Jump to content



Ανακαίνιση μπάνιου - πρόβλημα με πλακάκι


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

αναζητώντας λύση σε θέμα που μας προέκυψε στην ανακαίνιση του μπάνιου μας και μη μπορώντας να βγάλουμε άκρη, σκέφτηκα να ρωτήσω εδώ μπας και μπορέσει και με βοηθήσει κάποιος. Ολοκληρώνοντας ο υδραυλικός την τοποθέτηση των αξεσουάρ στον τοίχο με το δραπανοκατσάβιδο, και συγκεκριμένα ανοίγοντας τρύπα για να στερεώσει τη βάση της βέργας που κρεμάς τις πετσέτες πάνω στο πλακάκι του τοίχου, ράγισε αυτό το πλακάκι και έσπασε ένα κομμάτι. Τους αρμούς τους περάσαμε πριν 4 ημέρες. Ο μάστορας μας ειπε οτι μπορεί να μας περάσει λίγο στόκο πάνω αλλά θα εξακολουθήσει να φαίνεται, και ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό. Έχω νευριάσει είναι η αλήθεια, έχει γίνει ολοκαίνουριο το μπάνιο μας και με το που μπαίνεις βλέπεις πάνω από την κρεμάστρα-βέργα ένα σπασμένο πλακάκι και ένα ράγισμα. Τι μπορώ να κάνω εναλλακτικά από το να ξηλώσω το πλακάκι και να βάλω καινούριο; Υπάρχει κάποιο υλικό γεμίσματος για τέτοιες περιπτώσεις; Το χρώμα του πλακακιού είναι γκρι ανοιχτό. Πραγματικά σκέφτηκα το ενδεχόμενο να ψάξω να βρω άλλον μάστορα για να το ξηλώσει και να μου το τρυπήσει ακριβώς στο σημείο που θα μπει η βάση από την αρχή, επειδή μάλλον ο συγκεκριμένος δεν το έχει με τις λεπτοδουλειες.. Οποιαδηποτε ιδεα θα την εκτιμουσα πολυ. 

Link to comment
Share on other sites

καλώς ήλθες

το πρόβλημα που εκθέτεις είναι συνηθισμένο. Η σωστή λύση, όσο μπελαλίδικη και να είναι (που δεν είναι και τόσο) είναι να αλλαχθεί το πλακάκι, και να κάνεις την τρύπα για την κρεμάστρα εκ νέου. Αν θες σώνει και καλά να το αποφύγεις, οι λύσεις δεν είναι πολλές (και αναλόγως γούστων, ίσως όχι και όμορφες) και περιλαμβάνουν γέμισμα με στόκο που θα πρέπει να ταιριάξεις εσύ την απόχρωση, ή τοποθέτηση κάποιου αυτοκόλλητου / διακοσμητικού. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση... από ότι βλέπω είναι σχετικα στην άκρη ορθογώνιου πλακακιού η μία βάση της βέργας, και ο μάστορας μας είπε ότι και να το αλλάξουμε δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασπάσει. Αυτοκόλλητο διακοσμητικό δεν ξέρω αν μπορώ να βάλω, επειδή το ράγισμα επεκτείνεται πάνω και κάτω από τη στρογγυλή βάση που κουμπώνει η βέργα πάνω της. Απλά στενοχωριέμαι γιατί ενω ολοκληρώθηκε όλο το μπάνιο, μας προέκυψε αυτό στα τελειώματα. Αν το γεμίσω με στόκο στο ακριβώς ίδιο χρώμα (το καλό είναι ότι είναι εύκολη απόχρωση το γκρι γιατί ίσως μπορώ να πετύχω ίδια απόχρωση αναμειγνύοντας γκρι με λευκό για ακριβές αποτέλεσμα) θα είναι πολύ εμφανές άραγε; Οσον αφορα το θέμα γούστου θέλω απλά να μην ''γκαρίζει'' μόλις το βλέπεις, όχι να γίνει 1000% ίδιο (εξάλλου αυτό δεν γίνεται). Απλώς επειδή η οικονομική δυνατότητα είναι κάπως περιορισμένη σκέφτομαι τι θα μπορούσα να κάνω για να μην ξεφύγω κι άλλο στην τιμή. 

