Jump to content

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πρόσφατα διαπίστωσα ότι ήταν αδύνατο να παρακολουθήσω vodafone tv μέσω web από Linux. Μπορώ να παρακολουθήσω και από τον αποκωδικοποιητή (ή και από το κινητό), αλλά προτιμώ από τον υπολογιστή καθώς π.χ. μπορώ να έχω κάποια ντοκιμαντέρ / ειδησεογραφικά κανάλια ή άλλες εκπομπές στη δεύτερη οθόνη την ώρα που κάνω άλλες εργασίες στο desktop. Είχα παλιότερη εμπειρία από το disney+ όταν δεν επέτρεπε την πρόσβαση από linux (τώρα έχει λυθεί το θέμα). Τότε το θέμα λυνόταν απλά τροποποιώντας κατάλληλα τον user agent του browser ώστε να νομίζει ότι έμπαινες από windows. Δυστυχώς στο vodafone tv τα πράγματα αποδείχτηκαν αρκετά χειρότερα. Τροποποιώντας τον user agent σε άφηνε να μπεις στην υπηρεσία, αλλά δεν μπορούσες να δεις κανένα πρόγραμμα απολύτως καθώς σου πετούσε error η υπηρεσία. Δοκίμασα και από windows VM, χωρίς αποτέλεσμα. Με κάποιο τρόπο καταλαβαίνει ότι τρέχεις από πίσω linux. Για να σιγουρευτώ ότι δεν έχω εγώ η ο υπολογιστής πρόβλημα μπούταρα από το windows partition που έχω στον δίσκο μου και το vodafone tv δούλεψε κανονικά. Αν και σπάνια χρησιμοποιώ το vodafone tv (πιο πολύ το disney+ όταν έχει κάτι της προκοπής) εκνευρίστηκα με αυτή τη μεροληπτική συμπεριφορά εις βάρος των χρηστών linux και αποφάσισα να διαμαρτυρηθώ εγγράφως. Η μόνη δυνατότητα να επικοινωνήσεις εγγράφως με τη vodafone (πολύ καλά κρυμμένη) αποφερύγοντας τον κυριολεκτικά ηλίθιο tobi (ψηφιακός βοηθός) και τις αναμονές στα τηλέφωνα για να μιλήσεις με άσχετους είναι η φόρμα διαμαρτυρίας ( Υπόβαλε γραπτό αίτημα επίλυσης διαφοράς | Vodafone.gr ). Απέστειλα λοιπόν το ακόλουθο αίτημα.

Παράθεση

Προς: Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών Vodafone Ελλάδας

Θέμα: Έντονη Διαμαρτυρία για την Αδικαιολόγητη Μη Υποστήριξη της Υπηρεσίας Vodafone TV σε Περιβάλλον Linux – Αίτημα Άμεσης Διόρθωσης

Αγαπητοί Κύριοι/Κυρίες,

Με το παρόν, σας απευθύνω μια έντονη διαμαρτυρία ως μακροχρόνιος συνδρομητής σας. Ονομάζομαι χχχχχχχχχχχχχχχ, με αριθμό τηλεφώνου χχχχχχχχχχ, και είμαι συνδρομητής τόσο σε πακέτο σταθερής τηλεφωνίας και internet (Fiber) όσο και σε κινητής (Red Unlimited) επί δεκαετίες (ελέγξτε το ΑΦΜ μου). Έχω επιλέξει τη Vodafone για την ποιότητα των υπηρεσιών σας, αλλά η πρόσφατη εμπειρία μου με την υπηρεσία Vodafone TV με έχει απογοητεύσει βαθύτατα και με ωθεί να επανεξετάσω τη γνώμη μου για εσάς.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνω ότι η υπηρεσία Vodafone TV δεν είναι προσβάσιμη από υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Linux, ενώ λειτουργεί άψογα στον ίδιο υπολογιστή όταν χρησιμοποιώ Windows. Αυτός ο περιορισμός είναι αδικαιολόγητος, μεροληπτικός και αντίθετος με τις αρχές της ισότητας και της καινοτομίας στην ψηφιακή εποχή. Παρακάτω, σας παραθέτω τα βασικά επιχειρήματά μου, προκειμένου να καταδείξω την ανάγκη άμεσης παρέμβασής σας.

