Jump to content



Πρόβλημα με ΑΤΙ 5850 Crossfire


psolord

Recommended Posts

Γεια σας παίδες.

Λοιπόν μιας και αποφάσισα οτι η 5850 είναι μια πολύ καλή κάρτα, αποφάσισα να πάρω άλλη μία, μπας και μπορέσω να παίξω κάνα Crysis και κάνα Stalker Clear Sky, σαν άνθρωπος.

Έλα μου ντε που δε με θέλει όμως. Λοιπόν έχω τραβήξει τα μαλλιά μου αυτές τις μέρες και άκρη δεν έχω βγάλει ακόμα. Το πρόβλημα είναι οτι το Crossfire απλά δεν παίζει.

Ενεργοποιείται κανονικά αφού εγκατασταθούν οι drivers χωρίς κανένα πρόβλημα ή μήνυμα λάθους, αλλά μετά ότι τρέξω ή θα έχει αλλοιωμένα γραφικά ή θα έχει χάλια απόδοση ακόμα χειρότερα και απο μία κάρτα.

Για να σας δώσω μία εικόνα του τι γίνεται ανέβασα

! (Στο βίντεο χρησιμοποιήθηκε ο Catalyst 9.12 Hotfix με στοκ συχνότητες στα πάντα)

Το σύστημα αποτελείται από:

Asus Maximus III Formula

Core i7 860

Geil 4GB DDR3

Enermax Galaxy 850Watt

Sapphire ATI 5850

XFX ATI 5850

Windows7 X64

Καμία απο τις κάρτες δεν είναι χαλασμένη. Όταν τις δοκιμάζω μία-μία δουλεύουν μιά χαρά. Ακόμα και Overclock μία-μία πάλι μια χαρά παίζουν. Αν μία απο τις δύο είχε το παραμικρό πρόβλημα, με το overclock θα μου το πέταγε στη μούρη! Νομίζω?:p

Απο θερμοκρασίες είμαστε μια χαρά.

Πράγματα που δοκίμασα:

1) Να βάλω μία ή και δύο Crossfire κορδέλες. Κανονικά αρκεί μία.

2) Εναναλλαγή των καρτών στα Slot. Δηλαδή πρώτα σαν primary η XFX και μετά η Sapphire και το ανάποδο

3) Δοκιμή και των δύο slots με μία κάρτα τη φορά. Δηλαδή Sapphire μόνη της στο πρώτο slot δουλεύει, το ίδιο και στο δεύτερο. XFX το ίδιο.

4) Δοκιμή και των δύο ζευγαριών τροφοδοσίας μαζί με την εναλλαγή των καρτών στα slots. Το τροφοδοτικό μου έχει πέντε διαφορετικά rails 12V. Απο τα καλώδια που αφορούν τις κάρτες γραφικών, το πρώτο ζευγάρι είναι ενσωματωμένο πάνω στο τροφοδοτικό και το άλλο έχει δύο κόκκινες υποδοχές.

5) Και με τις δύο κάρτες τοποθετημένες αν κάνω disable crossfire το μηχάνημα παίζει μια χαρά. Αυτό το δοκίμασα και με τις δύο κάρτες σαν πρωτεύουσες.

6) Δοκιμή με στοκ ρολόγια ακόμα και BIOS Reset.

7) Φυσικά δοκίμη με Catalyst 9.11, 9.12, 9.12 hotfix. Σε κάθε βήμα έκανα uninstall και driver sweeper.

8) Δοκιμή στο δεύτερο λειτουργικό μου με Vista64. Τα ίδια και εκεί.

Επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσω τις κάρτες στο άλλο μου μηχάνημα μια και είναι Crossfire capable. Απλά δεν το δοκίμασα ακόμα γιατί είναι κουφάρι προς το παρόν και έχω μόνο ένα 450W spare. Για να βγάλω το Enermax τώρα δε παίζει. Θέλω πέντε μέρες!:p

Το θέμα είναι τώρα, τι θα γίνει άμα παίξουν οι κάρτες στο άλλο σύστημα? Ποιος ευθύνεται? Είναι θέμα επεξεργαστή (μιας και έχει ενσωμετωμένο PCIe controller) ή είναι θέμα mobo. Αλλά και πάλι, αν έφταιγε κάτι απο τα δύο, γιατί να έπαιζε το σύστημα, με μία κάρτα, σε όποιο slot και να την έχω βάλει?:hmm:

Όσο για το άμα κάνει τα ίδια και εκεί, ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω, γιατί ασυμβατότητα 5850 με 5850 δεν υπάρχει! Νομίζω?

