Jump to content


Παρουσίαση του MyBook Premium ES Edition (500GB) της WD


alexis2044

Recommended Posts

3pf6ndt2zwmxsq30qb9z.jpeg

1.jpeg

Πριν από μια εβδομάδα αγόρασα ετουτον εδώ το φορητό σκληρό δίσκο καθότι οι δισκοι μου φουλαραν σε τετοιο βαθμό που εμεινα ο άμοιρος με 1.5GB Free Space.

Στην αρχή να πω την αλήθεια ήμουν λίγο διστακτικός για την αγορά ενός εξωτερικού δίσκου που στηριζεται σε usb για τη μεταφορα δεδομένων ( τουτος εχει και eSata) αλλα από οτι φαίνεται έκανα μαλλον λάθος.

1- Out of The Box

Κατάρχας ο δίσκος έρχεται μέσα σε ένα ελκυστικό κουτί που περιέχει

- Τον Δισκο WD Mybook 500GB

- 1 τροφοδοτικό

- 1 καλωδιο USB

- Σχετικά βιβλία οδηγιών και 2ετή Εγγύηση.

Όπως ανέφερα ο δισκος υποστηρίζει και έχει υποδοχή για eSATA και πραγματικα η απουσια τετοιυ καλωδίου δυσαρεστεί καπως.

CD Rom με το λογίσμικο του δίσκου δεν υπάρχει. Όλα τα προαιρετικά προγράμματα ( συμπεριλαμβανομένου και προγράμματος Backup) του σκληρού βρίσκονται μεσα στον ιδιο τον σκληρο και εγκαθίστανται κατα την σύνδεση σε περιβάλλον windows χαρη στο autorun που εχει.

Με μια πρώτη ματια στο εξωτερικο του σκληρού βλεπει κανεις το εξαιρετικα καλοσχεδιασμένο μαύρο σασι το οποίο είναι απο υλικό που αντιστέκεται στις δακτυλιές. Μάλλον σκόπιμα έχει το σχήμα βιβλίου όπως υποδηλώνει και το όνομα του. Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο ορθιος όσο και καθιστος παραμένοντας απολύτως σταθερος χάρη στο πλαστικο που διατρεχει το περίγραμμα του καλύμματος του δίσκου. Το βάρος του είναι σχετικά μεγάλο αγγίζοντας τα 1,4 kg, αλλα είναι δικαιολογημένο σχετικά καθώς αλλιώς ο δίσκος ίσως να μην διατηρούνταν σταθερος την ώρα που λειτουργουσε. (υπήρχαν παραπονα για το προηγούμενο μοντελο)

Στη μέση ακριβώς της πρόσοψης υπάρχει ένας μπλε σηματοδότης που αποτελείται από πολλαπλά leds, τα οποία δείχνουν το status του δίσκου. Θα αναφερθώ σε αυτά πιo κάτω.

Tο σασι λοιπόν φοράει τον 500άρη σκληρό της WD με ταχύτητα 7,200 RPM, 16MB Buffer, seek 8.9sec, και latency 4.20sec. Καθόλου άσχημα για φορητό σκλήρό.

Επίσης το σύστημα ψύξης είναι παθητικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενοχλητικοί ανεμιστήρες να ψυχουν αυτό το τέρας και να χαλάνε τον ύπνο το δικό μου αλλά και του γείτονα. Μάλιστα η WD υποστηρίζει ότι τα ανόιγματα που διατρέχουν το σκλήρο είναι κώδικας μορς και διευκολύνει την ψύξη... τωρα τούτο δω αν ειναι αλήθεια η ψέμα δεν ξέρω. Πάντως κατα την διάρκεια της λειτουργίας ο σκληρός ζεστένεται αλλα σε βαθμό σίγουρα χαμηλότερο απο ένα κανονικό SATA δίσκο.

2 - Σύνδεση και Λειτουργία και Λειτουργικότητα

Καθότι η μητρική μου είναι λιγουλάκι παλιά και δε διαθέτει eSATA ( και δεν διαθέτω την σχετική κάρτα) όλες μου οι δοκιμές γίνονται σε USB 2.0 με το καλώδιο που έρχεται από τον κατασκευαστή. (μη θωρακισμένο)

Κατα την πρώτη σύνδεση λοιπον συνδέουμε τα καλωδια usb και της τροφοδοσιας και αμέσως ανάβουν οι δυο ομόκεντροι κύκλοι στη συσκευή.

