Jump to content



Αγορά 15,6" laptop για εργασία και χαρά


Recommended Posts

Καλημέρα σας φίλοι μου!

 

Μετά από 6+ χρόνια που με συντροφεύει το Dell Inspiron N5110 ήρθε η ώρα του αποχωρισμού. Οι ανάγκες πλέον έχουν αλλάξει και χρειάζομαι ένα φορητό μηχάνημα για την εργασία μου. Κυρίως δουλειά γραφείου και software development (Python, Django, Front-End Web etc).  Σημαντική παράμετρος είναι να σηκώνω 2-3 KVM ταυτόχρονα. Επίσης κατ'απαίτηση του αδερφού, κάρτα γραφικών να παίζουμε κάνα multiplayer. Το budget είναι ελεύθερο και μπορούμε να ανέβουμε μέχρι τα 2+k.

 

Προτεραιότητες:

Συμβατότητα με linux

Δυνατότητα για 2ο δίσκο (συνδυασμός Μ.2 & Sata3)

Εγγύηση

 

Επιλογές:

 

Dell XPS 15 9560

i7-7700HQ, 8GB ram, 256GB SSD, Nvidia 1050 ~ 1.965

Παρά το γεγονός πως το λαπτοπ παίρνει ένα δίσκο (όταν έχει τη μεγάλη μπαταρία) και θα χρειαστεί άλλη μια 8αρα μνήμη, το μηχάνημα είναι φτιαγμένο για απαιτητικές εργασίες. Αυτό που με αποτρέπει να πάω με κλειστά τα μάτια είναι το γεγονός πως στο διαδίκτυο υπάρχουν ουκ ολίγες αναφορές για ελαττωματικά κομμάτια και δεν θέλω να μπλέξω.

 

Asus FX753VE-GC093

i7-7700HQ, 12GB, 1TB HDD, Nvidia 1050 Ti ~ 1.330 €

Δέχεται επιπλέον δίσκο M.2. NVMe (Gen3X4), πολύ καλή οθόνη και USB type-C. Το βάρος τους στο επίπεδο των άλλων δύο (~2.8kg).

 

Dell Inspiron 7567

i7-7700HQ, 8GB ram, 1TB HDD, Nvidia 1050Ti ~ 1.050 €

Με τη δυνατότητα για M.2. NVMe είναι best value for money. Κάποια παράπονα για την οθόνη κάνουν αλλά αλλάζει εύκολα αν χρειαστεί. Με μια επιπλέον 8αρα μνήμη και έναν 512GB SSD δεν ξεπερνάει τα 1500€.

 

Πως βλέπετε αυτές τις επιλογές με βάση τις προτεραιότητες που έχω θέσει παραπάνω; Έχετε κάποια άλλη εναλλακτική να προτείνετε; Γενικά ακούω ιδέες!!

 

Link to comment
Share on other sites

Σε μεγαλύτερο δεν πάω για λόγους φορητότητας (βάρος κλπ). Σε μικρότερο δεν γνωρίζω αν η επιφάνεια της οθόνης θαναι επαρκή για πολύωρη χρήση.

Ποια είναι η πρότασή σου;

Link to comment
Share on other sites

Λαπτοπ με κοστος μέχρι το πολύ 1100-1200€ πρεπει υποχρεωτικα να εχει GTX 1060. 

Με κόστος μέχρι 1500-1700€ πρέπει να έχει 1070 και στα 2Κ€, και λίγο παραπάνω, 1080.

 

Τα τρία λαπτοπ που έγραψες δεν αξίζουν πάνω απο 600-700€, πραγματική αξία, με τα υλικά που έχουν μέσα. Δες σε καταστήματα του εξωτερικού ή μεταχειρισμένα καλύτερα.

Στην Ελλάδα τα λαπτοπ ειναι σαδιστικά ακριβά.