1. Η Μακροχρόνια Σχέση μου ως Πελάτη και η Έλλειψη Ενημέρωσης: Ως επί σειρά ετών συνδρομητής με πολλαπλές υπηρεσίες (Fiber και Red Unlimited), έχω συμβάλει σημαντικά στα έσοδα της εταιρείας σας. Ωστόσο, ουδέποτε ενημερωθήκα για τον περιορισμό αυτό – ούτε κατά την εγγραφή μου στην υπηρεσία Vodafone TV, ούτε μέσω email, ιστοσελίδας ή διαφημιστικού υλικού. Αυτό συνιστά παραπλανητική πρακτική, καθώς η υπηρεσία διαφημίζεται ως προσβάσιμη “από οποιαδήποτε συσκευή” μέσω browser, χωρίς σαφείς αναφορές σε περιορισμούς λειτουργικών συστημάτων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών (π.χ. Οδηγία 2011/83/ΕΕ), οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη και διαφανή ενημέρωση για τυχόν περιορισμούς, κάτι που δεν τηρήσατε.

2. Η Υποκρισία της Vodafone Απέναντι στο Linux – Χρήση Linux σε Δικά σας Συστήματα: Είναι παράδοξο και υποκριτικό να αρνείστε την υποστήριξη Linux σε πελάτες, όταν τα ίδια τα προϊόντα και οι υποδομές σας βασίζονται σε αυτό. Το κινητό μου Android (όπως και τα περισσότερα Android συστήματα) χρησιμοποιεί kernel Linux, ο αποκωδικοποιητής Vodafone TV (π.χ. μοντέλα όπως το Sagemcom DCIW387 UHD) τρέχει σε Android TV ή custom Linux-based firmware, και ακόμα και τα routers που παρέχετε είναι συμβατά με open-source λογισμικό όπως το OpenWRT, το οποίο βασίζεται σε Linux. Πώς είναι δυνατόν να παρέχετε συσκευές βασισμένες σε Linux, αλλά να αποκλείετε τους χρήστες Linux από την πρόσβαση μέσω browser; Αυτό δείχνει έλλειψη συνέπειας και τεχνικής προσαρμογής, καθώς η υπηρεσία λειτουργεί σε Windows, άρα η τεχνολογία DRM (όπως το Widevine) μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και για Linux browsers όπως Chrome ή Firefox.

3. Στατιστικά Market Share και Διακρίσεις: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Statcounter, το Linux κατέχει ποσοστό 3,5-6% στο desktop market share στην Ελλάδα, ενώ το macOS (OS X) μόλις 2-2,5%. Παρόλα αυτά, υποστηρίζετε το macOS, αλλά όχι το Linux, το οποίο έχει μεγαλύτερη διείσδυση. Αυτός ο αποκλεισμός αγνοεί όχι μόνο τα στατιστικά, αλλά και την παγκόσμια τάση: Το Linux κυριαρχεί σε servers (πάνω από 90% των cloud υποδομών), supercomputers (100% των top 500) και είναι η επιλογή εκατομμυρίων developers, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Ευρώπη, η χρήση Linux αυξάνεται λόγω της ανοιχτής φύσης του και της χαμηλής κατανάλωσης πόρων, ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ξεπερνά το 5-7%. Γιατί επιλέγετε να υποστηρίζετε λειτουργικά με μικρότερο market share, αγνοώντας μια αναπτυσσόμενη κοινότητα;

4. Απόρριψη Αδικαιολόγητων Στερεοτύπων και Τεχνοφοβίας: Δεν δέχομαι με κανέναν τρόπο τις ακραίες και αβάσιμες απόψεις ορισμένων ότι το Linux ενέχει “κίνδυνο κλοπής ή αντιγραφής” επειδή χρησιμοποιείται από “hackers”. Αυτές οι προκαταλήψεις είναι τεχνοφοβικές και μεροληπτικές απέναντι σε μια κοινότητα που προωθεί την ασφάλεια και την καινοτομία. Στην πραγματικότητα, το Linux είναι ένα από τα ασφαλέστερα λειτουργικά συστήματα, με λιγότερες ευπάθειες από τα Windows (σύμφωνα με reports όπως το CVE database). Οι streaming υπηρεσίες χρησιμοποιούν DRM τεχνολογίες που λειτουργούν άψογα σε Linux, και η Vodafone δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, εκτός αν πρόκειται για τεμπέλικη μη προσαρμογή. Άλλωστε, η κλοπή περιεχομένου γίνεται κυρίως με εξωτερικούς καταγραφείς HDMI και εργαλεία εγγραφής οθόνης σε Windows, όχι με Linux.