**Να σημειώσω ότι ο δίσκος τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από την παροχή ρεύματος σας και όχι απο το usb πραγμα που σημαίνει ότι όπου παει αυτός, πάει και το τροφοδοτικό του.

Μόλις μέσα στα Windows, ο δίσκος εντοπίζεται αυτόματα και εγκαθίσταται από το σύστημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Εμφανίζεται ως "My Book".

Τα προγράμματα του εγκαθίστανται αυτόματα εκτός απο το πρόγραμμα backup που διαθετει το Retrospect, αλλα και του προγράμματος Indexing της Google, τα οποία απαιτούν τη μεσολάβηση του χρήστη.

Να πω ότι ο δίσκος υποστηρίζει officially Windows XP/Vista και Mac OS 10.3 η υψηλότερο. ( Επιβεβαιβεωμένα)

Επίσης, αν και δεν το γράφει στο κουτί, υποστηρίζει άψογα και Linux με το μόνο μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση των προαιρετικών προγραμματων.

Κατά τα αλλά σε όλα τα λειτουργικά ο δισκός τιμά τις αξίες του Plug' n' Play. Χωρις καμιά απολύτως ενέργεια όλα λειτουργουν άψογα.

Μόνο μειονέκτημα είναι ίσως το ότι έρχεται φορμαρισμένος σε FAT και όχι NTFS αν και αυτο λύνεται σε δευτερόλεπτα μεσα από τις σχετικές επιλογές των Windows. Αν και το FAT υποστηρίζεται natively για εγγραφη και ανάγνωση τοσο από Mac όσο και Linux, ενώ το NTFS όχι. (ως γνωστόν όμως στο FAT δεν είναι δυνατή η υπέρβαση των 4 GB σε μεμονωμένο αρχείο)

**Προσοχή! Φορμάροντας τον δισκο σε NTFS, σβήνετε και όλα τα προγράμματα του. Κάντε τα οπωσδήποτε Backup, καθοτι δεν υπάρχει τρόπος επανάκτησης

Οι ταχύτητες μετάφοράς δεδομένων μέσω usb μπορώ να πω ότι με αφησαν απολύτως ικανοποιημένο.

Δεν έχω τρέξει benchmark για να σας δωσω τα ακριβή αποτελέσματα αλλά εντελώς πρακτικά η μεταφορα 30GB δεδομένω διηρκεσε γύρω στο μισάωρο ενώ η μεταφορά 70 GB δεδομένων διήρκεσε 1 ωρα περίπου.

Βλεπε Benchmark Εδώ

Όσο για τα Leds... Όταν γίνεται εγγραφή δεδομένων η κυκλική διάταξη των Led γυριζει δεξιόστροφα ενω μετά από επιτυχη εγγραφη δεδομένων, όλα τα led αναβουν με ενα πανέμορφο Fade out εφε. Ο εσωτερικός δακτύλιος υποτίθεται ότι δείχνει το ποσοστό ελεύθερου χώρου στο δίσκο ( αναλογα με το πόσο γεμάτος είναι) αλλα αυτη η λειτουργια δεν διατίθεται για Linux. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα εξωτέρικα Led καλύπτουν κάπως το φως των εσωτερικών κάνοντας το κάπως δυσδιακριτο. Αλλα μπορεί και να είναι ιδέα μου.

Τέλος το μπλε φωτάκι αποδεικνυεται ότι είναι και κουμπι το οποίο στην ουσια αντικαθιστά στα Windows και Mac την "Ασφαλή κατάργηση" και το "Eject" αντίστοιχα. Στα Linux δεν δουλευει.

Με παρατεταμένο πάτημα του κουμπιού ( 5 sec) ο δίσκος υποχρεώνεται να σβήσει με πιθανή απώλεια δεδομένων.

3 - Conclusion

Μιλάμε για ένα πολύ καλό μηχάνημα. Με τεράστια ευκολία εγκατάστασης, αθόρυβη λειτουργία, πολύ καλές ( πρακτικά) ταχύτητες εγγραφης και ανάγνωσης, 3gb/s eSATA II, αλλα και με πανέμορφο design και σχήμα, κερδιζει και τον πιο απαιτητικό χρήστη.