Link to comment
Share on other sites

πες του μάστορα, ότι αν το είχε κολλήσει σωστά το πλακάκι, δεν θα έσπαγε στο τρύπημα ακόμα και αν έγλυφε τη γωνιά του το τρυπάνι (εκτός αν κάνει τις τρύπες με κατεδαφιστικό :p) .

Αν το κολλήσει σωστά, (να κάτσει σε κόλλα όλη η επιφάνειά του χωρίς κενά) 99% δεν έχει ανάγκη. Να κολληθεί, να μείνει 24 ώρες αστοκάριστο, να στοκαριστεί, να μείνει άλλες 24 ώρες, και μετά να τρυπηθεί. Και θα πάει μια χαρά !

 

Εντιτ: Και επειδή ανέφερες το οικονομικό.... Επειδή προσωπικά όταν βλέπω μια κακοτεχνία.... πάει συνέχεια το μάτι μου εκεί, άν έχεις παρόμοια ''ψυχολογικά'', κάνε την επισκευή αργότερα που θα μπορείς οικονομικά να ανταπεξέλθεις. Δεν πρέπει να είναι και τόσο ακριβή, και μπορείς και εσύ να την κάνεις, αν ''το έχεις'' 

Έγινε επεξεργασία από colt3003
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

πριν 20 λεπτά, το μέλος colt3003 έγραψε:

πες του μάστορα, ότι αν το είχε κολλήσει σωστά το πλακάκι, δεν θα έσπαγε στο τρύπημα ακόμα και αν έγλυφε τη γωνιά του το τρυπάνι

Το αυτο :p

 

Το να αλλαξεις ενα πλακακι δεν ειναι κατι τραγικο απο αποψη οικονομικη. Ειδικα δε αν αυτο το πλακακι δεν ειναι σε καποια ακρη που εχει πχ σιλικονη για τελειωμα ή δε το "πλακωνει" καποιο αλλο πλακακι απο διπλανο τοιχο ή δαπεδο.

Αν λοιπον το πλακακι σου ειναι περιτριγυρισμένο απο αλλα πλακακια, πες στον καταπληκτικο υδραυλικο να συνεννοηθεί με τον πλακα να το αλλαξουν γιατι οσο φταιει ο ενας αλλο τοσο φταιει κ ο αλλος. Και κανονικα πρεπει να αναλαβει κ ο ιδιος τα εξοδα αν ο πλακας δε θελει να το κανει τσαμπα.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, colt3003 said:

εκτός αν κάνει τις τρύπες με κατεδαφιστικό :p

 πιθανοτατα εκανε τις τρυπες με το δραπανο στη θεση κρουσης...

τα πλακακια θελουν καλα τρυπανια (πχ κοβαλτιου) και τρυπαμε στο απλο μεχρι να βγουμε στο σοβα

με λιγη προσοχη οπως προανεφερε και ο colt3003 τρυπας και σε χιλιοστο απο την ακρη

(υπαρχει βεβαια και ο παραγοντας ποιοτητας στα πλακακια...)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν ειδικά τρυπάνια για πλακάκια, δεν έχω χρησιμοποιήσει απλά κάπου είχα διαβάσει ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

(τα κοβαλτίου είναι για σίδερο, έτσι δεν είναι;)

Άποψή μου, άλλαξέ το. Δεν νομίζω να σε χρεώσουν πάνω από 20 ευρώ εργατικά (κανονικά αυτός που στο έσπασε έπρεπε να στο αλλάξει χωρίς έξτρα χρέωση ).

Ή κάν' το μόνος σου, δεν είναι δύσκολο εκτός αν είσαι απ' αυτούς που είναι το αντίστροφο του Μήδα: χρυσάφι πιάνουν και $#$%# γίνεται ?.

