Jump to content



θέρμανση με υπέρυθρα πανελ


SirMomus

Recommended Posts

http://www.michanikos.gr/topic/26893-Σώματα-υπέρυθρης-θέρμανσης/

 

http://www.michanikos.gr/topic/3105-Υπέρυθρη-θέρμανση/

 

http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=57353

 

Υπόψη ότι μέσα θα ακούσεις και απόψεις πωλητών.

Η γενική ιδέα είναι όχι. Όχι γιατί ίσως να μην κάνουν δουλειά (αυτό θα το διαβάσεις στα τοπικ), αλλά γιατί εν τέλη ίσως να είναι ασύμφορα.

 

edit: Σε όλους τους τύπους θέρμανσης, παίζει μεγάλο ρόλο η μόνωση.

 

Έγινε επεξεργασία από anonymous-root
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

α. Έχω πάνελ υπέρυθρων. Γενικά δεν το χρησιμοποιώ, όπως δε χρησιμοποιώ και οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης στο σπίτι, γιατί δεν κρυώνω εύκολα :p Και γενικά προτιμώ το αρκουδίσιο αν χρειαστεί να ζεστάνω το σαλόνι. Δεν ξέρω αν συμφέρει ή όχι, σίγουρα ζεσταίνει καλά, αλλά θέλει οπτική επαφή με το σημείο που θα κάθεσαι. Επίσης, ωραία φάση ότι μπορείς να ανοίξεις και να αερίσεις το σπίτι, και να ζεσταίνεσαι :p (το έχω δοκιμάσει)

 

β. Στα λινκ που παρέθεσε ο σύντροφος @anonymous-root βλέπω πολύ κόσμο να μπερδεύει υπέρυθρη με υπεριώδη :hehe:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

εγώ έχω ενα πανελ 700W στο δωματιο μου και ειναι οκ αλλά σκεφτομαστε για φιλμ κατω απο χαλια για το σαλονι για τη μαμα μου που κρυωνει και πιο πολυ αλλά ειμαι λιγο επιφυλακτικος για το οτι ειναι μεγαλος χωρος και αποσο ξερω δεν "ταξιδευει" μακρια η θερμοτητα τους...οποτε παιζουν θεματα αγωγιμοτητας υλικων κλπ και μου φαινεται οτι ισως τελικα χρειαστουν πολλά W για το τιποτα... με τα ινβερτερ εμπειρια; την ενοχλει και ο θορυβος του παλιου μας A/C...

Link to comment
Share on other sites

Γενικώς να έχεις υπ'όψιν οτι η θέρμανση με αντιστάσεις τύπου χαζόσομπες που διαφημίζουν με ηλεκτρισμό είναι ασύμφορη. Με εξαίρεση τα aircondition με καλό βαθμό απόδοσης και ακόμη καλύτερα τα inverter. Να είναι ακριβό, μην το τσιγκουνευτείς αν είναι το μοναδικό μέσο θέρμανσης ενός χώρου, είναι θέμα ποιότητας λειτουργίας (θόρυβος, κατανάλωση).

 

Υπέρυθρο μην ακούσεις πωλητή, ρώτα μηχανολόγο ή κάποιον πολ.μηχανικό ή αρχιτέκτονα που να το ψιλοκατέχει με τα ενεργειακά. Μπορεί να είναι καλή φάση αν μπορείς να το έχεις στην οροφή προς τη μέση του χώρου ώστε να ακτινοβολεί ομοιόμορφα. Διαφορετικά χάνει πολύ σε απόδοση και μάλλον θα είναι πιο συμφέρον να έχεις τα κλασικά σώματα λαδιού.

Έγινε επεξεργασία από konnos
Link to comment
Share on other sites

Το κακο ειναι πως το σπιτι ειναι 4 μέτρα στο υψος οποτε τα κλασικα που θερμαινουν αερα εχουν τεραστιες απωλειες αφου μολις κλεισουν παει ολη η ζεστη ψηλα..

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι να ζεσταίνεσαι με ηλεκτρικό, το πιο συμφέρον είναι αντλίες θερμότητας δηλαδή a/c. 

Με τις τιμές της Ελλάδας στο ρεύμα δεν συμφέρουν όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι που βασίζονται στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα.

Η απόδοσή τους είναι κοντά στο 100% αλλά της αντλίας μπορεί να φτάσει 400% ή ακόμη πιο πάνω σε ιδανικές συνθήκες, και σίγουρα "ξεκινάς" από ένα 200%.

