Jump to content



Κατασκευή mini anechoic chamber


crmaris

Recommended Posts

Τελευταία μου μπήκε η ιδέα να ασχοληθώ πολύ πιο σοβαρά με το άθλημα της μέτρησης του θορύβου που παράγουν ανεμιστήρες, PSUs κτλ. Έτσι εκτός από ένα πολύ καλό db meter (το οποίο ήδη έχω), έπρεπε να αποκτήσω και έναν anechoic chamber για να μπορώ να μετράω επίπεδα θορύβου μικρότερα των 30dBA, με άνεση.

Η ιδέα του να κατασκευάσω/τροποποιήσω ένα ολόκληρο δωμάτιο απορρίφθηκε λόγο κόστους και λειτουργικότητας, έτσι στην ουσία θα φτιάξω ένα μεγάλο κουτί μέσα στο οποίο θα διεξάγω τις δοκιμές μου.

Το πρώτο και πιο ακριβό υλικό είναι φυσικά το ηχομονωτικό και επειδή ήθελα το καλύτερο αποφάσισα να εμπιστευτώ μερικούς ειδικούς του είδους, την εταιρία Be Quiet και πιο συγκεκριμένα το Noise Absorber Kit που διαθέτουν.

Ακολουθούν μερικές photos από το παραπάνω υλικό. Επειδή το project βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη μόλις έχω έτοιμο κάτι θα το ποστάρω εδώ. Βασικά η κατασκευή του chamber είναι το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο είναι η συγγραφή του προγράμματος που θα ελέγχει το db meter και το bench PSU που θα τροφοδοτεί τον εκάστοτε ανεμιστήρα σε όλη τη γκάμα λειτουργίας του, έτσι ώστε να βγαίνει το πλήρες προφίλ θορύβου. Στη συνέχεια αυτό το προφίλ θορύβου θα επεξεργάζεται από ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο έχω ήδη κατασκευάσει και θα βγάζει, για τα PSUs συγκεκριμένα, το θόρυβο του ανεμιστήρα σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU. Τώρα το πώς ξέρω με πόσες στροφές στροφάρει ο ανεμιστήρας ενός PSU σε κάθε φορτίο είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο ευτυχώς έχω λύσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά δε θέλω να επεκταθώ γιατί θα δώσω ιδέες σε ανταγωνιστές :D

Be_Quiet_noise_absorber_kit1.jpgBe_Quiet_noise_absorber_kit2.jpgBe_Quiet_noise_absorber_kit3.jpgBe_Quiet_noise_absorber_kit4.jpgBe_Quiet_noise_absorber_kit5.jpgBe_Quiet_noise_absorber_kit6.jpgBe_Quiet_noise_absorber_kit7.jpgBe_Quiet_noise_absorber_kit8.jpg

Και το παρακάτω γράφημα θα είναι το αποτέλεσμα. Χωρίς το chamber δεν μπορώ να μετρήσω θόρυβο κάτω των 30dΒΑ μιας και αυτή είναι η ambient του εργαστηρίου μου.

CL_fan.jpg?m=1355402380

Link to comment
Share on other sites

thanks! Λόγω φόρτου εργασίας (και καθυστέρησης των υπόλοιπων υλικών που περιμένω) ίσως αργήσω τα updates αλλά πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο :)

Link to comment
Share on other sites

Άρη κάνε δουλειά σου και εμείς αναμένουμε!!!

Όσο για το υλικό είναι πράγματι από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο!)

Πες μου κάτι , έχεις καταλήξει στον σχεδιασμό του ανηχωικού θαλάμου;

Άντε καλή:dance3: συνέχεια!!

Link to comment
Share on other sites

ΕΥΓΕ crmaris.

Προσωπικά θα ήθελα σε κάθε review psu και ένα videάκι

όπου θα ακούγεται ο ήχος του φουρφουριού ανά φάσεις

π.χ. 20-40-60-80-100% speed, κάτι που με το chamber

θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τρομερό αποτέλεσμα. Δεν

ξέρω αν -και κατά πόσο- ζητάω πολλά, αλλά προσωπικά

θα το θεωρούσα μέγιστης σημασίας μέρος ενός review.

Και όχι τόσο για την ίδια την ένταση η οποία έτσι κι αλλιώς

θα αλλάζει ανάλογα της έντασης των ηχείων του θεατή,

αλλά για την διαφοροποίηση της έντασης όσο αυξάνεται η

ταχύτητα των στροφών καθώς και την ποικιλομορφία του

ήχου. (αεράκι, φύσημα, ζουζούνισμα, χαρχάρισμα, βουητό)

Link to comment
Share on other sites

παιδιά επειδή ο θόρυβος είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί (ο εξωτερικός) θα παίξουν αρκετές δοκιμές μέχρι να πετύχω το κατάλληλο αποτέλεσμα. Εννοείται βέβαια ότι ενώ θα κάνω δοκιμές θα επικρατεί απόλυτη ησυχία στο εργαστήριο για να μην χαλάω τις μετρήσεις. Μιας και ήδη έχω γύρω στα 30dBA ambient με το chamber ελπίζω να πέσω στα 25 τουλάχιστον. Ούτως ή άλλος κάτω από τα 25 dBA δεν έχει νόημα να μετρήσει κανείς μιας και μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλη ησυχία πια!

