Jump to content



ΟΔΗΓΟΣ OVERCLOCKING


Recommended Posts

Για τους νέους χρηστές του forum που θέλουν να κάνουν overclocking για πρώτη φορά και δεν ξέρουν πως γίνεται ακριβώς, ορίστε ένας οδηγός που θα λύσει πολλές απορίες.

Όταν λέμε κάνω overclocking, εννοούμε ότι θέλουμε να κάνουμε το hardware (cpu,μνημες,καρτα γραφικών κ.τ.λ.) να τρέξουν σε συχνότητες (mhz) υψηλότερες από τις προκαθορισμένες.

Παλιότερα το οverclocking στον επεξεργαστή γινόταν με jumbers ή dips (διακοπτακια) πάνω στην μητρική και λιγότερο μέσω Βios ή Software. Aυτο βέβαια έχει αλλάξει (ιδιαίτερα μετά το Softmenu που παρουσίασε πρώτη η Abit) εδώ και λίγα χρόνια και όλα γίνονται μέσω Bios και Software κάτι που κάνει το overclock πανεύκολο. :)

Ένα απαραίτητο εργαλείο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε καλό οverclocking είναι το τροφοδοτικό. Για τους σημερινούς επεξεργαστές (2003) θα πρέπει να προτιμάμε τουλάχιστον ένα 400Watt τροφοδοτικό. Φυσικα προτιμαμε και καλη εταιρια οπως Seasonic, Fortron, Enermax, Antec, Tagan. Δείτε σε αυτες τις σελίδες ποσά Watt τροφοδοτικό χρειάζεστε ανάλογα με πόσες συσκευές έχετε στον υπολογιστή σας : http://takaman.jp/psu_calc.html?english , http://www.jscustompcs.com/power_supply/ και εδω http://www.challenge-my.com/goopsulator/

Για ένα επιτυχημένο overclock καλό είναι να αγοράσουμε μια ποϊoτική μεγάλη χάλκινη ψύκτρα για τον επεξεργαστή, γιατί όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία έχουμε τόσα περισσότερα stable Μhz θα μας δώσει ο επεξεργαστής μας.

Aς ξεκινήσουμε τώρα με το Overclocking του επεξεργαστή (cpu).

Καλό είναι πριν κάνουμε οτιδήποτε να εκτυπώσουμε αυτήν την σελίδα :D και να επισκεφτούμε την διεύθυνση http://www.cpudatabase.com και http://www.hardware.fr/myocdb.com/ ,να βάλουμε τον επεξεργαστή που έχουμε και να δούμε τα αποτελέσματα οverclocking από άλλους χρηστές, έτσι ώστε να έχουμε μια ιδέα ποσά Μhz και με πόσο Vcore θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Kαλυτερα είναι να παίρνουμε την μέση τιμή των overclocked επεξεργαστών. Σαν παράδειγμα θα πάρουμε έναν Pentium 4 Northwood 2,0A και στην συνεχεία έναν Athlon ΧP 2100+. Ο P4 δουλεύει στα 2000 mhz, έχει πολλαπλασιαστή 20 και FSB έχει 100 mhz, δηλαδή 20 χ 100 = 2000 Μhz! Tον πολλαπλασιαστή δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε στους P4, ενώ στους ΑMD μπορούμε με τις τελευταίες γενιές Motherboard Νforce2 π.χ .

Aυτο που θέλουμε να αυξήσουμε είναι το FSB και στην περίπτωση μας να το κάνουμε 133 mhz, έτσι ώστε ο επεξεργαστής να τρέχει στα 20 χ 133 = 2660 mhz! Aπο την σελίδα στο cpudatabase είδαμε ότι για να φτάσουν στα 2660 mhz πολλοί χρηστές είχαν ανεβάσει και λίγο το Vcore από τα 1.5Volt στο 1.6Volt,οποτε αυτό θα κάνουμε και εμείς. (Προσοχή το Vcore δεν πρέπει να το αυξάνουμε πάνω από +0.2Volt από το μαμίσιο, δηλαδή στην περίπτωση μας 1.5Volt+0.2Volt = 1.7Volt max).

