Jump to content
 • Shuttle XH97V Review  Πρόλογος

   

  Ένα ακόμα Slim PC της Shuttle βρίσκεται σήμερα στον πάγκο δοκιμών του TheLab.gr. Το όγκου μόλις 3.5 λίτρων XH97V έρχεται να διεκδικήσει με αξιώσεις μία θέση πάνω στο γραφείο σας ή κάτω από την τηλεόρασή σας. Βασισμένο στο chipset Η97 της Intel, υποστηρίζει έναν μεγάλο αριθμό επεξεργαστών s1150, έχοντας σαν μοναδικό περιορισμό το μέγιστο TDP των 65 watt. Σε πολλά θυμίζει το XH81 που σας είχαμε παρουσιάσει πριν λίγο καιρό, ενώ σαν μεγάλο συγκριτικό του πλεονέκτημα προβάλει την υποστήριξη 3 οθονών ταυτόχρονα, διαφοροποιούμενο επίσης και όσον αφορά την πρόσοψή του. Έρχεται εξοπλισμένο με δύο θύρες Display Port και μία HDMI, ενώ παρέχει 3 θύρες SATA 3 και μία mSATA για τεράστιες (για τα δεδομένα του όγκου του) δυνατότητες αποθηκευτικού χώρου.

   

  Όπως καταλαβαίνετε και με δεδομένα τα αποτελέσματα που μας είχε δώσει το XH81V στην δικιά του παρουσίασε, το σημερινό barebone δείχνει πως έχει όλα τα φόντα να αποδειχθεί διαμαντάκι και μάλιστα πολλών καρατίων. Ας περάσουμε λοιπόν στην επόμενη σελίδα να δούμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

   

  DSCN4294 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

   

  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Shuttle XH97V παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

   

  gallery_31050_839_19255.png

   

  Επιπλέον, είναι διαθέσιμα και τα παρακάτω προαιρετικά αξεσουάρ:

  • Η βάση για την όρθια τοποθέτηση PS01.
  • H βάση για κρέμασμα πίσω από την οθόνη / τηλεόραση PV02.
  • To κιτ ασύρματης δικτύωσης WLN-S.
  • To rack για τοποθέτηση ενός δίσκου 3.5" PHD4 (ακυρώνει την δυνατότητα τοποθέτησης άλλης συσκευής 2,5" ή ODD)
  • H καλύπτρα της οπής του οδηγού οπτικού μέσου ΜΥ01.

  Η προτεινόμενη από την Shuttle τιμή για το XH97V ανέρχεται στα 237 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ κατά τη διάρκεια συγγραφής της παρουσίασης, δεν το βρήκαμε διαθέσιμο σε κάποιο ελληνικό κατάστημα.

   


  Περιεχόμενα συσκευασίας

   

  Όπως συνηθίζει η Shuttle, το XH97V έρχεται σε ένα αρκετά generic κουτί, το οποίο χρησιμοποιείται από όλα τα προϊόντα αντίστοιχου όγκου της σειράς των Slim PC και περιέχει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό του μόνο σε ένα έγχρωμο αυτοκόλλητο που βρίσκεται στο πλαϊνό. Στο αυτοκόλλητο αυτό μπορείτε να δείτε μία φωτογραφία της πρόσοψης του XH97V καθώς και τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού.


   

  DSCN4230 shuttle xh97v s1150 barebone review

  DSCN4232 shuttle xh97v s1150 barebone review

  Ανοίγοντας το κουτί, εκτός από το barebone βρίσκουμε ένα δεύτερο χαρτονένιο κουτί το οποίο περιέχει τα παρελκόμενα του XH97V. Όπως είναι αναμενόμενο αυτά είναι το τροφοδοτικό και το καλώδιο σύνδεσης του με την παροχή ρεύματος, μερικές βίδες για τα εξαρτήματα που θα συνδέσουμε, ένα DVD με τους απαραίτητους drivers, μία μικρή σύρριγα με θερμοαγώγιμη πάστα και ένα καπάκι για προστασία των pins του socket. Τα καλώδια SATA λάμπουν δια της απουσίας τους, γιατί όπως θα δούμε στην επόμενη σελίδα βρίσκονται προεγκατεστημένα στην μητρική του XH97V. Τέλος, υπάρχει και ένα πολύγλωσσο φυλλάδιο που μας περιγράφει με την βοήθεια εικονογράφησης βήμα - βήμα τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να ετοιμάσουμε το barebone για την πρώτη του εκκίνηση.

