Jump to content



Συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ


jax7480

Recommended Posts

πριν 2 ώρες, το μέλος cna έγραψε:

Ας κάνουμε λοιπόν μια μεγάλη επαναστατική κίνηση: ας ξεκινήσουμε να μορφωνόμαστε!

 

πριν 20 λεπτά, το μέλος acct έγραψε:

"το καλύτερο επιχείρημα κατά της Δημοκρατίας είναι μια πεντάλεπτη συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο"

 

Αλληλούια!!

 

@ARMAGEDDON Ρώτησες τι να διαβάσεις και μετά ρώτησες επίσης (με όρεξη μεν αλλά και απόγνωση) "τι κάνουμε?" ... ορίστε λοιπόν μια αρχή. Διάβασε αυτά που σου λένε οι από πάνω ψύχραιμα και ωραία και πάρε μια ιδέα του πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι. Ο τσώρτσιλ ή όποιος το είπε τέλοσπαντων τα έλεγε πρίν 70 και βάλε χρόνια, το μόνο που άλλαξε δραστικά από τότε είναι μόνο η τεχνολόγία δυστυχώς, ελπίζω να μην αργήσει πολύ να συμπαρασύρει και την γενική μόρφωση και αντίληψη του πληθυσμού γιατί πραγματικά η τεράστια πλειοψηφία είναι απογοητευτική. Το ένα τρίτο σχεδόν δεν θέλουν να ψηφίσουν και τα υπόλοιπα δύο τρίτα παλεύουν αναμεταξύ τους με όπλο τα σημαιάκια των κομμάτων.

 

Επίσης επειδή αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι....εσύ και ο κάθε εσύ, πολιτικά ΔΕΝ μπορείς να κάνεις κάτι άμεσα γιατί δεν είμαστε πρωτόγονοι, έχουμε δημοκρατία, όποιος λέει το αντίθετο περί χούντας και φασισμού κλπ ας πάρει μια ανάσα, ας φάει κανένα παγωτάκι και ας το πάρει από την αρχή γιατί γίνεται γραφικός και επικίνδυνος. Έχουμε δημοκρατία λοιπόν με όποια αφηρημένη έννοια θές να την χαρακτηρίσεις, ΜΗΝ αφήνεις να την εκμεταλλεύονται οι ξύπνιοι που κοροιδεύουν τους αμόρφωτους και τους παίρνουν την ψήφο ώστε νόμιμα να σου ορίζουν το μέλλον σου. Μορφώσου και εσύ και όλοι όσοι θέλουν να πάρουν τα άρματα ή όσοι βλέπουν εθνικιστικά οράματα βλέποντας τους καθυστερήμενους σοφούς του youtube. Είναι εντελώς μα εντελώς διαφορετικά τα πράγματα εκεί "ψηλά" , μην γίνεστε ακόμη ένας τροχός στις μηχανές των εξυπνάκηδων αυτού του κόσμου. Η μάζα που χαλιναγωγείται είμαστε εμείς δεν είναι κάποιοι άλλοι που ποτέ δεν τους βλέπουμε και τόσο εύκολα ρίχνουμε το φταίξιμο εκεί. Τον καθρέφτη κοίτα πρώτον και μετά τους γύρω σου, φίλους συγγενείς γνωστούς κλπ.

 

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Προσβαλλοντας και λοιδωροντας αποψεις που εχει ο μεσος Ελληνας πατριωτης που βρισκεται εδω και δεκαετιες στο στοχαστρο των προοδευτικων που νομιζουν

οτι μπορουν να ζουν σε ενα μπουρδελο και να μην τους γ@μησει καποιος καποια στιγμη γιατι ενω ειναι π@υτανες θεωρουν τον εαυτο τους τσατσαδες....

Ακομα και αυτες αμα θελει ο πελατης θα τον φανε καποια στιγμη.

(Αμα σας επιασε τραμπακουλο απο τα λογια μου ζητω συγνωμη ειναι λογω μειωμενης μορφωσης εχω μαλιστα την εντυπωση οτι μερικοι  δεν ξερετε τι πραγματικα συμβαινει γυρω σας.(Λαθροεποικισμος,παραχωρηση εθνικης κυριαρχιας,αντισυνταγματικοι νομοι κτλ.)

