Jump to content



  • Alpenföhn Civetta review


    icon_alpenfoehn_review.png

    Από τα λιγοστά Γερμανικά που γνωρίζω και με τη βοήθεια του Google κατάλαβα ότι Alpenföhn ονομάζεται ένα κύμα αέρα που πνέει στις Άλπεις. Πετυχημένη ονομασία, αν μη τι άλλο, για μια εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αερόψυξης. Στη σημερινή δοκιμή την τιμητική της έχει η μικρή Civetta της Alpenföhn, μια ψύκτρα που αν και διαθέτει περιορισμένες διαστάσεις εξοπλίζεται με τρία heatpipes τα οποία έρχονται σε απευθείας επαφή με το heatspreader του επεξεργαστή, μια μέθοδος που αποδεδειγμένα αποδίδει πολύ καλά. Ο ανεμιστήρας της Civetta παρόλο το μικρό του μέγεθος (92mm) διαθέτει PWM έλεγχο στροφών οπότε υπόσχεται αθόρυβη λειτουργία.

     

    Βέβαια αυτό είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε στην πράξη με τη βοήθεια του db meter μας. Τέλος, δεδομένων των μικρών διαστάσεων της ψύκτρας και παρόλο που αυτή, σύμφωνα με τον κατασκευαστή της πάντα, υποστηρίζει όλους τους τύπους των επεξεργαστών δεν περιμένουμε να μπορέσει να αντέξει το πλήρες φορτίο του Jalapeno.

     

    IMG_0605_small.jpg

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά της Civetta παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

    Specifications Alpenföhn Civetta
    Socket compatibility Intel LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA775 &
    AMD AM2, AM2+, AM3
    Weight (with fan)
    390 g
    Material
    Base: Aluminium
    Fins: Aluminum Alloy
    Heatpipes
    3
    Max supported Fans 2

    Equipped Fans

    1
    Fan compatibility
    92x92x25mm
    Dimensions (with fan)
    78 mm (W) x 129 mm (H) x 105 mm (D)
    Warranty
    2 years
    Price
    16.26€ (including VAT)

     

    Ξεκινώντας από την τιμή της. βλέπουμε ότι Alpenföhn κοστολόγησε την Civetta ιδιαίτερα χαμηλά και έτσι αν αυτή επιτύχει αξιοπρεπείς έστω επιδόσεις τότε ο λόγος τιμής/απόδοσης θα είναι πολύ υψηλός. Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τώρα, η Civetta παίζει στην κατηγορία φτερού σε σχέση με ψύκτρες όπως η Noctua NH-D14 ή η NZXT HAVIK 140 που δοκιμάσαμε στην προηγούμενη παρουσίαση. Επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε πρωτόγνωρες επιδόσεις. Τα χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα με τον οποίο εξοπλίζεται η Civetta φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα.

     

    Alpenföhn Civetta Fan Specifications
    Bearing -
    Voltage Range
    12 V
    Rotational Speed
    800 ~ 2800 R.P.M.
    Airflow 50.48CFM
    Weight 90g
    Life Expectance
    -
    Noise Level
    16,7 - 32,83dB(A)
    Connector
    4 Pin
    Dimensions
      92(H) x 92(D) x 25(W) mm

     

    Ο ανεμιστήρας αν και 92mm είναι πολύ ήσυχος ακόμη και στις πλήρες στροφές του, σύμφωνα με τον κατασκευαστή πάντα και η ύπαρξη PWM ελέγχου στροφών θεωρείται ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό το οποίο συμβάλει τα μέγιστα στην αθόρυβη λειτουργία. Τέλος τα 50.48CFM είναι αρκούντως ικανοποιητικά για τις διαστάσεις του ανεμιστήρα.

     

     

    Συσκευασία και παρελκόμενα

     

    Η συσκευασία είναι πολύ μικρή μιας και οι διαστάσεις της ψύκτρας είναι περιορισμένες. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μια φωτογραφία της Civetta και κλασσικά, στο πίσω μέρος υπάρχουν μερικές πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο της ψύκτρας όσο και του ανεμιστήρα με τον οποίο εξοπλίζεται.

     

    IMG_0587_small.jpgIMG_0590_small.jpgIMG_0595_small.jpg

     

    Ανοίγοντας τη συσκευασία πέφτουμε αμέσως στο εγχειρίδιο χρήσης. Ακριβώς από κάτω κρύβεται η Civetta, η οποία προστατεύεται επαρκώς από χάρτινη συσκευασία. Επιπρόσθετα στον πάτο του κουτιού υπάρχει προστατευτικό υλικό για περαιτέρω προστασία της ψύκτρας. Τα συνοδευτικά περιορίζονται σε ένα σακουλάκι με τα αναγκαία εξαρτήματα για την τοποθέτηση στο socket (Intel/AMD) καθώς και σε μια συσκευασία με θερμοαγώγιμη πάστα (μιας χρήσης).

