Jump to content



  • Akasa Nero S Review


    icon_akasa.png Μιας και απ’ ότι φαίνεται έχουμε γίνει το αγαπημένο site της εν λόγω εταιρίας, στο σημερινό review θα παρουσιάσουμε ακόμα ένα CPU cooler από την Premier σειρά της πλέον γνωστής AKASA, την AKASA Nero S

    Όπως είναι γνωστό η εταιρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ηχητική όχληση των προϊόντων της ή καλύτερα στην όσο το δυνατόν απουσία της. Έτσι, η κατασκευή τους γίνεται με κύριο γνώμονα πρώτα το θόρυβο που παράγουν και ύστερα στην απόδοση. Βεβαίως η εταιρία προσπαθεί πάντα να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο χαρακτηριστικών πράγμα που θα διαπιστώσουμε παρακάτω.

     

    neroS_top.png

     

     

    To συγκεκριμένο cooler αποτελεί μετεξέλιξη της απερχόμενης AKASA Nero της οποίας είχαμε για ακόμη μια φορά την πρωτιά της παρουσίασης. Οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ Nero και Nero S εντοπίζονται στην προσθήκη ενός ακόμα heat pipe, 8 επιπλέον aluminum fins και το ανανεωμένο fan το οποίο περιστρέφεται χάρη σε ένα νέο bearing type που ονομάζεται Hydro Dynamic*!

     

    *Εν συντομία, ο ανεμιστήρας κάνει χρήση ενός εδράνου ολίσθησης με υδροδυναμική σφήνα κοινώς ενα κουζινέτο με λάδι μαγνητικών ιδιοτήτων και τέτοιου ιξώδους που με την ταχύτητα περιστροφής του άξονα δημιουργεί ένα στρώμα πάνω στο οποίο πατάει ο άξονας χωρίς να έρχεται σε επαφή με κανένα στερεό. Έτσι έχουμε θεωρητικά άπειρη διάρκεια ζωής, καλύτερη ευστροφία και ελαχιστοποίηση του θορύβου.

     

    Πιο αναλυτικά για την τεχνολογία μπορείτε να δείτε εδώ.

     

    spacer.png

     

    Επιπλέον τα πτερύγια του ανεμιστήρα χρησιμοποιούν σχεδιασμό που αναφέρεται ώς S-Flow και ο οποίος δίνει πιο συγκεντρωμένη ροή αέρα σύμφωνα με τα διαγράμματα που μας παρουσιάζει η κατασκευάστρια. Όλα τα παραπάνω μαζί με τον ανασχεδιασμένο κορμό της AKASA Nero S μας αφήνουν την πρώτη εντύπωση ότι πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτή. Άς ρίξουμε όμως μια ματιά και στο ίδιο το προϊόν.

     

     

    Gallery de Akasa Nero S

     

    kouti.png

     

    Η πολύ όμορφη συσκευασία της Akasa Nero S kouti_open.png

     

    Οτι πρωτοαντικρίσαμε οταν ανοίξαμε το κουτί periexomena.png

     



    Με μανία παιδιού που πήρε πρώτη φορά δώρο απο τον Άϊ Βασίλη και το οποίο δεν ηταν ελαφάκι, βγάλαμε τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Με επιμονή Mr.Monk τα παρατάξαμε για μια "οικογενειακή" φωτογραφία.

    neroS_1.png



    Η αυτού ψυχρωτάτη Akasa Nero S

    neroS_side.png



    Προφίλ

    neros_3.png



    Ruffles η πλάτη της Akasa Nero S. Ιδιαίτερος σχεδιασμός που ξεφεύγει απο το κλασικό τετράγωνο monoblock cooler

    neroS_2.png



    Διακρίνονται τα ελαστικά αντικραδασμικά στηρίγματα στα οποία κουμπώνει και πατάει ο ανεμιστήρας.

