Jump to content



Έλεγχος καλής λειτουργίας αντλίας


Wizard!

Recommended Posts

Έχω μια αντλία νερού, που υποπτεύομαι ότι δε δουλεύει σωστά.

Δεν είναι υδρόψυξης, αλλά του πλυντηρίου, το βάζω όμως εδώ γιατί είναι πιό πιθανό να βρω λύση από τους "νερουλάδες" του forum :D

 

Τα στοιχεία της είναι αυτά:

Askoll

Mod. M254

Art. RC0040

Cod. 16002577900 220-240v ac 50Hz

0.20A 25W Cl. 155

 

Πως μπορώ να ελέγξω ότι δουλεύει σωστά; Όταν της δώσω ρεύμα γυρίζει φυσικά, αλλά δεν ξέρω αν γυρίζει αρκετά γρήγορα.

Μετρήσαμε με έναν γνωστό με πολύμετρο το κύκλωμα και έδινε κάτι νούμερα της τάξης των 240Ohm, που από ψάξιμο που έκανα δεν φαίνονται σωστά, έλεγαν για 10-20Ohm.

 

Το κόστος να πάρω άλλη, είναι ~40-50€, δεν είναι μεγάλο, αλλά αν το θέμα είναι στην πλακέτα του πλυντηρίου και όχι στην αντλία, είναι πεταμένα λεφτά...

Link to comment
Share on other sites

Οι υποψίες έχουν βάση στο ότι δεν σου στραγγίζει όλα τα νερά από το πλυντήριο?

Αν ναι, και εφόσον έχεις ψάξει μήπως κάτι εμποδίζει τη ροή του νερού, ή την ελεύθερη λειτουργία της αντλίας, μπορείς να κάνεις τα εξής:

Η αντλία σου (δεν την βρήκα ακριβώς, και ούτε είδα κάποια από αυτές που βρήκα να είναι "γυμνή") υποθέτω ότι είναι μονοφασική, βραχυκυκλωμένου δρομέα, με βραχυκυκλωμένες σπείρες στο στάτη. (είναι αυτά τα μικρά μοτεράκια που συναντάμε σε πολλές μικρές συσκευές (ανεμιστήρες αερόθερμων, πλυντήρια, κλπ που έχουν μικρή ροπή και χαμηλή απόδοση. img2_19.jpg

 

Αφού υπάρχει πολύμετρο . . .

1. Μετράς προσεκτικά αντίσταση τυλίγματος, αφού πρώτα σιγουρευτείς ότι πατάς καλά πάνω στους ακροδέκτες.

(Αν το πολύμετρο έχει δυνατότητα relative μετρήσεων, κάνε ένα μηδενισμό της αντίστασης των probe)

2. Με το μοτερ έξω από το κύκλωμα των σωληνώσεων του πλυντηρίου (ανα χείρας που λένε) το τροφοδοτείς από τα 230Vac και ελέγχεις αν περιστρέφεται.

{Εδώ το πιθανότερο είναι να χρειαστείς εξωτερική τροφοδοσία και όχι αυτήν του πλυντηρίου, γιατί αυτή δεν θα δουλεύει! }

Αν περιστρέφεται , κοιτάς μήπως στρέφεται πολύ αργά, και ελέγχεις αν τα κουζινέτα του άξονα είναι καθαρά και δεν μαγκώνει ό άξονας σε αυτά.

Εδώ λίγο λάδι ραπτομηχανής -πολύ ψιλό λάδι δηλαδή- κάνει θαύματα!

 

3. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι εδώ, τροφοδοτείς το μοτέρ από τα 230Vac και παρεμβάλλεις το πολύμετρο εν σειρά με το κύκλωμα, συνδεμένο σαν Αμπερόμετρο.

Ελέγχεις αν το ρεύμα που τραβάει, είναι μικρότερο από το ονομαστικό ρεύμα του.

Παύεις την τροφοδότηση του μοτέρ και ακινητοποιείς την φτερωτή του με το χέρι (φοράμε και κάνα γάντι ε!) και ξαναδίνεις τροφοδοσία.

Η φτερωτή φυσικά δεν θα μπορεί να γυρίσει, αλλά θα πρέπει να την αισθάνεσαι ότι προσπαθεί να γυρίσει!

Αφήνοντάς την ελεύθερη, θα πρέπει να στρέφεται και πάλι κανονικά !

Αν ναι το πιθανότερο είναι η αντλία να μην έχει τίποτε!

 

4. Αν φτάσαμε μέχρι εδώ, ξαναβάζεις την αντλία επάνω στο πλυντήριο, αφού έχεις μαρκάρει με ένα τρόπο τον άξονά της (η γενικότερα κάποιο σημείο του δρομέα της) για να μπορείς  να δεις αν το μοτερ περιστρέφεται.

{εδώ θα πρέπει να έχεις προβλέψει τρόπο έτσι ώστε να μπορείς να μετρήσεις την τάση του μοτερ, ακριβώς επάνω στους ακροδέκτες του, έτσι ώστε να δεις αν αυτή είναι 230Vac ή μήπως είναι μικρότερη }

Αν η τάση είναι αισθητά μικρότερη από τα 230Vac, τότε (εξαρτωμένου και από το σχεδιασμό της συσκευής σου βέβαια), τότε είναι πιθανόν να φταίει το καλώδιο που τροφοδοτεί την αντλία, η τα κυκλώματα οδήγησης της αντλίας.

 

5. Μετράς την τάση στο άλλο άκρο του καλωδίου της τροφοδοσίας της αντλίας, και ελέγχεις αν είναι 230 Vac.(εννοείται ότι το πρόγραμμα του πληντηρίου θα είναι στο στάγγισμα 'η το στίψιμο :) )

Αν η τάση είναι αισθητά χαμηλότερη, τ'οτε το πρόβλημα είναι κατά πάσα πιθανότητα, στην πλακέτα του κυκλώματος οδήγησης της αντλίας (κακή επαφή? >>>βάλε βγάλε μερικές φορές τα βύσματα, και κοίτα να είναι καθαρά και λαμπερά, αν είναι κακή επαφή , μπορεί να "στρώσει " )

 

6. Αν τελικά η έρευνα αυτή σε οδηγήσει στην πλακέτα, κοίτα τι είδους κύκλωμα, έχει , τράβα και κάμποσες φωτό μπας και βγάλουμε άκρη! :)

{Δες αν έχει ρελέ  (είτε μηχανικό , είτε στερεάς κατάστασης για την αντλία, έλεγξε για ίχνη υπερθερμάνσης, η για μαυρίλες, ή άλλα ίχνη του πονηρού ! ! ! !

{Είναι πιθανό, ανάλογα με τα χρόνια του πλυντήριου, τα καλώδια να πηγαίνουν κατ' ευθείαν στον "EΓΓΕΦΑΛΟ" ( :p ) της συσκευής.

Εκεί δεν πειράζεις τίποτε, απλά προσπαθείς να μετρήσεις την τάση, δεν λύνεις κλπ γιατί μετά . . . .  μπορεί να σπάσει ο διάολος το πόδι του ! ! :hehe: 

 

7. Βάζουμε και καμιά φωτό από την αντλία, και τον περίγυρό της, ε !! :)

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.