Jump to content



Επισκευή woofer Logitech Z10


Recommended Posts

Τα logitech Z10 μου εδώ και αρκετό καιρό είχαν ένα θεματάκι στην απόδοση του μπάσου. 

Μετά από αρκετό καιρό που έκρυβα το πρόβλημα με χαμήλωμα των μπάσων, έφτασε στο σημείο να μην μπορώ να ακούσω το ο,τιδήποτε στο youtube ακόμη και χωρίς ιδιαίτερο μπάσο.

 

Αποφάσισα λοιπόν να τα ανοίξω. Το δύσκολο με αυτά είναι ότι το βαμμένο Plexiglas που έχουν στο εμπρός μέρος είναι κολλημένο με κόλλα με το πλαστικό σώμα των ηχείων και για να φτάσεις στις βίδες αναγκαστικά πρέπει να το βγάλεις. Σουγιάς και οδοντογλυφίδες λοιπόν να το κρατάνε ανοιχτό να μην ξανακολλήσει...

IMG_1363.JPG

 

Αφού ανοίξει, το επόμενο βήμα είναι η αποσύνδεση των δύο μεγαφώνων - έχουν τα κλασσικά κλιπ με την ασφάλια:

IMG_1366.JPG

Και ενώ στο δεξί ηχείο με την οθόνη ήμουνα πολύ προσεκτικός, έσπασα το εύκολο:

IMG_1368.JPG

Αλλά οκ μικρό το κακό! 

Στα μεγάφωνα τώρα, τα Z10 έχουν ένα midrange woofer 3 ιντσών, το οποίο είχε και το πρόβλημα (είχε σκιστεί το δαχτυλίδι πολυουρεθάνης που έχουν). 

IMG_1369.JPG

Εδώ φαίνεται καλύτερα το σκισμένο:

IMG_1370.JPG

Εδώ σύγκριση με ηχεία 3.5 ιντσών (ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο) αυτοκινήτου που ήταν το plan b αν δεν τα κατάφερνα με την επισκευή του υπάρχοντος:

IMG_1371.JPG

Σημειωτέον ότι μέτρησα την ωμική αντίσταση με το πολύμετρο και το μεγάφωνο είναι 4 Ohm (3.6 νομίζω ωμική αντίσταση). 

Κανονικά για την επισκευή πρέπει να αγοραστούν δαχτυλίδια από πολυουρεθάνη (τα πουλάνε έτοιμα στο ebay σε χαμηλές τιμές, π.χ. 2 ευρώ το ένα) αλλά επειδή τα ηχεία τα χρησιμοποιώ καθημερινά αποφάσισα να δοκιμάσω την quick and dirty λύση της σιλικόνης, αλλά για να μη φαίνονται άσχημα έβαλα μαύρη σιλικόνη που είχα για κάτι άλλες επισκευές.

IMG_1372.JPG

Το τελικό αποτέλεσμα στο ηχείο φαίνεται έτσι:

IMG_1376.JPG

Δεν είανι κάτι το εξωφρενικό, προσπάθησα να βάλω όσο πιο πολύ σιλικόνη γινόταν για να καλύψω πιθανά μελλοντικά σχισίματα στο λάστιχο.

Μετά την επισκευή το δεξί ηχείο είναι έτσι (στο αριστερό που το δείχνω λυμένο δεν τράβηξα pic after):

IMG_1364.JPG

Η απόδοσή τους επανήλθε.

Σαν κατασκευή δεν μου άφησαν ιδιαίτερα καλή εντύπωση, χωροταξικά καλά είναι φτιαγμένα αλλά πολύ προχειράτζα στις καλωδιώσεις. Το αριστερό ηχείο (αυτό που παρουσιάζω λυμένο) έχει το μετασχηματιστή και το δεξί με την LCD οθόνη έχει μια πλακέτα οδήγησης των μπλιμπλικών (touch panel και οθόνης), το κύκλωμα ενίσχυσης και το κροσόβερ.

 

And now time for music:

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι και αυτή μια λύση, αλλά καλύτερα να αγόραζες έτοιμα δαχτυλίδια κατά τη γνώμη μου.

Νομίζω ότι κατά τη κίνηση της μεμβράνης αυτή θα δέχεται δυνάμεις ανόμοια λόγω της άνισης κατανομής  της σιλικόνης, με αποτέλεσμα να "ξύσει" μακροπρόθεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Θα παραγγείλω λογικά δαχτυλίδια γιατί έχω διάφορα ηχεία προς επισκευή, απλά επειδή από ebay και κίνα θέλω 1 μήνα, η σιλικόνη είναι καλή και γρήγορη λύση!

Σκέφτομαι και τη λύση να αναβαθμίσω εντελώς τα ηχεία με καινούρια οπότε κι αυτό και δεν έχω αγοράσει ακόμη κάτι, αλλά προς το παρών παίζουν τέλεια.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.