Jump to content


Raid 0 με διαφορετικούς δίσκους.. Αξίζει?


Recommended Posts

Όπως έχω γράψει και στον τίτλο!!

Λοιπόν μιας και θα πάρω ssd (επιτέλους) και θα μπει το λειτουργικό εκεί, Θέλω δυο δίσκους που έχω να τους κάνω raid0 αν βέβαια αξίζει...

 

Οι δίσκοι είναι οι παρακάτω 

ST310005 24NS

WD10EARS

 

Λοιπόν τα φώτα σας κύριοι!!!  :rubik:

Link to comment
Share on other sites

Θα πάρεις κάτι σε επιδόσεις, ίσως και σε IOPS, αλλά κατά την γνώμη μου δεν αξίζει τον μπελά, για RAID 0. Αν ήταν για RAID 1, θα σου έλεγα να το κάνεις. Νομίζω πως εμπεριέχεται περισσότερο ρίσκο και maintenance cost, από όσο δικαιολογεί η αύξηση των επιδόσεων. Τα πράγματα θα ήταν αλλιώς βέβαια, αν είχες 4+ δίσκους (ιδανικά, 6) και έκανες RAID-0, αποτελούμενο από 2xRAID-1. Αλλά και με 4 δίσκους, πάλι θα επέλεγα RAID-1 με 3 drives και 1 hot spare.

 

Επίσης, κατά το assembly του RAID array, θα πρέπει να βρείς να βάλεις κάπου αλλού, προσωρινά, τα δεδομένα που περιέχουν αυτή τη στιγμή.

 

Νομίζω πως ο μόνος αξιοπρεπής λόγος να το κάνεις, είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και μόλις το κάνεις, και το benchαρεις, να το "ξε-κάνεις". 

Link to comment
Share on other sites

@sstemp, τι σχέση έχει το 0 με το 1 και το αντιπροτείνεις...;;;

 

@tsakali, Αρχικά αν κάνεις 0, όπως ειπώθηκε ήδη, θα πρέπει να μεταφέρεις όλα σου τα δεδομένα αλλού, αφού κατά το initialize, θα στα σβήσει.

Δεύτερον, διπλασιάζεις τις πιθανότητες να τα χάσεις όλα, αφού αν χαλάσει ο ένας δίσκος, χάνεις όλο το raid. Το 0 δεν έχει redundancy. Δεδομένου ότι τα μοντέλα αυτά δεν είναι και πολύ καινούρια, ίσως να είσαι ήδη κοντά στα προβλήματα.

 

Εγώ θα σου πρότεινα, με την προϋπόθεση ότι το υποστηρίζει η μητρική σου, να πάρεις άλλον 1ΤΒ και να κάνεις RAID-5. Τι σημαίνει αυτό; 

-Θα έχεις χωρητικότητα 2ΤΒ, όπως με το 0

-Θα έχεις ασφάλεια αν σκάσει ένας δίσκος. Μέχρι να τον αντικαταστήσεις θα είσαι σα να έχεις 0, αλλά συνεχίζεις να δουλεύεις και δε χάνεις δεδομένα.

 

Γενικά όμως, οι λύσεις RAID πάνω στη μητρική είναι πρόχειρες. Αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά, παίρνεις έναν Perc6i και κάνεις τη δουλειά σου, πάλι όμως με 3ο δίσκο.

Link to comment
Share on other sites

τι σχέση έχει το 0 με το 1 και το αντιπροτείνεις...;;;
 

Καμία. Απλώς δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο να κάνεις RAID-0 όταν αυτό στηρίζεται σε δίσκους και όχι σε redundant array. Με το RAID-0, διπλασιάζεται η πιθανότητα απώλειας δεδομένων, ενώ με το RAID-1 (θεωρητικά) υποδιπλασιάζεται η πιθανότητα (και η χωρητικότητα). Αν είναι να έχω δύο δίσκους να καίνε ρεύμα, προτιμώ να μου προσφέρουν ασφάλεια, και όχι "ταχύτητα". Προσωπική άποψη. Και ακόμη και το RAID-1, δεν υποκαθιστά το backup.