Για πείτε καμιά ιδέα!:(

Link to comment
Share on other sites

Ναι είχα την τελευταία έκδοση BIOS και χτες έβαλα και την 1202 που μόλις βγήκε. Τα ίδια!

Flash στις κάρτες δε θέλω να κάνω, γιατί υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν και δε θέλω να έχω κάνει "μη εξουσιοδοτημένες" επεμβάσεις.:secret:

Καλα βασικά μετά μπορώ να ξαναρίξω το δικό τους, αλλά άσε μη γίνει καμιά στραβή και τρέχω και δε φτάνω μετά. Τουλάχιστον τώρα θα μπορώ να πάρω τίποτα άλλο!

Θα πάρω και ένα τροφοδοτικό για το δεύτερο μηχάνημα σήμερα και θα τις ρίξω εκεί να δω τι παίζει. Αν παίξουν τι λέτε να πάω πίσω, mobo ή cpu?

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φιλαράκι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα μου έκανε μια nvidia 8800 GTS 512MB (ασταθή pixel) μεχρί που μου έκανε τσουφ :rip: μετά απο δύο εβδομάδες.

Απ'ότι βλέπω δεν είναι θέμα ρυθμίσεων αλλά από hardware. Εφόσον άλλαξες και τους connector κάνε και τον κόπο να βάλεις κάθε μια VGA ξεχωριστά χωρίς crossfire σε διαφορετική PCI-E να δεις πως αντιδρά.

Στην τελική πάρε και τις δύο VGA και βάλτς σε κάποιο άλλο PC αν δεις αντιδράσεις.

Κακό που σε βρήκε Χρονιάρες Μέρες......

Link to comment
Share on other sites

@Dant3

Χτες έγινε κάτι ενδιαφέρον. Έβαλα τις κάρτες στον Q9550+Asus P5Q Deluxe και κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Άρα πλέον οι περιπτώσεις είναι δύο. Ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λειτουργικό (μιας και έβαλα το ίδιο με image) ή που κάποια απο τις κάρτες τα έχει παίξει.

Έκανα ένα νέο Partition σε αυτόν τον δοκιμαστικό δίσκο και θα βάλω φρέσκα Windows X64 απο την αρχή. Τούτο το λειτουργικό έχει μία ιδιαιτερότητα. Έχει προέλθει από αναβάθμιση παλαιότερου λειτουργικού το οποίο ήταν Vista 64 και απο πάνω έκανα upgrade σε Windows 7 Χ64. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ο υπολογιστής έγινε αναβάθμιση απο Q9550+Asus P5Q Deluxe σε Core i7 860+Asus Maximus III, παρέμεινε το ίδιο λειτουργικό και απλά πέρασα τους drivers για το Chipset που ήρθε με τη μητρική, αλλά κάτεβασα και τον τελευταίο απο το site της Intel (ο οποίος νομίζω ήταν ο ίδιος).

Τώρα το λειτουργικό που έκανα image πίσω στον Q9550, είναι αυτό που περιέγραψα παραπάνω, μετά απο όλες αυτές τις μεταβολές, οπότε αν εχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε κάποιο βήμα, το έχει κληρονομήσει και αυτό, για αυτό θα δοκιμάσω και με καθαρή εγκατάσταση για να είμαι σίγουρος.

Πραγματικά εύχομαι να μην είναι θέμα λειτουργικού, γιατί είμαι απο τους τύπους που δεν έχουν το format σαν ψωμοτύρι. Έχω ότι χρειάζομαι εκει μέσα, με δεκάδες εγκαταστάσεις προγραμμάτων, τις οποίες για να τις ξαναφέρω εκει που θέλω, θα φάω κάνα μήνα, με σταδιακή εργασία.:wall:

@Csaris

Thanks for the info φίλε.