 

Δυστυχως δεν ζουμε σε ενα κοσμο αγγελικα πλασμενο ζουμε σε ενα κοσμο συμφεροντων και επικρατει το δικαιο του δυνατου. Του δυνατου που που εχει καποια ορια, καποιος προγονος μας καποτε μπροστα σε εναν τετοιο δυνατο αναφωνησε ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ και η Ιστορια τον εγραψε με χρυσα γραμματα και συνεχεια αυτου ηρθε ενας ακομη που οχι μονο πηρε εκδικηση για αυτο που τολμησε ο "δυνατος" αλλα εφτασε τον πολιτισμο των Ελληνων στην Ινδια οταν μαλιστα συναντησε εμποδια η απαντηση του ηταν πολυ απλη. ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΕΤΑΙ ΚΟΠΤΕΤΑΙ.

 

2500 χρονια μετα ορισμενοι απογονοι αυτων των ανθρωπων εχουν συμπλεγματα κατωτεροτητας, ειναι παρτακηδες, νομιζουν οτι θα ζησουν αιωνια και η αξια της ζωης ειναι ποσο καλα περνουν. Μακαρι να ηξεραν ποσο λιγοι, κενοι και ποσο μονοι ειναι... Και η Ιστορια επαναλαμβανεται ερχεται ξανα ο δυνατος και τι πρατουν οι "Ηγετες" παραχωρουν Ιστορια, Γη και Υδωρ για να μην θιχτει ο δυνατος! Αν αυτο δεν Υβρις τοτε τι ειναι ? Και να γνωριζετε οτι μετα απο την Υβρις ερχεται η Νεμεσις που οπως προειπα δεν θα παρει μονο της π@υτανες μονο αλλα και τις τσατσαδες.

 

P.S. Το κειμενο απευθυνεται αποκλειστηκα για σκεψη χωρις να θελει να προσβαλει θεσεις και αποψεις, ειναι στην ευχερεια του συντονιστη να προβει σε αλλαγη η διαγραφη του.

Έγινε επεξεργασία από Proteas
  • Agree 3
Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος cna έγραψε:

Βρε ποιο πάτημα για απόσχιση έδωσα; Το πάτημα υπάρχει πριν από εμένα και χωρίς εμένα! Αν θέλεις να αντιδράσεις ξεκίνα από το να αντικρίσεις την αλήθεια κατάματα! Μας αξίζει αυτό που παίρνουμε γιατί γι' αυτό αγωνιστήκαμε (ή δεν αγωνιστήκαμε) επί σειρά ετών! Προσπαθήσαμε σκληρά, είν' η αλήθεια, για πετύχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα! 
Αν εμείς, οι πολίτες, δεν αλλάξουμε νοοτροπία μια ζωή τέτοιες ήττες θα βλέπουμε. Μια ζωή θα διαμαρτυρόμαστε για «πουλημένους πολιτικούς» που εμείς θα τους έχουμε στείλει στη Βουλή. Ας κάνουμε λοιπόν μια μεγάλη επαναστατική κίνηση: ας ξεκινήσουμε να μορφωνόμαστε!

Ειλικρινά δηλαδή καταντά βαρετό αυτό το πράγμα. Πάντα θα φταίει κάποιος άλλος (οι μετανάστες, οι ξένοι, οι πολιτικοί) αλλά ποτέ εμείς... Καιρός να ενηλικιωθούμε...

 

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι απόλυτα έτσι τα πράγματα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία λόγω του ότι ο λαός ήθελε να εναντιωθεί στα μνημόνια και πίστευε πως οι έως τότε κυβερνήσεις ξεπουλούσαν τα πάντα στο όνομα της Ε.Ε. και των τραπεζών κ.λ.π.

Με το δημοψήφισμα είπε ξεκάθαρα ΟΧΙ στην συνέχεια των μνημονίων υπο την μορφή που αυτά έρχονταν έως τότε.

Πολλοί από τους πολίτες ψήφισαν κόμματα της δεξιάς για να υπάρχει ισορροπία στην βουλή ειδικά για τα εθνικά θέματα. Οι ΑΝΕΛ για αυτό τον λόγο βγήκαν. Ο Καμμένος αυτό υποσχόταν .

 

Αρα επί των προεκλογικών δηλώσεων των κομμάτων και βάση των προγραμμάτων που αυτά ανακοίνωναν μια χαρά κινήθηκε το εκλογικό σώμα, ΜΗ δίνοντας αυτοδυναμία στους Αναρχοαριστερίζοντες και βάζοντας στην βουλή τα λεγόμενα πατριωτικά κόμματα.