    Nero_S_Patoura.png



    Η επιφάνεια επαφής. Μου φέρνει στο μυαλό έντονα την οδό Αλεξάνδρας... Έχετε στο νού πως απαγορευεται δια ροπάλου το lapping σε ψύκτρες που τα heatpipes έχουν άμεση επαφή με τον επεξεργαστή. Αλλιώς θα αποκτήσετε κάτι που θα μοιάζει κάπως έτσι

     

     

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

     

    Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

     

    Χαρακτηριστικά Akasa Nero S
    Socket type Intel LGA775, LGA1156 & LGA1366 AMD 939, AM2, AM2+ & AM3
    Cooler dimensions 120 (W) x 87 (D) x 160 (H) mm
    Heatsink material High grade aluminium fins, copper heatpipes
    Weight 726 g
    Installation Screws and backplate (Intel) Cam-lever clip (AMD)
    Fan dimension 120 x 120 x 25mm
    Fan speed 600 - 1600 RPM (PWM controlled)
    Max airflow 70.40 CFM (119.33 m³/h)
    Max air pressure 2.86 mm H2O
    Noise level 6.9 - 25.9 dB(A)
    Current rating 0.33A
    Voltage rating 12V DC
    Bearing type HDB (Hydro Dynamic)
    Fan life expectancy 50,000 hours
    Fan connector 4pin PWM
    Product code AK-CCX-4001HP

     

    Στα περιεχόμενα της συσκευασίας περιλαμβάνονται τα απαραίτητα στηρίγματα για όλα τα socket. Η προσαρμογή αυτών για Intel sockets επάνω στην ψύκτρα γίνεται με τις 2 μικρές βίδες που φαίνονται στην φωτογραφία.

     

    Baseis.png

     

     

    Για τα AMD sockets είναι ένα απλό στήριγμα που περνάει απο τη βάση της ψύκτρας και την ασφαλίζει προς τον επεξεργαστή κουμπώνοντας επάνω στην πλαστική βάση του AM2/3/+ socket. Επίσης στη συσκευασία μας παρέχεται και θερμοαγώγιμη πάστα με κωδικό AK-455 της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

    Akasa-455 thermal compound

    [*]Color: Grey

    [*]Viscosity: 76 CPS

    [*]Thermal Conductivity: >2.4W/mK

    [*]Operating Range: -50°C - 240°C

    [*]Thermal Resistance: 0.087 cm2 C/W [/LIST]

     

    Να σημειώσουμε οτι η AKASA Nero S χρησιμοποιεί heatpipes των 8mm τα οποία είναι απο τα πιο μεγάλα που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης και ακολουθεί το trend που θέλει τις περισσότερες ψύκτρες που έχουν κυκλοφορίσει τελευταία (OCZ, Xigmatek, Thermalright) να κάνουν χρήση τέτοιας διαμέτρου heat pipes. Σε αντίθεση, της Scythe Mugen έχουν πάχος 6mm. Επιπλέον είναι τοποθετημένα κατα τέτοιο τρόπο ώστε να διαχέουν τη θερμότητα με τον καλύτερο τρόπο στην διατιθέμενη επιφάνεια που τους παρέχουν τα αλουμινένια fins και όχι με τον κλασσικό σειριακό τρόπο όπως για παράδειγμα στη Μugen.

     

     

    Συστημα Δοκιμής και Εγκατάσταση

     

    Σύστημα Δοκιμής Στο σύστημα στο οποιό δοκιμάστηκε η AKASA Nero S χρησιμοποιήθηκε ως πηγή θερμότητας ο Intel Quad Core Q6600 G0. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι γνωστός εκτός απο ένας απο τους μακροβιώτερους επεξεργαστές που διέθεσε ποτέ η Intel, και ώς ένας απο τους ποιο θερμούς επεξεργαστές. Επιπλέον χαρακτηριστικό του είναι η δυσανάλογη έκκληση θερμότητας σε καταστάσεις υπερχρονισμού. Με τη βοήθεια αυτού του επεξεργαστή λοιπόν θα προσομοιωθούν τρείς ενεργειακές κατηγορίες. Άς δούμε όμως αναλυτικά το σύστημα μαζί με τους αντιπάλους της.

