδαράκια αμέσως δίπλα από τη βίδα.

Καλύτερα να δοκιμάσει να μαγκώσει ένα ίσιο και να βάλει δύναμη στο κατσαβίδι και όχι στη βίδα.

Link to comment
Share on other sites

Πριν κάνεις ο,τιδήποτε από τα παραπάνω (τα περισσότερα έχουν καλές πιθανότητες επιτυχίας) κάλυψε με χαρτοταινία τα πάντα και κάνε μια μικρή τρυπούλα στη χαρτοταινία εκεί μόνο που είναι η βίδα. Έτσι έχεις κάποια προστασία σε πιθανό γλίστρημα και δε χρειάζεται προσοχή / καθάρισμα με τα ρινίσματα.

Η παραλλαγή που χρησιμοποιώ εγώ και λειτουργεί καλύτερα από οτιδήποτε είναι να κάνω κεφάλι για ίσιο κατσαβίδι (συνήθως με το dremel γιατί τις βαριέμαι τις λίμες) και μετά βάζω ίσιο κατσαβίδι στην άκρη του κεφαλιού της βίδας, σε 45 μοίρες με το επίπεδο του ssd και χτύπημα με μικρό σφυράκι. Το χτύπημα ξεσφίγκει τη βίδα χωρίς να μασάει το κεφάλι. Προσοχή να το κάνεις προς την κατεύθυνση που ξεβιδώνει η βίδα!

Link to comment
Share on other sites

μασκάρισμα και δοκιμάζεις οτι προτάθηκε , ακόμα και αν κόψεις λίγο 2 πλευρές με dremmel μπορείς να το βοηθήσεις για πιάσιμο με μιτο τσίμπιδο

αν δεν τα καταφέρεις και φαγωθεί τελείως σαν τελευταία απόπειρα δοκιμάζεις με κόλλα JB Weld | World's Strongest Bond ή να κολλήσεις κάποιο σιδεράκι ή να φτιάξεις καινούργιο κεφάλι (τελευταία λύση ! με έχει βοηθήσει σε βίδα που δεν είχε μείνει κεφάλι )

Link to comment
Share on other sites

Με ένα ίσιο κατσαβίδι,μονάχα άμα εφάπτεται σωστά,μπορείς να φας τη μύτη, του κατσαβιδιού, άλλος τρόπος είναι με κόφτη.

Στην φωτογραφία η βίδα δεν καταστράφηκε βρες σωστά εργαλεία.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα προσπάθησαν να αλλάξω τον HDD με SSD στο laptop και παραλίγο να καταστρέψω τη βίδα που συγκρατεί το δίσκο. Τελικά εγκατέλειψα μέχρι να βρω κατάλληλο κατσαβίδι. (Το εξωτερικό πλαστικό βγήκε με το κατσαβίδι μου, αλλά οι εσωτερικές βίδες ήταν ακόμα πιο μικρές)...

Πάντως στη photo φαίνεται ότι οι βίδες προεξέχουν αρκετά. Με λεπτό πενσάκι δεν μπορείς να την πιάσεις και να την στροφάρεις;

Link to comment
Share on other sites

Μου βγήκε η ψυχή και τελικά δεν το κατάφερα. Λες και ήταν κολλημένη η βίδα, έλεος.

Οι περισσότερες βίδες στα λαπτοπ και στα νετμπουκ έχουν loctite. Αν έχει πέσει μεγάλη ποσότητα και έχει πιάσει όλη τη βίδα σε συνδυασμό με λίγη παραπάνω δύναμη στο σφίξιμο βγαίνει δύσκολα.

Μία λύση είναι να τη ζεστάνεις λιγάκι προσεκτικά πάντα με ένα κολλητήρι όπως ειπώθηκε και να χρησιμοποιήσεις ίσιο κατσαβίδι.

Link to comment
Share on other sites

Οντως εχουν κολλα σπειρωματων, ειναι αυτο το μπλε που εχουν οι βιδες, μερικοι το λενε locktite χωρις να ειναι παντα αυτη η μαρκα.

Σε πρωτη φαση προτεινω, ζεσταμα με κολλητηρι και χρηση πενσας.

