Jump to content



Ώρα για NAS


Recommended Posts

Ψάχνομαι, μάλλον σκέφτομαι, για την αγορά ενός NAS. O κύριος ρόλος του να κρατήσει backup του backup, αλλά και να σερβίρει ταινίες και σειρές αν χρειαστεί σε κινητό τηλέφωνο.

Βασικά κριτήρια:

 

1) Να μπορεί να δεχτεί drives των 8ΤΒ

2) Να μπορεί να δουλέψει wireless.

3) Να μπορεί να σερβίρει αρχεία video σε κινητά android

4) Αθόρυβο.

 

Budget δεν υπάρχει αν μπορεί να κάνει τα παραπάνω.

Δεν έχω ιδέα από NAS οπότε κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη. Λύσεις τύπου πάρε το τάδε μικρό σύστημα, στήσε ένα windows, Linux κτλ και μετά κάνε share και με αυτό το πρόγραμμα θα βλέπεις τα πάντα θα αγνοηθούν επιδεικτικά. Θέλω κάτι το οποίο θα στηθεί με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

 

Link to comment
Share on other sites

Θα προτείνω Synology. Εξαιρετικά, το καλύτερο λειτουργικό για NAS και με το SHR Raid(εξελιγμένο Raid5-6) όπου μπορείς να προσθέτεις ανόμοιας χωρητικότητας δίσκους και να έχεις τον μέγιστο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο!

 

Ανάλογα με την ποσότητα των δίσκων που θες να προσθέσεις επιλέγεις από την παρακάτω σειρά.

https://www.synology.com/en-global/products/series/plus

 

1)Μέχρι 12TB για την ώρα.

2)Με έναν usb WiFi dongle γίνεται wireless

3)Ανάλογα το μοντέλο, εώς 4K H.265 (HEVC) 30fps

4)Πολύ ήσυχα

 

Για media, βάζεις και έναν Plex Server επάνω και ξένοιασες

Link to comment
Share on other sites

Η μακράν καλύτερη λύση για NAS είναι ένα windows machine. Εν αντιθέσει προς όλα ανεξαιρέτως τα NAS, ένας υπολογιστής με windows είναι εύκολος στη συντήρηση, δεν έχει περιορισμούς συμβατότητας δίσκων, είναι δυνάμει εμφανίσιμος - αναλόγως του κουτιού, και αθόρυβος όσο οι δίσκοι που θα επιλέξεις. Το βασικώτερο, δεν κινδυνεύεις να μείνεις με bricked NAS σε περίπτωση που κάτι πάει κάτι στραβά σε κάποια ενημέρωση.

 

Το πρόβλημα της ασύρματης σύνδεσης λύνεται με μια εσωτερική κάρτα wi-fi και μεγαλούτσικη κεραία, αναλόγως της χωροταξίας και του πρωτοκόλλου. Φυσικά, προτίμησε 802.11ac. 

 

Μεχρι στιγμής, το android δεν παρέχει εγγενώς network capable file explorer, οπότε θα χρειασθείς κάποια πρόσθετη εφαρμογή, όπως ο ES file explorer. Εμφανίζει διαφημίσεις που μπορούν να αποκοπούν, προφανώς με κάποια συνδρομή, δεν το έχω ψάξει. Από την άλλη, όμως, μόλις τον έβαλα στο τηλέφωνο, δούλεψε αμέσως. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος jax7480 έγραψε:

Δεν έχουν Build in WiFi? Θέλουν dongle?

Και τα QNap το ιδιο;

Το WiFi σαν λύση είναι δύσκολη. Γενικότερα δεν προτείνεται. Ο κυριότερος λόγος είναι η διακίνηση μεγάλου όγκου συνήθως και οι πολλές συνδέσεις σε τέτοιες συσκευές, όπου το WiFi κρίνεται ανεπαρκές και μη αξιόπιστο. Γι αυτό θα δεις πολλές από της παραπάνω υλοποιήσεις να διαθέτουν περισσότερα των ένα lan connections εώς 10Gbps. Το καλύτερο θα ήταν να μπει καρφωτό στο lan σου, αλλά εσύ γνωρίζεις βέβαια τις ανάγκες και δυνατότητες σου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω δουλέψει ποτέ synology, οπότε θα προτείνω qnap (o @astrolabos που έχει δουλέψει και τα δύο μου έχει πει πως τελικά προτιμά τα qnap).

 

1) Από όσο βλέπω στην compatibility list δεν θα έχεις ζήτημα χωρητικότητας δίσκου.

 

2) Στην ίδια λίστα μπορείς να βρεις τα wifi dongle που δίνουν wifi δυνατότητα. Αλλά γιατί να μπλέξεις; Δε θα σου δουλεύει μια χαρά με το wifi του router σου;

 

3) Προφανώς και γίνεται με πολλούς τρόπους. Υπάρχει ειδική εφαρμογή το qvideo, μπορείς να κάνεις browse το nas με το qfile και να τα ανοίγεις με τον player της επιλογής σου κάνοντας και transcoding εάν το αρχείο δεν παίζει στο κινητό, είτε να παίξεις με dlna. Πιθανώς να γίνεται και αλλοιώς αλλά δεν το έχω ψάξει.

 

4) Υπό φυσιολογικές συνθήκες όσα qnap πέρασαν από τα χέρια μου ήταν αθόρυβα.