 

 

Η μετάφραση όλης αυτής της εικόνας μπορεί να ειπωθεί σε δυο σειρές.

Αλλαγή σε θέματα οικονομίας - διαχείρισης οικονομικής κρίσης με ψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ. (Δεν νομίζω να ψήφιζε κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας πως θα προασπίσει τα εθνικά θέματα.)

Ταυτόχρονα συγκράτηση των εθνομηδενιστικών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με ψήφιση πατριωτικών κομμάτων τύπου ΑΝΕΛ.

 

Απλά ο λαός προδόθηκε .... Προδόθηκε γιατί

α) Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που ήταν αντιμνημονιακοί αποδείχτηκαν μνημονιακότεροι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚων.

β) Οι ΑΝΕΛ που φέρονταν σαν πατριωτικό κόμμα αποδείχτηκαν καρεκλοκένταυροι .

 

Οπότε ο λαός σωστά ψήφισε σε σχέση με τις προγραμματικές, προεκλογικές δηλώσεις και τοποθετήσεις των κομμάτων.

Απλά προδόθηκε .... και λόγω ΜΗ άμεσης δημοκρατίας έμεινε με δεμένα χέρια ....

 

Αν ο Καμμένος δεν ήταν κατεκλοκένταυρος και ίσχυαν όσα έλεγε προεκλογικά, εχθές θα είχε πέσει η κυβέρνηση διασφαλίζοντας αυτό για το οποίο τον ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες. Την προστασία τις πατρίδας σε εθνικά θέματα ... εκεί δηλαδή που δεν υπήρχε καμιά εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Και κάτι άλλο. Υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Σκοπιανούς σε σχέση με την παραχάραξη της ιστορίας κ.λ.π.

Θέλω να δω τις κινήσεις των Μακεδονικών οργανώσεων προς τον υπουργό εξωτερικών και τον πρωθυπουργό από εδώ και πέρα .

Εχθές δεν ψηφίστηκε καμιά συμφωνία. Μια πρόταση μομφής ήταν κατά της κυβέρνησης.

 

Έγινε επεξεργασία από adpanos
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 

Άρειος Πάγος και αμετάκλητη απόφαση για την ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας από την Ελλάδα .... στους Σκοπιανούς.

 

Έγινε επεξεργασία από adpanos
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος Proteas έγραψε:

2500 χρονια μετα

 

Ωραία η αναδρομή 2 χιλιετίες πρίν, σε τι βοηθάει αυτό στο σήμερα όμως? Την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσαμε ώς παράδειγμα τον Μ. Αλέξανδρο χάσαμε την Κωνσταντινούπολη για να μην πώ και την Μικρά Ασία. Η υπέρμετρη βλακεία που μας δέρνει οφείλεται στον υπερεθνικισμό, τον εγωισμό και την αμορφωσιά μας. Αν θέλεις να έχεις κάποια σχέση με την αρχαία ελλάδα να κάτσεις να διαβάσεις αρχαίους φιλόσοφους που μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια ακόμη διδάσκουν ήθος, μην παραδειγματίζεστε από τις πρωτόγονες πολεμικές των προγόνων μας. Με τους συμπατριώτες σου που σε κλέβουν, που σου παίρνουν την σειρά, που σε γράφουν στα @@ τους ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και ΠΑΝΤΟΥ,  που σε εκμεταλλεύονται καθημερινά ΝΑ έχεις πρόβλημα και να πολεμάς, αλλά δεν κάνεις ΤΙΠΟΤΑ, ώ Έλληνα νεοέλληνα. Όσο κάνεις τα στραβά μάτια τόσο θα είσαι άξιος της μοίρας σου. Άσε τον κάθε μ@λ@κα ή την κάθε μ@λ@κω να κάνει ότι γουστάρει, όπου γουστάρει και εσύ κλαίγε στον καναπέ σου βλέποντας ειδήσεις και youtube και γυάλιζε το ακόντιο και την ασπίδα σου, νεοέλληνα μαραθωνομάχε της κακιάς ώρας.

 

Αγοράζω φτηνά, πουλάω ακριβά, δίνω με τόκο, δηλώνω εθνικόφρων .... κοιμάμαι αργά, ξυπνάω αργά, ξοδεύω πολλά, δηλώνω εθνικόφρων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

35462843_2294575590769756_7366581632398000128_n.jpg

 

Βγήκε μπροστά μου το παραπάνω.

