Jump to content



Let's make a 3D printer better (Felix 3.0 custom upgrade small worklog)


GregEl

Recommended Posts

Τέτοια να βλέπω να μου ανεβαίνουν τα κέφια !!!! :D

Ετοιμάσου για.... "ανηλεή" παρακολούθηση ! :T:

Δεν διαβάζω τώρα, γιατί όπου να 'ναι θα κουτουλήσω το πληκτρολόγιο από τη νύστα, αλλά επιφυλάσσομαι!

Καλή αρχή και καλύτερη συνέχεια, εύχομαι και πάντα κέφια και δημιουργικές ιδέες! :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Update time.

 

Έφτιαξα το κομμάτι που χρειαζόμουν για τον διακόπτη και ένα μπροστινό πάνελ για το καινούργιο τροφοδοτικό.

stlabsprint.jpg

 

Στο panel για το τροφοδοτικό υπάρχει και θέση για usb τροφοδοσία για το raspberry pi στο βήμα 3. Για αυτές τις usb θυσιάστηκε ένας φορτιστής αυτοκινήτου 2A που δέχεται 12volt dc από το τροφοδοτικό του εκτυπωτή και το μετατρέπει σε 5volt για το pi. (5,16 volt για την ακρίβεια το συγκεκριμένο κύκλωμα)

 

DSCN0507.jpg

 

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται και ο διαιρέτης τάσης για τον διακόπτη-αισθητήρα. 2 απλές αντιστάσεις σε σειρά ώστε τα 12 volt σήμα που έχει να πέσουν κάτω από 3,3 volt όριο που έχει το arduino due που θα είναι "ο εγκέφαλος" του εκτυπωτή. Με 15kΩ και 10kΩ το σήμα ήταν 3,28 volt και είναι πολύ κοντά στο όριο, οπότε έβαλα τελικά 10kΩ και 5kΩ που μου δίνουν 2,56 volt σήμα. Πρέπει να είναι αρκετό για την χρήση που το θέλω.

 

Έχω κάνει αρκετές ρυθμίσεις και αλλαγές στο firmware, αλλά πρέπει να διπλοτσεκάρω σήματα και ρυθμίσεις (γιατί δεν θέλω να κάψω κάτι) και να κάνω τις ρυθμίσεις για το z-probe (τον διακόπτη).

 

Πρακτικά η κεφαλή με τον διακόπτη είναι έτοιμη για δοκιμές.

DSCN0490.jpg

 

DSCN0491.jpg

 

DSCN0495.jpg

 

DSCN0497.jpg

 

DSCN0498.jpg

 

DSCN0500.jpg

 

Sorry για τον κακό φωτισμό στις φωτογραφίες, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα στήσω ξανά σωστά το led strip που έχω και στο επόμενο update θα είναι καλύτερα.

 

Αυτά μέχρι στιγμής.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

 Ωραία πράματα !!! :)

Εγώ θα στο ευχηθώ και ας μην το έχεις καθόλου ανάγκη, από ότι βλέπω ! :)

 

Κ Α Λ Η   Δ Ι Α Σ Κ Ε Δ Α Σ Η ! ! ! 

 

Μια παράκληση έχω, αν δεν είναι περίσσιος κόπος, να είσαι λίγο πιο αναλυτικός σε αυτά που παρουσιάζεις για να μπαίνουμε και οι υπόλοιποι στο νόημα!

 

Στο προκείμενο τώρα:

 

Από ότι έχω καταλάβει σε σχέση με τον έλεγχο της κλίσης του τραπεζιού εκτύπωσης, σκοπεύεις να τον αυτοματοποιήσεις με κάποιες προσθήκες.

Ο proximity sensor θα είναι το ένα από τα κύρια εξαρτήματα, και υποθέτω ότι θα αντικαταστήσεις και τις χειροκίνητες ρυθμίσεις του τραπεζιού (όσον αφορά την κλίση του, με κάποια steper motor που θα ελέγχουν τις ρυθμιστικές βίδες, η τέλος πάντων με κάποιο μηχανισμό που θα ελέγχεται από το controller o οποίος θα αξιοποιεί τα σήματα του αισθητήρα εγγύτητας , και  εκεί επίσης  θα σου είναι χρήσιμη η όσο καλύτερη γίνεται ανάλυση όσο αφορά στα steps.

