Jump to content



  • Kingston HyperX Predator 480GB


    Εισαγωγή

     

    Η αντανάκλαση του ήλιου στο καλοκαιρινό χορτάρι θαμπώνει τα μάτια και το αεράκι που δροσίζει το κοπάδι προκαλεί ελαφρά κύματα στη χρυσαφένια του θάλασσα. Τίποτα στη γαλήνια εικόνα δεν προδίδει αυτό που θα επακολουθήσει. Γιατί μέσα στα χρυσαφένια κύματα κρύβεται μια μαύρη απειλή.

     

    Πλησιάζει αργά από την πλευρά του ανέμου και ξεχωρίζει το στόχο του. Είναι μια νεαρή, άπειρη αντιλόπη που έχει ξεφύγει ελάχιστα από τον προστατευτικό κλοιό του κοπαδιού. Με ρευστές κινήσεις φτάνει κοντά και πριν το κοπάδι προλάβει να αντιληφθεί το παραμικρό ξεκινάει τη σύντομη αλλά απίστευτα γρήγορη κούρσα του. Η αντιλόπη τρομαγμένη τινάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά η δύναμή της είναι στην αντοχή και όχι στην ταχύτητα. Αν καταφέρει να μείνει μπροστά για μερικά δευτερόλεπτα, το αρπακτικό θα τελειώσει την κούρσα του με απογοήτευση. Αλλά όχι αυτή τη φορά. Η απόσταση μεταξύ τους κλείνει γοργά και με ένα αξιοζήλευτο σάλτο κάτι μαύρο πέφτει πάνω στην αντιλόπη και μετά, κόκκινο.

     

     

    gallery_33152_955_150345.jpg

    Την τρομακτική ταχύτητα αυτής της κούρσας ήθελε να οικειοποιηθεί η Kingston όταν ονόμασε τον καινούριο της SSD Predator (αρπακτικό). Σήμερα λοιπόν θα αναλύσουμε και θα δοκιμάσουμε το αρπακτικό της Kingston για να δούμε αν είναι άξιος του ονόματός του ο Kingston HyperX Predator 480GB.

     


    Ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα για να κάνουμε μαζί την ανατομία ενός αρπακτικού.


     

     

     

    Από τη συσκευασία μέχρι το πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε

     


    Κατ' αρχάς και πριν προχωρήσουμε παρακάτω, να πούμε ότι ο Kingston HyperX Predator 480GB δεν είναι ένας κλασικός SATA δίσκος των 2.5" αλλά ένα drive μορφής M.2 πάνω σε μια PCI Express κάρτα. Έτσι δίνει τη δυνατότητα διπλής τοποθέτησης, είτε ως Μ.2 drive πάνω στη μητρική αν αυτή το υποστηρίζει, είτε τοποθετημένος πάνω στην κάρτα του, όπως έρχεται, σε μία θύρα PCIe 2.0 4X.

     

    Έτσι, βλέπουμε πάνω στη συσκευασία του που αποτελείται από ιλουστρασιόν χαρτόνι, την εικόνα μιας PCI-E κάρτας πάνω στην οποία υπάρχει μια θύρα M.2 όπου και είναι τοποθετημένος ο ίδιος ο Kingston HyperX Predator 480GB. Το εμπρός μέρος της συσκευασίας μας λέει ακόμη ότι πρόκειται για ένα Μ.2 drive που χρησιμοποιεί 4 lanes PCIe Generation 2. Το γεγονός ότι το drive χρησιμοποιεί PCIe 2ης και όχι 3ης γενιάς εξασφαλίζει πλήρεις επιδόσεις σε παλαιότερα συστήματα. Αυτό σε συνδυασμό με τον adaptor είναι εξαιρετική ευκαιρία για όσους θέλουν να αποκτήσουν γρήγορο αποθηκευτικό μέσο στον υπολογιστή τους που όμως δεν υποστηρίζει SATA 3 και προφανώς ούτε έχει Μ.2 θύρα.

