Jump to content



Προσπάθειες OC i7 4770K


Fly4ever

Recommended Posts

Γειά σας παιδιά,

 

προσπαθώ εδώ και κάμποσο καιρό να υπερχρονήσω το σύστημά μου του οποίου λεπτομέρειες φαίνονται στην παράθεση εδώ:

CPU:Intel I7 4770K,CPU cooling:Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme,Mobo:Gigabyte Z87Z-OC, RAM:2x4Gb G.SKILL TridentX @2400MHz CL10,GPU:Gigabyte GTX980 Xtreme 4GD @1367MHz,Drives:2x120Gb Hyper-X 3K Kingston SSD in Raid 0 mode,1 Samsung SSD 850PRO 256Gb,1 Samsung SSD 850PRO 512Gb,PSU:Corsair GS800,Case:Aerocool X-Predator Evil Black Edition.

 

Για την ακρίβεια, προτού ξεκινήσουν τα προβλήματα έτρεχε άψογα στα 4.5GHz (το OC το είχε κάνει ένας φίλος που ήταν γνώστης/επαγγελματίας του χώρου).Η προσπάθειά μου κάποια στιγμή ν'ανέβω μόνος μου ακόμη ψηλότερα έχοντας διάβασει άπειρα άρθρα στο net και δει αμέτρητα video σχετικά (4.6GHz - τουλάχιστον αρχικά) στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία κι επειδή δε θυμόμουν τι είχα αλλάξει και τι όχι επέλεξα "Load optimized defaults" (μέγα σφάλμα στην περίπτωσή μου!) στο BIOS δίχως να έχω σώσει σε profile το επιτυχημένο προηγούμενο 4.5GHz oc μου.Αυτό φυσικά άλλαξε τα πάντα στο σύστημά μου, κάτι που δεν το περίμενα καθόλου.Από'κεί κι έπειτα αρχίσαν τα προβλήματα καθώς ο φίλος που μου'χει στήσει το pc να τρέχει στα 4.5GHz έχει φύγει μόνιμα από Ελλάδα σαν τόσους και τόσους στον τομέα αυτό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.

 

Ξέρω κάποια πράγματα σχετικά αλλά δεν μπορώ να πω πως είμαι και ειδικός.Θα τό'λεγα καλύτερα πως έχω περιορισμένες γνώσεις κι εμπειρία ως προς έναν ειδικό αλλά πολύ ανώτερη από εκείνη ενός απλού καθημερινού χρήστη.Γνωρίζω αρκετά καλά/σωστά τι κάνει η κάθε μία ρύθμιση και τι αλλάζει αλλά έχω σχεδόν μαύρα μεσάνυχτα ως προς τη σχέση που συνδέει όλες αυτές τις ρυθμίσεις μαζί στο BIOS καθώς έχω καταλάβει πως όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν στο OC (ρολόγια,ρεύματα,μνήμες κλπ) συνδέονται αλληλένδετα μεταξύ τους.

 

Οπως θα φαντάζεστε έχω αμέτρητες απορίες κι αν και πολύ θα τό'θελα ν'αρχίσω να τις αραδιάζω τώρα εδώ,δεν το κάνω επειδή θα καταντήσω κουραστικός τελικά.Ένα-ένα με τη σειρά τους,άντε το πολύ δυό-δυό,με την άδειά σας!

 

Πού βρίσκομαι αυτή τη στιγμή και τα αποτελέσματα χαμηλότερων OC μου:

Στα 4.5GHz εδώ και μερικές μέρες "τρέχω" σταθερά δίχως προβλήματα τα games μου (CPU dependent simulators).Επίσης τρέχω με επιτυχία για όση ώρα κι αν προσπάθησα τα stress tests της XTU (Intel Extreme Tuning Utility) και στο benchmark της το σκορ μου είναι 1143 (αναρτημένο και στο HWBOT).