 

Αν τα έχω καταλάβει καλά, θέλω να σε ρωτήσω πώς σκοπεύεις να αντιμετωπίσεις το θέμα της υστέρησης του sensor όσο αφορά την αλλαγή κατάστασής του από το προοδευτικά μειούμενο, σήμα στο "μηδενικό" σήμα.

Υποθέτω ότι για να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, το calibration θα γίνεται στις τρεις ακραίες θέσεις (εμπρός, πίσω και αριστερά ή δεξιά, ανάλογα από που κοιτάμε τον εκτυπωτή) για να ορίσεις με σαφήνεια το επίπεδο του τραπεζιού, και το το σήμα παύσης της ρύθμισης θα το δίνει η αλλαγή κατάστασης του αισθητήρα.

Εφόσον το έχω πιάσει σωστά, τι ανοχή ακρίβειας περιμένεις να πετύχεις;

 

Και μιας και με έβαλες στο τριπάκι να σκέφτομαι ρυθμίσεις (καλά... "βαράτε με κι ας κλαίω"!!! :p )

 

Δεν ξέρω αν ο αισθητήρας σου δίνει και το αναλογικό σήμα του έξω , ή μόνο την αλλαγή κατάστασης, σαν απλός διακόπτης.

Αν σου δίνει το σήμα, -ρίχνω ιδέα :) - μήπως θα ήταν εφικτό να επεξεργάζεσαι το σήμα αυτό για να καταλαβαίνεις πότε πλησιάζει το σημείο αλλαγής κατάστασης και έτσι να μπορείς να κάνεις γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής (σε πιο μεγάλα βήματα) και όταν πλησιάζεις στο οριακό σημείο να επιβραδύνεις την ταχύτητα μετατόπισης του τραπεζιού (μικραίνοντας τα βήματα) και πετυχαίνοντας ταυτόχρονα ταχύτητα και ακρίβεια!

 

Πολλά όμως σαν να είπα, και σίγουρα καθοδηγημένα από τη περιέργεια να καταλάβω το πως θα γίνει η τροποποίηση. :)

 

Αναμένουμε τη συνέχεια !

Καλή διασκέδαση ! :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την ευχή. Το διασκεδάζω, αλλά το update μου θα αργήσει λίγο, γιατί συναχώθηκα βαριά.

Έχω ετοιμάσει το νέο τροφοδοτικό, μόνωση για την επιφάνεια και αύριο μάλλον θα ξεκινήσω τις καλωδιώσεις στην νέα πλακέτα.

Θα προσπαθήσω να είμαι πιο αναλυτικός.

Ας πάμε στις ερωτήσεις σου όμως.

 

Ο αυτοματισμός στην κλίση γίνεται μέσα από το firmware! Παρακάτω βλέπεις τις ρυθμίσεις χωρίς να έχω κάνει ακόμα το fine tuning. Θα πρέπει να αλλάξω κάποιες τιμές (αποστάσεις) ώστε να είναι η κεφαλή του αισθητήρα στην απόσταση που θέλω από την επιφάνεια εκτύπωσης, αλλάζοντάς την τιμή ανάλογα τις μετρήσεις και να περάσω αυτή την απόσταση στο firmware.

zprobe.png

 

Όπως βλέπεις είναι όντως έλεγχος σε 3 σημεία, αλλά το ίδιο το τραπέζι δεν αλλάζει κλίση.(για αυτό και δεν χρειάζεται να πειράξω το ήδη χειροκίνητο σύστημα ρύθμισης) Υπολογίζονται οι κινήσεις μαζί με την κλίση που καταλαβαίνουμε από τον αισθητήρα. Για αυτό μπορείς να εκτυπώσεις και όπως στο παρακάτω video

 

Από εκεί και πέρα ο sensor είναι διακόπτης και πάει σε digital pin (όχι αναλογικό) στο arduino due και το firmware καταλαβαίνει triggred ή untriggered.

Ο δικός μου με τον διαιρέτη τάσης είναι high 2,56 volt untriggered και low 0,02 volt triggered.

 

Το θέμα υστέρησης λύνεται από τις ρυθμίσεις του firmware πάλι γιατί η ταχύτητα που γίνεται ο έλεγχος είναι σταθερή και το να συγχρονίσω το μηδενικό σήμα με την μηδενική θέση είναι θέμα της ρύθμισης των αποστάσεων που είπα πιο πριν.

