sotiris Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν #1 Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Από το 2006 που πήρα το Asus λαπτοπ μου (και πιο πριν που πήρα το Acer) ήθελα να πάρω Intel Macbook λόγω συμβατότητας. Δεν πρόλαβα να το πάρω και τσουπ ξανακαταργήθηκαν τα Intel από την αγορά σε μόλις 20 χρόνια. Πρέπει να σαι στην τσίτα συνέχεια!! Στα σοβαρά, εδώ και αρκετό καιρό (15 χρόνια) σκέφτομαι να αγοράσω έναν υπολογιστή για να αποκτήσω τη δυνατότητα ios development applications. Λίγο τα κόστη των mac υπολογιστών, λίγο η απίστευτη έλλειψη χρόνου και οι διαφορετικές προτεραιότητες σκότωσαν το νεαρό entrepreneur κομπιουτερά. Κοιτώντας λίγο το τι παίζει σήμερα, η Apple έχει ξεφύγει τελείως και προσφέρει τα Macbook NEO με τον επεξεργαστή του iphone 16 (A18) στα 600 ευρώ, που για κάποιον που θέλει να κάνει ios development φαντάζει το ιδανικό μιας και έχει τον ίδιο επεξεργαστή με τα τηλέφωνα!! Τα ερωτήματα είναι 2-3: 1. Δεν έχω παρακολουθήσει το Apple Release στα λειτουργικά (έχω μείνει στο ότι βγήκε το OS X - κάτι αντίστοιχο και σε linux, τώρα έχουμε Kernel 2.6 - και για 100% level μπαρμπαδοσύνης: δεν καταλαβαίνω καν αν οι υπολογιστές μου τρέχουν win 10 ή win 11 ), οπότε το ερώτημα που έχω είναι: τι θα πρέπει να κοιτάξω για μέγιστη συμβατότητα? Υποθέτω κάποιον από τους M1-M5 ή Α18 cpu, γιατί τα intel είναι πλέον deprecated. 2. Βρίσκω πολλά μεταχειρισμένα. Παρατήρησα ότι αυτό που είχα στο μυαλό μου σαν macbook air (το "λεπτό" design) σταμάτησε στη γενιά του 2021 με το M1 cpu. Τα επόμενα δεν έχουν αυτές τις καμπύλες του Macbook Air οπότε απλά η Apple πλέον βαφτίζει Air τα απλά Macbook. Αναμενόμενο για μια τέτοια εταιρία (πώς δεν έχει σκεφτεί το bump ακόμα στα macbook?), αλλά σαν αγορά, αξίζει ένα π.χ. air του 2024 M4 στα 650 ελαφρώς μεταχειρισμένο ή ένα Macbook NEO στα 600 καινούριο? Είδα κάτι συγκριτικά και το M4 είναι σαφώς γρηγορότερο, από την άλλη αν έχω 16BG ram υποθέτω τα βασικά θα τα κάνω. 3. Για τον κύριο λόγο που το θέλω (ios development) πρέπει να προσέξω κάτι συγκεκριμένο? Υπάρχουν κάποια κρυφά σημεία που δεν έχω στο μυαλό μου? Γνωρίζω ότι μπορώ με διάφορες πατέντες να το κάνω και από intel laptop απλά θα ήθελα να το κάνω properly.