5. Σύγκριση με Άλλες Υπηρεσίες – Παράδειγμα Disney+: Άλλες πλατφόρμες streaming που παρέχετε ή συνεργάζεστε, όπως το Disney+, λειτουργούν απροβλημάτιστα σε Linux browsers (π.χ. Chrome ή Firefox με Widevine ενεργοποιημένο), ακόμα και αν υπήρχαν παλαιότερα ζητήματα που επιλύθηκαν γρήγορα. Το Disney+ υποστηρίζει streaming σε Linux, έστω και με πιθανές περιορισμένες αναλύσεις σε ορισμένα browsers, αποδεικνύοντας ότι είναι τεχνικά εφικτό. Επιπλέον, υπηρεσίες όπως Netflix, Amazon Prime και HBO Max υποστηρίζουν Linux εδώ και χρόνια, χωρίς προβλήματα. Τέλος, ακόμα και ανταγωνιστικές ελληνικές υπηρεσίες όπως οι COSMOTE TV GO και ERTFLIX υποστηρίζουν Linux μέσω browser χωρίς προβλήματα ασφάλειας ή διαρροών. Γιατί η Vodafone υστερεί σε αυτό το σημείο, ενώ θα έπρεπε να πρωτοπορεί;

6. Επιπλέον Επιχειρήματα: Δικαιώματα Καταναλωτή, Προσβασιμότητα και Οικονομικές Συνέπειες:

• Προσβασιμότητα και Ισότητα: Ο αποκλεισμός του Linux συνιστά μεροληπτική συμπεριφορά, αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Οδηγία για την Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility Directive). Οι χρήστες Linux, συχνά από οικονομικά ασθενέστερες ομάδες ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, στερούνται ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες που πληρώνουν.

• Τεχνική Ευκολία: Η υπηρεσία βασίζεται σε web browsers – οι Chrome και Firefox είναι cross-platform και υποστηρίζουν DRM σε Linux. Μια απλή ενημέρωση του backend σας θα λύσει το πρόβλημα, χωρίς σημαντικό κόστος.

• Οικονομικές Συνέπειες: Ως πελάτης που πληρώνω μηνιαίως, απαιτώ πλήρη πρόσβαση.

• Περιβαλλοντική και Κοινωνική Ευθύνη: Το Linux προάγει τη βιωσιμότητα (λιγότεροι πόροι, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής hardware), και η Vodafone, ως εταιρεία με “πράσινες” δεσμεύσεις, οφείλει να το υποστηρίξει.

Συμπερασματικά, σας καλώ να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη υποστήριξη του Linux στην υπηρεσία Vodafone TV, ώστε να εξαλειφθούν αυτές οι μεροληπτικές, τεχνοφοβικές και αδικαιολόγητες προκαταλήψεις. Περιμένω απάντησή σας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης. Σε αντίθετη περίπτωση είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε ενημέρωση αρχών όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταναλωτών.

Με εκτίμηση,

Αν είστε και εσείς συνδρομητής vodafone, και σας ενοχλεί αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά της vodafone, μπορείτε να στείλετε παρόμοιες επιστολές στη φόρμα επικοινωνίας που έχω ποστάρει πιο πάνω ώστε να πεισθεί άλλη μια εταιρεία ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει αγνοώντας το linux. Ακόμα και να μην παρακολουθείτε vodafone tv στο web, μπορείτε πολύ εύκολα να τροποποιήσετε με ένα ΑΙ chatbot την παραπάνω επιστολή (να μην είναι δηλαδή copy-paste) και να την στείλετε απαιτώντας ψηφιακή δικαιοσύνη και ίση προσβασιμότητα.

Τα σχόλια ευπρόσδεκτά!

Έγινε επεξεργασία από gdp77