   

  DSCN4236 shuttle xh97v s1150 barebone review

  DSCN4235 shuttle xh97v s1150 barebone review

   

  DSCN4238 shuttle xh97v s1150 barebone review

  DSCN4241 shuttle xh97v s1150 barebone review

   

  DSCN4244 shuttle xh97v s1150 barebone review

  DSCN4246 shuttle xh97v s1150 barebone review

  Ας δούμε και λίγο πιο καλά το τροφοδοτικό. Είναι κατασκευής της AcBel Polytech, έχει μέγιστη ισχύ 90 watt δίνοντας ένταση 4,74 ampere στα 19 Volt.

   

  DSCN4243 shuttle xh97v s1150 barebone review

  Ας αφήσουμε όμως τα ορεκτικά και ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο.

   


  Κάτω από το φακό - Το εξωτερικό

   

  Όπως βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες, το XH97V έρχεται πολύ καλά προστατευμένο. Ανοίγοντας τη συσκευασία το βρίσκουμε εντός μίας λευκής σακούλας απο συνθετικό ύφασμα που αναλαμβάνει να το προστατέψει από γρατζουνιές ενώ δύο κομμάτια φελιζόλ το προστατεύουν από τις κακουχίες της μεταφοράς. Αφαιρώντας τα προστατευτικά, ερχόμαστε σε πρώτη επαφή με το εξωτερικό του σημερινού barebone. Για την προστασία της γυαλιστερής πρόσοψης από πλαστικό η Shuttle έχει επιλέξει μία ζελατίνα, όπως συνηθίζεται για τις επιφάνειες αυτού του είδους.

   

  DSCN4251 shuttle xh97v s1150 barebone review

  DSCN4253 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Ας αφαιρέσουμε τη ζελατίνα για να δούμε λίγο πιο καλά το εξωτερικό του XH97V. Ως είθιστε για τα slim PCs της Shuttle με την κατάληξη V, το XH97V έχει μία διακριτική και λιτή πρόσοψη. Δύο πορτάκια κρύβουν τόσο τις θύρες I/O όσο και τον οδηγό οπτικού δίσκου, ενώ κάτω αριστερά υπάρχει το λογότυπο της κατασκευάστριας. Στα δεξιά υπάρχει ένα ευμεγέθες μπουτόν για την ενεργοποίηση του συστήματος, το οποίο ενσωματώνει ένα γαλάζιο LED για την ένδειξη της λειτουργίας αυτού. Εάν πατήσετε την φωτογραφία για μεγέθυνση, θα διακρίνετε ακριβώς κάτω απο το μπουτόν ενεργοποίησης και μία κουκίδα. Αυτή η κουκίδα είναι ένα δεύτερο LED, πορτοκαλί χρώματος το οποίο μας δείχνει την δραστηριότητα του σκληρού δίσκου ή SSD που έχουμε εγκατεστημένο στο εσωτερικό.

   

  Περνώντας στην πίσω πλευρά του XH97V, η εικόνα που αντικρίζουμε είναι αρκετά γνώριμη. Το I/Ο shield είναι χρωματιστό και οι διαθέσιμες θύρες είναι αρκετές για το μέγεθος της συσκευής. Οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν ήδη διακρίνει και τις προ-κομμένες υποδοχές για τοποθέτηση κεραιών WiFi και για την έξτρα αναλογική θύρα VGA. Ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά οι διαθέσιμες θύρες/υποδοχές του XH97V είναι οι ακόλουθες :

