Jump to contentΚαθαρισμός λάπτοπ και...εκπλήξεις


Recommended Posts

Έρχεται για "εξέταση" στην κατοχή μου ένα  sony vaio pcg81112m vpcf13z1e. Ο κάτοχος διαμαρτύρεται ότι κάνει αρκετό θόρυβο και εύκολα.

 

Πρώτη διαπίστωση, όποιος και αν το πήρε, του έβαλε Windows 7 32bit, με αποτέλεσμα να μην βρίσκει οδηγούς για την nvidia 450M (ή 425Μ δεν θυμάμαι) που έχει. Πρώτη έκπληξη. Του βάζω Win 10 64bit, όλα κανονικά. Βλέπω ιδιαίτερες καθυστερήσεις όμως, οπότε με ένα hard disk sentinel, διαπιστώνω 9% υγεία του δίσκου. Το λέω στον κάτοχο, ssd αμέσως, το βάζω, κομπλέ όλα (θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς, απλά το έκανε πιο γρήγορα - ένα intenso high 240gb πήραμε με 30€, μια χαρά είναι).

 

Θερμοκρασίες όμως, συχνά 60+, με αποτέλεσμα το ανεμιστήρι να κάνει σαν αεροπλάνο. 

 

Ανοίγω σήμερα το λάπτοπ, που βρήκα λίγο χρόνο. Πάμε στην επόμενη έκπληξη:

Spoiler

IMG_20190216_180723.jpgIMG_20190216_180822.jpg

το ανεμιστηράκι, σπασμένο ή λιωμένο ή όπως αλλιώς μπορεί να το πει κανείς.

Βρήκα αυτό εδώ, για αντικατάσταση. Να το πάρω ή θα έχω θέμα; Μπορώ να το βρω αλλιώς;

Η μόνη διαφορά είναι τα 5 τελευταία γράμματα και αριθμοί. Τίποτα άλλο. Φαίνονται να είναι τα ίδια.

Άλλαξα πάστα στο μηχάνημα, έχει 4-5 βαθμούς διαφορά overall αλλά και πάλι ανεβαίνει εύκολα. Εικάζω πως το πρόβλημα είναι το παραπάνω προβληματικό ανεμιστήρι. 

Εδώ που τα λέμε, απορώ πως δουλεύει το μηχάνημα :hehe: 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι πολύ πιο φθηνό. Και φαίνεται να είναι το ίδιο. Θα ρίξω μια παραγγελία λογικά σύντομα. Ελπίζω να επιλύσει το πρόβλημα θερμοκρασίας του λάπτοπ γιατί κρίμα είναι, δεν είναι άσχημο και με το SSD πάει σφαίρα.

πριν 5 λεπτά, το μέλος makio έγραψε:

 

(μαθε λιγο και την ιστορια του....πως κατεληξε ετσι!?)

Υποθέτω από την σαβούρντα που έφαγε μία φορά το λάπτοπ; Δεν έχω ιδέα.

Αλλά έχω κάτι άλλο στο νου.

Το λάπτοπ λειτουργούσε αρκετά επί 3.5-4 χρόνια. Κάποια στιγμή άρχισε να κάνει περισσότερη φασαρία από τα συνηθισμένα, οπότε και δόθηκε σε κάποιον να το κοιτάξει, σε άλλη πόλη τότε (νομίζω Πάτρα). Θαρρώ πως όποιος το καθάρισε τότε, έκανε και τη ζημιά ή έκανε περισσότερη από όση υπήρχε. Δεν ξέρω πως μπορεί να καταλήξει έτσι μία φτερωτή. Σαν λιωμένη ή...κολλημένη μου μοιάζει. Ειλικρινά αδυνατώ να το καταλάβω :hehe: 
Κάποιος "τεχνικός", του έκανε και φορμάτ στη συνέχεια, βάζοντας 32bit παραθύρια σε σύστημα με 8GB Ram ξέρω γω. Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να τον οδήγησε σε τέτοιο ατόπημα. Το λάπτοπ ήταν παροπλισμένο, ώσπου δόθηκε και σε τρίτο άτομο, το οποίο υποτίθεται θα άλλαζε το ανεμιστήρι και πήρε και χρήματα. Γελάει ο κόσμος. Για... καλή του τύχη ( :rolleyes: ) βρέθηκε σε μένα :bleh: και μιας και είναι φιλαράκι το παιδί, δεν παίρνω χρήματα (γενικά δεν παίρνω για κάτι τέτοια , δεν είναι η δουλειά μου και γενικά δεν ασχολούμαι με λάπτοπ).

Θα βρω την άκρη. 

