Jump to content
 • Arctic Z2 Pro Monitor Stand Review


  Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ανακάλυψα την ευκολία που προσφέρει στον χρήστη, ένα multi monitor setup. Μπορεί να μην είμαι ο χρήστης που χρησιμοποιεί τις οθόνες για να παίξει τους τελευταίους τίτλους παιχνιδιών, είμαι όμως ο χρήστης που το Multitasking είναι μέρος της καθημερινότητάς μου για πολλές ώρες την μέρα. Καμιά φορά, ακόμα και πάνω από δέκα ώρες την μέρα χρειάζεται να βρίσκομαι μπροστά σε δύο ή ακόμα και τρεις οθόνες ταυτόχρονα.

   

  Τα καλά τα ξέρετε σχεδόν όλοι. Μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας, περισσότερα πράγματα που μπορείς να ελέγχεις ταυτόχρονα χωρίς να ανεβοκατεβάζεις παράθυρα και να ανοιγοκλείνεις καρτέλες. Το ελάττωμα που έχει είναι ότι χρειάζεσαι μεγάλο γραφείο για να έχεις τις οθόνες με τις βάσεις τους πάνω σε αυτό. Γιατί λοιπόν για δύο ή και τρεις οθόνες να μην υπάρχει μία κοινή βάση για να αξιοποιείς τον χώρο κάτω από αυτές; Και γιατί όχι, αυτή η βάση να μην έχει και κάποια ή κάποιες θύρες USB3.0 για να μπορείς να κουμπώσεις πάνω ένα φλασάκι ή ένα δίσκο στα γρήγορα και να κάνεις μια μεταφορά δεδομένων;

   

  Κάτι τέτοιο θα σκέφτηκε σίγουρα η Arctic όταν λάνσαρε στην αγορά τα monitor stands της. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε το Z2 Pro το οποίο μπορεί να υποδεχθεί δύο οθόνες και να προσφέρει μία μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων σε αυτές, ως προς τον προσανατολισμό τους, για να τις φέρετε στα μέτρα σας.

   

   

  gallery_33144_996_31839.png

   

  Χαρακτηριστικά

   


  Στις φωτογραφίες που ακολουθούν -οι οποίες είναι από την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας- μπορούμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του monitor stand, την συμβατότητα με το VESA mount αλλά και το πάχος του γραφείου και επίσης τις συμβουλές της εταιρίας ως προς το υλικό από το οποίο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο το γραφείο μας, για να τοποθετηθεί το stand με τις οθόνες με ασφάλεια.

   

   

  gallery_33144_996_87294.png

   

  gallery_33144_996_395815.png

   

  Φυσικά καλό είναι να δούμε και τις διαστάσεις όπως και το βάρος του σε μία φωτογραφία, μιας και η συσκευασία από μόνη της μόλις την σηκώσαμε, μας ξάφνιασε με το βάρος της. Πως να μην μας ξαφνιάσει άλλωστε όταν χωρίς αυτή το stand ζυγίζει καθαρά 4.55kg.

   

   

  gallery_33144_996_21731.jpg

   

  Και κάπου εδώ είναι η ώρα να πούμε ότι η προτεινόμενη τιμή από την εταιρία είναι 95,99€ συμπεριλαμβανομένου 19% ΦΠΑ, οπότε περιμένουμε στη χώρα του 23% να είναι πιο αυξημένη. Αμ δε όμως, καθώς την ώρα που γράφεται η παρουσίαση, το προϊόν εντοπίστηκε στην ελληνική αγορά στην τιμή των περίπου 94€. Η εγγύηση είναι διετής και καιρός να πάμε να ρίξουμε μια ματιά στη συσκευασία.

   

  Συσκευασία

   


  Η συσκευασία του Arctic Z2 Pro monitor stand είναι απλή και μικρή. Οι διαστάσεις της είναι μόλις 425x110x246mm, αλλά το βάρος της είναι δυσανάλογο αυτών των διαστάσεων, μιας και ούτε λίγο ούτε πολύ ζυγίζει 5,32kg. Βάρος που το έχω συνηθίσει σε μικρά κουτιά στις παρουσιάσεις!

