Jump to content

Larry

Premium Members
  • Posts

    377
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Everything posted by Larry

  1. Larry

    Οι αγορές μας..!!

    Αν δεν το έκανες, κάνε το καινούργιο update που προσθέτει multipoint, δηλαδή να είναι ταυτόχρονα σε 2 συσκευές συνδεδεμένα.
  2. Larry

    Αυτοκίνηση

    Μου ενεργοποιήθηκε πριν λίγες μέρες το cool walk, νομίζω ότι μπορείς να βάλεις σε ένα από τα panels οτιδήποτε π.χ το phone. Αλλά οκ συνήθως χάρτες και μουσική χρειάζεται ταυτόχρονα, και παραδόξως ότι εφαρμογή audio έχω δοκιμάσει κάνει resize άψογα στο panel.
  3. Larry

    Τρέλα με τις διαφημίσεις!

    Για browser ublock origin για chrome, firefox, edge κλπ. Για safari υπάρχουν αντίστοιχα. Για network wide μπορείς να αλλάξεις τους dns του παρόχου σε adguard. Αν έχεις ένα rpi να κάθεται βάζεις pihole. Σε openwrt router το πακέτο adblock. Σε pfsense υπάρχει το pfblockerng (και το αντίστοιχο για opnsense) Όλα αυτά με τις ανάλογες λίστες π.χ. oisd.nl Αν θες να μπλοκάρεις στο κινητό όταν είσαι στο 5G, τότε είτε adguard είτε vpn πίσω στο σπίτι για να χρησιμοποιεί τους dns με adblocking που έχεις σετάρει προηγουμένως. FYI το dns blocking δεν κόβει τις διαφημίσεις στο youtube, καθώς και ότι άλλο σερβίρει τις διαφημίσεις από τους ίδιους server που σερβίρει το περιεχόμενο. Σημαντικό να κάνεις whitelist όσα site πρέπει, γιατί δεν θα γίνουν ληστές οι άνθρωποι.
  4. Larry

    Μετρήσεις σε USB flash-drives

    Το rapid mode είναι πρακτικά ram disk, οπότε σωστά τα βλέπεις στο crystal, απλά μετράς ram. Αν βάλεις πολύ μεγάλο set (> 6gb) και καταφέρεις να υπερφορτωσεις την dram cache τότε θα δεις τις κανονικές ταχύτητες .
  5. Larry

    Αποτελέσματα: Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός 2022!

    Ευχαριστούμε που συνεχίζετε την παράδοση για ακόμα μια χρονιά. Καλές γιορτές σε όλους! Edit: You got mail!
  6. Larry

    ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ 4Κ MONITOR

    [offtopic] 4Κ σε λιγότερες από 27" παίζει κάτι; Έχω ένα lenovo laptop με 4K στις 15" και προσπαθώ να βρω κάτι για δεύτερο monitor, ώστε να έχω 200% scaling σε 4Κ και στα 2. Τα μόνα που βλέπω είναι ένα της LG σε 4Κ στις 24" , και το αντίστοιχο 5Κ (5120Χ2880) στις 27" που είναι βασικά το ίδιο με το Apple Studio Display, φυσικά σε τραγικές τιμές αν τα συγκρίνεις με αντίστοιχα 27" 4Κ. Καταλαβαίνω ότι πολλές ίντσες, gsync, Hz etc πουλάνε περισσότερο αλλά θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε περισσότερη ποικιλία για όσους δεν έχουν αετίσια μάτια και θέλουν παραπάνω pixel density. [/offtopic]
  7. Έχω πάρει μέχρι στιγμής 2 Chromebooks, το πρώτο που είχε βγάλει η Samsung στις 11 ιντσες (το 2013?) με arm επεξεργαστή και τώρα το 314 της Acer με ένα Celeron μέσα και 4gb ram. Και τα 2 τα έχω πάρει για την μάνα μου και για αυτό το σκοπό έχουν βγει αστέρια. Ξενοιασιά από το tech support, updates, antivirus etc, χώρια που και σαν κόστος βγήκαν χαμηλότερα από αντίστοιχα με windows. Πλέον που τρέχουν Android εφαρμογές μπορείς να κάνεις ακόμα περισσότερα χωρίς να σπας τα νεύρα σου. Είναι αποκρισιμα αλλά μην περιμένεις επιδόσεις ενός τυπικού pc με 4-8c και διπλάσια threads, τουλάχιστον 16gb ram και nvme ssds. Να προσέξεις αν πάρεις κάτι, να πάρεις με πραγματικό ssd και όχι emmc. Σε αυτό το budget βρίσκεις πιο performant μηχανήματα, αλλά για battery life και γενικώς care free ease of use δεν παίζονται. Η ποιότητα της οθόνης είναι πάντως meh αν δεν ανέβεις σε μοντέλο και ποσό, αλλά έτσι είναι και σε οποιοδήποτε laptop κάτω των 500€ (ίσως και μέχρι τα 800€) Υπάρχουν ακόμα θέματα , π.χ. θες να σκαναρεις ή να εκτυπώσεις well tough luck αν δεν έχεις συμβατό printer ή κάποιο network cups server. Ο file manager του είναι βασικός στην καλύτερη , οικτρός στην πραγματικότητα. Προσωπικά ανοίγω terminal window και ότι είναι να κάνω το κάνω από εκεί. Αλλά αν η ζωή σου είναι μέσα στο browser ή σε κάποιο terminal και ξέρεις ότι δεν θα χρειαστείς κάτι πιο εξεζητημένο, από μένα παίρνουν έγκριση. Θα βρεθείς πάντως σε καταστάσεις που σε windows και Linux κάτι είναι 2 λεπτά υπόθεση και στο Chromebook από 30 λεπτά (μέχρι να βρεις την λύση) έως αδύνατο να γίνει
  8. Larry

    Νέο pc για σαλόνι

    Η go to απάντησή για οτιδήποτε σαλονάτο είναι πάντα Nvidia Shield (Pro) αλλά κοίτα και το AppleTV 4k, Chromecast with Google TV και το Xiaomi Mi Box .
  9. Larry

    Ερωτηματολόγιο, please halp!

    Done
  10. Larry

    Οι αγορές μας..!!

    Έχω το full size και ένας από τους λόγους που το πήρα ήταν ότι είχε τον απλό, ταπεινό, παραδοσιακό unifying receiver. Στο full size βέβαια έβαλαν το μεγάλο esc key με αποτέλεσμα τα f keys να μην κεντράρονται με τα 1-9. You win some, you lose some.
  11. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές. Μπορείς να μεταφέρεις την voip τηλεφωνία (στην cosmote σου δίνουν τους κωδικούς, στην voda υπάρχει workaround) σε δικό σου εξοπλισμό, καθώς και τα pppoe credentials για το internet connection. Πρακτικά το modem/router/switch/AP/FXS που σου δίνουν, μπορείς να το έχεις σαν μόνο modem και όλα τα υπόλοιπα να μπουν στον δικό σου εξοπλισμό. Περί της διαβούλευσης ,αμφιβάλλω αν θα ανοίξουν πλήρως το stack, γιατί υπάρχουν και θέματα ασφάλειας και χρεώσεων, οπότε υποθέτω ότι θα υπάρχουν παραπάνω qualified all-in-one μοντέλα, όπως πχ τώρα με τα Fritz και τα Oxygen, θα βάλουν τίποτα TP-Link και άλλες μάρκες και θα πουν ορίστε τώρα έχετε επιλογές με επιπλέον χρέωση. Επίσης ο κάθε πάροχος έχει το δικό του stack για management (TR-069 etc) συν το iptv που εκεί μπορεί να γίνει μπάχαλο για κάποια μερίδα χρηστών που δεν είναι τόσο εξοικοιωμένοι με τα δίκτυα. Θεωρώ ότι δύσκολα γυρνάμε σε εποχές dialup και αρχές dsl που ο κάθε χρήστης αγόραζε τον εξοπλισμό του, αλλά από την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του εξοπλισμού του παρόχου, έστω και με κάποιες δυσκολίες, δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό πλέον.
  12. Larry

    Ποια διανομή χρησιμοποιείτε?