     

    Σύστημα Δοκιμής
    CPU Intel Quad Core Q6600
    Motherboard Gigabyte G33M-DS2R
    Memory TeamXtreme TXDD1024M800HC3
    PSU Delta electronics 300W
    HDD WD Raptor 36GB
    CPU Cooler Rivals Intel Stock Cooler / Scythe Mugen
    Thermal Compound Artic Silver 5
    OS Windows XP Pro

     

    Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για τις δοκιμές μας ηταν για εξής: Αρχικά, ως πρόγραμμα για το στρεσάρισμα χρησιμοποιήθηκε το Prime95 v259, που μας δίνει την δυνατότητα να στρεσάρουμε και τους 4 πυρήνες ταυτόχρονα, με Small FFTs και σε High Priority για περίπου 10 λεπτά, αρκετός χρόνος για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου 20°C. Οι ανεμιστήρες ρυθμίστηκαν σε δύο καταστάσεις Low και High ώστε να δούμε την απόδοση της εκάστοτε ψύκτρας σε διαφορετικά airflows. Το πραγματικό vCore σε κάθε περίπτωση μετρήθηκε με πολύμετρο απευθείας απο τα mosfet της μητρικής.

     

    Η θερμοκρασία καταγράφηκε απο το γνωστό πρόγραμμα CoreTemp v0.99.5 μέσα απο τις διόδους του ίδιου του επεξεργαστή και οι στροφές των ανεμιστήρων ελέγχονταν μέσω του SpeedFan v4.40. Οι ρυθμίσεις που επιλέχθηκαν για την προσομοίωση των 3ών ενεργειακών καταστάσεων ηταν οι εξής:

     

    settings.png

     

    Εγκατάσταση Nero S Αρχικά, προτείνουμε να περάσετε τα ελατήρια στις βίδες μιας και διαθέτουν ένα μικρό περιφεριακό εξόγκωμα κάτω απο το κεφάλι που πιάνει το ελατήριο για να μην πέφτει οταν πάτε να τα τοποθετήσετε πάνω στην ψύκτρα, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτό.

    bida_elatirio.png

     



    Η βίδα και το ελατήριο σε πρώτο πλάνο. Διακρίνεται το εξόγκωμα περιμετρικά κάτω απο το κεφάλι της βίδας για τη συγκράτηση του ελατηρίου

    Η τοποθέτηση της ψύκτρας στη μητρική ηταν πολύ εύκολη και η σταθερότητα του αποτελέσματος υποδειγματική. Για την εγκατάσταση θα χρειαστεί να τοποθετήσετε στο κάτω μέρος της περιοχής του socket το παρεχόμενο backplate, που ανάλογα το socket διαλέγετε την αντίστοιχη πλευρά του, και στην συνέχεια να εφαρμόσετε την ψύκτρα στην επιθυμητή σας κατεύθυνση. H τοποθέτηση μπορεί να γίνει με την ψύκτρα να κοιτά είτε τα expansion slots είτε τα slots των μνημών μιας και o σχεδιασμός της βάσης της ψύκτρας είναι ομοιόμορφος και μελετημένος ώστε να μην υπάρχει σημείο της που να βρίσκει σε κάποιο εξάρτημα (πυκνωτής, ψύκτρες mosfet κ.α) της μητρικής περιφεριακά του socket όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Τέλος το βίδωμα είναι και αυτό παιχνιδάκι μιας και οι βίδες έχουν στο κάτω μέρος τους πατούρα που θα σας εξασφαλίσει οτι ποτε δεν θα το παρακάνετε στο βίδωμα, αν πρώτα δεν σπάσετε το pcb της μητρικής.

     

    xoros1.png

     



    Καθαρή η εγκατάσταση της Nero S γύρω απο το socket. Απλός αλλά μελετημένος σχεδιασμός που αποδίδει.