 

Το inventer σε συμφέρει αν το a/c είναι υπερδιαστασιολογημένο. Αν είναι υποδιαστασιολογημένο (τυπική περίπτωση για φτηνότερο κόστος αγοράς) δεν θα δεις ιδιαίτερο όφελος από το inventer διότι απλά θα δουλεύει τσίτα, αυτό που μετράει είναι ο βαθμός απόδοσης (SCOP SER και κάτι τέτοια περίεργα) για ζέστη και εννοείται μιλάμε για ιδανικές συνθήκες. Είναι προφανές ότι αν έξω έχει 10 βαθμούς και θες μέσα 18, το A/C θα δουλέψει καλά, μιας και μικρό έργο θα του ζητήσεις και μεγάλο ΔΤ θα έχει έξω ώστε να μπορεί να ζεστάνει το ψυκτικό, όταν έξω έχεις -5 όμως και μέσα θες 25, εκεί αρχίζει να συμφέρει το πετρέλαιο, μιας και είτε θα αντιστρέφει συχνά τον κύκλο για να μην μαζέψει πάγο ή θα έχει σύστημα με αντιστάσεις οπότε θα καίει τον άμπακο.

 

Επειδή είσαι στην Κρήτη που η εξωτερική θερμοκρασία σπάνια θα σου πέσει, προτίμησε κάποιο A/C. Θα σου δουλέψει ιδανικά, Αθήνα οι γονείς μου στο διαμέρισμά τους ο μόνος τρόπος που ζεσταίνονται είναι αυτός + κάποια μικρά επικουρικά ηλεκτρικά τύπου καλοριφέρ λαδιού. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Αφού είσαι Κρήτη και εφόσον υπάρχουν είδη σώματα στο σπίτι θα ελεγα αντλια θερμοτητας.(Αν εχεις A/C ηδη στο σπιτι,με πατέντα,ακυρωνεις τις εσωτερικες μοναδες,βαζεις εναλλάκτη και ζεσταίνεις τα νερά της θέρμανσης :D )Μονο και μονο επειδη εισαι κρήτη.Αν ησουν πχ θεσσαλονικη δε θα στο ελεγα.

Link to comment
Share on other sites

Εγω εχω πανελ στο σαλονι και στο υπνοδωματιο καθως το καλοριφερ ηταν ανεπαρκες για αλλους λογους.

Κανουν δουλεια αλλα υπο προυποθεσεις.

Πρεπει να παρεις το σωστο μεγεθος για το δωματιο. Αν παρεις μικροτερο , θα δουλευει συνεχεια και θα ειναι ασυμφορο. Καλυτερα να παρεις λιγο μεγαλυτερο απο οτι σου προτεινουν.

Αν δεν εχει μονωση το σπιτι , δηλαδη μπαζει απο παντου... δεν θα κανουν πολλα πραγματα τα σωματα. Επειδη δεν θερμαινει τον αερα αλλα τα αντικειμενα που εχεις γυρο , αν μπαινει στο σπιτι κρυος αερας... ε δεν θα νιωθεις ζεστασια.

 Θα σου προτεινα καλυτερα να κοιταζες κλιματιστικο με A+++ στην θερμανση.

Link to comment
Share on other sites

πριν 14 ώρες, το μέλος konnos έγραψε:

κάποιον πολ.μηχανικό ή αρχιτέκτονα που να το ψιλοκατέχει με τα ενεργειακά

Να εισαι σιγουρος

 

Παρε κατι σε κλιματιστικο/αντλια θερμοτητας

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 17 ώρες, το μέλος SirMomus έγραψε:

κατι που βρηκα τωρα ειναι και τα ion heaters.. any ideas on that? 200 ευρω κοστος για 80τμ με 6kW λέβητες ηλεκτρόδιο Galan

 

 

Παρατηρώ μια τάση να καταφεύγεις σε απατηλές μεθόδους  (απάτες δηλαδή) ίσως στην ελπίδα σου να γλυτώσεις κάποια χρήματα.

Σε καμμία περίπτωση δε θέλω να σε προσβάλλω, εξάλλου συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους (και σε μένα που λέω κάποιες φορές).

 

http://www.michanikos.gr/topic/21288-Λέβητας-ιόντων-electrode-heater/

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrode_boiler

Δες στο Drawbacks

 

Γενικά μην τρώς αμάσητα τα νούμερα που δίνουν κάποιες φορές για απόδοση, κατανάλωση κτλ. Στην θεωρία (και πράξη κατ' επέκταση) δε βγαίνουν.

 

Edit: Άλλο ένα link που τα λέει πιο απλά:

http://www.myengineeringworld.net/2011/10/blog-post.html

 

Θα μου πεις ότι παραθέτω ένα link από ένα blog, και με το δίκιο σου. Απλά αυτά που γράφει έχουν κάποια επιστημονική βάση.

