Jump to content



Επιλογή τηλεφωνικού καλωδίου


milkou

Recommended Posts

Τις καλημέρες μου και καλή μας εβδομάδα...

Ρίχνω επί τάπητος ένα θέμα που πιστεύω δεν έχει απασχολήσει μόνο εμένα.

Σε σπίτι λοιπόν, με παλιά τηλεφωνική εγκατάσταση (προ 20ετίας), χωρίς τηλεφωνικό κέντρο, μπαίνει ιδέα

για αλλαγή τηλεφωνικού καλωδίου... Επειδή ο ηλεκτρολόγος που θα αναλάβει την εργασία είναι παλαίμαχος

η επιλογή του καλωδίου απαιτεί και μια γνώμη από πιο ειδικούς επί του θέματος.

Ποιούς άλλους από του ειδήμονες του TheLab;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καλωδίων για αυτή τη δουλειά;

Είναι όλοι συμβατοί τόσο με το adsl modem όσο

και με τις ψηφιακές τηλεφωνικές συσκευές;

Τί συμφέρει από άποψη ποιότητας και κόστους;

Link to comment
Share on other sites

και cat 6 μην σου πω...

αν το καλώδιο περνάει κοντά σε ρεύματα (που 99% περνάει) εγώ θα έβαζα stp cat 6 ακριβό μεν αλλά και ακόμα και το 13 που θα φτάσει οπτική δεν θα έχεις κανένα θέμα

Link to comment
Share on other sites

αν καταλαβαίνω καλά όπου stp έχουμε ηλ/μγντκη θωράκιση; To UTP είναι χωρίς θωράκιση;

Το cat 6 είναι ίδιο με το καλώδιο ethernet που χρησιμοποιούμε στα ενσύρματα δίκτυα;

Link to comment
Share on other sites

κοιτα γενικά χρησιμοποιούμε UTP που απο μονο του μας παρεχει μια μικρη θωράκιση λόγω του twisted. απλά άν περνας κοντά απο ηλεκτικά καλώδια ή πίσω απο κανα aircondition θα έχεις απώλειες... ενω με το STP σε λογικά πλαίσια δεν έχεις καθόλου ΗΜ θόρυβο!!!

Cat 6 είναι το καλώδιο ethernet που χρησιμοποιύμε για να έχουμε 1Gb (και με cat 5 πιάνεις αλλά με cat6 είσαι πιο safe).

Link to comment
Share on other sites

Μα τι λέτε; Για τηλεφωνικό να βάλει cat6 stp;

Ότι και να βάλεις δουλεύει. Και αν δεν έχεις λόγο να αλλάξεις το καλώδιο να μην το κάνεις το μερεμέτι, εκτός αν θέλεις να ενισχύσεις τον ηλεκτρολόγο σε καιρό κρίσης. Το απλό χάλκινο δισύρματο αν δεν έχει καταστραφεί από ατύχημα ή οξειδωθεί από τον πολύ καιρό (20 χρόνια δεν είναι πολλά) θα σου παίζει μια χαρά. Τώρα αν παίζει διαπιστωμένα πρόβλημα στην καλωδίωση του σπιτιού η αλλαγή σε ένα cat3/5 είναι οικονομική και ενδεδειγμένη.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... Απλά είναι ένα μερεμέτι που θα γινόταν "ανευ κόστους" καθώς ο ηλεκτρολόγος που θα το αναλάμβανε τυχαίνει να ναι συγκάτοικος και πατέρας μου.

Γενικά υπάρχει θόρυβος στις γραμμές του τηλεφώνου, και απ όσο γνωρίζω η καλωδίωση του σπιτιού είναι προγενέστερη της καλωδίωσης του δικτύου του ΟΤΕ. Από download και upload επιδόσεις δεν παίζει πρόβλημα πιστεύω ( στα 2Mbit 200kb/sec down και 25kb/sec up). Απλά με το ping test (σε άλλο θέμα toy TheLab), το packet loss είναι ανησυχητικό.

Απ' ότι καταλαβαίνω δεν παίζει πρόβλημα, αν το καλώδιο είναι καλοδιατηρημένο. Είναι γεγονός ότι μπορεί να επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες όπως η υγρασία (υπάρχει πολύ τους περισσότερους μήνες του χρόνου) και η απόσταση... Υπάρχει πιθανότητα δηλαδή ακόμα βάζοντας και cat6 stp η ποιότητα της σύνδεσης να παραμείνει ως έχει....

Αυτό με τις οπτικές ίνες το 2013 είναι μία ακόμα περίφημη "μακέτα" ή έχει ξεκινήσει;

Link to comment
Share on other sites

To γεγονώς πως έχεις απώλειες με ping test δεν σημαίναι απαραίτητα πως αυτές προκαλούνται από το δίκτυο του σπιτιού σου εκτός και αν μένεις μεσωτοιχία με το κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής και η απόσταση που τρέχει το καλώδιο μέχρι το router σου είναι 5-6 μέτρα... :suicide2:

Για οικιακή εγκατάσταση και μάλιστα μόνο για τηλέφωνο ΔΕΝ χρειάζεται να βάλεις cat6 stp εκτός και αν σου τρέχουν τα λεφτά.

Αν ο πατέρας σου αναλάβει την δουλειά με ένα απλό τηλεφωνικό καλώδιο καλής ποιότητας θα είσαι μια χαρά αρκεί να αποφύγεις τις τρελές διακλαδώσεις μέσα στο σπίτι.

Δηλαδή αν γίνεται να τραβήξει μια απευθείας γραμμή από το κουτί του ΟΤΕ έξω από το σπίτι μέχρι το ρούτερ σου χωρίς να βάλει διακλαδώσεις σε άλλα δωμάτια (το παλιό καλό ντούπλεξ που λέγαμε).

Έτσι η γραμμή θα είναι όσο καθαρή γίνεται για την απόσταση αυτή που μπορείς να ελέγξεις εσύ.

Από εκεί και μέχρι το ΚΑΦΑΟ και μετά μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής είναι άλλη ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

1) Βάλε το τηλέφωνο πάνω στη ρεγκλέτα σου. Αν εξακολουθείς να έχεις θόρυβο φταίει ο ΟΤΕ, αν ο θόρυβος που λες δεν υπάρχει, τότε έχεις πρόβλημα στην καλωδίωση του σπιτιού σου. Είτε βάλεις cat6 stp είτε cat3 το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις στην τηλεφωνική σου σύνδεση.

2) Αυτό με τις οπτικές ίνες, πού σας έχει κολλήσει; Ακόμα και οπτική ίνα να φέρει ο ΟΤΕ θα είναι είτε μέχρι το ΚΑΦΑΟ είτε το πολύ μέχρι τη ρεγκλέτα. Από εκεί και πέρα θα συνεχίζει το κλασσικό δισύρματο ή ethernet.

Link to comment
Share on other sites

"Βάλε το τηλέφωνο πάνω στη ρεγκλέτα σου"

Yup! Good Idea! Όταν λεω θορυβος εννοώ ένα θρόισμα... Βέβαια ιδιαίτερο παράπονο δεν έχω. Όταν είχαμε γραμμή PSTN πιάναμε "δεύτερο πρόγραμμα" της ΝΕΤ... χιχιχι

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.