   

  Στο μπροστινό της μέρος βλέπουμε μία φωτογραφία του stand συναρμολογημένο, με μία μεγέθυνση στη βάση, η οποία φέρει ένα USB3.0 Hub τεσσάρων θυρών. Στα αριστερά (αν μας άφηναν τα αυτοκόλλητα της εταιρίας μεταφορών) έχουμε πληροφορίες για το μέγεθος των οθονών που μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω του, όπως και τη συμβατότητα με οθόνες με VESA mount 75 και 100 αλλά και την πληροφορία για το μέγιστο αριθμό κιλών που μπορεί να αντέξει που είναι 20kg. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οθόνη δε μπορεί να υπερβαίνει τα 10kg.

   

   

  IMG 9132 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9134 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Στο πίσω μέρος οι πληροφορίες προσφέρονται απλόχερα, όπως επίσης βλέπουμε και το stand για πρώτη φορά με δύο οθόνες πάνω, ενώ στη μικρή πλευρά βλέπουμε κοντινά σε μερικά απο τα πιο σημαντικά σημεία του stand.

   

   

  IMG 9133 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Εντός της συσκευασίας πέρα από την άριστη προστασία, βλέπουμε πολλά πολλά καλούδια και παρακάτω σας παραθέτουμε πέρα από τις φωτογραφίες, μία επιπλέον από το site της εταιρίας με το τι ακριβώς περιέχει μέσα αυτό το μικρό κουτί.

   

  IMG 9135 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9137 arctic Z2 Pro monitor stand review

   

   

  gallery_33144_996_199878.png

   

  Για να τα δούμε όμως αναλυτικά. Το μόνο τμήμα που δεν είναι σε κομμάτια αλλά είναι ενιαίο και δε χρειάζεται να συναρμολογηθεί, είναι οι βραχίονες του stand. Η κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος του stand είναι πάρα πολύ καλή και το βάρος του αξιοσέβαστο μιας και είναι 2,133kg. Φυσικά το βάρος και η καλή κατασκευή είναι κύριας σημασίας σε αυτό το τμήμα του stand, μιας και οι βραχίονες θα αναλάβουν να σηκώσουν τις οθόνες, αλλά και να τις προσανατολίζουν σε διάφορες κατευθύνσεις, ανάλογα τα γούστα του εκάστοτε χρήστη.

   

   

  IMG 9138 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Μέσα σε ένα από τα χάρτονένια κουτιά βρήκαμε και τη βάση του stand η οποία έχει πάνω της ένα USB3.0 HUB με τέσσερις θέσεις, καθώς και το τροφοδοτικό του HUB.

   

   

  IMG 9144 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9149 arctic Z2 Pro monitor stand review

   

  IMG 9151 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9153 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Στο μακρόστενο κουτί βρήκαμε τη σωλήνα πάνω στην οποία θα εγκατασταθούν οι βραχίονες και το όλο σύστημα στη βάση. To πάχος του μετάλλου είναι 2mm και η εξωτερική διάμετρος 35mm. Σε αυτή εντοπίζουμε ένα τμήμα με βίδες που καθορίζει το ύψος στο οποίο θα είναι οι οθόνες, ένα hook για τη διευθέτηση των καλωδίων, αλλά και το σπείρωμα το οποίο θα αναλάβει να την κρατήσει σταθερή πάνω στη βάση.

   

   

  IMG 9159 arctic Z2 Pro monitor stand review

   

  IMG 9162 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9160 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Ένα βασικό τμήμα του stand είναι και ο σφιγκτήρας που θα αναλάβει να "πιάσει" την βάση πάνω στο γραφείο σας. Η κατασκευή του είναι πάρα πολύ καλή με το πάχος του μετάλλου να είναι 5mm και το ορθογώνιο ελλειπτικό ασημί τμήμα που θα σφίξει πάνω στο γραφείο να έχει πάχος 3 χιλιοστά. Επίσης, υπάρχουν δύο σετ σπειρωμάτων πάνω του, για να βιδωθούν οι βίδες ανάλογα το πάχος του γραφείο σας.

