Jump to content



DIY project 2: Ethernet DMX512-A Controller (w/ Art-Net v3 support)


Recommended Posts

Ευχαριστούμε πολύ για αυτό τον υπέροχο οδηγό.

Πώ ρε ξέφυγε και ο φωτισμός πολύ.

Έχω βέβαια να ασχοληθώ με DMX και LJ από το 2005 που ήμουν σπουδαστής.

Link to comment
Share on other sites

Το έζησες στο μεταίχμιο δηλαδή. Το 2006 ήταν η χρονιά μεταίχμιο για το DMX μιας και εκείνη τη χρονιά βγήκε το Art-Net II που άρχισε σιγά-σιγά να τοποθετεί στον ορίζοντα με ουσιαστικό τρόπο το Ethernet στο DMX, ξεπερνώντας τον "παλιό" τρόπο. Επίσης το 2006 το RDM έγινε ESTA standard. Οπότε ουσιαστικά μετά από μια 5ετία από τότε άρχισαν να διεισδύουν οι τεχνολογίες αυτές και στην αγορά. Το 2011 βγήκε η 3η version του Art-Net.

 

Οπότε ναι, αν βάλεις και πόσο χρόνο χρειάζεται να εξαπλωθεί μια τεχνολογία στην παγκόσμια αγορά, τότε λίγο-πολύ είναι όλα ακόμα καινούργια. Παρόλο που το DMX στο οποίο βασίζονται όλ' αυτά, δημιουργήθηκε το 1986.

 

Τώρα την τελευταία πενταετία άρχισαν να μπαίνουν και οι Κινέζοι στο DMX/RDM πιο ενεργά και οι τιμές έχουν αρχίσει και πέφτουν. Ενώ υπάρχουν ήδη αρκετοί κινέζικοι DMX decoders, τώρα τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκαν decoders που να υποστηρίζουν και RDM, όπως ο PX24900 (τον οποίο πέρυσι έψαχνα να βρω από την euchips και δεν είχαν ούτε engineer sample να στείλουν).

 

Γενικά είναι μια τεχνολογία που θα παίξει αρκετά τα επόμενα χρόνια και ειδικά στο εξωτερικό (στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια αγορά). Επίσης επειδή αυτοί που ασχολούνται με τον φωτισμό είναι κυρίως δεινόσαυροι της αγοράς (με την έννοια της σύγχρονης τεχνογνωσίας μιας και γνώσεις και εμπειρία έχουν άπειρη), υπάρχει χώρος για νέους που ασχολούνται με την ανάπτυξη και τη γνώση των νέων τεχνολογιών.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Την πρώτα κονσόλα DMX την είδα-δούλεψα από την Martin. Βέβαια τότε δε πέζανε led. Στην καλύτερη είχαμε Laser το οποίο με DMX του έδινες 4-5 σχήματα, strobe και  moving heads με λάμπα και φίλτρα και ένα fog.

Και εγώ έτυχα και τα έζησα πολύ λίγο γιατί δούλευα σε μαγαζί και κάναμε ανακαίνιση εκείνη την εποχή. Και βάλαμε φωτισμό με DMX και είχα ασχοληθεί.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τώρα να σου πω!

Eγώ που δεν έχω ασχοληθεί καθόλου... πωρώθηκα ! :T:

Φαντάζομαι αυτούς που έχουν !

Ένα ευχαριστώ για το κόπο σου μου φαντάζει πολύ λίγο, να ' σαι καλά για τον πολύ κατατοπιστικό οδηγό,

είναι ότι πρέπει για να βάλει κάποιον στο ντορό ! :)

 

Άντε, να ζήσουν οι "άρρωστοι" με τις κατασκευές ! :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.