Jump to content
 • Deepcool Multi Core X6 Review


   Share

  Εισαγωγή

   

  To θέμα ψύξη φορητού υπολογιστή είναι κάτι που πρωτοαπασχόλησε το γράφοντα πριν 12 περίπου χρόνια, όταν πρωτάρης στο TheLab.gr και μεταπτυχιακός φοιτητής αντιμετώπισε προβλήματα με την υπερθέρμανση του Intel Tualatin laptop του. Οι φορητοί υπολογιστές εκείνη την εποχή ήταν σαφώς ακριβότεροι και η λιθογραφία που χρησιμοποιούσαν οι επεξεργαστές τους καθιστούσε σαφώς πιο ενεργοβόρους και απαιτητικούς στην ψύξη τους. Εντωμεταξύ τα χρόνια πέρασαν, τα laptop έχουν γίνει από επαγγελματικό εργαλείο καταναλωτικό αγαθό και όλο και περισσότεροι ζητούν μία βάση η οποία θα δώσει τόσο μία πιο εργονομική θέση στον φορητό τους υπολογιστή, όσο και μία καλύτερη ψύξη, είτε για όταν αυτό δουλεύει σε υψηλό επεξεργαστικό φορτίο είτε για τους καλοκαιρινούς μήνες.

   

  Έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε την πρόταση της κινεζικής Deepcool, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα της ψύξης Η/Υ, με την ονομασία Multi Core X6, την οποία μας προμήθευσε το γνωστό σε όλους μας κατάστημα Msystems.

   

   

  Coolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5430.jpg

   

  1.Εισαγωγή 2.Συσκευασία - Τεχνικά Χαρακτηριστικά 3.Φωτογράφιση 4.Μετρήσεις 5.Επίλογος

   

  Συσκευασία

   

  Η Multi Core X6 έρχεται σε ένα αρκετά μεγάλο (αλλά συνάμα αρκετά λεπτό) κουτί το οποίο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Στην μπροστινή όψη βλέπουμε μία ευμεγέθη φωτογραφία της βάσης και κάποια βασικά χαρακτηριστικά αυτής με την μορφή εικονιδίων. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της βάσης ψύξης και κάποιες επιπλέον φωτογραφίες. Βλέπουμε πως η τροφοδοσία της βάσης γίνεται από μία θύρα τύπου USB ενώ μία δεύτερη θύρα USB ακριβώς δίπλα χρησιμεύει σαν έξοδος, ώστε να μην χάνουμε καμία από τις πιθανώς λιγοστές θύρες του φορητού μας υπολογιστή. Ένας συρόμενος διακόπτης αναλαμβάνει την ενεργοποίηση των ανεμιστήρων και δύο ποδαράκια δίνουν κλίση στην βάση ώστε να πετυχαίνουμε τόσο εργονομικότερη θέση του υπολογιστή, όσο και δυνατότητα αύξησης της ροής του αέρα.

   

  Coolpad-Multicore-X6-Review-DSCN5426.jpgCoolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5427.jpg

   

  Στο εσωτερικό της συσκευασίας τα παρελκόμενα είναι όπως φανταζόμαστε περιορισμένα. Έτσι θα βρούμε ένα καλώδιο USB για την τροφοδοσία της βάσης από μία θύρα του φορητού μας υπολογιστή, ένα μικροσκοπικών διαστάσεων manual (οι διαστάσεις του είναι 7 cm x 8 cm) και δύο ελαστικά pads με αυτοκόλλητο για την καλύτερη σταθεροποίηση του φορητού σας σε περίπτωση που αυτό γλιστράει όταν η βάση βρίσκεται υπό κλίση. Το καλώδιο είναι κλασσικό καλώδιο USB type A male to male και δυστυχώς δεν είναι γωνιακό, πράγμα που θα διευκόλυνε αρκετά περιορίζοντας το πόσο θα εξέχει από την βάση.                                                                                    

   

  Coolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5442.jpg

   

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

   

  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Deepcool Multi Core X6 παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί.

   

  specs.png

   

  H Deepcool Multi Core X6 είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά σε τιμή λίγο πάνω από τα 20 ευρώ. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από το κατάστημα Msystems που μας προμήθευσε το δείγμα της δοκιμής έναντι 21.50 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ συνοδεύεται και από διετή εγγύηση.