Η μέγιστη θερμοκρασία της CPU "Package Temperature" είναι 64 βαθμοί με ambient 26.Η μέση θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 58 στη μισή ώρα του τεστ.Το ρεύμα που του δίνω είναι 1.274V στα cores και 2.050V VCCIN (ή VRIN αν προτιμάτε). Και όχι,δεν έχω κάνει delid τον επεξεργαστή μου,φαίνεται πως είμουν τυχερός στο θέμα της απαράδεκτης θερμοαπαγωγικής πάστας που χρησιμοποίησε η Intel στις περισσότερες CPU του είδους!!!Ξέρω ότι η ψύκτρα μου είναι αν όχι η καλύτερη τουλάχιστον από τις πλέον ικανές CPU αερο-ψύκτρες αλλά και πάλι οι θερμοκρασίες μου σε 100% load

είναι συνηθισμένες μόνον σε ακριβά liquid coolers σηστήματα και πάλι με delid κάποιες φορές!

 

Παρ'όλ'αυτά,το prime95 δεν μπορώ να το τρέξω πάνω από μισό με ένα λεπτό.Εκεί επάνω το σύστημα παγώνει και μόνον με hard restart επανέρχεται.Και δεν καταλαβαίνω το λόγο.Αφού στο XTU stress test πάλι 100% δουλεύει ο επεξεργαστής,γιατί στο prime95 συμβαίνει αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω.

 

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις μου στο BIOS για αυτό το setup στις φωτο που παραθέτω εδώ.

 

Είμαι σίγουρος ότι κάτι κάνω λάθος αλλά δεν ξέρω τί ακριβώς.Θα εκτιμούσα αφάνταστα πολύ την οποιαδήποτε βοήθεια,παιδιά έχω κυριολεκτικά πελαγώσει και φυσικά βαλτώσει κάπου εδώ!Με τόσο χαμηλές τάσεις και θερμοκρασίες στα 4.5 θα'πρεπε κανονικά να περιμένουμε να φτάσω τουλάχιστον 4.6-4.7GHz stable με μιά λογική αύξηση 0.045V/100Hz (το έχω μετρήσει ανεβαίνοντας "σκαλί-σκαλί" από τα 4.1GHz) έστω κι αν δεν σκοπεύω να το κρατήσω για 24/7 λειτουργία στα 4.7,δεν θά'πρεπε?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια,και σίγουρα για την υπομονή σας και το ενδιαφέρον σας.

 

Νίκος.

20160928_124246.jpg

20160928_124850.jpg

20160928_124751.jpg

20160928_124631.jpg

20160928_124545.jpg

20160928_124603.jpg

20160928_124652.jpg

20160928_124734.jpg

20160928_124814.jpg

20160928_124826.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, eliasmao said:

Φιλε μου να το πας απο τα 4.5 στα 4.7 για να κερδισεις τι??? μια χαρα δουλευε.. δεν υπηρχε λογος να το σκαλισεις!!!

...Πες το περιέργεια...όρεξη για πειραματισμούς...διάθεση και δίψα να προσπαθήσω τουλάχιστο να εφαρμόσω τα όσα πίστευα πως είχα επιτέλους μάθει για το overclocking...πως απλά ήθελα να δω μέχρι που μπορώ (πάντα με ασφάλεια) να φτάσω...όπως θέλεις πες το,κι έχεις δίκιο απόλυτο!Τώρα που κατάλαβα τι έχασα (24/7 stability@4.5GHz) το εκτιμώ πραγματικά!Το θέμα είναι αν και με ποιόν τρόπο θα μπορέσω και πάλι να βρεθώ εκεί...!!!

Έγινε επεξεργασία από Fly4ever
Link to comment
Share on other sites

Εγω ειχα adaptive mode , 1.250  τα ρευματα και τις μνημες xmp profile... και ηταν stable στα 4.5. Τωρα το εχω "μαμα". αυτο βεβαια παιζει αναλογα το τσιπακι...

ξεκινα απο 1.2 και ανεβαινε!!!! οσο περισσοτερο ρευμα... και μεγαλυτερες temp...

Σιγουρα καποιος overclocker θα στα πει καλυτερα... αλλα γιατι δεν παιρνεις τον φιλο σου που στο ειχε φτιαξει τοτε??