     

    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας βλέπουμε λεπτομέρειες για το drive και την εγγύησή του καθώς και τα πλήρη περιεχόμενα της συσκευασίας. Μαζί με το drive βλέπουμε ότι παρέχεται και bracket half height για να χωράει σε κουτιά μικρού ύψους καθώς και άδεια χρήσης για το Acronis cloning software.


     

     

    IMG 2015

    IMG 2019

    Το κουτί ανοίγει ως κασετίνα και αντικρίζουμε ένα μαύρο σκληρό αφρολέξ με το λογότυπο HyperX.

     



     

     

    IMG 2020

    IMG 2022

    Κάτω από το αφρολέξ βρίσκεται ο Kingston HyperX Predator 480GB προστατευμένος από το ίδιο πολύ καλής ποιότητας μαύρο αφρολέξ. Επίσης βρίσκουμε το κοντό bracket, ένα φυλλάδιο με βασικές οδηγίες χρήσης, ένα αυτοκόλλητο HyperX και το Activation Key του Acronis True Image HD.

     



     

     

    IMG 2023

    IMG 2024

    Και φτάνουμε στο ίδιο το αρπακτικό της Kingston, τον Kingston HyperX Predator 480GB. Πρόκειται λοιπόν για μια half height κάρτα, εδώ με το full height bracket, σε μαύρο χρώμα και με χρυσαφί λεπτομέρειες. Μίνιμαλ εμφάνιση που εμπνέει ποιότητα. Πάνω στην κάρτα, η M.2 υποδοχή με το ίδιο το drive, στα ίδια χρώματα.

     



     

     

    IMG 2025

    IMG 2028

    Ξεβιδώνουμε τη βίδα που συγκρατεί το drive πάνω στην κάρτα και βλέπουμε ότι υπάρχει ένα thermal pad πάνω στην κάρτα με εντυπώσεις από τα εξαρτήματα του drive και συγκεκριμένα της δεξιάς πλευράς του όπως το βλέπουμε στη δεξιά φωτογραφία. Πρόκειται για το σημείο όπου από την άλλη πλευρά του PCB του drive βρίσκεται ο controller του.

     


    Παρατηρούμε 4 NAND chips και 1 cache.


     

     

    IMG 2051

    IMG 2052

    Τα NAND chips είναι της Toshiba και συγκεκριμένα τα Toshiba TH58TEG9DDKBA8H που είναι Toggle Mode MLC NAND Flash Chips των 64GB έκαστο. Οπότε σε αυτήν την πλευρά του PCB μετράμε 4 X 64GB = 256GB

     


    Στη δεξιά φωτογραφία βλέπουμε ένα chip της Kingston με κωδικό D2516EC4BXGGB. Πρόκειται για μνήμη DDR 3 χρονισμένη στα 1600MHz και χωρητικότητας 512ΜΒ.


     

     

    IMG 2053

    IMG 2055

    Περνάμε στην άλλη πλευρά του PCB του Kingston HyperX Predator 480GB όπου βλέπουμε άλλα 4 NAND chips και άλλο ένα Cache chip καθώς και τον controller του drive.

     


    Συνεπώς, έχουμε και από αυτήν την πλευρά 4 X 64GB = 256GB αποθηκευτικού χώρου που δίνει συνολικά 512GB για όλο το drive. Στον χρήστη είναι διαθέσιμα τα 480GB, άρα 32GB χρησιμοποιούνται από το drive για over provisioning.

     

    H cache, με άλλα 512MB σε αυτήν την πλευρά, γίνεται συνολικά 1024MB ή αν προτιμάτε, 1GB.

     

    Και φτάνουμε στην καρδιά του θηρίου, τον controller του που είναι ο νέος Marvel 88SS9293. Οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο controller είναι λίγες, αλλά ξέρουμε ότι χρησιμοποιεί 4 PCIe lanes 2ης γενιάς, δεν απαιτεί τη χρήση ψύκτρας και μπορεί να πετύχει θεωρητικά ταχύτητες που φτάνουν τα 1400MB/s στην ανάγνωση και τα 1000MB/s στην εγγραφή. Μιλάμε δηλαδή για πολύ καλύτερες επιδόσεις από αυτές που μπορούν να επιτύχουν οι SSD που περιορίζονται από το πρωτόκολλο SATA 3.