   

  1.Εισαγωγή 2.Συσκευασία - Τεχνικά Χαρακτηριστικά 3.Φωτογράφιση 4.Μετρήσεις 5.Επίλογος

   

  Φωτογράφιση

   

  Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν η Multi Core X6 έχει έναν αρκετά πρωτότυπο σχεδιασμό ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας είναι εμπνευσμένος από το σχήμα της πεταλούδας. Είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ενώ στο επάνω μέρος της υπάρχει ένα μεταλλικό πλέγμα για την διέλευση του αέρα από τους τέσσερεις ανεμιστήρες. Όπως είδαμε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η Multi Core X6 διαθέτει δύο ανεμιστήρες των 140 mm και δύο ανεμιστήρες των 100 mm με τέτοια διάταξη που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια ενός φορητού υπολογιστή διάστασης έως 15.6". Η ποιότητα κατασκευής της είναι ικανοποιητικότατη, με τα πλαστικά μέρη να είναι καλοσυναρμολογημένα χωρίς να εμφανίζουν τριγμούς.

   

   

  Coolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5429.jpgCoolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5431.jpg

   

  Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε δύο θύρες USB με τον χαρακτηρισμό IN και OUT και τον συρόμενο διακόπτη ενεργοποίησης. Η θύρα USB IN συνδέεται στον φορητό υπολογιστή για την τροφοδοσία της βάσης, ενώ στην θύρα USB OUT μπορείτε να συνδέσετε μία οποιοδήποτε συσκευή. Οι θύρες είναι USB 2.0, το οποίο σημαίνει ότι εάν η θύρα του φορητού σας υπολογιστή είναι USB 3.0 αναγκαστικά η ταχύτητα θα υποβιβαστεί σε αυτή του παλαιότερου πρωτόκολου. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η βάση τραβάει έως και 2.25 W οπότε ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα εάν συνδέσετε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο χωρίς δική του τροφοδοσία.

   

  Ο διακόπτης έχει τρεις σκάλες λειτουργίας επιτρέποντας τρεις συνδιασμούς λειτουργίας των ζευγών ανεμιστήρων. Έτσι στην πρώτη σκάλα ενεργοποιούνται οι δύο επάνω ανεμιστήρες των 140 mm, στην δεύτερη ενεργοποιούνται οι δύο κάτω ανεμιστήρες των 100 mm και στην τρίτη λειτουργούν ταυτόχρονα και οι τέσσερεις ανεμιστήρες. Ο διακόπτης είναι λίγο ασαφής στην χρήση του και είναι αρκετά εύκολο να μπερδέψει κατά την εναλλαγή των τρόπων λειτουργίας.
   

  Coolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5434.jpgCoolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5435.jpg

   

  Όπως είδαμε, η βάση διαθέτει και δύο αναδιπλούμενα ποδαράκια τα οποία της δίνουν μία κλίση 9 μοιρών, η οποία πέραν του θέματος της εργονομίας, εξυπηρετεί και στην καλύτερη ροή του προσαγώμενου αέρα. Στις τέσσερεις γωνίες βρίσκουμε αντιολισθητικές βάσεις για την σταθερότερη στήριξη της βάσης, ενώ τα ποδαράκια δεν διαθέτουν κάποια μορφή αντιολισθητικής επένδυσης. Παρ' όλα αυτά, η βάση είναι σταθερότατη και σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζει.

   

  Coolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5440.jpgCoolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5439.jpg

   

  1.Εισαγωγή 2.Συσκευασία - Τεχνικά Χαρακτηριστικά 3.Φωτογράφιση 4.Μετρήσεις 5.Επίλογος

   

  Μετρήσεις

   

  Ας περάσουμε τώρα στις μετρήσεις. Για τις ανάγκες αυτών χρησιμοποιήσαμε ένα Dell Latitude 6410 με επεξεργαστή Core i5 560M o οποίος έχει TDP 35 W και μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας 105 βαθμούς κελσίου. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η πλειοψηφία των σύγχρονων mobile Skylake επεξεργαστών έχει TDP 15W και μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας 100 βαθμούς κελσίου. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα αρκετά ζεστό λάπτοπ και αυτός είναι και ο λόγος που το επιλέξαμε. Η ψύκτρα του επεξεργαστή είχε πρόσφατα καθαριστεί, και η θερμοαγώγιμη έχει αντικατασταθεί με Arctic Silver Ceramique.