Πάστα (for the record) , έβαλα την mx4, η προηγούμενη είχε πασαλειφθεί all over the place. Την καθάρισα ενδελεχώς. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

αρχικά συγχαρητήρια για την διάσωση
για το σπάσιμο πιστεύω σε κάποια "επισκευή" έγινε
πάντως δεν ξέρω πόσο θα κερδίσεις απο θερμοκρασίες
45w/45nm chip είναι από το 2009

και η gpu είναι άλλα 25w tdp πάνω κάτω

ίσως εαν απερνεργοποιήσεις το turbo boost να ηρεμήσει κάπως (max cpu power 99% από τις έξτρα ρυθμίσεις στο πλάνο ενέργειας)
αλλά νομίζω θα χάσει σε αίσθηση ταχύτητας

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο για την προσπάθεια! Νομίζω πάντως ότι οι θερμοκρασίες είναι ψιλοφυσιολογικές για laptop με τα συγκεκριμένα specs. Δες λίγο και το cpu utilization. Πάντως με έβαλες και στο τριπάκι να μπω στη διαδικασία καθαρισμού και αλλαγής πάστας για το δικό μου toshiba l655-183 (8 ετών αν δεν κάνω λάθος), το οποίο με αναβάθμιση σε ssd και προσθήκη μνήμης 8GB με υπερκαλύπτει. Και σε εμένα οι θερμοκρασίες με άνω του 50% cpu utilization υπερβαίνουν τους 60 βαθμούς και το καλοκαίρι φτάνω 70+

 

edit:

on a second thought: όχι φίλε δεν τον κάνω....
 

 

 

καλύτερα να αλλάξω laptop ?

Edited by gdp77
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το laptop feels new με το SSD πάντως. Νομίζω 2012 το πήρε . Ο CPU νομίζω είναι του 2011, τότε μπήκε στα λάπτοπ αυτά. Not sure. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση που το θέλει είναι να κάνει video editing 4Κ αρχεία καθώς και photoshop. Θέλει και να τα αναπαράγει τα βίντεο ? Too much for this fellah :D 

 Έχω ενημερώσει ότι είναι πολύ παλιό για τέτοια δουλειά και η μόνη λογική θα ήταν η χρήση του μέχρι να πάρει κάποιο desktop (για το οποίο είχαμε μιλήσει, του είχα κάνει συνθέσεις αλλά θέλει να δει αν σώζεται το λάπτοπ - που σώζεται αλλά δεν κάνει για την δουλειά αυτή - έως ότου πάρει κάτι καλό σχετικά). 

 

@gdp77 η χρήση που το θέλει τις ανεβάζει για πλάκα. Αλλά αυτές ανεβαίνουν και out of nowhere (καλά , το defender δουλεύει όποτε θέλει αλλά δεν προτίθεμαι να του βάλω και antivirus, αν θέλει ας πάρει το malwarebytes που είναι καλό, το έχω πάρει lifetime με 20€).

 

Του μίλησα για  linux αλλά επειδή θα το χρησιμοποιεί για ότι είπα (και το θέλει και ο πατέρας του ενίοτε, λέει), δεν θέλει linux. 

 

Επίσης έψαξα μήπως μπορώ να κάνω κάτι με το ανεμιστήρι και τον τρόπο που λειτουργεί, αλλά με τόσο καρακλειδωμένο bios, δεν διαβάζει τίποτα και πουθενά σχετικά με του ανεμιστήρα τις στροφές και τα τοιαύτα. Όπως κατάλαβες μιας και δεν νιώθει τι εστί λάπτοπ (υλικό κλεισμένο σε καβούκι που θερμαίνεται ιδιαιτέρως) , το μόνο που τον ενοχλεί είναι ο θόρυβος. Του λέω πως αν δεν πάρει κάνα λάπτοπ καινούριο ο θόρυβος θα παραμείνει με ή χωρίς ανεμιστήρι.

 

Στο μεταξύ, όντως φαίνεται μανούρα το dissassembly. Και είναι γιατί ανάλογα το μοντέλο, έχεις και τις Χ βίδες να βγάλεις, άλλο περίβλημα κλπ κλπ. 

 

Ένα παλιό Compaq Cq71 που είχα, έγινε good as new με καθάρισμα, ssd, με ακόμη παλιότερο hw (2008 τουλάχιστον) και μικρή αναβάθμιση ραμ (από 3, 4GB). Του είχα και linux για ένα διάστημα. 

Το χαίρεται ένας συνάδελφος πλέον (με windows 7) που δεν μπορούσε να πάρει το οτιδήποτε (απλή χρήση ίντερνετ και κάνα live stream). Με βοήθησε ο @AlexanderK, δηλαδή τι με βοήθησε, όλα αυτός τα έκανε :p 

 

Ωραία η ενασχόληση, απλά δεν ξέρω πόσο αξίζει τα 50 περίπου € για να διατηρηθεί για τόσο...όσο...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

τον ανεμιστήρα τον έχεις βγάλει από την ψύκτρα; εάν όχι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κουβέρτα από χνούδι στο ενδιάμεσο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει χνούδι. Είχε αφαιρεθεί και, πιστεύω, στην προσπάθεια αυτή , ο "τεχνικός", έσπασε και την φτερωτή ή δεν ξέρω γω τι την έκανε. Πήρε φλογοβόλο αντί για φυσητήρι ? 