 

Προφανώς και θα πάρεις κάποιο με Intel CPU και πρόσεξε να έχει επεκτάσιμη ram. Ενδεχομένως να σε συμφέρει να πάρεις το base μοντέλο και να προσθέσεις εσύ Ram. Με 8GB θα είναι αρκετά αεράτο (τώρα λες ότι θέλεις να κάνεις μόνο αυτά που έγραψες, αλλά σίγουρα θα γλυκαθείς)

 

Ενδεικτικές προτάσεις σε 4δισκα (βγαίνουν και 2bay)

 

https://www.qnap.com/en-us/product/ts-453b

https://www.qnap.com/en-us/product/ts-453a

https://www.qnap.com/en-us/product/ts-451+

 

εκτός και εάν θες να πουλήσεις τρέλα με αυτό https://www.qnap.com/en-us/product/tbs-453a  που αντί για δίσκους παίρνει m2 ssd

Έγινε επεξεργασία από GriGaS
Link to comment
Share on other sites

Overkill μου φαίνεται. Συν το ότι λόγω επεξεργαστή δεν έχω ιδέα τι κατανάλωση θα έχει και τι θόρυβο θα κάνει. Αλλά εάν σε τρώει το χιλιάρικο και βάλε, δες και το 473 (που είναι νεώτερο μοντέλο και παίρνει και m2 για cache).

Έγινε επεξεργασία από GriGaS
Link to comment
Share on other sites

Όντως overkill και πολλά τα λεφτά. Κοιτάω προς 453/451 μεριά. Από τα 3 που ανέφερες ποιες οι διαφορές;

Πιο θα δώσει καλύτερο throughput? Επίσης μεγάλο θέμα ο θόρυβος. Επειδή θα είναι στο σαλόνι δεν θέλω να ακούγεται τίποτα.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Έχω το 251Α στο σαλόνι μου δίπλα σε fanless shuttle. Είναι σαν να μην υπάρχει.

 

Σε θέμα throughput νομίζω πως δεδομένου ότι το 251A που έχω τελικιάζει το gigabit, νομίζω πως όλα τα παραπάνω δεν θα έχουν πρόβλημα. Προσωπικά δεν έχω αισθανθεί ποτέ ότι λείπει ισχύς από το Nas μου.

 

Όσον αφορά τις διαφορές, βάλε δίπλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και θα τις δεις... Και ό,τι δε καταλαβαίνεις (που το θεωρώ απίθανο) εδώ είμαστε.

 

Όπως μου τα περιγράφεις λοιπόν θεωρώ πως η βέλτιση επιλογή είναι το 451+

 

https://www.amazon.de/dp/B015CDDGZU/ref=twister_B075FWB9JC

 

Το γερμανικό amazon χρεώνει την 8gb έκδοση κάπου 170 ευρώ επιπλέον, οπότε καταλαβαίνεις πως δε συμφέρει. Επίσης εάν κάνεις μόνο αυτά που γράφεις στο πρώτο ποστ, ενδεχομένως τα 2 να είναι αρκετά, αλλά επειδή είμαι σίγουρος ότι θα γλυκαθείς αργά ή γρήγορα θα του βάλεις 8.

Link to comment
Share on other sites

Αποφάσισα να πάω για το 453B. Η ερώτηση τώρα είναι με τι drives.

WD RED, WD RED PRO, WD Purple, WD Gold?

 

Βασικό κριτήριο οι επιδόσεις αλλά και ο θόρυβος μιας και το NAS θα είναι στο σαλόνι και θέλω όταν δουλεύει να μην ακούγεται και τόσο.

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από jax7480
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, slalom said:

Ναι απλους RED

αλλα 4x6TB = 3x8TB

RAID 5 δε θα κανεις?

προς τι το διλημμα?

 

To δίλημμα δεν είναι ως προς τη χωρητικότητα αλλά ως προς το μοντέλο.

 

Έγινε επεξεργασία από jax7480
Link to comment
Share on other sites

 

για να έχεις και μια εικόνα παραπάνω (πόσο έγκυρο μπορεί να είναι, είναι με ερωτηματικό δεν μπορώ να σου πω)

http://www.hardware.fr/articles/962-6/disques-durs.html (το πιο πρόσφατο) 

Παράθεση

For each product family we publish the data by manufacturer, as well as parts with return rates higher than 5% or default 5 pieces with the highest rate. We can not publish the rates of all products, but failing that we publish those parts with some common features flagship (capacity for a hard drive, GPU for a graphics card, etc ...) which allows to see who are the good students.

The statistics by brand are based on a minimum sample of 500 pieces sold, those by models on a minimum sample of 100 pieces sold. When the sample is smaller than 200 pieces, the designation is in italics. The largest volumes of tens of thousands of parts per brand and thousands of parts per model. Each time, we compared the rates obtained by manufacturers to those of our previous article on the subject published in December 2016 .

............

5/6 TB:

  • 10.00% Seagate Desktop HDD 6 TB
  • 6.78% Seagate Enterprise NAS HDD 6 TB
  • 1.75% Seagate NAS HDD 6 TB
  • 1.06% Seagate IronWolf 6 TB
  • 0,90% WD Red 6 TB
  • 0.56% WD Red Pro 6 TB
  • 0,00% Toshiba X300 6 TB

8/10 TB:

  • 1.80% Seagate NAS HDD 8 TB
  • 1.73% Seagate IronWolf 8 TB
  • 1.66% Seagate IronWolf 10 TB
  • 1.55% Seagate Archive HDD 8 TB
Έγινε επεξεργασία από idonthave
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.