Jump to content
 • gdp77
  gdp77

  H Intel ανακοινώνει επιπρόσθετη καθυστέρηση ενός έτους για τους επεξεργαστές της με τεχνολογία 7nm

  Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2ο τρίμηνο του 2020, η Intel ανακοίνωσε ότι η κατασκευαστική ικανότητα της εταιρείας δεν μπορεί να ακολουθήσει τα χρονοδιαγράμματα που είχαν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Έτσι, ο πρώτος επεξεργαστής της Intel στα 7nm θα καθυστερήσει ακόμα ένα έτος, λόγω εξάμηνης καθυστέρησης από τις μέχρι τώρα προσδοκίες. Η εταιρεία θα εστιάσει στην ομαλή εξέλιξη της κλίμακας κατασκευής 10nm.

   

  Η Intel ανακοίνωσε ότι o "Tiger Lake" στα 10nm για τα laptop και ο "Ice Lake" για την αγορά των επιχειρήσεων παραμένουν εντός χρονοδιαγραμμάτων για το 2020. Οι desktop επεξεργαστές 12ης γενιάς "Alder Lake-S" δεν θα έρθουν πριν το δεύτερο μισό του 2021. Στο μεσοδιάστημα η Intel θα κυκλοφορήσει τους 11ης γενιάς "Rocket Lake" επεξεργαστές σε κλίμακα ολοκλήρωσης 14nm με βελτιωμένο IPC, καθώς θα χρησιμοποιούν τους νέους "Cypress Cove" πυρήνες. 

   

  large.YN25QJSuO1mdl5pC.jpg

   

  Είναι αξιοσημείωτο ότι η Intel αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις CPUs στα 7nm, κάτι που σημαίνει ότι οι δυσκολίες που αφορούν σε αυτή την κλίμακα ολοκλήρωσης επηρεάζουν μόνο τους επεξεργαστές και όχι τις διακριτές κάρτες γραφικών που ετοιμάζει και πιστοποιεί η εταιρεία. Επομένως είναι πιθανόν οι Xe κάρτες γραφικών για τις οποίες έχουμε τόσα πολλά ακούσει να κατασκευαστούν σε εργοστάσια τρίτων μερών όπως η Samsung ή η TSMC.

   

  Κατά τα λοιπά, οι "Tiger Lake" για τα laptops θα κυκλοφορήσουν εντός λίγων εβδομάδων και πιθανόν να υπάρχουν έτοιμα προϊόντα για την αγοραστική περίοδο της "επιστροφής στα σχολεία". 

   

  Τέλος, με δεδομένο τις κατασκευαστικές καθυστερήσεις για τα 7nm, οι πρώτοι διαθέσιμοι επεξεργαστές 7nm της Intel για τη λιανική αγορά δεν θα φτάσουν πριν το 2022, ίσως και το 2023. Αυτό σημαίνει ότι επαναλαμβανόμενες βελτιώσεις της τεχνολογίας 10nm θα υποστηρίξουν τα προϊόντα της Intel για το μεσοδιάστημα κατά το οποίο η AMD δεν αποκλείεται να μεταβεί στα 5nm...

   

   


  User Feedback

  Recommended Comments

  Τα 7nm ήταν αυτά στα οποία ήλπιζαν οι μέτοχοι, οι συνεργάτες και οι fans της Intel. Μετά την τελευταία αυτή ανακοίνωση, νομίζω ότι αρχίζει και χάνεται η όποια εμπιστοσύνη μπορεί να συνέχιζε να υπάρχει όσον αφορά τις δυνατότητες της εταιρίας. Πιθανόν αυτή εδώ η στιγμή θα είναι αυτή που θα στρέψει πολλούς OEMs και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμούς και επαγγελματίες στην AMD. Αν αυτοί επέμεναν Intel, διότι ανέμεναν το επόμενο αποφασιστικό βήμα της εταιρίας που θα την ξανά έφερνε στην κορυφή, πλέον δεν νομίζω ότι περιμένουν κάτι.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Η Intel πουλάει και το τελευταίο τσιπάκι που φτιάχνει. Εξακολουθεί και είναι γίγαντας με δυνατότητες να σκορπάει χρήμα (είτε για επαναγορά μετοχών της είτε για βελτίωση του fabrication) αξίας δεκάδων δισ. για μια δεκαετία τουλάχιστον χωρίς να ιδρώσει. Εν τω μεταξύ έχει τους OEM στο τσεπάκι της και δεν φαίνεται αυτό να αλλάζει στο άμεσο μέλλον, όσο καλά προϊόντα και να φέρνει η AMD στο προσκήνιο. Η AMD χρειάζεται διπλάσια αν όχι τριπλάσια παραγωγή και ταυτόχρονα να εξακολουθήσει να είναι στην αιχμή της τεχνολογίας για να μπορέσει να κάνει την Intel να νιώσει άσχημα.

   

  Εν τω μεταξύ οι Tiger Lake μάλλον θα σαρώσουν στο mobile, ενώ η ΑΜD μένει με την DIY αγορά που είναι και η μικρότερη. Το μεγάλο στοίχημα πλέον της AMD είναι να κερδίσει τους desktop ΟΕΜ και εν συνεχεία τους mobile ΟΕΜ. Θα τα καταφέρει;

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως έμειναν τόσο πίσω στην σχεδίαση. Είναι χρόνος που μιλάνε για 10 νανόμετρα και ακόμα άφαντα στην αγορά.

  Link to comment
  Share on other sites

  1 hour ago, petasis said:

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως έμειναν τόσο πίσω στην σχεδίαση.

   

  Επαναπαύτηκαν στην επιτυχία τους και επένδυσαν στο άρμεγμα των πελατών τους και όχι στην καινοτομία, μάλλον. Όταν επί μία 5ετία τουλάχιστον πρόσφεραν refreshes των επεξεργαστών τους με 2,3,4% καλύτερο IPC και ο κόσμος αγόραζε και τα reviews ήταν θετικά (ελλείψει ανταγωνισμού), τότε γιατί να ιδρώσουν; Όπως τους τα έχωσε και ο Linus, γελούσαν και τα μουστάκια τους στη διαδρομή προς την τράπεζα...

   

  1 hour ago, petasis said:

  Είναι χρόνος που μιλάνε για 10 νανόμετρα και ακόμα άφαντα στην αγορά.

   

  Για laptops, η τρέχουσα γενιά (10th gen) είναι στα 10nm, όπως και οι επερχόμενοι (ζήτημα λίγων εβδομάδων) Tiger Lake (και πάλι για laptop). Για το desktop είναι ακόμα στα 14nm.

   

  PS Μην ξεχνάμε ότι είχαν (και έχουν ακόμα) τους OEM στο τσεπάκι τους.

  Edited by gdp77
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...