    PoP-OS για desktop, το οποίο είναι Ubuntu based μεν, αλλά με γεύση φράουλα. Στα συν καλές προσθήκες στο gnome όπως tiling window manager και tabbed windows. Στα σχέδια είναι και η πλήρη αντικατάσταση του gnome με το δικό τους cosmic desktop. Debian Stable για οποιαδήποτε άλλη χρήση (servers, VMs, containers). Όταν βρεθεί χρόνος θέλω να τσεκάρω και το devuan πιο επισταμένα.
  13. Larry

    Πώς μπορώ να πετύχω live monitoring του LAN μου;

    Zabbix , netdata, Loki/grafana, graylog etc κάνουν monitoring/logging, αλλά είτε θες τον agent τους να τρέχει σε κάθε συσκευή ή πάνω στο router αλλιώς δεν θα μπορέσεις να παρακολουθείς όλη την κίνηση. Οπότε η λύση είναι νέο router, τώρα παλιό pc ή κάποιο νέο με opnsense/pfsense/openwrt/vyos, rpi4 με έξτρα USB to Ethernet dongle και openwrt, αν έχεις ήδη κεντρικό server κάτι από όλα αυτά σε virtual machine , παλιό enterprise firewall appliance από ebay , γενικώς υπάρχουν λύσεις για όλα τα επίπεδα και βαλαντια. Οπότε κάνεις το zte μόνο να συγχρονίζει γραμμή και την τηλεφωνία, το νέο router από πίσω να κάνει pppoe connection και όλα τα υπόλοιπα που έχεις πλέον θα τα συνδέσεις πάνω στο νέο ρούτερ.
  14. Larry

    Οι αγορές μας..!!

    Έπαιζε στα 67€ από το ιταλικό Amazon, καθώς και στα 70€ το αντίστοιχο full sized mx keys. Νομίζω ότι το mx keys και mx keys mini είναι ακόμα σε προσφορά (σε ιταλικό layout).
  15. Larry

    2 Συνδέσεις σε 1 δίκτυο

    Τώρα που έδινε η cosmote τα unlimited data κάθε ΣΚ, το δοκίμασα να ενώσω την 100άρα παρέα με ότι έδινε το 5G (κινητό > usb c to ethernet > switch > router ). Το router είναι OpenWRT x64 σε VM με το mwan3 πακέτο. Στα speedtest τα έπιανε, έβλεπα ~300mbps down και ~40 mbps up, το latency ανέβηκε λίγο αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Αλλά σε torrents το max που είδα ήταν 15-17 MB/sec, και αυτό με το ubuntu-server. Μπορείς να διαλέξεις τι κίνηση περνάει από κάθε γραμμή, οπότε στη μια κατεβάζεις και στην άλλη σερφάρεις, αλλά γενικώς δεν αξίζει ο κόπος αν δεν έχεις συγκεκριμένο use case, συνήθως είναι για failover και για αυτό το σενάριο όποιο load balancing router και να βάλεις θα δουλέψει. Θέλω να δοκιμάσω το OpenMPTCProuter, λογικά για αυτό το σενάριο θα δουλέψει καλύτερα, αλλά χρειάζεσαι και ένα VPS που να μπορεί να κάνει route στην συνολική ταχύτητα των γραμμών σου.
  16. Larry

    Media streamer, HTPC, Mame etc

    Έχω το Nvidia Shield του 15 που ακόμα κάνει τα πάντα και συνεχίζει να αναβαθμίζεται. Το WAF του shield είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε HTPC. Η go to moy επιλογή σε οτιδήποτε σαλονάτο media related. Του 19 είναι ανώτερο οπότε με κλειστά μάτια. Επίσης στη λύση HTPC θα έχεις θέματα με τα διάφορα streaming services κάτι που γλυτώνεις με τις embedded λύσεις.
  17. Larry