   

   

  IMG 9139 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9140 arctic Z2 Pro monitor stand review

   

  IMG 9141 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Για το τέλος αφήσαμε τα VESA plates τα οποία έχουν τρύπες για 75x75 και 100x100, όπως και τα οργανωμένα παρελκόμενα.

   

   

  IMG 9152 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9158 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και ένα Manual με οδηγίες για το πως να καταφέρουμε εύκολα και γρήγορα, να συνδέσουμε όλα αυτά τα κομμάτια μαζί. Όποιος από εσάς θέλει να του ρίξει μία πιο αναλυτική ματιά, δε μένει από το να κάνει ένα κλικ εδώ. Το manual είναι αρκετά αναλυτικό και κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα.

   

   

  Φωτογράφιση

   


  Καιρός να δούμε τι γίνεται με όλα αυτά τα καλούδια λίγο πιο αναλυτικά και να δώσουμε στο stand τη τελική του μορφή, λίγο πριν εγκαταστήσουμε τις οθόνες πάνω σε αυτό. Αρχικά βιδώνουμε στη βάση τη σωλήνα και για να είναι 100% σταθερή, βιδώνουμε τις δύο αλενόβιδες που υπάρχουν στο πίσω μέρος της βάσης.

   

   

  IMG 9148 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Σειρά παίρνουν οι βραχίονες, που με τον ειδικό μηχανισμό σύσφιξης και απελευθέρωσης στο πίσω μέρος, η εγκατάστασή τους είναι παιχνίδι. Δε μένει από το να βιδώσετε, να τραβήξετε και να τερματίσετε το βίδωμα.

   

   

  IMG 9167 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Καλό είναι κάπου εδώ να δούμε και κάποιες ευκολίες που παρέχουν οι βραχίονες. Στο πίσω μέρος τους υπάρχουν κάποια πλαστικά κουμπώματα. Αφαιρώντας τα υπάρχει χώρος να περαστούν τα καλώδια των οθονών και να εξαφανιστούν εντελώς απο το γραφείο σας. Επίσης, υπάρχουν αλενόβιδες σε διάφορα σημεία που σας επιτρέπουν ξεβιδώνοντάς τις, να φέρετε το stand στα μέτρα σας και αφού γίνει αυτό, να τις βιδώσετε και να μείνουν όλα σταθερά στη θέση τους.

   

   

  IMG 9168 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9169 arctic Z2 Pro monitor stand review

   

  IMG 9164 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Οπότε μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά βρεθήκαμε με το Stand συναρμολογημένο και έτοιμο να τοποθετηθεί στο γραφείο μας, όπου θα αναλάβει το βάρος των οθονών μας.

   

   

  IMG 9165 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9166 arctic Z2 Pro monitor stand review

   

   

  Εγκατάσταση

   


  Στην εγκατάσταση καλό είναι πριν καν ξεκινήσετε, να διαβάσετε αυτή τη παράγραφο. Αν την προσπεράσετε εγώ δε σας φταίω :p.
  Αφού συναρμολόγησα το stand και μέσα στη βιασύνη μου να τα προλάβω όλα, το πήρα το πήγα στο γραφείο, το έβαλα στο σημείο που ήθελα και άρχισα να βιδώνω. Αυτό που δε πρόσεξα είναι να μη το σύρω πάνω στο γραφείο, πράγμα που έκανα, όχι σε ένα αλλά σε δύο σημεία. Επειδή,το stand κάτω από τη μεταλλική και βαριά βάση δεν έχει ελαστικά προστατευτικά, θα σας γδάρει το γραφείο αν δε το προσέξετε. Έπαθα και έμαθα, οπότε σας το αναφέρω και αμαρτία δεν έχω :p.

   

  Αυτό που έκανα ήταν να βάλω ένα φύλλο από λάστιχο κομμένο ακριβώς στο σχήμα της βάσης. Με αυτό το τρόπο προστάτευσα το γραφείο μου, από ενδεχόμενη μελλοντική μετακίνηση της βάσης και μη προσοχής μου κατά τη μεταφορά αυτή, όπως επίσης και απέτρεψα σημάδια κατά το σφίξιμο της βάσης πάνω στο γραφείο. Κάτι τέτοιο φυσικά περιμέναμε να το δούμε από τη κατασκευάστρια σαν μέσω προφύλαξης της επιφάνειας.