     

     

    IMG 2058

    IMG 2059

    Και με αυτή την υπόσχεση να αντηχεί ακόμη στ' αφτιά μας, ας πάμε στην επόμενη σελίδα για να δούμε τι χαρακτηριστικά υπόσχεται ο Kingston HyperX Predator 480GB.

     



     

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Και τι υποτίθεται πώς κάνει αυτό το πράμα;

     


    Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά του Kingston HyperX Predator 480GB.


     

     

    gallery_33152_955_10503.png

    Όπως βλέπετε οι θεωρητικές του επιδόσεις είναι εντυπωσιακές και ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις του controller του. Εντυπωσιακό επίσης είναι και το reliability του drive με την Kingston να υποστηρίζει ότι φτάνει τα 882ΤΒ εγγραφών.

     


    Κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι οι σχετικά υψηλές καταναλώσεις που φυσικά θα συνοδεύονται από έκλυση θερμότητας. Προσοχή λοιπόν στον αερισμό του κουτιού, ειδικά όταν ο Kingston HyperX Predator 480GB χρησιμοποιείται χωρίς τον adaptor, ο οποίος παίζει και το ρόλο ψύκτρας.

     

    Στην επόμενη σελίδα θα αναλύσουμε τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε κατά τη δοκιμασία του Kingston HyperX Predator 480GB.


     

     

     

    Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία - Για να δούμε, με τι και πώς το κάνουμε;

     



     

     

    gallery_33152_955_9833.png

    Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.

     


    Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz, ενώ παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.

     

    Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.


     

     

    gallery_33152_955_243935.jpg

    Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τον Kingston HyperX Predator 480GB χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

     


    1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.

     

    2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.

     

    3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.

     

    4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.

     

    Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι (με αλφαβητική σειρά), ο AMD R7 240GB, o Corsair Force LX 256GB, ο Kingston SSDNow KC300 240GB,o Kingston SSDNow V310 960GB, ο OCZ ARC 100 240GB, οι OCZ Vector 180 480GB και OCZ Vector 180 960GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο Samsung 850 Pro 256GB, και φυσικά, ο πρωταγωνιστής μας, Kingston HyperX Predator 480GB.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!


     

     

     

    Synthetic Benchmarks σε κενό δίσκο - Ξεκινάμε χαλαρά

     


    Ξεκινάμε λοιπόν τις μετρήσεις μας χρησιμοποιώντας καταξιωμένα συνθετικά benchmarks στον Kingston HyperX Predator 480GB ενώ αυτός είναι κενός και τοποθετημένος ως 2ος δίσκος στο σύστημα δοκιμών. Αυτό το στήσιμο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για το δίσκο ώστε να αποδώσει τις μέγιστες επιδόσεις του, τις οποίες φυσικά δεν πρόκειται να δούμε σε πραγματική χρήση. Είναι δηλαδή ένα ιδανικό σενάριο για να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει το drive.

     

    Η αρχή θα γίνει με το HD Tune Pro 5.50 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει ο Kingston HyperX Predator 480GB απέναντι στους ανταγωνιστές του:

     

    Στις δοκιμασίες αναγνώσεων βλέπουμε κάτω του μέσου όρου επιδόσεις στα μικρά πακέτα και εξαιρετικές επιδόσεις στις δοκιμασίες που αφορούν 64K και 1MB. Αυτό μας δημιουργεί υποψίες ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις που υπόσχεται ο Kingston HyperX Predator 480GB είναι αληθείς αλλά με κάποια αδυναμία στα πολύ μικρά αρχεία. Θα δούμε στην πορεία.


     

     

    gallery_33152_955_8248.png

    Στις δοκιμασίες των εγγραφών, παρατηρούμε το ίδιο μοτίβο.