     

    IMG_0597_small.jpgIMG_0598_small.jpg

     

     

    Η Civetta κάτω από το φακό

     

    Ας δούμε τώρα και από κοντά τη μικρή ψύκτρα. Όπως βλέπετε οι διαστάσεις της είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, οπότε η συγκεκριμένη ψύκτρα θα χωρέσει με άνεση στα περισσότερα μικρά κουτιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο (τα ειδικά, λιλιπούτεια, HTPC κουτιά εξαιρούνται φυσικά). Εδώ να σημειώσουμε επίσης ότι το σύστημα εγκατάστασης της Civetta ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με αυτό της στοκ ψύκτρας της Intel, ενώ για την εγκατάσταση σε AMD sockets χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό έλασμα το οποίο κουμπώνει στα αυτάκια του socket.

     

    Όπως φαίνεται δεν κρίθηκε απαραίτητο ένα bolt on σύστημα στήριξης για μια τόσο μικρή ψύκτρα, το οποίο απαιτεί την αφαίρεση της μητρικής, παρά προτιμήθηκαν απλούστερες λύσεις. Στις παρακάτω φωτογραφίες όπου κρίναμε αναγκαίο έχουμε παραθέσει επεξηγηματικές λεζάντες.

     

    IMG_0601_small.jpg

    Μια πλάγια όψη της Civetta. Ο ανεμιστήρας καλύπτει όλα τα fins οπότε αποτελεί μια καθαρή ένδειξη του μεγέθους της ίδιας της ψύκτρας
    IMG_0603_small.jpg

    Ο ανεμιστήρας έρχεται προ-εγκατεστημένος οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε την ψύκτρα στο socket IMG_0604_small.jpg

    German engineering γράφει το λογότυπο στο κέντρο του ανεμιστήρα με φόντο τις Άλπεις IMG_0606_small.jpg

    Και το πλάτος της Civetta, ακόμη και με τον ανεμιστήρα εγκατεστημένο, είναι μικρό IMG_0607_small.jpg

    Τα fins έχουν σχετικά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να διακρίνεται άνετα ο ανεμιστήρας από την πίσω πλευρά IMG_0608_small.jpg

    Η βάση και ο 4pin connector του ανεμιστήρα
    IMG_0609_small.jpgIMG_0610_small.jpg

    Τα τρία heatpipes που έρχονται σε απευθείας επαφή με τον επεξεργαστή
    IMG_0611_small.jpg

    Ο πάτος της Civetta δεν είναι ιδιαίτερα γυαλισμένος
    IMG_0612_small.jpgIMG_0621_small.jpgIMG_0623_small.jpg

    Το πάχος της βάσης δεν είναι μεγάλο
    IMG_0615_small.jpg

    Το πάνω μέρος της Civetta με τις απολήξεις των heatpipes

     

     

    Μετρήσεις

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια του Jalapeno, ενός θερμομέτρου που μπορεί να παρακολουθήσει 2 θερμοκρασίες ταυτόχρονα και έχει τη δυνατότητα καταγραφής των μέγιστων-μικρότερων τιμών, ενός Fluke 175 (για την ακριβή μέτρηση των Watts), ενός ταχομέτρου UNI-T UT372 και ενός CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger. Θα υποβάλουμε την ψύκτρα σε τρία διαφορετικά φορτία (117.1W, 175.4W και 232.1W) και με διαφορετικές ταχύτητες του ανεμιστήρα. Ακολουθεί ένας πίνακας με όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε από τις μετρήσεις μας.

     

    Thermal and Acoustic Tests
    Alpenfohn Civetta Stock (1 fan)
    Test # Watts Fan Speed (RPM) Noise* (dBA) Heatsink Temperature Ambient Delta
    1 117.1 2985 48.1 42.8°C 19.9°C 22.9°C
    2 175.4 2985 48.1 54.0°C 20.2°C 33.8°C
    3 232.1 2985 48.1 71.6°C 20.4°C 51.2°C
    4 117.1 2578 44.4 45.3°C 20.3°C 25.0°C
    5 175.4 2578 44.4 58.1°C 20.7°C 37.4°C
    6 232.1 2578 44.4 73.9°C 20.7°C 53.2°C
    7 117.1 1780 37.8 48.1°C 20.9°C 27.2°C
    8 175.4 1780 37.8 61.1°C 20.9°C 40.2°C
    * Measured at 0.5m distance

     

    Όπως βλέπετε δε δοκιμάσαμε τα δύο μεγαλύτερα φορτία που μπορεί να δώσει τα Jalapeno, μιας και με τα 232.1W η θερμοκρασία της βάσης ξεπέρασε αρκετά τους 70°C και άγγιξε τους 75°C με τον ανεμιστήρα της Civetta να δουλεύει σε μεσαίες στροφές. Από εκεί και πέρα τίθενται σε κίνδυνο τα θερμαντικά στοιχεία του Jalapeno. Η μικρή ψύκτρα πάντως δεν τα πήγε και άσχημα μιας και 232.1W φορτίο δεν είναι φυσικά λίγο, δεδομένου του μικρού όγκου της και του εξίσου μικρού, αλλά ισχυρού, ανεμιστήρα της.