@Env0y

Δοκιμάστηκαν μόνες τους και στις δύο θύρες και με όλα τα καλώδια και με τρεις διαφορετικούς connectors και με μία αλλά και δύο κορδέλες μπας και...αλλά τίποτα! Έκανα και οπτικό έλεγχο των επαφών και όλα είναι όπως πρέπει, μόνο που δε δουλεύει! :(

Καλά δεν είναι και συμφορά. Με μία 5850 μπορείς να παίξεις το 95% των παιχνιδιών, αλλά ήθελα να παίξω λίγο Crysis και Guerrilla Maxed αυτές τις μέρες!

Link to comment
Share on other sites

Σου ειπα τι να δοκιμάσεις, ειναι απλη διαδικασία το φλασαρισμα.... το πλυ να σου παρει 10 λεπτα.

Τοσο κοπο εχεις κανει και δεν κανεις αυτο?

Τσάμπα παιδεύεσαι με το λειτουργικό...

πσ. Υπάρχει περίπτωση να κοιτάξει κανεις το bios των καρτών σε περίπτωση που χρειαστεί RMA???

Link to comment
Share on other sites

Σου ειπα τι να δοκιμάσεις, ειναι απλη διαδικασία το φλασαρισμα.... το πλυ να σου παρει 10 λεπτα.

Τοσο κοπο εχεις κανει και δεν κανεις αυτο?

Τσάμπα παιδεύεσαι με το λειτουργικό...

πσ. Υπάρχει περίπτωση να κοιτάξει κανεις το bios των καρτών σε περίπτωση που χρειαστεί RMA???

Όσον αφορά το BIOS, τα άνοιξα και τα δύο με το Radeon Bios Editor και βλέπω οτι έχουν την ίδια ακριβώς έκδοση, με τις μόνες διαφορές, οτι της XFX γράφει manufacturer XFX και της Sapphire λέει ΑΤΙ και επίσης έχουν και μία μικρή διαφορά στην ημερομηνία.

Τα έχω σώσει στο δίσκο, οπότε αν αποδειχθεί άκυρο το λειτουργικό θα δοκιμάσω και με το BIOS. Κατέβασα αυτό της MSI που είχες ανεβάσει σε ένα thread. Thanks BTW!:T:

Ρε συ απλά φοβάμαι μήπως αποθηκεύει πουθενά το βλαμάδι πόσες επεμβάσεις έχουν γίνει στο BIOS και μου πει κάνα κουφό κάνας τεχνικός και γίνουμε μπίλιες!:D

Να σου πω, άμα χρησιμοποιήσω το Winflash μέσα απο WinXP PE, πειράζει?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν ακούστε να γελάσετε!

(Μιλώντας για το μηχάνημα με τον Q9550) Βάζω χτες ένα δίσκο που είχε ένα χώρο κενό και βάζω Windows 7 X64 και κάνω φρέσκια εγκατάσταση. Τρέχω Crysis benchmark και μου βγάζει πάλι χάλια textures. Ρε Παναγία μου λέω τι γίνεται εδω πέρα? Πάει τελείωσε σκέφτομαι, οι κάρτες θα φταίνε! Πως κάνω έτσι και τρώω μια φλασιά και τρέχω το Streetfighter DX9 IV benchmark. Τονίζω το DX9 γιατί έχει σημασία. Ξεκινάει το benchmark και αρχίζει και μου δείχνει κάτι 200άρια framerates. Ώπα λέω τι γίνεται εδώ? Ξέρω οτι μία 5850 @1GHz έχει 120κάτι fps average.

Άρα λέω το Street Fighter δουλεύει αλλά το Crysis όχι? Τρώω δεύτερη φλασιά και θυμάμαι οτι η έκδοση του Crysis που τρέχω, είναι αυτή με το δεύτερο patch και όχι το τρίτο και τελευταίο, αλλά το έχω και στο Steam! Μπαίνω στο Folder του Steam και τρέχω το άλλο μου Crysis απο εκεί. Το Crysis του Steam δεν το χρησιμοποιώ στο benchmark του Crysis συγκεκριμένα, διότι το Benchmark tool μπερδεύεται και δεν εξάγει αποτελέσματα.