     



     

     

    gallery_33152_955_73814.png

    Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 4.50. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλό σκορ είναι καλύτερο.

     


    Στο Average Read Access ο Kingston HyperX Predator 480GB έχει φυσιολογική απόκριση, ασήμαντα πιο αργή (0,01ms) από άλλα drives.


     

     

    gallery_33152_955_59764.png

    Στο Average Write Access βλέπουμε επίσης υψηλό ελάχιστο χρόνο απόκρισης αλλά έναν εξαιρετικό μέγιστο χρόνο απόκρισης.

     



     

     

    gallery_33152_955_109927.png

    Και περνάμε τώρα στις δοκιμασίες ταχύτητας ξεκινώντας με το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.7.4739.38088.

     


    Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο Kingston HyperX Predator 480GB κερδίζει κατά κράτος στις σειριακές αναγνώσεις αλλά μένει οριακά πίσω από τον Samsung 850 Pro 256GB στις αναγνώσεις μικρών αρχείων 4K. Στις αναγνώσεις 4Κ με 64 threads ανακάμπτει και περνάει καθαρά μπροστά αλλά όχι με την εντυπωσιακή διαφορά που έχει στις σειριακές αναγνώσεις.


     

     

    gallery_33152_955_30856.png

    Στις δοκιμασίες εγγραφών, οι σειριακές εγγραφές παραμένουν εντυπωσιακά γρήγορες αλλά οι εγγραφές 4K είναι χαμηλά, παίρνοντας την προ-τελευταία θέση και ούτε οι εγγραφές 4K με 64 threads δεν μπορούν αυτή τη φορά να φέρουν τον Kingston HyperX Predator 480GB σε καλύτερη από την 6η στις 10 θέσεις.

     


    Εντοπίζουμε λοιπόν συνολικά μια σχετική αδυναμία στις μεταφορές πολύ μικρών αρχείων που δεν ανταποκρίνεται στα διαφημιζόμενα IOPS του drive.


     

     

    gallery_33152_955_111248.png

    Στις δοκιμασίες αντιγραφής που είναι μίξη ανάγνωσης και εγγραφής, οι επιδόσεις του Kingston HyperX Predator 480GB είναι πραγματικά εκτός ανταγωνισμού!

     



     

     

    gallery_33152_955_117328.png

    Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 3.03b x64. Τόσο στις αναγνώσεις όσο και στις εγγραφές επιβεβαιώνουμε τα ευρήματα του προηγούμενου τεστ.

     



     

     

    gallery_33152_955_105124.png

     


     

     

    gallery_33152_955_53072.png

    Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0., όπου ο Kingston HyperX Predator 480GB παίρνει άνετα την πρώτη θέση, κυρίως λόγω των εξαιρετικών του επιδόσεων στις δοκιμασίες ανάγνωσης αλλά υπολείπεται του διαφημιζόμενου σκορ των 6700 Points, λόγω του μέτριου σκορ που πέτυχες στις δοκιμασίες εγγραφών.

     



     

     

    gallery_33152_955_45025.png

    Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.

     


    Εδώ ο Kingston HyperX Predator 480GB έδειξε διττό χαρακτήρα πετυχαίνοντας τα χαμηλότερα σκορ στις 3 πρώτες δοκιμασίες και τα υψηλότερα στις 2 τελευταίες.


     

     

    gallery_33152_955_61573.png

    Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.

     


    Σε αυτή τη δοκιμή ο Kingston HyperX Predator 480GB παίρνει συνολικά την πρώτη θέση έχοντας στη χειρότερη περίπτωση από τα καλύτερα και συνηθέστερα τα καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμασίες.


     

     

    gallery_33152_955_30672.png

    Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά δοκιμών με το πλέον σύγχρονο PCMark 8, όπου τα αποτελέσματα είναι σε δευτερόλεπτα και το μικρότερο είναι και καλύτερο.