Aς δούμε όμως σιγά σιγά πως θα φτάσουμε στον στόχο μας, καθώς και τι άλλο πρέπει να προσέξουμε. ;)

canmn3j.png

Πρέπει κατ'αρχην να μπούμε στο Bios, μέσω του Βios "βλέπουμε" όλο το hardware του υπολογιστή μας και μπορούμε να αλλάζουμε κάποιες ρυθμίσεις αναλόγως τι θέλουμε να κάνουμε.

Στο Βios μπαίνουμε πατώντας το πλήκτρο Delete, στην πρώτη οθόνη που μας βγάζει όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή.

delete.gif

(Σε ελάχιστες περιπτώσεις το πλήκτρο δεν είναι το Delete, αλλά θα δείτε κάτω κάτω στην οθόνη πιο κουμπί πρέπει να πατήσετε.)

Η πρώτη εικόνα που θα δούμε όταν μπούμε στο Bios θα είναι κάπως έτσι:

mainphoenix3.jpg

Πατώντας enter στην πρώτη επιλογή Standard CMOS Features θα δούμε το εξής:

standard2.jpg

Aπο αυτό το menu μπορούμε να αλλάζουμε την ώρα του συστήματος και πατώντας enter στους δίσκους μας(σκληρό δισκο,cd rom drive) που φαίνονται στα IDE κανάλια (Master & Slave, ανάλογα πως τα έχουμε δηλώσει) να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις. Aυτο το menu δεν μας ενδιαφέρει στο Overclocking.

Πάμε τώρα στην δεύτερη επιλογή από το κυρίως menu στο Αdvanced Bios Features.

advancedbios2.jpg

Εδώ δεν μας ενδιαφέρει τίποτα, εκτός από το First Boot Device να είναι Floppy(δισκέτα),έτσι ώστε να τρέξουμε μετά ένα προγραμματακι που θέλουμε ;) και Second Boot Device HDD-0(ο πολύ σκληρός για να πεθάνει δίσκος μας).

Τώρα πατώντας στην επόμενη επιλογή από το κυρίως menυ,μπαινουμε στο Αdvanced Chipset Features.(Aυτο το menu μερικές φορές είναι κρυμμένο στις Gigabyte, πατώντας Ctrl+F1 όμως βγαίνει.)

advanced2.jpg

Mεσα από αυτό το menu βλέπουμε τα timings της μνημης,Βy SPD είναι τα default,επιλεγοντας Μanual μπορούμε να βάλουμε εμείς τα timings που θέλουμε, πράγμα πολύ σημαντικό αφού χαμηλότερα timings = υψηλοτερες επιδόσεις, πχ 5-3-3-2.5 είναι καλύτερα από 8-4-4-2.5 .Προς το παρόν τα αφήνουμε ως έχουν, θα τα αλλάξουμε όταν φτάσουμε στον στόχο μας δηλαδή, 133 mhz Fsb. ;) Υπάρχει περίπτωση όταν αλλάξουμε τα timings o υπολογιστής να μην ξεκινάει επειδή η μνήμη δεν δέχεται τα νέα settings, αν βρεθείτε σε αυτήν την περίπτωση, κλείνετε τον υπολογιστή και πατάτε Ιnsert συνεχεία όταν τον ανάψετε. Αν δεν δουλέψει ούτε αυτό συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο της μητρικής και εντοπίστε το jumber Clear Cmos, όταν το εντοπίσετε βγάλτε από την πρίζα τον υπολογιστή τελείως! και μετά! κάντε clear cmos αλλάζοντας θέση στο jumber για ένα λεπτό περίπου και μετά βάζοντας το στην αρχική θέση.

Μια καλή ιδέα είναι να αλλάζετε τα timings ένα ένα και να τρέχετε από δισκέτα κάθε φορά το πρόγραμμα Memtest, αν δεν βγάλει λάθη είστε οκ! Κατεβαστέ το από εδώ:http://www.memtest.org/. Εκτός από το ΑGP Aperture Size που πρέπει να είναι γύρω στο 1/3 της μνήμης Ram που διαθέτουμε (αν έχουμε 256 ΜΒ Ram το βάζουμε 64ΜB π.χ.) οι άλλες επιλογές στο Menu εδώ δεν μας ενδιαφέρουν. :)

Tωρα πάμε στην τέταρτη επιλογή από το κυρίως menu στο Intergrated Peripherals.

perifer2.jpg

Eδω πέρα καλύτερα να είναι όλα Αuto, και οι onboard συσκευές(ΑC 97 Audio Και Μοdem π.χ.) να είναι Disable αν έχουμε φυσικά μια ξεχωριστή Κάρτα Ήχου.