  • Θύρα τροφοδοσίας
  • Σειραϊκή θύρα RS-232
  • Θύρα HDMI
  • 2 θύρες Display Port
  • Θύρα Ethernet RJ-45
  • 2 θύρες USB 3.0
  • 2 θύρες USB 2.0
  • Θύρα eSata
  • 3 θύρες 3.5mm της κάρτας ήχου  DSCN4255 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4261 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Τα πλαϊνά δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το ιδιαίτερο. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι διάτρητα, ενώ στο δεξιό πλαϊνό διακρίνουμε και τους 2 ανεμιστήρες των 60mm οι οποίοι αναλαμβάνουν την απαγωγή θερμότητας τόσο από την ψύκτρα του επεξεργαστή, όσο και την δημιουργία μίας ροής αέρα εντός του συστήματος. Αυτοί οι δύο ανεμιστήρες είναι και οι μοναδικοί στο εσωτερικό του ΧΗ97V και τα σχετικά με την λειτουργία, απόδοση και θόρυβό τους θα τα αναλύσουμε σε επόμενη σελίδα της παρουσίασης.

   

  DSCN4259 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4256 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Ας ανοίξουμε τώρα τα πορτάκια που δίνουν στην πρόσοψη του XH97V έναν πιο minimal τόνο. H Shuttle, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες έχει επιλέξει να χωρίσει την πρόσοψη σε δύο τμήματα και να δόσει στο καθένα ένα χωριστό πορτάκι. Το άνω τμήμα φιλοξενεί την υποδοχή για οδηγό οπτικού μέσου τύπου slim ενώ σε περίπτωση που επιλέξετε να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο DVD/Bluray drive μπορείτε να προμηθευτείτε μία πλαστική καλύπτρα για ακόμα καλύτερη προστασία του εσωτερικού. Στο κάτω τμήμα, όπως είναι αναμενόμενο βρίσκουμε 4 θύρες USB, με τις 2 από αυτές να ακολουθούν το νεώτερο (και σαφώς πιο γρήγορο) πρωτόκολλο τρίτης γενιάς, την θύρα σύνδεσης ακουστικών και την θύρα σύνδεσης μικροφώνου. Και τα δύο πορτάκια έχουν τους κλασσικούς μηχανισμούς για το κλείσιμο και άνοιγμά τους και αρκεί μία ελαφριά πίεση στο σημείο που βρίσκεται ο μηχανισμός για το κλείδωμα/ξεκλείδωμα αυτού.

   

  DSCN4289 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4291 shuttle xh97v s1150 barebone review

  Τέλος, στο επάνω μέρος βλέπουμε και 2 χειρόβιδες οι οποίες συγκρατούν το συρταρωτό καπάκι από το οποίο αποκτούμε πρόσβαση στο εσωτερικό για την εγκατάσταση των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την λειτουργία του XH97V. 

  Κάτω από το φακό - Το εσωτερικό
   
  Αφού ξεβιδώσουμε τις δύο χειρόβιδες που είδαμε στην προηγούμενη σελίδα και τραβήξουμε ελαφρώς προς τα πίσω το καπάκι, αποκτούμε την πολυπόθητη πρόσβαση στο εσωτερικό του XH97V. Όπως βλέπετε στην αριστερή φωτογραφία, σχεδόν το σύνολο της μητρικής καλύπτεται από τις βάσεις στήριξης του slim οπτικού μέσου και του διαστάσεων 2.5" σκληρού δίσκου ή SSD. Αφαιρώντας τις συνολικά τέσσερεις βίδες που στηρίζουν τις δύο αυτές βάσεις, βλέπουμε λίγο πιο καθαρά την μητρική. Όπως και στο XH81, έτσι και εδώ η Shuttle επέλεξε για την ψύξη του επεξεργαστή την δοκιμασμένη λύση της ψύκτρας πoυ είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί στο XH61V και φέρει την ομώνυμη ονομασία. Κατά τα άλλα, παρατηρούμε ότι τα καλώδια τόσο για την τροφοδοσία όσο και για την μεταφορά δεδομένων των συσκευών SATA έρχονται προγκατεστημένα, ενώ ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα καλώδια σύνδεσης της μητρικής με τις μπροστινές θύρες I/O είναι μετρημένα στο χιλιοστό επιτυγχάνοντας έτσι εξαιρετικό cable management το οποίο ωφελεί το τελικό αποτέλεσμα τόσο από αισθητικής απόψεως όσο και από πρακτικής (όπως είδαμε η ροή αέρα γίνεται ανάμεσα στα δύο πλαϊνά, άρα οποιαδήποτε περιττά καλώδια θα την εμποδίζουν).