Δεν έχω βρει τις επίσημες δηλώσεις όμως, ώστε να το επαληθεύσω. Αν τις έχει κανείς ας τις ποσταρει.

Έγινε επεξεργασία από adpanos
Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος adpanos έγραψε:

Οπότε ο λαός σωστά ψήφισε σε σχέση με τις προγραμματικές, προεκλογικές δηλώσεις και τοποθετήσεις των κομμάτων.

Απλά προδόθηκε .... και λόγω ΜΗ άμεσης δημοκρατίας έμεινε με δεμένα χέρια ....

Κανεις μια προσπαθεια λογικης ερμηνειας της συμπεριφορας των ελληνων ψηφοφορων... Ψηφισαν οτι ψηφισαν για το καλο της χωρας και της κοινωνιας. Και εν ολιγοις συμπεραινεις οτι οι ψηφοφοροι επραξαν σωστα αλλα το συστημα τους "εδεσε" τα χερια.

Εγω πιστευω οτι ο μεσος Ελληνας ψηφιζει καθαρα και μονο συμφεροντολογικα. Οσοι δεν ακολουθουν αυτον τον κανονα, εχουν ψευδαισθησεις για το αποτελεσμα της ψηφου τους. Αν νομιζαν οτι ο συριζα θα σκισει τα μνημονια και οι ανελ θα προστατεψουν το εθνος, περαστικα.

Για να μη γραψω πολλα, πιστευω οτι εχουμε αυτο που μας αξιζει. Οι πολιτικοι αντικατοπτριζουν πολυ καλα την κοινωνια και την νοοτροπια των ανθρωπων. Ακομα και το οτι ενα μεγαλο ποσοστο δεν ψηφιζει, δειχνει οτι δε μας νοιαζει το τι γινεται και οχι οτι δεν εμπιστευομαστε το πολιτικο συστημα.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Τα παιδια δεν ξερουν... Τι θελετε κυριοι και δεν με αφηνετε να πιω τον καφε μου? Βαση του "ΝΑΤΟ" στα σκοπια? Ε ωραια φτιαχτε τη... Δεν μπορειτε γιατι δεν ειναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και για να τους βαλετε θελετε το δικο μου ονομα? μαλιστα...

Εχω και μια αλλη λυση, που ακριβως θελετε να τη φτιαξετε? Θα σας κανω εγω ενα ωραιο οικοπεδο σε ολοκληρο το τμημα εκει και βαλτε την οπου θελετε. Οτι μεινει δικο μου και τους λεω και μακεδονια ΑΜΑ θελω.

 

Περα απο την πλακα. Κυριοι ο κοσμος δεν ειναι ιδανικα φτιαγμενος και ουτε θα γινει ποτε. Ξυπνηστε και κοιταξτε το συμφερον σας γιατι θα σας τα παρουν ολα.

@acct Μην εισαι αφελης, αυτο που εγινε δεν εγινε επειδη εμεις τους παμε κοντρα αλλα γιατι εχουν πλατες απο αυτους που θελουν να προωθησουν την αντζεντα τους βαση των συμφερωντων που εχουν. Ειδες τι εγινε στην γερμανια αμεσως μετα? Ποιος κανει κουμαντο στην ελλαδα? ειναι τυχαιο? Δεχτηκες μια συμφωνια οπως ακριβως και τα μνημονια, αβαβα.

Να τους κανουμε να αναπτυχθουν και μετα να τους φερουμε μαζι μας? Δεν σε χρειαζονται, εχουν ηδη τις πλατες αλλων.

Δεν θα εχει καθολου καλη εξεληξη αυτο, να το θυμασαι... 17/6/2018 Fatalara.

 

@Simon Δεν παω να ψηφισω γιατι δεν υπαρχει καποιος να ψηφισω. Ουτε εσυ ψηφιζεις απλα εχεις αυτη την ψευδαισθηση που ειναι το μονο πραγμα που σου εχουν αφησει οι απεξω.