 

(πάντως ο μάστορας δεν είναι και τόσο...μάστορας...άκου ' δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασπάσει'...:boxed:...Πές του 'άστο μάστορα, θα φέρω κάνα...μάστορα...γιατί κι εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα σε πληρώσω...' Άν ήταν σωστός μάστορας κατ' αρχήν δεν θα το 'σπαγε...Αλλά...έστω...άνθρωποι είμαστε, έκανε ένα λάθος. Ο σωστός ο μάστορας θα το διόρθωνε. Και θα 'χρέωνε' τον εαυτό του όχι τον πελάτη.)

 

Έγινε επεξεργασία από panoss1442169303
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πιθανόν τα μαστόρια σου να μην έχουν την υπομονή να στο φτιάξουν..... Το πλακάκι βγαίνει και ξαναμπαίνει καινούργιο εύκολα, απλά θα γίνει ο κακός χαμός από σκόνη. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί πάνω από μια ώρα να φτιαχτεί. Με όμορφο τρόπο, κέρνα και κανένα καφέ-σουβλάκι και πείσε τους να συνεργαστούν να φτιαχτεί.

Link to comment
Share on other sites

@jenmas Καλώς μας ήρθες και μην αγχώνεσαι ! :) 

Αν η τρύπα είναι τόσο άκρη στο πλακάκι κακώς, γιατί όπως είπε και η μαστόρισσα έπρεπε να συνεννοηθεί ο υδραυλικός με τον πλακά για το είδος των εξαρτημάτων και να τα βρουν μεταξύ τους και όχι εκ των υστέρων  να προσπαθούν να βολέψουν το λάθος τους!

Αλλά τέλος πάντων το λάθος έγινε!

Αν η τρύπα είναι πράγματι πολύ άκρη στο πλακάκι και ουσιαστικά δεν αφήνει αρκετό ψαχνό προς την ακμή του πλακακιού, τότε ενδέχεται αυτή η ακμή να σκεπάζεται από τη βάση του εξαρτήματος στήριξης της κρεμάστρας. 

Αν είναι έτσι τότε αντί τρύπας (Α) βάζεις το πλακάκι με τα σταυρουδάκια αλλά χωρίς κόλλα σημαδεύεις προσεκτικά τα όρια της τρύπας και μετά με ένα σβουράκι "τρως" την ακμή του πλακακιού (Β) !

 

tiles repare-01.jpg

 

Όπως και να έχει, αν βάλεις κάποια φωτογραφία (καθαρή) μπορεί να βοηθήσει ! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχας οπως προαναφερθηκε, αν το πλακακι ηταν κολλημενο σωστα δεν θα εσπαγε.

 

Πες τον υδραυλικο να ανοιξει "το παχος του πλακακιου" χωρις κρουση στο τρυπανι και μολις φτασει στην κολλα να βαλλει κρουση αν θελει. Εχω κανει εκατονταδες τρυπες με αυτον τον τροπο. Ατζαμιδες ολοι. ?

 

Το πλακακι μπορεις προσεκτικα και ευκολα να το βγαλλεις και να το κολλησεις με σιλικονη και να τελειωνει η ιστορια. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 30 λεπτά, το μέλος GeorgeVasil έγραψε:

Το πλακακι μπορεις προσεκτικα και ευκολα να το βγαλλεις και να το κολλησεις με σιλικονη και να τελειωνει η ιστορια. 

Υποθέτω εννοείς να κολλήσει καινούριο, σωστά;

Αλλά γιατί με σιλικόνη;

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, panoss1442169303 said:

Υποθέτω εννοείς να κολλήσει καινούριο, σωστά;

Αλλά γιατί με σιλικόνη;

 

Ναι. Ειναι πιο ευκολο... γιατι δεν θα πρεπει να σκαψει τοσο...με κινδυνο να κανει ζημια και τριγυρω.