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος sped25 έγραψε:

κανε delid θα χρειαστεί αρκετό vcore για να είσαι σταθερώς σε prime95 στα 4.7 

Τι του προτεινεις φιλε μου???  να χασει οποια εγγυηση εχει...  για να ειναι stable το pc  σε prime95 στα 4.7 ?

Για εξηγησε μου εσυ που ξερεις , ποια η διαφορα με το να ειναι stable στα 4.5?

Link to comment
Share on other sites

Ειδικά για 4770k , πρέπει να έχεις ένα αρκετά καλό κομμάτι , για να πιάσει τα 4,7Ghz σε 24/7 καταστάσεις.

 

Μήν ασχολείσαι με το prime95 , έχει μιά ιδιαιτερότητα με τους Haswell επεξεργαστές.

Προτίμησε άλλα stress tests.

 

Γιατί χρειάζεσαι τόσο υψηλό Vccin ?

Είσαι στο άνω όριο της τάσης που μπορεί να δώσει κάποιος με air-cooling.

... και δέν νομίζω ότι είναι και ότι καλύτερο για 24/7

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά,

 

ένα ένα τα θέματα: Πρώτη μου έγνοια αυτή τη στιγμή είναι να επανέλθω - αν γίνεται - στην κατάσταση που είμουν προτού "πειράξω" το BIOS και χαθώ από κεί κι έπειτα.Αν αυτό σημαίνει πως θα είμαι στα 4.5 stable όπως ακριβώς είμουν είμαι ο.κ.Τώρα αν κάποια στιγμή βρεθώ από κοντά με κανένα hard core overclocker φίλο (πολύ θα τό'θελα νά'χα έναν είν'η αλήθεια...!!!) τότε ίσως και να προσπαθούσαμε μαζί να δούμε μαζί αν και μέχρι πού μπορεί να φτάσει το μηχανάκι με ασφάλεια.Στον φίλο που με ρώτησε γιατί δεν συμβουλεύομαι εκείνον που μου τό'στησε αρχικά απαντώ ότι αυτό είναι απλά αδύνατο,έχει φύγει USA μόνιμα λόγω κρίσης κι εκτός από αυτό, αρκετό καιρό προτού φύγει διέγραψε εντελώς το θέμα "κομπιούτερς" απ΄τη ζωή του.Οπότε και να τον έβρισκα με κάποιον μαγικό τρόπο,θεωρώ ότι δεν θ'ασχολούνταν με το θέμα μου.

 

Τάσο,σχετικά με το VCCIN που με ρώτησες γιατί τό'χω τόσο πάνω...ένα από τα κύρια sites/κείμενα που συμβουλεύτηκα για να κάνω τις προσπάθειές μου ήταν αυτό εδώ: http://www.overclock.net/t/1401976/the-gigabyte-z87-haswell-overclocking-oc-guide

Εκεί λοιπόν ο τύπος λέει ότι on air πάει το ανώτερο 2.4V (το αναφέρει σαν "VRIN Override" απλά γιατί έτσι το έχουν στα BIOS της Gigabyte).Το ξεκίνησα από χαμηλά μετά το 1.8V που είναι το default αλλά μετά τα 4.3GHz είχα θέματα (XTU stress test) που σταμάτησαν με το που το ανέβασα στα 1.9 και στα 4.5 που τρέχω τώρα ακόμα και με 2.020 είχα και πάλι θέματα γι'αυτό και το έβαλα 2.050 όπου και περνάω τα ίδια tests δίχως θέματα.Τώρα αν με ρωτήσεις από που ξέρω ότι τα θέματα που είχα οφείλονταν σε αυτό θα σου απαντήσω πως δεν ξέρω,ποτέ δεν ήξερα γι'αυτό κι είπα στο αρχικό μου post ότι ξέρω τι σημαίνει και τι κάνει η κάθε ρύθμιση αλλά αγνοώ σε μεγάλο βαθμό τις μεταξύ των ρυθμίσεων σχέσεις.Μπορεί ας πούμε τα θέματα που προανέφερα να μην οφείλονταν στο 1.8/1.9/2.0 VCCIN αλλά σε κάτι άλλο όπως ας πούμε στο System Agent Voltage ή στο CPU I/O Analog και CPU I/O Digital ρυθμίσεις ή και στα 3 μαζί ή ακόμα και στο σωστό συνδιασμό τους...δεν ξέρω!