Και με πρωτη ευκαιρια ριξε μια ματια σε ενα πληρες σετ* με μυτες, θα πρεπει να εχει τουλαχιστον PZ0, PZ1, PZ2 και PH0, PH1, PH2. παρε και μια βαριοπουλα ειναι το τελειο εργαλειο για τις δυσκολες στιγμες που θα εχεις νευρα.

* ειναι πιο σημαντικο να εχεις το πληρες σετ παρα δυο μυτες πανακριβες, με την μυτη στο χερι την δοκιμαζεις πανω στην βιδα που θες να βγαλεις και βλεπεις εαν εχει παιξιμο και εαν κουμπωνει καλα πανω στην βιδα.

Link to comment
Share on other sites

Καλές ιδέες ακούστηκαν μέχρι τώρα, θα προσθέσω κι εγώ κάτι ακόμα για να είναι μαζεμένα τα πρόχειρα μέτρα!

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ! !

Αν παίζει το ενδεχόμενο να υπάρχει κόλλα σπειρωμάτων στην βίδα και μάλιστα (βλακωδώς σε μεγάλη ποσότητα, δοκίμασε το ζέσταμα και μετά ξεσφιγμα με κατσαβίδι ίσιο αφού έχεις φροντίσει όπως ειπώθηκε να κάνεις με ένα δισκάκι κοπής μια κατάλληλη υποδοχή γι αυτό στο κεφάλι της βίδας.

Αλλά Προσοχή στο ζέσταμα , μα μην είναι υπερβολικό γιατί αν η βίδα πιάνει μέσα σε μεταλλικό σπείρωμα που είναι "φυτευτό" μέσα σε πλαστικό, υπάρχει κίνδυνος αυτό αν ζεσταθεί πολύ να ολισθήσει σε σχέση με το πλαστικό που το περιβάλει!

Αν αισθανθείς ότι η βίδα άρχισε να περιστρέφεται , αλλά δεν την αισθάνεσαι να ξέσφιξε καθόλου, είναι πιθανόν να άρχισε να συμβαίνει αυτό που είπα πριν , όποτε κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα, και ξαναπροσπαθείς προσεκτικότερα αφού κρυώσει καλά το πλαστικό, ελπίζοντας !

Αλλά ας δούμε και ένα άλλο τρόπο, με χρήση μυτοστίμπιδου που ήδη προτάθηκε σαν εργαλείο!

Από ότι μπορώ να διακρίνω από την φωτό η βίδα έχει κεφάλι "ψωμάκι" συνεπώς έχει ένα τμήμα της περιμέτρου του

(αυτό που είναι κοντά στην πλακέτα) που είναι κάθετο προς την πλακέτα και έχει και κάποιο "ύψος".

Άρα είναι ένα καλό σημείο για να πιαστεί η βίδα με ένα μυτοτσίμπιδο, αλλά όχι όποιο και όποιο και όχι από οπουδήποτε :)

Θέλει κεκαμμένο μυτοτσίμπιδο το οποίο θα έχει αντιολισθητικές ραβδώσεις

και στο τμήμα της μύτης του που είναι λυγισμένο, κάτι σαν αυτό :

ashampoo-snap-2014-02-09-10h33m45s-001-11051.png

Πρόσεξε όμως δεν θα χρησιμοποιήσεις την άκρη της μύτης για να πιάσεις την "πεισματάρα" βίδα,

γιατί αυτό έχει αρκετή ελαστικότητα και δεν πρόκειται να σφίξει αρκετά στιβαρά την βίδα!

Το καλό "κεφαλοκλείδωμα" θα έρθει όπως σου δείχνω στην επόμενη φωτό :

screw-unlock-01-11050.jpg

1. Παίρνουμε μια λεπτή αλλά σκληρή ζελατίνα κόβουμε μια τρύπα λίγο πιο μεγάλη από το κεφάλι της βίδας και την περνάμε γύρα από αυτό για να προφυλάξουμε την πλακέτα από κάποιο γλίστρημα του εργαλείου!