Link to comment
Share on other sites

Στο κυνήγι των db μπορεί να χρειαστείς κάτι τέτοιο : (όχι το ηχείο :p , τα καρφιά με βάση για να απομονώσεις το "πάτωμα")

Καλημέρα!

Δεν νομιζω ότι θα του κάνουν καλο αυτά!:fun:

Αυτά που προτεινες ειναι για άλλη δουλειά, ανεξαρτητοποιουν /απομονώνουν αδρανειακα (και οχι ηχητικά), το κατω τοιχωμα της καμπίνας του ηχειου από την μαζα του πατωματος του δωματίου.. κι ετσι το αφήνουν να συμμετεχει οπως εχει σχεδιαστει στην αναπαραγωγή του ήχου (γι αυτο και φτιάχνει ο ηχος των ηχειων).

Αρη όπως βλέπεις , ενθουσιασμός στο κοσμο επεσε και δεν εξαιρούμαι!!!

Αντε περιμενουμε γιορτινες κατασκευε΄ς!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αρη καλησπέρα και χρόνια καλά και πολλά.

Να χαίρεσαι και την οικογένειά σου :)

Μερικές παρατηρήσεις/σχόλια που παίζει και να μην στέκουν, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μας δώσεις μετρήσεις σύντομα.

Δεν ξέρω τι στόχο έχεις σε θέμα θορύβου στο εσωτερικό του "κουτιού" (~25db?) αλλά όπως το βλέπω δε νομίζω να ρίξει πολύ το θέμα θορύβου. Ο ήχος όπως διαπίστωσα πρόσφατα είναι το πιο άτιμο πράγμα στο να τον περιορίσεις.

Στη θέση σου θα έπαιζα ως εξής

Ξύλο->φελιζόλ-> 1-2 εκατοστά κενό με αέρα->ξύλο->ηχομονωτικό υλικό

Βέβαια ανεβαίνει το κόστος οπότε εδώ ξέρεις εσύ καλύτερα τι παίζει με την τσέπη σου και όχι εγώ.

Οπως το βλέπω τώρα με τρώει η περιέργεια να δω τι μέτρηση θα δώσει το db meter σου μέσα στο κουτί.

Επίσης μία ακόμα ερώτηση. Το καπάκι που έχει στο πάνω μέρος που πατάει; Εχει γίνει κάποια πατούρα ή έχουν μπει τίποτα στηρίγματα ώστε να κάθεται; Εφαρμόζει καλά;

Αυτά :)

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά και από εμένα!

Στις τελευταίες δυο φώτο φαίνεται πιστεύω πως στηρίζεται το καπάκι! ;)

Εμένα άλλο με παραξενεύει γιατί δεν βλέπω κάποια είσοδο.

Ρεύμα πως θα δίνει στα εξαρτήματα(psu/fans) που θα έχει μέσα;

Link to comment
Share on other sites

H τελευταία φώτο αν δείχνει την στήριξη την δείχνει πάνω στο ηχομονωτικό κάτι που δεν ισχύει (δεν θέλω να πιστεύω ότι ισχύει)

Τώρα όμως που είδα σε μεγένθυνση αυτη τη φώτο

http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/Articles/Articles-Pictures/Project-anechoic-chamber/IMG_9812.jpg?m=1356895297

Φαίνονται 4 σύρτες που το συγκρατούν. Οπότε μου λύθηκε η απορία.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα άλλο με παραξενεύει γιατί δεν βλέπω κάποια είσοδο.

Ρεύμα πως θα δίνει στα εξαρτήματα(psu/fans) που θα έχει μέσα;

έγινε μια πολύ μικρή τρύπα για να περάσουν δύο καλώδια για την παροχή ρεύματος στο fan και το mini usb cable για το db meter. Η τρύπα θα κλειστεί φυσικά ευλαβικά ώστε να μην έχουμε εισροές θορύβου από αυτήν.

Link to comment
Share on other sites

όχι πάνω στο PSU θα τον μετράω τον ανεμιστήρα αλλά ρεύμα θα παίρνει από εξωτερικό PSU. Έχω εφεύρει μια άλλη μέθοδο, ιδιαίτερα αποτελεσματική, για να μετράω το θόρυβο του ανεμιστήρα του PSU σε όλο το φάσμα χρήσης του τελευταίου.

Link to comment
Share on other sites

Έσπαγα το κεφάλι μου τόση ώρα και αν και με μπέρδεψες πιστεύω ότι κατάλαβα πως μετράς τις στροφές του fan σε κάθε φορτίο του psu και κατ' επέκταση θα μετράς και τον θόρυβο! ;)

Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σου άλλη μια φορά!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.