    Ερώτηση για modem/router, VOIP και QoS

    OpenWRT με sqm scripts και cake "scheduler" αυτή τη στιγμή είναι η βέλτιστη λύση. Το ότι ο cake είναι απόλυτα fair queue αν ανάψεις 2 advanced επιλογές, δηλαδή κάνει το shaping ανά connection και όχι ανά mac address ή ip σημαίνει ότι ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες όπως μικρή adsl με πίτα traffic μπορεί να το διαχειριστεί και έχεις πάντα "αποκρίσιμο" δίκτυο πρακτικά χωρίς configuration. Αν και το shaping είναι κάτι cpu intensive για τα consumer routers, το ωραίο με το sqm είναι ότι μπορείς να κάνεις shape μόνο στο upload αν δεν έχεις το υπερτούμπανο router ή δεν το τρέχεις σε VM. Ο fq-codel επίσης καλός σαν scheduler (που έχουν όλες οι άλλες router distros) αλλά χρειάζεται παραπάνω μασάζ για να δουλεύει σωστά. Τώρα για την τοπολογία έχεις 2 λύσεις. Αφήνεις το modem του παρόχου ως έχει, συγχρονίζει dsl, παίρνει ip, έχει τηλεφωνία, έχει wifi, γενικώς δουλεύει ως router και βάζεις το νέο σου από πίσω σε άλλο subnet να κάνει κλήση pppoe. Εύκολο στη υλοποίηση και έχεις και καβάτζα το εσωτερικό δίκτυο του modem του παρόχου όταν θα πειράζεις το νέο router. Το μειονέκτημα είναι ότι πρακτικά μιλάμε για σχεδόν double nat, οπότε όλα τα πακέτα του νέου router πάλι πρέπει να περάσουν από το cpu του router του παρόχου, οπότε αναλόγως το τι κάνεις παίζει να μην δεις ότι περιμένεις σε βελτίωση. Η άλλη λύση είναι να βάλεις το modem του παρόχου σαν bridge mode, οπότε πρακτικά είναι ένα box το οποίο μόνο συγχρονίζει την γραμμή. Όλα τα υπόλοιπα θα τα διαχειρίζεται το νέο σου router. Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι χάνεις την τηλεφωνία στο modem του παρόχου. Αν είσαι σε ote σου δίνουν τους κωδικούς και αν είσαι σε voda υπάρχει πρόγραμμα το οποίο τους κάνει extract. Από και εκεί και μετά είτε στήνεις ένα freepbx/3cx/asterisk αν θες τηλεφωνικό κέντρο ή αγοράζεις voip τηλέφωνα ή βάζεις ένα sip softphone στο pc ή στο κινητό (π.χ. zoiper). Αν θες να διατηρήσεις τις υπάρχουσες τηλεφωνικές συσκευές μπορείς να πάρεις ένα ATA adapter και να το συνδέσεις στο τηλεφωνικό κέντρο που έστησες στο προηγούμενο βήμα ή να βάλεις τον adapter να κάνει το sip connection. Για το κόστος της όλης φάσης, θα χρειαστείς ένα router που να παίρνει εύκολα OpenWRT να έχει τουλάχιστον 128mb ram και 16mb χώρου, ένα raspberry pi με τροφοδοτικό και sd card για να στήσεις το 3cx και ένα ata adapter (π.χ HT801/HT802) Ή αν έχεις ένα pc που κάθεται και δεν έχεις πρόβλημα με το ρεύμα, δίνεις 20-30€ για μια intel dual ή quad ethernet card, βάζεις ένα proxmox ή ένα free esxi και τρέχεις και το openwrt και το 3cx (και μετά πόσα άλλα) σαν virtual machines. Τα ρέστα που θα περισσέψουν τα χρησιμοποιείς για να αγοράσεις σοβαρά wifi access points (UI nano HD, TP-Link EAP 225/245 etc) και πιθανώς και ένα managed switch αν θες να παίξεις με vlan, lacp και τα λοιπά.