   

  DSCN4265 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4270 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Ας αφαιρέσουμε τώρα την μητρική, για να την μελετήσουμε πιο αναλυτικά. Όπως βλέπετε, είναι διαστάσεων mITX και για το μέγεθός της παρέχει μία πληθώρα συνδέσεων. Ξεκινώντας από κάτω αριστερά, βλέπουμε τις 3 υποδοχές για θύρες USB2.0 και τις υποδοχές για την σύνδεση των δύο jack μικροφώνου και ακουστικών. Από τις 3 υποδοχές USB2.0 μόνο η μία είναι κατειλημμένη ενώ οι άλλες δύο είναι διαθέσιμες για οτιδήποτε άλλο μπορεί να τις χρειαστεί ο χρήστης. Στα δεξιά τους βλέπουμε και τις 3 θύρες SATA, μία υποδοχή LPC και μία θύρα PCI Express x1 η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
   
  Κάτω και πάνω από την ψύκτρα του chipset, βρίσκουμε και δύο θύρες mini-PCIe. Η κάτω είναι μισού μήκους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση ασύρματης κάρτας δικτύου (σαν αυτή που είδαμε ότι διατίθεται από την Shuttle ως προαιρετικός εξοπλισμός), ενώ η δεύτερη είναι πλήρους μήκους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την σύνδεση ενός mSATA SSD. Για τις μνήμες και τον επεξεργαστή τα πράγματα είναι λίγο πολύ αυτονόητα, ενώ αξίζει να σταθούμε λίγο σε δύο ακόμα σημεία. Στα δεξιά του Socket υπάρχει μία υποδοχή για καλωδιοταινία, η οποία είναι για την σύνδεση των μπροστινών θυρών USB 3.0, ενώ πάνω δεξιά, δίπλα στην βίδα στήριξης της μητρικής υπάρχει ένα κόκκινο jumper. Αυτό ρυθμίζει το σύστημα σε κατάσταση always on. Έτσι ακόμα και αν το BIOS έχει χάσει τις ρυθμίσεις του λόγω έλλειψης μπαταρίας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι μετά από οποιοδήποτε γεγονός προκαλέσει τερματισμό του συστήματος, αυτό θα επανεκκινήσει. Οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά..

   

  DSCN4273 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4276 shuttle xh97v s1150 barebone review


   

  DSCN4278 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4280 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Το σύστημα ψύξης του XH97V είναι όπως προείπαμε γνώριμο και από άλλα slim συστήματα της Shuttle και αποτελείται από την ψύκτρα XH61V και δύο ανεμιστήρες της Apistek, διαμέτρου 60mm και κωδική ονομασία SA61O2U. Το πώς τα καταφέρνουν τόσο από άποψη απόδοσης όσο και θορύβου, θα το δούμε σε επόμενη σελίδα.

   

  DSCN4285 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4298 shuttle xh97v s1150 barebone review

  Για τις ανάγκες της σημερινής παρουσίασης, δεν εγκαταστήσαμε κάποιο οπτικό μέσο και έτσι επιλέξαμε να αφήσουμε την σχετική βάση εκτός του κουτιού. Εγκαταστήσαμε για το λειτουργικό σύστημα έναν Samsung 830 60GB, ένα ζευγάρι μνήμες Corsair Value 2x4GB 1333Μhz, ενώ σαν επεξεργαστής επιλέχθηκε ο γνωστός σε όλους σας Pentium G3258 Anniversary Edition. Τι δουλειά έχει ένας G3258 σε ένα σύστημα με μηδενικές δυνατότητες υπερχρονισμού; H απάντηση είναι απλή : έχει χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα reviews μητρικών από συναδέλφους reviewers στο εργαστήρι και έτσι θα έχουμε μια καλή βάση σύγκρισης για το πώς τα πάει η μητρική του XH97V (η οποία ας μην ξεχνάμε μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και i7 με περιορισμό τα 65W του TDP).