 

Επειδή θα το χρησιμοποιείς κυριως για δουλειά, το λαπτοπ πρέπει να έχει i7 6700HQ ή 7700HQ. Τιποτα λιγότερο απο αυτο (ουτε για αστειο i5). Αλλα ουτε κ περισσοτερο, πχ 6820ΗΚ ή 7820ΗΚ, καθως το κοστος ανεβαινει εκθετικα και τα χαρακτηριστικα που σου προσφερουν δε θα τα χρησιμοποιησεις ποτε (OC).

 

Μνημη, δισκους κλπ, οτι και αν εχει εγκατεστημενο, αναβαθμιζονται ευκολα σε ολα τα λαπτοπ, γι'αυτο κ δε τα λαμβανω πολυ υπ'οψη.

 

Το μόνο που μένει είναι η κάρτα γραφικών, οπου προτεινω να επιλεξεις 1060 τουλαχιστον. Απλα στα χρηματα που ανεφερες, ευκολα θα μπορουσες να παρεις λαπτοπ-πυραυλο με 1070 και 7700HQ. Για παραδειγμα εγω κοιτουσα απο γερμανια, λαπτοπ της HP, φθηνη κατασκευη αλλα με hardware της προκοπης.

 

*Δοκιμασε σε φιλο ή γνωστο σου που εχει 17αρι λαπτοπ. Προτεινω 17 αντι για 15.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στα 1500-1600 βρίσκεις με 1060 και SSD, έχει αρκετά, με 1070 αρχίζεις στα 2000. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην ελλάδα, σε amazon.de και άλλα shops σε ευρώπη γενικά θα τα βρείς 100-200 ευρώ πιο φτηνά πάνω κάτω, χωρίς να είναι κανόνας. Αφού έχεις μπάτζετ 2k+ δεν νομίζω να αντιμετωπίσεις δυσκολία στην επιλογή απλά βάλε 1060 ή 1070 στο search που θα κάνεις, οι επιλογές δεν είναι τόσες πολλές με αυτά τα κριτήρια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@GFFermari

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για το laptop είναι η συμβατότητα με linux καθώς είναι το βασικό μου λειτουργικό. Ανέφερα την πιθανότητα να παίζω κανα παιχνίδι (Battlefield 1) για να αποφύγω λύσεις χωρίς dedicated κάρτα γραφικών ή κάτι 940M. Έχω συναίσθηση πως τα μοντέλα που έχω δει δεν αξίζουν τα λεφτά τους σε καμία περίπτωση αλλά έχουν την παραπάνω διαβεβαίωση.

Από και και πέρα σε ξένα καταστήματα (Amazon.de, Computeruniverse ) οι τιμές δεν είναι πολύ διαφορετικές. Από hardware θέλω οπωσδήποτε i7 για HT και τις virtualization τεχνολογίες τους, ram & ssd όπως είπες αλλάζουν εύκολα. Στο μοναδικό που μπορώ να κάνω πίσω είναι η κάρτα γραφικών.

 

@Matia

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Αν μπορέσω να βρω κάτι με 1060 θα ναι λουκούμι. Έχω βέβαια πάντα κατά νου πως ο δίσκος (Samsung 960 EVO 500GB M.2) και η επιπλέον 8αρα μνήμη (αν δεν έχει 12-16GB) ανεβάζουν το κόστος ήδη ένα 350αρι. Χαρακτηριστικά που θα με έκαναν να ανέβω παραπάνω από τα 1500-1700€ είναι πολύ καλή οθόνη, ποιότητα κατασκευής, κάρτα γραφικών, βάρος κλπ.

 

@kuza

Θα ελέγξω τη συμβατότητα με linux γιατί το βάρος του δεν ξεπερνάει αυτό ενός 15αριου και τα χαρακτηριστικά είναι μια χαρά (διπλός δίσκος-μηχανικός@7200, ram κλπ).