Οσο για το Prime95 ευχαριστώ για την πληροφορία και τώρα που το σκέφτομαι στα 4.5 δεν το είχα ποτέ τρέξει,ίσως και παλιότερα που είμουν σ'αυτή την ταχύτητα ο.κ. αν προσπαθούσα να το τρέξω πάλι να κρασάριζε.Οταν το έτρεχα με επιτυχία ήταν σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες,σχεδόν default BIOS settings επειδή εκείνα τα φεγγάρια προσπαθούσα να ελέγξω αν είναι ο.κ. το σύστημα από πλευράς hardware κι όχι ρυθμίσεων.

 

Ερώτημα (λες κι είναι το μοναδικό, αλλά λέμε τώρα...!): Απ'τη στιγμή που οι θερμοκρασίες μου παραμένουν χαμηλές όπως τις περιέγραψα αρχικά (low to mid 60's) και τα voltage μου σε λογικά πλαίσια - δεν θεορώ ότι μέχρι 1.3 VCore είναι δά και τόσο παράλογο ή ριψοκίνδυνο σε αυτές τις θερμοκρασίες,θα ήθελα πολύ παρ'όλ'αυτά να μου εξηγήσει κάποιος την αντίθετη άποψη αν υπάρχει - γιατί κάποια στιγμή δεν θα μπορούσε να πάει και λίγο πιο πάνω με βοήθεια τις γνώσεις ενός πραγματικού overclocker αντί για τις ελλιπείς δικές μου γνώσεις?Θεωρούμε δηλαδή πως με τα στοιχεία που ανέφερα δεν υπάρχουν περιθώρια?Οι ρυθμίσεις μου στο BIOS όπως φαίνονται στις φωτό σας φαίνονται σωστές?Συνάδουν μεταξύ τους και με αυτά που περιγράφω εδώ?

 

Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις και πιστεύω πως το να γραφτώ σε αυτό εδώ το forum είναι κάτι που έπρεπε νά'χω κάνει εδώ και καιρό.

 

Νίκος. 

Link to comment
Share on other sites

Νίκο

 

Εχεις χαμηλές θερμοκρασίες , γιατί έχεις σχετικά καλή ψύξη ... αλλά και γιατί έχεις κλειστό το Hyperthreading (τουλάχιστον έτσι φαίνεται στη φωτό σου).

 

Δέν είναι απαγορευτικό να ανεβάσεις το Vcore σου , όσο διατηρείς τη θερμοκρασία του επεξεργαστή σου σε χαμηλά επίπεδα.

Απλά προσπάθησε να μείνεις κάτω από το 1,40 volt (για όσο χρησιμοποιείς air-cooling).

 

Αναγκαστικά θα ξεκινήσεις μιά διαδικασία δοκιμών , μέχρι να βρείς τις ρυθμίσεις που θέλει το cpu σου.

 

Χαμήλωσε το Vccin στα 1,90 volt ... και απλά ανέβαζε Vcore , μέχρι να σταθεροποιηθείς πάνω από τα 4,5 Ghz (αφού όπως λές , το cpu , την έχει αυτή την ταχύτητα).

 

Κράτα πρός το παρόν την Cache speed στο 40x


 

 

Link to comment
Share on other sites

Τάσο,

 

υποπτευόμενος πιθανό θέμα με τον on board memory controller του CPU "έριξα" την ram στα 1600 που είναι το default της και τσέκαρα το Uncore multiplier (Cache) ότι είναι στο 40Χ και γύρισα το ρεύμα της (vRing) στο default/Auto από 1.100V που την είχα.Προσπάθησα να τρέξω το OCCP stress test στην light του μορφή και κράσαρα στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα με BSOD 124.