   

  DSCN4299 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Θα κλείσουμε την σελίδα αυτή με μία εικόνα από το φυλλάδιο του XH97V που μας παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις διαθέσιμες συνδέσεις της μητρικής και ένα μικρό video από την σελίδα της κατασκευάστριας στο youtube με την παρουσίαση αυτού.

   

  gallery_31050_839_298595.png


   


  BIOS
   
  Αν και οι δυνατότητες υπερχρονισμού του μικρού Shuttle είναι μηδενικές ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο BIOS, από το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τα σχετικά με την διαδικασία εκκίνησης του συστήματος, την λειτουργία των θυρών του XH97V, την λειτουργία των ανεμιστήρων και την συμπεριφορά του επεξεργαστή ανάλογα με το φορτίο χρήσης αυτού.

   

  DSCN4317 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4306 shuttle xh97v s1150 barebone review


   

  DSCN4307 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4308 shuttle xh97v s1150 barebone review


   

  DSCN4309 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4310 shuttle xh97v s1150 barebone review


   

  DSCN4311 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4312 shuttle xh97v s1150 barebone review


   

  DSCN4313 shuttle xh97v s1150 barebone review
  DSCN4314 shuttle xh97v s1150 barebone review


   

  DSCN4315 shuttle xh97v s1150 barebone review


  Πληροφορίες συστήματος
   
  Τέλος, πριν περάσουμε στις μετρήσεις, σας παραθέτουμε και τις πληροφορίες σχετικά με την μητρική, επεξεργαστή και κάρτα γραφικών, όπως αυτές φαίνονται μέσα από το AIDA64 (και σαν bonus βλέπετε και το μετροπρόγραμμα της κάρτας γραφικών)

   

  gallery_31050_839_2315.png


   

  gallery_31050_839_274999.png


  Κάπως έτσι, έφτασε η στιγμή που περιμένατε. Πώς τα πηγαίνει το XH97V απέναντι στον πολλαπλάσιου όγκου ανταγωνισμό; Η απάντηση στις σελίδες που ακολουθούν.
   


  Μετρήσεις μέρος πρώτο
   
  Ας περάσουμε τώρα στις μετρήσεις του σημερινού barebone. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη σελίδα, για τις ανάγκες των μετρήσεων χρησιμοποιήσαμε έναν Intel Pentium G3258, ένα ζευγάρι μνήμες των 4GB Corsair Value χρονισμένες στα 1333 Mhz ενώ το λειτουργικό σύστημα Windows 7 x64 ήταν εγκατεστημένο σε έναν Samsung 830 60GΒ, ο οποίος αν και τα πάει πολύ καλά στην ανάγνωση, υστερεί σημαντικά στις εγγραφές. Παρ' όλα αυτά, για να έχετε μια συγκριτική εικόνα της απόδοσης του XH97V σε σχέση με αντίστοιχες μητρικές μεγέθους ΑΤΧ θα σας παραθέσουμε αποτελέσματα από τα review που είχαν γίνει στο εργαστήρι για 2 μητρικές της Asrock που βασίζονται στο ίδιο chipset με αυτό του XH97V. Σας τονίζουμε ότι σε αυτά τα review είχαν χρησιμοποιηθεί γρηγορότερες μνήμες, γρηγορότερος SSD και εξωτερική κάρτα γραφικών nVidia GTX 550 ti (ενώ προφανώς στην περίπτωση του XH97V η κάρτα γραφικών ήταν η ενσωματωμένη στον G3258).
   
  Tα μετροπρογράμματα που τρέξαμε ήταν τα συνηθισμένα, όπως PCMark 8, PCMark 7, Cinebench R15, wPrime κλπ. Επίσης χρησιμοποιήσαμε το AIDA64 Engineer Edition, το οποίο είναι μια ευγενική παραχώρηση της finalwire και την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την κίνησή της αυτή.
   