Link to comment
Share on other sites

Και ποση σιλικονη θα βαλει για να καλυψει την υψομετρική διαφορα της κόλλας; :p

Και ακομα και αν πεις οτι θα αφησει την παλια κολλα πλακιδιων στον τοιχο κ πανω σε αυτη βαλει σιλικονη, ποιος σου λεει οτι απο την απεγκαταστηση του πλακιδιου δε θα φυγει κομματι κολλας ή δε κουφωσει;

 Μερικα πραγματα δεν γινονται με πολλους τροπους :)

 

 

Η κολλα αμα φυγει το πλακακι χωρις ζημια, θα ειναι το μικροτερο προβλημα. Φτιαχνει μια μυστρια κόλλα και μπαινει το καινουριο οπως πρεπει να μπει για να μην ειναι κ κουφιο κ επικινδυνο να σπασει :)

Επιμένω παντως ο φιλος μας δεν εχει καμια δουλεια για DIY. Υποχρεωμενος ειναι ο υδραυλικος να αναλαβει αυτα που πρεπει. Κ αν νιωθει οτι αυτος δεν εφταιγε να μιλησει με τον πλακα για την κακη τοποθετηση του πλακιδιου.

Αν θελει να τσεκαρει κ τον πλακα ο φιλος μπορει να πιασει ενα σφυρακι κ να χτυπησει μερικα πλακακια. Αλλα μεχρι εκει. Απο εκει κ περα να τα βρουν τα μαστορια μεταξυ τους. Πληρωσε μπανιο τελειο και αυτο πρεπει να παραλαβει αφου δεν εσπασε ο ιδιος το πλακακι. 

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, karmen1983 said:

...Αν θελει να τσεκαρει κ τον πλακα ο φιλος μπορει να πιασει ενα σφυρακι κ να χτυπησει μερικα πλακακια. Αλλα μεχρι εκει.....

 

αν μου επιτρεπεις μια ..διευκρινιση !

με την λαβη (ξυλινη ή πλαστικη) απο το σφυρακι κανουμε τον ελεγχο για κενα στα πλακακια

(δεν ξερουμε πως το αντιλαμβανεται καποιος που δεν το εχει ξανακανει)

 

κατα την αποψη μου πιστευω οτι το 2018 δεν νομιζω να υπαρχει τοσο αδαης μαστορας που να βαζει ακομα πλακακια με μυστριες και οχι απλωμα με σπατουλα σε ολη την επιφανεια

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος makio έγραψε:

αν μου επιτρεπεις μια ..διευκρινιση !

με την λαβη (ξυλινη ή πλαστικη) απο το σφυρακι κανουμε τον ελεγχο για κενα στα πλακακια

(δεν ξερουμε πως το αντιλαμβανεται καποιος που δεν το εχει ξανακανει)

 

κατα την αποψη μου πιστευω οτι το 2018 δεν νομιζω να υπαρχει τοσο αδαης μαστορας που να βαζει ακομα πλακακια με μυστριες και οχι απλωμα με σπατουλα σε ολη την επιφανεια

Μακιο μυστρια εννοουσα ποσοτητα οχι να πιασει το μυστρι να βαλει κολλα :). Με απλα λογια οτι δεν χρειαζεται να φτιαξει κ πολυ κολλα.

εννοειται κ θα μπει με σπατουλα πλακά/με δοντια το πλακακι.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, karmen1983 said:

Και ποση σιλικονη θα βαλει για να καλυψει την υψομετρική διαφορα της κόλλας; :p

Και ακομα και αν πεις οτι θα αφησει την παλια κολλα πλακιδιων στον τοιχο κ πανω σε αυτη βαλει σιλικονη, ποιος σου λεει οτι απο την απεγκαταστηση του πλακιδιου δε θα φυγει κομματι κολλας ή δε κουφωσει;

 Μερικα πραγματα δεν γινονται με πολλους τροπους :)

 

 

Η κολλα αμα φυγει το πλακακι χωρις ζημια, θα ειναι το μικροτερο προβλημα. Φτιαχνει μια μυστρια κόλλα και μπαινει το καινουριο οπως πρεπει να μπει για να μην ειναι κ κουφιο κ επικινδυνο να σπασει :)

Επιμένω παντως ο φιλος μας δεν εχει καμια δουλεια για DIY. Υποχρεωμενος ειναι ο υδραυλικος να αναλαβει αυτα που πρεπει. Κ αν νιωθει οτι αυτος δεν εφταιγε να μιλησει με τον πλακα για την κακη τοποθετηση του πλακιδιου.