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από fatalara
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Proteas Βάζεις στο ίδιο κείμενο το «Λοιδορώντας τις απόψεις του μέσου Έλληνα πατριώτη»  με τα: «ισχύει το Δίκαιο του δυνατού», «ό,τι δεν λύεται κόπτεται» και το «Μολών λαβέ»

Ο μέσος Έλληνας πατριώτης θεωρεί λοιπόν τον εαυτό του τόσο ισχυρό όσο τον αρχαίο Σπαρτιάτη, που έλιωνε το κορμάκι του στην πολεμική τέχνη από την ηλικία των 7 ετών μέχρι να πατήσει τα 45 και που έβγαινε στη μάχη έχοντας στην διάθεσή του όπλα κατασκευασμένα με το καλύτερο κράμα μετάλλων από όλα τα όπλα που μπορούσε να συναντήσει (είχε δηλαδή και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ υπεροχή). Βέβαια, όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος όλες ΜΑ ΟΛΕΣ οι Ελληνικές πόλεις κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, χωρίς να πέσουν στα πεδία των μαχών μέχρις ενός. Θεωρεί ότι η χώρα είναι ισχυρή την στιγμή που η ΕΕ έχει στα χέρια της το 90% του χρέους μας και μπορεί να κατεβάσει τον διακόπτη ανά πάσα ώρα και στιγμή. Θεωρεί ότι η χώρα είναι ισχυρή την στιγμή που ο Ελληνικός στρατός δεν μπορεί να κινήσει ούτε μια μεραρχία σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Θυμάται τις δόξες των βαλκανικών πολέμων ξεχνώντας ότι πλέον δεν έχει ιππικό αλλά τεθωρακισμένα, που θέλουν καύσιμα, βλήματα διαμετρήματος 105 και 120 χιλιοστών και που κυρίως θέλει χειριστές που να μην κατουριούνται πάνω τους όταν το διπλανό φίλιο άρμα γίνεται χίλια κομμάτια από εύστοχη βολή του εχθρού που χτύπησε την αποθήκη πυρομαχικών. Νομίζει επίσης ότι αρκεί η ψυχή για να κερδίσει μια χώρα τον πόλεμο την στιγμή που 3 τουρκικές μεραρχίες εξαφάνισαν από τον χάρτη τον Κουρδικό θύλακα στη βόρεια Συρία.

Οπότε φίλε μου, σαφώς και θα λοιδωρήσω απόψεις που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την διεθνή πραγματικότητα και το σύγχρονο στρατιωτικό γίγνεσθαι. Υποσημειώνω ότι τα Σκόπια δεν έχουν στρατό της προκοπής αλλά δεν είναι οι Σκοπιανοί αυτοί που εναντίον τους θα πολεμήσουμε όταν και αν αποφασίσουμε προέλαση προς Βορρά.

@acct : Εννοείται πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τον πεφωτισμένο ηγέτη που θα μας σώσει. Βελτιώνοντας τους εαυτούς μας θα ανεβάσουμε και τον πήχη της ποιότητας των πολιτικών που βάζουμε στη Βουλή, οπότε θα τα καταφέρνουμε καλύτερα στους διάφορους τομείς.

@adpanos Πολύ σωστά απάντησε ο Κοτζιάς ότι ο Άρειος Πάγος και η Δικαιοσύνη δεν έχουν καμία δικαιοδοσία επί της πολιτικής και δη της εξωτερικής. Δηλαδή τι; Θα πούμε στον Ζάεφ και στους εταίρους μας στην ΕΕ ότι ο δικός μας Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι δεν υπάρχει Μακεδονικό Έθνος και θα μας πουν «Εντάξει, δεν θα ονομαστούν Β. Μακεδονία»;

@fatalara 45 κόμματα κατέβηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Κανένα δεν σου κάνει;

Έγινε επεξεργασία από cna
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 10 λεπτά, το μέλος fatalara έγραψε:

 

@Simon Δεν παω να ψηφισω γιατι δεν υπαρχει καποιος να ψηφισω. Ουτε εσυ ψηφιζεις απλα εχεις αυτη την ψευδαισθηση που ειναι το μονο πραγμα που σου εχουν αφησει οι απεξω.

Ε ας μην ψηφιζει κανενας εκτος απο τα κομματοσκυλα τοτε, να ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι.

Δεν ειμαστε αμοιροι ευθυνων. Προτεινω να μορφωθουμε και να καλλιεργηθουμε και θα ανεβει μετα και το επιπεδο των πολιτικων μας. Αλλα αυτο εχει προσωπικο κοστος και δεν ειναι αυτα για μας, παμε για καφε στην παραλια.

 

BTW η παγκοσμια κοινοτητα καλωσοριζει τους Μακεδονες ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@cna Εννοεις τους φιλους του παναθηναικου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οικολογοι πρασινοι, κυνηγους, τον Σωρα, την οργανωση συνεχιστων καποδιστρια και τον Τζημερο?