     



     

     

    gallery_33152_955_69549.png

    Και εδώ ο Kingston HyperX Predator 480GB έχει παρόμοια συμπεριφορά με το PCMark 7 και είναι συνολικά ο καλύτερος SSD που έχουμε δοκιμάσει.

     


    Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο με τις εντυπώσεις για τον Kingston HyperX Predator 480GB να είναι πολύ θετικές με τη σημαντική σημείωση των χαμηλότερων του επιθυμητού IOPS.

     

    Πάμε να δούμε τι γίνεται αν τρέξουμε τα ίδια benchmarks ενώ στο drive υπάρχει εγκατεστημένο και το λειτουργικό σύστημα.


     

     

     

    Synthetic Benchmarks σε δίσκο συστήματος - Δυσκολεύει το πράμα

     


    Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.

     

    Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.50 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.

     

    Η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος έκοψε κάτι από τις επιδόσεις του Kingston HyperX Predator 480GB, αλλά η συνολική εικόνα παρέμεινε αντίστοιχη με το drive να έχει λιγότερα από τα θεωρητικά του IOPS στα μικρά αρχεία και να έχει την πρωτιά, έστω και μικρότερη από πριν, στα μεγαλύτερα αρχεία.


     

     

    gallery_33152_955_44921.png

    Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 4.50, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.

     


    Εδώ ο Kingston HyperX Predator 480GB έχει σταθερή συμπεριφορά χωρίς latency spikes και επιδόσεις αντίστοιχες του Samsung 850 Pro 256GB.


     

     

    gallery_33152_955_93939.png

    Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.7.4739.38088.

     


    To μοτίβο παραμένει ίδιο και με το λειτουργικό στο δίσκο, εκτός από μια μικρή αναμενόμενη πτώση στις επιδόσεις.


     

     

    gallery_33152_955_74654.png

     


     

     

    gallery_33152_955_46817.png

     


     

     

    gallery_33152_955_23016.png

    Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 3.03b x64, όπου και πάλι τα πράγματα δεν άλλαξαν σημαντικά.

     



     

     

    gallery_33152_955_92612.png

     


     

     

    gallery_33152_955_84275.png

    Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0., στο οποίο μια μικρή πτώση έκλεισε κάπως την ψαλίδα ανάμεσα στον Kingston HyperX Predator 480GB και τον 2ο Samsung 850 Pro 256GB, αλλά το δοκιμαζόμενο drive παραμένει σταθερά πρώτο.

     



     

     

    gallery_33152_955_18935.png

    Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.

     


    Στα PC Mark 05, PCMark 7 και PCMark8 η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος δεν είχε ιδιαίτερες επιδράσεις και τα αποτελέσματα που πήραμε, είναι ουσιαστικά τα ίδια με πριν. Αν δε μας πιστεύετε, σας τα παραθέτουμε.


     

     

    gallery_33152_955_124206.png

     


     

     

    gallery_33152_955_142006.png

     


     

     

    gallery_33152_955_39656.png

    Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.

     


    Εδώ ο Kingston HyperX Predator 480GB έκανε νέο ρεκόρ και πήρε την πρώτη θέση.


     

     

    gallery_33152_955_21688.png

    Κάπως έτσι τελειώνουν και τα συνθετικά benchmarks σε SSD συστήματος. Ο Kingston HyperX Predator 480GB εκμεταλλευόμενος το δίαυλο PCIe και το νέο controller της Marvel, είναι ο καθαρός νικητής των συνθετικών Benchmarks. Ο ενθουσιασμός μας μετριάζεται ελαφρώς από την αδυναμία του να είναι το ίδιο γρήγορος και στα μικρές αναγνώσεις και ιδίως εγγραφές.

     


    Για να δούμε πώς θα τα πάει στην επόμενη σελίδα, στις δοκιμασίες αντοχής του IOMeter.


     

     

     

    IOMeter - Το ζορίζουμε, αντέχει;

     


    Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.

     

    Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών.