H πέμπτη επιλογή Power Management Setup δεν μας απασχολεί.

Η έκτη επιλογή PnP/PCI Configurations δεν μας απασχολεί ούτε αυτή. :p

H έβδομη επιλογή PC Health Status είναι πολύ σημαντική καθώς εκεί βλέπουμε τις θερμοκρασίες και τις τάσεις του υπολογιστή μας.

health2.jpg

Αν υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση Shutdown Tempature στην δικιά σου μητρική καλό είναι να είναι Εnable, έτσι ώστε αν ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 75οC π.χ. να κλείσει ο υπολογιστής. Σημαντικές τάσεις είναι το Vcore του CPU (CPU Core Voltage), τα Voltage της μνήμης(αν υπάρχουν) DDR Voltage, καθώς και οι τάσεις του τροφοδοτικού (ATX +3.3V,+5V,+12V).

Tωρα η όγδοη επιλογή Frequency/Voltage Control είναι η πιο σημαντική, από εδώ γίνεται το Overclocking.

frevolt.jpg

Η δεύτερη ρύθμιση εδώ CPU Host Frequency(Mhz) είναι το πολυαναμενομενο FSB, από 100 mhz το αυξάνουμε σιγά σιγά ανά 5 mhz,εως ότου φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο(στην περίπτωση μας 133 mhz). Κάθε βήμα +5 Mhz που κάνουμε για να δούμε αν το σύστημα μας είναι σταθερό στην νέα συχνότητα κατεβάζουμε από εδώ: http://superpi.radeonx.com/super_pi_mod-1.4.zip το πρόγραμμα Super Pi και κάνουμε Calculate το 4ΜΒ Test, αν μας βγάλει errors σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον cpu ή τις μνήμες, τρέχουμε το Μemtest μέχρι το 100% και αν δεν βγάλει λάθη αποκλείουμε τις μνήμες και αυξάνουμε ελάχιστα το Vcore του CPU (θυμησου 1.7V max), συνεχίζουμε μέχρι τα 133 mhz fsb με την ίδια λογική. Το FSB στην συγκεκριμένη μητρική που είναι το screenshot είναι Gigabyte και το ονομάζει CPU Host Frequency (Mhz), σε άλλες μητρικές θα το βρείτε και με αλλά ονόματα, ενδεικτικά πως το ονομάζουν άλλοι κατασκευαστές:

Abit-CPU FSB Clock(mhz)

Albatron-CPU HOST Frequency (Mhz)

Aopen-CPU Bus Frequency

Asus-CPU External Freq.

Chaintech-CPU Clock

DFI-CPU Clock

Epox-CPU CLOCK/SPEED

Iwill-CPU Clock

MSI-Adjust CPU Bus Clock(Mhz)

Shuttle-Cpu Clock

Soltek-FSB Frequency

Soyo-CPU Frequency Mode

Transend-CPU Clock

Η τρίτη ρύθμιση Fixed PCI/AGP Frequency είναι το λεγόμενο PCI lock αυτό πρέπει να είναι στα 33/66 mhz, αν η μητρική δεν έχει παρόμοια ρύθμιση υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν οι κάρτες ήχου, modem κτλ. ακόμα και ο σκληρός δίσκος ή το cd-rom επειδή αυτές οι συσκευές δεν αντέχουν να δουλεύουν πολύ παραπάνω από 33 mhz. Αλλά κατά συντριπτική πλειοψηφία οι τελευταίες μητρικές έχουν pci lock, όποτε αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχει.