Αυτοι ειναι μονο για να συμπληρωνουν το roster. Οταν δεν μπορει να παιξει ο σπανουλης με τον πριντεζη το ματς δεν στο παιρνει ο γουιλτζερ με το μπογρη...

Οταν κανεις μια δραση πρεπει να υπαρχει μια αντιδραση αλλιως η δραση δεν εχει νοημα.

 

Δεν θα παω να ψηφισω για να μην με πουν οτι με λενε, δεν ειμαι απο αυτους που κανουν κατι για να βγαλουν την υποχρεωση και να μην αισθανονται τυψεις μετα.

Οταν κινουμαι θελω αποτελεσμα αλλιως θα κανω αλλα πραγματα το ΣΚ των εκλογων και αν με βγαλει ο δρομος προς το εκλογικο κεντρο θα μπω μεσα ετσι για να δω κανα γνωστο να πουμε τιποτα.

 

Έγινε επεξεργασία από fatalara
Link to comment
Share on other sites

πριν 21 ώρες, το μέλος acct έγραψε:

 

Μήπως όλοι οι σχολιάζοντες να κάτσουμε να την διαβάσουμε ολόκληρη; Δεν είναι τόσο μεγάλη... Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη για τα Σκόπια, αλλά τότε δε θα επρόκειτο για συμφωνία. Αυτό που προέκυψε είναι -υποτίθεται- ο συμβιβασμός με τον οποίο μπορούν να ζήσουν και οι δύο πλευρές.

 

Όσοι λέτε ότι τα Σκόπια δεν παραχωρούν τίποτα, αντιλαμβάνεστε ότι συναινούν σε συνταγματική αναθεώρηση, en bloc; Ότι καταγράφουν ρητά ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κλασική Μακεδονία, ότι δεν διεκδικούν την ιστορική της συνέχεια και ότι δεσμεύονται σαφώς για αναγνώριση των συνόρων και άρνηση οποιασδήποτε διεκδίκησης ακόμη κι από τρίτο μέρος; Ότι αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν όλες τις αναγκαίες αλλαγές μέχρι το τέλος του '18;

 

Όσο για τα περί παραχώρησης "δικαιωμάτων ΑΟΖ", υποθέτω δεν κοίταξες σε σύνδεσμο πιο πίσω τι προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, θα σε παρακινούσα να το κάνεις.

 

Πέρα από τη γλώσσα και την εθνικότητα, που σημείωσα, οι "λεπτομέρειες" που θα μας στοιχειώνουν, αν τελικά επικυρωθεί η συμφωνία, είναι άλλες. Για παράδειγμα ότι δεν τους υποχρεώνουμε να αλλάξουν τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα αναγνωριστικά mk και mkd, εκτός από τις πινακίδες. Οι μεταβατικές περίοδοι (τεχνική και πολιτική) που μπορούν να αξιοποιηθούν για να εκτρέφουν θύλακες άρνησης εφαρμογής των υποχρεώσεών τους. Ότι μετά την κύρωση από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας θα υποστηρίξουμε κατευθείαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ενώ για το ΝΑΤΟ -σωστά- περιμένουμε την πλήρη εφαρμογή.

Ιδανικά θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουμε όλοι τη συμφωνία ολόκληρη (όχι μόνο οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συζήτηση), ως πολίτες, αλλά ο ελεύθερος χρόνος είναι πολυτέλεια σε κάποιες περιπτώσεις και ένα κείμενο τέτοιας φύσης δεν κρίνεται ως "μεγάλο ή μικρό" βάση σελίδων, αλλά βάση των παραπομπών και των ειδικών γνώσεων που απαιτεί για τη μελέτη και ανάλυσή του. Συνεπώς η επίσπευση των διαδικασιών και ο ελάχιστος χρόνος συζήτησής του μέχρι την υπογραφή του, δεν αφήνουν το χρόνο για ουσιώδη ανάλυση, (στοιχείο από μόνο του ύποπτο και προβληματικό), εκτός κι αν αρκούμαστε στην ερμηνεία που δίνεται από τον εκάστοτε κομματικό μηχανισμό. Θα μπορούσα κι εγώ να προτείνω ιδανικά όσοι σχολιάζουν όχι απλώς να διαβάσουν ολόκληρη τη συμφωνία, αλλά κυρίως να προσπαθήσουν να την κατανοήσουν. Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να τη διαβάζω προσπαθώντας να δω τις συνέπειές που θα μπορούσε να έχει στο μέλλον της πατρίδας μας.