     

     

    gallery_33152_955_36073.png

    Εδώ ο Kingston HyperX Predator 480GB ξεκινάει τις εγγραφές από τις 65000 IOPS, σημαντικά χαμηλότερα από τις 118000 IOPS των θεωρητικών χαρακτηριστικών του. Κάπου εκεί βρίσκεται και η εξήγηση όσων παρατηρήσαμε στις προηγούμενες δύο σελίδες. Ελπίζω να είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί με κάποιο firmware update.

     


    Ακολουθεί ένα διάγραμμα των δύο τελευταίων ωρών της δοκιμασίας όπου φαίνεται καθαρά η επίδοση των drives σε steady state.

     

    Βλέπουμε ότι εκτός από τα drives της OCZ που παραδοσιακά έχουν μακράν τις καλύτερες επιδόσεις σε steady state, ο Kingston HyperX Predator 480GB ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα drives πετυχαίνοντας ένα steady state γύρω στις 15.000 IOPS. Πολύ καλά. Επίσης παρατηρούμε ότι το steady state του δεν είναι και τόσο... steady, δίνοντας ένα πριονωτό γράφημα που θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιο thermal throttling του controller.


     

     

    gallery_33152_955_105667.png

    Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.

     



     

     

    gallery_33152_955_16185.png

    Σε αυτή τη δοκιμασία, ο Kingston HyperX Predator 480GB δείχνει πραγματικά τα δόντια του αρπακτικού που διαθέτει και πετυχαίνει πραγματικά μακράν τις καλύτερες επιδόσεις.

     


    Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.

     

    Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.


     

     

     

    Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;

     

     


    Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Μα θα μας πείτε, δεν το κάναμε αυτό με το BootTimer; Το BootTimer μετράει όπως είπαμε το χρόνο από το φόρτωμα του kernel μέχρι να είναι έτοιμο το desktop για χρήση. Τα Windows όμως καταγράφουν στον event viewer το συνολικό χρόνο για την εκκίνηση των Windows, μέχρι να έχουν φορτωθεί όλες οι υπηρεσίες. Όπως είναι λογικό, αυτός ο χρόνος είναι αρκετά μεγαλύτερος και συγκεκριμένα o Kingston HyperX Predator 480GB πετυχαίνει πολύ καλές επιδόσεις, αρκετά πάνω από το μέσο όρο.


     

     

    gallery_33152_955_75351.png

    Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.

     


    Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τον Kingston HyperX Predator 480GB να δείχνει ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά μια μικρή αδυναμία στα μικρά αρχεία αλλά από εκεί και πέρα να είναι εκτός ανταγωνισμού!


     

     

    gallery_33152_955_54957.png

    Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store" όπου ο Kingston HyperX Predator 480GB παίρνει άλλη μια πρωτιά

     



     

     

    gallery_33152_955_1289.png

    ...και κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013.
    Και εδώ φαίνεται ότι ο Kingston HyperX Predator 480GB είναι το ταχύτερο drive που έχουμε δοκιμάσει.

     



     

     

    gallery_33152_955_14752.png

    Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου ο Kingston HyperX Predator 480GB έχει τη 2η καλύτερη επίδοση που έχουμε δει.

     



     

     

    gallery_33152_955_14043.png

     

    Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CS6 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop. Εδώ ο Kingston HyperX Predator 480GB παίρνει ακόμη μία πρωτιά κερδίζοντας οριακά τον Samsung 850 Pro 256GB.


     

     

    gallery_33152_955_84946.png

    Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word.

     


    Λόγω της αυξημένης χρήσης CPU σε αυτή τη δοκιμασία και επειδή όπως παρατηρήσαμε ο Kingston HyperX Predator 480GB έχει αρκετά υψηλή χρήση CPU, η επιδόσεις του εδώ δεν ήταν και τόσο καλές.


     

     

    gallery_33152_955_102959.png

    Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013, όπου ο Kingston HyperX Predator 480GB πετυχαίνει τον 2ο καλύτερο χρόνο.