 

Τώρα, όσον αφορά το RAID-5, πρέπει κανείς να μισεί πάρα πολύ τα δεδομένα του (ειδικά αν το έχει χτίσει με μόνο 3 δίσκους). Έχει κριθεί εδώ και καιρό επικίνδυνο. Δεν μπορώ να βρω αυτή τη στιγμή πιο εμπεριστατωμένο κείμενο, αλλά εδώ είναι μερικά:

http://www.zdnet.com/article/raidfail-dont-use-raid-5-on-small-arrays/

http://en.community.dell.com/techcenter/b/techcenter/archive/2012/08/14/new-equallogic-raid-tech-report-considerations-and-best-practices-released#comments

Link to comment
Share on other sites

 

Καμία. Απλώς δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο να κάνεις RAID-0 όταν αυτό στηρίζεται σε δίσκους και όχι σε redundant array. 

 

Ωραία. Όμως δε μπορείς να το αντιπροτείνεις σα λύση το 1 σε κάποιον που ζητάει το 0, γιατί απλά έχουν εντελώς διαφορετικό σκεπτικό. 0 θέλεις για ταχύτητα και να μη χάσεις χώρο. 1 θέλεις για backup και redundancy. To παιδί δεν είπε "έχω δυό δίσκους και δεν ξέρω τι να τους κάνω".

Link to comment
Share on other sites

Δεν αντιπρότεινα, αυτολεξεί είπα:

Θα πάρεις κάτι σε επιδόσεις, ίσως και σε IOPS, αλλά κατά την γνώμη μου δεν αξίζει τον μπελά, για RAID 0. Αν ήταν για RAID 1, θα σου έλεγα να το κάνεις.

 

Το παιδί ζήτησε τα φώτα μας. Άναψα τα δικά μου. Απλώς τα δικά μου είναι κίτρινα. 

Link to comment
Share on other sites

Αφού θα έχει ssd για το λειτουργικό και τα προγράμματα γιατί να κάνει RAID 0 και όχι RAID1 ώστε να έχει κάποια μεγαλύτερη ασφάλεια αναφορικά με τα αρχεία το Από την άλλη αν είναι να κάνει RAID γιατί να το κάνει μέσω της μητρικής (μιας και τα onboard chipsets δεν είναι και τα πλέον αξιόπιστα για RAID) και όχι μέσω του λειτουργικού (τόσο τα windows όσο και το linux δίνουν αυτήν την δυνατότητα από όσο θυμάμαι). Αν το κάνει μέσω λειτουργικού θα μπορεί να το μεταφέρει μέχρι και σε άλλον υπολογιστή (ή τέλος πάντων δεν θα έχει πρόβλημα ακόμα κι εάν αλλάξει μητρική).

Link to comment
Share on other sites

Βασικά ήθελα raid0 γιατί υποθέτω πως θα έχω μικρότερες απώλειες όταν γράφω gameplay... Λόγο το ότι θα γράφει με μεγαλύτερη ταχύτητα!!! 

Link to comment
Share on other sites

Εάν η ταχύτητα παίζει πιο σημαντικό ρόλο από την ασφάλεια των δεδομένων τότε κάνε το. Άποψή μου, όμως, είναι να το κάνεις μέσα από το λειτουργικό και όχι με χρήση του chipset της μητρικής.

Link to comment
Share on other sites

Εάν η ταχύτητα παίζει πιο σημαντικό ρόλο από την ασφάλεια των δεδομένων τότε κάνε το. Άποψή μου, όμως, είναι να το κάνεις μέσα από το λειτουργικό και όχι με χρήση του chipset της μητρικής.

Θα το δοκιμάσω όπως λες μιας και το να χάσω δεδομένα δεν με νοιάζει και πολύ τα απαραίτητα τα έχω σε άλλον δίσκο... Έχει κάποια διάφορα αν γίνει μέσω λειτουργικού η είναι το ίδιο πράγμα?