 

Έγινε επεξεργασία από anonymous-root
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@anonymous-root ναι έχω δει τα + και - και τα διαφορα που λενε αλλά ελεγα μηπως αξιζε έστω και σε μικροτερη αποδοση απ αυτη που υποσχονται γιατι αντλιες και inverters που πανε 800+ ευρω μου είναι καπως δυσκολο να τα αγορασω αυτη τη δεδομενη στιγμη!

Έγινε επεξεργασία από SirMomus
Link to comment
Share on other sites

Να σας γράψω την άποψή μου ως μηχανολόγος μηχανικός.

 

Οτιδήποτε καίει ρεύμα και δεν είναι αντλία θερμότητας (δηλαδή a/c ή αντλία θερμότητας με σώματα καλοριφέρ ή fan coils) έχει βαθμό απόδοσης κοντά στη μονάδα. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η θερμότητα και η αίσθηση που μας δίνει. Ο βαθμός απόδοσης λόγω θερμοδυναμικών αξιωμάτων παραμένει σταθερός και κοντά στη μονάδα.

 

Εάν επιθυμούμε να θερμάνουμε ένα μικρό χώρο, προφανώς και μία τοπική λύση μπορεί να είναι αποδοτική (και αρκετά οικονομική), αλλά εάν συζητάμε για ολόκληρο διαμέρισμα, δυστυχώς τα πράγματα αλλάζουν. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και ότι οι διάφορες εταιρείες που πουλάνε θερμαντικά σώματα έχουν την τάση να βγάζουν καταναλώσεις με την μικρότερη σκάλα λειτουργίας και την χαμηλότερη κλίμακα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα πράγματα γίνονται αρκετά ασύμφορα.

 

Τα inverter είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή διότι έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την ισχύ τους στις απαιτήσεις του χώρου. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

 

Έστω ένα υπνοδωμάτιο το οποίο έχει απαίτηση για 1500 kcal/h ή περίπου 1750 Watt. Αυτή η ισχύς έχει υπολογιστεί για εξωτερική θερμοκρασία 0 βαθμούς (θερμοκρασία υπολογισμού) και εσωτερική 20. Οτιδήποτε λιγότερο δεν θα καταφέρει να φτάσει τους 20 εάν έξω έχει 0, οτιδήποτε περισσότερο έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τη θερμοκρασία και παραπάνω. Στο παραπάνω υπνοδωμάτιο εάν βάζαμε κλιματιστικό θα βάζαμε ένα 9άρι. To 9άρι αντιστοιχεί σε περίπου 2700 Watt. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργοποιώντας το θα φτάσουμε σαφώς συντομότερα την επιθυμητή θερμοκρασία. Επειδή όμως τα κλιμαστιστικά δουλεύουν αποκλειστικά με μεταφορά αέρα (εξαναγκασμένη συναγωγή με όρους θερμοδυναμικής) και καθόλου ακτινοβολία δεν θερμαίνουν επιφάνειες αλλά μόνο αέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με το που φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία να κόβει και ξαφνικά να αισθανόμαστε έντονα κρύο. Εκεί έρχεται το inverter να κάνει δουλειά, μιας και δεν κόβει αλλά προσαρμόζει την λειτουργία του δίνοντας ένα ποσό θερμότητας της τάξης των 500-700 Watt ώστε η θερμική άνεση να διατηρηθεί. Εάν βάλουμε τώρα ότι σε αυτή την ισχύ μπορεί να λειτουργεί με συντελεστή της τάξης του 3, καταλαβαίνουμε ότι άπαξ και φτάσει τα επιθυμητά, μπορεί να λειτουργεί για αρκετό διάστημα τραβώντας ρεύμα της τάξης των 200 Watt, κατανάλωση την οποία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δούμε με ηλεκτρικά θερμαντικά αντίστασης.

 

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι στους υπολογισμούς κεντρικής θέρμανσης, λαμβάνουμε υπόψη πάντα τον αερισμό, αθέλητο και ηθελημένο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα 1750 Watt ισχύος που είπαμε αρχικά, έχουν συνυπολογιστεί και κάποιες εναλλαγές αέρα (αέρισμα με ανοιχτές πόρτες), τα οποία μπορούμε ενδεχομένως να μη κάνουμε και να έχουμε κέρδος.

 

Γενικώς τα κλιμαστιστικά στα υπνοδωμάτια είναι υπερδιαστασιολογημένα, ένα μιλάμε για σχετικά καινούργια σπίτια με στοιχειώδη μόνωση και διπλά τζάμια και υποδιαστασιολογημένα στα σαλόνια καθιστικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς κόστους των κλιμαστικών άνω των 18000 btu/h.