Η αξιοπιστία του δοκιμάζεται συνεχώς και θα σας ενήμερωαω αν βγει κάτι στραβό. :p

Πίνακας Αποτελεσμάτων

Ευκολία **** 5/5

Μέγεθος/ Βάρος/ Portability ** 2/5 (λογω του τροφοδοτικού)

Design ***** 5/5

Χαρακτηριστικά **** 4/5

Επιδόσεις **** 4/5

Απόδοση/Τιμή 3/5

Τιμή Από (PerfectShop) 134.15 € Εuro ----Μέχρι---> 149,00 € Euro από Πλαισιο (Based on www.skroutz.gr)

Οι τιμές ανανεώθηκαν στις 28/10/2007

Benchmark Εδώ

Photos Εδώ

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Photo Op: WD MyBook Premium ES 500GB

Να και οι φωτογραφιες που υποσχέθηκα.

2.jpeg

Ανοίγωντας το κουτί εχουμε μπροστά μας τα παραπάνω:

3.jpeg

Όψη από πάνω. Διακρίνονται τα ανοίγματα εξαερισμού.

4.jpeg

Όψη από πίσω. Διακρίνονται οι θύρες USB και eSATA

5.jpeg

Από ότι φαίνεται το ύψος του είναι 1,5 φορα περίπου ενα DVD.

6.jpeg

Όψη από μπροστά.

7.jpeg

Καθιστός :p

8.jpeg

Μετάφορα αρχείου μεγέθους 600+ΜΒ σε 23 δευτερόλεπτα!

Υ.Γ Λίγο κουνημενες κάποιες, φταίει η νύστα :p

Link to comment
Share on other sites

Ιδού και τα αποτελέσματα των Benchmark

Σε συνδεσμολογία USB 2.00

HD Tune: WD My Book ES Benchmark

Transfer Rate Minimum : 21.8 MB/sec

Transfer Rate Maximum : 27.2 MB/sec

Transfer Rate Average : 26.2 MB/sec

Access Time : 10.0 ms

Burst Rate : 21.9 MB/sec

CPU Usage : 27.1%

&

HD Tach

Capture_28.jpg

Σε συνδεσμολογία eSata II

Read Test 1 (ευχαριστώ το φίλο Louris7)

attachment.php?s=&postid=598179

Read Test 2 (ευχαριστώ το φίλο BlueChris)

attachment.php?s=&postid=598186

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό, μπράβο. Απ' ότι είδα έχει και eSATA επάνω. Έχεις eSATA πόρτα πάνω στο PC να κάνεις μια μέτρηση και σαν eSATA ? (αν δεν έχει eSATA πόρτα, τότε με ένα eSATA-to-SATA καλώδιο μπορείς να το βάλεις πάνω στο ΜοΒο, σε SATA πόρτα για μέτρηση.)

:T:

Link to comment
Share on other sites

Τον ίδιο έχω παιδιά και συνδεδεμένος e-sata διαβάζω 55-60mb/sec και γράφω με 50mb/sec. Πάρα πολύ καλός με ένα μόνο ελάττωμα. Ζεσταίνεται πολύ και αναγκάστηκα να βάλω ένα ανεμιστηράκι μικρό μέσα του (αφού το άνοιξα βέβαια και είναι μεγάλη μανούρα να ξαναβάλεις αυτό το ρημάδι το λάστιχο που έχει γύρω γύρω) το οποίο βγάζει αέρα έξω από τις πάνω γρύλιες αν είναι όρθιος και βάζει από τις υπόλοιπες οπότε τον ψύχει. Αν τον βάλω ξαπλωτό δροσίζεται ακόμα περισσότερο.

Επίσης αν κανείς τον βάλει σε Asus με τον Jmicron να ξέρει εκ των προτέρων πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το δίσκο να κάνει spin up και spin down και με ταχύτητα write 1mb/sec max. Η λύση είναι οι τελευταίοι drivers από την jmicron κατευθείαν. Το αντιμετώπισα το πρόβλημα και στο p5wdh και στο p5k3 που έχω. Αυτά όλα αν συνδέσετε το δίσκο στις εξωτερικές φύσες e-sata που έχει το ΜΒ και τις δουλεύει ο jmicron. Αν πάρετε bracket που πέρνει τις μέσα sata και τις κάνει e-sata δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί τον δίσκο τον ελέγχει ο Intel o controller.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστω για τα καλα σας λογια :)

Αρχική απάντηση από tifozif1

Πολύ καλό, μπράβο. Απ' ότι είδα έχει και eSATA επάνω. Έχεις eSATA πόρτα πάνω στο PC να κάνεις μια μέτρηση και σαν eSATA ? (αν δεν έχει eSATA πόρτα, τότε με ένα eSATA-to-SATA καλώδιο μπορείς να το βάλεις πάνω στο ΜοΒο, σε SATA πόρτα για μέτρηση.)