     



     

     

    gallery_33152_955_60789.png

    Κάπως έτσι τελειώνουν και οι πραγματικές δοκιμασίες. Το τελευταίο διάγραμμα καταγράφει το συνολικό χρόνο αυτών των δοκιμασιών όπου όπως μας είχαν προϊδεάσει οι επί μέρους δοκιμές, ο Kingston HyperX Predator 480GB έχει με διαφορά τον καλύτερο συνολικό χρόνο!

     



     

     

    gallery_33152_955_54568.png

    Έτσι λοιπόν και μετά από αρκετό καιρό ο νέος βασιλιάς των επιδόσεων στις δοκιμές μας είναι ο Kingston HyperX Predator 480GB. Πάμε τώρα να δούμε τα συμπεράσματά που μπορούμε να βγάλουμε αλλά και αν οι αυξημένες επιδόσεις του αξίζουν την αυξημένη του τιμή σε σχέση με τα άλλα drives που έχουμε δοκιμάσει.

     



     

     

     

    Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα

     


    Φτάσαμε στον απολογισμό. Το αρπακτικό της Kingston άρπαξε με την άνεση και τη χάρη αιλουροειδούς το στέμμα των επιδόσεων. Πρέπει όμως να εξετάσουμε και άλλους παράγοντες.

     

    Για αρχή, η χρήση PCIe G2 δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν παλιότερους υπολογιστές αλλά επιθυμούν κορυφαίες επιδόσεις από τον SSD τους να το πετύχουν χωρίς συμβιβασμούς και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μητρική που διαθέτει Μ.2 2X και όχι Μ.2 Ultra 4X. Εξαιρετικές επιδόσεις για όλα τα συστήματα λοιπόν με τον Kingston HyperX Predator 480GB.


     

     

    gallery_33152_955_113173.jpg

    Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η τιμή με την Μ.2 έκδοση του Kingston HyperX Predator 480GB να ξεκινάει από τα 472.42 euro και την έκδοση με τον HHHL Adaptor που δοκιμάσαμε να κοστίζει τουλάχιστον 537.62 euro. Είναι σαφές ότι η αυξημένες επιδόσεις έρχονται με αυξημένο τίμημα αλλά όποιος θέλει premium hardware πάντα πλήρωνε και θα πληρώνει premium τιμές.

     


    Ένα ακόμη παράπονο είναι οι επιδόσεις που είδαμε στα IOPS και συνεπώς στα μικρά αρχεία, οι οποίες είναι μεν πολύ καλές, όχι όμως αντίστοιχες με τις επιδόσεις του drive στους υπόλοιπους τομείς.

     

    Τέλος, θα σημειώσουμε και τις σχετικά υψηλές καταναλώσεις, σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα drives που έχουμε δοκιμάσει και τα οποία είναι SATA 3, καθώς και την αυξημένη έκλυση θερμότητας, αν και το γεγονός ότι ο controller του Kingston HyperX Predator 480GB δεν απαιτεί χρήση ψύκτρας για τη λειτουργία του είναι σημαντικό.

     

    Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Kingston HyperX Predator 480GB:

     

    gallery_33152_912_5046.png
    Πλεονεκτήματα
    + Εντυπωσιακές επιδόσεις σε σχεδόν όλες τις δοκιμασίες
    + Δυνατότητα χρήσης σε κάθε υπολογιστή με PCIe G2 θύρα
    + Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
    + Άδεια χρήσης του Acronis True Image HD
    + HHHL PCIe και M.2 Form Factor

     

    gallery_33152_912_9142.png
    Μειονεκτήματα
    - Χαμηλότερες από το αναμενόμενο επιδόσεις IOPS
    - Απουσία διαχειριστικού λογισμικού
    - Τιμή
    - Υψηλή κατανάλωση

     

    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Kingston HyperX Predator 480GB είναι:

     

     
    00
    Loading.

     

     

     


     

     

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Kingston για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.


    kingston.png
    Πολύμερος Αχανιώτης 27/05/2015

     


     

     

     
    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:10
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8.50
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardYes
    Value for MoneyNo

    • Like 22

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.