Με το που τρέχω το Benchmark λοιπόν τα γραφικά ήταν κομπλέ! Και πάλι όμως δεν έτρεχε καλά! Έτσι όπως το έβλεπα μου φαινόταν πολύ κοντά στην απόδοση της μίας κάρτας.

Προσπάθησα να κάνω και μερικά ακόμα τεστάκια αλλά μου έσκασε και το απίστευτο: MFT Bitmap error στον δίσκο και δεν μπορούσα να τρέξω τίποτα! Τι checkdisk έκανα τι norton disk doctor, τίποτα. Τσαντίστηκα και γύρισα στο άλλο λειτουργικό αυτού του μηχανήματος. Αυτό που είχε γίνει restore απο τον Core i7.

Τρέχω λοιπόν εκεί Unigine Tropics DX10 demo με 2Χ 5850 @1Ghz (έκανα OC και στις δύο κάρτες για να έχω ίδια βάση σύγκρισης σε σχέση με μία 5850 @1Ghz) και μου βγάζει 67fps average. Η μία 5850 μου εβγαζε 60fps, άρα κάτι δεν πάει καλά. Στο καπάκι τρέχω την DX9 version και άρχισε και μου μέτραγε κάτι 120άρια framerate. Ρε μάγκα λέω τι γίνεται εδώ?

Τρέχω Fear 2 που είναι DX9 και μου μέτραγε κάτι 200άρια framerates ενω ξέρω οτι σε αυτά τα σημεία η μία 5850 έδειχνε 120fps!

Βάζω Crysis Warhead Steam Version της οποίας δεν μπερδεύεται το Benchmark tool, και μου βγάζει 60fps σε 1920Χ1080 DX10 High ενώ η μία κάρτα μου βγάζει επίσης 60fps. Έλα όμως που στο καπάκι τρέχω με DX9 και μου βγάζει 97fps! Α στα διάλα τι γίνεται επι τέλους?

Τέλος πάντων για να μη τα πολυλογώ περαιτέρω, γιατί έχω και άλλα παραδείγματα, κατέληξα οτι οι δύο κάρτες δεν κάνουν Scaling σε DX10 και DX11 (η τουλάχιστον κάνουν πολύ λίγο) ενώ τρέχουν σφαίρα σε DX9! Το έχετε ξανακούσει αυτό? Υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό? :wall:

Επόμενα τεστ τώρα, είναι να φτιάξω ένα σωστο partition και να ξαναπεράσω φρέσκα Windows.

Σημείωση οτι τα παραπάνω τεστ, έγιναν με Catalyst 9.11 που προυπήρχε στο restore. Δεν είχε γίνει δηλαδή σωστή εγκατάσταση drivers ->uninstall -> clean -> install για να κάτσουν οι κάρτες όπως έπρεπε. Άρα θα δοκιμάσω και με νέους drivers.

Άρα λοιπόν απο το βιντεάκι που ανέβασα, λύθηκε το θέμα των κακών textures στο Crysis, ενώ κατάλαβα οτι η σπαστή κίνηση που έβλεπα στον Core i7 ήταν επειδή η οθόνη σάρωνε στα 50Hz αντί για τα 60hz, λόγω των μαγείων που κάνει ο Catalyst όταν παίξεις με το HDTV support.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα και με ανησυχεί πολύ, είναι το 3dmark Vantage, το οποίο στο βιντεάκι έτρεχε με τελευταίους και σωστά εγκατεστημένους drivers . Στο άλλο μηχάνημα με τον Q9550 έτρεχε μια χαρά απο άποψη corruption, αλλά δεν έτρεχε όσο γρήγορα θα περίμενε κανείς.

Πολλά δεδομένα λοιπόν που δεν με έχουν οδηγήσει ακόμα σε τελικό συμπέρασμα. Scaling σε DX9 αλλά όχι σε 10 και 11 δεν το έχω ξαναματαδεί και όντως υπάρχει. Δεν είναι ιδέα μου! Μένει όμως να αλλαχθεί ο driver.

Τώρα για το άλλο mobo δεν είμαι ακόμα τόσο σίγουρος οτι δεν έχει πρόβλημα.:hmm:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.