 

Ως εκ τούτου, όπου ακούτε πολλά κεράσια κρατάτε μικρό καλάθι. Οι λύσεις που δίνουν αρκετή οικονομία στην κατανάλωση, κοστίζουν μεν, κάνουν απόσβεση δε. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για συνθήκες όπως αυτές που ζούμε τις τελευταίες μέρες και που αναμένουμε τις επόμενες. Εκτός και εάν έχεις μερικούς τόνους ξύλα από το χωράφι που κλάδεψες την άνοιξη που μας πέρασε και τα καις έχοντας ουσιαστικά τζάμπα θέρμανση...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Και εφόσον ξεμπλέξεις με το πιο είναι πιο συμφέρον οικονομικά, πρέπει να δεις και το θέμα της άνεσης και της ποιότητας θέρμανσης που προσφέρει το κάθε σύστημα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ατμόσφαιρα σου όταν ζεσταίνεσαι με μια κλασική αντλία θερμότητας και διαφορετική με ένα σώμα νερού ή λαδιού και ακόμη μεγαλύτερη διαφορά με μια ενδοδαπέδια θέρμανση. Άλλος δεν αντέχει τη σχετική ξηρασία του αέρα με το αρκουδίσιον, άλλον τον ενοχλεί το να αναπνέει αέρα που κινείται και μόνο ψυχολογικά. Μπορεί το αρκουδίσιον να είναι αρκετά οικονομικό για τοπική θέρμανση αλλά δεν είναι η μόνη παράμετρος που πρέπει να σε απασχολεί να πρόκειται να ξοδεύεις πολλές ώρες μέσα σε αυτόν το χώρο και προφανώς πόσο ευαίσθητος είσαι στην ποιότητα του αέρα, σκόνες που αναδεύονται με τον αέρα κτλ.

 

@slalom Το σχόλιό μου για αρχιτέκτονα ή πολ.μηχανικό ήταν σε περίπτωση που έχει κάποιο φίλο ή γνωστό΄που να ασχολείται. Προφανώς και οι μηχανολόγοι είναι εξειδικευμένοι σε τέτοια θέματα. Απλώς εννοούσα να μην αρκεστεί στα λόγια του πωλητή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@GriGaS Τι προτείνεις για χωρο 33τμ 4 μετρα υψος? εγώ δεν μπορω να αποφασισω γιατι εχω μεν γνωση αλλά τοση ωστε να αμφιταλαντευομαι...δηλαδη λεω οτι αν βαλω αντλια θα θερμαινει αλλά θα πηγαινει γρηγορα ψηλα ο αέρας οποτε θα θελει συνεχεια παροχη ας πουμε... ο χωρος βεβαια ειναι ενιαιος και υπαρχει τζακι(ενεργειακο) σ αυτον... γι αυτο εγω σκεφτομουν τα υπέρυθρα ώστε το τζακι να βαζει θερμο αέρα και τα υπέρυθρα να ακτινοβολουν τα σωματα! απλά δεν ξερω αν θα εχουν αποδοση τα φιλμ κατω απο το χαλι πχ γιατι απο το ψαξιμο που εκανα διαβασα οτι τα καινουργια με τους νανοσωληνες ανθρακα έχουν το μειονεκτημα οτι δεν φτάνει η ακτινοβολια σε μεγαλη αποσταση... και λεω αν ολη απορροφαται απ το χαλι και λιγη απ το τραπεζακι που ειναι απο πανω, αυτά τι αγωγιμοτητα έχουν... βασικά η θερμοτητα που θα εκπέμπουν επειτα θα ειναι ικανη να θερμανει και τον ανθρωπο μεσα στο δωμάτιο ή κι αυτα θα θερμαινουν κοντα τους(δηλαδη τον αερα γυρω τους κυριως ο οποιος θα ανεβαινει στο ταβανι οποτε τζαμπα κοπος;)

Link to comment
Share on other sites

On 3/1/2017 at 0:42 ΜΜ, το μέλος konnos έγραψε:

@slalom Το σχόλιό μου για αρχιτέκτονα ή πολ.μηχανικό ήταν σε περίπτωση που έχει κάποιο φίλο ή γνωστό΄που να ασχολείται. Προφανώς και οι μηχανολόγοι είναι εξειδικευμένοι σε τέτοια θέματα. Απλώς εννοούσα να μην αρκεστεί στα λόγια του πωλητή.

Εχεις ακουσει απο ατομο του χωρου οτι το τζακι ειναι κατηγοριας αυτοματισμου Γ? (κατωτερη η Δ)

Εγω το εχω ακουσει.

πριν 38 λεπτά, το μέλος SirMomus έγραψε:

απλά δεν ξερω αν θα εχουν αποδοση τα φιλμ κατω απο το χαλι

Στη δαπεδοθερμανση τα χαλια απαγορευονται, γιατι μειωνεται η αποδοση

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.