Στην από κάτω ρύθμιση Ηοst/Dram Clock Ratio μπορουμε να δουλεύουμε τις μνήμες μας ασυγxρονα με το fsb, δηλαδή είτε σε υψηλότερη συχνότητα[καλύτερα στους P4] (2.5 χ 133FSB = 333 mhz DDR), είτε σύγχρονα[καλύτερα στους AMD] είτε χαμηλότερα αν οι μνήμες δεν ακολουθούν το υψηλό FSB. :cool:

Tωρα αν οι μνήμες βγάζουν λίγα λάθη στην συχνότητα που είσαι, ίσως θέλουν λίγο παραπάνω τάση, από την επιλογή DIMM Οvervoltage Control μπορείς να δώσεις 2.7Volt (+0.2V) από 2.5Volt που έχει συνήθως μαμισια. H επιλογή αυτή ονομάζετε έτσι στις Gigabyte, άλλοι κατασκευαστές την ονομάζουν έτσι:

Abit-DDR Voltage

Albatron-DDR Voltage

Aopen-DDR Voltage Setting

Asus-DDR Reference Voltage

Chaintech-DRAM Voltage Regulator

DFI-Dimm Voltage Control

Epox-VDIMM Voltage

Iwill-DDR Voltage

MSI-DDR Power Voltage

Shuttle-DDR Voltage Select

Soyo-DDR Voltage Select

Mε την επιλογή ΑGP Οvervoltage control, μπορούμε να αυξήσουμε την τάση στην κάρτα γραφικών κάνοντας έτσι καλύτερο overclock στην κάρτα γραφικών. Σε μητρικές Asus αυτή η επιλογή βοηθάει και σε σταθερότητα όταν είμαστε σε μεγάλο FSB. :flower:

Τέλος η τελευταία επιλογή Cpu Voltage Control είναι πολύ σημαντική, καθώς από εδώ αυξάνουμε το Vcore (στην περίπτωση μας για να πάμε στα 2660 mhz το αυξήσαμε από 1.5V σε 1.6V). Ορίστε πως το ονομάζουν και οι άλλοι κατασκευαστές:

Abit-Core Voltage

Albatron-CPU Voltage

Aopen-CPU Voltage Setting

Asus-VCORE Voltage

Chaintech-CPU Voltage Regulator

DFI-CPU Voltage Control

ECS-CPU Voltage

Epox-CPU Vcore Voltage

Iwill-CPU Vcore Setting

MSI-CPU Vcore

Shuttle-Cpu Voltage Select

Transend-CPU Voltage

Oι μητρικες Chaintech, ECS, Gigabyte, MSI, Soyo, Shuttle, Transend εχουν περιπου το ιδιο Bios ως προς τις επιλογες με αυτο που παρουσιαστηκε απο πανω. H πολυ σημαντικη επιλογη Frequency/Voltage Control σε αλλες μητρικες συνανταται ως εξης:

Abit-Softmenu Setup

Asus,Albatron-Advanced-Configure System Frequency/Voltage

DFI-Genie Bios Setting

Epox-POWER BIOS Features

Iwill-IWILL Smart Setting

Soltek-Advanced Chipset Features

Soyo-SOYO COMBO Feature.

Αφού φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στην περίπτωση μας 133 mhz FSB, για να δούμε αν είμαστε Ultra Stable πρέπει να τρέξουμε Prime για μια ημέρα συνεχεία χωρίς να μας βγάλει λάθη, κατεβαστέ το εδώ: http://mersenne.org/freesoft.htm

Αν έχουμε βρει το όριο των μνημών μας, ένα πρόγραμμα μου μας διευκολύνει αρκετά είναι το παρακάτω όπου βάζουμε το FSB, τον multiplier και το όριο των μνημών μας και βλέπουμε την μέγιστη συχνότητα που μπορούμε να φτάσουμε : :Dhttp://www.sigalas.com/lefteris/fsb.asp

Tωρα ας δούμε και το Overclocking του Athlon ΧP 2100+. Σε αυτόν μπορούμε να αλλάξουμε KAI τον multiplier(πολλαπλασιαστή) αντίθετα με τον P4. Θα χρησιμοποιήσω έτσι για αλλαγή το bios της Asus A7N8X που διαφέρει κυρίως στην εμφάνιση από το κλασσικό bios menu που είδαμε παραπάνω και έχει το καλό ότι όλες οι ρυθμίσεις που μας ενδιαφέρουν στο overclock είναι συγκεντρωμένες σε ένα menu (Αdvanced Chipset Features). Όλες οι άλλες επιλογές στα αλλά menu που πρέπει να προσέξουμε είναι ίδιες με αυτές που ανεφέρθησαν στο overclocking του P4.