2. Πιάνουμε όπως έδειξα πριν την βίδα , φροντίζοντας το μυτοτσίμπιδο να ακουμπήσει στην ζελατίνα (για να εκμεταλλευτεί όλο το διαθέσιμο πλάτος επαφής με την βίδα και να μην τείνει το σφίξιμο , να το κάνει να γλιστρήσει / πεταχτεί προς τα πάνω )

3. Σφίγγουμε σταθερά και δυνατά το μυτοτσίμπιδο και παρατηρούμε τις ραβδώσεις που έχει να εισχωρούν στην επιφάνεια -περιμετρικά- της βίδας!

3.1. Πιθανόν είναι -ανάλογα με την σκληρότητα της βίδας- να δούμε και το σώμα της να πιέζεται και να πλαταίνει εκεί, και στην βίδα που δείχνεις, είναι πιθανό αυτό, αν κρίνω από τον τρόπο που καταστράφηκε είναι κατασκευασμένη από όχι και τόσο σκληρό κράμα.

3.2. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί η επόμενη κίνησή μας -αντί να ξεσφίξει την βίδα- μπορεί να αποκόψει το κεφάλι της!

4. Εφόσον όλα είναι καλά, δίνουμε μια ελαφρά περιστροφική πίεση προς την κατεύθυνση που σφίγγει η βίδα, αυτό μολονότι φαίνεται "κουλό" κατά κανόνα "σπάει" το μάγκωμα, αν υπάρχει τέτοιο. Αλλά πρόσεξε όταν λέμε μικρή κίνηση , εννοούμε μερικές μοίρες!

5. Παρατηρούμε κατά την διάρκεια της κίνησης αυτής να σιγουρευτούμε ότι το μυτοτσίμπιδο συγκρατεί καλά την βίδα και ότι αυτή δεν περιεστράφει (δεν ολίσθησε) σε σχέση με αυτό !

6. Εφόσον ισχύει το 5, παίρνουμε βαθειά ανάσα :) και στρίβουμε την βίδα προς την κατεύθυνση που ξεσφίγγει (αριστερόστροφα) και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε το ευτυχές αποτέλεσμα!

7. ΠΡΟΣΟΧΗ ! ! !

Κατά την κίνηση του λυσίματος της βίδας, παρατηρούμε πολύ προσεκτικά , αν αυτή αρχίζει να στρίβει από την αρχή της κίνησής μας και αν προβάλει την ίδια αντίσταση στο στρίψιμο.

Αν προβάλει την ίδια αντίσταση , αυτό είναι καλό σημάδι, αν όμως αισθανθούμε μια απότομη μείωση της αντίστασης , αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό σημάδι!

Γιατί μπορεί να σημαίνει ότι η βίδα ξέσφιξε (λίγο περίεργο με τόσο μικρή κίνηση!), η ότι το μέταλλο του κορμού της έφτασε στο σημείο διαρροής του και η βίδα ουσιαστικά κινδυνεύει να αποκεφαλιστεί!

* Αν είμαστε άτυχοι και συμβεί αυτό (ο αποκεφαλισμός) , αφαιρούμε την πλακέτα και προσπαθούμε πάλι, έχοντας περίπου 1,5 - 2 mm "πιάσιμο" .

Όπως καταλαβαίνεις, το ενδεχόμενο αποτυχίας δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά εδώ είναι "Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα! "

Ελπίζω να βοήθησα.

Καλή επιτυχία ! ! !

:T:

Link to comment
Share on other sites

Αν σε προλαβα ζεστανε τη βιδα με κολλητηρι και μετα με ισιο προσεκτικα με καθετη πιεση.

Αν τη ζεστάνει, η βίδα θα διασταλλεί και θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η αφαίρεση της. Εκτός εάν έχει κόλλα κατω και θέλει να λιώσει.

Link to comment
Share on other sites

Πόσοι Λαμπήτες χρειάζονται για να ξεβιδώσουν μία χτυπημένη βίδα; :hehe:

Πάμε για νέο οδηγό σου λέω :p

Μα καλά ο [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] το έσπασε τελικά;

Το έκοψε φέτες;

Κάνει κοιλιακούς φέτες στο gym;

WTF???

[MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] :p

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.