     

    Όπως φαίνεται τα τρία heatpipes κάνουν καλή δουλειά και η μικρή Civetta μπορεί να ψύξει ακόμη και έναν i7 επεξεργαστή. Το μόνο που δε μας χαροποίησε είναι ο αυξημένος θόρυβος του ανεμιστήρα. Μόνο όταν ρίξαμε τις στροφές κατά πολύ ο θόρυβος μειώθηκε αρκετά αλλά ταυτόχρονα ανέβηκαν κατακόρυφα και οι θερμοκρασίες. Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο PWM ανεμιστήρας θα αυξομειώνει τις στροφές του ανάλογα με τη θερμοκρασία του επεξεργαστή, οπότε τουλάχιστον σε μικρά φορτία δε θα κάνει πολύ θόρυβο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας, μικρό όγκο, χαμηλό θόρυβο και υψηλές επιδόσεις.

     

     

    Γραφήματα

     

    Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η απόδοση της υπό δοκιμή ψύκτρας σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής, οι οποίες έχουν αντέξει τη μέγιστη ισχύ του Jalapeno.

     

    Coolers-Delta-comparison-Alpenfohn-Civetta.png

     

    Μη σταθείτε στο γεγονός ότι η Civetta βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη, μιας και αναμετράται με ψύκτρες τέρατα που έχουν δύο και τρεις φορές τον όγκο της. Αυτό που αξίζει να προσέξετε είναι η ελάχιστη διαφορά με την Noctua NH-C14, μια ψύκτρα που κοστίζει πολλαπλάσιες φορές την τιμή της Civetta και έχει φυσικά μεγαλύτερο βάρος. Οπότε μόνο άσχημα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πήγε μια ψύκτρα τέτοιας τιμής και όγκου αφού καταφέρνει και ισοβαθμίζει την Noctua NH-C14. Το γράφημα που ακολουθεί αναπαριστά το επίπεδο του θορύβου που εκλύει η ψύκτρα της δοκιμής σε σχέση με άλλες ψύκτρες που έχουν μετρηθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

     

    Coolers_Noise_comparison-Alpenfohn_Civetta.png

     

    O 92mm ανεμιστήρας στις μέγιστες στροφές λειτουργίας μόνο ήσυχος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο παραπάνω γράφημα. Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι διαθέτει PWM έλεγχο στροφών, οπότε σε πραγματικές συνθήκες δε θα δουλεύει συνεχώς στις μέγιστες στροφές και έτσι θα ηρεμούν τα αυτιά σας (και τα νεύρα σας).

     

     

    Συμπεράσματα

     

    IMG_0616_small.jpg

     

    Σε γενικές γραμμές η μικρή Civetta της Alpenföhn με άφησε ικανοποιημένο. Μπορεί να μην προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις αλλά ο ρόλος της δεν είναι αυτός. Εξαρχής κατασκευάστηκε για να τοποθετηθεί σε συστήματα με περιορισμένο χώρο και για να ψύξει επεξεργαστές σε default συχνότητες. Όσοι ψάχνετε το απόλυτο στις επιδόσεις σίγουρα δεν πρόκειται να αγοράσετε μια ψύκτρα που κοστίζει κάτω από 20€.

     

    Αντιθέτως οι χρήστες που θέλουν μια τίμια ψύκτρα για το HTPC τους, το οποίο δε στεγάζεται σε super mini κουτί, τότε θα εκτιμήσουν δεόντως τις επιδόσεις της Civetta, το μικρό της όγκο και κυρίως την πολύ καλή τιμή της. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο μικρός ανεμιστήρας είναι θορυβώδης στις μέγιστες στροφές λειτουργίας, αλλά από την άλλη διαθέτει PWM έλεγχο στροφών οπότε τουλάχιστον σε χαμηλά φορτία θα παραμένει ήσυχος. Ανακεφαλαιώνοντας πιστεύω ότι τα χρήματα που κοστίζει η Civetta τα αξίζει με το παραπάνω και ο λόγος επιδόσεων/τιμής είναι πολύ υψηλός.

     

    Η Civetta της Alpenföhn κοστίζει 16.26€ (με ΦΠΑ). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα της είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Καλές επιδόσεις για τoν όγκο και την τιμή της
    • Χαμηλή τιμή
    • Μικρός όγκος
    • PWM ανεμιστήρας

     

    Μειονεκτήματα

    • Θορυβώδης ανεμιστήρας σε υψηλές στροφές

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Civetta είναι:

     

    88-outstanding-recommended.png

     

    Εδώ τέλειωσε και η σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά την Caseking για τη διάθεση του δείγματος.

     

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.