amd1.jpg

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι ο 2100+ έχει 13χ multiple (πολλαπλασιαστή) και 133 Mhz FSB(13χ 133 = 1730 Μhz). Παρατηρούμε επίσης στην δεύτερη επιλογή CPU Frequency Multiple Setting ότι αλλάζοντας την από Auto σε Menu μπορούμε να αλλάζουμε και τον πολλαπλασιαστή στον επεξεργαστή μας! Από http://www.cpudatabase.com και http://www.hardware.fr/myocdb.com/ είδαμε ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής μπορεί να τρέξει στα 2200 Mhz σχετικά εύκολα και το Vcore από 1.600V θα πρέπει να το πάμε περίπου 1.800V. Για να φτάσουμε στα 2200 Mhz δεν θα χρησιμοποιήσουμε 13χ πολλαπλασιαστή και 170 mhz FSB (13x170 = 2210 mhz) αλλά θα αλλάξουμε τον πολλαπλασιαστή σε 11χ και για FSB bus θα βάλουμε 200 Mhz (11x200=2200 Μhz). Aυτο το κάνουμε επειδή έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις όταν έχουμε oσο το δυνατόν μεγαλύτερο FSB. ;)

Aυτα φυσικά δεν τα κάνουμε όλα μαζί, αλλά ένα ένα. Καταρχήν αλλάζουμε μόνο τον πολλαπλασιαστή(Multiple) σε 11χ. Μετά βάζουμε το FSB στα 157 Mhz από τα 133 Μhz που ήταν πριν έτσι ώστε να πάρουμε πάλι 1730 Mhz. Kαι στην συνεχεία σιγά σιγά ανεβαίνουμε FSB μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας (200 Mhz).

Aκολουθωντας την ιδία τεχνική όπως και στον P4 για να δούμε αν είναι σταθερός ο επεξεργαστής στις νέες μεγαλύτερες συχνότητες, φτάσαμε στο στόχο μας ύστερα από αρκετές δόκιμες... :

amd2.jpg

Παρατηρούμε ότι τελικά φτάσαμε στο στόχο μας εχoντας 1.85Vcore, καθώς με 1.8V δεν ήταν σταθερό το σύστημα. Αλλάξαμε και την επιλογή System Perfomance απο Οptimal σε User Defined μπορώντας έτσι να κάνουμε κάποιες αλλαγές στις μνήμες. Κατεβάσαμε τα settings τις μνήμης σε 2-2-2-5 από 2.5-3-3-7 αφού ύστερα από δόκιμες με το MemTest δεν μας έβγαζε λάθη. Επίσης αλλάξαμε και την επιλογή Memory Frequency από Βy SPD σε 100%, έτσι τρέχουμε τις μνήμες στην ίδια συχνότητα (Μhz) και σύγχρονα με το FSB, αυτό μας δίνει τις καλύτερες επιδόσεις σε ΑΜD, αντίθετα με τους P4 είναι καλύτερα να τρέχουμε τις μνήμες σε μεγαλύτερα Μhz από το FSB.

Eδω τελειώνει και το Overclocking για τον AMD. :shifty:

Overclocking μπορούμε να κάνουμε και μέσα απο τα Windows, αυτο θα μας γλυτωσει απο αρκετο χρονο απο το να αλλαζαμε συνεχεια τα settings στο bios οσπου να βρουμε ποσο παει ο επεξεργαστης/μνημες μας. Ενα πολύ καλό πρόγραμμα που υποστηρίζει ομως τις πιο πρόσφατες μητρικές είναι το ClockGen σε συνδιασμό με το Cpu-Z.Δείτε τι πρέπει να προσέξετε αναλυτικά εδώ : http://www.cpuid.com/clockgen.php

cg.jpg .