 

Εκτιμώ δε πως η προτροπή σου να διαβάσω τί προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας, οφείλεται στην άγνοια της διπλωματικής γλώσσας (που λογικά έχουμε οι περισσότεροι αν όχι όλοι σε ένα τέτοιας φύσης forum), σχετικά με την επισήμανση που έκανα για την ΑΟΖ και τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά που μπορεί να κρύβει. Συνοπτικά επισημαίνω πως το δίκαιο της θάλασσας ισχύει ούτως ή άλλως εφόσον έχουν ήδη προσχωρήσει σε αυτό, συνεπώς η αναφορά δε γίνεται ως πλεονασμός, αλλά για να επικυρώσει συμφωνίες που αναφέρονται στο άρθρο 18 στο οποίο και παραπέμπει. Αν λοιπόν έχεις γνώση τί περιλαμβάνουν οι συμφωνίες που αναφέρονται μόνο ονομαστικά (ως συμφωνία περί ζητημάτων υδρο-οικονομίας για παράδειγμα ή "άλλες που έχουν εντοπιστεί") και μέρος των οποίων έχει συναφθεί σχεδόν 60 χρόνια παλαιότερα μεταξύ Ελλάδας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (υπό άλλες συνθήκες και με διαφορετική ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο μερών), τότε θα έχει ενδιαφέρον μια περαιτέρω ανάλυση.

 

Προβληματίζομαι δε όταν διαβάζω πως επιχειρείται να βαπτιστεί ως επιτυχία η αναφορά στη συμφωνία πως "Έκαστο μέρος δια της παρούσης αναλαμβάνει την δέσμευση κι επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο Σύνταγμα του, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, μπορεί ή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε διεκδίκηση οιασδήποτε περιοχής δεν περιλαμβάνεται στα υφιστάμενα διεθνή του σύνορα». Αν το κέρδος από τη συμφωνία είναι η κοινή απάλειψη αλυτρωτικών βλέψεων από το Σύνταγμα, στη συμφωνία με ένα μικρό κράτος που βρισκόταν εκτός διεθνών οργανισμών (μεταξύ άλλων λόγω τέτοιων πρακτικών), τότε πραγματικά κάποιοι έχουν θέσει τον πήχη της διπλωματικής επιτυχίας επικίνδυνα χαμηλά.

 

Η ιθαγένεια Μακεδόνας / Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, μοιάζει με πλεονασμό αξιοποίησης του ονόματος Μακεδονία, το δε βουλγαροσερβικό γλωσσικό ιδίωμα με σλαβικό αλφάβητο, που πήρε και αυτό το όνομα της Μακεδονικής γλώσσας απλά επιδεινώνει περαιτέρω τις συνέπειες της συμφωνίας. Συνεπώς όταν το ίδιο σου το κράτος αποδέχεται ως Μακεδόνες, πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που μιλούν Μακεδονικά, τους πολίτες ενός κράτους που απλά προσθέτει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία του, η γλώσσα και η ταυτότητα γίνονται πρόσφορο υλικό κρατικού αλυτρωτισμού.

 

Ακόμα χειρότερα δε, το άρθρο 7 στο οποίο παραπέμπει για διευκρίνιση της ιστορικής ταυτότητας, δεν καθοριζεί, όπως θα όφειλε να έχει διασφαλίσει η Ελληνική πλευρά, πως η ιστορική ταυτότητα της Αρχαίας Μακεδονίας και των αρχαίων Μακεδόνων, είναι μέρος του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Γενικολογεί αναφέροντας πως "τα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους, δεν έχουν σχέση με τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό", αφήνοντας χώρο σε όποια εθνικιστική κυβέρνηση ανέλθει στη χώρα αυτή, να συνεχίσει να διεκδικήσει μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως στο παρελθόν με τον ισχυρισμό πως οι Αρχαίοι Μακεδόνες δεν αποτελούσαν Ελληνικό φύλο. Σε αυτό το πεδίο, οι διατυπώσεις της συμφωνίας έπρεπε να είναι σαφείς κατηγορηματικές και δεσμευτικές και να αναφέρουν για παράδειγμα πως το Δεύτερο Μέρος αποδέχεται πως δεν έχει καμία ιστορική σύνδεση με την Αρχαία Μακεδονία και τους Αρχαίους Μακεδόνες οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.