 

Οπότε η διαδικασία δοκιμών που λές είναι η μόνη επιλογή εδώ που είμαστε. Θα κάνω ένα βασικό BIOS profile με όλα γυρισμένα στα default και θ'αρχίσω από εκεί να δούμε τι θα κάνει... Φτου-ξανά-μανά απ'την αρχή και πάλι δηλαδή.Ολα στο default/auto λοιπόν και ξεκινάω από 41 το clock multiplier με vCore στο 1.10V αρχικά και βλέπουμε από εκεί.Και ναι,σχετικά με το HT το έχω κλειστό εδώ και μερικές μέρες γιατί πληροφορήθηκα πως καλό OCing μόνο με κλειστό πετυχαίνεις.Το αποτέλεσμα ήταν να τρέχει με τα ίδια αποτελέσματα ο CPU αλλά με περίπου 0.015-0.018vCore λιγότερα.

 

Σ'ευχαριστώ πολύ για τα βιντεάκια,τα 2 πρώτα τα έχω ήδη φυλαγμένα κι ανατρέχω σ'αυτά όποτε χρειαστεί.Το 3 όμως δεν το είχα υπ'όψιν μου,πολύ κατατοπιστικό κι η βοήθειά του μεγάλη.

 

Το Gigabyte App Center που περιγράφουν για εύκολο OCing το είχα παλιότερα αλλά το κατάργησα εδώ και λιγο καιρό γιατί μου προξενούσε προβλήματα μάλλον λόγω conflict με το BIOS.Πέρα όμως απ'αυτό πληροφορήθηκα πως οι σωστές δουλειές μόνον μέσα απ'το BIOS γίνονται,κι έτσι τ'άφησα.Και κατά δεύτερο λόγο επειδή ειδικά τα αυτοματοποιημένα OCing - τουλάχιστον της Gigabyte,γι'άλλα applications δεν ξέρω - ανεβάζουνε υπερβολικά τα ρεύματα και ειδικά το vCore σε σημείο πολύ περισσότερο απ'όσο πραγματικά χρειάζεται ο όποιος επεξεργαστής για να υποστηρίξει τη ζητούμενη ταχύτητα.Για να φανταστείς όταν το είχα και το λειτούργησα κάποια στιγμή το αυτόματο από εκεί,το vCore είχε ρυθμιστεί (αυτόματα) στα 1.41V!!! Οπότε όπως καταλαβαίνεις...!!!

 

Θα κάνω το step by step και θα ενημερώσω Τάσο...κι ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου και των άλλων φίλων επίσης!

 

Link to comment
Share on other sites

58 βαθμοι σε prime? Κατι δεν εχεις βαλει μεσα στη συναρτηση γτ εγω με 730 watt ψυγεια στο pc ημουν στους 60 οταν επαιζα. Για prime - intel burn test 80βαλε και ειναι στα 4,2. Οι μνημες τι usage εχουν; Δεν δικαιολογουνται οι θερμοκρασιες αυτες.

Link to comment
Share on other sites

58 βαθμοί σε XTU (Intel) stress test και είπα πως αυτή είναι η μέση θερμοκρασία για 30 λεπτά stress test.Η ανώτερη,ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως έφτασε εκεί ένας πυρήνας για μιά στιγμή,δεν μπορώ να το ξέρω,έφτασε στους 64-65 βαθμούς με ambient 26,αυτό είπα.

Προτού γυρίσω το BIOS όλα σχεδόν σε default/auto το XTU Intel stress test ήταν το μόνο που έτρεχε.Prime95 και OCCT κράσαραν έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα.Τώρα στο BIOS είναι όλα default εκτός απ'το base clock multiplier που είναι στα 41χ και το vCore (τελικά) στα 1.115V. Επειτα από 30 λεπτά ακριβώς XTU stress test όλα ο.κ.Θερμοκρασίες 54 max,48 avg με 26 την ambient.