panoc 8 ώρες πριν #2 8 ώρες πριν (edited) Δεν χρησιμοποιω mac αλλα το M4 ειναι πιο γρηγορο απο καθε αποψη, με καλυτερη οθονη, καλυτερο πληκτρολογιο (απο οτι λενε), περισσοτερη μνημη και δισκο. Οποτε η επιλογη αναμεσα σε ΝΕΟ και Μ4 ειναι, καλυτερο μεταχειρισμενο η χειροτερο καινουργιο. Εγω θα πηγαινα στο πρωτο (ειδικα το θεμα οθονη-ram ειναι σημαντικο για μενα, εφοσον μπορουσα να βρω σε λογικη τιμη. Εχει οντως 600Ε το ΝΕΟ εκει περα ; Γιατι εδω Ελλαδα ειμαστε μεγιστανες και εχει 700... επισημα... Έγινε επεξεργασία 8 ώρες πριν από panoc
Oric 6 ώρες πριν #3 6 ώρες πριν Μηχάνημα Apple με 8GB ram είναι ακατάλληλο για software development. Το ελάχιστο που χρειάζεται είναι 16/256, ή ακόμα καλύτερα 24/512, εννοείται με Apple silicon, και εννοείται πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, ο επεξεργαστής του να προέρχεται από iphone. Το Macbook Neo είναι μια ιδέα για να βουλώσουν μια τρύπα της αγοράς με ένα λάπτοπ με ελκυστική εμφάνιση και φτωχές προδιαγραφές, σε ανάλογη τιμή. Είναι κατάλληλο μόνο για death scrolling. 2
navaho7 6 ώρες πριν #4 6 ώρες πριν 1 ώρα πριν, το μέλος panoc έγραψε: Εχει οντως 600Ε το ΝΕΟ εκει περα ; Γιατι εδω Ελλαδα ειμαστε μεγιστανες και εχει 700... επισημα... 7%ΦΠΑ vs 24%ΦΠΑ 11 λεπτά πριν, το μέλος Oric έγραψε: Είναι κατάλληλο μόνο για death scrolling. 1ο 24ωρο που παίζω μαζί του, πιο γρήγορο στο σετάρισμα από το thinkpad 14 gen5/6 που πήρα από τη δουλειά, με 32gb ram και ultra 5 135u προφανώς δεν είναι high end μηχάνημα, αλλά δεν είναι του πεταματού σε καμία περίπτωση. Αντίθετα είναι μια πολύ έξυπνη και προσεγμένη κίνηση της Apple για να σε κλειδώσει στο οικοσύστημά της (fwiw, με το που άνοιξε και συνδέθηκε στο λογαριασμό, συνδέθηκαν με τη μία ακουστικά διαόλια τριβόλια, περάστηκαν κωδικοί για wifi κλπ, οπότε η εισαγωγή είναι πολύ πιο ευχάριστη απ'ότι σε windows μηχανήματα) Από βδομάδα που θα έχω χρόνο θα κοιτάξω να τρέξω python κώδικα στο thinkpad Και στο macbook 2
fatalara 4 ώρες πριν #5 4 ώρες πριν (edited) 2 ώρες πριν, το μέλος navaho7 έγραψε: 7%ΦΠΑ vs 24%ΦΠΑ 1ο 24ωρο που παίζω μαζί του, πιο γρήγορο στο σετάρισμα από το thinkpad 14 gen5/6 που πήρα από τη δουλειά, με 32gb ram και ultra 5 135u προφανώς δεν είναι high end μηχάνημα, αλλά δεν είναι του πεταματού σε καμία περίπτωση. Αντίθετα είναι μια πολύ έξυπνη και προσεγμένη κίνηση της Apple για να σε κλειδώσει στο οικοσύστημά της (fwiw, με το που άνοιξε και συνδέθηκε στο λογαριασμό, συνδέθηκαν με τη μία ακουστικά διαόλια τριβόλια, περάστηκαν κωδικοί για wifi κλπ, οπότε η εισαγωγή είναι πολύ πιο ευχάριστη απ'ότι σε windows μηχανήματα) Από βδομάδα που θα έχω χρόνο θα κοιτάξω να τρέξω python κώδικα στο thinkpad Και στο macbook Για πες, Ενδιαφερομαι για δουλεια γραφειου αλλα εν κινησει. Καταλογους, τιμολογηση (cloud) κλπ, και κανα βιντεο στο youtube. Παω αφοβα η παω Air? Έγινε επεξεργασία 4 ώρες πριν από fatalara