  Ας αφήσουμε όμως τις εισαγωγές και ας περάσουμε στα αποτελέσματα.
   
  AIDA 64

   

  gallery_31050_839_12848.pnggallery_31050_839_5409.png


   

  gallery_31050_839_5640.png


  Sisoft Sandra

   

  gallery_31050_839_1147.pnggallery_31050_839_4708.png


   

  gallery_31050_839_16333.pnggallery_31050_839_7720.png


   

  gallery_31050_839_5491.pnggallery_31050_839_4631.png


   

  gallery_31050_839_8572.png


  Λοιπές μετρήσεις CPU

   

  gallery_31050_839_1543.pnggallery_31050_839_7380.png


   

  gallery_31050_839_6169.pnggallery_31050_839_10483.png


  Τα διαγράμματα τα λένε όλα. To Shuttle XH97V δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις δύοAsrock και οι όποιες διαφορές υπάρχουν οφείλονται είτε σε στατιστικό σφάλμα, είτε στις χαμηλότερα χρονισμένες μνήμες. Όσον αφορά το Cinebench, σας δείχνουμε μόνο το αποτέλεσμα για CPU, καθ' ότι η μέτρηση σε OpenGL έδωσε μόλις 18 fps σε σχέση με τα 78 fps της Nvidia GTX 550 Ti.


  Μετρήσεις μέρος δεύτερο
   
  Θα ξεκινήσουμε την δεύτερη σελίδα των μετρήσεων με τα γνωστά σε όλους PCMark έκδοσης 7 & 8, το 3DMark 2013. Αν και η σύγκριση με τις Asrock δεν έχει ιδιαίτερο νόημα λόγω διαφορετικού σετ SSD/μνήμης/GPU σας παραθέτουμε στην περίπτωση των PCMarks και την σύγκριση του XH97V με τις 2 Asrock που σας είχε παρουσιάσει ο pol77 πριν λίγο καιρό.
   
  Συνθετικά μετροπρογράμματα

   

  gallery_31050_839_6828.pnggallery_31050_839_880.png


  Μετρήσεις 3D

   

  gallery_31050_839_5681.pnggallery_31050_839_5402.png


   

  gallery_31050_839_7868.pnggallery_31050_839_1998.png

  Λοιπές Μετρήσεις
   
  Κλείνοντας την σελίδα των μετρήσεων, θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις ενός Samsung 840 EVO 120GB συνδεδεμένου σαν δεύτερος δίσκος στο XH97V, καθώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων θερμοκρασιών και κατανάλωσης όπως αυτά προέκυψαν από το stress test του AIDA 64.

   

  gallery_31050_839_25566.png

  Όπως βλέπετε, ο ελεγκτής Sata 3 τα πάει πάρα πολύ καλά και βοηθά σημαντικά στην "αεράτη" λειτουργία του συστήματος.
   
  Ας δούμε τώρα τα αποτελέσματα που μας έδωσε το stress test του AIDA64. Κατά την λειτουργία του η τάση του επεξεργαστή ήταν στο default, ενώ οι ανεμιστήρες ήταν στην αυτόματη ρύθμιση.

   

  gallery_31050_839_19198.png


  Η μέγιστη θερμοκρασία του επεξεργαστή κατά την λειτουργία του test έφτασε τους 64 βαθμούς, ενώ οι ανεμιστήρες γύριζαν στις 2400 στροφές ανά λεπτό και ήταν από αρκετά έως πολύ ενοχλητικοί. Η κατανάλωση όπως μετρήθηκε με ένα watt-όμετρο πρίζας κατά τη λειτουργία του test (το οποίο ήταν ρυθμισμένο να stress-άρει και την κάρτα γραφικών) έφτασε τα 56 watt.
   