Το usage των μνημών δεν το πρόσεξα να σου πω την αλήθεια,στα επόμενα tests από αύριο θα το προσέξω και αυτό και θ'αναφέρω εδώ.Κι εγώ αυτό έλεγα στην αρχή όπως λες κι εσύ "δεν δικαιολογούνται οι θερμοκρασίες αυτές" σε αυτά τα επίπεδα τάσης μέχρι που έμαθα ότι κάποιοι (λίγοι) 4770Κ φτιάχτηκαν με πολύ καλύτερο θερμοαγώγιμο κάτω απ'το καπάκι ( ενδεχομένως και solder) ενώ σχεδόν σε όλους η Intel χρησιμοποίησε απλή πάστα επιεικώς απαράδεκτης ποιότητας εξ ού και οι ανάγκες για delid.Τουλάχιστον σε αυτό στάθηκα τυχερός απ'ό,τι φαίνεται!

Link to comment
Share on other sites

Δεν το ξερω αυτο για το soldering αλλα κοιτα στο inrel burn test οι μνημες να ειναι στο maximum μολις κανουν kick in δεν παιζει να μην φτασει 80 το cpu. Για μενα μην το βαλεις 4,7 ουτε καν 4,5 βαλτον 4,2 με 4,3 κοιτα πρωτα τις θερμοκρασιες πριν κανεις οτιδηποτε.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, χρειάζονται σίγουρα δοκιμές. Φυτευτές ρυθμίσεις για όλους δεν υπάρχουν. Αστάθεια έστω και σε ένα πρόγραμμα, ενώ σε default είναι όλα ΟΚ, είναι αστάθεια. Προσωπικά και από τρίτους βλέπω ότι το handbrake σε βίντεο υψηλής ανάλυσης και x265 είναι πολύ αξιόπιστο. Περισσότερο από το prime και το occt.

 

Ξεκίνα με όλα στοκ και ανέβαζε τον πολλαπλασιαστή της cpu κατά 1(100 Mhz). Τρέξε τεστ για 30 λεπτά και ανέβαινε. Μόλις εντοπίσεις την πρώτη χοντρή αστάθεια(γι'αυτό τεστάρεις στο μισάωρο) θα ανεβάζεις τάση μέχρι να είσαι σταθερός για 1 ώρα. Αν δοκιμάζεις διαφορετικές τάσεις η τελευταία που θα ανεβάσεις θα είναι και η κρίσιμη. Στατιστικά, δύσκολα θα πετύχεις σταθερότητα για μία ώρα από καθαρή τύχη(ενώ κράσαρες στο μισάωρο). Μόλις φτάσεις εκεί που θες, τότε θα τρέξεις εξαντλητικά τεστ.Εννοείται ότι θα δοκιμάσεις πρώτα πυρήνα αφήνοντας τις μνήμες στοκ. 

 

Σχετικά με το system agent και το vccin αυτά δεν σχετίζονται αναλογικά με το oc. Δηλαδή δεν τα ανεβάζεις όπως θα ανέβαζες το Vcore παράλληλα με τη συχνότητα. Άστα καλύτερα στοκ και μόλις τερματίσεις από άλλες επιλογές τότε παίξε μαζί τους. Μπορεί ακόμα και η μείωσή τους να αυξήσει τη σταθερότητα. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

...Καλημέρα σε όλους,

 

αν και δεν έχω χρόνο για test και πειραματισμούς ειδικά σήμερα σαν τελευταία μέρα του μήνα και της βδομάδας,δεν μπόρεσα ν'αντισταθώ στον πειρασμό και ξέκλεψα λίγο χρόνο για ένα (μέχρι στιγμής) τεστάκι.Και με την ευκαιρία ξεκαθάρισα και μιά απορία που είχα σχετικά με τα διάφορα stress tests που κουβεντιάζουμε εδώ.Αλλο πράγμα το XTU ή αλλιώς IETU (Intel Extreme Tuning Utility) κι άλλο το Intel Burn Test που ανέφερε ο fatalara (Ηλίας αν δεν κάνω λάθος?)Με προβλημάτισε αυτό για το ram usage που ρώτησες γι αυτό και τό'ψαξα και στο XTU δεν υπάρχει test που να στρεσσάρει ram και cpu μαζί,ή το ένα στρεσσάρεις είτε το άλλο αλλά όχι ταυτόχρονα.Εψαξα λοιπόν,βρήκα και κατέβασα (φυσικά) το Intel Burn Test και τό'τρεξα και στο standard 20 περάσματα (δεν είχα χρόνο για πιο πολλά) αλλά και στο maximum για 2 περάσματα έτσι για να δω τι γίνεται.Ολα ο.κ. και ιδού τα αποτελέσματα (standard και maximum)