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω πως το laptop έχει 3 πλήκτρα που δεν κάνουν τίποτα :hehe: Αιώνια sony.

Spoiler

IMG_20190217_120216.jpg

 

Υποθέτω δούλευαν μόνο με τα Windows που έρχονταν το λάπτοπ και για κάνα support κλπ κλπ, το οποίο πλέον δεν υπάρχει μιας και το τμήμα έχει κλείσει.

 

Meanwhile έχω πρόβλημα με την κάμερα. Έχει drivers (αυτόματα),την αναγνωρίζει, αλλά δεν δουλεύει. Δεν έχει ΠΟΥ ΘΕ ΝΑ σε όλο το internet (κάτι blogs κλπ έχει με ημίμετρα που φυσικά δεν δουλεύουν), φάγαμε 1 ώρα+ με τον AlexanderK να τα βρούμε και δεν βρήκαμε τίποτα. Το ίδιο πρόβλημα είχα και με άλλο sony laptop, αλλά δεν το είχα ούτε με turbo-x... Πέταξα μία 10ετίας Crypto και την αναγνώρισε αμέσως. Η κατασκευάστρια των καμερών της Sony είναι η Ricoh, αλλά ούτε μέσω αυτής λύθηκε το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ένα κολλημένο τσιπ είδα. Δεν νομίζω να αλλάζει. Και είδα αρκετά καλύτερες θερμοκρασίες αφού του έβαλα πάστα εγώ. Είχε αλλάξει, πρόσφατα από ότι φαίνεται, απλά μάλλον αυτός έφαγε και το πρωινό του πάνω από κει και τα πασάλειψε τελείως :hehe: 

Link to comment
Share on other sites

Thanx, δεν το κοίταξα το manual.

Το VAIO Control Center δεν έκανα καν τον κόπο να το δοκιμάσω. Υπάρχει κάποιος λόγος να δω αν δουλεύει στα Win 10; Ή μόνο για να δω αν μπορώ να κάνω assign κάτι στο κουμπί S1; 

 Όλα είναι για Win 7 32/64 στο site της Sony.. Η κάμερα δεν υπάρχει πουθενά σαν driver.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει, απλα δε γραφει camera

Ποιο ακριβως ειναι, δε θυμαμαι να στο πω, εχω κρατησει 1,5GB απο drivers οταν του εβαλα Win 7 Ultimate

 

Αν το πεταξει ο φιλος σου, θα με ενδιεφερε

 

 

Edited by slalom
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος slalom έγραψε:

Υπαρχει, απλα δε γραφει camera

 

Δεν υπάρχει δυστυχώς. Όχι για αυτό το μοντέλο. 

https://www.sony.co.uk/electronics/support/laptop-pc-vpc-series/vpcf13z1e?downloads-num=60

Ricoh είναι η κατασκευάστρια αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο παρά μόνο για τα Card Reader

Επίσης, πιθανότατα να ήταν αυτό https://www.sony.co.uk/electronics/support/vpc-series-vpcf13-series/vpcf13z1e/downloads/Z0005163 αλλά δοκιμάστηκε και δεν έκανε κάποια διαφορά. Τα Windows έχουν ήδη βάλει οδηγούς, ήδη φαίνεται να υπάρχει στο device manager απλά ΔΕΝ δουλεύει, ανοίγεις πχ κάτι σε βίντεο κλήση αλλά ενώ υπάρχει σαν device, δεν δουλεύει. Confirmed problem με πολλούς χρήστες.

Link to comment
Share on other sites

το εψαξες με το hardware ids απο το device manager? ισως βρεις ενναλακτικες

καποιες φορες το μονο που χρειαζονται τα 10(και οχι μονο) ειναι το σωστο inf οποτε αν κατεβασεις τα πιο 'υποπτα να ταιριαξουν' ισως βρεις ακρη

Edited by makio
Link to comment
Share on other sites

Σαφώς :) Έτσι βρήκα και το παραπάνω SFEP driver. Το βρήκε και αλλού ο AlexanderK. Αλλά δεν ήταν αυτό το case. Το SFEP ήταν για κάτι άλλο, άγνωστο προς το παρόν , το οποίο φαινόταν σαν άγνωστη συσκευή στο Device Manager. Τώρα φαίνεται κομπλέ. Η Κάμερα έτσι κι αλλιώς είχε το "Sony Telecomunnications κάτι" και υπήρχε κανονικά. Δεν βγάζω άκρη με αυτό. Ας βολευτεί με καμιά του 10ευρου αν την θέλει τόσο πολύ :p 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος tommybertsen έγραψε:

Δεν υπάρχει δυστυχώς. Όχι για αυτό το μοντέλο. 

Εγω τον περασα απο εδω

http://sonyvaiodriver.com/sony-vaio-vpcf13z1eb-windows-7-64-bits-drivers/

 

Απλα δε θυμαμαι μαζι με ποιο ηταν

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.