  Στο σημείο αυτό θα ανοίξουμε μία (αρκετά σημαντική για πολλούς) παρένθεση. Με τη βοήθεια του Intel Xtreme Tuning Utility πειράξαμε το Dynamic CPU Voltage Offset στα -0.17 Volt και ξανατρέξαμε το test. Το σύστημα παρέμεινε σταθερό μετά από μισή περίπου ώρα τρεξίματος, ενώ η κατανάλωση έπεσε κατά περίπου 6 watt, φτάνοντας τα 50 Watt. Μπορεί λοιπόν το XH97V να μην επιτρέπει overclocking, αφήνει όμως τον χρήστη να κάνει undervolting. Πιθανώς έτσι να είναι δυνατή και η τοποθέτηση κάποιου επεξεργαστή με μεγαλύτερο TDP, δυστυχώς όμως δεν είχαμε κάποιον στην διάθεσή μας για να το δοκιμάσουμε και να σας πούμε με σιγουριά. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να το δοκιμάσετε και εάν το περιβάλλον λειτουργίας το επιτρέπει να λειτουργείτε το σύστημα με τους ανεμιστήρες μόνιμα στην χαμηλότερη σκάλα.
   
  Για όσους δεν διαβάζουν το κείμενο και κοιτάνε μόνο διαγράμματα και εικόνες, σας παραθέτουμε και ένα διάγραμμα με την κατανάλωση του XH97V τόσο σε idle, όσο και σε πλήρες φορτίο.

   

  gallery_31050_839_4559.png


   

  Απολογισμός - Συμπεράσματα


  Κάπως έτσι φτάσαμε και στο τέλος της σημερινής παρουσίασης. Όπως περιμέναμε το XH97V απέδωσε εξαιρετικά σε όλους τους τομείς. Με τιμή η οποία δεν ξεπερνά το αθροιστικό κόστος μίας mITX μητρικής με H97 chipset και ενός αντίστοιχου σετ κουτιού - τροφοδοτικού - συστήματος ψύξης, καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων όσον αφορά τις επιδόσεις που περιμένει κάποιος από μία μητρική με H97, ενώ παράλληλα προσφέρει την γνωστή πλέον σε όλους ποιότητα κατασκευής της Shuttle.

  Οι χρήσεις ενός barebone όπως το XH97V μπορούν να είναι πολυποίκιλες. Από οικονομικό desktop για εργασία γραφείου με έναν μικρό Pentium, έως χρήση για αναπαραγωγή 4K περιεχομένου ή οδήγηση 3 οθονών ταυτόχρονα μέσω των δύο Display Port και μίας HDMI θυρών που παρέχει. Σαν κερασάκι στην τούρτα σκεφτείτε ότι μπορείτε να έχετε εγκατεστημένα σε ένα σύστημα όγκου μόλις 3.5 λίτρων, έναν mSATA SSD για το λειτουργικό, έναν δίσκο 2ΤΒ των 2.5" και ένα Blu-ray drive. Καθόλου άσχημα, δεν νομίζετε;

   

  med_gallery_31050_839_156488.jpg

  Ας συγκεντρώσουμε λοιπόν όλα όσα αποκομίσαμε από την σημερινή παρουσίαση σε bullet points

  Θετικά

  • Επιδόσεις
  • Μικρό μέγεθος
  • Ευελιξία ως προς τα μέσα αποθήκευσης που μπορούν να εγκατασταθούν
  • Χαμηλή κατανάλωση
  • Δυνατότητα σύνδεσης έως 3 οθονών με ψηφιακή σύνδεση
  • Δυνατότητα 4Κ
  • Θόρυβος ανεμιστήρων σε χαμηλή ταχύτητα
  • Μεγάλη ποικιλία υποστηριζόμενων επεξεργαστών
  • Ύπαρξη σειραϊκής θύρας
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Δυνατότητα under-volting για περιορισμό της κατανάλωσης

  Αρνητικά

  • Μηδενικές δυνατότητες υπερχρονισμού
  • Θόρυβος ανεμιστήρων στην υψηλή ταχύτητα

  Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά το Shuttle XH97V είναι

   

  00
  Loading.


   

  Ευχαριστούμε θερμά την Shuttle για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

   

  gallery_33144_803_5853.png

   

  για το TheLab.gr, Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας

   

  19/12/2014


  Συντελεστές Review
  Reviewers: GriGaS
  Photographers: GriGaS
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability9.50
  Quality9.50
  Performance9.50
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.