 

Σαν ακρίβεια ελπίζω να φτάσω τα (0,05mm) 50 microns επειδή είναι αυτή η καλύτερη ανάλυση του εκτυπωτή στον z άξονα. Αν και συνήθως εκτυπώνω σε 200 microns επειδή δεν χρειάζομαι τόση λεπτομέρεια.

 

Για το θέμα της ταχύτητας και της ποιότητας με την κίνηση, η κλίση δεν παίζει τόσο ρόλο. Η κλίση επηρεάζει το πόσο καλά θα κολλήσει και θα πατηθεί το πρώτο επίπεδο (ή πρώτα λεπτά επίπεδα) στην επιφάνεια εκτύπωσης. Η κίνηση έχει αρκετές ρυθμίσεις, ταχύτητα, επιτάχυνση και jerk (όριο επιτάχυνσης από αλλαγή κατεύθυνσης) και ανάλογα το είδος της κίνησης (μετακίνηση χωρίς εκτύπωση, περίμετροι, γέμισμα κλπ) Και η ποιότητα με την ταχύτητα επηρεάζονται και από την ταλάντωση-δόνηση του συστήματος 3 αξόνων και τα φυσικά όρια-αντοχές του εκτυπωτή. Επίσης σε αυτό παίζουν ρόλο οι αλγόριθμοι των slicer (προγράμματα που μετατρέπουν το 3D σχέδιο σε επίπεδα) και τα firmware, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη (look ahead), ομαλή κίνηση, microstepping κλπ. Οπότε αυτά είναι ξεχωριστά θέματα από την κλίση της επιφάνειας εκτύπωσης.

 

Ελπίζω να ήμουν κατανοητός και να απάντησα σωστά στις απορίες σου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά το εξήγησες ! :)

Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι το πρόγραμμα δεν μου είπε κάτι, γιατί μολονότι θέλω να ασχοληθώ, η μέρα έχει μόνο 24 ώρες :(

Αλλά το video είναι διαφωτιστικό, παίρνει υπόψη του την κλίση και ρυθμίζει τόσο την καθ' ύψος μετατόπιση της κεφαλής όσο και το πλευρικό offset προκειμένου να μπορεί να διατηρήσει την καθετότητα προς το επίπεδο εκτύπωσης! :T:

Με τον αισθητήρα προσέγγισης, θα πας με προσεγγιστικό τρόπο μέχρι να πετύχεις την ακρίβεια που θέλεις, εδώ όμως δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την επαναληψιμότητα του σημείου αλλαγής κατάστασης;

Ο αισθητήρας αλλάζει πάντα κατάσταση ακριβώς στην ίδια απόσταση από την επιφάνεια;

Γιατί αν μπορείς να πετύχεις 50 μικρά σημαίνει ότι ο αισθητήρας θα έχει ακρίβεια ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία/ διακριτικότητα!

 

Πολύ προκλητικά όλα αυτά!

Εδώ τη "βρίσκω" εγώ σαν θεατής!  :D

Καλή συνέχεια και -ένα βήμα τη φορά βέβαια- σου εύχομαι και σε ... εκτυπωτή έξι αξόνων !!! :T:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μικρή ενημέρωση. Το project δεν το παράτησα, υπήρξε αλλαγή στο σχέδιο και θα χρησιμοποιήσω διαφορετική κεφαλή την οποία παρέλαβα σήμερα.

 

DSCN0573.jpg

 

Είναι η E3D v6 που είναι αναγνωρισμένη για την ποιότητά της και με τα διαφορετικά ακροφύσια θα έχω και περισσότερες επιλογές για τις εκτυπώσεις μου.

Θα πρέπει να σχεδιάσω εξαρχής δικό μου σύστημα για να κουμπώσουν αυτά τα νέα εξαρτήματα διότι έχουν αρκετά διαφορετικές διαστάσεις.

 

Παράλληλα τρέχω ένα project aquaponics και φτιάχνω ένα BB-8 (το σφαιρικό ρομποτάκι από την ταινία star wars) οπότε δεν θα προχωράει full speed το project, αλλά θα υπάρχει πρόοδος.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

επ???? εψαχνα για κατηγορια στο φορουμ αλλα μπα... τι εγινε μονοι μας ειμαστε?