unseen 3 ώρες πριν #6 3 ώρες πριν 2 ώρες πριν, το μέλος Oric έγραψε: Μηχάνημα Apple με 8GB ram είναι ακατάλληλο για software development. Το ελάχιστο που χρειάζεται είναι 16/256, ή ακόμα καλύτερα 24/512, εννοείται με Apple silicon, και εννοείται πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, ο επεξεργαστής του να προέρχεται από iphone. Το Macbook Neo είναι μια ιδέα για να βουλώσουν μια τρύπα της αγοράς με ένα λάπτοπ με ελκυστική εμφάνιση και φτωχές προδιαγραφές, σε ανάλογη τιμή. Είναι κατάλληλο μόνο για death scrolling. Οπως ακριβως τα λεει ο κυριος εδω. Το. ΝΕΟ δεν υπαρχει καν λογος να το κοιτας. Οπως και τα παλιοτερα με Intel. Ξεχνα τα. Ειναι αργα και δεν ειναι για development. Στη θεση σου αν με επαιρνε θα κοιτουσα ή για το καλυτερο air ή για το μικρο pro. 1
Cyber_Cookie 3 ώρες πριν #7 3 ώρες πριν Αν έπαιρνα σήμερα για development μηχανάκι θα έπαιρνα 32/1Τ με Μ4/Μ5 που το ξέρω οτι θα με πήγαινε μια δεκαετία χαλαρά. Eνδεικτικά χρήση ραμ στο macOS Ventura που είναι κάτι σαν Debian stable για μένα πλέον: Δεν αναβαθμίζω σε Tahoe παρόλο που έχω το notification να μου σπάει τα @@. Αλλά δεν έχουν τρελες διαφορές σε χρήση ραμ οπότε this is what you get mostly. Σίγουρα είναι λίγο πιο bloated το Tahoe. Ανοιχτό VSCode, chrome με 10 tabs, spotify, και κανα δυο παπατζιλίκια ακόμα. Χωρίς devcontainers σηκωμένα. Με σηκωμένα πάει ~12-14 και ανάλογα το σενάριο μπορεί να πλησιάσει και τα 16. Αλλά είναι σχετικά εκτενές σετάπ με core MERN stack app και 10 php/laravel/java/python microservices το καθένα με τους σερβερ και τις βάσεις τους με πολλά sim data. Με xcode, αναλογα, δεν έχω δει παραπάνω από 10-12 αλλά δεν έχω και κάποιο μεγάλο κτήνος πρότζεκτ όπως το παραπάνω με τα containers. Με matlab ανάλογα το τι κάνεις μπορεί να τα ξεσκίσει τα 16 προφανώς. Με τα ίδια devcontainers το ubuntu καίει ~12/32GB. Τα win 11pro καίνε κάπου 30/32GB. To NEO είναι πολύ καλό σχολικό μηχανάκι/γραφομηχανή/λαπτοπ που απλά το πετάς στην τσάντα στις διακοπές μήπως και χρειαστεί να είσαι on call αν δε μπορείς να δώσεις τα παραπάνω για air ή αν είναι για παιδάκι που δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Καλύτερες εναλλακτικές είναι τα παλαιότερα airbooks με 16/512 που παίζουν στο χιλιάρικο +/- καινούρια. Eιδικά τα Μ4 που μπορούν να παίξουν με 2 οθόνες. tldr; μπορείς να κάνεις δουλίτσα με 8 αλλά πρέπει να πάρεις το 512 ΝΕΟ γιατί θα έχεις αρκετό swap που θα σου τον βιάσει τον 256άρη πολύ γρήγορα. Καλύτερα να πάρεις όμως Μ4 air 16/512 που είναι μια χαρά και είναι πολύ vfm.
navaho7 3 ώρες πριν #8 3 ώρες πριν Big Data on the Cheapest MacBook – DuckDB DUCKDB.ORG How does the latest entry-level MacBook perform on database workloads? We benchmarked it using ClickBench and TPC-DS SF300. We found that it could complete both workloads...
Recommended Posts