Αν θελει να τσεκαρει κ τον πλακα ο φιλος μπορει να πιασει ενα σφυρακι κ να χτυπησει μερικα πλακακια. Αλλα μεχρι εκει. Απο εκει κ περα να τα βρουν τα μαστορια μεταξυ τους. Πληρωσε μπανιο τελειο και αυτο πρεπει να παραλαβει αφου δεν εσπασε ο ιδιος το πλακακι. 

 

 

Εννοειται οτι θα βγει η παλια κολλα. 

 

Η μυστρια κολλας πως θα χτενιστει σε 40x40? Και να την χτενισει πως θα βγει ο αερας? Και αν βαλλει παραπανω? Πως θα βγει η κολλα? Απο τους αρμους? 

 

Με σπατουλιες ειναι τεχνικα λαθος να γινει. (οπως διχνει και το Video)

 

Anyway.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, karmen1983 said:

Μακιο μυστρια εννοουσα ποσοτητα οχι να πιασει το μυστρι να βαλει κολλα :). Με απλα λογια οτι δεν χρειαζεται να φτιαξει κ πολυ κολλα.

εννοειται κ θα μπει με σπατουλα πλακά/με δοντια το πλακακι.

 

παρανοηση - δεν το εθεσα κι εγω καλα και φανηκε οτι αφορουσε το δικο σου σχολιο

απλα επεσημανα την αμφιβολια μου να εχει ΄κενα΄ κολας το πλακακι απο κατω, δλδ να ειναι η αιτια που εσπασε το πλακακι

εκτος αν ο μαστορας που ανελαβε τη δουλεια ηταν τυπου 'κανωταπαντα20ευρωμεροκαματο' οποτε ....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Βγάλε φωτό του σπασμένου όπως είναι αυτή τη στιγμή πάνω στον τοίχο να του κάνουμε μία βιοψία...

tumblr_o43t2dTwSY1ro8ysbo1_500.gif 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από panoss1442169303
Link to comment
Share on other sites

πριν 39 λεπτά, το μέλος GeorgeVasil έγραψε:

Και να την χτενισει πως θα βγει ο αερας? Και αν βαλλει παραπανω? Πως θα βγει η κολλα? Απο τους αρμους? 

Για όλα υπάρχει λύση, πόσω μάλλον για κάτι που δεν είναι και τόσο σπάνιο!

Βλέπει το πάχος της κόλλας στα ήδη υπάρχοντα πλακάκια και έτσι -με τη βοήθεια του τεχνικού στο μαγαζί με τα υλικά πλακιδίων- βρίσκει την αντίστοιχη σπάτουλα.

Γεμίζει το κενό με κόλλα και με κίνηση από κάτω πρός τα επάνω,  την χτενίζει  σε παράλληλα αυλάκια καλά καλά.

Έτσι η σπάτουλα θα πάρει εύκολα ότι περίσσεια κόλλας υπάρχει δεν θα μείνει παραπάνω κόλλα από ότι χρειάζεται  και μετά καθαρίζει περιμετρικά -κόβοντας με τη σπάτουλα- μια στενή λωρίδα για να δώσει χώρο στην κολλά να απλώσει όσο χρειάζεται και να φύγει και ο αέρας!

Αν το πετύχει με την  πρώτη μια χαρά , αλλιώς ξαναπροσπαθεί.

Αν λίγη κόλλα ξεχειλίσει από τον αρμό, την καθαρίζει με ένα κατσαβίδι.

Μετά, στο στοκάρισμα σπατουλάρει αρχικά καλά το στόκο και κόντρα στην ακμή του πλακιδίου για να γεμίσει όποιο μικρό κενό έχει τυχόν μείνει περιμετρικά κάτω από το πλακάκι, έτσι ώστε να είναι υποστηριγμένη περιμετρικά η ακμή του πλακιδίου, και μετά γεμίζει κανονικά τον αρμό.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.