     

    Εντύπωση πάντως κάνει το πόσο στιβαρό σύστημα στήριξης διάλεξαν οι μηχανικοί της AKASA στη Nero S χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος απο θέμα βάρους. Δηλαδή ή χρήση backplate με βίδες και ελατήρια που δεν αφήνουν περιθώρια για τον παραμικρό κραδασμό ή ανεπαρκή επαφή ή χαλάρωση. Βέβαια και αυτό έχει το τίμημά του μιας και απαιτεί την αφαίρεση της μητρικής για την τοποθετησή της σε αντίθεση με την Mugen η οποία εγκαθίσταται με τη χρήση clips όπως και η εργοστασιακή και ας είναι και περίπου 200 γραμμάρια πιο βαριά πλησιάζοντας επικίνδυνα το κιλό! Το πάτημα της ψύκτρας επάνω στο κλασσικά στραβό IHS του Q6600 ηταν άριστο και η artic silver απλώθηκε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

     

    patoura.png

     



    Ομοιομορφο το πάτημα της Nero S παρά το στραβό IHS. Τα μικρά κενά ανάμεσα στα heatpipes συμπληρώνονται απο την artic silver. Καλό είναι να μη λυπηθείτε την πάστα σας και να βάλετε λίγη παραπάνω για την πλήρωση αυτών των μικρών κενών. Πάντως παρά τα κενά, τα heatpipes πατάνε άριστα επάνω στο IHS

     

    Αποτελέσματα Μετρήσεων

     

    Και τώρα η ώρα της κρίσης... Να υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά οτι η Akasa Nero S είναι μια ψύκτρα συνολικού βάρους ~700gr με τέσσερα heapipes άμεσης επαφής στον επεξεργαστή. Να συμπληρώσουμε και μερικές λεπτομέριες σχετικά με τις ταχύτητες των ανεμιστήρων των ψυκτρών. Ο ανεμιστήρας της stock ψύκτρας σε low περιστρεφόταν αθόρυβα με περίπου 600rpm ενώ σε high στις 2000rpm με έντονο θόρυβο, σύμφωνα πάντα με το Speedfan. Της Scythe Mugen όντας ο πιο αδύναμος, περιστρεφόταν σε low στις 800rpm και σε high στις 1200rpm και στις δύο περιπτώσεις με σχεδόν μηδενικό θόρυβο. Τέλος ο ανεμιστήρας της Akasa Nero S περιστρεφόταν σε low στις 600rpm και σε high στις 1500rpm. Να σημειωθεί οτι εαν δεν ρυθμίζαμε χειροκίνητα τις στροφές του ανεμιστήρα της Nero S, θα παρέμενε μόνιμα σε πολύ χαμηλές rpm αφήνοντας την ψύκτρα να δουλεύει σχεδόν παθητικά με μηδενικό θόρυβο. Ανεβάζοντας τις στροφές στις 1500rpm ο θόρυβος που κάνει ο ανεμιστήρας γίνεται αισθητός με ανοικτό κουτί αν και με κλειστό είναι αμφίβολο εάν θα ακούγεται καν. Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα στα γραφήματα που ακολουθούν.

    *Τα αποτελέσματα των γραφημάτων που παρουσιάζονται παρακάτω, είναι ο μέσος όρος των πυρήνων του επεξεργαστή

     

    Stock_idle Akasa_Nero_S.pngStock_load Akasa_Nero_S.png

     

    Εύκολο φορτίο για την Akasa Nero S τα μόλις 80W που καταναλώνει ο Q6600. Είναι εμφανές το πόσο οριακή είναι η stock ψύκτρα. Επιπλέον φαίνεται πόσο καθοριστική είναι η απόδοση του ανεμιστήρα της Nero S που ναί μεν είναι αθόρυβος σε μικρές ταχύτητες αλλά επιβαρύνει την απόδοσή της με περισσότερους απο 10 βαθμούς. Πάντως η Νero S δείχνει απο τώρα εντυπωσιακή απόδοση με θερμοκρασίες ίδιες με την κατα 200gr βαρύτερη και ογκοδέστερη Scythe Mugen!