:T:

Δυστυχώς eSATA port δεν έχει η μητρική μου. Θα αγοράσω όμως μάλλον το καλώδιο eSATA-to-SATA που λες και θα το δοκιμάσω ;)

Stay Tuned...

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα σε ολους

Και εγω εχω τον ιδιο δισκο και θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος φιλος γνωριζει τι πρεπει να κανω για να δει το δισκο ο υπολογιστης μεσω της θυρας eSATA, γιατι ενω τον συνδεω με το ειδικο καλωδιο,δεν τον βλεπει .Η μητρικη ειναι ASUS P5N-E SLI .Μονο μεσω USB δουλευει κανονικα. Εχω Vista λειτουργικο και ισως χρειαζονται καποιες ρυθμισεις .

Eυχαριστω

Link to comment
Share on other sites

ή δεν ειναι καλο το καλωδιο.... ή εχει χαλασει η θυρα του mybook.... ή εχει χαλασει η θυρα της μητρικης.... ή εχεις απενεργοποιησει τον controller απο το bios....

Nα σε ρωτησω τους drivers τους εχεις περασει????

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου καλημερα

για την θυρα του υπολογιστη του δισκου και το καλωδιο ας τα θεωρησουμε οτι εχουν καλως , πιστευω οτι ειναι θεμα ρυθμισης γιατι ειμαι και αρχαριος.

Αν θες γραψε μου που βρισκω τους Drivers και πως ενεργοποιω τον controler απο το bios αν δεν σε βαζω σε κοπο

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από asirios [Σήμερα, στις 12:44]

Φιλε μου καλημερα

για την θυρα του υπολογιστη του δισκου και το καλωδιο ας τα θεωρησουμε οτι εχουν καλως , πιστευω οτι ειναι θεμα ρυθμισης γιατι ειμαι και αρχαριος.

Αν θες γραψε μου που βρισκω τους Drivers και πως ενεργοποιω τον controler απο το bios αν δεν σε βαζω σε κοπο

ευχαριστω

Πιθανότατα εννοει τους Drivers της μητρικής σου που ελέγχουν τους e-sata.....

Βάλε το cdaki της μητρικής σου και κάνε install όλα όσα έχει μέσα.....

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Hohenstaufen [Χθες, στις 11:06]

Πιθανότατα εννοει τους Drivers της μητρικής σου που ελέγχουν τους e-sata.....

Βάλε το cdaki της μητρικής σου και κάνε install όλα όσα έχει μέσα.....

Πραγματι εχει δικιο, εφταιγαν οι drivers της μητρικης. Μπηκα στην ιστοσελιδα της asus και κατεβασα τους drivers για τα vista, οι οποιοι ειναι beta και μονο για τεστ ,απ οτι λεει μεσα.

Ο δισκος αναγνωριστηκε κανονικα αλλα υπαρχει προβλημα με τη λειτουργια του.

Δηλαδη αλλοτε γραφει τα αρχεια, αλλοτε κολαει, οποτε μαλλον πρεπει να περιμενω για κανονικους οδηγους. Ζητω που καηκαμε δηλαδη.:bye: :bye: :bye:

Link to comment
Share on other sites

Μέσα στο BIOS πρέπει να έχεις επιλογή για τον δεύτερο controller να τον ορίσεις SATA II.

Ίσως και κάποιο BIOS update να σου βάζει νέο firmware για τον eSATA controller.

Αν έχεις τον Silicom Image 3132 controller δες εδώ.

http://www.siliconimage.com/support/supportsearchresults.aspx?pid=32&cid=3&ctid=2

EDIT

Επειδή μοιάζει η μητρική μου με τη δική σου νόμιζα ότι έχουμε ίδιο e-sata controller.

Η asus p5n-e sli έχει το JMicron JMB360 και όχι το Silicom Image 3132.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.