 

Εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα που αφορά τις εμπορικές χρήσεις κι ονομασίες, το οποίο μάλιστα παραπέμπεται προς επίλυση σε ένα χρονικό σημείο που θα βρίσκεται μετά την κύρωση της συμφωνίας από την Ελληνική πλευρά. Η ρύθμιση των εμπορικών χρήσεων του «Μακεδονία-ικός» θα εμπλέξει δεκάδες επιχειρήσεις και προϊόντα, καθώς πρακτικά θα απαγορευθεί η αποκλειστική χρήση του όρου και στις δύο χώρες, συνεπώς προϊόντα ή εταιρικοί τίτλοι που μέχρι τώρα είχαν στην ονομασία τους το "Μακεδονία-ικός", στην Ελλάδα ή στην πΓΔΜ, θα πρέπει να αλλάξουν τις ονομασίες προσθέτοντας το συνθετικό είτε "Ελληνική Μακεδονία-ικός" είτε σε "Βόρεια Μακεδονία-ικός". Έχοντας μάλιστα αποδεχθεί με βάση αυτή την κακή συμφωνία πως οι γείτονες κρατούν τις συντμήσεις του ονόματος στο Διαδίκτυο, το σημείο αφετηρίας μας ήδη είναι αρνητικό!

 

Με βάση αυτές τις λίγες αναφορές σε λίγα από τα άρθρα, διαφαίνονται σημαντικά προβλήματα, που απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, διεξοδική συζήτηση και ζυμώσεις οι οποίες όμως ουδέποτε θα γίνουν γιατί αυτοί που "έτρεξαν" τη συμφωνία προτίμησαν να την περάσουν "εν κρυπτώ" με την ελάχιστη δυνατή διαβούλευση και την ελάχιστη δυνατή συστράτευση.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Το μόνο σημείο που δεν θέλει διευκρίνιση είναι αυτό με τα σύνορα. Νομίζω πως είναι ακριβώς το ίδιο κείμενο που υπογράφει το κάθε κράτος για να ενταχθεί στην ΕΕ. Τα υπόλοιπα, ναι, εγείρουν πολλά ερωτήματα και αφήνουν πολλά σκοτεινά σημεία, τα οποία, όμως, μπορούμε κι εμείς να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας, εάν ποτέ αποκτήσουμε τόσο μυαλό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν το κείμενο που υπέγραψαν πριν λίγο αναφέρει Μακεδονική Εθνότητα (εθνικότητα)  και ΟΧΙ Μακεδονική ιθαγένεια ....

Η αγγλική ορολογία εκεί παραπέμπει.

Η μετάφραση που παρουσίασαν στην βουλή και στα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν ψευδής ....

 

Καληνύχτα Ελλαδα και Μακεδονία.

Έγινε επεξεργασία από adpanos
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, adpanos said:

Λοιπόν το κείμενο που υπέγραψαν πριν λίγο αναφέρει Μακεδονική Εθνότητα (εθνικότητα)  και ΟΧΙ Μακεδονική ιθαγένεια ....

 

Η μετάφραση που παρουσίασαν στην βουλή ήταν ψευδής ....

 

Καληνύχτα Ελλαδα και Μακεδονία.

Δώσε και μια πηγή ρε μάστορα, μυστικό το κρατάς?

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος minast έγραψε:

Δώσε και μια πηγή ρε μάστορα, μυστικό το κρατάς?

 

Είμαι στο αυτοκίνητο και μόλις τώρα το ανέφερε ο Μητροπουλος στα Παραπολιτικά.

Το κείμενο που υπέγραψε ο Τσίπρας αναφέρει nationality ... και όχι citizenship of 

Για αυτό και ο Ζαεφ μίλησε για Μακεδονικο έθνος ...

 

Έγινε επεξεργασία από adpanos
Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα, το μέλος cna έγραψε:

Στα διαβατήρια νομίζω δεν υπάρχει ο όρος "Citizenship" αλλά "Nationality" που δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το "Ethnicity".

 

Σε νομικούς όρους θα έπρεπε να γράφει citizenship. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά με όλα αυτά που κάνουν οι αριστεροί προσπαθούν να πάρουν την ρεβάνς από τον εμφύλιο ... Οπότε και δικαιώνουν πανηγυρικά την Χούντα η οποία τελικά δεν μερίμνησε σωστά έπρεπε να τους είχε πάρει τα κεφάλια !

 

Μετά από πολύ σκέψη και βάζοντας τα γεγονότα σε σειρά έβγαλα αυτό το συμπέρασμα .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.