Jump to content
 • astrolabos
  astrolabos

  Η κατάργηση του SGX από την Intel αποτρέπει την αναπαραγωγή Ultra HD Blu-Ray σε υπολογιστές

  Η Intel αφαίρεσε τη δυνατότητα ασφαλείας SGX από τους επεξεργαστές της 11ης και νεότερης γενιάς. Το πρόβλημα είναι ότι η δυνατότητα ασφαλείας αυτή, είναι μία από τις απαιτήσεις για την αναπαραγωγή δίσκων Ultra HD Blu-Ray σε συστήματα υπολογιστών. 
  Η μορφή Ultra HD Blu-Ray, που συχνά αναφέρεται ως 4K Ultra HD ή 4K Blu-Ray, υποστηρίζει αναπαραγωγή 4K UHD με ανάλυση 3840x2160. Μία από τις απαιτήσεις για την αναπαραγωγή δίσκων Ultra HD Blu-Ray σε υπολογιστές είναι να υποστηρίζεται το SGX από τον εγκατεστημένο επεξεργαστή και από το υλικολογισμικό της μητρικής πλακέτας. Η απαίτηση αυτή έχει καθοριστεί από την Ένωση Δίσκων Blu-Ray. Εκτός από το SGX, η αναπαραγωγή προστατεύεται από HDCP 2.2 και AACS 2.0, ενώ ορισμένοι δίσκοι χρησιμοποιούν AACS 2.1. Οι επεκτάσεις Intel Software Guard (SGX) "επιτρέπουν σε επίπεδο χρήστη καθώς και σε σε επίπεδο κώδικα λειτουργικού συστήματος να ορίζονται ιδιωτικές περιοχές μνήμης, που ονομάζονται θύλακες, των οποίων το περιεχόμενο προστατεύεται και δεν μπορεί να διαβαστεί ή να αποθηκευτεί από οποιαδήποτε διεργασία εκτός του ίδιου του θύλακα, ακόμα και από διεργασίες που έχουν αναβαθμισμένα προνόμια.

  Τα φύλλα δεδομένων για τους επεξεργαστές Intel Core 11ης και 12ης γενιάς, αναφέρουν τις επεκτάσεις Intel Software Guard ως απαρχαιωμένη τεχνολογία.

  Οι χρήστες υπολογιστών που χρησιμοποιούν συσκευές με επεξεργαστές Intel 11ης γενιάς ή νεότερους επεξεργαστές δεν μπορούν πλέον να αναπαράγουν δίσκους Ultra HD Blu-Ray σε αυτές τις συσκευές λόγω της απαίτησης που λείπει. Η Cyberlink, παραγωγός δημοφιλούς λογισμικού αναπαραγωγής DVD και Blu-Ray, δημοσίευσε μια καταχώριση συχνών ερωτήσεων στον ιστότοπό της που επιβεβαιώνει το πρόβλημα. Η εταιρεία προτείνει στους χρήστες να παραμείνουν σε παλαιότερους επεξεργαστές Intel, για την ακρίβεια επεξεργαστές Intel 7ης έως 10ης γενιάς, καθώς αυτοί υποστηρίζουν τη δυνατότητα SGX και διασφαλίζουν ότι οι δίσκοι Ultra HD Blu-Ray μπορούν να αναπαραχθούν στη συσκευή. Η Cyberlink προτείνει περαιτέρω στους χρήστες να μην ενημερώνουν τις συσκευές τους στην πιο πρόσφατη έκδοση των Windows, Windows 11, και να μην ενημερώνουν τα προγράμματα οδήγησης Intel, καθώς ενδέχεται να καταργήσουν τη δυνατότητα SGX στο πρόγραμμα οδήγησης του επεξεργαστή.


  Πηγή

  User Feedback

  Recommended Comments

  Ευκαιρια για την AMD να δειξει καλο προσωπο.

   

  Υποθετω το κανανε για την πειρατεια? Να μην μπορεις να κανεις rip τις ταινιες.

  Για ποσο ακομα θα εχει σημασια κατι τετοιο, ολα πανε προς το streaming πλεον.

  Link to comment
  Share on other sites

  Καλά κάνουν και συνεχίζουν να απαιτούν διάφορα πρωτόκολλα. Τόσα χρόνια, που οι επεξεργαστές είχαν SGX, δεν αντιγράφηκε ούτε μία ταινία. Αν δε χρειάζεται να υπερβείς 3-4 διαφορετικά επίπεδα προστασίας κάθε που βάζεις ένα δισκάκι να παίξει στην τηλεόρασή σου, δεν μπορείς να αισθάνεσαι σινεφίλ.

   

  Φαντάσου τι μεγάλη καταστροφή θα είναι για τα στούντιο και τους λάτρεις των ταινιών να καταφέρει κάποιος να βρει έναν τρόπο να παίζουν με κάποιον μαγικό τρόπο πάνω από το Ίντερνετ, με υποστήριξη 4K, HDR, Atmos και όλα τα καλούδια. Ευτυχώς είναι ακόμη 2002 και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί σύντομα κάτι τέτοιο...  🤣

  • Agree 1
  • Haha 8
  Link to comment
  Share on other sites

  Ο βασικός λόγος που καταργήθηκε είναι επειδή πλέον έχει "σπάσει" και είναι κενό ασφαλείας η ύπαρξή του στους επεξεργαστές.

   

  Ο μικροκώδικας στο firmware που διορθώνει τα προβλήματα (meltdown and spectre mitigation) μειώνει τις επιδόσεις έως 25% σε κάποιους επεξεργαστές.

   

  Ήταν αναμενόμενο να το καταργήσουν. Είναι και ένας λόγος που θα είναι αισθητά πιο γρήγοροι οι νέοι επεξεργαστές.

   

   

  Αν υπήρχε η ανάγκη για κάτι "σπάσιμο" της προστασίας του blu ray θα το είχαν "σπάσει" προ πολλού.

   

  Σπάνια αγοράζει κάποιος ταινία σε blu ray με σκοπό να το παίξει στον υπολογιστή. Οι σινεφίλ έχουν blu ray player (ή έστω playstation) και το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι τον θόρυβο από τα ανεμιστηράκια του υπολογιστή.

   

  Η συντριπτική πλειοψηφία χρηστών υπολογιστή έχει συνδρομές (netflix, amazon prime, HBO, Nova, κλπ).

  Οι πειρατές μπορούν άνετα να αντιγράψουν stream (webrip), δεν υπάρχει λόγος να σπάσουν το SGX.

   

   

   

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.