   

  Η μεθοδολογία των μετρήσεών μας ήταν αρκετά απλή. Χρησιμοποιώντας το AIDA 64 Engineer Edition (το οποίο μας έχει προσφέρει η FinalWire για τις ανάγκες των reviews μας) τρέξαμε το Stress Test, έχοντας ενεργοποιημένες τις επιλογές CPU, FPU, cache, memory και GPU και με τον Dell Power Manager στην επιλογή High Performance δύο συνολικά φορές. Μία χωρίς την βάση και μία με την βάση σε πλήρη λειτουργία. Ο λόγος που δεν εκτελέσαμε μετρήσεις και στις 3 σκάλες είναι ότι η εισαγωγή αέρα του φορητού βρίσκεται στο σημείο που φυσάει ο αριστερός ανεμιστήρας των 140 mm ενώ οι κάτω ανεμιστήρες δεν φυσάνε κάποιο σημείο που να είναι μετρήσιμο.

   

  Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας (μετά απο 20λεπτη λειτουργία του stress test η οποια οδήγησε σε σταθεροποίηση των θερμοκρασιών) φαίνονται στο διάγραμμα που ακολουθεί. Η θερμοκρασία του χώρου κατά την διαξαγωγή των μετρήσεων ήταν 20 βαθμοί κελσίου.

   

  temp.png

   

  Όπως βλέπουμε, η μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας που καταγράφηκε κατά την διεξαγωγή του Stress Test έφτασε τους 5 βαθμούς κελσίου, επίδοση που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι τα οφέλη από την χρήση της παραπάνω βάσης θα είναι ακόμα μεγαλύτερα εάν το σύστημά σας διαθέτει κάρτα γραφικών ή σκληρό δίσκο που μπορεί λόγω θέσης να επωφεληθεί από την ψύξη που θα του προσφέρει ένας από τους τέσσερεις ανεμιστήρες.

   

  Όσον αφορά τον θόρυβο κατά τη λειτουργία της βάσης, αυτός είναι υπαρκτός αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό. Σε εργασιακό περιβάλλον δύσκολα θα ενοχλήσει, ενώ δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την περίπτωση που επιθυμείτε να τη χρησιμοποιείτε σπίτι σε σε βραδινές στιγμές ησυχίας.

   

  1.Εισαγωγή 2.Συσκευασία - Τεχνικά Χαρακτηριστικά 3.Φωτογράφιση 4.Μετρήσεις 5.Επίλογος

   

  Επίλογος

   

  Kάπου εδώ φτάνει στο τέλος της η (αρκετά σύντομη) δοκιμή της Deepcool Multi Core X6, η οποία μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις όσον αφορά τις επιδόσεις και δυνατότητές της. Το αισθητικό κομμάτι, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό, θα το αφήσουμε στην δικιά σας κρίση. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν επιθυμείτε να βελτιώσετε την θερμοκρασιακή συμπεριφορά του φορητού σας υπολογιστή, είναι ένα προϊόν το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε.

   

   

  Coolpad_Multicore_X6_Review_DSCN5438.jpg

   

  Ας συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της Deepcool Multi Core X6 σε μορφή bullet points για να περάσουμε στην βαθμολογία.

   

  thumps-up.png?m=1423577950

   

  • Ικανοποιητικότατες επιδόσεις
  • Τέσσερεις ανεμιστήρες
  • Δυνατότητα επιλογής ανεμιστήρων ανά ζεύγη
  • Θύρα USB out
  • Ρύθμιση κλίσης
  • Ποιοτικά αντιολισθητικά ποδαράκια

   

   

    thumps-down.png?m=1423577948

  • Η θύρα USB out δεν υποστηρίζει USB 3.0
  • Αίσθηση του συρόμενου διακόπτη ενεργοποίησης

   

  Mε βάση τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά η Deepcool Multi Core X6 είναι :

   

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα Msystems για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

   

  large.gallery_33152_990_10642.png.f43a73

   

  Γεώργιος GriGaS  Ρήγας 1/11/2016

  Συντελεστές Review
  Reviewers: GriGaS
  Photographers: GriGaS
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9
  Χρηστικότητα9
  Ποιότητα8.50
  ΕπιδόσειςSelect
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή9
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo

  • Like 11
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Το θέμα με αυτές τις συσκευές είναι η τοπολογία. Πάντα προτιμώ αυτά που έχουν ένα κεντρικό ανεμιστήρα διότι όντας πιο αθόρυβα, ψύχουν καλύτερα κια είναι και πάμφτηνα.