 

χτες το βραδυ, μετα απο μηνες παραγγελιων και κατασκευης....!

αυτο με το στραβο τραπεζι μ αρεσει διοτι ετσι οπως το εκανα δε μπορω τελικα να το ρυθμισω. η θα βελτιωσω την κατασκευη η θα βαλω κανενα training ματριξ σε ολη την επιφανεια...

 

20160326_120057.jpg

20160326_222809.jpg

20160326_223010.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Μεταφέρθηκε το thread και έχασα τις ειδοποιήσεις νομίζω. Χίλια συγνώμη που το άφησα τελείως έτσι αέρα πατέρα το θέμα παίδες.:(

Τελικά θα αλλάξω ακόμα περισσότερα πράγματα.

 

Πήρα διαφορετικούς ιμάντες, corsair PC PSU 500Watt, νέο extruder (μηχανισμός εξώθησης του πλαστικού) για μείωση βάρους κεφαλής και εκτύπωση ελαστικών πλαστικών και νέο αισθητήρα θερμοκρασίας για να μπορώ να εκτυπώνω poly carbonate και nylon που θέλουν υψηλότερες θερμοκρασίες.

 

Τέλος θα σχεδιάσω εξαρχής τον x άξονα με την κεφαλή και αφού λειτουργούν όλα μετά από δοκιμές θα κάνω το τελευταίο βήμα (την πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή για μένα), το να μαζεύει σε μορφή χαρτοφύλακα για μεταφορά.

 

Την αλλαγή στο σκελετό για το μάζεμα δεν την προλαβαίνω, αλλά τα υπόλοιπα upgrades θα μπορείτε να τα δείτε στο Athens mini makerfaire. Θα ανεβάσω και μερικές φωτογραφίες πριν το makerfaire με την εξέλιξη του project. Και πάλι συγνώμη που το παράτησα το thread.

 

DSCN0747.jpg~original

 

fusion360.png~original

Έγινε επεξεργασία από GregEl
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

To makerfaire ήταν πολύ καλό, αλλά και κουραστικό. Ο εκτυπωτής είναι λειτουργικός. Νέα κεφαλή και ψύξη ήδη έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Και έχω εκτυπώσει ελαστικό και πολυκαρβονικό υλικό που δεν μπορούσα με την παλιά. Από άποψη θορύβου (απουσίας του δηλαδή) είμαι πολύ ευχαριστημένος επίσης. O αισθητήρας για την κλίση λειτουργεί πολύ καλά, αλλά μπορεί να βελτιωθεί. Σήμερα είχα την πρώτη μου απώλεια δυστυχώς. Το stepper driver Raps128 του Z άξονα τα έπαιξε και παράγγειλα ανταλλακτικά. To project έχει πολύ μέλλον ακόμα. Σκέφτομαι αλλαγές σε πλακέτα πάλι (duetwifi), σε επιφάνεια mk42 και αισθητήρα, ίσως και δεύτερο stepper στον z όταν σχεδιάσω το μάζεμα το y άξονα.

 

Φωτογραφία από το τραπέζι μου στο Athens mini makerfaire

IMG_20161001_203156.jpg

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μπάμπη έχεις απόλυτο δίκιο το ξέχασα τελείως το thread.

Άλλαξα σχέδια για το project επίσης, πλέον έγινε ιδιοκατασκευή και σχέδιο πολλών εξαρτημάτων εξαρχής.

Αυτή τη στιγμή δηλαδή όλα τα εξαρτήματα για το μηχάνημα είναι διαθέσιμα στην αγορά και όλα τα πλαστικά κομμάτια είναι δικό μου σχέδιο. Δεν έχω κρατήσει κάτι που να είναι της εταιρίας Felix.

 

Η εταιρία Felix δυστυχώς με έχει απογοητεύσει με τις επιλογές της για αναβαθμίσεις και εξαρτήματα και κυρίως στις τιμές.

Παράδειγμα all metal hot-end για το πρόσφατα ανακοινωθέν Tec 4 115 ευρώ, δηλαδή διπλάσια τιμή από την πιο διαδεδομένη κεφαλή στην αγορά original E3D v6.