 

Αν έχετε κατά νου άλλα μοντέλα που αξίζουν τον κόπο, θα βοηθούσατε πολύ καθώς τότε θα μπορούσα να ελέγχω συμβατότητα πιο στοχευμένα από το να ψάχνω ανάμεσα σε 1000+1 επιλογές σε αυτό το εύρος τιμής. Και πάλι ευχαριστώ πολύ!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να προτείνω κ εγώ αυτό εδώ https://www.skroutz.gr/s/12102955/Lenovo-Legion-Y720-15IKB-i7-7700HQ-16GB-1TB-GeForce-GTX-1060-FHD-No-OS.html

μιας και είμαι κάτοχος του προηγούμενου μοντέλου Y700 με 6700HQ/960M και υπέρευχαριστημένος. Παρότι δείχνει λίγο ποζεράδικο, τα φωτάκια σβήνουν, η κατασκευή είναι από τις πιο στιβαρές που έχω ανοίξει(αλουμίνιο πάνω κάτω κτλ), έχω dual boot Arch/Win10 και παίζουν τα πάντα, ακόμα και το switch igpu/nvidia gpu και στα δύο, έχει m.2 υποδοχή και IPS οθόνη, όχι και καμια τρομερή αλλα αξιοπρεπής για τα συνηθισμένα. Επίσης τα ηχεία είναι JBL και 2.1, και ακούγεται αρκετά αξιοπρεπώς για φορητό. Αν βρεις και κάποιο configuration με λιγότερη μνήμη απο εξωτερικό η αλλού, μπορεί να σου βγει πιο φθηνά.

 

Προσωπικά επιμένω σε IPS οθόνες ακόμα και σε φορητούς, είχα πάρει ενα Asus πρώτα αλλά το έστειλα γιατί η οθόνη ήταν τραγική ακόμα και για ΤΝ. Δεν ξέρω τι γίνεται στα €1500+, αλλά και σε κατάστημα που έχω δει διάφορα Asus, παρόμοια πράγματα. Επίσης το πληκτρολόγιο είχε απαίσια αίσθηση σε σύγκριση με το Lenovo.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Shadow KnighT νομίζω η καλύτερη πρόταση που θα μπορούσε να γίνει. Διαβάζω στις ξένες σελίδες (Amazon κλπ) πολύ καλά σχόλια για την ποιότητα κατασκευής σε κάθε τομέα όπως σασί, εικόνα, ήχο, πληκτρολόγιο κλπ. Όλα αυτά βέβαια έρχονται με κόστος το αυξημένο βάρος. Έψαξα στο διαδίκτυο για προβλήματα αλλά δεν βρήκα κάτι τρομερό. Ευχάριστη έκπληξη το φόρουμ της Lenovo όπου γίνεται πολύ καλή προσπάθεια για υποστήριξη από την κοινότητα.

 

Κάποιες επιπλέον ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω:

1) Έχεις βάλει δίσκο στην m.2 (ρητορική ερώτηση) και αν ναι ποιο μοντέλο; Κοιτάω για τον Samsung 960 EVO 500GB M.2  και δεν βρήκα κάπου επιβεβαίωση αλλά ούτε είδα να καταγράφονται προβλήματα από την χρήση του.

2) Τι έκδοση πυρήνα φοράς στο linux; Eίδα μια αναφορά με τον wifi adapter και το Ubuntu 16.04. Δείχνει σαν το hardware switch να είναι off και θέλει blacklist ένα module.

3) Υπάρχει τρόπος να ελέγξεις τον φωτισμό, την ψύξη κλπ μέσα από το linux ή το κάνεις μέσα από τα windows και κρατάει τις ρυθμίσεις;

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ!!

 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς τον έχω δανείσει στην κοπέλα μ που λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι, οπότε δεν το έχω μπροστά μου. Θα σου απαντήσω με ότι καλύτερο θυμάμαι.

 

1) Το γελάμε το ρητορική, αλλά επειδή είχα πάρει τον ssd για το asus, ήταν απλός sata3, και βαρέθηκα να τον πουλήσω και να πάρω m.2. Από τα τοπ personal fails ίσως. Το μόνο θέμα που είχα δει ψάχνοντας είναι κάποιοι να έχουν θέμα με τον SM961 και μετά από λίγο καιρό να βγαζουν άκρη με κάποιο patch, και στα ιδια threads κόσμος να λέει ότι παίζει κομπλέ με άλλους m.2.