  Παρ'ολ'αυτά πλέον ακούω πολύ το θόρυβο του ανεμιστήρα αυτού, οπότε θα ενδιέφερε πολύ μια συγκριτική δοκιμή από τέτοια.

   

  Αυτή τη στιγμή δουλεύω με μία DeepCool N400 η οποία αναφέρεται με 21db θόρυβο ενώ η X6 με τους 4 ανεμιστήρες 24. Οπότε κάνει το διπλό θόρυβο!

   

  Έχοντας πλέον αφαιρέσει το θερμικό φορτίο του επεξεργαστή από το laptop με υδρόψυξη, το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι η ψύξη της κάρτας γραφικών. Ακόμη και με το N400, δυστυχώς τα "μοντέρνα" συστήματα δεν μπορούν να ψύξουν κάρτες γραφικών πλην ειδικών εφαρμογών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κάρτα ανεβάζει θερμοκρασία μέχρι τους 80 βαθμούς όπου μετά ενεργοποιείται ο "κοινός" ανεμιστήρας και κάνει ένα επαναλαμβανόμενο σκαλοπάτι μεταξύ 80-75.

   

  Αντίθετα, ο SSD μου που χωρίς βάση - ανεμιστήρα φτάνει και τους 80 βαθμούς κελσίου, με τη βάση έιναι συνήθως 30-40.  Οπότε πιστεύω ότι οι 5 βαθμοί που δείχνεις ως θερμοκρασιακή διαφορά CPU είναι λίγο πλασματική, καλό θα ήταν να δώσεις μετρήσεις από όλα τα υποσυστήματα. Εκεί περίμενω τουλάχιστον 10 βαθμούς διαφορά σε μέσο όρο και στα χαμηλού TDP ίσως και περισσότερο.

   

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Μία ώρα πριν, το μέλος sotiris έγραψε:

  Παρ'ολ'αυτά πλέον ακούω πολύ το θόρυβο του ανεμιστήρα αυτού, οπότε θα ενδιέφερε πολύ μια συγκριτική δοκιμή από τέτοια.

  Όπως έγραψα, το κατά πόσο ενοχλεί ένας ανεμιστήρας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πού βρισκόμαστε. Π.χ. το tower του γραφείου όταν το δουλεύω στο γραφείο (που βρίσκομαι σε ισόγειο σχεδόν κατάδρομα) δεν με ενοχλεί ποτέ. Όταν το πηγαίνω σπίτι, το βρίσκω αρκετά εκνευριστικό.

   

  Μία ώρα πριν, το μέλος sotiris έγραψε:

  Αντίθετα, ο SSD μου που χωρίς βάση - ανεμιστήρα φτάνει και τους 80 βαθμούς κελσίου, με τη βάση έιναι συνήθως 30-40.  Οπότε πιστεύω ότι οι 5 βαθμοί που δείχνεις ως θερμοκρασιακή διαφορά CPU είναι λίγο πλασματική, καλό θα ήταν να δώσεις μετρήσεις από όλα τα υποσυστήματα. Εκεί περίμενω τουλάχιστον 10 βαθμούς διαφορά σε μέσο όρο και στα χαμηλού TDP ίσως και περισσότερο.

  To 80 νομίζω πως είναι υπερβολικό, όπως μου κάνει και μεγάλη εντύπωση το ρίξιμο της θερμοκρασίας κατά 40-50 βαθμούς. Στο Dell μου ο SSD καλύπτεται από δύο καπάκια, ένα το καπάκι του λαπτοπ και ένα δεύτερο του caddy στο οποίο βρίσκεται. Θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να το μετρήσω και να σου πω.

  Link to comment
  Share on other sites

  13 hours ago, GriGaS said:

  To 80 νομίζω πως είναι υπερβολικό, όπως μου κάνει και μεγάλη εντύπωση το ρίξιμο της θερμοκρασίας κατά 40-50 βαθμούς. Στο Dell μου ο SSD καλύπτεται από δύο καπάκια, ένα το καπάκι του λαπτοπ και ένα δεύτερο του caddy στο οποίο βρίσκεται. Θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να το μετρήσω και να σου πω.