  18. Μόνο για όσους πέφτουν στο κέντρο, από όσο ξέρω καμία καμπίνα δεν έχει UPS πάνω.
  19. Το sense δεν είναι το φόρτε μου, αλλά νομίζω πως ναι. Στο Openwrt γίνεται εύκολα πάντως και χωρίς routes , αν βάλεις το συγκεκριμένο interface σαν masq στο firewall. Αλλά masq = nat και δεν μου αρέσει το double nat ούτε για να βλέπω τα στατιστικά του modem .
  20. Δεν ξέρω ακριβώς πώς το κάνει το Asus αλλά σε *sense / openwrt και πολλά άλλα μπορείς να βάλεις πολλαπλές ip στο κάθε interface. config interface 'wan' option ifname 'eth1' option proto 'pppoe' option username 'xxxx@otenet.gr' option password '******' option keepalive '30' option ipv6 'auto' config interface 'modem' option proto 'static' option ifname 'eth1' option ipaddr '192.168.1.2' option netmask '255.255.255.0'
  21. Μπορείς να το κάνεις διαφορετικά. Υποθέτω ότι έχεις το speedport στην 192.168.1.1 και το Αsus σε π.χ. 192.168.2.1 Φτιάξε ένα νέο interface στο asus που να χρησιμοποιεί την ethernet port που πάει στο speedport με static ip 192.168.1.2/255.255.255.0 και κλείσε το dhcp αν βάζει μόνο του. Μετά πας στο speedport http://192.168.1.1/html/content/internet/static_routing.html και βάζεις ένα νέο route 192.168.2.0 / 255.255.255.0 με gateway 192.168.1.2 . Θα μπορείς μετά από οποιδήποτε host στο 192.168.2.0/24 να βλέπεις την 192.168.1.1 .
  22. Σε γραμμές >= 100 mbps τα Plus & Smart είναι μονόδρομος σε σχέση με το Entry 2i λόγω του gigabit ethernet. Σαν κανόνας πάντως, η καλύτερη λύση είναι να το αφήνεις μόνο σαν modem (και πλέον δεν χρειάζεται καν να να το βάλεις σε bridge mode), βάζεις άλλο router να κάνει το pppoe connection (ui edgerouter x, tl-r605, pfsense etc) και βάζεις όσα APs χρειάζεσαι. Αν πας σε αυτή τη λύση, πολύ εύκολα βγάζεις και την τηλεφωνία και την πας σε δικό σου τηλεφωνικό κέντρο, βάζεις ένα 3CX ή freepbx και ξενοιάζεις και με αυτό. Αν χρησιμοποιείτε δεύτερο pppoe connection καλό θα ήταν να τους κάνετε ένα τηλέφωνο ώστε το speedport να χρησιμοποιεί για την σύνδεσή του username της μορφής cli_ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ@otenet.gr, τα οποία usernames παίρνουν IP πίσω από το carrier grade nat της Cosmote (συνήθως 100.80.Χ.Χ, αν βλέπετε τέτοια IP στο speedport είστε πίσω από cgnat και δεν μπορείτε εύκολα να κάνετε port forward) ώστε να απελευθερώνονται πραγματικές IP για όσους τις χρειάζονται.
  23. Larry

    HTPC - HOME CINEMA

    Αν αφήσεις το συγκεκριμένο μηχάνημα μόνο για χρέη NAS και να προχωρήσεις σε αγορά ενός media box/streamer όπως το nvidia shield;
  24. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό, εκτός ίσως αν διαλέξεις expedited shipping (αλλά και πάλι, όχι 100%). Το σύστημα τους διαλέγει και όπου κάτσει. Με royal που παρέλαβα έναν φακό από amazon.es είχε καθυστέρηση 8 ημερολογιακές σε σχέση με το estimated, και ήρθε με ΕΛΤΑ.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.