Link to comment
Share on other sites

Το καλό με το RAID μέσω λειτουργικού είναι ότι ακόμα και μητρική να αλλάξεις το array θα συνεχίσει να υφίσταται. Από την άλλη, βέβαια, πιθανώς να χρησιμοποιεί λίγο περισσότερους πόρους επεξεργαστή για να δουλέψει αλλά όχι κάτι το τρομερό.

Link to comment
Share on other sites

Αναλόγως το chipset. Εάν είναι ακριβώς το ίδιο το πιθανότερο να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα. Εάν, όμως, είναι διαφορετική έκδοση τότε δεν μπορεί να ξέρει κανείς με σιγουριά εάν το δει ή όχι. Εάν δεν δει το array τότε πάπαλα τα αρχεία...

Έγινε επεξεργασία από cna
Link to comment
Share on other sites

απο 9ρ σε 10ρ το ειδε κανονικοτατα..Μετα απεταξαμην τα raid.

 

Και μιλαω για το γνωστο μπασταρδοraid 0 ενα μικρο κομματι και 1 το υπολοιπο.

 

Ομοιως και δισκοι απο αλλου δουλεψαν κανονικα..στο δικο μου μηχανημα.

Link to comment
Share on other sites

το λοιπόν αύριο μετά την δουλειά θα έχω τον ssd στα χέρια μου οπότε και θα πετάξω windows και θα ξεκινήσω την διαδικασία...

Η όχι...

Το βασικό που ήθελα να μου πείτε σε raid0 θα έχω διαφορά στην εγγραφή gameplay η τζάμπα το ρίσκο που αναφέρουν παραπάνω και οι συνφορουμιτες??

Και ένα δεύτερο ερώτημα αν είναι οι δυο σκληροί σε raid0 θα φαίνονται σαν ένας, σωστά? Αυτός ο εικονικός ένας γίνετε να σπάει σε δυο?  :huh:

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και θα έχεις διαφορά στην εγγραφή. Ουσιαστικά θα είναι κοντά στο Χ2 απ' ότι εάν έγραφες σε έναν μόνον σκληρό. Όσον αφορά τα partition μπορείς να κάνεις όσα θέλεις. Το λειτουργικό θα βλέπει πλέον μια μονάδα σκληρού δίσκου και θα της συμπεριφέρεται όπως όλες τις μονάδες δίσκων. Πάντως εάν τελικά κάνεις hardware raid φρόντισε να έχεις περασμένους τους τελευταίους raid drivers που διατίθενται για το chipset.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, αν έπρεπε SONY και καλά να πάω σε RAID0 θα πήγαινα σε RAID0 από τη μητρική. Το Caching θα κάνει τη διαφορά στο gameplay, κάτι που το software RAID των Windows δεν έχουν.

Επίσης αν παραμείνεις σε Intel πλατφόρμα και στο μέλλον, 99.99% το RAID0 θα δουλέψει και μετά την αλλαγή.

Έγινε επεξεργασία από jax7480
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το βασικό που ήθελα να μου πείτε σε raid0 θα έχω διαφορά στην εγγραφή gameplay 

 

 

Εχω καποιες αμφιβολιες το οτι θα δεις καποια διαφορα.

Θα εχεις τη δυνατοτητα μεσω δισκων για διπλασια διαμεταγωγη, αλλα δεν νομιζω να χρειαζεσαι παραπανω απο 80mb/s που πιανει περιπου ο ενας δισκος για τη "δουλεια" που το θες.(να μη βαλω πανω απο 100μβ/ς..)

Αν τα χρειαζεσαι τοτε οκ..

 

Απο την αλλη επειδη δε ξερω αν οι προηγουμενοι παρατηρησαν οτι ο ενας ειναι "ιntelipower" rpm και ο αλλος @7200rpm ..αν αντιμετωπισεις προβληματα μη κατηγορησεις το raid.

Στη καλυτερη απλα θα δουλευουν χ2 στην ταχυτητα του πιο αργου..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.