   

   

  IMG 9186 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9185 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Σε δεύτερη φάση βιδώθηκε η βάση πάνω στο γραφείο. Αργότερα θα δούμε ότι αν το γραφείο σας δε προσφέρεται για τέτοιου είδους εγκατάσταση υπάρχει και άλλος τρόπος. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε κατά την εγκατάσταση και το βίδωμα, είναι να διευθετήσετε τα δύο καλώδια -τροφοδοσίας και data- του HUB πριν αρχίσετε το βίδωμα και τα τραυματίσετε.

   

   

  arctic Z2 Pro monitor stand installation

   

  IMG 9175 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9177 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Αφού φέρετε τους βραχίονες και το ύψος του stand στο επιθυμητό για εσάς ύψος αλλά και γωνία θέασης. Βιδώνεται τα VESA mounts στο πίσω μέρος των οθονών σας. Σε αυτό το στάδιο καλό θα είναι το manual να το έχετε ευαγγέλιο και να μην βάλετε τους κοντούς αποστάτες με τις μακριές βίδες. Παρέχονται μακριές και κοντές βίδες σε διάφορα σπειρώματα ανάλογα τον τύπο της οθόνης σας. Προσέξτε να πάρετε τα σωστά για να μην προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στις οθόνες σας. Αφού όλα γίνουν σωστά και βάση του manual, κουμπώνετε τις οθόνες πάνω στους βραχίονες, βιδώνετε δύο μαύρες αλενόβιδες για να ασφαλιστούν πάνω και δεν ξεχνάτε να βιδώσετε και τις ασημί αλενόβιδες για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση και να έχετε την κατάλληλη γωνία κλίσης.

   

   

  IMG 9181 arctic Z2 Pro monitor stand review

  IMG 9183 arctic Z2 Pro monitor stand review

   


  Συνεπώς οι οθόνες (U2713H) πλέον είναι πάνω στο stand έτοιμες για νέες περιπέτειες. Ο χώρος πάνω στο γραφείο αυξάνεται και έχουμε και ένα τετραπλό USB3.0 HUB ανά πάσα στιγμή έτοιμο να υποδεχτεί τις συσκευές μας. Φυσικά μπορείτε αν θέλετε να διαλέξετε μία ή και τις δύο οθόνες να τις έχετε σε κατακόρυφο προσανατολισμό, κάτι που βολεύει πολύ ειδικά όσους ασχολούνται με τη συγγραφή κώδικα.

   


  Πάμε τώρα στη περίπτωση που το γραφείο σας δεν προσφέρεται για να εγκατασταθεί με αυτόν τον τρόπο το stand. Μέσα στο manual υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και γι αυτή τη περίπτωση.
  Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία που ακολουθεί, η βίδα με την πλαστική πεταλούδα που υπάρχει στο σφικτήρα, μπορεί να απεγκατάσταθεί απο αυτόν και με μία τρύπα στο γραφείο και την εγκατάσταση του μεταλλικού pad, να κρατήσει τη βάση πάνω στο γραφείο.
  Φυσικά δεν θέλουν όλοι να τρυπήσουν το γραφείο τους για να βάλουν μία βάση οθονών επάνω και είναι απολύτως κατανοητό. Γι' αυτό το λόγο η εταιρία δίνει ένα εύρος στην τρύπα απο 10-70mm. Τα 70mm δεν είναι τυχαία μιας και κάτω απο αυτή τη διάμετρο παίζουν τα περισσότερα grommets γραφείων. Θυσιάζετε ένα grommet λοιπόν και βάζετε την βάση.