  Μιλάω για SSD σε msata format που εν γένει τυρρανώνται από υψηλές θερμοκρασίες. Με ελάχιστη ροή αέρα όμως, ψύχονται εύκολα μιας και το θερμικό τους φορτίο είναι χαμηλό.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Brother MFC-L2710DW Laser Πολυμηχάνημα

  Γεια σας, έχω το μηχάνημα του θέματος και αντιμετωπίζω το εξής... Όταν πάω να εκτυπώσω μέσω wifi μετα από κάποια αρκετή ώρα από την τελευταία εκτύπωση, δεν εμφανίζεται διαθέσιμος και αναγκάζομαι να τον κλείνω και να τον ανοίγω πάλι. Έχω δοκιμάσει επανεκκίνηση ρούτερ, reset network settings στον εκτυπωτή, αλλά ακόμα αντιμετωπίζω το πρόβλημα. Κάποια ιδέα???

  skepasti21
  skepasti21
  Εκτυπωτές

  Αναζητώντας νέο παιχνίδι αντί του Warzone...

  Ό,τι λέει ο τίτλος....   To warzone1 το πετσόκοψαν, το warzone 2 δεν είναι ούτε για φτύσιμο, επομένως ψάχνω εναλλακτικό game.   Μου αρέσουν τα μεγάλα maps και τα casual game modes (π.χ. team deathmatch). Plunder τύπος εξ όσων γνωρίζω δεν προσφέρεται από κανένα παιχνίδι, ακόμα και το warzone 2 δεν έχει. Αν δεν υπάρχουν μεγάλα maps, θα "υπομείνω" μικρά maps με ομάδες 10 vs 10, 16 vs 16 κτλ. Όσο μεγαλύτερο το community, τόσο το καλύτερο. Προτιμούνται τα f2p αλλά όχι τα p2w. Πληρ

  gdp77
  gdp77
  PC Gaming 7

  ADSL στο σπίτι : συνδέσεις αποσυνδέσεις

  Το θέμα (ίσως) είναι περισσότερο επιμορφωτικό. Όχι ότι δεν ψάχνω λύση. Πάμε λοιπόν. . .   Χθες, αναβάθμιση σε Ο.Τ.Ε. , από απλό τηλέφωνο PSTN στο σπίτι, σε 24Mbps.   Δύο δωμάτια με τηλεφωνική πρίζα. Δωμάτιο με κεντρική πρίζα και πρίζα στο χωλ. Τηλεφωνική συσκευή και στις δύο πρίζες. Στην αρχή, με τον τεχνικό, προσπαθούσαμε να συνδέσουμε το router στο χωλ. Με τίποτα. Η σύνδεση δεν γινόταν. Πήγε εκτός σπιτιού, κάτι κοίταξε στο καφάο, έβαλε σκάλα να ελέγξει καλώδι

  serpico75
  serpico75
  Δίκτυα 20

  προβλημα με αρχεια wdp

  καλησπερα σε ολους,   αντιμετωπιζω προβλημα με τα αρχεια πολυμεσων (wave, wma) που δεν παιζουνε με τον media player λογω του οτι εχουνε καταληξη ''wdp''   ακομη και οταν κανω rendereing σε wave εχουνε την καταληξη ''wdp''   εχω δοκιμασει την μεθοδο να ανοιγουμε τον media player τα αρχεια wave αλλα δεν γινεται τιποτα   οταν αλλαξω την καταληξη σε wav ειναι ενταξει αλλα οταν ηχογραφω  τα κανει με καταληξη ''wdp''    

  nikonick
  nikonick
  Λειτουργικά Windows 1

  Ερώτηση απορία σχετικά με τα στικάκια

  Καλησπέρα παιδιά ήθελα να ρωτήσω γιατί ένα στικακι USB 3 αν το έχουμε σε μορφή Fat32 πιάνει κανονικά τη μέγιστη ταχύτητα έγγραφης στα 60mb ας πούμε  και αν το κάνουμε exfat χάνει σε εγγραφή ελάχιστα και ακόμα ποιο πολύ χάνει σε NTFS πάντα μιλάμε για την ταχύτητα εγγραφής η ταχύτητα ανάγνωσης και στα 3 πρωτόκολλα παραμένει η ίδια ποιο κάτω έχω ένα παράδειγμα, πήρα τις μετρήσεις με ένα στικακι της silicon power σε θύρα usb 3     οι ταχύτητες είναι read στα αριστερά write στα δεξιά 

  panos 12
  panos 12
  Συσκευές Αποθήκευσης
×
×
 • Create New...