Αν ο επεξεργαστής και οι μνήμες πάνε πολύ παραπάνω αλλά το Bios της μητρικής δεν έχει πολλές επιλογές, όπως μεγάλες τάσεις στα : Vcore, DDR Voltage, Vchipset ή αλλαγη multiplier(πολλαπλασιαστή) τότε καταφεύγουμε σε άλλες λύσεις πιο "hardware" προσθέτοντας μεταβλητές αντιστάσεις (trimmer) σε διάφορα σημεία της μητρικής ή ενώνουμε ποδαράκια(pins) ή "γέφυρες" (bridges) πανω στον επεξεργαστή, κάνουμε "Μοd" δηλαδή, αλλά και μέσω software μπορούμε να κάνουμε Mοd ξεγελώντας την κάρτα γραφικών μας ότι είναι κάποια άλλη π.χ.(call me radeon). :whistling

Kαλο είναι επίσης να εχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας και ενα πρόγραμμα που θα παρακολουθει τις θερμοκρασίες και τα ρεύματα οπότε αν κατι πάει στραβά να το εντοπίσουμε αμέσως. Το καλύτερο πρόγραμμα αυτη την στιγμή είναι το Motherboard Μonitor, μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ : http://mbm.livewiredev.com/

mbm53.gif

Αν θέλουμε να κάνουμε οverclock στην κάρτα γραφικών τώρα, τα πράγματα είναι πανεύκολα με το rivatuner.

1.Κατεβαζουμε από το http://www.guru3d.com/ το rivatuner (αν θέλετε δοκιμάστε και αλλά προγράμματα,όπως το Radeonator για κάρτες Ati Radeon που έχει περισσότερες επιλογές).

2.Εγκατασταση

3.Οverclocking (όταν αρχίζουμε να βλέπουμε artifacts κατεβάζουμε mhz)

vga.gif

SoKi .

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Πολυ καλο Soki. Συγχαρητηρια κι απο μενα. Αξιζε να γινει sticky. Πιστευω οτι θα βοηθησει πολλα νεα μελη τα οποια δεν γνωριζουν αρκετακαι θελουν να overclockarουν..........

Μην ξεχναμε την μεγαλη μας "αρρωστια"......

Link to comment
Share on other sites

αν συνδυαστεί και με μια μεθοδολογία "καψίματος" μνημών συστήματος, μνημών gpu και cpu θα πλησιάζει το απόλυτο. μπράβο Σόκι.

να τονιστεί ότι ειδικά στα νέα συστήματα, προϋπόθεση για ένα καλό oc είναι ένα ποιοτικό και δυνατό τροφοδοτικό, κάτι που πολλοί παραβλέπουν.

επίσης καλό θα ήταν και ένα άρθρο για το πόσο η ψύξη επηρεάζει το ποσοστό overclock που θα πετύχουμε

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά καλή προσπάθεια,μπράβο soki.

Αλλά....

Επιτρέψτε μου (με την μικρή ίσως πείρα μου στο overclocking) να παρατηρήσω...

Οτι πρώτη φορά βλέπω οδηγό overclocking να δείχνει σε φωτό την επιλογή spread spectrum enabled ??

Μήπως θα έπρεπε να είναι το αντίθετο ?

Link to comment
Share on other sites

Originally posted by Intraspeed on 17-09-2003 at 15:17

Αλλά....

Επιτρέψτε μου (με την μικρή ίσως πείρα μου στο overclocking) να παρατηρήσω...

Οτι πρώτη φορά βλέπω οδηγό overclocking να δείχνει σε φωτό την επιλογή spread spectrum enabled ??

Μήπως θα έπρεπε να είναι το αντίθετο ?

Σωστός, σε overclocking η επιλογή αυτή καλύτερα να είναι απενεργοποιημένη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ωραίος οδηγός απλός και κατανοητός.

Μια μικρή παρατήρηση από προσωπική χρήση.

Όταν αρχίζω και ανεβάζω FSB το πότε φτάνω στο όριο της CPU καλύτερα το βρίσκω με Prime 95 ή folding@home.

Γιατί δοκίμασα σε εκείνο το σημείο τα SuperPi και MemTest και δεν μου έβγαζαν λάθη. Αλλά το Prime με συνέλαβε. Και τότε είναι που δίνουμε την τάση.

Επομένως πρώτα θα έλεγα Prime95 να κάνει καμιά 15αριά τεστ και αν βρει λάθος ανεβάζω τάση ή κοιτάω με MemTest τις μνήμες.

Και πάλι μπράβο!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.