Jump to content



Βραχυκύκλωμα σε Turbox λάπτοπ


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

είμαι νέο μέλος και έτσι φρόντησα να μάθω τους κανόνες του TheLab.gr πριν ανεβάσω και εγώ το θέμα μου.

Απάντηση δεν μπορούσα να βρω σε άλλα θέματα, τουλάχιστον όχι που να με αντιπροσωπεύουν.

 

Θα προσπαθήσω να περιγράψω το πρόβλημά μου όσο το δυνατόν καλύτερα γιατί χρειάζομαι την βοήθειά σας.

 

Είχα αγοράσει ένα turbox λάπτοπ, το οποίο αποδείχθηκε αρκετά γερό, χωρίς να μου βγάλει ποτέ κανένα πρόβλημα στα 4 χρόνια που το είχα.

Φυσικά το καλώδιο του τροφοδοτικού μετά από τόσο καιρό είχε φαγωθεί από την κίνηση, και έτσι χωρίς να το καταλάβω το βρήκα στο πάτωμα, τελείως αποκομμένο από την κεφαλή, η οποία βρισκόταν ακόμα στην τρύπα της τροφοδοσίας πάνω στο λάπτοπ.

Έτσι, έχοντας ενώσει και παλιότερα μερικά καλώδια λάπτοπ, είπα να το κάνω ξανά. Έβγαλα την κεφαλή (το βύσμα στην ουσία) το έκοψα λίγο μέχρι να εμφανιστούν τα 2 συρματάκια, και μετά έκανα το ίδιο και στην άκρη από το υπόλοιπο καλώδιο.

Έχοντας το λάπτοπ σε λειτουργία με την μπαταρία, έβαλα την κεφαλή στην τρύπα της τροφοδοσίας, με τα δύο συρματάκια απλωμένα, και πήρα το υπόλοιπο καλώδιο, το έβαλα στην πρίζα και (κρίσιμο σημείο) πήγα να ενώσω τα δύο συρματάκια του καλωδίου με τα δύο συρματάκια της κεφαλής. 

Στο μυαλό είχα ότι αν δω το φωτάκι της τροφοδοσίας να ανάβει τότε θα τα ένωνα με μονωτική και τα έκανα σίγουρο ότι η κεφαλή είναι σφιχτά δεμένη με το υπόλοιπο καλώδιο έτσι ώστε να μην ξανακοπεί.
Μόνο που μόλις άγγιξα τα συρματάκια τότε είδα έναν μικρό σπινθήρα κατά την ένωση, και το λάπτοπ έκλεισε οριστικά. 

Πλέον δεν ανοίγει ούτε με την μπαταρία, ούτε με κανένα άλλο καλώδιο.

Μερικά άτομα μου λένε ότι έχει περάσει ρεύμα μέσα επειδή ένωσα ανάποδα τα δύο σύρματα (αν και είμαι σίγουρος ότι το έκανα σωστά γιατί τα χρώματα ήταν ταιριαστά). Εγώ έχω την εντύπωση ότι το έπαθε επειδή τα άγγιξα απογυμνωμένα με μικρή απόσταση μεταξύ του.

Τέλος πάντων το θέμα μου είναι αν κάποιος εδώ μπορεί να μου πει τι ακριβώς μπορεί να έχει πάθει, τί μπορεί να έχει καεί και τι μπορώ να κάνω για να το φτιάξω. 

 

Ευχαριστώ πολύ :)

 

Link to comment
Share on other sites

Λογικά κάτι στο κύκλωμα τροφοδοσίας/φόρτισης θα είναι. Πρέπει να ανοίξεις το λαπτοπ και να δεις τι εχει ψηθεί. Μετά πας και παίρνεις το αντίστοιχο εξάρτημα και το αλλάζεις.

 

Φυσικά ποτε δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι μόνο αυτό που βλέπεις ή και άλλα οπότε μπορεί να σε πεδέψει αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

ΜΗΝ προσπαθήσεις να φτιάξεις ΤΙΠΟΤΑ μόνος σου. Αν θες να το δεις πήγαινέ το σε κάποιο φίλο που ξέρει ή επαγγελματία. Από αυτά που λες φαίνεται ότι δεν ξέρεις από αυτά πράγμα πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για τις συσκευές, όπως αποδείχθηκε, αλλά κυρίως για 'σένα. Τώρα μάλλον πας για νέο λάπτοπ και την επόμενη φορά κάνε τη χάρη σε εσένα και την περιουσία σου και μην δοκιμάσεις επισκευές, έστω και τόσο απλές, πάλι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να το αφήσεις εκτός ρεύματος και χωρίς μπαταρία για κανα 10λεπτο και μετά προσπάθησε να το συνδέσεις με καινούργιο φορτιστή (χωρίς μπαταρία) να δεις αν ανάβει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! 

Το είχα πάει σε τεχνικό και μου είπε ότι πρέπει να έχει καεί η motherboard ή ο επεξεργαστής (δεν ήταν σίγουρος), και ότι καλύτερα να αγοράσω καινούργιο παρά να προσπαθήσω να το επισκευάσω! 

Όταν το είχα ανοίξει (σχεδόν αμέσως όταν έκλεισε), μύριζε καμμένο μόνο εκεί που είναι το power board, στην γωνία. Πουθενά αλλου! Γι' αυτό και τρέφω ελπίδες μπας και μπορέσω να το φτιάξω έστω και με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά από ebay, κτλ. 

Aυτή την στιγμή έχω αγοράσει καινούργιο λάπτοπ, αλλά αν το πρόβλημα τελικά είναι μικρό στο άλλο θέλω να το επισκευάσω!  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να μην πήρες παλι Turbo-x φίλε μου :fie:

 

Όχι.. δεν πήρα turbox αυτή την φορά. Τώρα έχω HP.

Απλά και το turbox που είχα, όπως είπα, αποδείχθηκε πολύ καλό. Δεν μου έβγαλέ ποτέ πρόβλημα. Ακόμα θα το είχα αν δεν γινόταν η φάση με το καλώδιο!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως το powerboard είναι σχετικά φθηνό αλλά στα turbox δεν ξέρω τι ανταλλακτικά παίρνει και θα δυσκολευτείς πιθανότατα να βρεις. Δεν νομίζω πως αξίζει τον χρόνο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.