     

    Ας δούμε και πώς ανταποκρίνεται όσο ανεβαίνουν τα Watt.

     

    581e294f8734b-oced1-idleAkasa-Nero-S.pngoced1_load Akasa_Nero_S.png

     

    Ίδια εικόνα και εδώ με τη stock ψύκτρα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στα 100W του επεξεργαστή με χαμηλές στροφές στον ανεμιστήρα. Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Nero S σε σχέση με την βασική αντίπαλό της. Οριακά θερμότερη κατα 1°C με τον ανεμιστήρα της να βοηθάει στο έπακρο!

     

    oced2_idle Akasa_Nero_S.pngoced2_load Akasa_Nero_S.png

     

    Εδώ είναι που ξεκαθαρίζει το τοπίο. Τα 165W που καταναλώνει ο τετραπύρινος Q6600 και τα ποσά θερμότητας που εκκλύει απαιτούν μέγιστης απόδοσης ψύκτρες. Η stock ψύκτρα είναι εντελώς ακατάλληλη για το συγκεκριμένο setup της δοκιμής. Εν αντιθέσει με την Αkasa Nero S που διατηρεί την απόδοσή της με αναλογική αύξηση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή χωρίς να δείχνει σημάδια κόπωσης ή ανεπάρκειας κάνοντας ξεκάθαρο πως αποτέλει έναν άξιο ανταγωνιστή της μεγαλύτερης, βαρύτερης και αριθμητικώς υπερτερούσας στα heatpipes, Scythe Mugen! Πραγματικά εντυπωσιακό!

     

     

    Συμπέρασμα - Eπίλογος

     

    Η αλήθεια είναι πως ανοίγοντας το κουτί στην αρχή περισσότερο μας εντυπωσίασε η σχεδιαστική λεπτομέρια της Akasa Nero S παρά μας έφερε στο μυαλό οτι θα έχουμε μπροστά μας έναν Mugen "Killer" μιάς απο τις καλύτερες ψύκτρες που κυκλοφορούν και κατά 200 γραμμάρια βαρύτερης και ογκοδέστερης, θα συνεχίσω να προσθέτω.

     

    Επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό που λένε "Αν δεν δοκιμάσεις πώς μπορείς να κρίνεις;". Το προϊόν θεωρείται ολοκληρωμένο και απο αισθητικής πλευράς, με όμορφο σχέδιο και ομαλές άκρες που συμβάλουν σε εμφάνιση και ασφάλεια, αλλά και απο πλευράς απόδοσης με επιδόσεις που δεν περιμέναμε να είναι τόσο καλές.

     

    Επιπλέον η ποιότητα κατασκευής, η στιβαρότητα στήριξης και η τεχνολογική καινοτομία του Hydro Dynamic Bearing και του S-Flow κάνουν σαν σύνολο ενα πραγματικά άξιο απόγονο της Akasa Nero. Αν διατεθεί στην αγορά και σε ανταγωνιστική τιμή* θα είναι ένα καθαρό best buy σε compact διαστάσεις.

     

    Πραγματικά μια πολύ καλή ψύκτρα απο την Akasa που αξίζει με το παραπάνω τη βαθμολογία που της δίνουμε.

     

    Πλεονεκτήματα

     

    • Απόδοση
    • Εμφάνιση
    • Τεχνολογια / Καινοτομία
    • Στιβαρότητα στήριξης

     

    Μειονεκτήματα

    • Αδυναμία στήριξης επιπλέον ανεμιστήρα
    • Κίνδυνος καταστροφής heatpipe απο στραβό IHS

     

    *Ενημέρωση: Τελικά η προτεινόμενη λιανική τιμή της Akasa Nero S θα είναι 35€.

     

    Akasa Nero S

    93-superb-recommended.png



     

    30/12/2009 Ευχαριστούμε θερμά την AKASA για την παραχώρηση του δείγματος της παρουσίασης
    Συντελεστές Review
    Reviewers: NoDsl
    Photographers: NoDsl
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.