Και το καινούργιο μαγνητικό bed 150 ευρώ, ενώ το παλίο από sandwich αλουμινίου που έχω εγώ έκανε 75. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω για bed και heater.

 

Πήγα και στο δεύτερο makerfaire με την παρακάτω έκδοση 0.7:

 

IMG_20170507_191020.thumb.jpg.aa960fb9a791e22d4df4a5e32d0ec653.jpg

 

Πλέον μαζεύει η επιφάνεια, έχω ballscrew 1204 στον Z άξονα, η κεφαλή (X axis + Extruder carriage) έχει επανασχεδιαστεί και ίσως αλλάξω ξανά σχέδιο για titan aero και piezo sensor για το auto bed leveling.

 

Εχθές 11/10/2017 παρέλαβα την 32-bit πλακέτα Duet WiFi και την συνοδευτική οθόνη

 IMG_20171011_182747.thumb.jpg.353bb4bbc625eeb21ed91811c22dfb22.jpg

 

Η κεφαλή προς το παρόν είναι όπως στην παρακάτω εικόνα (3η έκδοση-σχέδιο με inductive probe Φ8 και 2 radial part cooling fans)

IMG_20170926_175913.thumb.jpg.dc10b6f46743381ddf6ace0554c57160.jpg

 

Νομίζω όταν έχω περισσότερες εξελίξεις, αν υπάρχει ενδιαφέρον από το forum εδώ, καλύτερα να δημιουργήσω διαφορετικό θέμα, γιατί πλέον μιλάμε για 3d εκτυπωτή σχεδιασμένο από το μηδέν και όχι αναβάθμιση του Felix 3.0. Και το γράφω από τώρα ότι θα είναι με ρυθμούς χελώνας οι εξελίξεις, γιατί επιστρέφω στο pc modding και το to-do list μου είναι πλέον 3 φύλλα Α4.

 

Γενικά όμως πληροφορίες για το project θα ανεβάζω σε 3d printer facebook groups και 3d printer forums.

 

 

Έγινε επεξεργασία από GregEl
  • Like 7
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος GregEl έγραψε:

Γενικά όμως πληροφορίες για το project θα ανεβάζω σε 3d printer facebook groups και 3d printer forums.

 

Πολύ ωραία όλα. :)

Βάζε τα Link από τα group για να βλέπουμε τι γίνετε.

 

 

p.s. Μια φωτογραφία και από την άλλη πλευρά του εκτυπωτή θα ήταν καλά :) 

Έγινε επεξεργασία από Asxetius
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος GregEl έγραψε:

Γενικά όμως πληροφορίες για το project θα ανεβάζω σε 3d printer facebook groups και 3d printer forums.

 

Γιατί , εδώ δαγκώνουμε; :) 

Αν έχεις κάτι να μοιραστείς, ευχαρίστως να το δούμε! Δεν είναι όλοι 3d printing γνώστες ώστε να συμμετέχουν σε 3d printing forums και κάθε πληροφορία μπορεί να τους φανεί χρήσιμη! :D 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω οι παρακάτω να σε καλύπτουν Asxetius.

 

IMG_20170506_130732.thumb.jpg.4022fdf86c53cc72aca9b7c6cd06dd55.jpg

(γέρνει λίγο όλο το μηχάνημα όχι μόνο η επιφάνεια)

 

3D2GO.thumb.png.54668d917e41b84a64fc4a9abe20d2ee.png

 

Τα group

https://www.facebook.com/groups/cncbuilddesign/

https://www.facebook.com/groups/3DPrinterchat/

 

και τα forum εδώ:

http://forums.reprap.org/

https://discuss.toms3d.org/

 

νομίζω άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για 3d printing θα ψάξουν και θα βρουν αποτελέσματα στο youtube και στα παραπάνω πιο πολύ από ότι στο thelab.gr

Δεν αγνοώ ότι υπάρχουν μαστροχαλαστές στο lab που τους ενδιαφέρει το project.

Δεν δαγκώνετε, ούτε το παίζω υπεράνω και ίσα ίσα θέλω να μοιραστώ γνώση και πληροφορίες με μαστροχαλαστές, απλώς θα δώσω προτεραιότητα στα πιο ενεργά forum επάνω στο θέμα και θα έχω το subforum εδώ σε δεύτερη ταχύτητα και νομίζω καταλαβαίνετε τους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.