Μέγιστη θερμοκρασία 63 βαθμοί,μέση θερμοκρασία 56 με ambient 27 και memory usage 5.9Gbytes περίπου από τα 6.8 που υπήρχαν ελεύθερα προτού ξεκινήσει το test(μου άφηνε ελεύθερα κατά τη διάρκεια του test γύρω στα 900Mb).Τα settings μου όπως και χθες βράδυ: CPU @ 4.1GHz vCore 1.1150v με HT disable, και επίσης disable CPU Enhanced Halt (C1E), C3 & C6 & C7 States support καθώς επίσης και CPU EIST Function.Όσο για τη ram όλα στα defaults στα 1600MHz με το ρευματάκι της στα 1.50V.

Αρα το κάθε stress test κάνει τον επεξεργαστή να συμπεριφέρεται διαφορετικά επομένως τον ζορίζει και διαφορετικά άσχετα αν το καντράν λέει 100% utilization και στη μιά και στην άλλη περίπτωση,γι'αυτό και οι διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα το test.XTU stress test μέγιστη θερμοκρασία: 28 βαθμοί over ambient (delta temperature,έτσι λε λέγεται?) Intel Burn test μέγιστη θερμοκρασία: 36 βαθμοί over ambient. Δεν τό'ξερα αυτό...

 

Ευχαριστώ και το φίλο Πέτρο (σωστά?) που ποστάρισε αργά χθες το βράδυ (νωρίς το πρωί...!) για τις πληροφορίες του σχετικά με τον τρόπο τεσταρίσματος,πάνω κάτω αυτό ήξερα κι εγώ κι αυτό ξεκίνησα να κάνω όπως επίσης και για όλα τα σχετικά με το system agent και το vccin.Ειδικά για το vccin παρατήρησα ότι όσο το ανεβάζουμε τόσο πέφτουν τα Watts του επεξεργαστή που μας δείχνει το HWMonitor για το συγκεριμμένο φορτίο και λειτουργία του.Με παραξένεψε λιγάκι αυτό είν'η αλήθεια καθώς πίστευα πως όσο περισσότερο ρεύμα του δίνουμε τόσο περισσότερα Watts θα παραχθούν για το workload που του βάζουμε...Anyways,τεχνικά θέματα είν'αυτά και δεν είμαι ηλεκτρονικός...!!!

 

Θα επανέλθω με περισσότερα αποτελέσματα στο αμέσως επόμενο "σκαλοπάτι" 4.2GHz, στόχος τα 1.155 vCore καθώς από προηγούμενες δοκιμές μέτρησα μιά διαφορά 0.040 με 0.045 Volts για κάθε 100Mhz επιπλέον στον επεξεργαστή κι αυτά με το HT enabled.Τώρα που είναι κλειστό ίσως και νά'ναι λιγάκι χαμηλότερη η απαίτηση...για να δούμε...!

 

Νίκος.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλή βδομάδα σε όλους.

 

...Λοιπόν...έχουμε και λέμε (στα γρήγορα):

4.2GHz (100.00BCLK x 42 mult) @ vCore 1.1480 

Intel Xtreme Tuning Utility (XTU): 30min test o.k. Μέγιστη θερμοκρασία 55 βαθμοί,μέση 47,ambient 26.

Intel Burn Test: 24min test (10xmaximum) o.k. Μέγιστη θεμροκρασία 66 βαθμοί,μέση 58,ambient 26. Ram usage 6.4Gb (από τα 6.9 που συνολικά υπήρχαν ελεύθερα προτού το test).

 

...So far so good...πάμε παρακάτω...!

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.