   

   

  arctic Z2 Pro monitor stand installation hole

   


  Για το τέλος αφήσαμε μία μέτρηση με το γνωστό πρόγραμμα CrystalDiskMark για να δούμε αν το HUB επηρεάζει στο θέμα της ταχύτητας τις συσκευές που συνδέουμε πάνω του. Δυστυχώς δεν είχα στην κατοχή μου ένα πολύ γρήγορο φλασάκι, οπότε αυτό που έκανα για εσάς ήταν να συνδέσω έναν εξωτερικό δίσκο WD Black και να σας δώσω τα παρακάτω αποτελέσματα. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς οι διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

   

   

  gallery_33144_996_11620.jpggallery_33144_996_97314.jpg

   

  Απολογισμός

   


  Το stand της Arctic με τη κωδική ονομασία Z2 Pro μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Η εταιρεία πέτυχε να δώσει στον καταναλωτή ένα πολύ καλό και εύχρηστο προϊόν σε μία πολύ δελεαστική τιμή. Η ποιότητα κατασκευής σε όλα τα επιμέρους τμήματα του stand είναι πάρα πολύ καλή και ακόμα και με τις δύο 27άρες οθόνες επάνω, όταν πλέον όλα είχαν βιδωθεί σωστά, δεν παρουσίασε σημάδια ταλάντωσης. Πολλές φορές αγοράζουμε οθόνη και αν πάνω στο θυμό μας επειδή μας "σκότωσαν" στο παιχνίδι ή διαπιστώσαμε εκ των υστέρων ότι γράψαμε ένα ολόκληρο mail με greeklish αντί ελληνικών, βαρέσουμε το γραφείο μας, βλέπουμε την οθόνη να ταλαντεύεται. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν τοποθετηθούν οι οθόνες επάνω στο stand της Arctic.

   

  Ενα άλλο θετικό στοιχείο είναι το τετραπλό USB3.0 HUB που μας λύνει τα χέρια όταν θέλουμε να συνδέσουμε πάνω σε αυτό ένα USB φλασάκι, για να κάνουμε μία γρήγορη μεταφορά δεδομένων και σε συνδυασμό με τα συνολικά 2.9Α δε θα σας περιορίσει ακόμα και να συνδέσετε κάποιο εξωτερικό δίσκο 2.5" όπως κάναμε εμείς πάνω του. Φυσικά, η τιμή είναι άκρως δελεαστική, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με ένα άλλο διπλό stand άλλης γνωστής εταιρίας που κυκλοφορεί στην αγορά. Και το κερασάκι στη τούρτα, είναι η ευκολία στη συναρμολόγηση αλλά και στην εγκατάσταση που στη κυριολεξία με οδηγό το manual και τα πολύ καλά οργανωμένα παρελκόμενα, δε μας πήρε πάνω από 10 λεπτά.

   

  Το μόνο μελανό σημείο που βρήκαμε τις μέρες συμβίωσής μας με το Z2 Pro, ήταν η έλλειψη λαστιχένιων επενδύσεων στο κάτω μέρος της βάσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματίσουμε το γραφείο μας σε δύο σημεία. Ευχόμαστε στο νέο revision του stand αυτό να διορθωθεί.

   

  Καιρός να συνοψίσουμε σε μορφή λίστας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Arctic Z2 Pro Monitor Stand αφού σας υπενθυμίσουμε ότι τη στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση, το προϊόν εντοπίστηκε στην ελληνική αγορά στην τιμή των περίπου 94€ και είναι διαθέσιμο επίσης και από την ιστοσελίδα της εταιρίας στο ebay.

   

  thumps-up.png?m=1423577950

  • Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής.
  • Τιμή.
  • Ευκολία εγκατάστασης.
  • Τετραπλό USB3.0 HUB.
  • Πολλές επιλογές για να ρυθμίσετε τις οθόνες στη θέση που επιθυμείτε.
  • Ευελιξία στην εγκατάσταση ανάλογα τον τύπο γραφείου.
  • Πολύ καλό cable management.
  • Αναλυτικό manual και άριστα οργανωμένα παρελκόμενα.
  thumps-down.png?m=1423577948
  • Δεν υπάρχει προστατευτικό λάστιχο κάτω από τη βάση με αποτέλεσμα σε απροσεξία να τραυματιστεί το γραφείο.

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά το Arctic Z2 Pro, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:
   

   
  00
  Loading.
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Arctic για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  gallery_31050_982_2356.jpg

   

  Για το TheLab.grkarmen1983 23/11/2015

  Edited by karmen1983


  Συντελεστές Review
  Reviewers: karmen1983
  Photographers: karmen1983
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9
  Usability9.50
  Quality10
  PerformanceSelect
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyYes  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.