2) Τελευταίο update πριν 3-4 βδομάδες με pacman -Syu, οπότε ότι ήταν τελευταίο τότε. Το μόνο blacklist που είχα ακουμπήσει ήταν για την iGPU όταν πειραματιζόμουν με το Bumblebee αλλά δε θυμάμαι να το κράτησα. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ο Network Manager δεν είχε θέμα να αλλάξει μόνος του από wired σε wireless και αντίστροφα.

3) Ο φωτισμός παίζει με Fn+space ακόμα και στο BIOS. Θυμάμαι και τα υπόλοιπα shortcuts να παίζουν αλλά δε τα χρησιμοποιώ ιδιαίτερα. Πάντως επειδή είχα βάλει τα Lenovo settings(windows only) με τσατσιά για να έχω Turbo charging, battery life extension(τη φορτίζει μέχρι 60% μόνο, χρήσιμο άμα το έχεις συνέχεια πρίζα), κτλ, όταν έκλεινα το pc από windows φόρτιζε μεχρι εκεί. Όταν έκλεινα απο linux, φόρτιζε τέρμα, οπότε υποθέτω ότι κάποια πράγματα γίνονται override.

 

Επίσης ανεπίσημα σήκωνε 32GB μνήμης, πολύς κόσμος έπαιζε κομπλέ. Στα πολύ συν ότι η Lenovo σου δίνει ρητά άδεια(αν και νομίζω πρέπει να τη ζητήσεις) να αλλάξεις ραμ/σκληρό χωρίς να χάσεις εγγύηση.

 

Σορρύ για την ασάφεια, πραγματικά για 2 μέρες θα σου είχα ακριβείς απαντήσεις. Τώρα...σε 2μιση βδομαδες :embarrassment:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Shadow KnighT είσαι άρχοντας! Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αναμονή λοιπόν για την παραγγελία στα μέσα του επόμενου μήνα που θα μαι Ελλάδα. Αν θυμηθώ κάτι μέχρι τότε θα σε ενοχλήσω ξανά!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επανέρχομαι στο θέμα καθώς εδώ και δύο εβδομάδες είμαι κάτοχος του Lenovo Legion Y720!!

 

Το μηχάνημα είναι πιστόλι. Φορτωμένο με τον Samsung 960 EVO 500GB (M.2) και 16GB ram δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις καθυστερήσεις . Η ποιότητα της κατασκευής είναι εμφανέστατη σε όλους τους τομείς. Βέβαια σε αυτό το εύρος τιμής (~1700 ευρουλους) δεν μπορείς να περιμένεις κάτι διαφορετικό. Στον υπολογιστή έχουν φορτωθεί Linux Mint 18.2 και Win10. Η συμβίωση των δύο λειτουργικών είναι άριστη καθώς το UEFI με το λιτό μενού λειτουργεί σωστά.

 

Πάμε τώρα στις παρατηρήσεις:

 

Linux

1. Τα μισά ειδικά κουμπιά δεν λειτουργούν (Airplane mode, Camera on/off etc).

2. Ο χρωματισμός του πληκτρολογίου μπορεί να ρυθμιστεί μόνο μέσα από τα windows.

3. Δεν δουλεύει το woofer (το μοναδικό που με ενοχλεί κάπως).

 

Windows

1. Το λογισμικό που συνοδεύει το λαπτοπ (Lenovo Utility) δεν δείχνει να λειτουργεί

2. To Lenovo Nerve Center είναι απαρχαιομένο και το σωστό είναι το Lenovo Nerve Sense για τη ρύθμιση των παραμέτρων του λαπτοπ (Ψύξη, Φωτισμός πληκτρολογίου κλπ).

3. Δεν έχει άλλα γιατί δεν το δούλεψα πάνω από 1 ώρα στα windows.

 

Ευχαριστώ πολύ όσους συμφορουμίτες ανταποκρίθηκαν και ειδικά τον @Shadow KnighT

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.