Jump to content



Τηλεφωνικό καλώδιο RJ 11


salde

Recommended Posts

Χρειάζομαι περίπου 10 μέτρα και θέλω να είναι περασμένα τα rj11 στα δύο άκρα.
α) έχει σημασία αν είναι στρογγυλό ή πλακέ;
β) υπάρχουν διαφορές σε μάρκες/ποιότητα ή αγοράζω ό,τι να ΄ναι;
γ) έχει κανείς υπόψιν μαγαζί σε περιοχές κέντρου Αθήνας και πέριξ;
δ) αν μεταφέρω το ρούτερ κοντά στην τηλ. πρίζα και συνδέσω τα 10 μέτρα με Ethernet, θα είναι αξιόλογη η διαφορά ή να μην ασχοληθώ;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, salde said:

δ) αν μεταφέρω το ρούτερ κοντά στην τηλ. πρίζα και συνδέσω τα 10 μέτρα με Ethernet, θα είναι αξιόλογη η διαφορά ή να μην ασχοληθώ;

 

αν εννοείς,μικρό rj11(~1.5μ) και 10μ ethernet καλώδιο,τότε ναι,καλύτερα αυτό

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι απλά για τηλεφωνία ( που μάλλον όχι ) βάλε μακρύ rj11 απλό μονόκλωνο καλώδιο και κομπλέ.

Αν πρόκειται για να βάλεις επάνω ADSL/VDSL modem τότε χρησιμοποίησε ένα καλώδιο Ethernet Cat6 S/FTP καλώδιο και χρησιμοποίησε 2 ζεύγη για να μεταφέρεις το τηλ. σήμα στο άλλο σημείο που θες ( βοηθάει στο να μικρύνεις όσο περισσότερο γίνεται τις απώλειες από κακής ποιότητας καλώδιο και παρεμβολές από το περιβάλλον [ άλλοι αγωγοί, μαγν. πεδία, κλπ ] )

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα να καλύψεις την απόσταση με ethernet, εγώ τουλάχιστον αυτό έχω κάνει. Και όσο αφορά το τηλεφωνικό καλώδιο, έφερα Cat6 και χρησιμοποίησα το ένα ζεύγος, όπως είπε ο @billpeppas.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

α. Το πλακέ καλώδιο ξεμπλέκεται πιο εύκολα από το στρογγυλό, θέλει και ειδική πλακέ ρόκα για να στερεωθεί στον τοίχο.

β. Δε θα δεις διαφορά, πάρε το πιο φτηνό.

γ. Μαγαζιά με ηλεκτρολογικό υλικό, αλλιώς σε κάπως πιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή μαγαζί με υπολογιστές.

δ. Τα 10 τελευταία μέτρα μέσα στο σπίτι δε θα κάνουν καμία διαφορά. Σκέψου πόσα μέτρα διανύει το χάλκινο ζεύγος μέχρι το ΚΑΦΑΟ ή το DSLAM και ποιος ξέρει πόσο σάπιο είναι.

Αν θέλεις να βάλεις για ψυχολογικούς λόγους καλώδιο δικτύου πάρε ένα σκέτο cat5e, το πιο φτηνό που θα βρεις. Αλλιώς και το cat3 που είναι  το τηλεφωνικό μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, trendy said:

Αν θέλεις να βάλεις για ψυχολογικούς λόγους καλώδιο δικτύου


Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Να διευκρινίσω: θα αλλαχτεί το τηλεφωνικό καλώδιο που συνδέει ρούτερ με πρίζα επειδή έχει φθαρεί. Μπορώ είτε να το αντικαταστήσω με άλλο τηλεφωνικό -απόσταση 10 μέτρα περίπου- είτε να μετακινήσω τον ρούτερ κοντά στην πρίζα (βάζοντας εκεί ένα κοντό τηλεφωνικό, ας) πούμε 1 μέτρο και μετά να ενώσω ρούτερ-υπολογιστή με Εthernet καλώδιο περίπου στα 10 μέτρα (τώρα αυτό το τμήμα είναι κοντό, περίπου 1.5μέτρο). Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι καλύτερη λύση, απλώς δεν ξέρω αν θα βελτιώσει ελαφρώς την ταχύτητα (σε 24άρα ΑDSL, με 25 μέτρα φθαρμένο τηλεφωνικό καλώδιο παίρνω κάτω απο 13 τώρα τελευταία) ή αν ο,τιδήποτε κι αν κάνω δεν πρόκειται να δω ας πούμε πάνω απο 15άρα ταχύτητα. Αν κατάφερνα το 13 να γίνει 15-16 θα με ικανοποιούσε μέχρι να δεήσουν να βάλουν VDSL στην καμπίνα (ΚΑΦΑΟ). Τηλεφωνική συσκευή δεν υπάρχει στη γραμμή αυτή, ούτε με ενδιαφέρει προς το παρόν.
Οπότε έχω δύο επιλογές:

α) αγοράζω ένα νέο τηλεφωνικό για ρούτερ-πρίζα, τραβώντας το κιόλας σε ευθεία γραμμή μειώνοντας έτσι ταυτόχρονα τα 25 μέτρα σε περίπου 10, αφήνοντας τον ρούτερ κοντά στον υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση, κοιτούσα μήπως υπάρχει τηλεφωνικό που να είναι κάπως καλύτερο από τα πλακέ που πουλάνε κατά κόρον. Πλεονέκτημα, είναι ελαφρώς πιο ευέλικτο όταν θέλω να το κουνήσω για να καθαρίσω, μειονεκτήματα τα γνωστά συν ότι δεν βρίσκω εύκολα από αναζήτηση στο γκουγκλ κάποια που υποτίθεται είναι καλύτερης ποιότητας.
β) μετακινώ τον ρούτερ κοντά στην τηλ. πρίζα κι αγοράζω μακρύ Ethernet περίπου 10 μέτρα να συνδέσω με αυτό ρούτερ-υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα πάρω κάποιο CAT6, το μόνο μειονέκτημα που βλέπω είναι ότι επειδή είναι κάπως πιο δύσκαμπτο θα ενοχλεί λίγο (ελάχιστα) στο καθάρισμα. Συν ότι βρίσκω πολύ ευκολότερα CAT6 ή 5e καλώδια στα 10 μέτρα παρά πιο εξεζητημένο τηλεφωνικό.

Ευχαριστώ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Για εμένα όπου και να βάλεις το modem/router ,από την τηλεφωνική πρίζα μέχρι το modem/router να κανεις ένα καλώδιο utp (cat5e ή cat6) με rj11.

Και ένα μέτρο μακρία να είναι, τέτοιο καλώδιο να βάλεις. Το λέω από προσωπική εμπειρία.

Kαλύτερη λύση από τις 2 είναι το modem/router κοντά στην πρίζα και από εκεί όσα μετρα θέλεις καλώδιο utp μέχρι  τον υπολογιστή.

Λογικά με cat 6 και 50 μέτρα να βάλεις θα έχεις 1 gigabit, αν βέβαια υποστηρίζει το router και ο υπολογιστής , gigabit

Αλλά όπως είπα και πιο πάνω από την τηλεφωνική πρίζα μέχρι το modem/router να κανεις ένα καλώδιο utp (cat5e ή cat6) με rj11. (κόστος αμελητέο,κέρδος μεγάλο)

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.